- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ViZion #11340 üzenetére
Dell lévén H200 vagy H310, ezeket lehet IT módba flashelni és így sima HBA-ként működnek. Ezek is a nagyon elterjedt LSI2008/2208 chipkészletre épülnek, más gyártóknak is vannak erre épülő hasonló kártyái. Nagyon népszerűek unRAID meg TrueNAS meg ZFS-re épülő rendszerekkel, ezeknek a reddit-es topicjaiban találsz a flash-eléshez leírást/linkeket (kb. 6-7 éve csináltam utoljára, szóval már nem emlékszem a részletekre meg változhatott is azóta).
-
válasz
7Heads Drago #11259 üzenetére
Mi a cél itt, rendelkezésre állás növelése vagy sebességet akar növelni?
-
Ezt az újabb Dell kontrollerek se tudják szerintem, szóval esélyes hogy újratelepítés nélkül nem. Elég fapados megoldás, nem sok mindent tudsz állítani miután létrehoztad a tömböt.
Amit láttam pl. HP pár modell, ilyen szempontból sokkal rugalmasabb, ott online, akár command line-ból lehet méretezni, konfigurálni.
-
válasz
RoryBreaker #11097 üzenetére
Jobban jársz egy Windows tükrözéssel (persze ha az lesz rajta) mert az másik alaplapban is fog működni. Mentés meg ugye ettől függetlenül is legyen.
-
válasz
tasiadam #11088 üzenetére
VM-eknek nagyon rossz választás a HDD, a többire ok.
Sajnos a HDD-k meghibásodása sokkal gyakoribb mint az SSD-k, ezt rontod még tovább egy RAID0-val. Nagyságrendi teljesítmény változást meg nem fog hozni, a ~100 IOPS lesz ~200, míg egy bármilyen SSD tudja ennek a 50x-100x-osát. -
válasz
thoger #11077 üzenetére
Szerk: ez lehet nem fog menni, azt hittem a kisebb diszken van a rendszer. Azért nézd meg
Például Raider-rel ez alapján megcsinálható (4TB-ossal kialakítod majd adatok átmásolása, boot róla és hozzáadod a 6TB-ost).
Conversion to RAID 1
Add a new empty disk with the same size of the original.
Turn on the system, login as root in text mode, or in a terminal window.
Run this command (STEP 1):
# raider -R1
Let the program run and in the end, shutdown the system, swap the disks, and turn on the system again.
Login as root again and run this command (STEP 2):
# raider --run
This will sync both disks, and in the end we will have a raid 1 system working. -
válasz
Szirtimorc #11046 üzenetére
BBU van rajta? Write back cache engedélyezve van?
-
mdadm raidhez kb bármilyen kártya jó lesz ha van rajta elég port. Kérdés miről akarsz bootolni, az olcsó kártyákról általában nem lehet. Nézd meg milyen kártyákhoz tudsz hozzájutni és onnan elindulunk hogy van-e rá IT mode firmware és hogy lehet felrakni (néha vajákos a dolog, BIOS/UEFI meg mindeféle alaplapi különbözőségek okán, anno ZFS-hez nekem egy asztali gépbe kellett a kártyát áttenni hogy lássa a flash tool.)
-
válasz
Ganz-[HUN] #10828 üzenetére
Ez egy SAS expander kártya, szerintem kell hozzá pl. egy HP P410i belső RAID kártya is.
-
Nagyon jó cikk RAID témában: https://arstechnica.com/information-technology/2020/04/understanding-raid-how-performance-scales-from-one-disk-to-eight/
-
válasz
vlaci79 #10553 üzenetére
Azért is jobb egy tömb, mert a controllerek egy nagy része, ha több tömböd van akkor szépen elfelezi/elosztja a cache-t több részre és mindegyik tömbhöz oszt egy részt. Itt nálad felezné az amúgy se sok 1GB-ot.
Gondolom van legalább egy (inkább 2) spare diszked, ha nem is a házban de a polcon.
-
válasz
kelna91 #10415 üzenetére
Ha rám hallgatsz akkor inkább valami Intel J szériás ITX lapban gondolkodsz, 4 SATA porttal.
Ha több pénz van rá akkor i3+hozzá való lap.
Fogyasztásminimalizálás/halkításhoz pedig jól jön egy PicoPSU.Ha nincs pénzed unRAID-re akkor mondjuk OMV és SnapRAID.
Nekem volt OMV (meg sok más) és AM4-es lap is, most Intel van és unRAID (2 SSD, 4 HDD, picoPSU). -
Milyen hw lesz?
-
válasz
goodboy007 #10387 üzenetére
Egy szót se írtál a vasról. Vagy hogy milyen OS. Mit gondolsz mi ez itt, jósda?
-
válasz
LógaGéza #10345 üzenetére
Valamint van egy LSI SAS2108 alapú RAID kártyám is, amit nem használok, mert a ZFS-nek az kell, hogy közvetlen nyúljon a lemezekhez (emiatt már volt egy masszív adatvesztésem is), és nem lennék szomorú, ha ezt is bevethetném.
Flasheld át IT módba és akkor sima HBA-ként használhatod.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- PlayStation 5
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Óvodások homokozója
- Formula-1
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR
- Update 07.30. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!