Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nemurea

aktív tag

válasz tasiadam #1921 üzenetére

Ez érthető, köszi! A ViZion által belinkelt oldalon is eljátszottam a különböző beállításokkal.

Ami még nem teljesen tiszta - de nem fog gondot okozni a tényleges beállításban - az a subnet vs konkrét IP cím. Leírok egy pár dolgot, amit gondolok, de mondjátok, amelyik butaság:

Ugye az a subnet, amin belül a gépek alapesetben látják egymást, tehát a fenti példában az a max 64 gép.

És akkor innentől mi? Az első 26 bitet a router határozza meg, az utolsó 6 bitet pedig a DHCP kiosztás segítségével automatikusan kapják a gépek, vagy ők szólnak, hogy én a 14-est szeretném, én meg a 21-est?

És ha a gépek úgyis csak egymást látják, akkor csak azért kell használniuk mind a 4*8 bitet IP címzéshez, hogy a router biztosra tudja, mit szeretnének elérni?

Pl. most a saját példámon: az alhálózat, ahol az összes gép mozog: 192.168.1.nnn
    Tehát a maszk 255.255.255.0, vagy /24 (ez a CIDR írásmód, ugye?)

Amikor valamelyik LXC-nek konkrét fix IP-t állítok be, akkor a Proxmox felületén az LXC beállításaiban ezt meg tudom tenni, de itt is kér alhálózati maszkot:
    192.168.1.14/24, így kell beállítanom.

És mi van akkor, ha ezt írom: 192.168.1.14/26? Akkor máshol húzódik a határ az alhálózat és a gép konkrét azonosítója között - de hát maga az IP cím akkor is 192.168.1.14 lesz...

Szóval ez a része a történetnek még nem teljesen állt össze :D

Új hozzászólás Aktív témák