Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HUfantom

őstag

válasz laca500 #8814 üzenetére

Az azért kimaradt a beszélgetésből, hogy ha muszáj, akkor vennék 4db. 2TB-os HDD-t. Bár nem szívesen
    Azért látom van pénz :), de nem kell ész nélkül szórni.....

Már csak azt nem tudom, hogy mi a különbség a RAID1 és a backup mentés között. Mind kettő ugyan annyi helyet foglal és mindkettő egy tulajdonképpeni másolat. Mindkettővel ugyan az az eredmény. Vagy tévedek?
    El sem fogod hinni de a backup az backup a RAID 1 meg RAID. Ha bevág egy villám az áramhálózatba és elporlik az OKOStv, meg a hűtő, szétdurrannak a égők, és egy kupac hamu marad ebből a nas gépből na mi marad meg ? A Backup :) Mert a Backup általában máshol van mint a gép. Ilyen egyszerű. A RAID 1 vég a hardveres meghibásodástól a Backup meg minden mástól /lopás, hack, crack, véletlen anyós letörli, jön az alien és ráfolyik a vére stb stb.... :C

De mi lesz a 1.5 és a 2TB-os lemezen lévő adatokkal? Ezek elvesznek vagy megoldható, hogy megmaradjanak? Szóval, akkor előbb le kellene menteni valahová! :F Vagy ha sikerül lecsípni mindkettőből 100-100GB-ot rendszer partíciónak van esély, hogy megmaradnak?

A kérdésekre a válasz sorrendben: Megmaradhatnak .... kicsit melós ugyan de nem lehetetlen .... Nembiztos.... Igen....
    Amire én gondoltam és meg is írtam neked, az az, hogy priorizálás. A nyaralási családi fotók vagy a szülőszobai első képek fontosabbak mint mondjuk a Avengers CAMos verziója..... sokkal....
    Ezért az 1 TB-os tömbön lehet tartani ami igazán fontos. A többinek meg nem kell RAID. Így ahogy mondod, csak az a picike rész kell az elejéről ahova a rendszer megy azt kész. Ideális esetben a rendszer kezeli az NTFS fájlrendszert ami a 1.5 TB és a 2 TB-os winyókon van.

Ha nem akkor egy kis tili-toli játék. Szépen apránként ide-oda mozgatni az adatokat, hogy lehessen átformázni alattuk a winyót valami BSD-friendly / Ez a freenas alapja / fájlrendszerre. Persze ha mondjuk az 2 TB összeáll 4*500GB ból akkor elég csak 1et üríteni és mehet rá az új filerendszer.

Bár igazad van, hogy minden pótolható, és a netem is meg van hozzá (digi 80/25), de ez azért csak elmélet. ;)
    240 UPC ide :) Szóval gyorsan lejön minden ha gond lenne.
    Ezért is írtam, hogy tök fölösleges RAIDet építeni a pótolható adatoknak. A freenasnak van Transition kliense csak net kell neki és ........

Szürke bekezdés
    Nemrég sikerült pofátlanul olcsón szeretnem egy 147cm okos plazma TV-t. Jelenleg a PC-men fut a PLEX nevű médiaszerver. És már kezdenek az adatok túl sok helyen lenni. Én is egy központi szerver megépítésén gondolkodom. Nekem van bele egy 4*1.5TB os háttértáram még a régi időkből. / 11000 forint volt egy winyó /. Mindenképpen valami régibb olcsó PC min 8 GBram... De a szoftvert még nem választottam ki.

Nem szeretnék senkit megbántani de az openmediavault olyan router szagú nekem kizárólag a screenshotok alapján. Persze Debian alapú szóval biztos fel lehet rá még hegeszteni mindenfélét.

1 google alatt majdnem befutó lett, hogy van rá PLEX szerver :) De mondjuk nekem amugy irreálisan nagy elvárásaim lennének egy ilyen géphez... számtalan funkciót kéne, hogy tudjon egyben

Ellenben a Freenasnak mintha alapból több szolgáltatása lenne. BSD alapú azt szeretjük, mert még a Debiannal és stabilabban áll a talpán megfelelő hardverrel. Most nézem erre is van az a mediaszerver
    Persze utána kéne olvasni mert nagyon sok direkt ilyen PCNASra fejlesztett cucc van...

Utóirat:Az a médiaszerver nekem azért fontos mert az működik az én TVmmel, mert az csak a saját protokollján hajlandó kommunikálni...

Új hozzászólás Aktív témák