- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parsifal
csendes tag
válasz
mr_ricsi #732 üzenetére
Köszi az eddigi segítséget. A procit 3 napja tettem be a gépembe.
Vettem egy zsír tápot ma, reseteltem a biost, Most már nem a vcore feszültségével van baj, hanem a +3,3 voltot kevesli. Ez is a proci miatt van? A táp biztos hogy jó, 1,5 órája tettem be, 400 wattos QTec Mit csináljak szerintetek? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #721 üzenetére
''Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy.''
mert a processzorba van integrálva
''Ha egy 2.4GHzes/800-as procit 533-as rendszersínre teszel, akkor 533/800 x 2400 = 1600MHz-en fog működni. (Gond nélkül működik.)''
Mi az a 2400-as szám?
''El is szoktad olvasni, amit írok? A #719 2.-ben már írtam: 100, 133, 166 vagy 200MHz.''
Jó, csak pl. 200 MHzen mukodik. Ez a busz nem használ 2 vagy 4 átvitelt egy órajel alatt? Akkor 200 MHzen muködik a memoria felé, a processzor felé pedig a memoria orajelén. -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #719 üzenetére
4. A CPU kulso orajele hatarozza meg hogy mekkora rendszersinsebességet tud kezelni! Mi van ha a CPU nagyobat támogat, mint amekkora a rendszersín sebessége? Akkor is fog mukodni, mivel lefelé kompatibilis, igaz? De ha rendszersin orajele nagyobb mint a CPU kulso orajele , akkor nem mukodik a CPU? Vagy a rendszersin lasabban fog mukodni (a CPU kulso orajelen).
Kérdés
.
Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy. A memóriasín a memoria orajelén kuldi a CPU fele az adatokat (pl DDR 400, akkor 3,2 GB/s-al kudi az adtokat a CPU felé).
1. De a CPU ha adatot akar irni a memoriába akkor mekkora megahertzen mukodik a memoriasin, itt az AMD64-nél?
2.Az Intelnél is ugyanaz a helyzet! A memoria sajat sebességén kuldi az adatokat a CPU felé, de ha a CPU akar adatot irni a memoriaba, akkor mekkora a memoriasín (memóriafelé) orajele. Vagy mindkét irányba a memoria orajele határozza meg? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #712 üzenetére
Számítógép osszeállítás Delphi nyelvben megírt bemutató CDn.
1.Mekkora a mostani CPU-k alapóraje ami még nincs felszorozva? AMD?INTEL?
2. Az AMD 64-ben benne van a memóriavezérlö, így gyorsabban éri el a memóriát? Mekkora órajelen megy amemóriasín?
3. A CPU a rendszer alapórajelébol (ami az Intelnél 266 MHz, AMD nél 200 MHz jelenleg) állítja elö szorzással a valódi a CPU belso órajelét? Vagy a rendszersín (FSB) órajeléböl (400, 533, 800, 1066 MHz) állítja elö szorzókkal a CPU belso orajelet.
4. Ahhoz hogy mukodjon az alaplap és a CPU, ahhoz meg kell egyezniuk az FSB sebességével. Pl. 800 MHzes a rendszersín sebessége (mert Dual DDR) akkor a processzornak is támogatnia kell a 800 MHz-es rendszersín sebességét hogy megfeleloen mukodjon! Ha kisebb FSB-t támogat a CPU mint amekkora az FSB sebessége akkor nem mukodik a rendszer. De ha az FSB órajele kisebb mint a CPU-é akkor mukodik a rendszer, de csak lassabban.
5. Mi határozza meg a memoriasin orajelet? Az AMD 64 bites rendszerben a memoriavezerlo a CPU ba van integrálva, mi határozza meg itt a memoriasin sebességét.
6.A címsín 36 bites jelenleg, a CPU max 64 GB adatot tud megcimezni a memóriában.. 2 36 = 68 719 476 736 bájtban jön ki az eredmény, mert ha 1024 –el elosztogatom, kijön a 64 GB!!!! 2 a 36-odiko bit, miért bájtban jön ki az eredmény????
7. Hogy jon ki a HT sín adatátviteli sebessége 3,2 GB/s csatornánként az MCH fele? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #704 üzenetére
Vmit félreértettél:
Te írtad az elején a masodik válaszodban hogy: Manapság már nem kell érteni ahhoz, amiről diplomamunkát ír az ember???
Én erre törekedem, máskép már osszecsaptam volna az egészet, ugyanis az itteni (szlovákiai) és a (magyar) foiskolas hardver tanárok sem tudták a valaszt.Az utolso levelemben azt írtam, hogy hogy tanuljak ha keverik az ujságokban az egészet, sajnos arra nincs sok lehetoségem hogy az interneten logjak. Magamat ismerve addig nem fejezem be a processzor fejezetet mig nem találok rá valaszt. Sokat segítettél eddig! -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #697 üzenetére
Mi ez a ''vezérlősín''?
A vezérlosín az adatsín és a címsín mellett van, ezen jut el az órajel mindenhová.
''A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge)''
Az AMD NortBridgenek hívja, az Intel MCH-nak.
Miért van az hogy a PCWORLD-osok állítják hogy:
Az FSB a CPU-MCH kozotti sín, a memóriasín másik neve PSB.
A Chipesek azt állítják hogy az FSB az alapórajel, a PSB a felszorzott órajel!
Mibol tanuljon az ember ha nem az ujságokból.Miert van ez a keveredes, miert nincs szabvnyositva, keverik az egeszet.Maguk sem tudjak pontosan. Ha olyt félreírnak a Chip ujságban hogy az ATA133 merevlemez adatátviteli sebessége 133 Mb/s (kozben az 133 MB/s). Vannak még ilyen dolgok! Ez a válaszom arra , hogy manapság már nem kell tudni semmit a diplomairáshoz. Mar egy ideje ezzel szarakodok, de nemcsak az FSB, PSB vel vannak keveredések. -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #688 üzenetére
Helló!
Lenné még egykét kérdésem processzorokkal kapcsolatban. Megróbálom összegezni amit eddig tudok. Sajnos nagyon sok olyan válaszokat kaptam (kapok) amik csak összezavarnak, mert össze vissza használják a kifejezéseket és ember legyen a talpá aki kibogozza öket.
1. Intel rendszer: Van az alapórajel, ami jelenleg 266 MHz, és a vezérlősín segítségével mindenhová eljut. A Processzort-Északi hídat összekötő sínt FSB-nek (Front Side Bus) hívják. Intel rendszerekben 1 órajel alatt 4 adat áramlik, így olyan mintha 4 * 266 MHz-en működne. Tehát az FSB sebessége 1066 MHz ebben az esetben. Az adatátviteli sebesség a CPU-MCH között 1066 MHz * 64 bites adatsín = 8,5 GB/s. Csak a CPU-hoz és a RAM-hoz jut el ez a órajel (1066 MHz). Minden máshová az alapórajel jut el (266 MHz).
Az Északi híd – Memóriák közötti sín neve memóriasín vagy PSB (Processor Side Bus). Ennek sebessége általában megegyezik az FSB segítségével. Adatátviteli sebessége is azonos az FSB-vel. A memóriákat mindig ennek a sínnek adatátviteli sebességéhez igazítjuk. Például: 800 MHz-es az FSB és a PSB, 64 bites az adatsín, így az adatátviteli sebesség 6,4 GB/s. Így ehhez a memória sínhez legjobban DDR400-as duál memóriák illenek. Mivel 200 MHz az órajelük * 2 adatot visznek át 1 órajel alatt * 8 bit mert bájt szervezésű, és * 2 mert duál = 6,4 GB/s a memóriák adatátviteli sebessége.
1.Az a lényeg hogy ha nem duál memóriánk van hogy a memóriák egyenkénti adatátviteli sebessége ne haladja meg a memóriasín adatátviteli sebességét?????
2.Vagy meghaladhatja, és akkor a memóriasín adatátviteli sebességén fogja küldeni/fogadni az adatokat a memória?????
Kaptam már olyan válaszokat (ujságok, fórum) az FSB-re hogy az egyenlő az alapórajellel, azt hogy sín a CPU-MCH-RAM között, azt hogy egy sín a CPU-MCH között. Vagy az FSB az alapórajel másik neve, csak mást takar a rövidítés. A PSB-ről kaptam olyan válaszokat hogy a memóriasín másik neve, a felszorzott órajel (pl. 800 MHz, 1066 MHz). Nem tudok egyről a kettőre jutni az egésszel.
2. AMD rendszer: Az alapórajel jelenleg 200 MHz. Az AMD 64 bites processzoros rendszerekben a memóriavezérlő már nem az északi hídban van, mint az Intelnél, és a nem 64 bites AMD-knél, hanem a CPU-ba van integrálva. Ide van integrálva még a HyperTransport sín egy végpontja is. Mivel az AMD 64 bites rendszerei is kihasználják azt hogy 1 órajel alatt 4 adatot visznek át, így 800 MHz lesz a memóriasín sebessége, és 6,4 GB/s az adatátviteli sebessége. A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge) a HyperTransport sín segítségével kapcsolódnak össze. A HyperTransport sín sebessége 4 * 200 MHz (800 MHz), vagy 5 * 200 MHz (1 GHz), szélessége 16 bit. Adatátviteli sebessége 16 bites adatsín * 1000 MHz = 2000 MB/s az adatátviteli sebessége.
1. Ha a HyperTransport sín sebessége 5 * 200 MHz , akkor a memóriasín sebessége 5 * 200 MHz lesz szintén ???
2. A HyperTransport sín máshoz nem kapcsolódik (NB-Déli híd)???
3. A nem 64 bites processzoros AMDs rendszerekben ugyanaz a felállás mint az Intelnél (CPU-NB-RAM kapcsolata) ??? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #688 üzenetére
Igen kellene érteni hozzá, csak hogy a irodalom amibol merítek a fele meg sem említi ezekre a választ!
A másik fele (informatikai ujságok) pedig keverik öket!
Pl. Az egyik ujságban az FSB-re az írták vissza , mikor megkérdeztem hogy mi az pontosabban (mert ugy tudtem hogy a CPU-MCH-RAM kozotti sín) hogy a felszorzott órajel ami mindenhová eljut, utána ugyanettol az ujságtól ugyanaz az illeto azt írta , mikor megkérdeztem hogy nem e a CPU-MCH (NB) - RAM közötti sín, akkor azt írta hogy igen! Szerintem a ketto nem azt jelenti.
A késobbi ujságokban pedig az FSB-t az MCH-RAM, a PSB-t az CPU-MCH kozotti sinnek emliti. Ugyanaz a szemely irt vissza , és irta a cikket (egy neves ujságrol van szó).
Állandóan keverik a merevlemezek adatátviteli sebességét is 133 MB/s vagy pedig 133 Mb/s cserélgetik. Az interneten sem lehet kielégito valaszt kapni hogy mi az a FSB. Ott is egyik ezt írja a másik azt. Ezert voltam kénytelen a forumhoz fordulni.
A másik nevesebb ujság pedig megsem említi a (2 evnyi ujságban) PSB fogalmát.
Az 1. kérdésemben a címsínrol van szo. 36 bites cimsinnel 64 GB-nyi adatot cimezhet meg elvileg a CPU.? És az átszámítás nem jon ki.
2. Ha pl. az FSB 400 MHz akkor az adatátviteli sebesség 3200 GB/s, akkor a hozzávaló memória 1 db PC3200-as. Kettőt csak akkor használhatnák ha PC1600-asom lenne, ha két memóriát használok akkor összeadodik a sávszélességük? Én otthon 266 MHz-es az FSB-m és az egyik memóriám 256 MB PC3200-as, a másik 256 MB PC2700-as. Vagy az a lényeg hogy a memóriák valódi órajel kisebb legyen mint a CPU FSB-je?Akkor hogy is van ez?
3. Az AMD-ben lévo memóriavezérlövel miért lesz nagyobb a sávszélesség a memóriák felé?
4. Az uj intel rendszerekben az FSB 1066 MHz , akkor a memóriasíin is 1066 MHz lesz. De írtad hogy nem mindig, mégis mi határozza meg ezt?
Kösz a válaszodat!
[Szerkesztve] -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #673 üzenetére
Hello!
Kösz a válaszokat! Új néven vagyok itt mert elvesztettem a jelszavamat!
Lenne még egykét kérdésem!
1. A 36 bites címsínből adódóan 2 vezetékek száma (236), az eredmény 68 719 476 736 bit. Ezt B-á, kB-á, MB-á, majd GB-á alakítjuk (1024 váltószám segítségével). Így kapjuk meg a 64 GB-ot. Nem értem hogy ha a 2 a 36 –odikon bitet mért bájtban kapjuk meg.
2. Van egy elképzelésem nemtudom hogy jó e. Pl. 800 MHz-es az FSB, akkor a memóriasín (MCH-RAM) sínje is 800 MHz-es, 64 bitet visz át – az adatátviteli sebessége 6,4 GB/s lesz. Ehhez a legjobban egy kétcsatornás DDR400 illeszkedik (200 MHz-en működik * 2 fefutó lefutóélnél visz át adatot * 8 mert bájt szervezésű) * 2 mert duál = 6,4 GB/s.
3. AMD-be a CPU-RAM nem a HyperTransport sín köti össze igaz, hanem a CPU-MCH-t, és az MCH-ICH-t, vagy a CPU-az egybegyúrt északi déli hidat. Ha nem akkor a Hyper Transport sín sebessége mekkora és mit köt össze mivel?
4. A memóriasín ugyanazon a sebességen működik mint az FSB? A memóriasín sávszélessége határozza meg a használható memória típusát?
5. Még annyi ha a CPU 800 MHzes FSB-t támogat és az alaplap FSB-je 533 MHz , akkor mukodni fog a CPU csak 533 MHz-es FSBvel?
Kosz!
Válaszodat várom ugyanis a diplomamunkámhoz kell! -
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #524 üzenetére
Ok, és milyet vegyek a helyébe??? Milyen márka,... stb.!! Mert valszeg le lessz cserélve!! Mert ha nincs bekapcsolva kb. egy napig akkor leszívja az elemet!!!
Nem is tudtam h. már nem Akusakat raknak bele!! Ja és szentetek milyen írót vegyek, mert azt hallottam, h. a piooner a legjobb! állítólag!
-
djyuri
őstag
-
Balint133
aktív tag
-
-
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #480 üzenetére
Engem egy feltöltött kondi csapott meg a vmelyik nap, elromlott tévéből cíneztem ki, de előtte tesóim rádugták a 220 ra, és nyomkodták a bekapcs gombot, mert azt hitték, h. megjavítottam, na szal szétszedem, hozzáérek, vmi 400MV volt rááírva, de akkorát ütött, hogy a bal karom vagy fél órára lezsibbadt, még most is fáj ha belegondolok, aztán miután kezdett múlni a zsibbadás, fogtam, aztán azt mondtam magamba, h. nem szórakozok tovább, azt levittem a kukába
-
TTT8472
csendes tag
válasz
mr_ricsi #484 üzenetére
Ezt írja http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=356 , ez pedig a biosfrissítés http://www.msi.com.tw/program/support/bios/bos/spt_bos_detail.php?UID=356&kind=1 de ha a foglalat és a mag(ebben nem vagyok biztos de én így tudom) is megyegyezik akkor kéne menni neki annak ellenére, hogy ott csak Atlon XP-t írnak? Mellesleg szerintem ezt az infót már rég nem frissítik lásd utolsó biosfrissítés..
-
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #458 üzenetére
Na szal Tehát 50-70V-tól is meghalhatok?
Ezt nem is tudtam, na miindegy most már egy életre megjegyeztem! De földelt dugó nélkül be sem dugom! Lehet h. amatőr vok, de nem hülye(Mediamarkt)
Szal a vizsgakérdésre válaszolnék:
Szerintem a vasmag, és a tekercselés, a vasmagon kell lenni egy pontnak, amire rá lehet kötni, a földelés vezetékét, a tekercseken kell lenni szigetelésnek! Szerintem ezek, más nem naon lehet, ha nem jó akkor passz!! -
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #451 üzenetére
Na szal:
''Az, hogy most jó minden, nem jelenti, hogy később is az lesz.''
Ennyi erővel a gyárit se kéne megvenni, mert arra is mondhatom ezt!
''Ha jól emlékszem, 13-14 évesnek írtad magad. Ebben a korban egy osztálykirándulás már igencsak el tud fajulni, a colától a spermáig (bocs, a ''v'' később van az ABC-ben), szóval: [v]örösborig sok minden belefolyhat abba az erősítőbe.''
Nem ismered az osztályunkat, van egy két gyerek akiből kitelne, de azokat nem engedte osztfő h. jöjjenek!! Hál istennek -
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #436 üzenetére
Nem csak kell rá ''vhova'' két db tekercs, és ezért kérdeztem meg, mert C-számból is kettő van!!! Mert ez a Hobby elektrosban volt róla egy fénykép, és ott volt vagy kb5-6 kondi, és két db tekercs, és a tekercsek a fényképen kb ott helyezkedtek el, ahol az én rajzomon van a C1, C2 jelölés!!!De igazad van, hülyén fogalmaztam meg!!!!
Biztonságról:Érintésvédelem, enélkül rá se dugom a 220V-ra!! Meg mielőtt rádugnám átnézem vagy százszor, h. nem e zárlatos vmi, amúgy meg lessz előtte mármint a végfok előtt egy ''szűrő'' ami arra jó h. ha zárlat van a végfokban, a biztosíték azonnal kiég!!!! Szal szentem no para!!
U.I:És kössz h. szóltál!! -
Balint133
aktív tag
-
prmcsk
addikt
válasz
mr_ricsi #378 üzenetére
''A 3mp-es leállás arra utal, hogy az alaplap valamilyen védelme állítja le a tápot.''
Nos ebben teljesen igazad van.Az oka is mint most már kiderült roppant egyszerű.
Az új (én bontottam fel)dobozos proci ROSSZ !!!!! A haverom és én procit
cseréltünk.Nálam jó,nála rossz.Innentől GARI.
THX mindenkinek. -
prmcsk
addikt
válasz
mr_ricsi #360 üzenetére
Elvégeztem ajánlásod,de a hiba továbbra is u.a.
A dobozos s478-as 3.0E prescott nem indul el az IC-7 ben.
A lap v.1.1 és 2.8 bios van rajta.Indítás után a táp 2-3mp múlva leáll.
A tápom 550W Q-tec.vele biztos nincs probléma.
Az eddig tökéletesen működő konfigban a 2.6c NW-HT procit akartam
''frissíteni'' de''valaki'' nem akarja. -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #348 üzenetére
Köszönöm! Elmentettem.
Sajna a srácnak nincs itt infó.
Az intelnél találtam egy ilyet: Bővebben: link
Itt már ki lehet szűrni,hogy ez a 875-ös csipszet csak az 512KB másodlagos cache-t támogatja.
Ennyit találtam -
djyuri
őstag
-
-
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #299 üzenetére
Világos.
Viszont a teszteléseink alapján az volt észrevehető,hogy egy gyakorlatilag teljesen ugyanakkora teszteredményekkel rendelkező amd és itel gép esetén a ht előbre hozta a játékban az fps eredményeket,mint az amd,de amikor pl tágabb területre érkezett a játékban a főszereplő,akkor a nyagopbb grafikai bedolgozást már az amd jobban viselte kb 5-10 fps-sel.
Viszont ha az intelnél lekapcsoltuk a ht-t,akkor az amd mindenben jobb volt nála,de így már a teszek is eltértek kb 10%-kal.
És ami a generáls-osok mellett van,az az,hogy a ht-nél sokkal,de sokkal stabilabb a játék,mégha szaggat is.
És a másik dolog: most hogy egy hétig volt nálam lanparty,rájöttünk,hogy az sp2-nél iszonyat rossz a hálózatkezelés. Viszont az sp1-nél tökstabil.
Volt: ME vs. XP --> az me felől lassabban jöttek az adatok,de az xp-nél meg nem volt a legcsúcsabb a hálózat.
Volt: XP vs. XP --> itt semmi gond. Simán ment minden.
(vegyes kapcsoltatok voltak: swics-en keresztül ment a hálózat.
2db alaplapi 100mbit-es lan, 1db alaplapi 1gbit-es lan, 1db pci-os 100mbit-es kártya ) -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #294 üzenetére
(a zárójelesre) (autó rádió)
Mivel nem én szedtem szét és raktam oössze,így nem gondoltam,hogy hiányzik belőle egy -két létfontosságú csavar. Az égőcserével nem volt baj,mrt most már meg van csinálva a gép és világít mindegyik és azokhoz a tönkremenetel után nem volt nyúlva,tehát az nem okozott kárt.(végfok és előfok csere lett) -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #282 üzenetére
Miért nem volna szabad leválasztani. Ha röködnek a nagyfeszek a vezetékekben és éppen a védőfoldelésre kerül belőle,akkor több az esély a túlélésére az eszköznek. (ez a falból való kíhúzással ér fel) (nem a villám erősségüről van szó)
Te figyusz. Mi eddig miért nem haltunk ,meg. Szerencse? Ugyanmár..
Valszeg nem értek az érintésvédelemhez,de én mindig biztonságos távolságból tesztelem a nagy horderejű dolgokat. Meg mindig túlbíztosítom ezeket.
Nekem eddig sosem volt gondom. Nem gerjednek a cuccaim,nem ráznak,nem mennek tönkre,nincs kontakt hiba és túlterhelés....stb
Lehet,hogy ''Úúúristen!!!'',de mégsem volt eddig gondom.
MOD: mára OFF ,ert takarítok.
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #279 üzenetére
De még mindig at-s tápokat kapcsolgatok és nem atx-eseket.
A főelosztókban pedig minden van kapcsolva a barátaimnál vagy még azon kívűl más dolgok egymástól föggetlenül.
Nálam általában függetlenül vannak a dolgok,de mindenben van valami extra:
vagy védelem vagy szűrés vagy egyébb és ezek kombinációja.
Másik fele: Nem ez a gyakorlati tapasztalat itt gödön és az egyébb baráti társaságomban. A túlfeszvédős elosztó pedig már mindegyikünknél van.
volt akkoris,amikor az erölködő elszált.
Amúgy az analógoknál,ha nincs késleltetés,akkor egy hirtelen rosszuljött feltöltés és gubanc lehet. De persze ennek kicsi a valószínűsége. -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #276 üzenetére
'' ''azt is írtam,hogy akkor ha a fázis direktbe van kötve és a nullát kapcsolgatom a szilárdtest relével.''
Egy áramkörben teljesen mindegy, hogy a kapcsoló hol van. Akár a fázison kapcsolod be, akár a nullán, az áramkör záródik. ''
- please az egész történetre reagálj és ne csak az egyik mondatrészre.
(ebben az esetben a fázis áthúztatása miatt töltődik fel valahogy az at-s tápom és ezért időnként elindul egy pillanatra.
'' ''miért nem írsz a kérdésekre megoldást''
Nem kell tudni minden esetben a megoldást ahhoz, hogy egy másik megoldásról kapásból tudjuk, hogy rossz, vagy a levezetése logikailag hibás. ''
-Ebben igazad van. Ezzel nem is vitázok.
Ez utáni szövegrészre (sajnos...)
Én sem érek rá,csak ha már itt vagyok éppen,akkor reagélok,pl nem fogok fent maradni pl este,ha válasz kell valamire,csak ha az igénylő odaírja,hogy urgent vagy pedig éppen töltögeteg. (ész kösziek,hogy elalvasgatod)
'' ''ha nem abszúrd kezdő akar ups-t csinálni és jó sziheteléssel dolgozik,akkor csak anyagi károk lehetnek.''
Egy elpusztult baktérium-tenyészetre gondolsz? ''
Általában egy ára,kör,ha meg van csinálva és működik,akkor elősszőr alaposan le van tesztelve,hogy bírja-e a strapát. A tönkremenéssle kapcsolatban pedig minden olyan alkatrészre gondolok (legyen az baktérium) ,ami közveltenül függ vagy kapcsoloódik az elkészített eszközhöz.
A lanparty-s dolog: -Én nem mondtam,hogy most viszem a gépet is valahov. Éppen hogy ellenkezőleg,hozok embert. És mivel a szobám nagyobb,mint bármelyik lanparty-s barátomé,így megegyezésen alapulva a döntések meg lettek hozva,hogy a fő lanozási hely az nálam van. (meg még itt a leg elnézőbbek a szülők)
De ha kíváncsi vagy,akkor fogom vinni a gépet én is el. Pl max két hét mulva viszem pomázra. Persze lesz segítségem a lecipelésre,de lehet,hogy szétszedem.
És amúgy ha pontosan követnéd minden hsz-t a ropikokban,akkor tudnád,hogy még nincs a hűtőm kitéve a ház külső és belső falára.
Amúgy pedig lesz megoldás arra,hogy még akkor is vihessem lanparty-ra mert könnyen szerelhető csatlakozókkal fogom ellátni a hűtést és a harmadik hűtőmmel fogok eljárni lanozni. -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #274 üzenetére
Én a tv-kben használt nagyfesz trafóra gondoltam.
A hatásfokot én is átszámoltam és télleg nem tudom 44%-osnál feljebb pumpálni.
Viszont ha csak egy 60W kimenetelű ups-t csinálnék a pumpáknak,akkor kb 137 wattos lenne a össz fogyasztásom (persze a maxon).
Szerintem ekkora veszteséggel még a pumpák járatása megoldható lenne a 200Ah-ás akksiról több órán keresztül.(sőt)
Én a gépemet viszem 22-25 percig egy 7.2Ah-ás akksiról (ez a max)
Szerintem így mindenképpen megéri megcsinálni. -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #254 üzenetére
A mérnök barátom szerint 60-72% körüli hatásfokot is lehet csinálni.
Na minegy erről még nemtok többet mondani,mert nem csináltam még készre.
Egyenlőre az NE555-ös IC külsö bekötését alakítom + - -os tápúra vagy pedig a kimenetet alakítom át egy soros kondival kétirányú áram leadására késszé. De szerintem az első lesz megcsinálva. KB 7-8Khz-et kihoztam már belőle,de csak félimpulzuson,bár a feltranszformáláshoz elég a félimpulzus is,de a végső 50Hz-hez már nem. Bár lehet,hogy ki fogom próbálni a lüktető árammal való hajtást,hátha bírja egy kapcsüzemű vagy tekercses táp. Végülis ez még csak sima egyenirányítás volna kondik nélkül,tehát lüktető egyirányú áram.
Még erre off. -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #255 üzenetére
Pill. Előszőr word-ben megírom,mert két óra után egyszerűen kilépett a ph.
Ebben igazad van. Az MI a maradék szabad processzorra van hagyva. Ha az túl kevés,akkor kezd akadni vagy kihagyni az MI.
Amit ezzel akartam mondani,az hogy az intelnél lévő HT miatt erre az MI kidolgozásra több hely marad és így ugyanolyan alkatrészek mellett (vga,ram..) jobb teljesítményt fog nyújtani az intel. (persze most az új technológiákról van szó mind az intelnél és mind az amd-nél)
Uhh,még valami: ha egy játéknál úgy jön,hogy hirtelen az átlag procihasználat fölött kell teljesítenie a procinak,akkor az intelnél a HT miatt erre van mód,míg a nem Ht-nél nincs.
A grafikai szinten a fixtv és egy számtek tanárom szerint az amd processzoroknak több közvetlen grafikai számító alapkódec-e van beintegrálva. Erről többet nemtudok.
A többit télleg worben meg kell írnom,mert mégegyszer nem akarom,hogy eltünjön.
És igazatok van abban,hogy felelőtlenül cselekszem. Gondolom azért mert eddig még nem volt belőle gond. Viszont feltételezem általában,hogy az aki nekifog az ilyesféle bütyköléseknek,az tudja az érintésvédelmi előírásokat és szigetel rendesen. Amúgy nekem még nem volt olyan szilárdtest reléhez szerencsém,amin valaha is kijutott volna az alsó hűtőfelületéhez valamilyen potenciálkülönbség az érintkezőkhöz képest. Eszerint nekem csak szerencsém volt. Erről még sehol nem találtam leírást,de ha ti mondjátok,akkor jobban utána megyek.
A végzettséghez csupán annyit mondok,hogy csak érettségi és előadások és kb egyfolytábani gyakorlat. Persze nem olyan szinten,mint Tisztelt Stol-nak. Nekem papírom csak érettségiről van,de lelkes elektonika bulvár vagyok. Tehát,amit egyes külön előadásokon és tanórákon lehetett megtudni,azt megtudtam,meg persze sok elektronika újság,de tömör betanulás szinten nem foglalkoztam vele annyit,mert sok más tantárgy ezt nem engedte időben.
A honnan szedett dolgok: Mivel látszik,hogy keveset vagyok itt fent és ez necsak a hugom állandó chat-elése miatt van,hanem szinte mindennap vájkálok,kutakodok olvasmányokban,persze nem mindig elektronikab. És mielőtt valami eszköz készítését írom le vagy vázolom fel,azelőtt természetesen átrágatom műszakibb barátaimmal. Viszont abban igazatok van még mindig,hogy nem számolok azzal a lehetőséggel,hogy ezt egy totálisan amatőr fogja kipróbálni és esetleg megsebesül. De amúgy kellő szigeteléssel és odafigyeléssel minden baleset megelőzhető.
A pc tápkról is úrja le kell írnom mindent,mer elveszett az is. De azokat úgy tekintettem,mint közönséges kapcsüzemü áramátalakítókat. Azzal nem számoltam,hogy már van bennük védelem. Azt viszont figyelembe vettem,hogy egy év használat után stabilabbnak tűnnek atápok,hogyha eleve relével kapcsoljuk(én a barátaimmal) őket. Az ups-em sem szereti,hogy ha a hosszabbítót csak úgy rányomom,azt jóvan. Olyanokat csattan,hogy fénylik a hátulja. Majd azt is ''orvosolom''.
(egy hsz-be nem akarom sűríteni mindet,mert csúnya az,ha a teljes oldalt elviszi)
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sorozatok
- Óra topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Windows 11
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Dune: Awakening
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Diablo IV
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest