2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Raptorok ismét

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kis kiegészítés előző cikkemhez, mérési eredmények.

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözlök Mindenkit!

Múltkori Raptoros cikkem hagyott maga után még néhány megválaszolatlan kérdést, ezért dobtam össze ezt a rövidke kiegészítést.

Talán a legnagyobb problémát a cikk végén lévő két kép jelentette, melyek 2, ill. 4 db Raptor RAID0-s tömbjének olvasási sebességét mutatták, sokan szóltak, hogy valami probléma lesz ott. No igen, kiderült, hogy tudatlanságomnak köszönhetően nem telepítettem fel az Intel Matrix Storage Managert, ami a RAID-tömbjeink kezelésére szolgáló program, és van benne egy olyan opció, hogy a RAID-tömbön lehet engedélyezni a write-back cache-t.
Kipróbáltam, de csak 2 Raptornál hozott gyorsulást, sajnos 4 Raptor esetén még rosszabb eredményt kaptam. Próbáltam megoldást találni (kérdezősködés, külföldi fórumok böngészése, stb.), de nem sikerült. Végül úgy döntöttem, hogy külön-külön megnézem az egyes meghajtók sebességét, sőt a kábelek cseréjére is felkészültem, hátha az egyik adat kábel a bűnös... A teszteket többször is elvégeztem, mint mindig, itt vannak a képek:

Csináltam írási teszteket is:

A képeken egyes meghajtók "kilengései" és mások "stabilitása" megismételhető volt. Jó-jó, de ezek nem lehetnek a RAID-tömb lassúságának okai. Most már a kábel probléma is kizárható, de akkor mi lehet a gond? Kaptam olyan véleményt, hogy esetleg ez a vezérlő ennyit tud, de ez szerintem nem lehet, hiszen más simán összerak egy jobb eredményt ugyanezzel a vezérlővel (ICH10R) vagy egy régebbivel.
Gondoltam, kipróbálom az ATTO Disk Benchmarkot, ha már letöltöttem... Nos, első körben várt eredményeket kaptam! Először 4-gyel, majd 5-tel is, nem hittem a szemeimnek, rosszul mér a HD Tune ?! Másnak miért nem?

Az ATTO-val való hosszas tesztelgetés után újra megnéztem a HD Tune-t, és most már itt is olyan grafikonokat láttam, amik eddig elérhetetlennek tűntek. Most már folyamatosan jó eredményeket kapok, de miért? Nem tudom. Ez az áttörés csütörtökön történt, ekkor is tesztelgettem még a programmal, és bármilyen telepítés, beállítás módosítás nélkül magától jöttek meg a jó eredmények, onnantól kezdve, hogy kipróbáltam utána az ATTO-t. Teljesen értetlenül állok a történtek előtt, kicsit morcos vagyok, miért kellett ezzel is elhúznom az időt... legalább tudnám a megoldást!

Aki ilyen gonddal küzd, annak továbbra sem tudok semmi ötlettel előállni, esetleg próbálja ki ő is az ATTO-t, hátha nála is megoldódik a probléma, és javul a HD Tune. Tudom, hogy érdekesen hangzik, nem tudom, hogy a HD Tune mérhetett-e rosszul eddig, és a tömb gyors volt, vagy valami miatt felgyorsult a tömb. Passz. Amikor a HD Tune-nal tesztelgettem, nem volt partíció egy tömbön sem, viszont az ATTO-ban meghajtót kell kiválasztanom tesztelésre, ezért egy partíciót létrehoztam a tömbökön, ennyi változott csak. Gondoltam, talán ennek köze lehet a dologhoz, de a partíció törlése után továbbra is jól mért a HD Tune.

Végezetül itt vannak a HD Tune-ban mért jó eredmények:

RAID0-tömbök 16kB-os stripe size-zal. Az Intel azt mondja, hogy a legjobb Transfer speed-eket ezzel lehet elérni, de általában RAID0-nak a legjobb a 128kB-os stripe méret. Gondolom, ez csak erre a vezérlőre érvényes, tehát más gyártónál más beállítás lehet jobb, ki kell próbálni.

Köszönöm a figyelmet!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.