- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: MS Office365 Linuxon
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Hieronymus: Három júniusi képem
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #356 üzenetére
A neten nem tudok, de próbáld meg könyvtárban a Hobby Elektronika 2002/12 számát. (Nekem nincs meg.)
''Ja és h. írtad, h. sajátkezűleg is meg lehet tervezni a nyákot! Erre csak annyit: Nem vok én naon zeni az elektronikába, össze tok rakni cuccost, meg tok egy pár dolgot, de amúgy ilyen áramkörtervezések azokat majd megpróbálom megtanulni az elektronika''fortélyait''
Az ilyen erősítőkhöz kevés külső alkatrész tartozik. Amikor a kezedben lesz minden alkatrész, kockás papíron neki kell állni a kapcsrajz alapján. (Ezt is meg kell tanulni, és a kezdőknek való feladat, hiszen a haladók NYÁKtervező progit használnak.)
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #338 üzenetére
Rajzom erről sajna nincsen.
De vácon kb 10-12 Ft-ért fénymásolnak egy elektronikai boltban/oldalt.
A bolt helye: ha pest felől mész vácba befelé,akkor ahogy jobb oldalt elkezdődnek a panelházak...lesz egy parkoló. Ott kimész és kb a felénél van a bolt.
Nem nagy bolt,de felismerhető. Én annó az stk463-hoz ott találtam segítséget.
Még van egy másik hely rákosrendezőn is,de oda inkább csak személyesen találok oda,mert csak eltévedésből fedeztem fel. Ott még be is lehet szerezni ilyen cuccokat,bár borsos az ár (kb 8000HU Ft az stk463,de jobb,mintha nem lenne)
Amúgy az innen: (nem jó) nyíló honlapon van egy ''terminal'' nevezetü fórum. Sok elektronikai oldal van ott. Talán ott erről is van anyag.
MOD: Ezt elnéztem,de nagyon.
Itt a jó: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #332 üzenetére
A táv hálózat kialakításában adhatok egy ittenilinket.
Tessék: Bővebben: link
Amit mi néztünk ki,az csak egy sima rádió frekis antennás cucc,amit az előző linke láthattál,de az imént linkelt topikban foglalkoznak a parabolás nagytávú cuccal,de azt le kell szögeznem,hogy olcsóbban kijössz egy netes kapcsolattal,mint az erre kellő engedéllyel. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #324 üzenetére
Igen,megnéztem a képeket. Még le is mentettem.
(Sorry a ritkább írásokért,de sajna millió dolgom akad amellett,hogy szarakszik a netem) (meg zenét is kell csinálnom szombatra a barátaim szülinapjára,tehát full vagyok) (meg az ups-t is csinálom)...
Szerintem a system-re mindenképpen kell ventillárorocska,mert leginkább az felel a proci és a mem kapcsolatára. (asszem).
A tápodnak fordulatszabályzós a ventije? -
Lauro
tag
válasz
Balint133 #317 üzenetére
A vinyó az pata,de ha nincs rákötve akkor is fenn áll a probléma.Tuti ,hogy nem az oprendszer halt meg.Még a win bootolása előtt írja ki ,hogy a procko unworkable és nézzem meg a Soft menu-t.A soft menu meg jól van belőve nem is lett hozzá nyúlva.Azt tanácsolták próbáljak meg biost frissíteni.Egy nagyon hülye kérdés.Win xp alól lehet valahogy színtiszta dos-t indítani?
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #313 üzenetére
Szerintem kb 10 körül van egy aksi nélküli ups. (asszem)
A gépedhez gratula! Majd dobjál fel egy-két teszt eredményt. (és ha tudsz,akkor persze képet, vagy linket még)
Amúgy van feszültség kétszerező. Ilyet vácon is lehet kapni egy elektronikai boltban. (ált. autóba való)
Pl: 6V-ból 12V 12V-ból 24V de asszem 100W-ig van olyan is ami duál tápot csinált,tehát pl: 6V-ból 2*12V és így a 12V-ból is. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #237 üzenetére
''Ovastam egy másik topikot (Szünetmentes táp kérdések) Olvasgattam''
Először a moderálási ''Alapelveket'' kellene olvasgatnod (jobb alsó sarok), ha nem akarod letiltatni magad...
(Az életkorodat olvastam valahol korábban, és azalapján még megbocsátható, hogy nem tudod megkülönböztetni a kuruzslót az orvostól.) -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #245 üzenetére
Először is nem olyan sűrün van egy atx-es tápon a bemenő hálózati csatin kívűl esetleg a kapcsolón kívül semmi. Ha van is,akkor azokon fel van tüntetve,hogy max áramfelvétel 1-2A lehet. Szal egy at-és tápot már nem bíztos,hogy elbírna folyamatosan. Viszont már zedtem szét elég sok tápot és gyakorlatilag egy szűrün keresztül van az az extra kimenet. Ami néha csak két kb 10 menetes tekercs és egy-két pici kondi. így annak akár 6-8A-ert is bírnia kéne.
Amúgy pedig amíg be van duva a fő táp a 230V-ba,addíg az extra kimenő ajzatban is benne van a 230V. Sza aztmax akkor lehet ki-be kapcsolni,ha a főtápon is van áramtalanító kapcsoló,de lehet,hogy az is csak a főtápot kapcsolja ki.
És asszem neked szerencséd van,hogy ha te egy tápot bedugsz önmagában a 230v-ba,akkor neked bekapcsol.
Amúgy szoktam emberkéknek csinálni egy ki egyszerű kis kiegészítőket,amikkel szétszedés nélül üzembe tudják helyezni az at-és tápjukat a főtáppal együtt. Ezt nagyából már vázoltam,hogy hogy építem össze az előző üzim egyikében.
Szal a relés dologra gondolok.
Szem: És akkor gondold el,amikor megkédezek egy számomra új topikban egy apró dolgot és akkor azt kapom válaszként,hogy olvasd végig az egész topikot,mert benne van a válasz. És szal mikor meglátom,hogy 4000hsz van már,akkor őőőőőőőőő és akkor elbúcsúzok és ennyi. Azt megkérdem egy másik topikban és ott megadják a választ szinte olyan gyorsan,hogy még a mod-olásom is meg van az üzimen. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #239 üzenetére
Upp. Válasz. Mivel még azt sem tudta a srác megjegyezni,hogy egy 200 vagy 230W os At-és táp van mellé kötve a gépemnek,úgyhogy előszőr kezdem azzal,hogy csak egy sima noname At-és táp,de új volt (nem használt).
Szal: Ugyebár két lehetséges megoldása van egy At-és táp elindítására. Mégpedig az első,ha az ember nem konyít semmit az elektronikához,akkor a hagyományos kapcsolóval utána kapcsolja a gépének.
A második,hogy felhasználja a gépét indulásjeltő jelforrásnak. Vagyis mivel amikor bekapcsolsz egy gépet,akkor egyértelműen elindul a táp benne és jön belőle a pl 5 vagy 12 volt. (kicsit fáradt vagyok,sorri a túlmagyarázásért)
A lényege a második lehetőségnek az az,hogy egy olyan ''kezdetleges'' áramkört építesz,ami a számítógéped pl 12 volt feszültségének megjelenésére bekapcsol egy másik teljesen különböző áramkört.
Na és ennek is van több lehetősége.
1- ha simán bekötsz egy 12V-os relét,ami elbír 4-6A-ert a 230V-on és kész. A tekercsre kötöd a 12v-ot és az érintkezö csatiknak a forrasztható felére pedig sorba kötöd a 230-at a táppal. És amikor az meghúz,akkor az At-és táp is elindul és természetesen az AT-sre kötött dolgok is életre kellnek. Pl. ventillátorom és modding cuccok vagy akár a vízpumpa is.
2 a másik része és ez az energia takarékos és alaplap kímélő megoldás és persze ez van nekem is: Veszel egy szilárdtest relét. Most már kb 1500Ft körül van az ára egy 0-380V-ig váltóáramot kapcsoló ilyen kütyünek. Szerintem megéri.
Ennek az a lényege,hogy akár 3V-tól 32V-ig bármilyen feszültséggel és persze minimális áramfelvétellel (kb5-20mA) el tudod indítani és azzal kapcsol akár sok tíz ampert is a 230-on. Asszem triak vagy tirisztor kapcsol benne,de ezt nem tudom,mert még nem szedtem szét ilyet,de valószínű,hogy tirisztor.
Szal ennek az a lényege,hogy nem terheli le az eredeti tápot és mégis azonnali indítással elidít neked bármit. De a bekötése ugyanaz,mint egy sima relének,csak itt kevesebb láb van (4) és sokkal egyszerübb kezelni és bíztonságosabb.
Ja és nincs melegedés és szikra effektus.
Ezt a szikra effektust arra értem,hogy amikor egy áram alatti tápkábelt bedugsz egy tápba,akkor szikrázik egy nagyot. Ez hidd le,hogy káros hogyha lassan megy végbe. Azt is aláírom,hogy egy relé elég gyors ennek kivédésére,de ott mégiscsak mozgó alkatrészek vannak,amik szal számomra nem a max.
Update!: innen jöttem amúgy rá arra,hogy a gépek miként tartják meg az usb-nek,modemnek,bill.-nek azt az áramot,amit a bekapcsolásra használható lehetőség igényel. Tod: Wake up moden ... vagy a billentyűzet paraccsal induló gépek.
Szal a lényeg: Időnként kb 2-5 másodpercenként adnak egy-egy impulzus jelet az atx-es tápok. Ezzel fenttartva azt a minimális áramot,ami elég egy modenjel vagy egy billentyűzet jel érzékelésére. Sokan azt mondták,hogy folyamatos fesz van az alaplapon,mert a táp egyfolytában működik. (szal stand by állapot)
De ez nem teljesen igaz. Az tuti,hogy mennek egyfolytában a tápoknak a primer oldala (230V),de a szekunder oldalon szinte csak a sztatikusa feszültségnek mondható indukált fesz jelenik meg a tápban és amikor az elér egy bizonyos szintet,akkor a táp áramköre működésbe jön egyetlen pillanatra és így kiad magából 5V vagy 12V-ot,de asszem mindkettőt.
Az egész pontos működését nem elemeztem,tehát csak a külső mérést végeztem el és nem nyálaztam át az áramkör pontos működését stand by állapotban. Amúgy a jelenség látható formája az az,hogy ugyebár a szilárdtest relé egy eléggé gyors áramkör és azzonnal kapcsolja at AT-és tápt a kapott impulzus jelre és ilyenkor megvillannak a fénycsöveim és megindulnak kb 1/5-öd fordulat erejéig a ventijeim. Amúgy az én AT-émnek is van egy ilyen szokása önmagában is,mert ha a fázist kötöm be fixre és a táp valahol le tud földelni,akkor önnönmagában is fel tud töltődni és az ATX-es táp nélkül is produkál ilyen jelenséget,de ezt már kiküszöböltem és a fázist kapcsolom a szilárdtest relével és így csak az eredeti tápom játéka űzi kedélyes villogtatását.
Amúgy mivel én teljesen áramtalanítok,ezért ez a villogtatás probléma kiküszöbölése teljesen felesleges.
Asszem megadtam a választ mindenre. Ha nem akkor jelezz. Most már tényleg fekszem aludni. Jó éjt! -
hummerdikk
őstag
válasz
Balint133 #232 üzenetére
8X os, ha tonkrement a lapod erdekel, de csak ingyen
APC szunetmenteseket tudom ajanlani.
Nem nehez kinyirni, 230 v ot rakotod pl a winyocsatira
Csak wigyazz mert a winyokabel nem 230 ellen van kitalalva szal razz.
Inkabb koss ossze 2 pontot, vegyel ki mindent belole es inditsd es utana azonnal kapcsold le nehogy meghaljon a tap. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #232 üzenetére
Tipp: elekrtomos óngyújtó. Tod,az a szikráztatós. kb 150Ft. Kiveszed a szikráztatóját (sorri,hogy így hívom,de most nem jut eszembe a neve) és kikötöd két vezetékre és rárakod a lapodra egy-két kényes helyen és szikrázgatsz vele,azt bízti,hogy nem éli túl. De persze vedd ki közben a vga-át meg a többit,mert ők ezt nem fogják komálni.
Tipp a srácnak: Nekem ugyanez a problémám a vga-mal (G4 MX440). A Win9x-nél nem látok semmit,amikor át lép az edition teleoító a grafikus részbe,vagyis asszem ott valahol...már rég volt. Szal bekellett tennem ideinglenesen egy PCI-os vga-át és arról megcsinálni a telepítés elejét... Azt az első újraindulásnál visszacseréltem és már ott tuti volt.
Részemről ennyi. -
hummerdikk
őstag
válasz
Balint133 #230 üzenetére
Zarj ossze benne 1-2 dolgot. De ilyet NE tegyel soha, mert ekkor az jon a szuloktol, hogy te tetted tuti tonkre es elviszi megvizsgaltatni a gepet es kiderulhet. Nekem is volt ilyen csak nem csinaltam ki hanem a gep csinalta ki magat tulmelegedett a vidkari es vitte a lapot magaval...
Es most van egy vidkarim amit kicsereltek, de nem megy a geppel. Wintelepites kozben mikor atvalt grafikusra elmegy a kep. Be se jon. Azota se jott be de meg a boot kep se....
Mi lehet a problem?
Nekem meg a gyari huto kalapszar sajnos, de ez 1 regebbi Willmatte Lite proci.
Ezert lesz vizhutesem. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #226 üzenetére
Tudod,hogy még mi a másik probléma az új hűtőkkel,amik majdnem ugyanakkorák,mint a gyári hűtők?
Hát az hogy az új hűtők új procikra valók,mert azok kevesebb hőt adnak le.
Szal attól.hogy gyári hűtőt használ az ember az még nem azt jeleni,hogy loser gyerek és sajnálja a pénzt egy újabbra,hanem,azt hogy az újjabb egyszerűen sz@rabb.
pl. Nemek Saphire volt a gyári hűtőm a procimon anno és vele a max hőm 44-46 fok volt. Amikor kölcsönkaptam rá egy zalmant,ami mellesleg háromszor annyiba került,mint az enyém...de az meg nemigazán tartotta a procit 40 fok alatt,közben a gyári akár 25 fokra is lenyomta ugyanazon körülmények közepette.
Amúgy nem volt magasabb a max hőfok,mert a 2.5-ös northwood-om 46 foknál már 80%-osan tiltott,szal upp,de a lényeg a lényeg. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #199 üzenetére
Okés. És ne slagot vegyél rá,mert az durva,hanem autósboltban vagy ha van modding számtekbolt vácon,akkor ott vegyél gumicsövet. És bilincs helyett gyorskötözőt vegyél.
És mi az a 4-es,amit venni akarsz? (pumpa?)
Akkor majd vasárnap gyere ide a fórumra és jelencs,hogy hogy áll a tömböd -
djyuri
őstag
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #187 üzenetére
Ezt nem nehéz megérteni. Viszont,ha van valakinek pénze vagy tehetsége,akkor nála azt nehéz megérteni,hogy miért engedi,hogy ennyi legyen.
(ez átvitt fogalom. Nem felvenni,ha nem illik önre)
Amúgy ha egyszer azt mondja az intel mega az amd,hogy az üzemi hőfok az lehet 60 foknál is melegebb,akkor miéert ne támasszuk alá az állításukat.
Szal upp neki legyen 100 fok!!!! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #178 üzenetére
Én speciel rákentem a csonkokra egy kis technokolt és arra dugtam rá a csöveket és persze gyors kötözővel indjárt rá is szorítottam.
A plexiseknél meg a csak alul hűtött bordáknál,ami a nevükben is benne van,hogy csak alul hűti a blokkot a folyadék. Az igaz,hogy pont ott van a proci,de ha esetleg leáll a rendszer,akkor gond lehet belőle vagy pedig ha már túl meleg a folyadékod,akkor a rosszabb hatásfok miatt megint elérheted a 64 fokot.
Vagy peig jó nagy radiátort használsz és persze ventillátorral.
Még az szokottsegíteni,hogy raksz a redszerrel sorosan egy b 2-5 literes tartályt,mert ez nagy hőtartást eredményez. Így tovább tudsz játszani halk (lassú)ventillátorok mellett.
Ne aggódj a téli fűtéstől. Eddig úgy néz ki hogy csak az én gépemből tudtam olyan meleget kisajtolni,hogy egy őrlángon használt konvektor elég volt télen.
nem azt mondom,hogy este amikor lefeküdtem nem tettem fel a konvektort 5-öre,mert igen alváskor feltettem. De napközben nem volt rá szükségem,mert 27-29fokon tartotta a szobámat.
De mondjuk én nem arról vagyok híres,hogy kímélem a gépeket,hisz ők vannak értünk.
Az autókat is szeretem nyomni mint állat (van is apámnak egy jó nagy BMW-je).
Persze nem a tönkretevéses túlhajtásra gondolok,mert az nem az én asztlom,hanem van arra emberem,akinek mindegy mit adnak a keze ügyébe...azt tönkre teszi. Idén már két autót alázott le. (ez volt élete csúcsa)
De amúgy mindenfélét tönkretesz: tv,videó,hi-fi,fejhallgató,cd,kazi,telefon,
az idegeim,más idegei..... -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #176 üzenetére
Először a tápra válaszolok,mert az maradt meg a fejemben:
Én pesten vettem a aqua-ban (wesselényi utca) .
Amúgy ne bilincsekkel csináld,mert nekem is orba-szájba folyt tőle a víz mindenhol. Sima gyorskötözővel csináld.
És elégy ha veszel egy 5 lityós fagyállót az auchan-ban és belelógatopd a csöveket és hidd el,hogy több órára elég a folyadék hőhűtése. (nekem alapon a northwooddal 9.5 óra alatt volt 39 fokos a víz.
Persze ha játszottam,akkor két óra alatt 40 fokos lett. De most,hogy van két kocsihűtőm,így egyszerűen nem bírom 30 fok fölé vinni,pedig nem fújom.
Ráadásul még ki se raktam az egyiket a külső falamra. Szal HHÚÚ de jó,hogy nem a fórumról ajánlott radiátorokat vettem.
Szerintem figyeld a hőfokokat a húzásnál,hogy nehogy valami 60 fok fölé menjen,mert károsodás léphet fel.
Most offolok egy kicsit,mert mennek kell moddingolni a barátomhoz.
Nem hiszi el,hogy az a pumpa,amit vett az képes a ''szárazföldön'' működni és nem kell akváriumba tenni. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #172 üzenetére
A fejleményre a gyámügyet értem meg az otthono helyzetet.
Ehhez sok ráfordított idő kell (már akinek, pl nekem) és sok-sok utána járkálás.
Bár most itt a fórumon kaptam egy tuti címet,amire igyekszem elmenni még a héten,ahol van anyag.
Az elkészítéséhez nem vagy jó se sem és és sem olyan,akinek nincsen szerszáma és gyakorlata.
Ehhez egy profi esztergályos vagy szerszámkészítő kell.
De ha ez sikerül és az öreg még akar egy kis zsebpénzt keresni a nyugdíja mellé,akkor szívesen átadom neki a kívánságokat majd. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #170 üzenetére
Réztömből csináltatom majd a szerszámkészítőmmel.
4 darabból fog állni. 3 vizesblokk+ egy ventis blokk.
HA elkészül,akkor külön totyikot nyitok,ha még nincs olyan,mert mindenki sjnálja a blokk méreteket én meg nem(mi).
Szal engem a hatásfok nagyon is érdekel,meg a biztonság.
Itt ha gubanc van,akkor sincsen gáz ott a léghűtés és ha az is gázos,akkor ott a bord abszurd tömege,amit elég nehéz lesz felforralnia a procinak.
Elviekben úgy terveztem,hogy egy pici átalakítással jó legyen a dualmagos intere vagy a xeon-ra. Szal hibrid-kombi-brutal-full-egyedi-maxiking....
Szernintem egyedi és tökéletes darab lesz. Nem feltétlenül külsöre értem,hanem technikailag és hatásfokilag. (0,99999)
Amúgy mivel a lapon nagyon bírtja a súlyokat,akkor már miért ne lenne akár 5-6 kilós borda rajta.
Asszem úgy 50*szer akkora lesz a bordám,mint a Bővebben: link -oldalon az Ordasi legnagyobb blokkja. Neki is tartozom fejleményekkel. Vele csináltattam speciális blokkot a procimra,ami jó a vidkarimra is. Jó fej srác. már találkoztam vele.
Ja és pontos és figyelmes.
MOD: Amúgy nálad milyenek a fejlemények?
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #168 üzenetére
Én soha nem bíztam rá másra azt a dolgomat,amin az ''életem'' múlik. Én soha nem hittem például a tanáraimnak és igazam is lett. Most tök hülyeségeket beszélnék,hogyha azokat a képletfélesegeket használnám.
Na mindegy.
A tervek az enyémek,de autó hűtőt jobb volt venni (szerezni),mint olvasztani egyet.
A blokkot is én terveztem,de méd nincs anyagom.,ezért vettem egyet ideinglenesen,de pont akkorát,hogy jó legyen a vga-ámra,ha elkészül a procimnak való. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #166 üzenetére
Rendben van! (vagyis nincs rendben,mert nagyon együttérzek veled)
(nem szeretnélek faggatni,mert tom,hogy nem esne jól)
A szerelőm valamit félre értett a számok terén,mert én hat lemezt kértem,de ő csak négyet hozott. Na mindegy. Valahogy megoldom a jövőhéten.
Majd megpróbálok képeket csinálni a haverom mobiljával. Bár jobb volna fényképezőgéppel,de anyámék belefolyatták az auchan-on elemeket. Szal az nem vakuzik,meg homályos a kép és ritkán tárolja le a képet.
De mindenképpen küldök képeket és infókat a hőmérsékletről.
Amúgy még eddig egyszer sem kellett bekapcsolnom rajtuk a ventiket,mert valahogy nem ment fel a folyadék hőmérséklete 30 fok fölé.
Majd elválik,hogy milyen lesz.
Mondjuk én már a nagy hűtőlokkot várom,amit terveztem,mert az folyadék nélkül is megálja a helyét akkora,ja és persze ventillátor is van rajt. Az olyan hibrid féle.
Fégülis az első cél a ventillátorosításnak az az volt,hogy a bejövő minusz 10 fokos folyadék megfagyasztja gyakorlatilag a nagy bordát és én ezt kihasználva befújok hideg levegőt a házba és így még a házban sem lesz meleg,nem hogy a prociban. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #164 üzenetére
Semmit. Csak kifúrtam egy 3centis lukat. De ezt a falat (házat) én építettem,vagyis én is és inkább én kevertem az anyagot,mert nem bíztam másban,mert nekem ki kell bírnia a hangteknikámat.
Szal egy 3000 wattos makitával próbálkoztunk áttörni egy betonkoszorút,de semmi haladás nem volt,még a porzás is elált,mert olyan kemény volt a fal.
Te megtaláltam egy gyengepontját egy kicsit (20cm-rel lejjebbés 50cm-rel barra)
máshol és ott négy perc alatt átmentem egy 60cm-es fúróval.
Majd a holnapi héten felszerelem a hűtőket a falra és mehet a nulla fokon a játék -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #160 üzenetére
Okés!
A vidkarid nagyon jó lesz. (tod,feltéve ha nem spórolják le a gyári hűtőt)
Amúgy az én mx440-esemem a mai napig elmennek a játékok. Csak sajna egy-két-sok játék úgy van megírva,hogy figyelje a vidkari támogatását.Azt így nemtok játszani ''néhánnyal'' (egyre több).
Szal hajrá a játék tervezőknek
Akoor szerda lesz belőle. A 2 nekem is jó lesz szerintem. Megbeszélem anyummal,azt írok. -
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #151 üzenetére
Mint látod én csak ilyen hűlye időpontokban jutok nethez. Főleg pénteken.
Ahelyett,hogy elfáradna a hugom péntekre...nem nem ...inkább felébred és 10 órát chat-el. Nekem meg küldik a megcsinálni való dolgokat és nem tudom befejezni,mert jón ez a jószág és kell neki a net. Azt mivel most éppen nem járok suliba,így nem az enyém a nagyobb szó.
(műszaki fősulin megb..sztak közgázból. Ez milyen gáz már a sulira nézve?)
Amúgy azért nem ajánlom azt a karit,mert az SE-nek az a tulajdonsága,hogy csak 64Bit-es memoriái vannak és abból is a lassabbak.
Az SE inkább irodai munkákra van,ahol 100Hz-en nézel egész nap egy exelt vagy egy word-öt. De játékra max 70Hz-en tudod használni. Azon meg egy óra után már kifolyik a szemed.
Szal ha nem is XT-ét veszel,de legalább ne SE-et. Valami mást.
Asszem láttam valahol 9200Xt-t is. Szerintem még az is sokkal erősebb,mint a 9600SE.
De nem kell neked mindjárt egy Asus radeon. Jó neked egy saphire vagy valami ilyesmi,de mondom...ne SE
TD,GU,GT,Game edition,....vagy mittomén.
Van neki egy totyikja...asszem nem linkelek,mert több is van.
De amúgy egy 9550 Td vagy GU is tökéletes. Szal a lényeg még mindig az,hogy ne SE-t.
A többit majd hétvégén. Jó éccakát! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #147 üzenetére
Szerintem tudod húzni.Bár azt hangsúlyozom,hogy a sulinet nem azért van,hogy modding gépet tudjál összerakni olcsóért,hanem,hogy mindenkinek legyen otthon egy gagyi gépe,amit tud csapkodni. De a procit azért csak nem tudnak hamisítani,maximum használat adnak oda új árárért. Ez már nem egy esetben volt.
Még arra sem voltak képesek,hogy a vidkari ventillátorát kipucolják. Olyan szinten szatrak rá. De ugye azt nem sejtették,hogy én szét fogom szedni a haverom gépét. És lám világosság: Csupa dzsuva minden,poros, ócska kábelek.
Na mindegy, ez a kopmlett konfigoknál lehet ilyen.(de gondolom azért ritka ez)
Szal procit vehetsz,de akkor csak a dobozosban bízhatsz,hogy nem használt.
És figyelj oda,hogy előtted bontsák ki! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #145 üzenetére
Nos inkább válaszolok az egészre egy üziben,mert kiágnak innen,mint macskát tojni.
Először is fogadd együttérzésemet! Nekem is volt ilyen szitum itthon,de most sem állok messze ettől.
Szal: A lapot dícsérem,hogy még ilyen rossz helyzetben is azt választod. Szerintem egyik lehető leg megbízhatóbb lap a szériájában.
A vidkarira meg rászólnék egy szót. És adok egy linket is.
Nagyjábol ezek a dolgai vannak neki.
Szal én azt javaslom,hogy nála szerezd be a procit és a vga-t,mert így jobbakat és erősebbeket vehetsz ugyanannyiért.
Nekm is tudott szerezni olyan procit,amilyet már három hónapja kerestem,mde amúgy gyakorlatilag egy éve. Csak éppen most lett rá della.
Szal én javaslom innen egy 9600XT-t és egy plo 2.8-as prescottot.
És még marad pénzed egy nagyon kemény bordára a procira.
Mindenképpen vegyél nagy hűtést,mert kell rá.
Amúgy inkább vegyél még bele egy-két kis 8*8-as hűtőt és azzal is jobb hatásfokot tudsz elérni.
Tom milyen az,amikor fáj a kezed a sok írástól. Én már voltam itt úgy,hogy egy nap alatt 100 üzenetet írtam. Szal hajrá. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #137 üzenetére
Én tudok egy olyan példát mondani,ami egyszerre szól ellenem és velem:
Vettem tavaly egy vivos asus V9520-as Video Suite kártyát,ami fx5200-as volt (128MB/128Bit)(kb 350mhz/400mhz)
szal: Szinte minden játék jobban ment rajta,mint a mx 440-en. Szinte el is csomagoltam a harmadik világháború inséges idelyére.
De aztán jöttek a gondok: Hiába volt neki vertex meg shadel meg apjafütyije,de akkor sem vitte sehogysem 1fps-nél gyorsabban a nullánál a farcry-t.
Szal emiatt úgy döntöttem,hogy majd,amikor lesz zsozsóm,akkor majd olyan karit veszek,ami erős és vivós is. Addig meg majd a haverom,akinek eladtam,majd az vesz fel nekem filmeket a gépre. Ő úgysem szereti a farcry-t.
Szal ennyi. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #135 üzenetére
Azt mondtam,hogy egyes fx5200-akat. De nem lényeg,csak hasonlatokat írtam a tesztederményekről.
Azzal én is úgy vagyok,hogy húzom egy picit a gépet,ha azt veszem észre,hogy a játéknak a szaggatásán teljesen csökkenteni tudok. Mert amúgy ha egy játék nálam szaggat,akkor azt uninstall és ''kukába'' vele. Azt majd ha lessz hozzá konfigom,akkor újra előveszem.
De amíg tapasztalok olyat,hogy egy gépen elfut full textúrán a generals,farcry,domm3,de közben a redallert2 pedig iszonyatosan beszaggat,hogyha már 20 tanknál több van. Addig mit várok a fejlesztőktől.
Talán azt,hogy erre találnak megoldást? Áh, ugyanmár.
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #132 üzenetére
Megmondom az őszintét.
Én annyira nem is szeretek tuningolni. Én inkább azt szeretem ha egy cucc alapból állati erős. Szal alapból tudja azt,amire gyártották.
Tehát én most a 3 gigás procimat nem fogom azért huzogatni,hogy picivel többet tudjon. Inkább veszek videókarit és kész vagy még memóriát..
Föleg az előbbit,mert a vertex árnyékoló hiánya már az agyamra megy,mert a mai napig tele van a világ olyan új játékokkal,amik elmennének egy gagyi gépen is,de mivel az indítómenüjébe be van építve egy olyan modul,ami ellenőriz egy-két paramétert a configodból és,hogy ha gyengébbet talál,akkor nem engedi futtatni.
Pedig a karimmal rengeteg mai kártyát lenyomok simán (nem az X800-asra gondolok),mert ez a játékok futtatásában és a tesztekben pontosan látható és közben az én karimon egy nulla játék,aminek csak a readmejében van ajánlva,.hogy vertex árnyékolással szebb a kép,akkor az már elsem indul a gépemen. De egy ratyi fx5200-ason pedig elmegy. Nem számít az,hogy azon a 10fps-t sem haladja meg,de azért inkább azon megy el,minthogy vertex nélkül nálam pl 50-60 fps-en.
Szal irgum-burgum a játéktervezőnek. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #130 üzenetére
Hát ezt sajna nemtudom. Egy barátom is ezzel küzd az amd-jével. Neki egy mhz-et sem enged állítani se lefelé se felfelé. Semmilyen ingadozást nem tűr el a gépe.
Szal nála ez még ilyesztőbb.
Annó arra tippeltünk,hogy overclokkos az alaplap,de mivel itt a fórumon ezt a variációt elutasították,így nem lett rá válasz.
Szal -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #128 üzenetére
Én ha komolyabban akartam használgatni a winfosomat ilyen húzás szemszögéből,akkor nekem eleve felhúzott procival kellett telepítenem.
Nekem most van egy 3Ghz-es northwood-on és nem tudom 133-ról 150mhz-re felvinni,mert játék közben kékhalál. De érdekes a dolog,mert mindig a vga-ra panaszkodik.
Közben az én lapomnak pont az az előnye,hogy a procival nem emeli együtt az agp fsb-jét.
Szal még megoldásra vár az ügyem,de most már nagyon megérett az xp-ém egy formázásra. De olyan lusta vagyok. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #126 üzenetére
A hugomnál is azt írta ki,hogy az effektív órajel 33 mhz és közben a valósnál pedig csak 133mhz-et írt ki. Ezért kimentem a bioszba éa lám, ott csak 133-ra volt állítva... én azt gyorsan átvittem 166-ra és így már a gép is gyorsabb lett.
Szal az amit neked az everesthome ír,hogy effektív 400mhz,az azt jelenti,hogy annyi a memóriád típusaszerinti normális mhz. Vagyis neked 400Mhz-es ramjaid(-od) vannak.
A 133mhz pedig azt mutatja,hogy éppen min üzemelnek a memjeid(-ed). Persze szorozd be kettőveé és így megkapod,hogy jelenleg csak 266mhz-en mennek a memjeid.
Közben észrevettem,hogy elírtam az előző egyik üzenetemet.
A fix fsb-ről.
400-as procihoz 133mhz-es memóriahasználat járul
533-as procihoz 166mhz-es memóriahasználat járul
800-as procihoz 200mhz-es memóriahasználat járul.
Viszont,ha nem fix a proci/mem fsb,akkor ezek kombinálhatóak. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #122 üzenetére
Még a napot nemtom,de amint tudok mondani valamit,akkor megírom.
Amúgy szerintem azért megy a memed csak 133-om,mert 533-as az órajele a procidnak és nem 800-as.
Egy pomázi barátomnak is fejtörést okozott a 166mhz a 200nhz-helyett. De neki volt egy proci/mem lock féle beállítás. Itt lehetett beállítani neki,hogy a proci fsb-jéhez képest hol legyen a memoria. Így neki most a 400mhz fsb-és procijával egy kingstone 400-as memória 200mhz-es fsb-vel üzemel tökéletesen. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #114 üzenetére
Renben. Végülis nem lehet megmondani,hogy prescottot eszik-e vagy ''D''-és celeront,de northwoodot 2.4GHz-eset szerintem bíztosan eszik.
Ha van a bioszodban 533MHz-es fsb-re lehetőség,akkor bíztosan megeszi a 2.4-et.
Amúgy nekem 850E csipszetem van és csak a northwood-ot és a willnate-t eszi meg és a régi 400-as celeronokat,de azt a végtelen határig.
Kár hogy nincsen COM-portos nyomtatóm,mert már le akartam screenshot-olni azt amikor kiakad a bioszom és nem találja a proci értékét és felajánlja a 1600-tól 5000-ig bármelyiket. Bár nem hinném,hogy 4000 felett bármit is elfogadna,de azért felettéb éredekes látvány,amikor tallózok a lehetőégek között.
Próba szintem már annó a 2.5-ös northwood-omat elengettem egyszer 3000-en és nem szólt semmit. Ment minden. De ha csak simán húzni akartam a 2.5-ről pl 2.8-ra,akkor a winfos állandóan sz@rakodott. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #112 üzenetére
Valamit találtam. Szerintem ugyanez a csipszeted van és a net szerint mindent eszik.
Bővebben: link -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #107 üzenetére
Megtudnád adni mégegyszer a lapod típusát. Valahogy elfelejtettem és itt meg nemtalálom.
De én határozottan arra emlékszem,hogy vinnie kell-ben egyeztünk meg,bár erről csak 80%-ban vagyok bíztos. Sazl írd le a lapod típusát mégegyszer. Köttyi.
Azért nem menne el szerintem a celeron ''D'',mert az ''olyan'' mint a prescott.
Szal új típusú. Hiába egyezik a foglatal,akkor sem tuti,hogy viszi a lap.
Nekem se viszi a prescottot és a ''D''-ét. -
Balint133
aktív tag
válasz
Balint133 #104 üzenetére
van egy kérdése: Most lehet hogy cserélek egy P4 2.40 Ghz 533/512Kb-os procra, és elbírja a lapom?? Mert az van a jumpereknél, hogy ''FSB Normal, és 800'' Szal bírná???? Remélem igen!! Kössz!!
ja amúgy a cerka 400mhz/128Kb Szal szentem elbírja, de szented is??
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #101 üzenetére
Én a sulinetet azért nem ajánlom,mert nem adhatod el egy évig.
Nem vigyáznak a termékekre (auchan).(bár ez egyes más boltról is elmondható)
Hogy blokkolna-e vagy nem azt nem tudom. Azt bíztos,hogy abból a típusból nem hinném,hogy a legfrissebb szériát kapod.
Ahogy egy számtekes osztályvezető barátom mondaná:
''nem azért van ez a sulinet,hogy lehessen jó gépet venni adómentesen,hanem
azért van,hogy legyen mindenkinek otthon egy szar,melegedős,gari+1 nappal tönkremenő szinte semmire sem használható gépe.'' -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #93 üzenetére
Szerintem nem sak a garancia. Találkoztam olyan ilyen esettel,hogy az egyik barátom anno az abitnf7-es alaplapot megvette 1 év garival és a másik barátom két napra rá ugyanott(aqua) megvete 3600-al drágábban és 3 év garival és az olcsóbban általános ide kábelek voltak és a rdágábban már volt egy abit cimke rajta. meg egy plussz sata vimyó tápkábel átalakító.
De más különbség nem volt.
De asszem könnyebb elagni egy olyan terméket amire még van garancia. -
Balint133
aktív tag
válasz
Balint133 #92 üzenetére
jah és van itt 2 fajta, az egyik 42, 1 év gar,:
Nah ez az, a másik meg 46k 3 év garancia!
nah és mi a kettő között a különbség? -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #89 üzenetére
Jobbnak jobb. de ez relatív,mert a végtelenségig lhetne az árakat nézni,mert ha egy alfa processzoros gépet nézünk,akkor azt már tunigolni sem kell. Ott akár nyolc procit is használhatsz és nyégy vga-át(PCI32bit/64bit).
De a normatíva szinten nézve,avygis az árviszonyokat tekintev mindenképpen jobb a C-típus,de a többi árhoz nézve meg persze az extrákat és a valódi tudást nézve elég jónak számít a P-típus. A C-típust inkább a megbízható,erős és gyors gépet szeretőknek ajánlanám és nem pedig anak aki csak egy majdnem minimum procival és vga-val akarja használni. De it is még csak AGp-nél vagyunk.
Ha ezen felül még áttérünk a PCI-express-re,akkor meg aztán nyitni kék a pénztárcának. De nézd azt is,hogy mennyi időre tervezed az alaplapodat és fejleszteni akarod-e és egyáltalán akarod-e az új játékokat maxon nyomni. -
válasz
Balint133 #86 üzenetére
Aha. Erre mit mondjak? Mit gondolsz miért drágább a másik? Szerinted a P4C800-al kevésbé lehet tuningolni? Furcsa lenne. Ráadásul jobb a chipset (i857P), aminek gyorsabb a memóriakezelése is. Bármit is csinálsz P4P800-al (i865PE), nem fogod utolérni a P4C800 memória írás/olvasás sebességét.
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #74 üzenetére
Lehet az is hogy a lapon túl vékonyak a vezetékek és emellett a táp is kicsi.
Ez ritka így együtt. De pont ezért vannak a nyilvános közzétételek,hogy kiderüljön ez is. Szernintem az újítás sosem árt. Néha hasztalan,de ha ügyes vagy,akkor kevés ráfordítással tudod fejleszteni.
Mindig van akinek kell a rági konfigod alkatrészei és mindig van aki el akarja adni az alkatrészeit,amik neked még jók. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #72 üzenetére
Légy türelmes,de ne sokáig!
Ajáljad fel egy bazár topik-ban, ott nagyobb a nyüzsgés.
Hát asszem ajövőhét még teljesen nem bíztos,hogí jó nekem,mert végigvizsgázom.
De a hétvégétől szerintem már okés. Majd egyeztetünk.
Meg asszem még van itt valaki,aki szeretne egy program találkozót. És asszem már arra is eltudok mennei a jövőhét hétvégétől. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #61 üzenetére
Ok,akkor szelektálok.
Hát nálam az ASUS-nak van nagyobb szava,de dicsérik az abit nf7-et is.
Nem tudok ebbe beleszólni.
Szerintem 5-ig végzünk,mert nekem olyan időszakom van,hogy vagy dogára tanulok,tehát egésznap otthon vagyok vagy vizsgázom és ez is délelőtt.
Még annyi a configodhoz,hogy az amd-nek jobb a vodeógyorsítása de az intelnek gyorsabb a számítása. (kivéve a amd64bit-nek,mert ahhoz csak a xenon tud vetélytárs lenni)
Tehát az mesterséges inteligencia játékoknál az intel verhetetlen,de a grafikánál az amd verhetetlen. De egy brutal amd felhúzva kegyetlenül és ez 10 fokra lehűtve = hogy inkább amd. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #59 üzenetére
A nevemhez oda van írva. De amúgy GÖD-felső. Szal három megálló.
Én 16-18-ra tippeétem,de tök mindegy. (én 20 vagyok).
Az ifőpontokat megnézem. Pontosan nem tudom,hogy mikor vannak a vizsgáim. Majd megírom ide,hogy melyik jó.
Vannak programjaid vagy töltsem fel a készleted. (sok giga anyag)
+filmek ,zenék (kb 1terabájt összesen az egész.) -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #56 üzenetére
Figyusz Bálint!
Mivel itt laksz közel hozzám,ezért arra gondoltam,hogy felugranék a vizsgáim után valamikor,hogy rápillantsak a gépedre (bioszodra).
Azt megpróbáljam helyben az improvizálást.
Az új fejlemények: -Sajna azt hallottam,hogy létezik (igaz kis számban) olyan hardverhiba,hogy bizonyos dolgok az alaplapon megszünnke állíthatóak lenni.
Ez sajnos nem orvosolható hiba.De én nem hinném,hogy az egymillióból egy illetővel összefutnék a neten és még beszélek is vele. Szal már ez is kizárja nálam,hogy nagy a baj. De nyugtával a napot!
Szal ha még nem jutottál dűlőre és kb jövöhét végefelé sem tudtál megoldást találni,akkor megindulok vácra és összefuthatunk.
Majd írj,ha van effelől elképzelésed.
Szia! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #56 üzenetére
mod:
Véletlen entert nyomtam.
Valahol itt a forumon olvastam,hogy nem mindegyik procinak ugyanolyan a feszültsége,mint ami rá van írva. Ebbe még az alaplap is beleszólhat.
A kékhaláln nekem ltalában azért szokott előjönni a húzáskor,mert a winfosom új procinak látja én védelmi hiba néven lezárja a windows-t és nem enged bootolni.
Viszont,ha a felhúzott prockóval telepítettem,akkor utána bármikor felhúzhattam és nem omlott össze.
De azt tudom,hogy ha nem emelsz feszt a húzás mellé,akkor nagy az esély az összeomlásokra vagy a védelmi hibákra.
Szal próbálj a kifejezett proci infó vagy alaplap infó topikban kérdezni, hátha ott többen tudnak segíteni.
De ne hidd hogy feladtam és tojok rá. Ellenkezőleg,csak most vizsgaidőszakom van és kicsit kevesebbet tudok itt olvasgatni és utána járogatni.
De fel a fejjel
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #54 üzenetére
Nem kellbekapcsolni,mert akkor a bioszod alaplapi tápját égetnéd le.
Jumpert én a vinyómból vettem ki. Oda nem baj ha elfelejtem,hogy rá kell tenni,mert az enyémek autómaták valamiért.
Elvileg már ezen is tudnod kéne változtatni. De szerintem lehet,hogy tényleg frissítened kell, de ez hűlyeségnek hallatszik,mert még nemnagyon találkoztam ilyen problémával,amit egy frissítés tett volna jóvá.
Próbáld meg -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #43 üzenetére
A bioszod valszeg hasonló a többihez. Így mindenképpen olyan menüben lesz, amiben benne van az ''ADVANCED'' szó.
És valószínű,hogy ezen belül lesz a ''CPU VCORE SETTING'' , ez neked valószínü,hogy ''AUTO'' -ra lesz állíva. Rámész a kurzorral és ''enter'' vagy ''page Up'' vagy ''Page Down''. és ezt állítsd ''MANUAL''-ra.
ezután alatta aktívvá válik egy menü: ''CPU VCORE'' , és itt állíthatod a feszt.
egyébb hozzászólás: szernintem,ha auto módon van a bioszod,akkor valószínü,hogy a procidnak aza normális feszültsége.
Én is találkoztam olyannal,hogy alaplap egy 1.6-os procinak más feszt ad autómatikusan,mint egy 1.8-asnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Huawei P30 Liter 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest