- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Arolotifar #42321 üzenetére
Neki nem biztos, hogy kell, mert a hanglejátszók alig terhelik a Pi-t. Némelyik program alapból le is veszi az órajeleket és a belső feszültségeket minimumra: így kisebb a fogyasztás és alacsonyabb a rádiófrekvenciás zavaró kisugárzás...
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Beni2360 #42230 üzenetére
A Pi-n futó TVheadend is csak akkor tud több csatornát kiszolgálni egyidőben (példa helyzet legyen: két csatornát épp felvesz, egyet lejátszik), ha:
1. Egy vevővel: mindhárom csatorna egy közös MUX-on (frekvencián) van sugározva.
2. Van annyi USB-s vevő csatlakoztatva a Pi-re, ahány különböző MUX-on érkezik a három épp érintett csatorna (legjobb esetben:1, de jöhet 2 és 3 MUX-on is a három csatorna adása).Persze ha csak egy csatorna felvétele a cél (videomagnó) akkor egy USB-s vevővel sincsenek ilyen jellegű gondok!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #42226 üzenetére
Nem bonyolult! Használatra teljesen olyan, mint egy régi video-magnó: be kell állítani az időt, a csatornát és felvesz (persze a műsorújságot itt meg tudod nézni). Utána nem kiveszed a kazit, hanem vagy megtartod / megnézed vagy hálózaton keresztül letöltöd a rögzített fájlt máshova.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #42222 üzenetére
A tvheadend röviden, egy olyan szoftver ami a vevők beállítását, csatornák kezelését és a felvételek ütemezését teszi lehetővé egy web-es felületen keresztül. Van saját tv-néző kliense, ami szintén futhat ugyanazon a Pi-n, de elérheted hálózaton keresztül más gépről is pl. VLC-vel. A tvheadend a kódolatlan csatornákkal egy usb-s vevővel már elboldogul, a kódoltakhoz kell még USB-s kódkártya-hardver is (ebben az esetben inkább STB-t kérnék a szolgáltatótól).
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
cinemazealot #42013 üzenetére
A Pi esetén nem! Mert alapesetben hiányzik belőle az ACPI elektronika, ami a PC-t ilyenkor kikapcsolja.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #41853 üzenetére
Tulajdonképpen most nekem is csak vésztartaléknak van a "Málnám" (RPi 3). Nagyjából csak videómagnóként használom: ritkán, ha van kódolatlan csatornán olyan film amit fel akarok venni vagy később visszanézni, bekapcsolom és beállítom a TV-Headend-et.
... kivárok a következő nagy hardveres ugrásig!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
weinmaker #41847 üzenetére
"... a windows 10-et is feltettem. Kár volt, mert majdnem fullon megy a proci tőle, és így nem sok értelme van, nem erre való ez a gép, bár nekem egyelőre csalódás ..."
Ez tipikusan az a helyzet, amikor egy használt PC vagy noti jobb lett volna! A Raspberry-k pici, olcsó, fejlesztésre, építésre, hobby-ra szánt kártyagépek, nem x86 (PC) kategória :-(
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
cog777 #41625 üzenetére
Sajnos, be kell látni de jelenleg még így van: csak hozzáértő pepecselés után tud megközelítően úgy működni mint egy öregebb PC!
Persze hatalmas a Raspberry Pi-t fejlesztők tábora, emiatt fényévekre van már most is a saját Desktop-ja a kezdetektől - ugyanúgy ahogy a Pi 4-es hardvere az 1-esétől, de van még mit csiszolgatni pl. a megjelenítésen is. -
wassermann
Topikgazda
Kérem ne OFF-oljuk tovább a Raspberry Pi-s topikot! ZeroZero vette már a tanácsokat. Zárjuk ezt le! A további "olcsón mit netezésre" hozzászólásokat a topik védelme érdekében törölni fogom!
Kössz a megértést, hajrá Raspberry Pi!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
madrac #41606 üzenetére
Igen, ki akartam kerülni a Pi3-on az USB keskeny keresztmetszetét, ezért vettem egy aránylag nagy és gyors Sandisk kártyát (a kártya vezérlőt is lehet tuningolni).
Nekem is TVheadend-el megy: az OSMC alatt fut a háttérben a TVheadend szerver és van helyi-kliens is rajta, ha esetleg a Pi-n akarnánk nézni. Régen így TV-ztünk, de ma már senki sem nézi, csak néha felveszek vele. A kész felvételt pedig hálózaton átmásolom máshová, hogy a kártyán mindig legyen szabad hely. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #41588 üzenetére
Pi 3 és 4 között gazán csak a RAM-ban van nagy különbség (a magon kívül):
Raspberry Pi 4: CPU and RAM
Broadcom BCM2711, Quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz
1GB, 2GB, or 4GB LPDDR4-3200 SDRAM (depending on model)Raspberry Pi 3B+: CPU and RAM
Broadcom BCM2837B0, Quad-core Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.4GHz
1GB LPDDR2 SDRAM -
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #41581 üzenetére
"The video controller can generate standard modern TV resolutions, such as HD and Full HD, and higher or lower monitor resolutions as well as older NTSC or PAL standard CRT TV resolutions. As shipped (i.e., without custom overclocking) it can support the following resolutions: 640×350 EGA; 640×480 VGA; 800×600 SVGA; 1024×768 XGA; 1280×720 720p HDTV; 1280×768 WXGA variant; 1280×800 WXGA variant; 1280×1024 SXGA; 1366×768 WXGA variant; 1400×1050 SXGA+; 1600×1200 UXGA; 1680×1050 WXGA+; 1920×1080 1080p HDTV; 1920×1200 WUXGA.[79]
Higher resolutions, up to 2048×1152, may work[80][81] or even 3840×2160 at 15 Hz (too low a frame rate for convincing video).[82] Allowing the highest resolutions does not imply that the GPU can decode video formats at these resolutions; in fact, the Raspberry Pis are known to not work reliably for H.265 (at those high resolutions),[83] commonly used for very high resolutions (however, most common formats up to Full HD do work).
Although the Raspberry Pi 3 does not have H.265 decoding hardware, the CPU is more powerful than its predecessors, potentially fast enough to allow the decoding of H.265-encoded videos in software.[84] The GPU in the Raspberry Pi 3 runs at higher clock frequencies of 300 MHz or 400 MHz, compared to previous versions which ran at 250 MHz"forrás: [link]
-
wassermann
Topikgazda
"Még következő lehetőség, hogy nagy kártyát vagy pendriveot használsz. Ha 16GB kell, akkor 128GB-t teszel bele. Ha van rá lehetősége, akkor a kártya (pendrive) saját vezérlő szoftvere elosztja az írásokat a teljes felületen, hogy kímélje az egyes cellákat."
Nénány éve írogattunk arról, hogy a drágább vagy ipari felhasználásra készült "élettartam garanciás" SD-kártyák (pl. Sandisk) is valőszínűleg ezt csinálják: veszel egy 32GB-s kártyát és belül lehet, hogy a vezérlője 512GB-vel gazdálkodik, csak te ezt kívülről nem látod
-
wassermann
Topikgazda
válasz
durkonorbi #41429 üzenetére
Ott valami szoftveres "túlsokírás-gubanc" lehet!
Nekem évek óta van benne egy márkásabb micro-SD és semmi baja, pedig leállítani is csak úgy szoktam, hogy egyszerűen kihúzom, ami nem biztos hogy egészséges.
-
wassermann
Topikgazda
A megoldást nem tudom, de óvatosan vele! Magad felé ne fordítsd és túl közel ne hajolj hozzá, mert az ultrahang nyom nélkül tudja kinyírni a hallásod!
-
wassermann
Topikgazda
Lehet, hogy a TV bírja, de az utolsó sor itthon nem a legjobb, mert a 60Hz az az amerikai NTSC szabványnak megfeleló! Ha felkapcsolják a szobában a villanyt az 50Hz, emellett a TV 60Hz, nem lesz szemkímélő az interferenciából adódó finom villódzás.
Az európai PAL szabvány 50Hz! Emiatt az 50 vagy a 100 Hz jobb Európában
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MasterDeeJay #41252 üzenetére
Próbálj OSMC-t, ugyanúgy KODI-s és a Zero-ra felmegy:
-
wassermann
Topikgazda
válasz
newline610 #40751 üzenetére
(közben látom megelőztek a válasszal)
Vezeték nélküli billentyűzet és egér is mehet vele, attól még, hogy nincs spéci Linux-driver.
De pont a Youtube és a böngészés nem az igazi rajta! (ez nem egy PC, inkább olyan, mint egy régi mobil.) -
wassermann
Topikgazda
válasz
Zirowe #40400 üzenetére
Jól gondolod: a tápegységek feszültséget adnak ki, melynek az értéke az 5V. A különböző terhelések más-más más áramot vesznek fel. Ezeket a tápegységre dugva, a terhelő áramok összege nem haladhatja meg azt az értéket, ami maximális terhelhetőségként fel van tüntetve, itt. 6A.
-
wassermann
Topikgazda
Már tegnap is az volt a fejemben, hogy valamilyen vezérlő inkompatibilitás. egyszerűen képtelen maga "kapcsolatot létesíteni" és a rendszer csak akkor veszi észre, amikor a pendrájv "feljelentkezik". Láttam már ilyet
-
wassermann
Topikgazda
Ja igen, bocs ezt tényleg nem fejtettem ki rendesen! A lényeg viszont: ha új eszközből akar SOUND BRIDGE szerüséget építeni, a PI-k közül a Zero W-vel jön ki legolcsóbban, Az a néhány ármköri elem amit venni kell még a GPIO-ra csatlakozó kimeneti szűrőhöz, nem dobja meg az árat.
-
wassermann
Topikgazda
A hűtőborda ízlés és pénztárca kérdése:
1. .Alapesetben, borda nélkül is megvédi magát, mert legfeljebb visszavesz a CPU a tempóból.
2. Ha nyitva tudod hagyni, pl. TV mögött van, akkor ház nélkül egy filéres, "billenyűzet gombnyi" méretű borda is elég.
3. Ha viszont folyamatos csúcsra járatás mellett védeni akarod, jó a teljes fém ház vagy mindent betakaró borda.Nem villanykörte! :-) néhány Wattról van csak szó:
-
wassermann
Topikgazda
Ez egy néhány wattos, olcsó hobby kártyagép és nem PC, a belső adat buszai lassúbbak!
Két dologgal gyorsíthatod:
1. Milyen fájlrendszer van a Pi oldalán (mivel Linux-os gép: az Ext...-eket szereti).
2. Vezetékes LAN-al routerre kötve is próbáltad? (a saját Wifi antennája sem túl nagy) -
wassermann
Topikgazda
válasz
draco31 #39749 üzenetére
Próbáld meg a 16-ot de ha nem megy azzal, akkor 20-at kell helyette (ez az európai FullHD TV-sugárzás szabványa váltottsoros, 1080i).
Egyébként megtaláltam a korábbi bejegyzésem, itt még van egy EDID-et tiltó sor is előtte (a Pi ne olvassa ki a TV-ből milyen felbontásokat tud) [link] -
wassermann
Topikgazda
... tényleg OFF (és sok is már)!
Menjetek át az Off topic-ba vagy a fátadt gőz-be, nyissatok ott például egy ilyet
:
"Negatív energia gyűjtő macska, öreganyám TV-je tetején heverészik naphosszat" -
wassermann
Topikgazda
Kíváncsian várom én is, hogy kijöjjön valamelyik nyugati site-on egy x86 összehasonlítás (felvett energia / számítási teljesítmény / ár).
Ez kb. olyan mintha valaki készen kapható rotációs kapa helyett, valami megmaradt motorból némi lánc meg meg egyéb gépészet segítségével épít magának motoros kapát... -
wassermann
Topikgazda
válasz
draco31 #39515 üzenetére
Elvileg a beállításoknál próbálkozhatsz. Ha nem megy ott, akkor a config.txt-t is szerkesztheted (a Pi-knek ez a "BIOS"-a) ha ebben a video módot (bővebben itt ) a magyar tv-knek megfelelőre állítod, valószínűleg rendben lesz. Ezt a két sort kell a config.txt-be beszúrni:
hdmi_group=1
hdmi_mode=20 -
wassermann
Topikgazda
válasz
2thletme2day #39504 üzenetére
A szolgáltatótól kapott routerre vezetékkel csatlakoztatod (internet) a Wifi-jét pedig a GoPro-hoz használod.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
oroszlan12 #39387 üzenetére
Nekem semmi beállítgatás nem kellett, a KODI simán áthúzza az EPG-t, a TVheadend web-es felülete is azonnal mutatja (DVB_T FTA, azaz szabadon fogható földi, antennás sugárzás). A hálózaton lévő PC-n az EPG VLC alatt már nem jön át (ettől persze nézni, az összes csatornát lehet)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
oroszlan12 #39355 üzenetére
Én csak szabadon fogható, földi sugárzású csatornákat (antennás) nézek így, de szerintem megy.
Ha ugyanezt a kérdést a DVB... topikban [link] is felteszed, ott konkrétan tudnak segíteni. A kódolt csatornákhoz kártyára lesz szükséged! -
wassermann
Topikgazda
válasz
Sixkiller6 #39336 üzenetére
Szerintem pont ilyen itt sajnos biztos nincs, nagyon egyedi felhasználás :-(
-
wassermann
Topikgazda
A Pi-n fut a TV-headend ami web-es felületről programozható videomagnóként üzemel, illetve az OSMC Kodija - mint az előzőre csatlakozó kliens - teszi képessé az öreg LCD TV-m arra, hogy a DVB adásokat nézni lehessen. Lehetne persze még kártya is, de ezeket az ingyenes csatornákat sem nagyon nézzük. A TV leginkább monitorként működik.
-
wassermann
Topikgazda
Szintén PI3-at használok TV headenddel és OSMC-vel. Nagyon nagyon ritkán nézek már hagyományos TV-t, de most kíváncsi voltam. Nálam semmi gáz, de én csak az FTA (Free to Air), azaz a szabadon fogható csatornákat látom ott csak kicserélődött az utolsó kettő más csatornára, az OSMC Pi3-on lejátsza ezeket mind
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anime filmek és sorozatok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Háztartási gépek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Synology NAS
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest