Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
proof88
addikt
Az SSD-t szerintem nem nagyon szárnyalnák túl. Adatokat meg ne RAID0-n tárolj.
VelociRaptor csak úgy nem szokott hibás szektorokat gyártani magának mondjuk. Sztem RAID-re is megfelelő. RE3 is. Samu F3-ról viszont nem tudok mit mondani, nem ismerem. RAID5-ről se sokat tudok mondani, elvileg gyors annyira, mint a RAID0, de nem biztos... -
proof88
addikt
RAID0-ba akarod rakni az új winyókat is, ugye?
Amúgy az normális, ha többel ír... itt látszik egy raptoré is.
szerk.: az olvasási sebessége nem nőtt eléggé kis olvasásnál, de szerintem így is majdnem a duplája és az alapvető gond ilyen kis méretnél az, hogy hiába a több winyó, ha az elérési idő ugyanúgy ott van, bizonyos határon túl nem tud már gyorsulni, mert nem ssd sajnos, várni kell míg odaugrik az adathoz... azért gondolom, hogy az írás gyorsabb az alap, mert ugye ez olyan dolog, hogy már xp alatt is késlelteti az írást, amikor úgy látod hogy kész, még a háttérben írhat... az olvasásnál akkor vagyunk készen, ha tényleg megvan az adat. Írásnál viszont elég elküldeni az adatot és elvileg készen vagyunk, az oprendszer, driver, vezérlő dolga már hogy mikor írja, ezért is fordulhat elő adatvesztés hirtelen áramkimaradáskor ilyen esetben. Írási gyorsítótárazás alapból be van kapcsolva. Szerintem ha kikapcsolnánk az Eszközkezelőben, akkor mindjárt más lenne a helyzet.

-
proof88
addikt
én mondjuk még mindig nem értem, hogyan csináltad ezt a képet... most ha raid-be van rakva 2 winyó, nem kéne külön-külön látszaniuk, 1 meghajtóként kéne látni, HD Tune-ból is. Pedig te külön-külön tesztelted a kép alapján őket. Tuti, hogy anno RAID0-t állítottál be?

Egyébként nem tudom miért nem jön be a program. Elvileg jobb alul a Tálcán is kéne lennie kis ikonkának. Bár az nem biztos. Indítsd újra a gépet.

-
proof88
addikt
Na akkor rendben.

Izé, kapcsold be a programban a gyorsítótárazást. -
proof88
addikt
Az nem gond, ha minden elé odarakja, hogy RAID, nálam is úgy van.

Valahogy szerintem fel kéne tenni Windowsra azt az intel drivert előbb, akkor nem kék halálozna. De nem tudom most hogy csináld, ha nem engedte felrakni... rakd újra a rendszert.
Akkor se fogja látni a Win telepítő se a raid-tömböt, szóval a driver fájlokat floppy-n vagy pendrive-on kell majd a telepítőnek odaadni. Az Intel Matrix Storage cucc telepítő könyvtárában valahol találsz egy DISK mappát, annak a tartalmát kell floppy-ra vagy pendrive-ra másolni. Vistától kezdve lehet pendrive-on adni neki, XP-nél csak floppy-ról lehet. XP-nál a telepítés elején alul írja, hogy F6, ha saját drivereket is akarsz adni. Aztán később majd írja, hogy nincs lemez, akkor odaadhatod neki a drivereket és majd megtalálja. Vistánál és Win7-nél nem tudom, hogy van. -
proof88
addikt
bocs látom most h nálad nem fülek vannak, hanem menüpontok már kint is...
na tessék itt van, on-chip ata, ott az intel-raid
-
proof88
addikt
Extra RAID/IDE Controller lesz szerintem a JMicron vezérlő...

Ilyen fő BIOS-ból vezérelhető cuccot még nem láttam. Mindenesetre ez mind a JMicron-os cucc dolga.
Nálam úgy van, hogy ha RAID-et engedélyezem, akkor bootolás előtt látszik pár pillanatig a felirat, hogy CTRL+I és akkor előjön az Intel vezérlő cucca, ahol állítgathatom a RAID-et. De előtte a BIOS-ban a SATA-módot RAID-re kell rakni. Szerintem amiket most állítgatsz, mindenképp csak a JMicronra vonatkozik. Nem hiszem, hogy az MSI így oldotta volna meg a RAID-et.
Max akkor hinném el, ha RAID-képtelen lenne az intel chipset, de az oldalon is írva vagyon, hogy nem, mert az is tud RAID-et. Amúgy is, JMicron csak RAID0-t meg RAID1-et tud, Intelé RAID5-öt is ill. RAID10-et is. Ezek is ott vannak ám. 
On-Chip ATA Devices-ben mi van?
Illetve ha kilépsz ebből az Int. Peripherials-ból, az első fülön is lehet állítgatni a SATA-módot emlékeim szerint az AMI-BIOS-okban. -
proof88
addikt
no megnéztem a web oldalt és írva is vagyon, hogy JMicron vezérlős az a 2 SATA-port. Ha nem is lassabbak, biztos nem is gyorsabbak az intel vezérlőnél. Szóval azt mondom, ha lehet, a fekete sata-portokat használd. Addig ha van lehetőség, tiltsd is le a JMicron-vezérlőt biosban. Persze RAID-et tud az a 2 csati is, de szerintem amíg lehet, az inteles portokat használd.
A telepítőre visszatérve, lehet egy telepítőbe van integrálva a driver a 2 vezérlőhöz és azért csak egyet találtál. Emlékeim ASUS lapoknál külön van a kettő.
A winyós kérdésre pedig annyit tudok mondani, hogy a RE3 winyóknál biztos nem lesz olyan gondod, hogy véletlenül szétesik a tömb. Sok winyónál előfordul, hogy a vezérlő egyszer csak eldobja a tömbből, mert hibásnak véli. Nekem egy 80-as Maxtor és Samu párosítással volt ilyenem régen, fél évig mentek, aztán kidobta a Maxtort, később kiderült, a Maxtoron lett 1 rossz szektor. Tapasztalataim alapján a Raptor winyókkal sem fordul elő ilyen. A gond az, hogy ha a winyó hibát javít, lehet hogy nem válaszol időben a raid-vezérlőnek, erre az meg azt hiszi, hogy meghalt a winyó. Talán az F3 most egy nagyon jó winyó. Persze nem tudom, hogy 2 db egy raid-tömbben nem fog-e széthullani később. Az biztos, hogy raid0-n sose tárolj fontos adatokat, csak rendszert meg programokat. -
proof88
addikt
Az adatlapodon lévő gépről van szó?
Ha igen, akkor intel chipset van rajta. Viszont ha a különálló 2 portról beszélsz, akkor lehet, hogy más progit kéne felrakni. Mert az intel vezérlő 6 sata portot kezel, ennyi van is a lapon, a maradék sata-port más vezérlős, pl marvell. Szóval a gyártó weblapjáról kéne leszedni a hozzá való drivert. 
-
proof88
addikt
Szerintem jó, elég régi lemezek, kb ezt lehet várni tőlük raid0-ban. Ha felrakod az Intel Matrix Storage Manager nevű progit, ott bekapcsolhatod még a tömbszintű gyorsítótárat, ami gyorsíthat a teszt eredményeken. Persze gondolom intel chipsetes lapon van a raid tömböd?
-
proof88
addikt
válasz
JONAS77
üzenetére
Nem kell defragolni az SSD-t, a rendkívül alacsony elérési ideje miatt. Érdemes az automatikus töredezettség-mentesítést is kikapcsolni, ami a háttérben fut, ha nem használod a gépet. SSD topicban olvashatsz erről, sok okosság le lett írva ott.
tom_lol: nem lehet, az adatok fele a másik winyón van.

-
proof88
addikt
válasz
JONAS77
üzenetére
Jónak tűnik!

Itt egy régebbi írásom 2 db 32 gigás SSD-ről. -
proof88
addikt
válasz
JONAS77
üzenetére
Üdv,
ha felraktad, akkor elindítod a programot és bal oldalon látni fogod ilyen fa struktúrában a raid-kötetedet. Ott kell a raid-kötet nevén jobbklikkelni és engedélyezni a kötetszintű gyorsítótárat. Képet sajnos nem tudok most küldeni, mert ahol most vagyok itt nincs raid. -
proof88
addikt
válasz
norbi19884
üzenetére
Itt egy kép (nem tudom milyen Raptorod van, a 80-as és 160-as Raptorokon a címke nem magyarázza el a jumperek jelentését, csak a 74-es/150-esek címkéi ezért linkeltem ezt a képet).
Spread Spectrum Clocking: konkrétan nem tudom mire jó, de valami olyasmi, hogy bizonyos elektromágneses zavarokat lehet kiküszöbölni vele, vagy ilyesmi
, elvileg ritkán van rá szükség.
Power Up In Standby: ezzel elvileg azt tudod állítani, hogy a lemez(ek) ne pörögjön fel automatikusan, ha áramot kap a winyó, csak bizonyos parancs hatására pörögnek fel.Szerintem átlag felhasználónak nem kell ezekkel foglalkoznia.

-
proof88
addikt
válasz
JONAS77
üzenetére
Tehát felmész ide. Download fül, oprendszert kiválasztod, hogy WinXP, lenti listában rámész, hogy SATA, és ott lesz a Intel(R) Matrix Storage Manager Driver ... cucc. Letöltöd és kicsomagolod. A Driver mappában lesz asszem az AsMakeDisk.exe, azt elindítod és elvileg az felmásolja floppy-ra a drivert.
Az XP telepítésénél pedig, amikor bootolsz a telepítő cd-ről és megjelenik először a kék háttér, alul kiírja, hogy F6 - blablabla, akkor nyomj F6-ot. Akkor nem fog reagálni erre, később adhatod majd meg, hogy egyéb drivereket akarsz neki beadni, akkor fogja majd a floppyról beolvasni a dolgokat.
Vagy használod az nLite-ot és amikor a drivert akarod integrálni a telepítőbe (egyszerre több drivert, ezt válaszd majd), akkor a Driver mappán belül a Disk\f6flpy32 mappa tartalmát kell majd megadnod.
Nyilván a floppy-s módszernél mindig be kell rakni a floppy-t a gépbe, ha telepíted újra a gépet. Ha nLite-tal új telepítő cd-t csinálsz, azt nyilván csak egyszer kell.

Ha már feltelepítetted az XP-t, utána már nincs más dolgod, csak a szokásos chipset és egyéb driverek telepítése. Ja, illetve még annyi, hogy ajánlott felrakni az Intel Matrix Storage Manager nevű programot. Ez nem kötelező, de ajánlott. Ha ezt feltelepítetted, utána érdemes benne bekapcsolni a kötetszintű gyorsítótárazást, megdobja a RAID-kötet sebességét.

Remélem, így már világosabb.

Szólj, ha nem értesz valamit!
-
proof88
addikt
válasz
JONAS77
üzenetére
Üdv,
ez hagyományos hdd-kkel is így történt volna.
A helyzet az, hogy a telepítő nem tudja kezelni a létrehozott RAID-tömböt, driver kell hozzá. Az Asus weblapjáról le tudod szedni az alaplapod drivereinél megkeresve az Intel Matrix Storage Managert, abban elvileg van MakeDisk Utility, de lehet van külön letöltési link hozzá. Ez a program floppy lemezre másolja a szükséges fájlokat. Amikor indul a telepítés, XP-nél úgy van, hogy kiírja alul, hogy F6 - más gyártóktól származó illesztőprogramok megadása vagy valami ilyesmi. Szóval akkor F6-ot kell nyomni. Később majd megadhatod, hogy floppy-ról töltse be a szükséges drivereket. Ezzel már látni fogja a RAID-tömböt a telepítő. Vista esetén már pendrive-ról is megadhatod ezeket.
Másik megoldás, ha letöltöd az nLite nevű programot. Berakod a telepítő cd-t, a tartalmát a gépre másolod egy könyvtárba. Elindítod az nLite-ot, megadod azt a könyvtárat, ahová bemásoltad a Win telepítő cd tartalmát, és utána meg tudod adni, hogy a telepítőbe integrálja bele az Intel RAID-drivereket, persze ezt is neked kell megadnod, hol vannak. Ehhez elég kicsomagolni a MakeDisk-es telepítőt tartalmazó zipet és ott lesznek benne. Bejelölöd, hogy bootable cd-t csináljon és létrehozhatod a cd-image-et, akár egyből írhatod is ki a programmal cd-re az új telepítőt. Így kapsz egy olyan Windows-telepítőt, ami már tartalmazza a drivereket a RAID-tömbhöz, fel fogja ismerni.Az SSD hibás szektorához: mivel vizsgáltad meg? Előfordulhat, hogy a program, ami hibásnak mondott egy szektort, csak inkompatibilitás miatt mondta ezt, félreérthetett valamit, ami SSD esetében mást jelent, mint hagyományos winyó esetében.
szerk.: természetesen a MakeDisk utility a laphoz kapott cd-n is rajta van. A netet azért ajánlottam, hátha ott frissebb driver is van már.
-
proof88
addikt
Vettem 2 db 250-es WD RE 2 winyót. Hát, azt hittem halkabbak lesznek. A seek-hangjuk is nagy szerintem, de ha van akusztika-menedzsment, azon tudok javítani. A másik gond, hogy motorhangjuk is van eléggé ... hajjajj...
Ezeknek biztos ilyeneknek kell lenniük? 
-
proof88
addikt
válasz
gabipaci
üzenetére
bekapcsolod biosban a raidet, és nem tom hogy lesz azon a lapon, de még P45 idején úgy volt, hogy oprendszer bootolás előtt megjelenik az intel matrix storage vezérlő cucca, és ott CTRL+I-t nyomsz, létrehozod a RAID Volume-t a két winyóval, beállítod, hogy RAID0 legyen és megadod a stripe size-t, szerintem legyen 128k. Aztán elmented és kész.
-
proof88
addikt
válasz
Gézengúz
üzenetére
Amúgy Te elsumákoltad a pár kB-os eredményeket...
Raptorok RAID0-ban, végre jó eredményekkel (innen van a kép is). -
proof88
addikt
-
proof88
addikt
válasz
Gézengúz
üzenetére
Ígérem, hogy hétvégén rakok fel képeket. Elöljáróban annyit, hogy ATTO-ban tesztelve (most ott is mértem), összehasonlítva a Te eredményeddel, 2 Raptor nagy méretekkel lassabb, egészen kicsikkel gyorsabb. De ez nem meglepő, kisebb az elérési idő, viszont az 1 Terrás winyóknak a lemezein enyhén szólva nagyobb az adatsűrűség.

-
proof88
addikt
Feltelepítettem a Matrix Storage Managert, és beállítottam a write-back cache-t.
Most már 2 db-os RAID0 tömb majdnem tényleg 2x-es sebességet hoz, tehát:
1 Raptor: min: 49.5, max: 82.4, avg: 71.1, burst: 110.4, access time: 8.3.
2 Raptor: min: 88.8, max: 155.5, avg: 131.7, burst: 1943, access time: 8.2.Viszont a gond akkor jön, amikor 4-et beállítok, illetve 5-öt. Iszonyatosan lassul az egész:
4 Raptor: min: 52.9, max: 159.7, avg: 77.3, burst: 767.9, access time: 8.3.Az értékek MB/s-ben értendőek, csak az acc. time millisec.
2 Raptornál is érdekes az a Burst. Gondolom a 4-esnél meg reális, csak a többi érték nem.
Illetve a 4 Raptorosnál azok a max értékek is csak 4 pontban vannak elérve, de ez látszik is az avg-ből.Mit tegyek, mi lehet a gond? Chipset driver fenn van, és a matrix storage manager is, legújabb verzió. 128K-s strip size.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- E-roller topik
- Hobby rádiós topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
- Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, 3-11. gen.
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
VelociRaptor csak úgy nem szokott hibás szektorokat gyártani magának mondjuk. Sztem RAID-re is megfelelő. RE3 is. Samu F3-ról viszont nem tudok mit mondani, nem ismerem. RAID5-ről se sokat tudok mondani, elvileg gyors annyira, mint a RAID0, de nem biztos...

bár lehet, hogy előbb az intel vezérlővel kéne raid-tömböt csinálnod... ki kell próbálni.

, elvileg ritkán van rá szükség.

Ezeknek biztos ilyeneknek kell lenniük?