Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1201) zharkanyi válasza lugosi (#1198) üzenetére


zharkanyi
tag

Erre inkább én mondom, hogy na ne már.

Olvastam ugyanis, hogy van aki jobb kézen, másik meg csukló fölött vagy 7-8cm-el hordja csak azért az órát, hogy jól mérje a pulzust. Más meg borotválja a kezét azó alatt! :) Na ne már!
Nehogy már ilyenekkel kelljen szívni. Órát vettem, ami nem lötyög a karomon. Ha még egyet húznék rajta már elszorítaná a kezemet. Az meg elképzelni se tudom, hogy ne ott legyen a csuklómon ahol van, mert mindkét irányból magától idavándorolna, lévén itt a legkeskenyebb a kezem.

“Egy pulzusgörbére elég ránézni és az ember látja, hogy mellkaspánttal lett mérve, vagy csuklón.”

Ez pedig így van. Mindenhol írják, hogy a dinamikus pulzusváltozást a csuklón nem tudja csak lassan lekövetni. Ezt látni is a pulzusgörbén, az egyértelmű hibáknál pedig kilóg a lóláb. (Mondjuk egyértelmű hibák a Suunto óráknál mellkaspánttal is vannak.)

Stressz szint, nyugalmi pulzus, betegségek és túlterhelés előrejelzésére, de még valamilyen módon a fejlődés visszajelzésére is használható a csuklón mért pulzus. Szóval jó dolog ez.
Aki viszont a sport tevékenység közben mért pulzusból érdemi következtetést szeretne levonni, vagy pl. pulzustartományok alapján edzeni az vegyen mellkaspántot.

(#1202) zharkanyi


zharkanyi
tag

Mutatok két tipikusan nem jó csuklón mért pulzust.

Szerintem az elsőt nem kell magyarázni:

A másodikhoz jó tudni, hogy a legalja 100 körül, a teteje 180 körül van. Ilyet egészséges szervezet nem csinál, egyenletes tempó mellett. Másik futó mindeközben ugyanott 150 +-10 pulzuson mozgott:

A háttérben a szintmetszet van szürkével. Pont a verseny végén egy nagy emelkedőn senki nem megy le 100-as pulzusra. Annyival felsétálni nem lehet egy akkora hegyre.

(#1203) Yoshida


Yoshida
aktív tag

bringára se jó a csukló mérés? Nekem pont arra lenne jó, mert sokszor elfelejtettem magammal vinni a pántot... És bringán viszonylag stabil az ember keze, nem ugrál úgy, mint futáskor.

(#1204) bringasisti


bringasisti
őstag

[link]
Szerintem kár rugózni a kérdésen, nem készítenének ilyen orvosi eszközt ha a szőrős ráncos mozgó bőrön lehetne valamit mérni. Pontosabban valamit lehet mérni, valamit de nem értéket

BENEFON DELTA--------N8

(#1205) lugosi válasza Galahed (#1200) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Érdekes ez. Érdemes amúgy megnézni, hogy mi a pulzus orvosi definíciója. A periférián kitapintható szívverések száma, vagy más megközelítéssel az ütőerekben tapasztalható lüktetés. Csuklón, nyakon stb mérik. Ha orvosi vizsgálathoz megfelel a kézzel kitapintható pulzus, akkor szerintem egy optikai szenzor, ami az erek összehúzódását ennél sokkal precízebben érzékeli, nehogy már ne feleljen meg nem orvosi, hanem sport- és hobbicélokra. Szerintem egy kicsit túlerőltetett ez a pántosdi.

Tehát, pulzus az karon, lábon, nyakon mért. Szívritmus, orvosi kategória, mellkason mért. A szívritmus egy pulzustól kicsit összetettebb ritmika.

[ Szerkesztve ]

(#1206) lugosi válasza bringasisti (#1204) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Az ugyanúgy végtagon (ujjon ez esetben) mért pulzus, és nem mellkasi szívritmus.

(#1207) bringasisti válasza lugosi (#1206) üzenetére


bringasisti
őstag

Nincs nagy gond, de okom volt a témát körbejárni. Mikor 24 órás holter volt rajtam elmentem tekerni egy iszonyút. Mivel vén fasz vagyok a pulzusom 153- ra ment fel az 55 kilométeres távon néhány alkalommal. Közben a pántot is használtam és pontosan mutatta hogy vagy egy tucat alkalommal 153 a pulzusom. Egyszer se mutatott 154- et. Azonkívül mutatja hogy mekkora a szórása a szívemnek. Mit említettem a gyerek méregdrága almás órája meg mit mutatott mikor kocsival másfél kilométert autókázott hogy felugorjon hozzám.

BENEFON DELTA--------N8

(#1208) zharkanyi válasza lugosi (#1205) üzenetére


zharkanyi
tag

Akkor lenne igazad, ha a szenzoroknak nem kavarna be millió féle dolog sport közben.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy aktív mozgás közben többnyire bekavar. Te, vagy az orvos se tudna pulzust mérni a csuklódon, nyaki ereden ha közben lendületesen futsz.

Sajnos a legtöbb esetben ez az óráknak sem megy, vagy legalábbis sokat belehibázik. Izzadunk, rázkódunk, hidegben és melegben is sportolunk... Ja és nagyon különbözőek vagyunk. Nem tartom kizártnak, hogy valakinél jól mér. Lehet épp nálad is.

Amúgy ezen teljesen felesleges vitázni, ha még a kereskedő és forgalmazó is a mellkaspántot ajánlja sport közbeni pulzusmérésre.

Okt. 27-én voltam bent Zergénél és ki kellett várnom, míg egy panaszos vevő a csuklós pulzusmérés hibái miatt javíttatni/cseréltetni akarja az óráját. Természetesen az órájának és a pulzusmérésnek semmi baja nem volt. Szépen mért csuklóról. Az ürge meg csak hajtogatta, hogy mely esetekben milyen hibák jelentkeztek. Zsolt meg határozottan mondta, hogy ez normális. Ő mindig el is mondja, mikor szóba kerül. Honlapján is leírja...

Mint korábban írtam:
Stressz szint, nyugalmi pulzus, betegségek és túlterhelés előrejelzésére, de még valamilyen módon a fejlődés visszajelzésére is használható a csuklón mért pulzus. Szóval jó dolog ez.
Aki viszont a sport tevékenység közben mért pulzusból érdemi következtetést szeretne levonni, vagy pl. pulzustartományok alapján edzeni az vegyen mellkaspántot.

(#1209) bringasisti válasza zharkanyi (#1208) üzenetére


bringasisti
őstag

Kiegészíteném hogy az óra ráadásul a csukló másik felén mér mint a doki, de amúgy nem lényeges

BENEFON DELTA--------N8

(#1210) zharkanyi válasza bringasisti (#1209) üzenetére


zharkanyi
tag

Már akinél.

Biztos van aki jobbján hordja, 8 cm-vel a csuklója felett és a belső oldalon, mert úgy épp jól mér neki.
Feltéve persze, ha előtte gyantáztat és #FFE5CC színűre szoliztat. :)

(#1211) lugosi válasza zharkanyi (#1208) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"Te, vagy az orvos se tudna pulzust mérni a csuklódon, nyaki ereden ha közben lendületesen futsz."

Miért nem? Ez meglepett, mert terheléses vizsgálatnál (futógép vagy szobakerékpár) szokták ujjvégen mérni a pulzust.

A kereskedő pedig szerintem inkább azért ajánl pántot, mert az óra után mellett az is eladó neki. Biztos hogy pontosabb, de nem hiszem hogy annyival, amennyire gondoljátok.

[ Szerkesztve ]

(#1212) Yoshida válasza lugosi (#1211) üzenetére


Yoshida
aktív tag

Az itt is ajánlott Garmin facebook csoportban tesztelték páran, bal kézen csuklómérés, jobbkézen másik óra, és pánttal. Hát voltak eltérések, átlagpulzus az stimmelni fog, de le meg fel is durva eltérések vannak, ahol mondjuk mellkaspánttal megindult 120-ról 150-re a pulzus, ott simán volt hogy a csuklón mért meg felment 160-170-re pl. Lefelé is ha a pánttal mérten nem volt pl. 120 alatti az edzés során sehol, a csuklós mérésnél simán lement 100 alá is akár néha.

(#1213) bringasisti válasza lugosi (#1211) üzenetére


bringasisti
őstag

Pont itt a tévedés lényege amit írtál. Az ujja az embernek más bőrfelület mint a csukló ugyanis a tapintás miatt más a szerkezete mint a csuklónak ! Másik rendkívül fontos szempont hogy egy olyan eszközt használnak ami könnyű ezért együtt mozog a dióda a bőrfelület adott pontjával azért mert egy kialakított fészekbe teszed a mérendő felületet. Tehát e két rendszer között az a hasonlóság hogy a Trabi és a Ferrari is négy keréken gurul, csak a tempó más. Múlt héten voltam orvosnál, egy olyan csipeszt tett az ujjam végére ami egy 5 centis kábel segítségével kapcsolódott a kijelzőhőz pont azért ha egy rezgő kezű beteget mér akkor a beteg újának a vége a könnyű sújt a befoglaló férőhely segítségével együtt tudja rezegtetni és a dióda mindig ugyanazt a receficét méri, míg a nehéz vas az asztalon pihen.

BENEFON DELTA--------N8

(#1214) Galahed válasza lugosi (#1211) üzenetére


Galahed
senior tag

Az alap gondom nekem azzal, van hogy a csuklón elhelyezett óra az nem mér, hanem kalkulál. Egy algoritmus próbálja kiszámolni a pulzusértéket a hajszálerek tágulásából. Ez messze nem ugyanaz mint a pántos megoldás ahol a sziv elektromos jelét veszi alapul. Ez utóbi EKG pontos a másik meg egy közelitő érték.

Off: (nem Neked szól hanem úgy általában)

Pl a test zsirtalrtalmát mérő eszközök is egy nagy népbutitás ahol megfogsz két érintkezőt (vagy ráállsz)és az jól kiszámolja a test zsir- viz és egyéb mittudoméntartalmát. (persze elöb meg kell adnod /mérned a súlyod magasságod stb...) A szoftver részét megnézve, egy táblázatból kikeresi a fenti megadott paraméterek alapján hogy te bizony kórosan sovány vagy vagy elhizott... l Amit mér az nem más mint egy gyengeáramú áramkör amit a kezeiddel (vagy lábaiddal ha ráálsz) zársz és annak az ellenállás - vezetőképességéből kalkulál (megint csak nem egzakt módon) és módosítja a betáplált táblázat értékeit, majd jól megjeleniti... Lásd az értékeket, hogy mennyire eltérnek fürdés elött, után stb... ahol megváltoznak a tested vezetőképességének paraméterei.

[ Szerkesztve ]

(#1215) lugosi válasza bringasisti (#1213) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A csuklón viszont vastagabb erek vannak mint az ujjbegyben.
Mindegyik eszköz használ "algoritmust".

(#1216) bringasisti válasza lugosi (#1215) üzenetére


bringasisti
őstag

Elbeszélünk egymás mellett. Az miért van amint fentebb írtam hogy a drága prémium zászlóshajó esetén ír minden gyártó hogy a fény és a pánt alapú mérés nem ugyanaz a kategória.

BENEFON DELTA--------N8

(#1217) lugosi válasza bringasisti (#1216) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Oké, lehet.

(#1218) cekkk


cekkk
veterán

Sziasztok!

Én most vettem az asszonynak egy M430at vagy is ma kapjuk meg. Igaz karácsonyi ajándék lesz így tesztelni meg fogjuk tudni.
Az egyik boltban pl azt mondták, hogy a M430 a sláger, először M400at akartam de pl az nem tud rezegni, neki pedig az intervallumos edzéshez ez szükséges.

Ha nem lesz jó mérés akkor legfeljebb veszünk hozzá egy pántor. Viszont az nem értem, ha ezek ennyire rosszak lennének akkor miért erőltetik a gyártók?
Mert ahogy néztem ebben az 50-60 ezres kategóriában már ez az alap, nem a pánt. Pedig én is szívesebben vettem volna pántosat ha rezegett volna.

(#1219) bringasisti válasza cekkk (#1218) üzenetére


bringasisti
őstag

Egy örök igazság: ahol lócitrom van ott veréb is van. A gyártó azt erőlteti ami számára nagyobb profitot eredményez. Kedvenc példám mikor a nevenics kategóriás gyártó úgy hirdeti a kéziszerszámot hogy számítógéppel tervezett ergonomikus rezgéscsillapítóval ellátott fogantyú és 3 méter hálózati kábel. Vagyis hogy a nyélre van egy gumi csík ragasztva. A másik ami már márka azt írja hogy 2.3 J az ütőenergia.

BENEFON DELTA--------N8

(#1220) cekkk válasza bringasisti (#1219) üzenetére


cekkk
veterán

De ha annyira rossz lenne, akkor már a felhasználók kibuktak volna és nem mennének bele egy presztízs veszteségbe.

(#1221) Yoshida válasza cekkk (#1220) üzenetére


Yoshida
aktív tag

ha előtte soha nem volt pántod, nem mérted a futásod/bringázásod, akkor fel se fog tűnni, hogy a mért/kalkulált értékben vannak hibák. Aki meg komolyabban csinálja, az vesz pántot, és megnyugszik, hogy ennél pontosabb már nem lehet.

(#1222) bringasisti válasza cekkk (#1220) üzenetére


bringasisti
őstag

1207 Hsz- ben leírtam a lényeget

BENEFON DELTA--------N8

(#1223) bringasisti válasza cekkk (#1220) üzenetére


bringasisti
őstag

[link]
Tedd fel a telefonra, kérj kölcsön egy övet. Az app mér optikai és pántos mérést. Ülj le kényelmesen és mozgás nélkül mérj a két rendszer segítségével, és látni fogod hogy miről beszélünk.

BENEFON DELTA--------N8

(#1224) IzI


IzI
senior tag

Sziasztok!

Szerintetek Polar m200, Polar m430 vagy samsung gear fit 2? Vagy más ajánlott.
Polar H10-el használnám.

Ezek az órák terembe is fogják a gps jelet vagy csak szabadtéren jók inkább?( Megtett táv miatt,foci)
Meg mekkora távolságra lehet egymástól a mellkaspánt és az óra,hogy működjön is ? Mert sokszor focizom és az óra nem mindig lehet rajtam.

Pulzus,megtett távolság és adatok naplózását akarom elsősorban,ehhez keresek órát.A többi funkció csak ráadás.

[ Szerkesztve ]

(#1225) bringasisti válasza IzI (#1224) üzenetére


bringasisti
őstag

Az órákhoz nem értek, de ha telefont használsz akkor a H10 csak 200 méterre kommunikál.

BENEFON DELTA--------N8

(#1226) bringasisti válasza IzI (#1224) üzenetére


bringasisti
őstag

De ha a 200 méter nem elég akkor a H10 rendelkezik memóriával. Egy napot rögzít.

BENEFON DELTA--------N8

(#1227) zharkanyi válasza IzI (#1224) üzenetére


zharkanyi
tag

Gear Fit 2 semmi esetre sem.

Csillog, villog, "ez a jövő", de sport célra teljesen alkalmatlan. (mind pulzus, mind GPS oldalon)

(#1228) IzI


IzI
senior tag

Köszönöm a válaszokat !
Erről valami vélemény? TomTom Runner 3

(#1229) cekkk válasza Yoshida (#1221) üzenetére


cekkk
veterán

Mind a kettőtöknek írom.

Korábban nekem FT80-as órám volt így tudom, hogy milyen a pántos mérés.

Ha nem lesz jó a csuklós mérés, majd kap az asszony hozzá mellkaspántot.

(#1230) borix válasza cekkk (#1229) üzenetére


borix
őstag

Kicsit el lett túlozva ez az optikai pulzusmérés dolog.
Tudni kell,hogy mire veszi az ember és az m430 a legjobbak között van az optikaiak között.
Az asszonykádnak pontosan fogja mérni pl az egyenletes 6-7 tempóban lenyomott 5-10km távolságát.
Ha már komolyra venné a figurát és keményen rész távozna,domb edzene lendületesebb karmunkával dolgozna ott már lennének érdekes kiugró mérések.

(#1231) bringasisti válasza borix (#1230) üzenetére


bringasisti
őstag

"edzene lendületesebb karmunkával dolgozna ott már lennének érdekes kiugró mérések." már bocsi de akkor kezd érdekes lenni a mérés. Ha ül valaki a fotel kényelmében akkor minek mérni?

BENEFON DELTA--------N8

(#1232) borix válasza bringasisti (#1231) üzenetére


borix
őstag

Látom már te ilyen okos kolbász vagy.
Láttál már futni embert?
Egy 6-7 tempóban kényelmesen kocogót meg tudsz különböztetni egy tempósan,iramot futó embertől?

(#1233) bringasisti válasza cekkk (#1220) üzenetére


bringasisti
őstag

Félre értettél. Senkit nem akarok lebeszélni, rábeszélni semmilyen eszközre. Csak azt mondom, írom hogy amilyen felhasználási igényem van annak a pánt + telefon a legtöbbet nyújtó és mivel csak pántot kell venni mivel a telefon adott a legjobb megoldás

BENEFON DELTA--------N8

(#1234) bringasisti válasza borix (#1232) üzenetére


bringasisti
őstag

Én azt hittem hogy az okosóráról vitatkozunk baráti stílusban és nem az okoskolbászról.

BENEFON DELTA--------N8

(#1235) borix válasza bringasisti (#1233) üzenetére


borix
őstag

Garmin-ok nem olyan jók optikai mérésben a Polar m430 jobban sikerült még a Fenix 5-is optikai szinten szerintem.
Nagyon sok nő kimegy a szigetre lefutja egyenletes 6-7 tempóban az 1-2 szigetkörét ők évek múlva is csak annyit akarnak nekik ahhoz a tempóhoz tökéletes lesz az óra.
Olvastam teszteket pl résztávozásnál ahol már erőteljesebb dinamikusabb karmozgás van arra gyanakodnak amiatt mérhet sokszor fars adatokat vagy mikor futás közben eszik iszik valaki olyankor elmozdulhat gyakrabban az óra.
A lassabban reagálás meglesz a mellhasövhöz képest arra számítani kell de lassabb tempójú futásoknál nem lesz olyan kiugró nagy különbség csak 1-3 ütés eltérés m430 óránál.

baráti stílusban :R

[ Szerkesztve ]

(#1236) IzI


IzI
senior tag

H10-es pánt memóriája,csak a pulzussal kapcsolatos dolgokat tudja elmenteni,abban az esetben,ha nincs rajtam az óra? Tehát megtett távolságot,csak abban az esetben tudja,ha van rajtam külön lépésszámláló.
Jól gondolom ?

(#1237) bringasisti válasza IzI (#1236) üzenetére


bringasisti
őstag

Igen a pánt csak a pulzust rögzíti, de ha nincs rajtad az óra volt a kérdés. Ha foci közben a megtett utat is akarod nézni akkor sajnos kockáztatni kell hogy egy esetleges bukfenc esetén megsérül a kezeden.

BENEFON DELTA--------N8

(#1238) IzI válasza bringasisti (#1237) üzenetére


IzI
senior tag

Kösz.
Próbálom kitalálni melyiket vegyem,de nem egyszerű.
Szívem szerint tomtom runner 3 venném,de annak szíja könnyen szakad állítólag.
A többi sajnos csuklón is mér,ami tök felesleg számomra,így kénytelen vagyok megfizetni ezt a pluszt.
Garmin Vivoactive HR Enag-on jöhetne csak szóba,de rizikós ott.
Garmin Forerunner 35
Polar M430 Polar-nál csak angol menü van és kicsit drágának is tartom.
Polar M200

Ezeket nézem,plusz,amit találok 65e Ft-ig bezárólag.
Esetleg,ha valakinek valami tapasztalata ezek közül vagy más alternatív lehetőség,akkor kérem ossza meg.

(#1239) bringasisti válasza IzI (#1238) üzenetére


bringasisti
őstag

Én öv + telefon történetet használok, órákat nem ismerem. ANT+ rendszert használó kütyüknél viszont tudni kell hogy a hatótávolság 3 méter.

BENEFON DELTA--------N8

(#1240) IzI válasza bringasisti (#1239) üzenetére


IzI
senior tag

Öv + telefon,ezt hogy érted,azzal mit tudsz mérni pulzuson kívül ?

(#1241) bringasisti válasza IzI (#1240) üzenetére


bringasisti
őstag

[link]
Én ezt használom a szívem miatt, ha tekereg akkor a Polar Beat, de van olyan fizetős ahol pulzus térkép, szintemelkedés csökkenés átlag minden mint a búcsúban

BENEFON DELTA--------N8

(#1242) IzI válasza bringasisti (#1241) üzenetére


IzI
senior tag

Kösz.
Nem hangzik rosszul,mert így elég sok pénzt meg lehet spórolni.
Ezzel meg bizonytalanabb lettem.

(#1243) padi68


padi68
senior tag

Sziasztok, az RBX mennyire megbízható cég?
Ha azt írják, hogy "24 hónap GARMIN gyártói garancia" akkor az hiteles?

Terepen való gyaloglásra( erdő) , esetleg kerékpározás, gyaloglás szeretnék egy útvonal rögzítős órát( gps), jó lenne ha magasságot is korrektül mérné, pulzus mérés nem releváns számomra.

Melyiket és miért ajánlanátok?

Polar M430/ ca. 62eFt
Polar V800/ca.114eFt ez EP-ra elszámolható, ami előny....

Garmin Fenix 3/ ca. 100e Ft
Garmin Forerunner 235/ca.90eFt
Garmin Vivoactive HR/ Emagon most 55.000Ft

Köszönöm Á :R

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68

(#1244) bringasisti válasza padi68 (#1243) üzenetére


bringasisti
őstag

Telefon és endomondo app évi licenc

BENEFON DELTA--------N8

(#1245) padi68 válasza bringasisti (#1244) üzenetére


padi68
senior tag

ezt most nem értem....
Telefonom van endomondo licenc mihez kell? :R melyik órához?

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68

(#1246) bringasisti válasza padi68 (#1245) üzenetére


bringasisti
őstag

[link]
Felteszed a telefonra mivel az biztos nálad van ha kirándulni mész, kifizetsz egy hónap licencdíjat, megnézed hogy bejön e neked, és ha igen akkor nem veszel órát.

BENEFON DELTA--------N8

(#1247) zharkanyi válasza bringasisti (#1246) üzenetére


zharkanyi
tag

Minek a Pro, mikor ezt tudja az ingyenes is?

Endomondo mellett van még pár tucat hasonló. Ráadásul vanak kifejezetten inkább túrára szánt alkalmazások és nem feltétlenül alapból futóknak szánt appok.

Azért a telefon is szépen tud merülni egy fél napos trackeléstől. Ha ez szempont, akkor powerbank, vagy tényleg GPS-es óra.

(#1248) padi68 válasza zharkanyi (#1247) üzenetére


padi68
senior tag

azért kell az óra, mert a telefon sokszor nem talál jelet...

Melyik óra ajánlott szerinted? :R

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68

(#1249) bringasisti válasza zharkanyi (#1247) üzenetére


bringasisti
őstag

Amit írsz az jogos, de csengetni kell hogy legyen magasság ( pulzus)

BENEFON DELTA--------N8

(#1250) lugosi válasza padi68 (#1243) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szerintem fenix 3. Ez a hr?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.