- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
sörösló
aktív tag
válasz
Shirchy #4365 üzenetére
Ha ez elméleti, iskolai feladat, akkor feltétlenül a Szirty által javasolt megoldás a nyerő. Én a túltöltés figyeléséhez ebben az esetben "bevillantanék" egy ultrahangos szintmérővel is.
Ha valós, gyakorlatban használt a feladat, akkor viszont szerintem felesleges a frekiváltóval görcsölni. 200 m3-es tartály töltéséhez elég combos szivornya kell, ehhez a frekiváltó sem 2 forint. Elkezded a töltést egy szivattyúval, aztán ha adott idő alatt nem nő a kívánt mértékkel a szint, ráindítod a másikat is. 20-30 m3 víz töltése nem egy olyan rövid idő hogy a szivattyúkat túl gyakran kellene kapcsolgatni. Ez csak az én véleményem, de ha 50 m3-ig csökkenhet a szint, akkor nem lehet túlságosan igényes a fogyasztás folyamata sem.
-
sörösló
aktív tag
válasz
KB.Pifu #4137 üzenetére
KB.Pifu
"Gondolok olyanra, hogy Vész-stop megnyomásakor a motortól nemcsak a vezérlést, hanem a feszültséget is el kell venni."
OK! Aztán mi lesz? "Gurul a nehéz kő, ki tudja hol áll meg. Ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg". Erősen alkalmazásfüggő hogy egy hajtást lehet-e szabad kifutással leálítani. Hogy parasztul fogalmazzak: - Bédobhatom-é a gyeplűt a lovak nyakába osztán majd leugrok a szekérrűl ha baj leszen? Nem egyszerű probléma ez. Nálunk működik egy flexo nyomdagép. A központi ellennyomóhenger 3 m átmérővel, 6 tonna önsúllyal forog 350 m/perc kerületi sebességgel. Na mármost képzeld el a Vész-Stop funkció két szélsőséges esetét. Az első a szabad kifutás. Ez a tömeg a két jólkent csapágyazásán kb. egy óráig még forog. Ha bekapott valakit és azért nyomtál vészstopot, akkor a valakiből még darálthús se marad mire megáll. A másik szélsőséges eset meg az, amikor valamilyen trükkel azonnal megállítod. Ebben az esetben a forgó tömeg a tehetetlenségi nyomaték miatt feltépi maga alól a tőcsavarokat és kigurul a csarnokból! Az egyetlen járható út a vezérelt leállítás. Ehhez az kell hogy a vészgomb működtetése után még legyen anyi ideig vezérlés, hogy a hajtás a leállítási folyamatot végre tudja hajtani. Van hozzá egy köbméteres fékellenállás, ezzel kb. 30 mp alatt megeteti a forgási energiát, az ellenállás persze világít mint a karácsonyfa, de megáll ésszerű időn belül.
"Vagy a vészkapcsolók NC gombokkal vannak kiépítve stb."
Az NC gombok sem lehetnek egyszerűen NC-k! Nem használható ilyen helyen úgynevezett mikrokapcsolós vagy "pattanó", rugósműködtetésű kapcsolóelem! Vészkörben csak közvetlen működésű, egyszerű nyomásra működő kapcsolóelemek használhatók.
"a vész-kör sorosan van kiépítve és közvetlenül a plc vezérli, vagy mondjuk a biztonsági relé és csak az adja a jelet plc-nek"
A Vész-Stop kör mindig soros kiépítésű, még a sokszázéves gépeken is! A Safety relék még külön is vigyáznak arra hogy ne lehessen becsapni őket. A PLC meg általában csak információt kap a független vészkörtől, hogy esemény történt! A safety PLC egy külön mise, ne merüljünk bele.
"Nagyobb teljesítményű gépeknél kétkezes indítás van, azt kötelező biztonsági relével megoldani, vagy azt vezérelheti a plc?"
A kétkezes indításnak semmi köze a teljesítményhez. Régebben csináltam időrelés vezérlést ilyesmire, de manapság már csak az erre alkalmas GYÁRI relét használnám. Ha valakinek erre nincs pénze, az ne építsen gépet! Vészköri funkciót CSAK SAFETY PLC vezérelhet!
Nem egyszerű probléma, az internet bőséges forrást tartalmaz a kockázatelemzésről. Szerintem is kissé túllihegett a probléma, egyetértek Szirty-vel. De a törvényi szabályozás szerint életed végéig felelősséggel tartozol az általad alkalmazott megoldásokért, úgyhogy meggondolandó, mihez adod a nevedet.
-
sörösló
aktív tag
válasz
DP_Joci #4072 üzenetére
Hello,
Van egy s7-1200 –as plc és egy delta servo PTO kimenettel vezérelve.
Elméletileg a servo ha megérkezik a pozícióba, akkor utána tartja, azt a pozíciót ahol van. Nekem fékes motorom van és jelenleg a motor is tartja a pozícióban a terhet meg a fék is. Hogyan lehet azt előidézni, hogy csak a fék tartson és a motor ne melegedjen. Úgy, hogy a pozíció megmaradjon és hiba se legyen, tehát ne a hajtást kapcsoljam ki.Beépítesz egy független hűtőventilátort! Van egy minősített, működési engedéllyel rendelkező géped. Ez egyfajta "műszaki vizsga"! Bármilyen módosítás a Te felelősséged! Ha az a fék egyszer majd nem fog és valakit agyonüt akor mehetsz a börtönbe! Esetleg megpróbálhatod megmagyarázni a bíróságon, hogy te csak jót akartál.
-
sörösló
aktív tag
Sajna az van, hogy a szabványok nálunk fizetősek. Olyan ez, mintha törvény szabályozna valamit, de ha kíváncsi vagy rá hogy mit, akkor vedd meg a törvény szövegét. Nem ám hogy csak úgy szabadon olvasgathatod, ááá... Szabványügyi Hivatal, honlap, megrendel. Hungarisztán, made by Asia.
-
sörösló
aktív tag
Ez már jobban néz ki. Sok értelmét nem látom ugyan, de ha S-R kell, akkor ez így OK. A gond ezzel csak annyi, hogy a reteszeléseket elsősorban fizikailag kell megoldani és csak emellett szoftveresen is. Mágneskapcsolókat biztonságosan csak a párjuk érintkezőivel lehet kireteszelni, vagy valamilyen mechanikus retesszel (Schneider). Nagy meglepiket tud okozni a PLC futásideje és a mágneskapcsolók valósidejű működése közötti nagyságrendi különbség, na meg az a tény, hogy a PLC sorrendi vezérlő! Az utasítások a sorrend szerint kerülnek végrehajtásra, egy ciklus alatt felülbírálható a néhány sorral előrébb beírt utasítás. Ebből következik néha az, hogy a szimulátorban minden pöpec, de a valóságban az istennek sem azt csinálja, amit kéne (szerintünk)! Egy biztos: sohasem a gép a hülye, csak nem tudja eldönteni, hogy mit is akarsz tulajdonképpen. Általánosságban elmondható, hogy a PLC kimenet után nem kapcsolgatunk, de a reteszelés az a kivétel, ami erősíti a szabályt! Anno még PLC nélkül is belefutottam egy ilyen problémába, amit az együttműködő Dil 00 és a Dil 2 mágneskapcsolók különböző működési ideje okozott.
-
sörösló
aktív tag
Azért ezt érdekesen csináltad. Öntartás, miegyéb, teljesen OK. Aztán az oktató javaslatára a kész progiban kicserélted a két sima tekercset Set-re, majd írtál hozá még egy sort, ahol Reset. Közben bennehagytad a Set ágban az öntartást! Ne csodálkozz, hogy a vezérlő zavarban van ettől.
-
sörösló
aktív tag
Sajna az analóg bemenetek felhasználása a 4xx sorozatban eléggé korlátozott. Analóg komparátor bemeneteként hasznosítható az I7-I8. Komparátorból viszont van 8 db. Az analógként használt bemenet 0-10V között követi a bemenőfeszültséget, a további növekedést 10-24V között már nem veszi figyelembe. A szoftver csak 10V-ig "lát". Más felhasználásnál az I7-I8 sima digit bemenet.
-
sörösló
aktív tag
válasz
dodzylla #3715 üzenetére
Igazad van, a Siemens (azért megérdemel egy nagybetűt) Európában piacvezető. Na meg aki Siemens-ben profi, annak már nem akadály az összes többi sem!
Én építettem Moeller Easy-vel 3 nyomdát meg egy cukorcsomagolót, nem mondanám hogy ipari használatra alkalmatlan. Sokkal jobban áttekinthető, mint az ebben a kategóriában a legrosszabb programozófelületű Logo. Nem elterjedt, ez tény. Én is csak azért választottam akkoriban, mert ingyen volt hozzá a szoftver.
-
sörösló
aktív tag
Ha nem olvastad, akkor olvasd el a 3699. hozzászólást. Üdvözöllek egyébként a PLC csapatban!
"+ érdekel is kicsit."
Ha csak tényleg "kicsit", az roppant kevés. Ha nagyon érdekel, hajlandó vagy vért és verítéket valamint könnyeket számolatlanul áldozni, akkor meglesz az eredménye. Szerintem te alkalmas lehetsz erre, ha komolyan gondolod.
-
sörösló
aktív tag
Csak tán nem az új Lego-ban lettél művezető? Remek dolog lesz az ha már így indul...
"Háttérben a srácok nagyon okosak, és jobb szeretném tudni, mivel vesznek ostobára."
Mostan akkor te vagyol a főni csak sajna nem értesz hozzá? Remek!!!
"Ha kicsit jobban képben lennék a lehetőségeikről és korlátaikról, tudnék játszani. Így viszont nem tudok."
Az a jó ha nem tudsz! Tanulj bele a szakmába, és akkor képben leszel a "lehetőségeikről és a korlátaikról". Ha sokat jár a pofájuk vagy nagyon nagy az arcuk akkor egy elegáns csuklómozdulattal beállítod a fröccsöntőt, és lazán odaveted félvállról: - Na gyökerek! Ennyit nem tudtok? Ezekután méltóságteljesen elvonulhatsz.
"kellene pár felvilágosítás olyan dolgokról, amik nem az én világom."
Lenyin szkazal: ucsitszja, utyitszja, ucsitszja!
A választott arcod is elgondolkodtató, egyben árulkodó is. Nem tudom szeretnék-e ilyen főnököt magamnak.
-
sörösló
aktív tag
válasz
dodzylla #3696 üzenetére
El kell keserítselek, az "otthoni gyakorló készülék" sem 2 fillér. Lehet használni az offline virtuális környezetet, bár nem minden készülékben van ilyen (pl. Unitronics). Amelyikben meg van, az gyakran
csak a durva programhibákat hozza ki. A szimulátorral nagyon szépen műxik minden, aztán amikor ráteszed a gépre, jönnek a meglepik. Szóval nem egyszerű az élet, de ha a tudásvágy kitartással párosul, akkor minden sikerülhet. Rögös út ez, de ha végigjárod akkor csak a csillagos ég a határ. Már megint kaparok,de pl. Szirty sem úgy bújt elő az édes anyaméhből hogy a kisujjában volt az egész szakma. Persze más sem.
" remélem hamarosan én is már inkább mentor leszek mint diák!"
Én inkább így fogalmaznék: remélem hogy majd egyszer...Látom, Szirty már megelőzött.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Csorosz #3669 üzenetére
Ez nem így van! A 4 lehetséges analóg bemenetet szoftverből tudod beállítani. Ezek lehetnek I jelölésűek és akkor digitális, lehetnek AI jelölésűek akkor meg analóg bemenetek. A másik 4 csak digitális lehet. Tehát a nyolc bemenet mindig rendelkezésre áll. Igaz csak jellemzően 0-10 V a használható tartomány, ha hőelemet vagy ellenállást akarsz használni akkor speckó modul kell. Ja és a 0 V tápfesz a közös vonatkoztatási pont, tehát az analóg bemenetek sem külön leválasztottak. ebben a felépítésben ez szerintem nem jelenthet gondot. Túrjál a neten, szerintem találsz magyar nyelvű kézikönyvet. Ha nem, küldj egy emilcímet és elküldöm az enyémet.
-
sörösló
aktív tag
Pont most szoptam egy akkorát egy ilyennel... Csinálok egy progit Unitronics V 570-nel. Volt egy egyszerű MB, amit nem lehetett az istennek se vezérelni. Vagy beragadt, vagy nem reagált semmire. Egyszerű S-R, gondoltam semmi gond nem lehet, csodák meg ugye nincsenek! A látszat szerint meg mégis vannak. Végigzongoráztam az összes elképzelhető variációt, mondanom se kell hogy az ügy lépésről lépésre csak egyre zavarosabb lett. A végén rájöttem hogy a HMI panelen valahogy már felhasználtam szegényt, csak nem látszott! Persze a LAD-ban meg nem tudta eldönteni hogy kinek is engedelmeskedjen. ALAPVETÉS: nem használunk coilt csak egyetlen helyen! Ha több helyről akarunk egyvalamit kapcsolni akkor érdemes jelzőket használni minden helyen, aztán a végső beavatkozót (Output) ezekkel vezérelni. Ha grimbusz van akkor hamar kiderül hogy honnan jön a hibás működés. A kombinált, minden egyben vezérlőnek meg ez a hátránya, túl könnyű az átjárás a két felület között. Aztán ha nem figyelsz... Ezt beszoptad, Józsi!
-
sörösló
aktív tag
Szomorú dolog ez. Tanultok egyetemen, főiskolán, csak nem tudom hogy mit! Ha Szirty nem lenne, akkor nem lenne tudás! Tényleg ez van? Tényleg egyetlen Nagyszerű, fanatikus emberen múlik a jövendő PLC programozóinak a képzése, valamit tudása? Ha valóban így van, akkor ez rettenetes...
-
sörösló
aktív tag
Ez persze így is van, én sem csinálnék ilyet kritikus alkalmazásnál vagy baromi drága hardverrel. Meggondolandó hogy mit nyer vagy veszít az ember. Esetemben ha megmakkan a technika, legfeljebb nem csinál semmit. Egy LOGO sem az az anyagi csőd ha 20-ból egyet néhány évente ki kell cserélni.
-
sörösló
aktív tag
válasz
moseras #3576 üzenetére
Én nem gondolnám hogy ez olyan nagy probléma. Sok-sok automata mintavevőt telepítettünk terménytárolókba. A szekrényt nyáron süti a nap, télen kint van a mínuszokban, ráadásul nincs is a legtöbbje állandóan bekapcsolva. Van benne egy LOGO meg két frekiváltó, relék, mágneskapcsolók,tápegység meg minden. A körülmények szabadtériek, tehát elég mostohák, ennek ellenére nagyon ritka a meghibásodás. Van egy desztillálóberendezés vezérlésem is hasonló körülmények között. Hétvégén kikapcs, hétfőn reggel a -20 fokban bekapcs és vígan teszi a dolgát.
Szintén LOGO, kb. 7 éve csináltam, azóta sincs semmi baja. Vagy kissé túlmisztifikált ez a hőmérsékletdolog, vagy a LOGO ennyire jó!
-
sörösló
aktív tag
"Na ez a lényeg: Siemens.Vagy megszoksz vagy megszöksz."
Ez egyetlen gyártónál sincs másképp!
"Irigylem azokat akik olyan szerencsések voltak, hogy siemens PLC-vel találkoztak először az életükben."
Ne irigykedj, nincs miért. Én is S5-tel futottam össze autodidakta módon először. Két napig sírtam mire rájöttem a számlálókezelésének rejtelmeire, aztán véletlen szerencse folytán hozájutottam egy kézikönyvhöz, amiből 2 perc alatt kiolvastam amit tudnom kellett volna. Akkoriban persze nem nagyon volt még ilyen szuper internet.
Szóval nyugodj bele hogy minden szisztémának vannak veleszületett fogyatékosságai.
Legkönnyebb azoknak, akik egy fejlesztőkörnyezetet használnak, megszokták, kiismerték. Nekik az az egy az etalon. Na de egy szervizeléssel, esetleg egy cégnél gépjavítással-üzemeltetéssel foglalkozó (Én)
embernek nem lehetnek kedvencei! Azt kell szeretnie amit a főnökség megvett.Ha kíváncsi vagy egy elrettentő példára: - Most érkezett egy gépezet a céghez, aki megvette annak már régen egy faágon kellene aszalódni. Node mostmár nincs más hátra mint előre, üzemelnie kell! Az elektromos dokumentáció felibe-harmadába van meg, a gép negyedrészét a helyszínen alakították át, ezekről zéró információ van. A fő vezérlést egy Klaschka nevű PLC végzi, soha nem hallottam róla. Elsőnek lépett a német piacra PLC-vel, a progamozószoftver az S5 legrosszabb verzióit is felülmúlja. Természetesen DOS alapú, előkerült hát újra a régi jó öreg PG 740! Még jó hogy nosztalgikus alkatok vagyunk és nem dobtuk ki. Jó az öreg a háznál! És akkor most mondjam hogy nem szeretem a Klaschkát? Kit érdekel! PLC az PLC. Mit lehet rajta nem érteni?
-
sörösló
aktív tag
Reménytelen, csak sokára fogja megérteni hogy nincs mit érteni. Mert ez Siemens ( AB, Modicon, Eaton, Omron stb.) Többé-kevésbé mindegyik szerencsétlen-tök(él)etlen a maga módján. A kicsik a feljesztési lehetőségek korlátozott módja miatt, a nagyok meg pl. Siemens azért mert megengedheti magának: - Ez van öcsisajt! A mienk ilyen, kicsit sótlan tán, a kóla se mindig hideg, de ez van. Eszed, vagy máshol kérsz egy szendvicset? Nem vagyok egy nagy PLC guru mint Szirty, de minden igényt kielégítő, minden szempontból tökéletes fejlesztőrendszert még nem láttam. Lehetnek persze elvakult hívői egy-egy gyártónak, de ez szerintem a rutinos megszokás miatt van. Sokat gyűrte, megszokta - olyan mint az asszony. Kicsit ráncos, kicsit háklis, de összecsiszolódtunk.
A hibakezelés meg egy alapvető nyűg, pedig szerintem a jó hibakezelés a program legfontosabb része a megbízhatóság szempontjából. Nem véletlen, hogy a safety modulok alapvető hibakezelési rutinjait nem a felhasználó írja, az már gyárilag bennük van! Nem bízható ugyanis a véletlenre, ki mit talál ki hirtelen felindulásból.
Apró kis programhibák meg sokszor okoznak többhetes fejtörést, aztán amikor rájön az emberfia, veri a fejét a falba: - Ezt nem vettem észre? Vagy az a német mérnök aki írta, egy ilyen egyszerű dologra nem figyelt? -
sörösló
aktív tag
Nincs is ezzel semmi baj, amíg ép a drót, vagy jó érvégnyomót használtak a szerelésnél. Múltkor döbbentem meg, amikor a qrva drága Weidmüller fogóval nyomott 0,25-ős érvégből simán kihúztam a vezetéket! Az én Conta-Clip fogóm ha egyszer megharap valamit, akkor az meg van harapva. Igaz, ezelőtt tizenakárhány évvel 30 rugóba fájt, de azóta is teszi a dolgát. Én az ilyen vékony cuccokhoz félvezetővédő betétet szoktam használni. Az garantáltan kiugrik, ha túlépted az értékét. Igaz árban nem egy kategória. Amúgy meg kapja be a Festo, a Mecman, a Bosch meg mindenki, ha egy 5 rugóba kerülő helyzetérzékelőhöz nem telik egy becsületes vezetékre. Ilyenkor mindig eszembe jutnak a régi svájci kimetszőink. Azokban 2.5-nél vékonyabb drótot nem használtak a vázkábelezéshez, de nem is volt velük vezetékszakadási probléma! Igaz, azóta felment a réz ára rendesen.
-
-
sörösló
aktív tag
válasz
moseras #3284 üzenetére
Csak egy megjegyzés: Épületgépészek mondják, hogy a víz-víz hőcserélőknél a 20 C° különbség az ideális. Mindenképpen javasolnék ez esetben épületgépész konzíliumot! Nem vicc! Ez egy külön szakma, megvannak a maga szabályai és speciális szakmai ismereteket kíván. Ugyanúgy mint a PLC programozás. Esetünkben az épgép szakinak kell megmondania hogy mit szeretne, mi meg megmondjuk hogy ez hogyan lehetséges.
"Biztosan van beépített védelme, így ha a szivattyú valami miatt leáll, a kazán akkor sem fog felrobbanni."
Biztosan??? Gázkazánnál egyszerű, de vegyinél az előremenő vízágban visszahűtést kell alkalmazni! Fel kell készíteni a rendszert arra az esetre, ha megszűnik hirtelen az áramszolgáltatás!
"Keverőszeleppel az előremenőt szokták azonos értéken tartani"
Meg a vegyikazánoknál az előremenő és a visszatérő ág közötti hőfokkülönbséget szintén az említett 20 fokos lépcsővel. Ha túl nagy a különbség, megrepedhet a kazántest. Ha pufferre dolgozik, az csak tovább bonyolítja a dolgokat. Nem egyszerű az élet, de a robbanásveszély miatt nem lehet "tegyük fel" tényezőkkel operálni! Vagy fehér, vagy fekete. Nincs olyan hogy ha napkeltekor megszólal a feketerigó akkor megnézzük tüsszent e a kutya és ha igen akkor minden OK.
-
sörösló
aktív tag
válasz
DP_Joci #3252 üzenetére
Ja és a vákumszivornyát egy ilyen rugós szeleppel kívülről is szabályozhatod, nem a nitrogént szívja feleslegesen a rendszerből, hanem a külső levegőt. A lényeg az hogy a cső végén legyen egyenletes a szívás, illetve a vákum "nyomása". Egy ilyen szeleppel akár 0.1 bar-ra is le tudod vinni a szívást, ami a beállítás után állandó értéken marad, ha megfelelő teljesítményű a szivattyú és el tudja vinni a hirtelen keletkező többlet gázmennyiséget.
-
sörösló
aktív tag
válasz
DP_Joci #3248 üzenetére
Használtam már FESTO vákumérzékelőt, 0-10 V kimenetet ad 0-, -1 Bar vákumnál. Ez elég jó felbontás, nem? Keress rá Festoéknál, de ha arra járok megnézhetem neked a pontos tipust. Ha meg már van megfelelő analógjel akkor a gondok felén túl vagy. Ha nem túl nagy a légtér és pár mBar eltérés megengedett akkor lehet hogy egy sima digitális szeleppel is megoldható a dolog, pláne ha ilyen drasztikusan változnak az üzemi viszonyok. A nitrogén meg lényegében ócsó és nem ráz. A vákumszabályzás érdekes dolog, ha nincs nagy ingadozás az elvételben akkor akár mechanikus eszközzel is megoldható. Nálunk vannak rugós előfeszítésű mechanikus szabályzószelepek is ilyen célra, ha túlszív akkor beenged egy kis melléklevegőt. A vákumszivornya inverteres szabályzása se lenne sokkal gyorsabb szerintem. Alapvetően légmennyiség kérdése az egész. Nem egyszerű, ahogy mondjuk a PID szabályzás sem. Ha kicsi a rendszer tehetetlensége akkor jól és gyorsan beállítható, ha többórás tehetetlenség van a rendszerben akkor ülhetsz mellette napokig, vagy az öntanuló szabályzó még egy hét múlva is "tanul". A gyönyör ott kezdődik, amikor maga a megrendelő sincs tisztában a technológiával.
-
sörösló
aktív tag
válasz
sörösló #3195 üzenetére
Na itthon lejött a Szirty által adott link. Pontosan erre gondoltam, de a melóhelyen munkaidőben olyan qrva lassú a net hogy nem tudtam megnézni. Ithon is egy percbe telt, pedig 4-500 kB a sebesség, odabent meg van hogy 2-3 kB a letöltés. Egy izmosabb PDF letöltéséhez hozzá se érdemes fogni.
-
sörösló
aktív tag
Két-háromezer Ft-os átalakítók felejtősek sajnos. Nálam egy Telemechanique TSX-CUSB átalakító harcol kb 10 éve. Nem tudom lehet-e még kapni, eddig még mindennel boldogult. Még a szuperkényes S5 Siemenses csodákkal is elsőre elbánt. Van persze sok más gyártmány is de ami használható, az pártízezres kategória. Ezekhez alapból jár a rendszerprogramokat tartalmazó CD vagy a letölthető programcsomag. Az enyémhez tartozó szoftver 2,4 Gbyte terjedelmű. Ez nemigen férhet rá egy olyan kis mini CD-re amit a gagyi átalakítókhoz adnak. Vigyázni kell vele hogy a gyerek le ne nyelje! Sajnos nagyon szomorú ez az egész. Sok régebbi verziós szoftver nem kezeli az USB csatlakozású kábelt, és nincs másféle verziója, csak XP. Van hogy a szoftver kezelné de nem olyan a kábeled. Ifjú kollégám korszerű lapos beszerzésén gondolkodik, sok csodagép van olcsón, de neki olyan kéne amin fut az XP. Sokadikhoz keres XP drivercsomagot, de hiába oprendszer nélkül árulják, csak Win7 driverek vannak hozá fejlesztve. Ha akarnád, akkor se tehetnél rá XP-t. Win 7-hez meg nem készült szoftver, vagy ha van is, újra meg kell venni. Dobd ki a régit amit horroráron vettél sztán vegyél újat!
Egyéként meg azok a dolgok amikre az van írva hogy Siemens, nem kaphatók "viszonylag jó" áron. Eredeti Siemens gyártmányok csak "horroráron" hozzáférhetők. -
sörösló
aktív tag
" amik állandóan berregő gépek oldalán"
Na ez a klasszikusan előforduló gépépítő idiotizmus! Gépész tervez, villanyász meg szop. Alapmegoldás, hogy a kapcsolószekrénykét le kell venni a gépről! Macera meg minden, de nincs más megoldás. Nálunk a "szuper" B&R vezérlőkkel volt ez gond. A kialakítása már egy horror önmagában is, a gép rezgése még csak rátett egy lapáttal. A másik rémálom egy tépőgép, ami csak azért nem mászik ki a csarnokból, mert sokszáz tőcsavarral van lehorgonyozva. Két napos üzemelés után megállt, a vezérlést gyakorlatilag újra kellett kötni, mert minden csavar kihullott belőle. Szekrény levesz, azóta megy.
-
sörösló
aktív tag
Ráadásul gondold el, hogy ez a gyilok két másik 24V DC rendszerrel működött együtt egy kisebb szekrényrevaló relé közvetítésével. Mindez csak azért, mert az eredeti relés vezérlésből megmaradt kb 20 db 230V-os mágnesszelep tekercse! Ilyen az ha egy gépészember a nagyfőnök és azt hiszi hogy mindenhez ért. A TSX mellett volt elhelyezve 30-40 db időrelé, hogy "finomítani" lehessen a vezérlést számítógép nélkül is!
Értsd: ha a főnökúrnak tekergetni támadt kedve. Tekergette, tekergette aztán mikor megunta akkor mindent visszaállítottunk az alkoholos filccel megjelölt helyére és annyi. Nagy az isten állatkertje...
-
sörösló
aktív tag
válasz
liderces #2898 üzenetére
"Mit szólnátok a Mitsubishi gyártmányaihoz FX sorozat, van neki kisebb változata, 220V-ról üzemelő,"
Ettől kapok sikongató lábrázást! Plc, 230V, triacos kimenet. Volt egy TSX Quantum a cégnél, még most is csuromvizesen ébredek, ha álmodom róla. Érzékelők illesztése vagy 230V-os példányok beszerzése. Általános 24V DC vezérlések, aztán szórakozottságból belemarkolsz a vezérlésbe, elfeledve hogy ez nem 24V! Nem fehérembernek való ez!
-
sörösló
aktív tag
Jó kis enkóder...Jó drága! Mi is tele vagyunk ilyenekkel. Az igazi nagy élmény az, amikor a gyártó visszaír az ajánlatkérésre hogy forduljunk bizalommal a gépgyártóhoz (már ha még van), mert az általunk keresett tipust csak nekik gyártották. Eddig még nem volt ebből gond mert régi patinás német cégtől vannak a gépeink, de bele se merek gondolni hogy mi lenne ha egyszer csak nem lenne (akármilyen drágán is).
-
sörösló
aktív tag
"Szerencsétlen keresi a refpontot bőszen, de az már régen messze jár..."
Az jó ha csak keresi de más gond nem adódik. Láttam már csúnya géptörést a refpont hibás érzékelője miatt. Igaz, kínai volt a lelkem, és a hardveres végállást kifelejtették a projektből. Utána ráraktam, a kínai szervizes meg amikor arra járt, nem győzött csodálkozni hogy mi az istencsudája az a plusz végálláskapcsoló. Hülye német szokás, Kínában nem ismerik. Persze azóta... Ki tudja?
-
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2857 üzenetére
A nálunk működő rakatolóautomaták szervói resolveres jeladókkal működnek. Elmennek egy induktív érzékelőig, aztán tovább a resolver következő nullaátmenetéig. Ez a referenciapont. Ezt a módszert a német szerelő magyarázta el, de konkrét eljárást nem ismertetett. Az egyik gép lelke a jó öreg S5 hihetetlenül bonyolult szervovezérlője, amihez a csak a kizárólagosan használható programozókészülék töbszázezer, a használatához szükséges tanfolyam szintén. A másik egy S7 300 családba tartozó CPU, ami egyedi, technológiai CPU, felvértezve a háromtengelyes szevo vezérléséhez szükséges dolgokkal. A szoftveres hozzáféréshez a fullra töltött SIEMENS FiELD PG mellett még egy + párszázezres kiegészítő program kellene. de valszeg azzal sem mennénk semmire probléma esetén. Néhány kolléga szerint CNC gépeknél az abszolút útadó az egyetlen járható megoldás. Ez sem az ócsó kategória, úgyhogy az élet nem egyszerű
-
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2425 üzenetére
Csatlakozom Szirty - hez. Van erre kész megoldás, minek bonyolítani az életet! Ha diplomamunkához kell, akkor persze azt kell megvalósítani amit várnak tőled. Azaz amit ismer és megért a témavezetőd :-))) ! Ha ilyen elvontan okostojgli, akkor valami láványos matekot kell produkálj, ebben az esetben viszont szerintem huszadrangú tényező a pontosság. Ha valóban a fogyasztásmérő távleolvasása érdekel, a legjobb megoldás az impulzuskimenetes fogyasztásmérő. Az ipar tele van vele, mindenhol megfelel a belső fogyasztási viszonyok regisztálásához. Az öszfogyasztást meg úgyis a szolgáltató méri a saját műszerével, ehhez viszont rajta kívül senkinek semmi köze. Csak a számlához amit kiállít. Azt ugyanis ki kell fizetni!
Ha csak pusztán mazochizmusból akarod feltalálni a spanyolviaszt, Akkor meg sok sikert hozzá. -
sörösló
aktív tag
-
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2413 üzenetére
Jó is az a DOLD relé, csak baromi drága. Mi tele vagyunk vele, de ha tönkremegy akkor Telemequanic tipusokat használunk helyette. A DOLD cirka 160-180 rugó, a Schneidertől megkapod ugyanazt 50-ért. Az adatlapon kész bekötéseket kapsz Safety Function 1- 4 -es kategóriájú bekötésekből. Ha eszerint használod, bármilyen vitás esetben lobogtathatod a gyári ajánlást! Nem vicc, tényleg! Hogy milyen kategóriájú Safety a gép, arról egész irodalom szól. Mi mindig a legmagasabbat célozzuk meg, négyeres vezetékezés meg néhány + relé kérdése az egész. Azért a pár ezer forintért meg minek kockáztatni? Biztonsági PLC meg csak olyan bonyolult alkalmazáshoz kell szerintem, ahol mondjuk nagy kiterjedésű, nem áttekinthető a gépezet. Például igény az, hogy egy védőburkolat nyitásakor csak az ott elhelyezett léptetőgomb működjön, bármely másik nyitásakor meg semmi sem. A lehetőségeket a végtelenségig lehetne sorolni...
-
sörösló
aktív tag
válasz
Andrasgaz #2138 üzenetére
Utánanéztem kicsit a dolgoknak. A Szirty által említett ár nem igazán stimmel. Az 1 PT 100 bemenetes Jazz cirka 60 rugó, a 2 PT 100 bemenetes 70 körül van. Szerintem kell neked 2 érzékelő. LOGO-t régen vettem már, az analóg cuccait sosem használtam. Ha ilyen hosszútávú projektben gondolkodsz, akkor el kell dönteni, melyiket szeretnéd. A LOGO is OK erre a feladatra, de az általad említett analóg modul csak 24 V DC feszültséget eszik! Praktice tehát az egész vezérlésnek CPU-stól ilyennek kell lennie. Én általában kijelző nélküli dolgokat használok, ezt biztosan nem piszkálják el, és még olcsóbb is! A LOGO-hoz szoftver kell (ez megoldható), az USB kábel viszont kb. 40 rugó. Az Unitronics-hoz ingyen van a kábel, viszont RS 232 a vége, ami manapság már ritka dolog. A jövő héten megnézem, hogy az egyszerű 2-3 ezerbe kerülő átalakító jó-e neki. Ha ilyen hosszútávú dologban és mindig változó projektben gondolkodsz, akkor kénytelen leszel kicsit beletanulni a programozásba. Nem olyan ördöngős dolog, pláne ha az alapszakmád műszerész, és csak egy spec. területre összpontosítasz. A kísérletezést sem úszhatod meg, mert az analóg dolgok felbontása készülékenként változó. Az analóg bemenetek mindig egy A/D konverterben végződnek, hogy milyen hőfokon milyen matek jön, az változó. Viszont ha megvannak a számok azzal már könnyen lehet bűvészkedni. Az Unitronics kézikönyve nagyon részletes, de csak angolul elérhető. Viszont a Kvalixos fiúk segítőkészek, ha nem sikerül valami. A Logo kézikönyv magyarul is van. Mindkét vezérlőhöz sok mintaprogram is elérhető a neten. Az Unitronics mellett talán még az is szólhat, hogy az analóg bemenetek tudnak hőelemet is fogadni. Ha valahol hozzájutsz egy pár méter kompenzációs vezetékhez akkor egyszerű a hőelemgyártás, szinte ingyen. Szóval először döntés hogy kit szeretsz, a többit meg majd öszehozzuk...
-
sörösló
aktív tag
Kedves kollégák! A következő probléma megoldásához kérnék segítséget. Van egy CPU 964 Modicon alapú vezérlésünk. Nem mai darab a lelkem, ano még rajta volt a COCOM listán is.
Kezd betegeskedni a drága, ki kellene váltani valami újabbra. Mivel tele vagyunk S7 PLC-vel, a tipusazonosság miatt arra gondoltunk hogy egy S7-300 félével kiválthatnánk. A gond csak az hogy a program néhány-ezer sor létrában. Mivel nem tartalmaz spec blokkokat, az átírás nem igazán probléma. A fő gond a méret és a tévedés lehetősége. Ha nagyon muszáj akkor megcsináljuk, de nagyon jó lenne ha valaki tudna olyan szoftvert, ami a Modicon progit átfordítaná Siemens-re. Úgy emlékszem az Omronnak volt ilyen, hátha a Siemensnek is! -
sörösló
aktív tag
válasz
Andrasgaz #2132 üzenetére
Semmi gond a blogolással, azért van ez a dolog hogy együtt okosodjunk, ha kell. Na meg azért hogy Szirty mester tudásának emlőin élősködjünk.
Féle a tréfát, tényleg!
Jó lenne ha valahogy részletesebben leírnád, mit is szeretnél, milyen eszközökkel dolgozol. Abból, amit eddig tudunk, csak ilyen általánosságokra futja. Nekem még mindig úgy tűnik, hogy nem a Logo a te barátod. Szirty-nek abban igaza van hogy a kijelzős Logo-n változtathatók a paraméterek, de ez csak számodra lehet segítség. Ha ezeket a felhasználónak (akárkinek) kell időnként állítania abból tapasztalataim szerint csak káosz lesz előbb-utóbb. A kijelző kezelése egyáltalán nem felhasználóbarát (szerintem), nem is értem hogy egy ilyen, alapismeretekkel rendelkező mezei szakembereknek szánt készülék miért pont azFBD-t (funkció blokk diagram) használja alap programnyelvként. Hőfokszabályozáshoz kell valami visszajelzőszerkezet, hogy tudjuk mennyi az annyi. Ez analóg eszköz, NTK, PTK, PT100, hőelem, stb...
Lehet persze egyszerű végálláskapcsoló egy motoros szelepen...
Szóval több infó kéne szerintem.Kapitány a gépháznak: - Mennyi?
Gépház: 30.
Mi 30 ?
Mi mennyi?(copyright by Hofi)
-
sörösló
aktív tag
"beállított hőmérsékletet tartson a mérőponton?"
A Logo milyen jelet kap? A mérőponton van egy független jeladó, vagy a Logo-nak kell valamilyen hőérzékelő jelét feldolgozni? Ha csak egy kell-van érték : akkor tényleg egyszerű. Ha a mérést a Logo végzi, akkor kell valszeg egy analóg kiegészítő. Ha állíthatónak kell a felfutásnak lenni, beállíthatónak a hőfoknak, és a kapcsolási differenciálnak, (ahogy a kolléga leírását értelmezem), akkor számomra ez nem tűnik egyszerű feladatnak. Illetve a feladat egyszerű ha megvannak a szükséges cuccok: elsősorban az az eszköz, amivel bevisszük a "kell" értéket.
Ha ezek külső potméterek, akkor analóg bemenetek kellenek. Vagy lehet a Logo TD 200 kezelőpanelje, esetleg valamilyen más cucc. Kissé kevésnek tűnik számomra az információ, de persze lehet hogy csak én bonyolítom túl a dolgokat... Mindenesetre itt is előjön a régi mese: automatizálni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes...
Kevés hardver információ = rossz automatika. Persze lehet hogy csak én vagyok már nagyon öreg ehhez a rohanó világhoz. -
-
sörösló
aktív tag
Milyen LOGO-d van? Mit nem tud, amit az Easy? Nem bővíthető? Manual van mindkettőhöz, igaz az Easy nagyon részletes. A Moeller.com oldalon a download menüpontban megkapsz mindent. Az Easy-nek kb. 700 oldal magyar nyelvű manualja van! Ami meg az "igazi" PLC-t illeti: a feladathoz kell választani az eszközt. Ha egyszerű a feladat, akkor nem igazán kell "igazi" PLC. Én viszont ezekből a kicsikből mindig a kijelző nélkülit szoktam használni. Nem tudom miért, de a kijelzős tipusok vonzzák az önjelölt amatőröket. Jelszó ide vagy oda, valahogy mindig sikerül elpiszkálni! Program az Easy-hez van ingyen, de kábelt sajna venni kell.
-
sörösló
aktív tag
Esetleg nem lehet hogy rögzített a paraméterkészlet? Én egy Okidata 24 tűs printerrel jártam így egyszer. Az oldalkiosztás és a paraméterkészlet egy cserélhető tárban volt. Egy régi hosszúsoros Epson 1070-esre volt írva a program, az Okidata meg csak sima A4 formát tudott. Nyomta a szerencsétlen összevissza, hol új sort kezdett, hol rányomta a régire. A semminél ez is több volt, de mire kiolvastad hogy mi is van kinyomva...
-
sörösló
aktív tag
válasz
levelko #1996 üzenetére
Ja, kérem, a 115 CPU az egészen más tészta! Az tényleg nem felejt simán.
Az AG-k üzembevétele és a programteszt------------S5-115U kézikönyv
Önnek két lehetősége van a belső programtároló törlésére:
-offline az előbeállítás/őstörlés kapcsolóval
-online a „törlés” PG funkcióvalŐstörlés a CPU kezelőmezőjén lévő előbeállítás/őstörlés kapcsolóval:
-Az áramellátást bekapcsolni
-A CPU üzemmódkapcsolót a Stop (ST) állásba kapcsolni
-A Voreinstellung/Urlöschen ( előbeállítás/őstörlés ) kapcsolót az „OR” helyzetbe nyomni és lenyomva tartani. Ha a kapcsolót nem tartja lenyomva, automatikusan az „RE” állásba ugrik vissza.
-Mialatt az őstörlés/előbeállítás kapcsolót lenyomva tartja, a CPU üzemmód kapcsolót kétszer az „ST”-ről az „RN”-re kapcsolni. A Stop LED rövid időre kialszik.
-Az előbeállítás/őstörlés kapcsolót felengedni.A belső programtároló és egy esetleg bedugott RAM- modul ( CPU941/CPU942 ) most törölve vannak. A törlés után a CPU teszteli a belső programtárolóját; hiba esetén a STOP-LED villog
RN- run
ST- stop
QVZ, ZYK- hibajelzések
BASP- parancskiadás zárlat ( az építőcsoportok kimenetei nem lesznek szabaddá téve )
NR- előbeállítás nem remanens
RE- előbeállítás remanens
OR- Ős-törlés ( overall reset )
Mindezt természetesen EPROM kártya nélkül kell csinálni. Kikapcsolt tápfesznél betenni az EPROM-ot, majd tápfesz be. Ekkor az üres CPU betölti az EPROM-ról a programot. A beolvasás alatt ha jól emlékszem valamelyik LED gyorsan villog. Majd RUN és ha minden OK akkor mehet a bringa.Azért ez nem olyan egyszerű mint a 95-ös CPU törlése.
Mert ez Siemens!
-
sörösló
aktív tag
válasz
softclose #1986 üzenetére
Az S5 95 nek nem kell speciális törlési módszer. Elem kivesz, hálózat kikapcsol, vár 3-4 percet. Hálózat vissza, ha benne az Eeprom kártya, a Copy LED villog amíg betölti a programot. Persze ha van benne! Aztán ha a program ami az Eepromban van, működőképes, akkor elindul automatikusan.
-
sörösló
aktív tag
válasz
levelko #1975 üzenetére
Nekem a C meghajtón van minden efféle, ennek ellenére is csinálta az említett hüleséget. Az IBH S5 szoftverem eleve úgy jelentkezik be, hogy "a rendszer nem találja a keresett file-t". Rákattintok hogy tudomásul vettem, innen simán megy. Hogy miért? A franc se tudja, nem is érdekel amíg működik. Mert ez Windows!
-
sörösló
aktív tag
válasz
levelko #1965 üzenetére
Megoldás a Win újratelepítése. Jártam már így, a maradék hajamat is majd kitéptem.Mindenféle trükkel próbálkoztam, semmi eredmény. Más okból kellett újrainstall. Utána simán ment minden. Hogy miért, ne kérdezd (mert ez Windows). A többivel egyetértek.
Ne veszítsd el a csüggedést! Lesz ez még ígyse. -
sörösló
aktív tag
Igazad van. Érthető is hogy az Oba 2 eszközt nem ismeri fel a 6.* program. Az viszont már szerintem durva, hogy az Oba 5 verzió ismeretlen ugyanennek a programnak. Nem kell a kőkorszakig visszamenően kompatibilisnek lenni, de legalább az eggyel előbbit megismerhetné. És ragozhatnánk tovább a végtelenségig, mint az XP - Vista, XP - Win7 problémakört. Tanulság: meg kell őrizni a régebbi verziókat, ki tudja mikor lehet rá szükség. Az általam említett esetben 400 km választott el a hazai bázistól. Ha nincs ott a gépen a régebbi verzió, ott állok megfőve. Mehetek haza, vagy túrok a neten ( már ha van ). Akárhogy nézzük, az élet nem egyszerű dolog.
-
sörösló
aktív tag
válasz
oregapo57 #1931 üzenetére
Örülök, hogy sikerült úrrá lenni a problémán. Köszönet nem jár érte, azért vagyunk itt hogy választ kapjunk az esetleges kérdésekre, amikkel nem boldogulunk. Ma neked, holnap nekem.
Érdekes ez a Logo, volt olyan hogy a saját magam írta programot nem volt hajlandó visszaolvasni mert az új szoftver nem akarta megismerni. Nem azonos a verzió, mondja a program.Visszaolvastam a régivel, aztán az új progival behívtam a programkönyvtárból, onnan működött. A fene a gusztusát. "Mert ez SIEMENS"! -
-
sörösló
aktív tag
Nem tudtam, hogy az S7-ben sincs ilyesmi, de most már tudom.
Hirtelen összekaptam pár dolgot:AN F 0.0 Ez az OB1 első sora. Az F0.0 egy ciklusidőre
= F 0.0 ki-be kapcsolgató bit.AN F 0.1 Az F0.1 induláskor bebillen és ott is marad.
S F 0.1 Reset sehol nincs.***
--------------------------------------------------
A I 2.3 Itt 2 nyomógombbal lehet értéket növelni,
A F 0.0 vagy csökkenteni. A számláló értéke minden
CU C 1 második ciklusban eggyel nő vagy csökken.
Egy frekiváltó sebességjelét növeli-csökkenti.
A I 2.2
A F 0.0
CD C 1
--------------------------------------------------A F 24.2
A F 0.0
A(
L C 2
L KF +200
<F
)
CU C 2AN F 24.2
R C 2L C 2
T FW 96
-----------------------------------------------A F 0.0 Ez egy hosszabb időalapú ki-be
CU C 3 kapcsolgatás. A C3 100 ciklusra bekapcsol,
majd százra ki. Ha jól emlékszem, valami
hibajelzést villogtat.L C 3
L KF +50
>F
= F 2.6L C 3
L KF +100
>F
R C 3
BE
--------------------------------------------Használják rendszerindításkor is, mivel ez az első impulzus a programindulásnál.
-
sörösló
aktív tag
válasz
kip.kop #1876 üzenetére
Siemens, nem? Vagy valami német programozó. Arrafelé általánosan használt fogás. Többnyire a program indulásánál az alapraállításhoz használják. A mostani eszközökön ezt alapból kínálja a program mint olyan rendszerbitet, ami a bekapcsolás után egyszer van, elvégzi a dolgát, aztán nincs rá többé szükség. Ez egy S5 maradvány, akkor bevált és azóta sem bírnak leszakadni róla. Az S7-ben ha jól tudom megvan mint rendszerbit, de az átállás nehéz kicsit. Valszeg valami idősebb szaki írhatta, aki az S5-ön nőtt fel. Erre írtam valamikor nemrégen, hogy a régi dolgok még sokáig viszaköszönnek majd! Persze hogy Siemens. Mégpedig S7, most látom!
-
sörösló
aktív tag
válasz
bodnarg #1870 üzenetére
Nem egészen érthető a problem az általad leírtak alapján. Esetleg nem lehet valami védelem letöltés ellen? Minden 115 esetén is megvan ez a jelenség, vagy csak egy bizonyos CPU-nál? Nyugodtan és részletesen nézd át a jelenséget, step by step... aztán majdcsak kiderül valami.
-
sörösló
aktív tag
válasz
sörösló #1866 üzenetére
Hát igen, a DOS-t még bitszinten írták. Egy komplett vállalati könyvelést elvitt a szintén bitszintű Commodore 64 program. Nem volt gigabájtos memória meg gigahertzes proci, hát spórolni kellett. Nemrég kapcsoltam be valamiért a régi 486-ost. Apám! 40 Mb merevlemez, 64 Kb memória, 66 MHz-es processzor, DOS és az erre épülő Win 3.1. Csúcsgép volt akkoriban, csak gondolkodni is kellett rajta néha, nem volt minden szarhoz varázsló!
-
sörösló
aktív tag
válasz
#95092224 #1864 üzenetére
Ja és még egy:
Tablet PC is van már ilyen áron, vagy legalábbis a kicsike fajta, csak azt meg széteszi az olaj ipari környezetben.
Nem tudom hol dolgozol, de ettől nem kell félned. A tablet PC-t nem tudod odahegeszteni a géphez, következésképpen már az összekoszolódás előtt ellopja valaki. Persze csupa jóindulatból hogy tönkre ne menjen!
-
sörösló
aktív tag
válasz
#95092224 #1864 üzenetére
Nem tudom biztosan, hülyeségeket írni meg nem szeretek, de én a helyedben nem nagyon piszkálnám a Fanuc vezérlőket. Ha célirányosan szerszámgépvezérlő, akkor a programnyelve valszeg köszönőviszonyban sincs azzal a problémával, amire használni szeretnéd. Ok hogy 64 bit meg számítógép. Nálunk is mennek Pentium 4-es meg kétmagos procis gépek ipari vezérlő PC funkcióban. Nevetni fogsz ha elmondom, a P4-eseken DOS alapú a PLC program! Erre lett kifejlesztve, a hátteret adó hardwer meg tökmindegy. Gyorsabb gépen gyorsabban megy a DOS aztán annyi. Az XP-s gépeken meg a Siemens S7, Pro-Tool, Simodrive szervo és társaik. A futó program és a futtató hardver fügetlenek egymástól. Az S7-nek úgy látszik mindegy, hogy valódi PLC-n vagy IPC-n fut. A Fanuc meg nagyszerűen elboldogul egy marógép speciális vezérlőmatekjával, de egy egyszerű öntartó blokkra szerintem úgy nézne, mint boci az új kapura. Egyszerűen más a nyelve és a fogalomrendszere! Valszeg ezért független nálunk is a felügyeleti rendszer meg a gép vezérlése. A felügyeletet nem érdekli a gépvezérlő, legfeljebb néhány meglévő érzékelő jelét kéri kölcsön, ami meg nincs a gépen, azt a vezérléstől függetlenül fel kell szerelni. A felügyeleti infókat egy kis Beckhoff Plc gyűjti és továbbítja a központ szerverére.
-
sörösló
aktív tag
válasz
#95092224 #1859 üzenetére
Szirty-nek tök igaza van. Nálunk működik hasonló rendszer, de függetlenül a géptől. Van telepítve külön a gépen egy adatgyűjtés, regisztrálja a bekapcsolást, a termelési sebességet, darabszámot, állásidőt, a kezelő kódját, meg amit akarsz. A megállás okait egy listán összefoglalva, vonalkóddal ellátva kiakasztják a gép oldalára, ahonnan a kezelő egy kézi eszközzel beolvastatja az állás okát. A gép nem áll meg, használható tovább, de a felügyeleti redszer megjegyzi, hogy nem lett az állásidő oka regisztrálva. Magyarul a gépvezető bevette a Leszarom tablettát. Az viszont a főnökség dolga, hogy ebben az esetben alkalmaz e valamilyen retorziót vagy sem.
-
sörösló
aktív tag
válasz
#95092224 #1857 üzenetére
Ejnye lássunk már valami kézzelfoghatóbbat. Mondjuk egy fejlesztői környezet összepakolást.
Ha viszonylag egyszerű ismerkedést akarsz, ajánlanám figyelmedbe az Unitronics Vision sorának valamelyik tagját. Van benne HMI, CPU, IO. A programnyelv egyszerű,
a fejlesztőszoftvert és a kábelt ingyen adják. Részletes a Help (angol nyelven) és ha a Kwalix-tól veszed, szakmai kérdéseidre preciz válaszokat kaphatsz. Funkcióblokkban előprogramozva nagyon sokféle kommunikációt tud, többek között Modbus-t is. A Plc-k világával belépőszinten ismerkedni tök megfelelő. Mondjuk ez sem ingyé van, de a legegyszerűbbet 120-140 rugó körül megkapod. A szoftver letölthető a netről is, nem kell hozzá semmit venni. Az is igaz viszont, hogy bármit tesztelni csak online lehet, tehát mindenképpen kell egy szerkezet a gyakorlati munkához.
A többihez meg csak ennyi: Egy kábel miért kerül 21 rugóba? Miért kerül pénzbe a fejlesztőkörnyezet? Miért csak vásárlás után juthatsz többletinformációhoz? Hát mert csak! -
sörösló
aktív tag
Van nálunk egy 1980-ban gyártott AEG Modicon 864-es. Sihederkorában még javában Cocom listás katonai cucc volt. Azóta bejárta Belgiumot, Franciaországot, Romániát, végül kikötött Magyarországon. Szótlanul teszi a dolgát, legfeljebb azt sérelmezi ha néhány napig kaja nélkül marad. Nem is kapcsoljuk ki soha, így lehetséges hogy még engem is túlél.
-
sörösló
aktív tag
válasz
#95092224 #1844 üzenetére
Amennyire én tudom, a modbus csak egy kommunikációs protokoll, amit anno az ős-Modicon plc rendszerhez fejlesztettek. Nem plc programnyelv! Stabil ipari cucc, talán ezért használják még ma is. Az Omron CX-One alapból kezeli, sőt mindenféle új cucchoz is kínál modbus kommunikációt. Ez az alapkommunikáció még a Schneider legújabb vezérlőihez is. Persze már nem RS 232-re írják, de a lényeg ugyanaz. Olyan ez, mint a Siemens S-5 plc-je. A Siemensnél valszeg már azt is letagadják hogy valaha ismerték azt az embert aki fejlesztette. Túl jól sikerült, olyan mint billygecynek az XP. Ajánlanak helyette minden jót de csak nem akar kimúlni a piszok! Lehet, hogy már az S-9xx-et ajánlgatják az S-7 helyett, amikor még belefuthatsz majd egy-egy ottfelejtett S-5-be.
-
sörösló
aktív tag
-
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #1823 üzenetére
Egyről beszélünk mi, Barátom! Nem csak a gépész lehet hülye hanem a villszer is. Szakmai kultúra vagy annak hiánya a lényeg, nem a képzés iránya. Ha a megrendelő nem kéri a foráskódot és egyebeket, az az Ő dolga. Hív téged ha gondja van, ez is teljesen OK. Ott a problema amikor nem kell a forráskód, de a saját embereimtől várom a tudást hogy ne kell- jen Téged hívni, infót meg nem adok hozzá! Nálunk most kezdenek erre rájönni. A gyártó cégtől annyiért jön egy hétre a technikus amennyiből engem két hónapig tartanak! Neki van szervizkönyve, nekem nincs. Nem okosabb nálam (sőt), csak neki van információja és "telefonos segítsége" nekem meg nincs. Telepítettünk anno egy német nyomdagépet. A skacok sokszor széjjelhagytak éjszakára laptopot, szerszámot meg mindent amit csak el tudsz képzelni. De volt nekik egy kb. 800 oldalas doksijuk, na azt addig sem hagyták szem előtt hogy beleolvassak! Ha elkértem, csak a mutató és a hüvelykujjukat dörzsölgették össze. Money Brother, money...
-
sörösló
aktív tag
Közben rájöttem a "nem villamos beállítású" kifejezés értelmére. Az ilyen programozó bármely érzékelőt matematikai úton közelít meg! Két eset lehetséges a bináris logikában: igen vagy nem. Tiszta ügy, más lehetőség NINCS! Én láttam már induktív érzékelőt létrának használva; a gépészember máshol nem tudta megvetni a sarkát olyan kényelmesen. A valódi létra meg messze volt, bent a műhelyben. Ráállok, ha már kiáll! Ha letörik, akkor nem szólok ám mert még megtisztelik néhány keresetlen kifejezéssel a szegény mamát az elektromos gecik. (Bocs a kifejezésért.) Útban van a kis szervomotor, amihez optikai kábeles jeladó meg mittoménmi csatlakozik. Négy csavar tartja, hát leszerelem. Amíg szerelek, addig elfityeg az ott magának azon a két szál narancsszínű dróton (ez az optikai kábel). Basszus, melléütöttem a baltával! Kicsit belengett na! Elkaptam idejében, le se szakadt, most mit rinyálsz! Szóval valahogy így megyen ez gyakorlatice, Kedves Uraim! Kaland az Élet, szó se róla...
-
sörösló
aktív tag
Akkor tényleg utoljára.
" Főleg németeknél látom, azoknál akik tisztán programozok, és nem villamos beállítottságúak."
Na ezt soha nem tudtam felfogni. Hogy a ***Máriába programoz valaki elektromos vezérlést, ha nem 'villamos beállítású'? Hát milyen? Szövőnői, kutyaidomítói vagy mi??? Ha valaki SCADA rendszerekben spéci, akkor még megértem hogy az üzemi rendszerek felett lebeg , hiszen éppen ezeknek az integrálása a szakmája lényege, érhetően nem feladata a vezérlések érzékelőszintű ismerete. Azért nem hátrány, ha a folyamatoknak legalább a lényeges részeit ismeri.
A másik, amit azóta sem bírok megemészteni:' Magyarország leragadt a létránál'. Szuperjól állnánk, ha már csak ez lenne a legnagyobb probléma. Sajnos a magyar 'szakemberek' jó része még azt sem tudja hogy merre lehet az a bizonyos "létra"!
Házat építeni még nem tudunk, de a tetőre szánt szélkakas aranyozása már nagyon jól megy. -
sörösló
aktív tag
Hali, Szirty! Összefoglalnám.
""Az általad felállított szempont is lényeges, de sokszor fel sem merül." Úgy mondanám hogy szinte sohasem.
"a fejlesztő (szerzői jogi okokra hivatkozva) egyszerűen megtagadja a forrásanyagok átadását a berendezéssel együtt." Ez sajna így van mindig, ha nincs jelen szakember a szerződéskötésnél. Normális esetben kikötik a dokumentáció tartalmát, a kommentezett program átadását stb. Ennek persze ára van, amit lehet megtakarítani, de később majd drága lesz!
"Egyes rendszerek támogatják a program jelszavas védelmét és titkosítását is."
Még a leggagyibb programozható relék is tartalmazzák a titkosítási lehetőséget. Itt van megint az üzleti szellem. Ha már fizetek, akkor meg kellene nézni hogy miért. Ha nem adod a foráskódot, a kinyomtatott és felkommentezett programot, akkor nincs bót! Majd megveszem, ha azt adod amit szeretnék. Sajna az ilyen üzletkötéseknél a legritkább esetben van jelen olyan ember, aki tisztában van az ilyen dolgokkal. De ez már messze nem programozási probléma, hanem OFF a topicban, úgyhogy abba is hagyom... -
sörösló
aktív tag
Jaj, drága barátom! Hát pont erről beszélek!
"Csupán azokat a részeket, ahol az "előnyös" lehet (sok szempontot megnézve pl. karbantarthatóság, hiba keresés)."
Pontosan a karbantartás és a hibakeresés az a terület, ahol nem mindig 'teljes az adatbázis'. Itt kell egyszerű, sokak által megérthető módon programozott módszereket használni. Jómagam egyszerű műszerészként a relés vezérléstől jutottam el a PLC-ig. Nem vagyok nagy szakértő, a tevékenység jórészt csak a monitorozásig terjed. Persze írtam már 80-100 IO-s programot (ami csak ujjgyakorlat a Szirty által alapként említett 500-600 IO terjedelmű programhoz képest), de sokféle gondba belefutottam már. Amint már említettem, sokszor a 'fényesagyú' mérnök is eltéved a saját maga ültette erdőben. Ne bonyolítsuk azt amit nem muszáj! Ezt mint gyakorló karbantartó kérem tőletek, a jövő mérnökeitől! -
sörösló
aktív tag
oli83:
"De azért lehet törekedni, nem muszáj megállni egy szinten. Fejlődni muszáj......"
Ebben tökéletesen igazad van. De! Mondok egy gyakorlati példát. Adott feladat: egy szeget kell bejuttatni a deszkába. Egyik módszer hogy odakensz egyet a kalapáccsal. A fejlődés miatt meg lehet építeni egy bonyolult hidraulikus rendszert abszolút útmérővel és proporcionális szeleppel stb. A további cifrázást a fantáziádra bízom. Szépséges megoldás meg nagyon fejlett meg minden. Hú de okosak vagyunk! Na de minek, amikor a végeredmény ugyanaz? Sajnos sokszor találkozni ilyen túlagyalt dolgokkal pl. német csúcsgépekben. Szervomotor hajtja még az egyszerű ventilátort is, aztán megengedi a gép összetörését egy olyan egyszerű esetben is, amikor egy jeladót kellene látni ahhoz, hogy egy bizonyos mozgást engedélyezzen. Nem látja a jeladót de megengedi a ráközelítő mozgást. Úgy programozta, hogy ha odaér, akkor majd meglátja és megáll. Elmozdult a jeladó, nem látta meg és nem állt meg. Jé, összetört a masina. Nahát, ki a fene gondolta. Ilyen még sosem volt. Hát most lett! Francia mintavevő, előre programozott helyeken megáll meg minden, nagyon okos. A munka végén parkhelyzetre megy. Kissé lötyögős a mechanika, nem vette észre a jeladót. A gép végénél nem tud továbbmenni, de makacsul próbálkozik véghelyzetet keresni, amíg a motor le nem ég. Mondom a francia mérnöknek: nem kéne ide esetleg egy futásidőfelügyelet? Úgy nézett rám, mint bantunéger az atomreaktorra! A szakmai szótárából ez a fogalom egészen egyszerűen hiányzott. Megmagyaráztuk mire gondolunk, megértette, megcsinálta De egy ilyen hóttegyszerű alapfogás egyszerűen nem jutott az eszébe magától. Szóval csináld SCL-ben ha másképp nem megoldható, de létrázz, ha az is elég. A német bonyolítás iskolapéldája a LOGO. Programozható relé hülyegyerek villanyszerelőnek. Minden más gyártónál a létra az alapnyelv, a LOGO-nál nem. Ó dehogy. Alapból funkcióblokk! Én a TTL logikán nőttem fel, ismerem a blokkokat, de a legtöbb villanyszerelő sose látott ilyet. Ránéz és azt mondja: nekem ez hottentotta. Mondom neki, kapcsold át létrába! Ja ezt is lehet? Szóval ez van... Sok sikert a Való Világban! -
sörösló
aktív tag
Szerintem ez is iskolapéldája annak hogy hogyan nem lenne szabad oktatni ezt a dolgot. Volt már ilyen problémám, az illető azt mondta: "te alulról közelíted meg a PLC programozást, a gyakorlati oldala felől, én meg az elmélettől haladok a gyakorlat felé. Az alapvető vitánk a Grafcet programnyelv volt. Ő értette, mi, akiknek esetleg csak monitorozás szintjéig lett volna szüksége a dologra, nem egészen. Ha nem világos valami, majd szóljatok.- mondta Ő. De mi van ha esetleg elüt egy autó holnap? Hát majd valaki ír egy új programot! Az SCL is valami hasonló dolog lehet, nem értek és nem is akarok hozzá érteni. Ez olyan irányzat, mint a mikrovezérlők világa. A fejlesztő érti, olcsó meg minden, de ha kivülállónak kell javítani, akkor halál az egész. A főnök meg nem érti hogy mit nem lehet egy ilyen egyszerű kis valamin érteni. Tenyérnyi kis panel, néhány alkatrész... egyszerű eset. Ha megvan az eredeti fejlesztőkörnyezet, akkor talán. Ha nincs, akkor max. az Eeprom-ból ügyesen kiolvashatod a féloldalnyi hexakódot. Aztán hogy ez most kisnyúl vagy magyarvizsla kutya, találd ki. Vagy nyersz hangszórót vagy nem. Az egyszerű mezei technikus szepontjából a legrémületesebb a "fekete Doboz". Azt tudod,hogy mi megy be. Azt is tudod, mi jön ki. Hogy eddig kolbász jött ki, most meg miért hurka, csak akkor tudod esetleg megérteni, ha belelátsz a konyhába. Ha nem, akkor hiába veri az asztalt a kedves vendég, csak a válladat vonogathatod. Másik megoldás az eredeti fejlesztő mérnökét hívni. Ez egyrészt drága, másrészt nem biztos hogy ráér vagy még egyáltalán a cégnél van-e? Ezért rokonszenves bizonyos szempontból a távolkeleti szemlélet. Alap a létra, spec megoldásokat előreprogramozva kínál, lehetőleg bolondbiztos és bizonyos szintig viszonylag egyszerű. Mezei embereknek is szól nemcsak fényesagyú spéciknek akik nem mindig érnek rá.
-
sörösló
aktív tag
Hajhaj! Elmúlt a jó kedvem. Na de majd meglátjuk, aszonta a vakember is.
Amúgy meg a Win 7-ről azt mondták hogy nem követik el újra a Vista hibáját, ez az új csicsa már istenbizony XP kompatibilis lesz! Akkor mégsem az? Ha tényleg nem, akkor szerintem követi az elődjét a szemétládába egy éven belül. Ha meg kitör a kompatibilitási háború, akkor mindenki nagyon vigyázzon a meglévő gépeire amiken még megvannak az XP driverek! Mától fogva pihepuha párnácskára teszem a jó öreg Toshiba traktort éjszakára, meg veszek alá egy hűtőpadot is, hogy ki ne melegedjen véletlenül. Még megérhetjük hogy alkalmas laptop híján előkerül a sufniból a jó öreg asztali PC is?
-
sörösló
aktív tag
Biztosan van rá megoldás, de én éppen most kezdek rácuppanni a virtuális gépre! Egy tény: bármilyen termékét használod a Billy gyereknek, előbb-utóbb összeomlik! Kezdheted az újratelepítést, az XP alatt futó programok újraregisztrálását, stb. Berendezel egy virtu gépet, egy példányt használsz, a többi másolatot meg elteszed. Ha az aktuális behal, felteszed a másikat, egy darabig megint megy. Ha a havernak kell, odaadhatod. Egy nagyon kicsit lassul a rendszer, de egy PLC program futásán észre sem veszed. Pár napig seggelni kell vele, de ha beállt , akkor tiéd a világ. Próbáld ki, szerintem nem fogod megbánni!
-
sörösló
aktív tag
válasz
Szölvil #1770 üzenetére
Ez így mindenképpen szopás, elegáns megoldást nem nagyon lehet kihozni belőle. Kérdés, hány szabad bemeneted van. Esetleg egyetlen peremkerekessel meg 2-3 újabb bemenettel lehet valamit kezdeni. A peremkerekestől kapott BCD kóddal 10-féle változót meghívhatsz. Ezzel a módszerrel az adott TIM értékét valamilyen lépcsőzéssel tudod 10 fokozatban állítani, persze nem lesz 'analóg' dolog! Ha eddig megfelel, újabb két bemenettel tudsz 4 időzítőt állítani. Az adott változósort két kapcsolóval kiválaszthatod: 0-0, 0-1, 1-0, 1-1. Két bemenet, 4 állapot. Így a felhasználónak csak az időalapot 1-10 között, és az időzítőt kell kiválasztani. Nem bolondbiztos megoldás, de hirtelen ez jutott eszembe.
-
sörösló
aktív tag
Én egy Schneider TSX-CUSB átalakítót használok. Simán viszi az S5 PLC-t, ami meg az S5-nek jó, azt bármi más elfogadja! Az S5 még a DOS korszakban született, ezért ilyen kényes az étvágya. Akkor még gyakorlatilag csak a soros port létezett, erre az atombiztos szabványra épültek a kommunikációs protokollok. Mindenféle más gagyi kártyákat felejts el, én már megfizettem a tanulópénzt. Biztosan vannak más bevált eszközök is, lehet olcsóbbak is, de ha ilyesmivel foglalkozol akkor gondolom nem az a pártízezer forint fog a földhözvágni!
-
sörösló
aktív tag
Itten egy nagy tévedés van, kérem! Biztonsági körökben NEM alkalmazható rugóműködtetésű, ún. mikrokapcsoló! Csak közvetlen nyomásra vagy húzásra működő eszközök használata megengedett. Ezért van, hogy ilyesmit csak minősített 'sárga' PLC-re vagy biztonsági modulra lehet programozni. A záró érintkezőpár felhasználható hibajelzésre, de CSAK arra. Ha itt hibázik, akkor legfeljebb a javító szakember nem kap kielégítő információt.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #1023 üzenetére
Részemről a Schneider TSX CUSB232 átalakítót használom. Többfélét kipróbáltam, eddig ez vált be igazán. Nem a legolcsóbb persze, de a Siemens S5 szó nélkül megkajálta, pedig arra aztán rá lehet mondani: a fene a kényes belét...Volt már rajta Omron NT, CJ1, Logo, S7, Modicon, Twido, na és sokféle S5. A frekiváltók tarka seregéről nem is beszélve. Még egyik sem szólt visza, hogy problémája van a soros porttal. Mostanában Unitronics eszközt gyötrök vele százakárhányezer baud átviteli sebességgel ( talán ez a legmagasabb beállítható sebesség) minden különösebb gond nélkül. Ha megbízható eszközre van szükséged, egy melón bőven meghozza az árát. Ha csak játszani kell, akkor persze meggondolandó. Én három éve 24.000-ért vettem Áfástul. De a drivert ingyen le lehet tölteni a Schneider honlapjáról, csak kicsit macerás megtalálni. :-))
CD Driver: TLX CDDRV20M.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- VoLTE/VoWiFi
- Ukrajnai háború
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest