- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- zebra_hun: Hűthető-e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
Cpt.Zsöci #9029 üzenetére
Ha sietsz és minimális munkával akarod megúszni, akkor most azonnal elkezded újraépíteni a tömböt, vagy ha ráérsz és inkább elébemennél a dolgoknak, akkor előbb tesztelgeted egy kicsit a kihullott lemezt (pl. teleírod csupa 0 vagy véletlenszerű adatokkal és visszaolvasod az összes szektort, hátha elakad valahol, helyez át közben szektorokat, stb).
Mielőtt nekiállsz újraépíteni, azért nem árt valahova lementeni egy másolatot a fontosabb adatokból. (Bár gyakorlatilag ha elakad, akkor is olvasható szokott maradni az ilyen szoftveres RAID-5 tömb.)
Amúgy nemrég csináltam ilyet én is szoftveres Intel RAID-5 tömbbel.
Gajjra ment egy WD winyó, elkezdtem újraépítnei, de nem sikerült, mert onnantól kezdve megállás nélkül köpködte a szoktorhibákat.
A tömb azóta is olvasható, ha végre visszajön majd a garanciás cseredarab, akkor újraépítem.Én sem sok helyen olvasom ezt, helyette inkább azzal van tele az internet, hogy:
1: a RAID-5 abszolút megbízhatatlan, mert egy esetleges újraépítéskor megeszi majd egy URE az egészet (elfelejtik, hogy ha jobb is a RAID 1+0 vagy 6, az 5 azért még mindig nagyságrendekkel jobb, mint egy szál lemez, dehát az 5 az akkor is szar otthonra is...)
2: a szoftveres RAID-5 használhatatlanul lassú, mert nincs dedikált írási gyorsítótár (ami általában egy bizonyos fokig nagyon jól elrejti többek közt azt a problémát is, mikor nem páratlan számú lemezből építesz RAID-5 tömböt) és dedikált processzor (szóval a mai gyors CPU-dból elpazarol egy otthoni körülmények közt gyakorlatilag elhanyagolható számítási időt).Ha 3 lemezed van RAID-5 tömbben, és 32k a stripe size, valamint 64k a filerendszer foglalási egység, akkor minden kiírandó kis egységet szét tud vágni a vezérlő 64/2=32+32 szeletekre, hozzá tud csapni még 32k redundanciát, majd 3 lemezre kiírni ezt a 32+32+32k szeletet.
4 lemeznél ez közel sem ilyen szép, mert tört értékek jönnek ki, amiket össze kell várnia egy gyorsítótárban, míg felesleges lemezműveleteket kell végeznie. Aztán ha betelik a gyorsítótár, akkor nagyon lassú lesz, és szoftveres vezérlésnél nem szoktak lehasítani túl sok RAM-ot erre a célre (nem úgy, mint ha egy kártyák van dedikáltan RAM csak erre a célra).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Elado hasznalt 120GB-os SATA SSD-k!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest