Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz Dello79 #9359 üzenetére
Értem, csak eddig fájlrendszert írtál és az első képed is a fájlrendszer létrehozását mutatja.
Ott nem látok hibát. Fel van csatolva és van rajta szabad hely is. Illetve azt nem értem hol lehet használatban, ha egy mappa sincs rajta. Csinálj egy újraindítást.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
Hm, nekem nagyon úgy tűnik, az lett a rendszerdiszk. A pendrive-ról next-next-fnish leírás is ezt sugallja, illetve hogy a ft 1 HDD-ról akarja használni.
@Dello79: ha a fentiek így vannak, akkor egy lépés kimaradt: a rendszerpartíciót le kell kicsinyíteni, mellé egy vagy több újat létrehozni, azokat formázni, utána tudsz megosztott mappákat létrehozni. Live gparted.
Szerk: most, hogy visszaemlékezem, több évvel ezelőtt a legelső problémám pont ugyanez volt. Órákat sikerült vele eltöltenem, mire rájöttem Akkor még nem volt Összefoglaló vagy nem találtam meg
[ Szerkesztve ]
-
Dello79
aktív tag
válasz nemurea #9361 üzenetére
Szerintem is ez lesz a megoldás amit írtál. Egyszerűbb elölről kezdenem .. köszi ! A leírásban nem volt amúgy bővebben a particiónálós rész ezért ott semmit nem is csináltam
"10. Ezek után történik a rendszerlemez particionálása és formázása. A telepítő figyelmeztet, hogy az adatvesztés elkerülése végett a megfelelő adathordozót válasszuk ki. A kiválasztásnál odafigyelve, körültekintően járjunk el!"
[ Szerkesztve ]
-
-
lovi27
addikt
válasz Dello79 #9364 üzenetére
Ne telepítsd újra mert ugyanez lesz az eredmény!! Nem történt hiba, ez ilyen. Az OMV a teljes meghajtót lefoglalja a rendszernek. Ha van hely rajta adatoknak mint most neked, akkor azt a telepítés után utólag kell elszakítani a rendszertől, újraparticionálással.
Telepítsd fel az Extrák plugint. Majd az OMV-Extrák / Kernel (Rendszermag) fülön telepítsd a GParted Live particionáló programot és indítsd úgy újra az OMV-t, hogy legközelebb a GParted induljon el egyszer. Csökkentsd le a rendszer partíciót kb. 20 GB-ra, a többin hozz létre egy új partíciót, címkézd fel őket és indítsd újra. Megint az OMV fog elindulni és akkor már két diszk lesz látható a fájlrendszereknél. Az újon már fogsz tudni dolgozni.
Ja, és az Összefoglalóban részletes segítséget találsz a végrehajtáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
aicon
senior tag
Az openvpn plugint sikerült valakinek mostaniban aktiválni?
Feltelepül, de amikor aktiválom elszáll hibával hogy nincs /etc/openvpn/rpc könyvtár és nem tudja létrehozni.
4.0.1 verzió még jó volt...[ Szerkesztve ]
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
aicon
senior tag
ma próbáltam, mai frissítés, jól sikerült a hibajavítás...
eddig működött...
imádom ezeket a frissítéseket
viszont ez működik:
https://github.com/Angristan/OpenVPN-install
több VPS-en is ezt használom gond nélkül különböző linux alapú operációs rendszer alatt,
nincs grafikus felület, de nem is kell
lehet pki a könyvtár neve, téves infót adtam, bocsi[ Szerkesztve ]
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
lovi27
addikt
Az más, pki könyvtár van.
Itt olvasható miért módosították a plugint, ami végül is a kérő szerint sikerült és most happy.Most működik a szkript, de azzal is hasonló a helyzet mint a pluginnal. Ha a készítője elengedi, nem követi a változásokat és emiatt telepítéskor hibával leáll, nem tudsz mit csinálni. Ugyan ott leszel, mint most. Ráadásul szerintem az jó dolog, hogy látom a beállításokat, egyszerű módosítani és kapok visszajelzést is. Én nem adnám fel ilyen könnyen... de mindenki másképp csinálja...
-
aicon
senior tag
Ebben teljesen igazad van, sokszor elengedik a fejlesztést a kezdeti lelkesedés után.
Szerencsére nem okooz gondot parancssorbol telepíteni a repoból ha arra kerül a sor.
Openwrt-re irtam saját telepitő skriptet az openvpnhez, beállításokat simán látni lehet az etc/openvpn könyvtárban.
Nem adtam fel, de az ötödik hatodik install uninstall nas reboot után más megoldás után néztem.
Majd később lehet visszatérek az omv pluginhoz, de ez működik régóta gond nélkül, igaz az omv pluginnal se volt gond egészen mostanáig.
Viszont a wireguard amiről a linken említést tesznek egész kecsegtető, de ahhoz nincs megbízható forrásból Windows kliens.[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
Igazad van. Sajnos tényleg elszabták a plugint. Nálam is hasonló a hiba. A kecsegtető wireguard miatt nyúltak hozzá és mint oly sokszor amiért hozzányúltak az jó lett, de elromlott az eddigi. Program fejlesztőknél ez nem ritka eset. Ráadásul azt mondták jelenleg nincs gazdája a pluginnak (akkor ki piszkálta?) így nem tudják mikor lesz javítás.
Azt a szkriptet kipróbáltam, de egy kezdő azzal nem tud elbánni - szerintem. Így nekik azt javaslom inkább várják meg míg kijön a javított 4.0.3 verzió az OpenVPN pluginból. Talán nem lesz túl soká.
-
aicon
senior tag
Köszönöm a megerősítést.
Végülis két sort kell bemásolni a parancssorba és a szkript végig visz a beállításokon, mindenen, de valóban az omv felületéről no linux usernek egyszerűbb.
Ha megvolna az omv repos 4.0.1-es deb fájl feltenném, de mindent takarítottam a hibás telepitő miatt, hátha megoldja...
A wireguardra az openwrt-s forumban pozitiv visszajelzések vannak. Sokkal gyorsabb mint az openvpn az elmondások szerint. Lassan ki kellene próbálni.[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
Nem ennyire egyszerű a helyzet. Megdolgoztattál és kiderült valamit elhallgattál.
Az OpenVPN plugint már használtad, volt telepítve. Uninstalláltad, és vagy akkor, de inkább most mielőtt újra akartad telepíteni manuálisan letörölted az /etc/openvpn mappát vagy tartalmát nehogy a régi dolgok bekavarjanak. Persze, hogy mikor annak nincs jelentősége, de mondd meg őszintén letörölted.
Ugyanis nem történhetett másképp.[ Szerkesztve ]
-
aicon
senior tag
Ugy tűnik a szkipt törli az emlitett mappát uninstallnal, de ez miért gond?
Ha ez elhallgatásnak számít, akkor igen....
Egyébként a könyvtárat létre kellene hozza ha nincs jelen.
Azt nem néztem hogy ez a könyvtár alapból létre van hozva az omv telepítésével. Vagy igen?[ Szerkesztve ]
-
doczi89
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémával kapcsolatban:
Másfél hónapja probléma nélkül fut egy OMV-s, házilag épített szerver, amin a következők futnak: Transmission, UPS, SMB/CIFS, , miniDLNA.
A probléma az lenne, hogy a szerver futásáig probléma nélkül sikerült Miracast-on keresztül az itthoni notebookok képét a TV-re tükrözni, de mióta fut a szerver, ez a funkció nem működik. Nem tudok csatlakozni a vezeték nélküli kijelzőhöz, nem látja a Windows. (Ha a szervert kikapcsolom újra elérhető a funkció)
Tudna valaki segíteni, hogy mivel tudom ezt a funkciót működésre bírni OMV-vel párhuzamosan?Köszönöm!
-
lovi27
addikt
Miért baj? Mert van, meg nincs is. Vitt is ajándékot a bíró lánya Mátyás királynak, meg nem is.
Amikor először települ az openvnpn plugin létrehozza az /etc/openvpn mappát a két üres /sever és /client almappákkal. Majd az engedélyezésekor még létrehoz egy harmadik /pki almappát is. Ezt valahol megjegyzi. Uninstallkor ezeket nem törli, gondolom a tartalmuk miatt. Ha megint telepítjük a plugint tudja, hogy már létrehozta és ott kell lennie, vagy lehet másért, de nem hozza létre az /etc/openvpn/ mappát mint első esetben. Amikor engedélyezzük a plugint ott már létrehozná a /pki mappát, csak az openvpn hiánya miatt nem tudja és ezért hibaüzenettel leáll.
Visszaírt a gyerek aki miatt módosították 4.0.2-re, hogy a módosítás ilyeneket nem okozhat. Akkor kezdtem keresni az okot és jöttem erre rá. Tehát a lényeg a 4.0.2 ugyanolyan jó, mint a 4.0.1, vagy ha úgy tetszik a 4.0.1 ugyanúgy tartalmazza ezt, mint a 4.0.2. Tehát nyugodtan telepítsd a legújabb verziót csak előtte pótold manuálisan a letörölt /etc/openvpn mappát. Javaslom a /server és /client mappákat is. Bár azok most üresek, de lehet később használná őket és akkor nyafogna miatta.
Én is a saját működő openvpn-emet uninstalláltam és töröltem le ezt a mappát, hogy még nyoma se maradjon. Így én is a hibára futottam. Még szerencse, hogy nem új telepítéssel próbáltam, mert akkor elhajtalak:
"Ugyan már, semmi baj nincs a pluginnal..." -
doczi89
csendes tag
-
DoItYourself
addikt
Köszi, sikerült a telepítés az összefoglaló alapján, pendrive-al nem vacakolok többet, felraktam hdd-re a friss debiant netinstall-al, majd a szkripttel az omv-t. Vissza is vittem a végleges helyére, most már headless-ként megy, beállítottam fix ip-re. Telepítés közben többször kiírta ezt:
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
A hálókártya működik benne, kell ezzel az üzenettel foglalkozni?NAS-om már van, ezért külön adat lemezt nem terveztem tenni bele (nem is fér bele a házba csak 1 db hdd), elég az a tárhely, ami a rendszerlemezen van. Ehhez viszont egy újraindítás után át kellene gparted-el partícionálni a lemezt, ha jól értem az összefoglalót. Meg lehet ezt oldani ssh-n keresztül valahogy, vagy nem úszom meg a gép ismételt előbányászását, és monitorhoz cipelését? (Monitort bonyolultabb lenne odavinni.)
Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105
-
bisti79
tag
válasz DoItYourself #9385 üzenetére
Van ssh elérés, de a root jog alapból tiltva van. Böngészős felületen engedélyezed, aztán szerintem menni fog...
-
ht42
senior tag
válasz DoItYourself #9387 üzenetére
Természetesen nincs, nem is ajánlott az ssh, az OMV-be beépített gparted se engedélyezi.
Egyébként meg g(rafikus)parted meg SSH... -
DoItYourself
addikt
login as: root
root@192.168.0.12's password:
Linux dezso 4.19.0-0.bpo.1-686-pae #1 SMP Debian 4.19.12-1~bpo9+1 (2018-12-30) i686
The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.
Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
Last login: Sun Jan 27 10:08:06 2019 from 192.168.0.7
root@dezso:~# parted
GNU Parted 3.2
Using /dev/sda
Welcome to GNU Parted! Type 'help' to view a list of commands.
(parted) print
Model: ATA ST9160821AS (scsi)
Disk /dev/sda: 160GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 158GB 158GB primary ext4 boot
2 158GB 160GB 2135MB extended
5 158GB 160GB 2135MB logical linux-swap(v1)
(parted) unit GiBItt kellene kiadni a
resizepart 1 8
parancsot, ha 8 GB-os rendszerpartíciót szeretnék? Innen puskáztam.[ Szerkesztve ]
Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105
-
ht42
senior tag
válasz DoItYourself #9389 üzenetére
Én nem vagyok egy linux guru, de nem mernék egy bemountolt vinyót particionálni, hiszen éppen használja a rendszer.
-
vadkörte
addikt
válasz DoItYourself #9391 üzenetére
Bízni szabad, de inkább NE tedd. Nem véletlenül ajánlgatják a live GParted-ot
Üdv. V. Körte
-
ht42
senior tag
válasz DoItYourself #9391 üzenetére
Azért az eredményről számolj be, mert ha sikerül a művelet és netántán bebootol a rencer, akkor bekerülsz az ÖSSZEFOGLALÓba
-
Csicsóka
őstag
válasz DoItYourself #9385 üzenetére
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
apt install firmware-realtek
Ebben a csomagban benne lesz.
-
divan
őstag
Phpmyadmin helyzetjelentés. Küzdöttem vele sokat, először egy régi leírás alapján próbáltam, amiben nginix-et, mariadb-t, meg mysql-t kellett hozzá telepíteni. Így nem működött, akkor írtam ide. Akkor kaptam lovi27-től ezt a linket, ami alapján próbáltam, de úgy sem ment. Viszont kipróbálva virtuális gépben viszont működött. Tehát valószínűleg a korábban telepített valami zavart be. Gondoltam megpróbálom letisztítani, addig, addig próbálkoztam, míg sikerült kinyírnom teljesen a webguit. Ment minden, megosztás is, ssh-n elértem, de a böngészőből nem.
Tegnap este újratelepítés elölről. Arra gondoltam, most, hogy megvagyok az alap dolgokkal, kellene csinálni a teljes rendszerlemezről egy mentést, ha esetleg belefutok ilyenbe, akkor ne kelljen elölről kezdenem a beállításokat, telepítéseket. Van ilyenre valami bevált módszer, amiből visszaállítható ha történne hasonló baleset? Mondjuk ezentúl minden ilyet először a virtuális gépben próbálok ki. -
nemurea
aktív tag
Van valami speciális oka, hogy phpmyadmin kell? Csak azért kérdem, mert ha csak egy-két SQL táblába akarsz írni pár infót, akkor arra vannak egyszerűbb megoldások is.
Javítsatok ki, ha tévedek, de az OMV webgui-ja NGINX webszervert használ, ha jól tudom, tehát pl. azt már nem kell még egyszer feltelepíteni, feltételezem, hogy két website-ot is tud menedzselni (OMV, SQL admin). Ha a phpmyadmin is NGINX alapú, és nem Apache, akkor ez a rész kész is van, nem? Ezen a részen nem mozgok túl konfortosan, ezért a bizonytalanság
-
lovi27
addikt
Ha nginx vagy apche szerverekkel kísérletezel akkor ajánlott azzal kezdeni, hogy az OMV WebGUI-t elteszed a 80-as portról, ugyanis a példák többsége is azt használja.
(#9385) DoItYourself
A Warning-ra én is azt a megoldást találtam, amit már ajánlottak neked: linkA particionálásnál azt felejted ki, hogy csak leválasztott partíciót lehet módosítani. Az éppen futó rendszerét ezért nem. A windowsos esetben is csak a D, E, stb. meghajtókat tudja "menet közben" módosítani. Azokat tudja a program teljesen lefoglalni (leválasztani) magának. A C meghajtó módosításánál legfeljebb megjegyzi a változásokat, újraindítja a rendszert és a Windows indulása előtt hajtja végre a módosításokat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest