- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Már nem, tavaly év végig kellett döntésnek születnie gázkazánt is tartalmazó támogatás kapcsán, azaz azt úgy kb. októberig lehetett benyújtani.
A vidéki otthonfelújítási lesz a barátod, ha jogosult vagy (van gyerek, és 5000 fő alatti település többek között, vagy nemsoká a nyugdíjasok is pályázhatnak), az nem EU-s így ott -tudtommal- nincs ilyen korlát, ott mehet a gázos.
-
flash-
veterán
Tudmátok segíteni a témaban?
Jelenleg gazkazanos (mar vagy 25-30eves a kazan) kozponti futesunk van.
Kazancsere lenne szükséges.Ebben az otthontfelujitasi programban kondenzációs gazkazanra is lehet kapni tamogatast?
Itt azt irja nem, de masutt olvastam mar olyat ahol fel van sorolva a kondenzációs kazan is
"Fosszilis energiahordozó alapú (vegyes-, szén-, vagy gáztüzelésű) tüzelőberendezések, illetve használati melegvíz rendszerkorszerűsítés a Program keretében nem támogatható az Épületek Energiateljesítményéről szóló (EPBD) 2010/31/EU irányelv alapján." -
asdf_
veterán
Biztosan benne van a kiírásban, hogy a pályázat elválaszthatatlan része az eljárási rend. Pont úgy, mint egy mobilszerződésnél is egy 5 oldalas cuccot írsz alá, de egy 200 oldalas ászf-et fogadsz el vele. Alapvetően a kivitelezőnek nem kéne olyan oksnak lennie, hogy úgy kínálja pályázatban a szolgáltatását, hogy nem is felel meg a pályázat követelményeinek. Ezt nem neked kellett volna tudnod, hanem neki.
-
vmaxter
tag
De a kírásban miért nem tüntetik ezeket fel. Honnan a péklapátból fogom tudni, hogy a következő, újonnan választott kivitelező megfelel akár az általad leírtaknak, vagy az Eljárás Rend bármely pontjának. Abban négy (vagy öt) pont van felsorolva amire különös tekintettel kell lenni, de ebben a mondatban az is benne van, hogy lehet még akármi, vagy bármi. Továbbá maguk a tanácsadók sincsenek tisztába sokmindennel és ez nem az ő töketlenségük miatt van, henem mert hétrő-hétre változnak a feltételek vagy csak valami apróság. Akárhohy is nagyon mutyi szaga van a dolognak. Az én meglátásom szerint a pályázókat próbálják terelgetni a kormányközeli cégek felé.
-
asdf_
veterán
Van valami tevékenységi körös lista. Nem úgy van, hogy Gipsz Jakab azt mondja, hogy én hőszigetelek és csinálja, hanem a cége tevékenységi körében az "erre feljogosító" tevékenységnek szerepelnie kell. Úgy 99%-ot adnék, hogy ezen, vagy a pénzügyi feltételeken hasalt el.
...vállalkozás, nonprofit gazdasági társaság jelentkezhet, amely
legalább 2 teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik (azaz 2023. és 2022. év 01.01. és 12.31. között folyamatosan üzemelt)
és ebben a két évben az adózott eredménye nem volt negatív (azaz nem volt veszteséges)
ráadásul a saját tőke sem esett a jegyzett tőke szintje alá.
A tevékenységek szempontjából:a hatályos cégkivonat (vagy egyéni vállalkozó esetén a vállalkozók nyilvántartása) legalább egy teljes naptári éve tartalmazza a pályázatban megvalósítható tevékenységek közül legalább az egyik TEÁOR kódot (négy számjegy pontossággal).
ezen túlmenően legalább egy TEÁOR-kód szerinti tevékenységet (hat számjegy pontossággal) gyakorolja is. Ezt leginkább azzal lehet igazolni, hogy az elmúlt egy évben történt számlakiállítás az adott tevékenység megadásával.
fontos, hogy legalább egy olyan alkalmazott vagy vállalkozásban közreműködő ember legyen, aki az adott fenti tevékenység űzéséhez szükséges megfelelő szakképesítéssel rendelkezik.
Szükséges TEÁOR-kódok az Otthonfelújítási Támogatás 2024 regisztrációhoz
Hőszigetelés esetén:
412001 - Épületszerkezet felújítás (a bármilyen típusú lakóépület szerkezetének felújítása, átépítése, bővítése)
432906 - Hang- és hőszigetelésNyílászáró csere és felújítás esetén:
433203 - Nyílászáró beszereléseHasználati melegvíz korszerűsítése esetén:
432203 - Szennyvízcsatorna-, vízvezeték-szerelés
432208 - Fűtőberendezés szereléseFűtéskorszerűsítés esetén:
432201 – Gázvezeték-szerelés
432202 - Központi fűtés és csőhálózat szerelés (nem elektromos)
432206 - Gázkészülék szerelés
432208 - Fűtőberendezés szerelése -
vmaxter
tag
Tegnap kaptam felszólítást hiánypótlásra, melynek a leglényegesebb pontja, hogy az általam választott kivitelező nem felel meg az Eljárás Rend 7.2 fejezetében foglalt feltételeknek. Ezt most nem részletezném, de bullshit az egész (szerintem csak nem
mutyi kompatibilis az emberem).Két hónapnyi melóm van ebben a szarban, kétszer volt nálam a vállalkozó, részletesen egyeztettünk mindent, majd én kerestem fel kétszer a szerződésekkel, nyilatkozatokkal. A pályázat kiírásakor nem találkoztam a fenti, Eljárás Rend nevű dokumentummal, vagy rá való hivatkozással, csak az volt a lényeg, hogy az ÉMI-nél regisztrált, vagy sem.
Ráadásul ügyintézőt is bevontam a folymatba, aki megegyezésünk ellenére kért OTP helyett a MBH-ba küldte a pályázatot és miután befogadták azt még elkért 80 ezret. Most van két hetem új vállalkozót keresni. De mi a garancia arra, hogy az megfelel majd annak a bizonyos eljárásrendnek.
Komolyan mondom egyszerűbb lett volna csinálnom három puját 50 milláért, mint kínlódni szaros hatért...
-
DJ. Ru$y
nagyúr
-
asdf_
veterán
Plusz aki gázüzemű berendezést cserélt volna, az eleve *szhatja, mert mire ebből lesz valami, lejár az év végi határidő (bár kérdés, hogy benyújtásra vagy megítélésre vonatkozik a dec 31. utáni tiltás). A jelenlegi idióta rendszerben én meg tökre elengedtem ezt az egészet, nem tudom mire jó, hogy tökfölösleges baromságokkal túráztatják az embereket, ráadásul még az értelmetlen nehezítésen is sokat ülnek (gondolok itt a kulcstermék című baromságra, meg hogy mennyi idő egy termékkel felkerülni a listára).
-
Ringman
félisten
a hűtő-fűtő légkondi-telepítést sem ártana, most csak hőszivattyú van benne emlékeim szerint.
tetőt én is lecserélném szívesen (a tetőhéjazat is elég lenne), idei napelemes pályázatba azért nem vágtam bele többek között, mert nincs tetőfólia a cserepek alatt, az meg nem életbiztosítás, egyébként üres a padlás (hőszig kivételével, ennek a tetején van most a páraáteresztő rtg)
-
Ringman
félisten
Változtat a kormány az otthonfelújítási programon, mert túl bonyolult az igénylés
Ugyanakkor sok kritika érte a program adminisztrációs igényét, az Újház Zrt. szerint például
egy átlagos pályázathoz legalább20 féle különböző dokumentumot kell benyújtani, ezek átlagos terjedelme jellemzően70-80 oldal. -
BB9000
senior tag
válasz
KilgoreTrout #182 üzenetére
Ez a pályázat számomra egy zsákutca. Fejetlenség a köbön, még mindig nagy a bizonytalanság, rengeteg a megkötés, sok az árfelhajtó tényező. Letettem arról, hogy pályázzak.
-
KilgoreTrout
senior tag
Facebook csoport szerint 2000-nél jár a beadott pályázatok száma. Pozitív elbírálásról még nincs hír.
-
S-eye
senior tag
Milyenek most az EPS szigetelés munkadíjai (festéssel)? A max megengedett ár, az inkább a horror kategória.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #178 üzenetére
Én már lassan egy hónapja várom, hogy felkerüljenek a nyílászárók a kulcstermékek közé, amit a forgalmazó az első héten regisztrált.
Én néztem a terméklistát, oldalakon keresztül mentek ugyanazon gyártó eltérő méretű nyílászárói. Tehát volt neki ablaka mondjuk 60*60, 60*90, 90*120, 120*150, aztán meg nagyobb, aztán erkélyajtó, bejárati ajtó, bejárati ajtó oldalvilágítóval mind milliónyi méretben. Ki volt az a majom, aki ezt így kitalálta???
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
LógaGéza #176 üzenetére
Én már lassan egy hónapja várom, hogy felkerüljenek a nyílászárók a kulcstermékek közé, amit a forgalmazó az első héten regisztrált. A kivitelező csak múlt héten kezdte el a regisztrációt, az sincs még fent (de az igazából nem is szükséges a beadáshoz).
Kíváncsi lennék, eddig hány hitelkérelmet fogadtak be, meglepne ha párezernél nagyobb lenne a szám.
Szerk: Pont most olvastam egy fb csoportban, hogy országos szinten még nem érte el az 1000-et a befogadott kérelmek száma.
-
asdf_
veterán
válasz
Attila2011 #175 üzenetére
Szerintem senkinek se volt kötelező regisztrálni a programba.
De erősen tanácsos, mert nagyon nem mindegy, hogy 50 vagy 75% előleget kap a kivitelező.
Ráadásul ez pénzügyileg teljesen másként működik, itt a bankok folyósítanak hitelt hozzá.
Igen, de az előleg maradékát szerintem(!) a kivitelezőnek az állam fizeti (kérdés, mikor), a bankok csak a hitel ügyintézésével, a hitelszerződés megkötésével, majd a hitelezett összeg beszedésével foglalkoznak, a kivitelezőkkel nekik semmi dolguk (ismétlem, szerintem). -
LógaGéza
veterán
Valaki beadta végül?
-
Attila2011
aktív tag
válasz
snorbi82 #173 üzenetére
Írj az ÉMI-nek, hogy adott cégek megtévesztő módon írták írták ki, hogy a te településeden is vállalnak munkát. Ha sok ilyen panasz érkezik, hátha történik valami érdemi.
#174asdf_
Szerintem senkinek se volt kötelező regisztrálni a programba. Ráadásul ez pénzügyileg teljesen másként működik, itt a bankok folyósítanak hitelt hozzá. -
asdf_
veterán
válasz
snorbi82 #173 üzenetére
Most őszintén, a 100%-os napelemes pályázatnál úgy másfél év csúszásban vannak, és az igényelt pénz felét fizették ki eddig. Ilyen előzmények után leállnál bizniszelni az állammal? Úgy, hoz ez ugyanabból az EU-s pénzből jön, amit nem kaptunk meg és valós lépéseket sem teszünk annak érdekében, hogy megkapjuk, és ugyanaz a lebonyolító? Ugye, hogy nem?
-
snorbi82
senior tag
Nagyon durva ez a pályázat! Több nagyobb kivitelezővel beszéltem (szigetelés, Bács Megye déli része), senki nem akarja vállalni. Több kört mentem már! Szörnyű! Azt sem tudom várjunk még, hogy lesz aki megcsinálja vagy sem!
-
asdf_
veterán
válasz
Attila2011 #170 üzenetére
Nem kellene, hogy így legyen. 7 misiből 4-et a pályázó áll, teljesen irreális, hogy nem ő mondja meg milyen gyártótól származó kazánra vagy hőszivattyúra hajlandó ezt a pénzt elkölteni és ehelyett pályázatíró vagy generálkivitelező dönti el. Teljes nonszensz.
Persze aztán a 100%-osban is pakolták a fisifosi ablakokat, meg ócska invertereket, meg EON hozott egystringes Symo-t az anno kétstringesnek megbeszélt valami helyett, teljesen elvéve a bővítés lehetőségét attól, aki a későbbiekben rászánta volna magát (és erre alkalmas tetője van). -
Ka999
tag
válasz
KilgoreTrout #167 üzenetére
Köszi
-
Attila2011
aktív tag
Arra lennék kíváncsi, hogy a kivitelezőknél, akik generálba mindent vállalnak, ott is tapasztalható-e ilyen.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #168 üzenetére
Ó, az ilyennél ott köszönném meg a részvételt abban a pillanatban. De biztos lesznek, akiket be tudnak csalizni, a 100%-osnál is bőven voltak. sőt, ott még olyanok is, akiket a még el sem indult második körre paliztak be (aztán végül nem is lett második kör), meg NPP-nél is volt, hogy már halászták be az ügyfeleket, amikor még ismeretlenek voltak a feltételek. Én nem értem az embereket, azért nem 160-as IQ kell hozzá, hogy előre, a totál ismeretlenre nem írunk alá, mert minek.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Attila2011 #166 üzenetére
Egészen durvákat olvasni (300k + 10% sikerdíj, minimális beleszólás a projektbe, mindent ők intéznek/döntenek el).
-
KilgoreTrout
senior tag
Kell lennie aláírt szerződésnek (az mfb honlapján van a kötelezően használandó mintha, ha nem regisztrált, az EMI oldalán, ha regisztrált), részletes ajánlatnak (a kulcstermékek megnevezésével), költségvetésnek, ütemezésnek, a meglévő és tervezett állapot energetikai tanúsítványának. Kb. Mindennek meg kell lennie a hitelkérelem beadása előtt, utána már nem lehet változtatni semmit.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
LógaGéza #163 üzenetére
Megint sikerült nagyon jól megszervezni. S ahogy hallom, pár "ajánlott" tanácsadó cég is megpróbál rekord méretű profitot csinálni pályázók lehúzásából. Kétszeresen túlárazott ajánlatok, csak az általuk megnevezett kivitelezőkkel lehet szerződni, meg ehhez hasonlók. Pont tegnap mesélte olyan, akinek mi csináltuk a tanúsítványt.
-
Ka999
tag
Hitelkérelmet be lehet adni mielőtt leszerződnénk a kivitelezőkkel? Vagy már mindennek meg kell lenni, amikor bemegyünk a bankhoz?
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
tomi5244 #161 üzenetére
Egyelőre nem tűnik lehetetlennek, mondjuk jópár órám elment a különböző doksik olvasgatásával...
A hitelkérelem végén van egy checklist, abból kell kiindulni, aztán töltögetni a többit (nyilatkozatos excelben pl. van ellenőrzés az összegekre vonatkozóan). Azért az tény, hogy - főleg mivel még vannak homályos részek, amit az MFP pontos ügyintézők is eltérően értelmeznek - ez egy igen durva szűrő és teljesen esélytelen, hogy egy vidéki nyugdíjas vagy 8 általánossal rendelkező fizikai munkás önerőből be tudjon adni egy sikeres pályázatot.
A kulcstermékre várok egyelőre, aztán meglátjuk.
-
LógaGéza
veterán
válasz
Attila2011 #160 üzenetére
Elvileg pár nagyobb gyártó/forgalmazó a GVH elé vitte most az ügyet (pl. Ariston).
-
tomi5244
őstag
Mi is kihátráltunk belőle. Az OTP-s fickó azt ajánlotta, hogy fogadjunk fel egy pályázat író céget/tanácsadót, mert annyira bonyulult, hogy ezt halandó ember nem tudja végig vinni.
Tegnap már meg is jelent a lista akik közül párat felhívtam. Na itt döntöttem el, hogy elengedem. Már a velük folytatott kommunikáció és lebonyolítási szisztéma is elég véleményes. Saját szakikkal dolgoznak, nem nagyon válogathatom meg paramétereket, anyagokat, műszaki megoldásokat stb. Kijön egy szaki, ránéz a házra és megtervezi, előírja mit és hogy csináljunk meg. Tény, hogy minden adminisztrációt és ügyintézést megcsiálnak, de azért ilyen áron nem bonyolódunk bele, ennyit nekem nem ér. Továbbá a kényszerített hitel se tetszik, még annak ellenére sem, hogy elvileg 0-ás a kamat.
Amúgy én is több kivitelezővel tartom a kapcsolatot, és mind azt mondja, hogy káosz az egész, és ők pl nem is fognak regisztrálni a rendszerben.
A két évvel ezelettő otthon felújítási támogatás sokkal barátibb volt, igaz ott utó finanszírózás volt, de sokkal kevésbé bonyolították meg.
Nem akarom itt most a politikát előhozni, de sztem sok balatoni nyaraló fog megújulni ebben a pályázatban. Le vannak osztva a lapok itt már, átöblítik a pénzt ezen a rendszeren, aztán csá.
-
rwin5
őstag
Mi végül megvétóztuk a programot, pedig nagy volt az öröm mikor bejelentették. Az energetikai tanúsítványt is elkészítettük, szóval meg volt rá a szándék részünkről, de ahogy haladt előre, meg csúsztatták, végül lemondtunk róla. Az sem biztos, hogy a jelenlegi fűtésszezon előtt be tudna fejeződni a munkálat, én meg jobban szerettem volna pörgetni a dolgot.
Legyen valami on is: volt kint nyílászáró cserével szakember, meg fűtéskorszerűsítéssel több árajánlatot is kértünk. Volt aki azt mondta, hogy jó dolog az otthonfelújítási végül a 4 szakival, akivel beszéltem abból csak 1 fő mondta azt, hogy érdemes volna belevágni. Mind a 4-en számlaképesek egyébként. Azt mondták, hogy nagyon meg van bonyolítva, meg az ő szemüket az szúrja, hogy csak meglévő listából lehet (vagy egyelőre így lehet) beszerezni az alkatrészeket. Pl: Saunier Duval-t 24 kw (hasonló teljesítményben HAJDU +150-200.000 Ft-ért van, azért ez sem utolsó szempont) ajánlották kombi kazánnak, hogy évek óta szerelik, de a Hajdú termékekkel kapcsolatban nincs tapasztalatuk. Így meggyőzött, hogy ha már lesz benne önerőnk, akkor inkább kapjunk szabad teret és olyat szereltessünk, amit ajánlanak a helyi kivitelezők.
röviden: szerintem nagyon meg lett kavarva, én ezt a visszajelzést kaptam a szakiktól is. Nyilván értem azt is, hogy próbálják támogatni a hazaiakat, szóval nem negatív szájízzel írom ezt. Az is nagyon fura, hogy kb. úgy tűnik, hogy alig kompetens egyelőre az egészben bárki is, így ha az átlag ember nem tud kiigazodni rajta nem tudom mi a helyzet azokkal akiket kevesebb ésszel áldott meg a sors.
-
tomi5244
őstag
Voltam ma az OTP-ben. Sok kérdés még nyitott a banknál is, ami meglepett, hogy ők csak "átveszik" a benyújtott pályázatot, annak elbírálása a MFB feladata. Ebből kifolyólag pár kérdésemre nem is nagyon tudott válaszolni. Tanácsadó bevonását ajánlotta, aminek regisztrációja még jelenleg is zajlik, illetve a kivitelezőké is.
30 nap a pályázat kiértékelése, és újabb 30 nap a bankkal való szerződéskötés.
A mi gázszerelőnk kihátrált a dologból, de a homlokzati szigetelésre elvileg találtunk kivitelezőt. De még ugye ott is le kell neki papírozni a dolgot. (regisztrálni)
Kulcstermékeknél lehet még izgi a dolog, nagyon szegényes a felhozatal, illetve nem is nagyon egyértelmű.
Hirtelen ennyi
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #156 üzenetére
Nem tudom, hogy ezt miből látod. Nagyjából két dologból áll össze az energetika, az épületburokból és az épületgépészeti rendszerekből. Mind a kettő elég egzakt. Tanúsítás közben elég ritkán csapok a hasamra és találok ki valami adatot. Ha mondjuk nincs rétegrend, akkor a padlónál szoktam tippelni, mert a tulaj biztos nem fogja sehol felvésni, hogy megállapítsuk, mi lapul a burkolat alatt. De amikor fényképpel kell tanúsítani, hogy pl. kondenzációs gázkazán van, akkor nem írhatok be vegyestüzelésűt.
A te esetedben max a napenergia kapcsán kellett mérlegelni, de az se egyéni vélemény, hogy télen hálózatról megy a fűtés, mert a napelem nem termel annyit, nyáron termel, így akkor a hűtést lehet arról számítani. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Attila2011 #155 üzenetére
Végül valami ilyesmi lett a megoldás. Azt hittem egzaktabb tudomány ez az energetikai tanúsítvány, de ahogy látom eléggé a tanúsító saját véleménye alapján születnek az eredmények.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #153 üzenetére
Akkor ezt ki kell számoltatni egy épületgépésszel vagy energetikussal. De ebben a kérdésben nem sokat számít, hogy van napelem vagy nincs, mivel a rendszerhez nem nyúlnál, csak az épületburokhoz.
#154otapi
Szerintem (ha jól értelmezem az ÉKM rendeletet - szerintem jól) a napelem is primer energiába számít, csak átalakítási tényezője 1, míg a hálózati áramnak jelenleg 2,6. Én amúgy ha tanúsítanám, a fűtést hálózatinak venném, a hűtést napelemesnek. Kicsit jobban beleástam magam egy tanulmány kapcsán és ez tűnik reálisnak. -
otapi
tag
válasz
KilgoreTrout #153 üzenetére
Én ezt az idézetet úgy értelmezem, hogy
1. kiszámolod mennyi a jelenlegi primerenergia fogyasztásod. Primerenergiának számít a gáz, a vezetékes villany, de a napelem által termelt energia nem. Ezt az energetikus biztos jobban tudja mi számít ide. A te esetedben az lehet a kérdés hogy a szaldó részeként hányad részét fedezted napelemmel, hányad részét meg a vezetékes villany. Mert attól hogy az éjszakai fűtést szaldósként elszámolták, attól még primerenergia fogyott vezetékes villanyként.
2. kiszámolod hogy a tervezett felújítás után mennyi várható a primerenergia fogyasztásod a fenti szabályokkal.
3. a két érték között kell min. 30% különbség, akkor felel meg.Szóval szerintem nézd meg mennyi volt a vezetékes villanyfogyasztás, és azt a megfelelő szorzóval lehet primerenergia fogyasztásnak számítani. Az hogy ezt a mennyiséget végül a szaldó miatt nem kellett kifizetned, az elszámolási, nem energetikai kérdés. De ismétlem szerintem, mert nem vagyok sem energetikus, sem jogász.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Attila2011 #152 üzenetére
Nyílászárócsere, szigetelés. A fogyasztást (a ház energiaigényét) szeretném csökkenteni. Mivel nem szigetüzem, ezért napelem mellett ugyanúgy a hálózaton keresztül érkezik az áram pl. este, felhős időben vagy télen - erről szólt az egész szaldó elszámolásról szóló vita két éve).
legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztáscsökkenést szükséges elérni az Otthonfelújítási Program keretében finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként. A 30% primerenergia-megtakarításba nem érthető bele a megújuló alapú
villamosenergia előállításra számított energiamegtakarítás.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #151 üzenetére
Nekem meg az nem világos, hogy konkrétan mivel szeretnél elérni primerenergia megtakarítást.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Attila2011 #148 üzenetére
OK, én is erre jutottam. De még mindig nem világos a 8-as pont értelme. Akkor kit zár ki?
-
KilgoreTrout
senior tag
Csak villany van, gáz nincs. Éves fogyasztás 15-16 MWh, éves napenergiatermelés 15-16 MWh. És ez kiemelkedően magas fogyasztás, egy korszerűbb ház esetén, hőszivattyúval, szellőztetővel, jó szigeteléssel ennél jóval alacsonyabb az éves energiaigény. Ezt egy 12,5 kW-s inverter is tudja 14-15 kWp-nyi panellel.
Nincs éjszakai áram, H tarifa. Fűtés elektromos (klíma és cekász), melegvíz villanybojler.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #147 üzenetére
Na de erre mondtam én, hogy mit termel meg a napelem? Mert a ház teljes fogyasztását ÉS a fűtését is, az úgy majdnem kizárt, mert ahhoz úgy 30kW feletti napelemednek kellene lennie, ami azért lakosságilag nagyon nem jellemző, vagy majdnem passzívházadnak, ebben az esetben viszont meg nem érdekelne a pályázat.
Tehát, van a napelemed, termel 100 egység enerigát egy évben. Vagy az van, hogy te azt mondod, hogy ebből mind a 100-at el is fogyasztják a ház villamos berendezései (mint egy standard szaldós ház esetén), így villamos fűtésre nem jut, vagy az, hogy van egy előre meghatározott érték, amit az energetikus mond/tud, hogy ilyen esetben mennyi számolható el a napelemes termelésből a ház rendes fogyasztására és mennyi a fűtésre, melegvízre, esetleg játszik még, hogy a villanybojlerre még jut, fűtésre már nem.
Szerintem sokkal előrébb lennénk, ha leírnád, hogy ténylegesen mi a helyzet. Mekkora napelemed van, évi mennyi kWh-t termel, mennyi az éves elszámoló számládon levő fogyasztás, mivel fűtesz, ezt mi táplálja, van-e gáz, mivel csinálod a melegvized, ez napelemről megy-e vagy éjszakai áramról, stb.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #147 üzenetére
Támogatható, ha meglesz a 30%, a napelemes rendszerrel a primerenergia átalakítási tényezője 1, vedd figyelembe.
"De akkor most úgy kell tanusítani, mintha nem lenne napelem?"
Ekkorát nem fog kamuzni egy épeszű tanúsító sem. De te is megütheted a bokád, ha ekkorát csalsz. -
KilgoreTrout
senior tag
> Hol itt a gond, probléma, kérdés?
Az első kommentemben linkelt képen a 8.as pont:A Hitelprogramban nem nyújtható Finanszírozási összeg olyan épületek korszerűsítéséhez, amelyek korszerűsítése abszolút értékben nem csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását, kivéve azon épületek energiahatékonysági fejlesztéseit, amelyek jelenleg szilárd biomassza fűtési rendszert, valamint jelenleg és a fejlesztést követően is megújuló energiaforrás alapú fűtési rendszert alkalmaznak
Ha 100x az energiaszükséglet, amiből 100x-et megtermel a napelem, akkor az most támogatható vagy sem? Mert a kérdéses kitétel második fele szerint igen, de ekkor a hagyományos számítás szerint ugye nincs meg a 30%. De akkor most úgy kell tanusítani, mintha nem lenne napelem? Hétfőn megkérdezem az MFB ponton, de a héten már voltam bent és ők sem értenek egy csomó mindent, két konkrét kérdésemre nem tudtak kategorikus választ adni (pl. ablakos cég nem vállalja a teljes visszajavítást, festőt kell hívni a belső káva teljes helyreállításhoz, ez esetben mit hogyan kell dokumentálni, milyen szerződés kell a festővel, neki is meg kell-e felelnie a feltételeknek (2 éve nyereséges, alkalmazottak képzettsége, TEÁOR szám, stb.).
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #144 üzenetére
Ha így van, amit nyilván az energetikus tud, akkor sem értem a problémát. Alap primer energiafogyasztásod 100x. Ezt az energetikus szerint csökkenti a napelem, ez legyen mondjuk 15x, maradt 85x, tehát 85×0,7-et kell elérned. Hol itt a gond, probléma, kérdés?
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #144 üzenetére
Ha már van napelem, akkor mit szeretnél még? Egy 2 éve feltett napelem nem számít bele a beruházásba. Tanúsítani kell a jelenlegi állapotot, ha van napelem, akkor azzal és majd a felújítás utáni állapotot. Ha a primer energia fogyasztásod csökkent 30 százalékkal, akkor támogatható az új beruházás, ha nem csökkent, akkor nem támogatható.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #142 üzenetére
Én tökre nem értem mit akarsz. Éves szinten a fűtésre és melegvízre fordított energiát (energiamennyiséget, nem forintot!) tudod csökkenteni 30%-kal? Akkor mehetsz. Ha nem, akkor meg nem. Hogy jön ide a szaldó és a napelem?
-
KilgoreTrout
senior tag
De, villannyal megy minden, tavaly fedezte. Viszont ugye csak pénzügyileg, a szaldó miatt éves szinten ideiglenesen. Bőven lehetne csökkenteni a fogyasztást (ami által csökkenne a hálózatból pillanatnyilag felvett áram mennyisége), nyílászáróból és kis szigetelésből bőven kijön a 30%-os energiaigény csökkentés.
Nem energiahatékonysági pályázatból lett felszerelve, szóval abból a szempontból nem probléma.
-
asdf_
veterán
Akkora napelemes rendszered feltételezem nincs, ami elviszi az egész ház fűtését, melegvízét és még a ház összes villamos fogyasztóját is, azaz hogy se villany-, se gázszámlád nincs (hiszen akkor miért is akarnál a pályázaton indulni).
Vagy most a kvázi csikicsuki a kérdés, hogy a napelemes rendszer termelésére mit mondunk, hogy az a fűtést látja el, vagy pedig az egyéb elektromos fogyasztókat? Ebben az estben nyilván a neked kedvezőbbet -
MrCsiT
addikt
válasz
KilgoreTrout #138 üzenetére
A napelem annyiban lehet érdekes, hogy ha előző pályázatból "rittyent fel", akkor ebben ugyanaz az igénylő nem adhat be pályázatot..
Más: én azt nem találtam meg sehol, hogy ha végül nem jönne össze a 30%-os megtakarítás, vagy annak igazolását nem fogadná el valamilyen okból a hatóság (pl. most írok valamit.. nem támogatott ablak fajtára költöttél), akkor végül a bank általi előfinanszírozás (összeg kikérés a vállalkozó számlájára) után összegyűjtött teljes hitel összeg milyen kamattal fog ketyegni?
(A Felhívás a (valami ilyesmi nevű) "Felhasználói Rend"-re mutogat a kérdésben, a Rend meg vissza a Felhívásra?!
)
Ha valaki megtalálja, megírná a forrást, tehát, hogy minek a hányadik oldaláról idéz? Köszönöm.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #138 üzenetére
Van a jelenlegi éves fogyasztásod, amit fűtésre és melegvízre fordítasz. Ezt, a meglévőt kell csökkenteni 30%-kal. Én legalábbis nem tudom másképp értelmezni (így annak jelentőségét sem látom, hogy miért számítana, hogy van-e napelemed vagy sincs)
-
KilgoreTrout
senior tag
Ti hogy értelmezitek a 30%-os megtakarítást abban az esetben, ha van meglévő napelem?
Az energia felhasználást nem csökkenti, a CO2 kibocsájtást is csak esetlegesen/részben. A szaldó megszűntével, akkumulátor nélkül semmilyen szinten (se áramtermelés, se pénzügyi) nem fedezi a felhasználást.
Az energetikus is kicsit tanácstalan ebben a kérdésben.
-
tomi5244
őstag
válasz
KilgoreTrout #136 üzenetére
Nálam lehet visszatáncol a gázos, mert azt mondja olyan nyilatkozatok és feltételek vannak ebben a pályázatban a kivitelezők tekintetében, ami neki nem nagyon tetszik.
Amúgy nagyon elkeserítő a rendszer felkészültsége, mert hétfőn indul a dolog, de még mindig elég sok a kérdőjel ebben az egészben, illetve a támogatott alapanyagok listája is nagyon sovány. Azt is olvastam, hogy rengeteg bürökratukus meló van vele.
-
KilgoreTrout
senior tag
Találtunk energetikust, viszont vállalkozóból nincs olyan, aki mindent vállalna, az ablakosok beszerelik az ablakot aztán szevasz, visszajavítást oldjuk meg mi. Viszont a kiírás és a teljes dokumentáció egy szerződésről beszél, ergo nem tudok bemutatni 5 különböző vállalkozói szerződést, nem? Még ha lehetséges is, ez brutális extra dokumentációs igény lenne.
-
tomi5244
őstag
válasz
KilgoreTrout #134 üzenetére
-
tomi5244
őstag
válasz
LógaGéza #132 üzenetére
Szia, kondenzációs kazánt nem találok a listában. Ezek szerint ezek nem is támogatottak?
Hétfőre van időpontunk az OTP-be. Nem tudom, hogy mi lesz, ebből a pályáztból. De 3,7 milliós árat kaptam kondenzációs kazán kiépítésére egy szakitól. Ebben mondjuk gázvezeték kiépítés is benne van, illetve egy full új függőleges kémény is, ami azért sokat dob az áron. Jó lenne valamit kinyerni ebből a lehetőségből.
Tegnap beszéltem egy építésszel is, aki majd az energetikai tanúsítványt fogja csinálni. Azt mondta, hogy csak gázkazánra nem lehet igényelni, mellé kell még valami szigetelés is, ő a födémet ajánlotta, illetve ha csak homplokzati szigetelésre veszem igénybe, akkor pedig a legkomolyabb műszaki paraméterekkel kell kivitelezni, hogy el tudjuk érni a megfelelő %-ot.
Nagyon összetett lesz ez a dolog már látom.
-
LógaGéza
veterán
Hát, ezzel nem dobták el nagyon
[Kulcstermék adatbázisok]
-
Ringman
félisten
"a meglévő projektek is elszámolhatók" -> ja, a projektelőkészítés
-
LógaGéza
veterán
Ez szerintem annyi, hogy ha túlmész a kereten, s saját költségből is csinálsz valamit, azt is be lehet számítani a 30%-ba.
De amúgy energetikus majd elmondja - nálam egy kis szigeteléssel, és kb hasonló korú, fix hőfokú gázkazán cseréje 50% feletti megtakarítást hoz ha hőszivattyúra cserélem, 40% körülit ha kondenzációs gázkazánra.
-
törölt tag
Erre sajnos nem tudok válaszolni. De lehet még ők sem, olvasgatva korábbi pályázatokat.
-
válasz
#33802016 #127 üzenetére
Kérdezek még egyet, ha már ennyire nem pörög a topik
Van egy ilyen a kiírásban:
"A támogatáson kívül (a projekt elszámolható költségén felüli) saját forrásból megvalósuló tevékenységek is beszámíthatók a 30%-os energia-megtakarítás elérésébe, ha azok a nyitó és a záró energetikai tanúsítás között valósulnak meg."Itt vajon csak olyan tevékenységre gondolnak amikre pályázni is lehet, vagy lehet más is? Én aljzatot mindenképp szigetelek majd, ami ugye nincs a felsorolásban, csak így nem tudom, hogy azt beleszámíthatom-e a 30%-ba vagy sem.
Vagy túlpörgöm a dolgot és egy hőszivattyú vagy modern gázkazán már önmagában hozza a 30% megtakarítást (egy 40 éves vegyestüzelésűt váltva)?
A héten beszélek energetikussal, csak addig is próbálok kicsit okosodni.
-
törölt tag
axioma, ezt nem tudom. De a 3 felsorolt bank közül egyedül a Gránitnál van ingyenes számla (nincs számlavezetési díj, maximum 1-2 ezer forintos kártyadíj, Sztár vagy Bajnok* csomag pl), bárkinek. Így ha jobb kondíciót kap, akkor érdemes, nincs vesztenivalója. Nyitással (szelfis) még kap is pénzt a banktól.
Ajánlással meg még többet.
A másik kettőnél nincs ilyen ajánlat, az MBHnél van a fenntartható számlához akció, de az elég drága. Otpről nem tudok, hogy lenne.
Tipikusan az emberek a saját bankjuknál szoktak felvenni, de ez nem mindig előnyös, meg nem is minden banknál lehet, a pályázatot nézve.
*Bajnoknak van minimális feltétele.
-
törölt tag
Megjelentek az új otthonfelújítási program végleges feltételei, friss meglepetések a listán
Július 1-jén indul az új otthonfelújítási hitelprogram az OTP, az MBH és a Gránit Bank MFB Pontként üzemelő bankfiókjaiban az 1990 vége előtt használatba vett családi házak energetikai korszerűsítésére.
Ha valaki emiatt nyitna Gránitnál számlát, szívesen adok neki ajánló kódot és pár hasznos tanácsot.
-
Attila2011
aktív tag
Normális tanúsítványt eddig se kaptál 15k-ért, max olyat, amit valami sablonnal fél óra alatt összegányoltak és a valósághoz sok köze nem volt vagy haverod jelképes összegért megcsinálta. (Ellenőriztünk sok ilyet, többet vissza is dobtunk, mert kritikán aluli volt, na ilyen pályázatnál ez kellemetlen lehet.)
Az új ÉKM rendelet bonyolította a tanúsítvány elkészítését, tehát hosszabb ideig tart. Ha valaki tényleg normálisan csinálja, 40-50k reális érte. Nyilván akkor, ha a tanúsító tényleg normálisan megcsinálja. -
MrCsiT
addikt
válasz
KilgoreTrout #119 üzenetére
Ahhoz van segítség, honnan vegyél felmérő céget?
Amiket láttam elsőre, hogy egy fél éve még 15.000 ft-os energetikai tanúsítványt "50.000 Ft-os tanúsítvány ajándék"-ként adnak cégek, hát az elég meredek: az ajánlati számokat is megszorozzák majd az évszámmal?!
-
LógaGéza
veterán
válasz
KilgoreTrout #118 üzenetére
Csak levegő-víz hőszivattyú számolható bele.
Viszont ez jó kérdés, szóval a bankba kész ajánlattal kell menni?
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
KilgoreTrout #118 üzenetére
Rosszul látom, mert a hiteligényléshez be kell nyújtani a projekt költségvetését, ütemezését és a vállalkozói szerződést is. Bármilyen későbbi változásnál újból elbírálják a kölcsönszerződést.
-
KilgoreTrout
senior tag
Mivel a hitelt két évig rendelkezésre tartják, jól gondolom, hogy a megfelelő stratégia az azonnali hitelfelvétel akkor is, ha csak gondolkodik az ember a pályázaton való részvételben? Ha két éven belül nem indul meg a beruházás, nem veszít az ember semmit vagy rosszul látom?
A hőszivattyús fűtésbe a fűtő klímát is beleértik vajon?
-
Ez adóstársra is vonatkozik szerintetek? Egy korábbi uniós pályázatban adóstárs voltam, az ingatlan ugyanaz volt amivel most én pályáznék. Fölöslegesen nem futnám a köröket, ha nincs értelme.
-
asdf_
veterán
válasz
LógaGéza #114 üzenetére
Értelmezésem szerint a támogatás megítélése számít gázüzemű cucc esetén, tehát nem kivitelezni kell év végéig, csak igényelni és megítélni a támogatást. Na meg amiatt sem áll az érv, hogy -ha nem változott- a teljes százakárhánymiliárd 20%-a költhető csak gázüzemű cseréjére, tehát a maradék 80% mind másra, akkor ott is gond kéne legyen.
Nekem az a bajom a hőszivattyú bevételével, hogy nem ház hőigényét csökkenti, hanem eszméletlenmocskosulku*vasok pénzért helyettesít egy gázkazánt (és csak a felhasznált energiamennyiséget csökkenti). Értelmetlenül sok pénzért. Csak egy monoblokkos R290-es hőszivattyú kerül annyiba, mint majd' 10 évnyi gázszámlám. És akkor ez még szerelés, szükséges anyagok, minden nélkül. Ahelyett, hogy először levinnénk a ház energiaigényét hőszigeteléssel 30-40%-kal, és UTÁNA raknánk olcsóbb hőszivattyút (ami amúgy pont ugyanúgy nem tűnik megérősnek, és minél kevesebb energia kell fűteni, annál kevésbé éri meg, csak most random lapozgattam délután, éves karbantartási költségre 90e-t írt az egyik hőszivattyúdíler. Évi 90e-t. Az negyed évnyi(!!!) gázszámlám, úgy, hogy ugyan csak icipici, de piaci áras fogyasztásom is van. Valahogy a TCO-t nem nézi/akarja nézni senki. -
Viperator
őstag
Hitelfelvétel esetén elidegenítési tilalom lesz? Van egy másik lehetőség, pl 3 év múlva egy összegben szeretnék letudni és van ilyen?
-
Ringman
félisten
az ablakokat én használt fa nyílászáróra cseréltem (kaptam szla-t is róla), valamivel olcsóbb volt, mint a műanyag, de ja, az egyedi ablakban nagyon drága a fa.
~féláron lehet megérné a hőszivattyú is, bár pont nem indultam az akkupakkos napelemes pályázaton, mert kb 6e/havi áramszámlával nem térült volna meg.
-
asdf_
veterán
Még többen, akartad írni
A faablakot nem értem, szerintem még nem látta egy faablak árát, aki ezt tette szóvá (és egyébként is ott a fóliázott műanyag, ki a fene akarna a fával vesződni, amikor a műanyagablak örök élet + 1 nap?
).
A gyapot bevitele teljesen evidens volt, inkább a hogyan hagyhatták egyáltalán ki a kérdéses, amikor kádárkocka a célközönség, annak meg azért észrevehető része vályog.
Hogy saját lóvéból is lehet tolni, hogy meglegyen a 30%, azt meg inkább most nem is kommentálom, nagyon régi a nickem, megtartanám. -
Ringman
félisten
ja, de legalább a kisebb törlesztő miatt többen fognak pályázni:
A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:
A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.
Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
Az EPS (expandált polisztirolhab) hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakás-takarékpénztári megtakarítás.
A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket. -
asdf_
veterán
Gratulálok, így sem volt elég szarra sem a keret a felújítandó házak mennyiségéhez képest, erre beveszik a hőszivattyút.
-
Ka999
tag
Én is találtam választ arra, hogy mi van akkor, ha a tulajdonosnak, aki a hitelt felvenné, nincs bejelentett állandó jövedelme, de adóstárs bevonásával (aki nem tulajdonos az ingatlanban) elegendő jövedelem van a hitel felvételéhez? Ilyenkor elesik a lehetőségtől?
-
asdf_
veterán
3. szerintem csak szerződni kell idén dec 31-ig, nem fel is szerelni az új gázkészüléket (meg esetleg hozzá a radiátorokat, ha kell), ha egy hónapot csúsznak az indulással, az simán esélytelen, hogy a kivitelezés is idén megtörténjen.
Szerintem amúgy az lesz a menetrend, hogy statikus (ha kell), energetikus, árajánlat és szerződés a kivitelezővel, és eztán a bankba a már lefixált összegért. Így eliminálva van az is, hogy olyan rabolja a bank idejét, aki végül elhasal a számolásokon és nem adná ki neki a történet (más kérdés, hogy így saját zsebből bukta a statikust és/vagy az energetikust).
Olyan, hogy nem teljesül a 30% olyan meg nincs. Az energetikus kiszámolja a mostani állapotot, azt is, hogy minek kell megvalósulni, innentől kezdve az valósul meg, amit kiszámolt, hogy meg kelljen valósulni, különben levágod a kiviteleződ kezét, nem?
-
MrCsiT
addikt
Ami egyelőre nem került a szemem elé a sok "itt van minden infó" weboldalon:
1., Hol érhető el a legutolsó hivatalos változat a program tervezetből?
2., Hogyan kell megmutatni az önerőt: két év van befejezni a felújítást. Így az önerő jelenleg akár pl. állampapírban is lehetne, amíg ajánlatokat várok.. de lehet majd?
3., Ahogy értem, a Bank elvileg számlákra teljesít a vállalkozásnak aki dolgozik. Ha ez a kifizetés úgy menne, mint a 100%-os napelem programnál (ahol sokaknak önerővel kútba esett az egész), akkor mi garantálja - főleg, hogy eleve csúszik a program - hogy aki pl. gázkazánt cserélne, nem marad az őszre fűtés nélkül?
4., Ha a bank nem tudja előre, mennyi hitelt veszek igénybe, törlesztőt is majd csak a 30% igazolása után tud mondani? Ám, akkor mire is szerződünk?
5., ..és akkor milyen kamattal ketyeg majd a hitel, ha (vegyünk egy alapból DD-s épületet mondjuk) nem jön össze a 30% fogy. csökkenés?
Jóóóó sok kérdés van itt még .
-
Ringman
félisten
[link]
Június 3-án, jövő hétfőn indult volna el az új otthonfelújítási hitelprogram a kormány tervei szerint, a Portfolio értesülése alapján azonban nem készült el időben a kamatmentes hiteltermék, így aki a következő hetekben indítaná el az igénylést a bankfiókokban, az egyelőre nem fogja tudni ezt megtenni. Úgy tudjuk, néhány hetes csúszásról van szó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Gran Turismo
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Motoros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- iPhone 16 Plus 128GB, Független, Újszerű, 100%, Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest