Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:12:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9201) stigma válasza lovi27 (#9199) üzenetére


stigma
addikt

Hali, köszi az infót.

Most olvastam mit írt a srác, melóban vagyok még. Amit a srác írt azt értem, és így is csináltam elvileg.
Hali snap ismerős, már régebben használtam ubuntu esetében, viszont ott a bajom az volt mikor datafolder-t kellett módosítanom a config-php fájlban ott elvéreztem.

Jelen esetben ha snap-ban telepítem fel, akkor ha nextcloud-ba bármit feltöltök az a rendszer SSD-re tölti fel, de ha datadirectory-t változtatom akkor jó lesz. nálam ez sajnos nem ment annó azért hagytam abba.

Virtual környezetet azért szeretem mert az éles előtt ki tudom próbálni, és ha hibára futnék akkor ott ki tudom deríteni, nem kell élesben szívni.

Snap-ot ha hazaértem megnézem, annó még 1,5 éve használtam utoljára, szerintem azóta már fejlődött jó sokat.

Köszi a segítséget előre is. :R

[ Szerkesztve ]

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#9202) lovi27 válasza jkutya (#9200) üzenetére


lovi27
addikt

Nálam is. Ezek szerint Debian 9-en már nem megy, pedig azt a funkciót keresed, amit ez csinált.
És az udisks2?

(#9203) jkutya válasza lovi27 (#9202) üzenetére


jkutya
tag

elindul, de nem települ fel, kilép hibaüzenettel

(#9204) lovi27 válasza jkutya (#9203) üzenetére


lovi27
addikt

Nálam simán települt.
Mi a baja? Mit írt ki? Nem ez az üzenet téveszt csak meg?
"TypeError: 'NoneType' object is not callable"

(#9205) jkutya válasza lovi27 (#9204) üzenetére


jkutya
tag

ugyanezt írta ki - de nem látom a pendrive-ot a media mappában felcstolva

(#9206) lovi27 válasza jkutya (#9205) üzenetére


lovi27
addikt

Igen, nem csatolja oda. Erre lett volna jó az usbmount, de az nem működik. Ez szerver és nem asztali operációs rendszer. Vagy megoldod másképp: manuálisan fel lehet csatolni, vagy kell a teljes asztali Debian és az megint csak automatikusan tudja. Vagy hálózaton keresztül PC-re dugva nem megoldható?

Most hirtelen ennyit találtam, én nem használom így. Hogy ne felejtődjön el a remove paranccsal szedd le a pluszba feltett csomagot, ha úgysem segít. Bár azon a kevés helyen kívül amit foglal mást nem okoz.

(#9207) jkutya


jkutya
tag

Köszönöm szépen - marad a hálózaton keresztül.

(#9208) stigma válasza stigma (#9196) üzenetére


stigma
addikt

Részben magamnak , részben nektek köszönhetem a Dockeres sikert, mert úgy néz ki megoldódni látszik a problémám, mellyel lassan 2 hónapja szenvedek.

Debian9-ra OMV telepítve, sajnos mint kiderült a legnagyobb hiba az volt hogy NTFS fájlrendszert használtam, nem EXT4-et ezért az ACL-es jogosultság rendszer nem is volt aktív nálam.
NTFS-t sajnos azért hagytam mert mostani NAS-om régen HTPC volt melyen Win10 futott és 6TB-pos lemez miatt csak ezt a fajta fájlrendszert tudtam alkalmazni.

Mérges lettem, virtualboxra felszenvedtem a Debian9-et, majd az OMV-t a hivatalos leírással telepítettem.

Létrehoztam egy HDD1-et EXT4-ként ahogy eleve is kellene.
Ezek után a szükséges mappákat létrehoztam (Appdata és almappái,Nextcloud) majd a ,,technoDadiLife nagyfater" videója alapján (Link) összekattintottam.

És lám pöccre elsőre ment. Most már nincs más teendőm csak venni/kérni egy HDD-t mert 3-4TB adatot máshova nem tudok kimenteni :DDD és újratenni a rendszert és menni fog minden.

lovi27 (#9199) : :R Azért köszönöm a segítséget.

Habár egy kérdés....Ha dockerezek és kiengedem netre a Nextcloudot, annak ellenére azért hozzak létre egy user-t (vagy használjam a debian root user-t) és minden más mappára állítsak be jelszót gondolom..IT biztonság szempontból gondolom nem árt :DDD

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#9209) nemurea válasza jkutya (#9207) üzenetére


nemurea
aktív tag

Ééééhh, linuxon ilyen könnyen nem adjuk fel! :DD

Ha nem idegenkedsz a parancssortól, akkor kis config fájl szerkesztéssel megoldható. Ha van a gépeden GUI (nem, nem a webgui-ra gondolok), akkor lehet, hogy még egyszerűbb dolgod lesz.

[how-to-automatically-mount-an-usb-device-on-plugin-time-on-an-already-running-system]

A 7 szavazatos módszert javaslom, mert az usbmount már nincs benne a 9-es Debianban, ahogyan lovi is írta. (Ezt írja a komment is, én nem ellenőriztem.)

Én hasonló módszerrel az OMV-re dugott USB-s CD/DVD olvasóba rakott lemezt mount-oltatom fel.

Viszont mi a cél? Meg is akarod osztani a pendrive tartalmát, tehát pl. a laptopodról el akarod érni? Mert ez a vonal nem ennyire evidens. Vagy csak ahhoz kell, hogy az OMV-re ssh-n belépve azonnal lásd? Vagy automatikus szinkronizációt akarsz róla csinálni?

(#9210) lovi27 válasza stigma (#9208) üzenetére


lovi27
addikt

Még az előző hozzászólásodhoz, a virtuális környezetet nem a windowsos próbához értettem, mert azt én is gyakran használom, hanem a Dockerre utaltam. Én nem vagyok oda érte. Nem látom szükségét, de idővel változhat a véleményem... :D

Elsőnek azt hagy mondjam el, hogy az Összefoglalóban lévő leírás is a hivatalos telepítés! Sőt, szerintem nincs is más. A többi mind clone testvér. És megjegyezzük a példád, hogy a kezdő felhasználó is hamar belássa a Linuxon miért nem kell erőltetni a MS fájlrendszerét.

Az is az alapszabályok egyike, hogy a root felhasználót munkára sohasem használjuk. Ráadásul a Mariadb rendszergazdáját is root-nak mondják, ami először nagyon zavart, mert telepítésekor nem tudtam akkor most melyikről beszélnek. De egyikkel sem szabad dolgozni, csak beállításokat végezni. A NC-ban őt már inkább admin-nak nevezik. Ha csak te akarod használni elég egy user, de gondolom nem és akkor ahány felhasználó annyi user, hogy függetlenek legyenek egymástól.

Még nem jutottam el a dockeres változatig, de ott a vigyori a videóban megoldotta a https titkosítást, van SSL is, tanúsítvány, meg minden ami kell? Mert nélkülük nem ajánlott a világhálóra menni.

[ Szerkesztve ]

(#9211) divan


divan
senior tag

phpmyadmint szeretnék telepíteni, de eddig beletört a bicskám. EZ alapján próbálom, de már az elején elakadtam.
"Enable mysql using mysqldb shared folder
Enable SQL Management site"
Egyszerűen a mysql-ben nem találom, hogy hol kell engedélyezni neki, hogy használhassa a mappát.
De ha esetleg van valakinek részletesebb leírás a birtokában, annak is nagyon örülnék. :R

(#9212) stigma válasza lovi27 (#9210) üzenetére


stigma
addikt

Hali, köszi az infókat.

1. Összefoglalóban lévő írás: Igen, tegnap el is felejtettem, hogy az 1.hsz tartalmaz minden olyan releváns infót mellyel telepíthető az omv , ezért zsigerből ,,gugliztam" és feltettem az OMV-t Debianra.

Az én általam használt és teleptett OMV gondolom egy csomó olyan programot feltesz amit felesleges használni.(ezért jobb az első hsz)

VM-ben van 2 rendszrem, egyik sima OMV image telepítve, másikba na tegnapi Debainra telepített OMV-m.
Sima omv rendszerben egy új user-t hoztam létre, ami a videoban is van így nem a root user-rel dolgozom. Ezt kipróbáltam és működik.
Sajna a tegnapi debainra telepített rendszerebne azzala userrel dolgoztam amia debian root usere és azzal paramétereztem, de ezt kipróbálom a napokban, és szinte biztos hogy itt is működni fog.

2. Kingedni netre csakis úgy, ahogy írtad, hogy HTTPS, SSL cert, és portátirányítás is van, szóval enélkül a mai világban én sem engednék ki semmit sem.

IT-s vénával rendelkezem, így azért mielőtt cselekedek átgondolom a dolgokat, miért is vannak, de ilyenkor nagyon szépen köszönöm, hogy ha valaki szájbarágósan leírja, hogy mire kell figyelni, esetedben a root felhasználó használatára.

Köszi az infót. :R :C

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#9213) Patice


Patice
nagyúr

Sziasztok!

Én is reszelem otthon a rendszert, a hálózatot. Nemrég volt egy kis időm és újra beüzemeltem a zenekockámat (SolidRun Cubox-i) szervernek egy eSATA-s dokkolóval, hogy legyen automatikus backupom a fontos adataimról.

Egyrészt siker, hogy a Cubox-i-re felrakott legutóbbi Armbian (Debian alapok) tökéletesen működik és az összefogalóban található script ezen a platformon is hiba nélkül működött, feltelepült az OMV4 és minden megy a webes felületen is, max. nem olyan sebességgel, mint a másik gépemen. Ezért köszönet a sriptért! :R

Az eSATA-ra kötött lemezt simán látta a rendszer, formázás megtörtént és haladtam volna tovább az automatikus backup konfigurálásával, Rsync használatával, de itt elakadtam, hogy hogyan tovább pontosan. Elkezdtem olvasni erről de még nem teljesen világos, hogy melyik gépen is csináljam a konfigot. A nagyon, hogy az küldje az adatot, vagy ami nekem logikusabb, hogy a kicsin kellene, mert ezt csak a backup idejére időzítetten szeretném bekapcsolni, így nekem logikusabb, ha ez bekapcsol magától és elkezdi átmásolni a változásokat belső gigabites hálón éjszaka, amikor alacsony a hálózati terheltség. Ide jöhetnének majd tanácsok, hogy hogyan állítsam be. A nagy gépről két megosztott mappát szeretnék másolatban tartani.

A problémám: a Cubox-i-re még rá akarok kötni USB-n egy második lemezt, de tegnap este egy USB3.0-as dokkolóval nem sikerült láthetóvá tenni az OMV-nek. Ma este szerintem lesz annyi időm, hogy egy USB2.0-ás külső házzal is megpróbáljam ezt. Olvastam, hogy az USB felcsatolása nem is olyan egyszerű, ez tényleg ennyire nem triviális? Azt hittem ez is automatikus / megoldott az OMV alatt, vagy mégse?

Jelentkezem majd, hogy mire jutottam a USB2-es házzal. (Ez a második lemez lenne a második megosztott mappa backupja a nagy gépről.)

Ha valakinek van ötlete, javaslata az jöhet! :R

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#9214) lovi27 válasza divan (#9211) üzenetére


lovi27
addikt

Azt vedd észre, hogy azt a hozzászólást 2015-ben írták. amikor még OMV4 se volt, meg Debian 9. Persze lehet hogy jó, de én inkább a frisseket ajánlom. Például ez egy használhatónak tűnik:
How to Install and Configure phpMyAdmin on Debian 9/8

(#9215) divan válasza lovi27 (#9214) üzenetére


divan
senior tag

Köszönöm. :R Valami ilyesmit kerestem volna, de úgy látszik, hogy nem találtam meg a helyes keresőszavakat a keresőben. Este megpróbálom. :R

(#9216) lovi27 válasza Patice (#9213) üzenetére


lovi27
addikt

Nincs baj az USB felcsatolásával OMV alatt, ha a megszokott módon csinálod. Ha rádugod a GUI-ban a lemezek között meg kell jelennie. Ott felcsatolod, majd a szokott módon a megosztott mappáknál megosztod a tartalmát. Ezzel nincs gond.
Csak tegnap a társ gondolom azt szerette volna, hogy rádugja az USB-t a szerverre és egy fájlkezelővel azonnal tallózza a tartalmát. Ezt eddig az usbmount telepítésével meg lehetett csinálni, de valamiért most a Debian 9-re kapásból nem telepíthető. A kiváltását pedig eddig nem sikerült megoldani.

(#9217) Patice válasza lovi27 (#9216) üzenetére


Patice
nagyúr

OK, köszi az infót. Akkor lehet csak az USB3.0 volt a probléma, azzal nem tudott mit kezdeni. Remélem az USB2-es lemezt megeszi majd. Próbáltam fölvenni a lemezek között, de nem látta restart után sem az OMV4 az USB3-as dokkolóban a lemezt.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#9218) doberman


doberman
senior tag

egy képet osztanák meg veletek egy BananaPi M1 loadjáról.. :D

igen, kicsit magasra szökkent, a clamd 99%, a "maradékon osztozott a TR,dlna (közben 3d film futott kb 30 Mbits sávszéllel természetesen a 40+ -os loadnál már a dlna sem müködött, meg-meg szakad a lejátszás..)

[ Szerkesztve ]

8lnu

(#9219) lovi27


lovi27
addikt

Jelenleg új rendszeren baj van a Docker plugin telepítésekor.
Nem települ fel rendesen, hibával leáll. Amíg nem javítják ki manuálisan kell beavatkozni, hogy befejeződjön a telepítés.. A fejlesztők javaslata szerint ehhez SSH terminálon vagy a helyi konzolon root-ként futtatni kell az
apt-get -f install
parancsot. A közben tett kérdésre, hogy folytassa-e Y-nal kell válaszolni. Majd újraindítani az OMV-t.

No para! Ez csak az új, épp telepítés alatt lévő rendszert érinti. A már működő pluginra nincs hatással! Így azért a mai estére megvolt a szórakozásom... :DDD

Forrás

(#9220) stigma válasza lovi27 (#9219) üzenetére


stigma
addikt

Hali, igen megerősíthetem így van.

Én VM-ben 2 napja telepítettem, Docker engedélyezése még simán ment, viszont a Docker gui-t ha telepítettem a végén az Error feliratok jöttek rendesen :DDD

SSH-n a docker gui-t leszedetem, majd feltettem és minden simán ment utána.

Elnézést, elfelejtettem leírni.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#9221) lovi27 válasza stigma (#9220) üzenetére


lovi27
addikt

A forrás hozzászólásaiban elmondja a fejlesztő srác, hogy miért az ő - amit én is leírtam megoldását javasolja inkább használni. Jelenleg mind a két megoldás működik.
Reméljük hamar javítják a plugint és akkor egyikre se lesz szükség... ;]

(#9222) _Smooth válasza _Smooth (#9178) üzenetére


_Smooth
senior tag

Hátha segít valakinek a jövőben (esetleg múltban):

Átraktam a Zyxel NSA325 v2-ben JBOD tömbként használt 2×2TB merevlemezemet az új x86 alapú, OMV-t futtató NAS-ba két másik, már RAID0-ban szaladgáló példány mellé.
Tökéletesen felismerte, sikerült mountolni, nem formázta, kezeli rendben.

Rsync segítségével el is kezdtem az adatokat házon belül átmásolni, látszólag ezzel se volt gond.
Először céges notin indítottam, de azt el kellett vigyem, kikapcs, otthoni gépről újra elindítottam, folytatta szépen.
Aztán arra érkeztem haza, hogy hibaüzenettel megállt és nem is tudtam még azóta újra elindítani.
Ha esetleg erre van valami ötlet, azt megköszönném. (én abban a hitben voltam, webes kezelői felületről csak a parancsot adom ki, aztán a gép intézi a háttérben)

Amúgy egyelőre bevált ez az OMV megoldás.

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9223) divan válasza _Smooth (#9222) üzenetére


divan
senior tag

Én mondtam. :)

(#9224) _Smooth válasza divan (#9223) üzenetére


_Smooth
senior tag

Tudom, csak az nem volt számomra egyértelmű, hogy ott is RAID volt-e... ez lett volna számomra a nagyobb kérdés.
De akkor így köszi az akkori választ is :)

Más:

VPN nekem most a routeren fut. Sajnos nem tudom, ennek milyen előnyei/hátrányai vannak így, mekkora erőforrásigénye van egy ilyen "szervernek".

Érdemesebb lehet átadnom ezt a feladatot az OMV-nek?

Alapvetően nem volt eddig gond a VPN-ezéssel, csak HD filmek nézésekor. Az gyak. lehetetlen volt. És nem tudom, hogy ez a net sávszél miatt lehet-e, a gyenge NAS miatt (torrentekkel leterhelve stb), vagy a routeren futtatott VPN miatt.

(net amúgy itthon digi legkisebbje - ami talán 100/50 lehet, ha jól emlékszem - míg a másik oldal változó, de erősebb UPC net esetén is volt ilyen gond)

Igazából a csatorna felépítése tarthat tovább egy gyengébb hardveren, nem? Utána, ha megvan a kapcsolat, már nem kéne beleszóljon semmibe. Vagy rosszul gondolom?

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9225) osztraksajt válasza _Smooth (#9224) üzenetére


osztraksajt
őstag

A fenét nem terheli le, ha erős kulcsot használsz akkor azzal el kell kódolnia a teljes adatfolyamot, azért is nem nagyon tesznek openvpn-t routerkre csak bizonyos szint fölött, nekem a 1043-ra volt feltéve lede csomagként, rendesen megfektette.

Szerintem érdemesebb átrakni a NAS-ra az kisujjból kirázza, egy x86 procinak meg se kottyan.

(#9226) nemurea válasza osztraksajt (#9225) üzenetére


nemurea
aktív tag

Nem kötözködésből (de... :DD ), de az x86 nem a 32 bites processzorokat jelenti? Azoknak eléggé megkottyan a HD stream-ek átkódolása. Tudom, nekem is egy gyenge Atom procim van. Minden másra jó :K

@_Smooth: De ha valóban erős proci van a gépben, akkor működni fog a kódolás. Ettől függetlenül, vagy ha mégsem menne, a filmek távoli megnézését én Plex szerveren keresztül végezném, az gyakorlatilag magától, VPN-től, sőt DDNS-től függetlenül, alapbeállításként ad egy URL címet, amin a teljes Plex gyűjteményedet eléred. Elvileg még azt is tudja, hogy transzkódolja a folyamot, ha szükséges. (Na ez a rész nálam már nem működik.)

(#9227) osztraksajt válasza nemurea (#9226) üzenetére


osztraksajt
őstag

Nem kötözködésből (de... :DD ) nem HD átkódolásról volt szó, hanem VPN-ről. Arra írtam hogy lehet a VPN tunnel kódolása miatt nem fér át a routeren a szükséges sávszélesség, mert akár már egy 20mbites kimenő folyamot sem bír már elkódolni a router, habár a net sávszél meglenne hozzá. És erre írtam egy x86 proci viszont erőfeszítés nélkül megcsinálja amit a router nem biztos hogy bír.

Az x86 használatos mint architektúra és mint utasításkészlet is, amire te gondolsz az az AMD által kidolgozott x86-64 64 bites kiterjesztés amit x64-nek szoktak rövidítve jelölni, tehát a 64bites (x64) utasításkészletű processzor is x86 architektúrájú. De voltak még 16 bites utasításkészletű x86 procik is a 286-ig bezárólag, tehát nem, nem a 32 bites processzorokat jelenti. :P Na azokkal pl biztos nem megy a transzkódolás, ellenben a vektoros tetriszt remekül futtatják. :DDD

Ha megfelelően paraméterezett VPN-ed van akkor a plex nem is tud róla hogy te nem belső hálóról játszol le, és ha elég a sávszélességed akkor akár 4k videókat is lejátszhatsz átkódolás nélkül neten keresztül.

De nekem pl kodi mysql közös adatbázis dolgozik vpn-en keresztül megfelelő megosztásokkal, a plexet annyira nem kedvelem az erőszakos monetizálási igényével, kb a kodi kódbázisát nyúlják egy az egyben és nem nagyon tesznek vissza a közösbe ahogy olvasom.

(#9228) drtihanyi


drtihanyi
csendes tag

Sziasztok!
Olyannal már találkozott valaki, hogy OMV extrák telepítése után nem jelenik meg az openmediavault-transmissionbt plugin?

Fenti miatt letöltöttem a plugin deb fájlját külön (de az csak 2.8.8 volt), és telepíteni probáltam ezt a plugint, de a telepítés "internal server error" hibával leállt. Egészen addig míg a server gépen nem uninstalláltam ezt a plugint, az OMV GUI felülete használhatatlanná vált, mert folyamatosan dobálta fel az "internal server error" üzenetet.

Mi lehet a baj?

Raspberry Pi 4 Openmediavault 6

(#9229) nemurea válasza osztraksajt (#9227) üzenetére


nemurea
aktív tag

Pacsi! Köszönöm az infókat, tényleg! :R

(#9230) Flowtation válasza drtihanyi (#9228) üzenetére


Flowtation
őstag

Amikor telepítetted az extrasorg plugint, utána frissítetted a listát? Rá kell nyomni a keresés gombra, mert addig nem jelennek meg az extra pluginjai. Tehát a menet: letölött extrasorg plugn feltöltés, telepítés, majd keresés. De asszem ez benne is van az összefoglalóban.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#9231) _Smooth válasza osztraksajt (#9225) üzenetére


_Smooth
senior tag

Oh, na igen, erre nem is gondoltam. Pedig 1024bit van beállítva most.
Igazából nekem nem feltétlenül a védett csatorna/tartalom a szempont, inkább a filmek/sorozatok távoli elérése.

Házon belül én is kodit használok a HTPC-ken.
iOS-re viszont nem érhető el.
Illetve néha tesóim is az én szerveremről fogyasztanak tartalmat, de nem mindenkinél van lehetőségem beállítani a VPN-t.

Most elbizonytalanodtam, melyik lenne előnyösebb/gördülékenyebb számomra.

Amúgy egy Celeron J1900 teszi a dolgát a NAS-on. Nem egy i5-ös és nem is egy célhardver, de csak erősebb az RT-N18U ARM alapú központi chipjénél.

[ Szerkesztve ]

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9232) _Smooth


_Smooth
senior tag

Viszont most gondom akadt a háttértárakkal:

Van 4×2TB belső és egy 2TB külső merevlemezem.
A 4 belső 2×2-es felosztásban van RAID0 tömbként, tehát az alábbi elérhető tárhelyekkel rendelkezem:
- /dev/md0 3,58TiB (amiből most kb 45GB szabad)
- /dev/md127 3,58TiB (amiből szintén kb 45GB szabad - ez került át a régi NAS-ból)
- /dev/sde1 3,64TiB (0 szabad)
szerk: most nézem, nem 3,64TiB, hanem 3,64GiB... rájöttem, hogy ez az USB meghajtó, amiről fut a rendszer. Pedig ez egy 8GB meghajtó amúgy. Ezt hogy tudom kiterjeszteni az eredeti 8GB-ra? Illetve hogy érhetem el, hogy a torrent se pakolásszon oda? A többi továbbra is probléma: nincs látható tartalom a megosztott mappában.
- /dev/sdf1 1,82TiB (kb 280GB szabad)

Na most fogalmam sincs, mi ez az sde1. Nincs még 4TB tárolóm.
Viszont valszeg emiatt szívózik velem a külső meghajtó kapcsán.

Transmission-ben beragtam tölteni egy torrentet, majd kb azonnal visszadobta, hogy nincs hely (durván 2GB teljes igény), ami azért fura, mert gyak. nincs olyan tárhelyem, amin ne lenne legalább 2GB szabad hely.
Célnak a külső HDD-t adtam meg egyébként.
Itt is megosztottam a mappát, Kodi látha is, tudom tallózni a tartalmát.
De pl MC-n keresztül a /sharedfolders-ben már csak a mappát (lényegében egy üres könyvtár), tartalmát nem.

Nem lehetne ezeket a könyvtármegosztásokat kihagyni valahogy? Anno a Zyxel esetén a teljes merevlemezt láttam a hálózaton. Itt viszont nekem valami nagyon elcsúszott.

Tudnátok segíteni?

[ Szerkesztve ]

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9233) _Smooth válasza _Smooth (#9232) üzenetére


_Smooth
senior tag

Na jó, a mappa tartalma végre látható. Viszont a pendrive tele van, a GParted-ot se tudom telepíteni.
Van valami ötletetek?

Nagyon hirtelen tűnt el kb a fele... ha jól emlékszem, nemrég úgy jó 1,8GB szabad volt még belőle.

[ Szerkesztve ]

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9234) _Smooth válasza _Smooth (#9233) üzenetére


_Smooth
senior tag

Az normális, h minden duplán van? (minimális eltérés a fájlnevekben)

Letöröltem a GParted 200MB-s ISO-ját és 24KB szabad hely szabadult fel.

[ Szerkesztve ]

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9235) #19482368


#19482368
törölt tag

Sziasztok,

Arra lennék kíváncsi hogy a megosztásoknak meg lehet adni hogy csak bizonyos fájl formátumokat lehessen rá másolni.

PL
Media megosztásra csak avi, mp4, mpeg stb... minden más fájlformátumot ne engedjen másolni.
Ha igen, akkor ezt hol lehet megadni, beállítani?

Továbbá az is érdekel, hogyan lehet a megosztásoknak kvótát adni. azaz pl a media megosztás max 10GB lehet. De pl más megosztásoknak meg teljesen más kvóta legyen megadva. Ezt meg lehet oldani? Be lehet rajta állítani? Ha igen, akkor hol?

[ Szerkesztve ]

(#9236) _Smooth válasza _Smooth (#9234) üzenetére


_Smooth
senior tag

root@omv:~# du -hx --max-depth=1 /
6,9M /etc
8,0K /media
4,0K /home
4,0K /export
4,0K /mnt
87M /boot
4,0K /sharedfolders
672M /usr
84K /root
4,0K /lib64
678M /lib
247M /var
15M /sbin
12K /srv
13M /bin
16K /lost+found
160K /opt
1,7G /

Itt miért látok 1,7GB-t? Amennyinek valójában lennie is kéne.
Egészen tegnap estig (mikor utoljára néztem), még 1,8GB szabad hely volt. Ma meg egyszercsak tele lett.

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9237) nemurea válasza _Smooth (#9236) üzenetére


nemurea
aktív tag

Csak óvatosan osztom az észt, de ha nem annyi szabad helyet látsz, mint amennyit a foglaltság alapján gondolnál, akkor én egy fsck-val kezdeném. Mivel a root partícióról van szó, ha jól értem, azt bonyolultabb, hiszen nem lehet umount-olni (gondolom). Így én ezt a boot folyamat során intézném el. Szerintem a legegyszerűbb a forcefsck fájl használata. Gondolom, fut Debianon is, kavarodnak az emlékek, hogy melyik gépen volt rá szükség.

[link]

A sokterás meghajtódon ext4 fájlrendszer van? Annak szokott lenni egy fenntartott része, azt elérve már nem enged írni a lemezre, és ez, amikor nézegettem, 5% volt alapból, ami 4 teránál már sok. Nem nyomom fejből a parancsot, amivel meg lehet nézni és át lehet állítani - ha egyáltalán ez most probléma Nálad.

(#9238) _Smooth válasza nemurea (#9237) üzenetére


_Smooth
senior tag

Köszönöm a válaszod.
A root mappával lesz valami gond, az van teljesen tele.
Én most arra gyanakszom, talán a transmission foglalt be ott helyet a letöltendő tartalomnak. De hiába nyomtam a torrentre egy shift+del-t, úgy tűnik, csak a listáról törölte.

De nem tudom, hol lehetne megtalálni ezeket az esetleg ott ragadt file-okat.
Átmeneti mappa nincs beállítva a torrenteknek (rögtön a külső merevlemezre kellett volna töltse - ahol amúgy meg is jelentek a mappák és file-ok, de már tölteni nem kezdte el).

Minden meghajtóm Ext4, kivéve a külső merevlemez (az NTFS).

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9239) nemurea válasza _Smooth (#9238) üzenetére


nemurea
aktív tag

Mmm, talán, de nem tartom valószínűnek. Pontosabban: az lehet, amit leírtál, de annak értelemszerűen nyoma kell legyen a fájlrendszerben. Olyan nincs a mostani tudásom szerint, legalábbis nem helyes működés, hogy lefoglalja a helyet, de nem készít fájlt, amit megtalálhass. Igen, van olyan, hogy eleve lefoglalja pl. a 4 gigát egy filmnek, vagy folyamatosan allokálja, növeli a fájlméretet, de akkor is van fájl, amit a du parancsnak meg kell találnia.

Ha a fájlméretek összege nem adja ki a lefoglalt helyet, akkor azt az én elképzeléseim szerint két dolog okozhatja: vagy sok apró fájlról van szó, és így sokkal több blokkot foglalnak, mint várható lenne, vagy hibás a szabad helyet nyilvántartó rész. Ez utóbbi a Win-en korábban viszonylag gyakran előfordult, az első pedig fájlok tárolási technikájából ered. Mivel itt pendrive-ról van szó, én a hibás nyilvántartásra tippelek.

(#9240) _Smooth válasza nemurea (#9239) üzenetére


_Smooth
senior tag

És ezt orvosolná az fsck?
Megnéztem a /var/lib/transmission-daemon/info/torrents mappát is... meg az összes környékbelit. Mind üres volt :(

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9241) nemurea válasza _Smooth (#9240) üzenetére


nemurea
aktív tag

Ez a dolga, többek között :K De normálisan csak lecsatolt fájlrendszeren tud működni, és a root-ot szerintem problémás lecsatolni.

Vagy boot során oldod meg, ahogy javasoltam, vagy fogsz egy live CD-t, betöltöd azt a rendszert, rádugod a pendrive-ot, nem mount-olod, csak lefuttatod az fsck-t. Érdemes force opcióval, hogy akkor is átnézze a fájlrendszert, ha az semmi elsődleges hibát nem jelez (nálam ha csak simán futtatom, 1 mp alatt végez, és azt mondja, minden oké, de én ennek sose hiszek).

Szerk: nem biztos, hogy ez megoldja a problémádat, de legalább az alap feltevést, hogy a fájlrendszeren elcsúszott valami, ki tudjuk utána zárni. Ha nem lesz meg a hely, lehet nyomozni tovább.

[ Szerkesztve ]

(#9242) indigo


indigo
aktív tag

Sziasztok!

Ma én is csatlakoztam az OMV-sek népes táborához. Mennyire egyszerű a használata. Xpeno és eközött vacilláltam, de Workstationben ez meggyőzött, így ez lett a NAS rendszerem,
Most kezdem belakni a rendszert. Van 2db 4TB-os HDD-m, amelyek Raid 0-ban vannak. Ha kevés lesz valamikor a tárhely és veszek később egy harmadik 4TB-os vinyót, akkor azt bele tudom valahogy a mostani összefűzött diszkekhez tenni? Vagy szét kell bontanom a Raid rendszert, és három lemezzel újra Raid 0-ba kell konfigurálnom? Gondolom , ekkor teljesen megszűnnének az adataim.

(#9243) lovi27 válasza indigo (#9242) üzenetére


lovi27
addikt

Légy üdvözölve az OMV használók népes táborában! :C
Mennyire egyszerű a használata? Az Összefoglalóban erre megtalálod a választ:
"Tervezésekor a Linuxot nem vagy kevésbé ismerő, Windowshoz szokott felhasználók szokásait, ismereteit vették figyelembe. Használata kevés Linux ismeretet igényel. Elsősorban telepítéskor és beüzemeléskor kell néhány alap tulajdonságot betartani, figyelembe venni."

A RAID kiválasztásához azt javaslom szánjál rá még időt Mivel a tervezési szakaszban vagy van lehetőséged kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet. Az OMV nem csak a klasszikus RAID megoldásokat, mint a tükrözést, RAID 5, 6 és 10-et támogatja, hanem pluginokkal további megoldásokat is. Ilyen például a SnapRAID vagy az Union Filesystems. Olvass ezeknek utána, ismerd meg tulajdonságaikat, előnyüket, hátrányukat és akkor olyat választhatsz használatra amit később sem bánsz meg.

[ Szerkesztve ]

(#9244) indigo válasza lovi27 (#9243) üzenetére


indigo
aktív tag

Köszönöm a választ!
Valószínű elkapkodtam akkor a Raid 0-s beállítást. Nekem csak az volt a célom ezzel, hogy a HDD-k 'egyként' legyenek értelmezhetőek és csak egy hálózati mappát csatlakoztassak Windows alá. Sokan nem kötik Raid-be a merevlemezeket, feltételezem, a különálló merevlemezeket külön hálózati meghajtóként csatlakoztatják Windowsban.
Felhívva a figyelmemet az unionFS-re, talán jó lenne nekem erre a feladatra.

(#9245) _Smooth


_Smooth
senior tag

Na végül újratelepítettem az egészet. Kétszer... :) Találtam egy 32GB pendriveot is és inkább biztosra mentem.

Végre megy minden, mindent beállítottam újra, úgy tűnik rendben van az egész. Transmission is teszi a dolgát.

Viszont némi segítségre lenne még szükségem. Első körben a tapasztalatok/vélemények:
- helyi hálózaton 2db RPi fogja ellátni (egyelőre) a HTPC szerepét, természetesen Kodi segítségével
(ez a része működik is, nem probléma)
- kívülről viszont előfordulhat, hogy mobileszközről szeretnénk hozzáférni (noti esetén nem gond, VPN és kodi is tud menni), viszont iOS-re nincs kodi. Mit javasolnátok? Plex vagy OVPN és VLC (esetleg valami jobb lejátszó)?
- amennyiben Plex megfér Kodi mellett, milyen formában javasoljátok a használatát? Sajnos egyáltalán nem ismerem ezt a lehetőséget. Eleve biztosít lehetőséget távoli elérésre vagy kell neki is VPN?

Fentiekre adott válaszok alapján beállítási javaslatokat tudnátok adni?
- OpenVPN OMV-ről futtatva (jelenleg routeren megy) - hogy a leggördülékenyebb legyen még a HD tartalmak lejátszása is kintről. Biztonság itt (tudom, ezen sokan kiakadnak most, de) másodlagos.
- Plex szerver beállítása - akár VPN-en keresztül, akár önmagában (ha tud ilyet).

Köszi előre is.

# I got bored one day and put everything on a bagel...

(#9246) ht42 válasza indigo (#9244) üzenetére


ht42
senior tag

Én mindenképpen kerülném a RAID 0-t, komplett életveszély... pl. ha az egyik vinyó kinyiffan akkor az ÖSSZES lemezen lévő adatnak annyi. Én a MERGERFS-t használom, a vincseszter bármikor beletehető, kivehető, nem kell speciális formázás, az egyes egységek függetlenek, mégis egynek látod őket. Hátránya, hogy gyengécske hardveren 30-40% processzorterhelést tud okozni ha éppen többen is irkálják a file-okat. Viszont ha nem tetszik egyszerűen kikapcsolod és minden megy tovább független lemezekkel.

(#9247) DoItYourself


DoItYourself
addikt

Sziasztok,

próbálom feltenni ezt a flashmemory plugint eszerint, de nem sokra jutok, feltölti, utána homokórázik (checking for new plugins), de a listában nem jelenik meg.
Verzió: OMV 3.0.36

Próbáltam parancssorból is:
Last login: Sun Jan 20 22:15:50 2019 from 192.168.0.7
root@dezso:~# wget -O - http://omv-extras.org/install | bash
--2019-01-20 22:52:20-- http://omv-extras.org/install
omv-extras.org (omv-extras.org) feloldåsa⌠sikertelen: A nÊv vagy a szolgåltatås nem ismert.
wget: a gĂŠpcĂ­m (âomv-extras.orgâ
root@dezso:~#

Másik dolog, a pontos időnél bekapcsoltam az NTP szervert, de így is csak a BIOS szerinti időt mutatja.

Köszönöm a válaszokat.

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#9248) Pelican válasza DoItYourself (#9247) üzenetére


Pelican
őstag

#9230?

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit

(#9249) lovi27 válasza DoItYourself (#9247) üzenetére


lovi27
addikt

A megfelelő verziójút telepíted? Csak a verzióhoz valót szabad!!
Ezt próbálod? openmediavault-omvextrasorg_latest_all3.deb

(#9250) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Kérdés, hogy OMV-ben van lehetőség esetleg órajelet állítani, mert sajnos olyan alaplapom van, aminek a BIOS-ában nem tudok lentebb venni az órajelen.

Habár ahogy nézem a statisztikát, nagyon keveset használja a procit alapvetően.

G2120-as 1155-ös van benne most 55W TDP-vel.

Habár lehet lecserélem egy G465-ös 1mag / 2 szálas procira tesztnek.

Vagy ki milyen hardvert javasol, az alacsony fogyasztású megoldás miatt?

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.