- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
BUÉK!
Új hozzászólás Aktív témák
-
air
nagyúr
válasz
Laca1212 #70299 üzenetére
"A kérdés az inkább,hogy meddig vagy köteles várni a hitelbírálatára!?"
Nem kérdés.
Addig, ameddig az előszerződésben rögzítették.
A foglaló átadásához is kell már szerződés. Ez nem feltétlenül a végleges adásvételi, hanem lehet előszerződés is.
A vevő vállalja, hogy megveszi a lakást, adott időpontig kifizeti a vételárat, és ezért ad foglalót. A szerződésbe már bele kellett volna írni, hogy hitelből fogja finanszírozni. Ha akkor azt mondta, hogy KP lesz, de közben változtat, az is szerződésszegés. Akkor bukta a foglalót, és akkor is, ha az adott időpontig nem jön létre az adásvétel.Egyébként a lényeg a fogalmakon van.
Van a foglaló, és van az előleg. Jogilag más vonatkozik a kettőre.
Például, ha a vevő hibájából nem jön létre az üzlet, akkor bukta a foglalót. Ha az eladó hibájából, akkor a foglaló duplája jár vissza.
Előleget a vevő nem bukja, ha miatta nincs üzlet, és az eladónak is csak az eredeti összeget kell visszaadnia, ha miatta nem jön létre az adásvétel. -
Laca1212
őstag
Egyszerű szitu ez. Foglaló marad, vevő jelölt elsétál. Az nem önhibáján kívüli szvsz ha nem kap hitelt. Ez a rizikó faktor a vevőnek. A kérdés az inkább,hogy meddig vagy köteles várni a hitelbírálatára!?
Viszont Te ne hiúsítsd meg a bizniszt, ha netán befutna egy másik vevő...mert akkor a dupláját kell visszaadnod foglalónak. -
hcl
titán
Szerintem is ez a vevő önhibája. Ő felel azért, hogy képes legyen kifizetni a vételárat.
Én vagyok parás, vagy esetleg összejátszhatnak az ügyvéddel?
Én is most adom el a lakást, és nem szeretnék valami csapdába belefutni magam sem... :S@s7evcsenko : Azért ez epic barom, na.
-
Szerintem a vevő bukta a foglalót, ez nem kérdés.
Így, ahogy mondod, ez nem önhibája, a hitelt előtte már meg kellett volna kérdeznie...
Elmegy úgy lakást venni, hogy nincs pénze, de a foglalót kifizeti?
Maximum az eladó jóindulatán múlhat, hogy amit nem adott oda az ingatlanosnak, azt visszaadja. -
Exian
addikt
Igen, csak sokat olvasok arról, hogy "önhibáján kívüli dolog miatt" címszóval a bankra hárítják ilyen esetben a felelősséget. Van ügyvéd, aki azt írta, hogy attól még bukja, mert a vevőnek felelőssége, hogy tisztában és tudatában legyen a hitelképességével és csak annak megfelelően kössön szerződést és adjon át foglalót. De van, amelyik meg azt írja, hogy ez önhibán kívüli dolog, visszajár a foglaló.
Persze - mint írtam - eladó, vevő arra alapoz, hogy lesz hitel, de azért csak érdemes azt a lehetőséget is fontolóra venni, ha netán még sem... főleg az említett közvetítői díj miatt, ami nem is kevés. Azért az szomorú lenne, ha vevő hitelképtelensége miatt csak úgy bukik ~700 ezret az eladó.
-
Exian
addikt
válasz
Bandus99 #70293 üzenetére
Ok, akkor leírom: adott egy ház, vevő(jelölt) fizetett foglalót. Mint kiderült (az ügyvédnél, szerződéskötésnél...), hogy a maradék az hitelből megy, pedig a szerződés kötés napjáig úgy tudta eladó is, ingatlanközvetítő is, hogy KP lesz az egész. A hitelt állítása szerint elvileg megkapja, előzetes hitelbírálaton átment már, állítólag.
Ámde! Mi van akkor, ha még sem? Bukja a foglalót? Vagy visszajár neki? Ami azért lenne főleg NAGYON ciki, mert közben az eladó az ingatlanközvetítőnek épp a foglaló felét ki kellett, hogy fizesse. Innentől kezdve az ingatlanközvetítő ki is lépett a buliból, pénzt kapott, számlát adott, viszlát, ez teljesen rendben van, adásvételi után neki nem felelőssége, hogy valóban összejön e a buli. Az ő szerepe és feladata az adásvételi szerződés aláírásának pillanatáig szól, bármilyen meghiúsulás esetén neki nem jár vissza semmi, ez rendben is van.
Az eladónak viszont nagyon nem mindegy, nyilván. A szerződésben nincs arra utaló kitétel, hogy visszajár a foglaló, ha (kvázi a vevő önhibáján kívül) a bank miatt meghiúsul a teljes kifizetés (tehát, ha hitelképtelennek minősül). Ugyanakkor szerintem a vevő felelőssége, hogy alaposan utánajárva, felmérve kössön adásvételi szerződést és adjon foglalót, bekalkulálva a hitelt, úgy is, hogy akár nem jön össze még sem (persze a csavar a dologban ott van, hogy bankhoz menni hitelkérelemmel már létrejött adásvételi szerződéssel lehet csak, amihez azért csak-csak kell foglaló is. Nehéz a dolga a vevőnek is, ez nem vitás).
Amennyire utánaolvastam, több fórumon több/sok ügyvéd azt írja, hogy csak akkor járhat vissza a foglaló a vevőnek, ha ez a szerződésben ki van kötve, hogy ez a teljes kifizetés és a teljesítés feltétele, hogy megkapja a vevő a hitelt. Ha nincs erről szó a szerződésben, akkor viszont nem.
De érdekelne, hogy vajon mi a bírói gyakorlat ebben a kérdésben és az ilyen esetekben, ha netán tudja valaki.
Eladó is, vevő is persze abban bízik, hogy meglesz az a hitel, de mivel hitelről és bankról van szó, "hiszem, ha látom" alapon egyáltalán nincs kőbe vésve még semmi. Ráadásul, kért 3 hónapot a hitelig még a vevő, tehát csak 3 hónap múlva lesz meg akárhogy is. Ha még sem, akkor eladó elvesztegetett 3 hónapot és kitudja hány potenciális vevőt.
Egy a fix és a biztos: megtörtént a 10% foglaló kifizetés, FOGLALÓ címszóval, tehát nem előleg megnevezéssel, mert úgy tudom, ez utóbbi visszajár akkor is, ha nem kap hitelt.
Szerintetek?
-
Exian
addikt
Van ügyvéd közöttünk? Azon belül is olyan, aki ingatlan adás-vétel témakörben jártas?
Egy egyszerű kérdésem lenne foglalóval kapcsolatban.
-
blaca83
őstag
Kell valakinek esetleg FarCry Primal vagy XCOM 2 játékhoz kód?
-
Bird
addikt
válasz
newwave0507 #70284 üzenetére
Jómagam a paksi atomerőmű hűtőrendszerén gondolkodom ha megveszem.... Ilyen erős és gépnek kell a hűtés. Drágassssszág!
-
Bird
addikt
válasz
newwave0507 #70281 üzenetére
Most akkor neked kell 300k-ért?
-
Lacko87
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy valakinek van-e esetleg kaukázusi kefír és/vagy kristálygombája, mert elég sok jót hallottam róluk és kipróbálnám.
Köszi.
-
Bird
addikt
válasz
newwave0507 #70278 üzenetére
Bizony ám csak 245k! Ez mennyi gél is???
-
endib
tag
válasz
newwave0507 #70276 üzenetére
dede
-
Játszik valaki eurojackpot-ot?
Kapom tőlük a mailt, hogy 1 mező áráért kettőt játszhatok most, viszont kissé gyanús az oldal...
Olyan egyszerűnek tűnik...
Nem tudom merjek-e kártya adatot megadni itt... -
endib
tag
-
Bandus99
őstag
Sziasztok
Van egy lenovo kis laptop, benne egy UTP csatlakozo. Nem tudom mi tortenhetett vele, de ugy tunik kicsit tultoltak benne egy utp csatlakozot?
Magyaran elegge be vannak nyomva a kis rez csatlakozok.
Ennek kovetkezteben csak akkor mukodik, ha elegge be van tolva a kabel. Ha egy picit is kimozdul (meg boven azon bellul, ahol a pocok tartja) akkor mar nincs csatlakozas.Ez igy hasznalhatatlan, mert a gep minimalis mozgatasara is kimozdul. Tudom wifi, de nem szeretne.
Mit lehet tenni? Ezt az aljzatot, gondolom nem nagyon cserelik. Vagy ha igen, az eleg horror ar lehet
-
Macka
veterán
Battlefield 4 PS4-re eladó, 5.000.
-
Tegla80
addikt
Mond neki ha talizol vele,h a Tegla udvozli,....
Nem lattam ezer eve......alattam volt tanulo az "Ulrich-eknal" a koksz utcaban. Nem gondoltam volna,h kitart a fenyezo szakma mellett..... (En pl nem tartottam ki..."kasztnis/fenyezo" vok,de mast csinalok...)Jah, ha Honda-d van es jarsz kozarba akkor gondolom "Zé"-t is ismered......a Honda doktort
-
hcl
titán
Tud valaki jó és olcsó energiatanúsítványt kiállító céget/embert?
-
Macka
veterán
-
Bandus99
őstag
Sziasztok
Van valakinek tapasztalata Hollandiából Pécsre mennyiért hozhatnak el egy kerékpárt?
Esetleg vkinek ismerettsege fuvaros cégnél? -
dunc
nagyúr
Mi ez a sok tűzoltó vonulás?
-
Exian
addikt
Ismertek rászorulót, akinek jól jönne még régebbi, de jó minőségű, márkás gyári P4 gép? Egy HP D51C személyében.
Lehet, hogy lesz egy ilyen, ami ingyen vihető, de kizárólag végfelhasználónak, akinek tényleg jól jön, nem pedig alkatrész bontónak, aki eladogatja belőle a dolgokat (már ha egyáltalán el lehet adni...):
Még tesztelem, volt valami zűr vele, hol indult, hol nem, ha hibátlan, akkor keresi majd gazdáját.
Amit tud: 2.4GHz P4 CPU, 2x512MB RAM, 40GB HDD, DVD író, DVD olvasó.
-
newwave0507
aktív tag
Még egyszer beírom, hátha valaki nem látta. Vasárnap megyünk az öblítő-mosószer kombóért, akinek kell jelezze kérem, köszönöm!
-
Exian
addikt
Egyébként valószínűleg az én autóm sem volt törve, lehet, hogy ezen is csak esztétikai fényezést csináltak, viszont azt nagyon rossz minőségben! Bár már láttam sok ilyen autót, amiről jön le a lakk réteg, mint amikor az ember hámlik... pedig biztos meg lehet ezt jól is csinálni.
-
Macka
veterán
Én pl. most fényeztettem újra az autómon 4 elemet, de úgy döntöttem, hogy május környékén visszaviszem, és körbefényeztetem mindenhol. Nem volt törve, de az előző tulaj (budapesti nő) nem adott a külsőre túlzottan. A fekete fényezésen olyan használatból adódó karcok voltak, amik jelentős részén a polír sem segített.
Ha egyszer úgy döntök, hogy eladom, nem lesz egyszerű, mindenki azt fogja hinni, hogy rommá volt törve, pedig csak esztétikai okokból fényeztettem. -
Exian
addikt
Nekem is volt AAA-tól származó autóm. De én nem tőlük, hanem mástól vettem, aki évekkel ezelőtt az AAA-nál vásárolta. Akkor ő nem tudta, csak nálam, évekkel később derült ki (amikor megvettem a sráctól), hogy törve volt az autó. Ugyanis olyan helyre vittem eredetvizsgára, ahol körbemérték rétegvastagságmérővel (bár nem volt kötelező, de ingyen megcsinálták, akkor meg már miért ne) és több elemen jelentős eltérés volt
A srác is csodálkozott rajta, akitől vettem. Mivel évek óta ismerem, nem gondolnám, hogy ő tudott róla és át akart volna verni. De mivel más baja nem volt az autónak, így végül megvettem, nem foglalkoztam vele. Ámde! Alig telt el 2 év, a méréskor "megjelölt" elemekről gyönyörűszépen le is jött a fényezés!
Úgy pattogott le a lakkozás, majd a festék, mint a huzat. "Öröm" volt nézni. Szerencsére jó feltételekkel be tudtam számíttatni a mostani minibuszomba, úgyhogy nem foglalkoztam vele a cserekor sem...
-
Macka
veterán
Nekem volt már pár autóm a Varioból, egyikkel sem volt soha semmi bajom, nyilván annak is köszönhető, hogy nagyon jó viszonyban vagyok a tulajdonossal. De... nem valószínű, hogy a jövőben fogok náluk bármit is venni. Nálam azzal borították a bilit, hogy a kedvezményes szervíznél előadták, hogy munkadíj nincs, csak a beépített alkatrészek beszerzési árát kell kifizetni. Ez szép és jó, csakhogy elfelejtették megemlíteni, hogy nekik van egy laza 50% árengedményük az UNIX-nál, viszont nekem 100% áron akarták felszámítani, ami mondjuk egy 100 ezres alkatrésznél nem gyenge.
Hozzáértésről annyit, hogy szerintük a DSG váltóban nem kell soha olajat cserélni.Telenoros Lumia 535 eladó.
-
dunc
nagyúr
Röviden az AAA patkány banda! Rendkívül hosszú írás lenne ha részletezném miért! (dióhéjba szinte erőszakkal kellet visszaszereznem az autó papírjait, és kulcsait! )
-
Sir Riccio
addikt
Mondjuk nem kell hozzá AAA-nak lenni, hogy át akarjon verni. Amikor autót kerestek kinéztem egy szép kék Grande Punto-t itt Pécsett (a Zsolnay Gyár környékén volt). Baromira tetszett, mert nagyon felszerelt volt, nagy felnik, gyári mélnyomó stb...130ekm szerepelt a hirdetésben, 138 az órában. Oké, járnak vele. Mondtam a kereskedőnek, hogy elvinném márkaszervizbe átnézetni, oké-e. Mondta, hogy persze. Kérdeztem, hogy tisztában van-e azzal, hogy ha nem olyan a kocsi, mint amilyennek mondja akkor az Ő költsége az átvizsgálás. Nyilván erről hallani sem akart. utóbb derült ki, hogy a kocsiban négy évvel korábban is 142ekm volt és ripityomratörték, a garantáltan sérülésmentesnek hirdetett kocsit, de jártunk hasonlóan Székesfehérváron is, ahol benne volt a lebélyegzett aláírt szervizkönyv a kocsikban, csak a kmállás nem volt még beleírva. Azokon kb. százezret tekertek, de az is vicces mikor tíz hahus hirdetésből tíznél megijednek és bevallják, hogy a garantáltan sérülésmentes kocsi ripityomra volt törve, ha meghallják, hogy rétegvastagságmérővel mész és ezeket a sztorikat lehetne még sorolni napestig.
-
Lomha 8V
addikt
Anyósék kerestek autót 1 millió körül tavaly nyáron. Voltunk a Vario-nál is, ott olyan mocskok voltak ennyiért, hogy az nem igaz.
-
Laca1212
őstag
válasz
Silencer83 #70232 üzenetére
Jah, ismerős a szitu. Én is jártam már úgy, hogy ahogy az eladandó kocsi mellé gurultam, ki sem szálltam... de már tudtam nem veszem meg.
Ami még különösen szokott tetszeni, hogy:
Én:
"Volt-e az autó törve, sérülve, javítva, fényezve?"Eladó:
"deeehogy, makulálan."Na ekkor szoktam elővenni rtgv mérőt. Általában nem természetes a mosolyuk ekkor..
-
UHHH
őstag
Vasarnap sok a fura szerzet a vasarter kornyeken, tokeletes helyre raktak az uj AAA autot!
En az FX Fordban vettem a fordjaimat (hasznaltakat), semmi baj sincs vele-veluk, igaz evi 2x beviszem, hogy nezzenek ra (ritkasagot nem adok oda maszeknak: hahun csak 3 ilyen verdat hirdetnek). Aki paranoias, meg nezheti is, hogy mit csinalnak vele. -
Silencer83
addikt
válasz
Laca1212 #70231 üzenetére
mar a kocsibol kiszallva kiszurtuk, messzirol ahogy allt ott...
ugy adtuk elo, mintha lofaszt nem ertenenk a kocsikhoz, ez volt benne a szép, meg az ostoba kamu duma a probakor alatt h miert visz le a futomu az utrol... a magyarazat : butykös gumik
/amik valojaban kopott teligumik voltak 10eves dot szammal -
Laca1212
őstag
válasz
Silencer83 #70223 üzenetére
"hezagok osszevissza a kocsin, ajtok logtak stb,"
És ezeket tapasztalva még mentetek próbakört? Hagytam volna ott kipróbálás nélkül mint a huzat...
(#70230) Bird:
Amíg szar van madár is...
Sajnos sok a tájékozatlan és naiv ember. Akik ezeknek a célközönség. -
greenity
senior tag
válasz
Silencer83 #70228 üzenetére
Nekem barátnőm vitte be a fiestáját és egy focussal távozott. Mikor bevitták szintén órákat várt és majd egy hét volt mire megkapta a focust mert hogy fel kellett vinni eredetvizsgálatra BPre meg valamiért kapott új rendszámot a kocsi... azért kíváncsi lennék miért volt rá szükség
-
Silencer83
addikt
-
Xray-1
tag
-
greenity
senior tag
válasz
Silencer83 #70223 üzenetére
Véletlenül nem egy piros ford fiesta volt?
-
Silencer83
addikt
telibaszott f*sszopo AAA gecik madarnak akartak nezni egy ismeros csajnak mentunk apossal megnezni egy vasat, hezagok osszevissza a kocsin, ajtok logtak stb, futomu gatya / annyira fasza volt h ellen kellett izombol kormanyzni ne essunk le az utrol, megszolal a madár mellettem, ezek a bütykös gumik miatt van
-
nbl2
senior tag
Vario autóról egy kis infó.
Csak, hogy ha valaki autóvásárláson gondolkozik mostanában ott. -
dunc
nagyúr
válasz
s7evcsenko #70216 üzenetére
Kicsivel érthetőbben, és kulturáltabban van fogalmazva, mint a PHn!
Április egytől kikapcsolom itt a reklámblokkolót, addig ameddig ismét nem mászik bele az aurámba, valami inkorrekt moderálás!
Büntethetnek, meg meg figyelmeztetnek, és is szankciónálom ezen a módon!
Kedves porhardver moderátorok! Inkorrekt, diktatórikus, egyoldalú magyarázat nélküli, hozzászólás törlés, sértegetés, és személyeskedés miatt 3 hét reklámblokkoló használatot alkalmazom a prohardver lapcsaláddal szemben, kérem ez idő alatt is tartózkodjon az inkorrekt viselkedéstől, mert végleges reklámblokkoló használatot eredményezhet!
-
Van valami összefonódás a PH és a GS között?
Vagy ez az egybeesés pusztán a véletlen műve? -
Bandus99
őstag
válasz
hattrickuser #70209 üzenetére
Picivel előtted írtam éppen egy eladó laposról. Az jó lehet?
-
newwave0507
aktív tag
Kedves topiclakók!
Előreláthatólag jövő hét elejére meglesznek az öblitő-mosógélek!
Ár/Minőség ugyan az mint eddig!
Aki szeretne rendelni kérem időbe irjon, mert több embernek sajnos nem tudtunk már vinni! A mosógél fix,
Ariel 4.745 L
, és az öblitő Lenor 5L fehér-kék-sárga.
Amit szeretnék kérni PMben.
Mosógél; db.
Öblitő; db, és szin.
,és telefonszám, ez nagyon fontos. köszi
-
HoldChore
tag
LCD TV-t keresek max 82 cm-ig. HD ready is jó. Priviben.
-
-
Engineer086
Modder
Sziasztok!
Tervezi valamelyikőtök, hogy megy erre a rendezvényre Budapestre autóval? Ha igen, lehet társulnék hozzá egy számítógéppel. -
hattrickuser
aktív tag
Keresek:
Makulátlan-karcmentes, papiros garanciás, erős akkumulátorral és dedikált VGA kártyával rendelkező notebookot reális áron. Elsősorban i3-i5.Privát Üzenetben!
-
Ajándékok
aktív tag
Szerintetek ez a hir meg fog jelenni a PH-n?
dunc: Kiegészíthetnéd az aláírásodat
: Közben a PH sárga csillaggal jelöli meg a kedvenceit.
-
Bandus99
őstag
Ismerosnek lenne egy elado HP Pavilion 15-n002sh laptopja.
100e ft-ot szeretne erte (nem tudom mennyire realis) oktoberig van ra garancia meg valami gold biztositas lopasra toresre.
-
Bandus99
őstag
Segitsetek kicsit nekem, mert nem vagyok kepben.
Diablo III jateknal van valami force move dolog, amivel azt lehet elerni, hogy eger gorgo le fel "gorgetesevel" mozog a karakter? Ehhez mifele beallitast celszeru hasznalni? Vagy valami speci gamer egeret kell venni hozza, hogy ne keljen annyit porgetni a gorgon, hanem kevesebb porgetesre jobban reagaljon?
Na nem tudom mennyire sikerult erthetore irni a kerdest.
-
-
a2d2
addikt
válasz
s7evcsenko #70153 üzenetére
A másodiknak nincs esetleg meg a jobb oldali ajtaja?
Enyém eltörött pár éve.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DDR5 RAMOK
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra