Új hozzászólás Aktív témák

  • Freddy76

    addikt

    válasz aleister #61246 üzenetére

    Hát, nem... Ez a sonka sütve kimondottan nem adja ki, tehát nem azért nem érdemes megsütni, mert drága, hanem azért, mert a tizedennyibe kerülő speck sokkal jobb a rántottába...

    Ez a sonka Iberico disznóból készül, olyan, mint a mangalica, csak éppen a zsír nem a húson van rajta, hanem áterezi a húst. A Bellotta sonka lényege, hogy a disznó szabad tartású, és élete utolsó hónapjaiban, amikor a súlya és a zsírszövet nagy része jön, csak makkot eszik. Majd kíméletes vágás, sózás, és érlelés szélben, fenn a hegyen. Ez nem vudu, a szélben érlelés fontos, mert a sós levegő különösen jó ízt ad a húsnak, a géppel fújt levegővel a szelet nem lehet utánozni. A hegyen, bőven ezer méter felett vannak nagy szárítócsarnokok, melyeknek nyitott az oldala. Azért ilyen magasan, mert itt már nincsenek bogarak. És itt érlelődik a sonka 2-3 éven át.

    Az íze egészen különleges, enyhén édeskés. Eszméletlen jó kaja, tipikusan az, amit még a nem-gourmet népek is értékelnek. Persze nem kell rögtön a legdrágább Bellotta, az olcsóbb Josemito is jó, de igazából bármilyen Iberico nagyon ott van.

    A spanyoloknál a sonka nemzeti ügy. Nem olyan hungarikum-faszság, mint a mienk, törvény van rá, és be is tartják.

    A gond az, hogy a mennyiség ugye korlátozott (egy hektár tölgyerdő 2-3 disznót tart el), és már vannak olyan készítők, akik a teljes kapacitásukat 10-15 évre előre eladták - na hova? Természetesen Kínába. Emiatt egyre drágább, a sárgák miatt. Ebben Ericnek rohadtul igaza van...

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Új hozzászólás Aktív témák