Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Saját hálózat, saját szabályok – Építs profi infrastruktúrát!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dzsoni xD
újonc
Szaisztok!! Nekem nagyon sürgősen kellene Szabó Magda : Mondják meg zsófikának című könyvének a rövid tartalma! pls pls pls segítsetek!!!
-
Ukrajna90
újonc
[P
]Gyerekek, nekem az egyetem első szemeszterére kellene olvasónapló
Megköszönném, ha valaki segítene, főleg az antik irodalom résznél.[/P]
-
Szadababy
újonc
sziasztok!
A Mikszáth kálmán:Szent Péter esernyőjénél
kellene nekem segíteni abban,hogy hol tudnák olyan oldalt keresni ahol leírják azt a naplót amiben benne van az hogy csoportosítani a szereplőket a helyszínek alapján!
ez a feladat
és ha valaki leírná a szereplőket hogy hol vannak azt megköszönném!
sziasztok!

-
néha
aktív tag
Sziasztok! lenne egy nagy kérésem pls ha vki tud küldjön már nekem egy George Orwell:állatfarm című regényéből egy olvasónaplót!egyszerűen nem találok sehol sem!
előre és köcce!
-
amikor megláttam a topikcímet azthittem itt egymással lehet megosztani a saját magad által érdekesnek tartott könyvek összefoglalását, de így belelapozva mindenki csak kéreget, mert baromi lusta elolvasni. én anno középsuliban elolvastam minden kötlező olvasmányt, talán egy vagy két kivétellel, és nem lettem tőle kevesebb. az ilyen megjegyzések, mint pl: "minek terhelni ilyesmivel a diákokat, azthiszik, hogy nekünk nincs semmi dolgunk?" hát mi más dolga lenne egy általános iskolás, vagy egy középiskolás gyereknek mint a tanulás

ha modi lennék én élből zárnám, hogy legalább ennyivel is igyekezzünk a fiatalabakat az olvasásra "nevelni".
-
csilluska
újonc
jah és a csilluska12@citromail.hu-ra köldjétek!!
-
csilluska
újonc
Sziasztok!!
Ha v ki tudna nekem küldeni Ábel a rengeteg....ábel jellemzéését!!!.-->Életmentés lenne!! ezen múlik a félévim!!!! kéérlek segitsetek!! elöre is köszike!! ja..és ha lehet akkor ma estig!!:-)
Köszike!! -
lungerdani
újonc
hello nekem is a légy jó mindhalálig-ból nyilas misi jellemzése kellene legkésöbb holnapra lécci segítsetek lécci küldjétek el ha megvan a dj.dani@freemail.hu

-
Leila93
újonc
Sziasztok!
Ha tudtok akkor kérlek segítsetek!Móricz Zsigmond- Az ebéd és a Szegényember balladája c. könyvek olvasónaplójára lenne szükségem! Nagyon fontos!Ha tudtok akkor kérlek segítsetek!Hagyok egy e-mail címet,ha valakinek megvan az olvasónapló akk legyenszíves ide küldje el: leilababa93@freemail.hu
Előre is köszi!
Üdv:.Leila
-
anro
újonc
köszike
-
anro
újonc
Sziasztok! Lécci küldjétek már el nekem: -Zrinyi Miklós-Szigeti veszedelem
-Moliere- Tartuffe
-Voltaire- Candide
-Puskin- Anyegin
-Katona József- Bánk Bán
-Vörösmarty Mihály - Csongor és Tünde
-Petőfi Sándor - Az apostól
-Arany János- Toldi estéje
Lécci akinek akármelyik olvasónapló is megvan küldje már el! Nagyon fontos lenne! Előre is köszi!
-
törölt tag
-
törölt tag
Találtam egy oldalt, hátha tudok vele segíteni: http://roviditett.mindenkilapja.hu
Kár, hogy fizetős. -
Hajnal Bogár
újonc
Sziasztok!
Nagyon sűrgősen szükségem lenne egy Németh László: Kocsik szeptemberben olvasónaplóra. Cserébe talán tudok adni általános iskolai olvasónaplókat, továbbá Szabó Magda: Abigél, Tamási Áron: Ábel a rengetegben olvasónaplókat.
Köszönöm előre is segítségeteket. Ha tudtok valamit írjatok a tigerwoman@freemail.hu e-mail címre. Sziasztok: Hajnal Bogár

-
jhos910
senior tag
sztem nézzétek meg a puska.hu t ott van egy csomó segédanyag a tanuláshoz meg...................stb. nézzétek meg , nagyobb dogák előtt megszoktam nézegetni.
(bocsi ha már írták , de nemolvastamvégigazegészet)
[Szerkesztve] -
finest
addikt
Van a Kötelezők mértékkel c. sorozat, miért nem azt olvassátok? Meg van a Kötelezők röviden c. könyv is, az középiskolásoknak szól. Jobb mint az olvasónapló.
-
kisvirág
újonc
Minek mindig olvasni?
szegény deák mindig olvas
-
kisvirág
újonc
Szeríntem is nagyon nagy baromság olvasónaplókkal terhelni a diákokat.

Mintha nekük nem lenne más dolguk csak olvasni.Kinek van kedve baromi vastag és uncsi könyveket böngészni?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Na jo vannak csodabogarak akík imádnak olvasni , de én soha nem tartoztam közéjük és remélem nem is fogok.
szioka mindenkinek !!!!!Cuppp
-
cunci-mókus
újonc
Nem nagy cucc...én még életemben nem olvastam ki semmit a (Harry Potter-eket se!elkeztem de álltalában az utolsó fejezet felénél abba maradt....)még álltaláosban is édi-bédi arccal bejelentettem otthon hagytam, elázott, megette a kutya(stb...) ennek ellenére olvasok...és nem is vagyok tudatlan
hehe talán egoista 
-
raczger
őstag
Hali!
Kéne nekm olvasónapló sürgősen!
Ha vki tud segíteni akkor pls!
Wass Albert, Jókai Mór, Fekete István
Akármelyik műve jó, kivéve: A vuk, A kőszívű ember fiai, Az aranyember
Ha vki tud, az segítsen!
-
Frakk
tag
Nem sok reményt fűzök hozzá, hogy bárki tud segíteni, de ha mégis, az nagyon jól jönne. Az irodalom tanárom kitalálta, hogy jófej akar lenni, úgyhogy több mű közül is választhatunk, hogy házdolgozatot írhassunk. Tökmindegy, pontosan miről szól, csak az alábbi művek közül egyikkel legyen kapcsolatos: Kafka: Átváltozás, vagy Szolzsenyicin: Iván Gyenyiszovics egy napja, vagy Thomas Mann: Márió és a varázsló. Bár mindegyiket elolvastam, nincs se kedvem, se időm egyikről sem három oldalt írni (azt mondta a kedves, hogy ennyi a ''beugró''), de valószínűleg még ha megerőltetném magam, akkor se tudnék bármelyikről ennyit írni. Szóval, ha valakinek netalán lenne, egy ilyen esszéje, vagy tudna adni egy linket ahol van, akkor megmentene engem minimum két egyestől (olyan kedves tanárom van, hogy az irodalom házi hiányára nyelvtanból is ad egyet), plusz az azt nyilvánvalóan követő szivatástól.
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni! -
marchello91
csendes tag
Sziasztok!
Kéne egy olvasónapló a Szigeti veszedelem-ről.
egy részletesebb fajta
-
divot
veterán
Imádok olvasni, de töredelmesen bevallom, hogy a kötelezőkből jó párat kihagytam.
Az Antigone például reménytelen vállalkozásnak tűnt már az első sorok után, ezért föladtam a harcot, de a Kőszívű ember fiait sem találtam túl szórakoztatónak. Aztán az Ember tragédiája .. - no, arról soha nem fog meggyőzni senki sem, hogy remekmű.
Az a baj, hogy a kötelezők értelemszerűen az épp tanult korszakhoz kapcsolódnak, és így már a fiatal gyerekeknek is nehéz olvasmányokon keresztül kellene megszeretniük az irodalmat. Én szétválasztanám az irodalmi tanulmányokat, és az ''olvasni szeretés'' tanulását: például az általánosban mást adnék föl a lányoknak (Két Lotti és társai) és mást a fiúknak (Ivenhoe és társai), aztán ha már ráéreztek az ízére, jöhet Jókai, meg a többi nehéztüzér.
-
zsiga667
addikt
''Jelentem nekem fogalmam sincs perpill , hogy mi is a különbség monet és manet közt (arra remélem még jól emlékszem , hogy franciák voltak)
A lényeg az, hogy tudod hogy a két személy nem ugyanaz.
(Egyébként igen, tényleg francia mindkettő.)
De ez csak egy példa volt, nem kell minden festőt, írót, zeneszerzőt ismerni, az összes művüket meg főleg nem, de alapszinten azért illik tájékozottnak lenni. Pl. a Pitagorasz-tételt is illik ismerni, de ha nem tudod kapásból a bizonyítást nem fognak megkövezni érte (kivéve ha matektanár vagy).
''ezáltal én kevesebb vagy több ember lennék''
Márpedig szerintem minél többet tud egy ember (bármilyen téren), annál ''többet ér''. (Nem kell félreérteni, nem tartom értéktelenebbnek a kevésbé művelt embereket, de ha választhatok, inkább olyan társaságban vagyok ahol én vagyok a ''legsötétebb'' mint hogy ''hülyék'' között legyek.) -
tildy
nagyúr
Tudom , hogy nem a kérdésedre válaszoltam.
A műveltség nálam inkább a szerteágazó (de nem szétszórt!) érdeklődést, mint a tárgyi tudást jelenti.
Jelentem nekem fogalmam sincs perpill , hogy mi is a különbség monet és manet közt (arra remélem még jól emlékszem , hogy franciák voltak) , de nem hinném , hogy ezáltal én kevesebb vagy több ember lennék. Sosem bírtam az ilyen dolgokat megjegyezni, ráadásul ezeket ugyebár próbálták belénk sulykolni, szinte sikertelenül.
A kötelező olvasmányaim közül is csak azokra emlékszem, amiket már korábban elolvastam, minthogy kötelezően kellett volna ott-és akkor : pl. Arany Ember, Kisherceg, Ember tragédiája.... -
bdav
őstag
''Az Alapítványt viszont igen. De nem csak a trilógiát, hanem az egész sorozatot''
hehe. ja 4 évre leosztva talán müködne. nekem is itt figyel a polcomon mind a 6+1 kötet, a vastagságát csak méterben érdemes mérni
de egyébként teljesen döbbenetes ez az egész, pláne így hogy pár száz oldalra vagyok a teljes Robot - Birodalom vonal kiolvasásától (már csak a kieg. kötet utolsó regényének fele van hátra
)
Gyűrűk ura szvsz rendelkezik annyi ''irodalmi mondanivalóval'' is hogy érdemes lenne betenni, másrészt meglehetősen nagyhatású könyv. de az igaz hogy sokan letennék 50 oldalnál.
Tildy: Szép új világgal kapcsolatban teljesen igazad van, és elfeledkeztem a Fahrenheit 451ről is ami szintén beleférhetne. Meg nyilván még sok más is
(de azokrol tudok nyilatkozni amit olvastam már) -
misu
senior tag
Hy!
Ez a minél több oszkár annál sz@rabb ez már nekem is feltünt..
(lásd: Titanic...bele 3-4 tutigiccs oszt jóvan.....minőségileg, mondanivalóban messze elmarad a Ben Hurtól..de oszkárban mérve egyforma......
..mind1...)
Abba tényleg ne menjünk bele, hogy miért is olyan fontos mű ez, de az már nekem kicsit sok, hogy kötelező olvasmány legyen....privát vélemény, de nem hagyhattam szó nélkül!
mod: helyesírási hiba....

Szép napot!
Bye!
[Szerkesztve] -
Tithian
őstag
Jó kérdés, szerintem azért, mert az adott politikai széljárásban egy holokauszttal foglalkozó regény pont kapóra jött. Más kérdés, hogy a tartalma olyan, amilyen, s ha valaki elovasta, láthatja, hogy semmilyen politikai eszme igazolására nem alkalmas. Nem tűnik hitelesnek sem.
Egy példa: ha egy 15 éves zsidó gyerek, (aki mellesleg még egy imát sem tud elmondani, illetve nincs tisztában származásával, vallásával), három napon át utazik egy marhavagonban embertelen körülmények között Auschwitz felé, akkor érkezéskor nem a gyep szépsége, vagy a tisztek elragadó pontossága fogja felkelteni figyelmét, aznap nem önti ki az ételt, amit elétesznek, valószínűleg később sem nem fogja azt mondani az egyik koncentrációs táborban eltöltött napokra, hogy ''arany idők voltak ezek'', s nem az lesz a legnagyobb baja az amerikai katonák érkezésekor, hogy nem adnak ebédet, illetve a szabadulás után nemigen fogja azt mondani, hogy (nem szó szerint) ''mindenki csak a szörnyűségekről kérdezget, pedig igenis volt boldogság a haláltáborokban''. Ebben a regényben viszont igen.
Kertész további bölcseletei a művel kapcsolatban (pl: ''a haláltáborok gépezete nem működhetett volna az áldozatok készséges beleegyezése nélkül'') tovább rontják a megítélésemet. -
ngabor2
nagyúr
IMHO itt nem csak a holokauszt játszik szerepet (bár az is), de tapasztalatom szerint egy film is minél több Oscar-díjat kap, annál rosszabb. szerintem a holokauszt már kissé túl van lihegve (nem tagadom, hogy rendkívüli szörnyűség volt, amit nem szabad elfeledni, de azért van egy határ, amin nem kellene átmenni). Ha az üldözöttek bárhol felmerülnek, máris csend, és végtelen tiszteletadás kell, akkor is, ha az adott szituációban nem biztos, hogy megérdemelnék. De épp ezért inkább ebbe ne menjünk bele, mert épp ők, vagyis leszármazottjaik hajlamosak az ilyenek miatt vérig sértődni. Akinek nem inge, ne vegye magára.
-
ngabor2
nagyúr
Nálunk a kötelező olvasmány olyan volt, amit szinte senki se olvasott el. Így az én életemből is kimaradt jónéhány ''magasztos erkölcsi mondanivalójú'' lapos mű. Ha nem tud lekötni, elalszok rajta. Vannak olyan könyvek, amit szívesen elolvastam, mert érdekes volt, elgondolkodtatott. De már magát a kötelező olvasmány kategóriát nem szerettem, aki akarta, úgyis elolvasta, aki nem, az akkor se, ha egyest kapott érte. Különösen az ókori görög eposzokat utáltam. Volt, ami nekem is tetszett, pl. a Candide, az igazán érdekes, humoros volt, és mondanivalója is volt.
-
WN31RD
addikt
Én ''egy 80 oldalas kisregényt'' is simán kihagytam, ha pl. helyette másik 80 oldalas kisregényt akartam olvasni, ami jobban érdekelt.
Attól, hogy valami nem kerül sokba, még nem feltétlenül érdemes áldozni rá.
''Az atváltozás meg emlékeim szerint az a mű amit az óra előtti szünetben el lehet olvasni...''
Ilyen helyzetben kb. azt ésszerű mérlegelni, hogy az eredeti alkotás elolvasása vagy az egyéb információforrások felhajtása (elemzések, stb.) révén lehet kisebb energiabefektetéssel a kívánt iskolai osztályzatot megszerezni. Kellően rövid mű esetében tényleg a ''szünetben elolvasom'' módszer a leglogikusabb. -
misu
senior tag
Hy!
''ha tényleg annyira gyenge mint amilyennek mondod, akkor hogy kapott Nobel-díjat?''
Véleményem szerint a folyton aktuális holokauszt és a zsidóság elleni gyűlölet miatt kapott elismerést...irodalmilag nálam is a nulla felé konvergált...
Lehet, hogy másnak ez volt élete csúcskönyve, de szerintem kevesen lehetnek......
De ez az én magán(y)véleményem.
Bye! -
misu
senior tag
Hy!
Uramisten!

A sorstalanság kötelező olvasmány??????
Belekezdtem olvasni és egy 20-30 oldal után letettem....
Hát kéremszépen..
Bye! -
WN31RD
addikt
Én pl. nem gondolom, hogy létezik olyan mű, amelyet minden egyes embernek feltétlenül alaposan ismernie kellene. Rengeteg alkotás van, rengeteg - különféle szempontok alapján - értékes alkotás, ezek közül válogatni mindenképpen kompromisszum, és nem mindenki ízlésének, mentalitásának, érdeklődésének ugyanaz a kompromisszum(halmaz) felel meg. Nem gondolom, hogy létezik valamiféle ''abszolút'' mérce, amely alapján meg lehetne ítélni, hogy egy-egy alkotás mennyire értékes. Nem gondolom, hogy létezik a ''műveltségnek'' egy ''abszolút'' vagy akár csak leghasznosabbnak nevezhető mércéje.
Más kérdés, hogy vannak a kultúrának olyan területei, amelyeket tisztán praktikus okokból nem árt valamennyire ismerni, egyszerűen azért, mert olyan gyakran hivatkoznak rájuk közvetve vagy közvetlenül, hogy a hatékony kommunikációt lehetetlenítené el, ha valaki teljesen járatlan lenne ezekben. Errefelé ilyen pl. a Biblia, amelyet - világnézettől és irodalmi ízléstől függetlenül - mindenkinek érdemes tisztán praktikus okokból legalább kicsit ismernie.
(A topic témájához kapcsolódva: 1. Nem gondolom, hogy a jelenlegi kötelező olvasmányok a praktikus okokból megismerendő alkotásoknak a legjobb vagy kiemelkedően jó listáját jelentik. 2. Természetesen a közoktatásban nem lehetséges, hogy mindenki teljesen személyre szabott tanterv szerint haladjon; az, hogy nincs ''abszolút'' mérce, nem azt jelenti, hogy semmit nem szabad előírni.) -
zsiga667
addikt
''A legrosszabb kötelező olvasmánynak a Sorstalanságot tartom''
Nem olvastam, (valószínűleg nem is fogom, mert nem érdekel) de arra azért kíváncsi vagyok, hogy ha tényleg annyira gyenge mint amilyennek mondod, akkor hogy kapott Nobel-díjat? Mert azt ugye általában egész jó könyveknek adják...
(Nem kötekedés, tényleg csak kíváncsi vagyok.)
Az ókori görög eposzokat valóban nem egy elsős gimnazistával kellene olvastatni, a Kurázsi mamáról nem tudok nyilatkozni mivel nem olvastam (nálunk nem volt kötelező), de a többi említett művet igenis el lehet nyugodtan olvasni mert annyira rövidek. Egy többszáz oldalas régies nyelvezetű eposzt még megértem ha valaki lustaságból nem olvas el, de egy 80 oldalas kisregényt...
Az atváltozás meg emlékeim szerint az a mű amit az óra előtti szünetben el lehet olvasni... -
Tithian
őstag
Visszatekintve a gimnázium után a kötelező olvasmányokra azt tudom mondani, hogy a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe azt, hogy milyen könyveket érdemes elolvasni, illetve milyen életkorban.
14 évesen az első hónapra a feladat a következő könyvek megemésztése volt: Odüsszeia, Íliász, Antigoné. Adott életkorú fiatalnak erre van szüksége? Az Odüsszeia és az Íliász két viszonylag vaskos könyv, régies nyelvezettel, szokatlan elbeszélő stílussal. Szerintem értékes művek, az adott kor kiváló alkotásai, de nem elsős gimnazistáknak valók.
A negyedikeseknek szánt olvasmányokkal pedig az a bajom, hogy túl sok köztük a rétegmű. Nem azt mondom, hogy mainstream-kultúrát kellene oktatni az iskolákban (Harry Potter és társai), de ami jelenleg folyik, az túlzás.
Az Öreg halász és a tenger sokak számára nem egy szórakoztató mű, az erkölcsi tanulsága pedig nem olyan mélységű, hogy annak értelmezéséhez el kellene olvasni egy középszerű, egy cselekményszálú, kevés szereplős, vontatott regényt.
A Kurázsi mama gyermekei egy igazi szubkult sláger, de a legtöbb fiatal nem tudja nagyra értékelni. Egy példa: 36 gimnazista ment el iskolánkból a színházi előadásra, s négyen bírták cérnával az előadás végéig. Igazán mélyen szántó tanulsága meglátásom szerint ennek a műnek sincsen, maga a regény pedig meglehetősen középszerű. Az olyan alkotások, mint a Márió és a varázsló elfogadhatóak, azokban rövidségük ellenére legalább van némi mondanivaló is, illetve A közöny című regényt is jó választásnak tartom az egyedi emberábrázolása és a közvetített erkölcsi tanulság miatt, de az olyan rétegműveket, mint például Az átváltozás című Kafka alkotást kifejezetten feleslegesnek vélem.
A legrosszabb kötelező olvasmánynak a Sorstalanságot tartom, amit szabad akaratomból egész biztosan nem olvastam volna végig a főhős beteges karaktere miatt (hivatalosan: ''álnaív'' ábrázolásmód). Meglehetősen furcsának tartottam a főhős irreális viselkedését és látásmódját, valamint a regény tanulságát, melyet nem tudom, hogyan írhatott le valaki, aki maga is járt koncentrációs táborban. De hát ha szerinte így volt, akkor legyen. Szerintem viszont elbagatellizálja a holokausztot. -
misu
senior tag
Hy!
ehheheheheheee...
Elment a nyár, mi?
Nem olvastunk egy kanyit sem...
Jön az iskola....
Csak a PH! egész nyáron...
Én is csak azt tom mondani, hogy olvassátok el, mert nálunk annak idejín volt szúrópróba szerűen belekérdezés egy-egy műbe....
Aki meg nem tudta az egész évben szívot...
Szóval olvassatok, még van egy szűk hét....
addig is jó nyarat!
Bye! -
WN31RD
addikt
''És mellesleg szeretem ezeket a könyveket, így nem is tudom magam igazán beleélni azoknak a helyébe akik nem olvasnak.''
Ja, így könnyű.
(Ezzel azonban nincs mindenki így, pl. én is igen sok mindent kifejezetten nem állhattam a kötelezők közül.)
De félretéve az elméleti kérdést - ki-ki szerint ideális esetben mit kellene olvasniuk a diákoknak, illetve mi tartozik az alapnak nevezhető műveltség körébe -, úgy tűnik, nincs vita arról, hogy az oktatás a jelenlegi formájában csúfos kudarcot vall az említett területeken: A fiatalok igen jelentős része nem sajátítja el elégséges mértékben az olvasáshoz szükséges ''technikai'' ismereteket, és nem szerzi meg a kellő gyakorlatot - funkcionális analfabéta marad. Továbbá alapműveltek sem lesznek - semmilyen mérce szerint. Ráadásul nem kapnak motivációt ahhoz, hogy önerőből pótolják - legalább részben - a hiányosságaikat, sőt, sajnos éppen ellenkezőleg.
A gyakorlati kérdés tehát az, hogy hogyan lehetne a jelenlegi helyzeten javítani. Nem vagyok a terület szakértője, nem állíthatom, hogy szakmailag megalapozott választ tudnék adni erre. De józan paraszti ésszel azt mondom, hogy ha a gyerekeknek nem tetszik, amit kapnak, akkor próbálkozzunk mással, adjunk nekik olyasmit, ami tetszik nekik. Végtére is még mindig sokkal jobb, ha legalább funkcionális analfabéták nem lesznek, mégha műveletlenek is maradnak közben. Ha ehhez A Gyűrűk Ura kell, legyen, ha Harry Potter, legyen, ha Tom & Jerry rövidített kiadás, legyen. Nem tudom, mi lenne az optimális megoldás a problémára, de legalábbis a változtatásra való szándéknak meg kellene lennie - a struccpolitika helyett. A jelenlegi módszer - az akaratuk ellenére erővel beleverjük a fejükbe - ugyanis nem működik: A diákok erősebbek.
Ezt be kellene látni, el kellene ismerni, és - okos emberhez illő módon - alkalmazkodni kellene a helyzethez. -
zsiga667
addikt
válasz
Dodge_Dealer
üzenetére
Épp a nyelvezete miatt sokkal jobb mint a magyar fordítás.
Elvégre mégiscsak valami oxfordi nyelvészprofesszor írta.
Az viszont tény hogy nem egyszerű a megfelelő (felsőfokú) angoltudás nélkül. -
Dodge_Dealer
tag
Egyébként hogy valami pozitívat is mondjak a mai kötelező olvasmányokról:
Amit nagyon szívesen olvastam, sőt még évek múltán is elolvastam, ilyen volt a Robinson Crusoe, Tanár úr kérem.
A Mai diákokat már csak egy könyv terjedelme is elriaszthat, hát ha 20 oldal után egyszerüen lankad a figyelme
-
zsiga667
addikt
válasz
Dodge_Dealer
üzenetére
''De azt hiszem, hogy egy kötelező olvasmánynak azért valamiféle Irodalmi vonalat követnie kell, és a Gyürük ura ebből nagyon-nagyon kilóg.
Hasonló véleményen voltam addig, amíg el nem olvastam az eredetit (mármint a Gyűrűk Urát angolul).
-
Dodge_Dealer
tag
Egyébként én tudom, hogy a fiatalság körében mennyire népszerü a Gyürük ura, még én is, akkor közel 30 évesen is belevetettem magam igen intenziven az olvasásába

De azt hiszem, hogy egy kötelező olvasmánynak azért valamiféle Irodalmi vonalat követnie kell, és a Gyürük ura ebből nagyon-nagyon kilóg. -
zsiga667
addikt
És ha ezek bekerülnének a kötelezők közé, lehet hogy sokan ''elvből'' nem olvasnák el őket, mert ugye ami kötelező az nem jó.

Nameg szerinted egy 18 éves lányt mennyire kötne le az Alapítvány? Vagy akár a Dűne... A Gyűrűk Ura meg egyszerűen túl hosszú ahhoz hogy kötelezőnek feladják a mai funkcionális analfabéta fiatalságnak, szinte mindenki letenné 50 oldal után és szépen megnézné DVD-n. -
bdav
őstag
válasz
Dodge_Dealer
üzenetére
''Nem, nem Gyürük ura féle fantazy cuccra gondolnék elsősorban..''
ez off, deazért: más fantasyt én se tennék be. a Gyűrűk urát igen. te olvastad egyébként vagy csak látatlanba mondod ezt? -
Dodge_Dealer
tag
Én szerintem ha alapmüvekről van szó, ha nem, a fiatalok nagy érdektelenséget tanusítanak az ilyen kötelező müvek iránt.
Egyrészt szerintem vérfrissítésre lenne szükség a kötelező olvasmányokat tekintve, másrészt pedig valamelyest szem előtt kéne tartani a diákok Irodalmi érdeklődési körét, és igazítani ehhez az elolvasandó Irodalmat.
Nem pedig erőltetni azt, ami már évtizedekkel ezelőtt sem válthatott ki kitörő örömöt.
A Mádik dolog, hogy azt nem hiszem el, hogy nincs jelenleg olyan Fiataloknak ajánlható Olvasható Irodalom, melyet a tanárok kiválaszthatnának a diákoknak kötelezőként.
Szek: Nem, nem Gyürük ura féle fantazy cuccra gondolnék elsősorban..
[Szerkesztve] -
bdav
őstag
alapvetően sztem a kötelező olvasmányok kellenek, de sztem azzal van a baj hogy nagyon merev a lista. persze vannak olyan könyvek amiket el kell olvasni, és el fog kelleni 20-30 év mulva is, de azért jolenne egy kis rugalmasság a rendszerbe. pl. egy jópár könyvet simán ki lehetne szórni hogy belekerülhessenek mások; én személy szerint a már emlegetett Alapítványt vagy a Gyűrűk urát (vagy a Dűnét) beleraknám a kötelező listába, mert ezeket akkora jelentőségű műveknek tartom. de sztem erre még várni kell, és nem reménykedem benne nagyon...
-
zsiga667
addikt
''Nem állítottam ezt (sem).''
Nem. Azt állítottad, hogy a Szigeti veszedelem azért nem jó mert régies a nyelvezete és nincs semmi üzenete a mai diákok számára. Szerintem meg van, a régies nyelvezet meg azért egy átlagos képességű embernek ne jelentsen gondot...
''De nézz csak utána, mennyit panaszkodnak az angol anyanyelvűek, és hogy irigylik a világ többi részét, akik modern fordításban olvashatják Shakespeare-t.''
A hamburgerzabáló Bush-szavazókra gondolsz? Mert nekik javasolnám a képes Shakespeare-meséket.
Mellesleg a magyar Shakespeare-fordítás se éppen ''modern'', mégis egész tűrhető... 
''Egyébként Shakespeare-t és a Szigeti veszedelmet nem tartom egy kategóriának, bőven az előbbi javára.''
Ezért kötelező Zrínyi műveiből kb 100 oldal, Shakespeare műveiből pedig ezer.
''Nincs ezzel semmi baj, én is olvastam nem kevés olyasmit, amit ''minőségi irodalomnak'' tartanak.''
Ez meg is látszik az írásaid stílusán, és ezt nem helyettesítheti semmi más.
''Csak azt nem gondolom, hogy érdemes végigrágnia magát az embernek a ''minőségi irodalom'' adott hányadán pusztán azért, hogy kiragaszthassa a plecsnit a homlokára: Letettem a műveltségi vizsgát.''
És nekem, mint leendő agrármérnöknek, miért kell tudnom differenciálegyenleteket megoldani?
Mert használni nem fogom, soha életemben. De arra jó volt, hogy fejlesztette a problémamegoldó képességemet. Az irodalom meg a szókincsemet, stílusomat. És mellesleg szeretem ezeket a könyveket, így nem is tudom magam igazán beleélni azoknak a helyébe akik nem olvasnak. 
''Ez talán így van, bár nem vagyok biztos benne, hogy a társadalmi sikerhez feltétlenül szükséges az egészen minimálisnál nagyobb műveltség, de hogy ez-e a lényeg, az már igen erősen nézőpont kérdése. (Számomra nem ez a lényeg.) [...] Biztos, hogy mindenki erre vágyik? Én pl. nem akarok igazgató lenni; még akkor sem vonzana a managerek világa, ha nem kellene külön ''alkalmazkodni'' ehhez.''
Erre meg csak anyit tudok mondani, hogy irigyellek.
-
WN31RD
addikt
(''Akkor Shakespeare drámái is szarok mert régies a nyelvezetük?''
Nem állítottam ezt (sem). De nézz csak utána, mennyit panaszkodnak az angol anyanyelvűek, és hogy irigylik a világ többi részét, akik modern fordításban olvashatják Shakespeare-t.
Egyébként Shakespeare-t és a Szigeti veszedelmet nem tartom egy kategóriának, bőven az előbbi javára.)
''Megtanulunk olvasni, netán még élvezzük is az olvasást, és közben a műveltségünket is ''tuningoljuk'' egy kicsit.''
Nincs ezzel semmi baj, én is olvastam nem kevés olyasmit, amit ''minőségi irodalomnak'' tartanak. Csak azt nem gondolom, hogy érdemes végigrágnia magát az embernek a ''minőségi irodalom'' adott hányadán pusztán azért, hogy kiragaszthassa a plecsnit a homlokára: Letettem a műveltségi vizsgát. Én pl. ha valami nem tetszik (nagyon szubjektív!), akkor csak egészen kivételes esetben olvasom el; az időm véges, pazarlásnak érezném.
''az a lényeg [...] hogy mi a társadalmilag elismert.''
Ez talán így van, bár nem vagyok biztos benne, hogy a társadalmi sikerhez feltétlenül szükséges az egészen minimálisnál nagyobb műveltség, de hogy ez-e a lényeg, az már igen erősen nézőpont kérdése. (Számomra nem ez a lényeg.)
''nem kapod meg azt az igazgatói/részlegvezetői állást amit a másik megkap ha alkalmazkodik''
Biztos, hogy mindenki erre vágyik? Én pl. nem akarok igazgató lenni; még akkor sem vonzana a managerek világa, ha nem kellene külön ''alkalmazkodni'' ehhez.
Szerk.: amivel meg ''éhendöglesz''
Pénzért nem olvasok irodalmat. Nem vagyok irodalomkritikus, tehát kurválkodásnak érezném. -
concret_hp
addikt
én mindet elkezdtem olvasni amit feladtak. ami unalmas / nehezen olvashato volt azt hagytam a ...

de azért a nagyrészét elolvastam. mondjuk amiröl itt szo van, a szigeti veszedelmet kb a tizedéig olvastam csak
szvsz igenis hozzá tartozik 1 gyerek fejlödéséehez hogy mondjuk 1 Pál utcai fiukat, vagy egy köszivü ember fiait elolvasson.
nem azt mondom h mindent el kell olvasni, amit feladnak, de azért nem árt meg a gyerekeknek ha olvasnak.
alapvetö probléma hogy vannak olyan felsö tagozatos delikvensek akik nem tudnak megfelelö szinten olvasni. ero 1, nem tu folyékonyan olvasni ; 2, egy féloldalas szöveg elolvasása után fogalam sincs arrol hogy miröl olvasott. ezek sztem megelözhetök ha leültetik a gyereket még also tagozatban h igenis tessék olvasni.
-
zsiga667
addikt
''Olvashattam róla''
...jót is és rosszat is. Mint mindenről.
''vagy olvashattam részleteket belőle''
Ez már elfogadható érv, ha elolvasod egy könyv 20-30%-át és még mindig szarnak érzed, akkor nagy eséllyel tényleg felesleges tovább olvasnod.
''Ugye nem érvelnél hasonló módon mondjuk a heroin kipróbálása mellett, és ugye te sem olvastál végig minden ponyvát, amit szarnak tartasz?''
A heroin kipróbálása mellett azért lehetne viszonylag érvelni mert nyilvánvalóan jó érzés. (Ezt biológiai és kémiai úton meg lehet magyarázni.) Azt hogy ellene mivel lehet érvelni, hondolom nem kell kifejtenem...
Olyan könyvről pedig nem alkotok véleményt amit nem olvastam. Egy ponyvát egy nap alatt elolvasok, ha feltétlenül véleményezni kívánom. (Egyébként hasonló megfontolásból olvastam az összes Harry Potter-t.)
''Először is én (itt) semmire nem mondtam, hogy ''szar'', sőt, még külön meg is jegyeztem, hogy pl. a Szigeti veszedelmet mint alkotást nem akarom minősíteni.''
Akkor elnézést, talán félreértettem.
''Másodszor a kettő (''szar'' illetve érdemes elolvasni) nem minden esetben függ össze, olyan irányba legalábbis semmiképpen, hogy ha valami nem kifejezetten szar, akkor feltétlenül érdemes elolvasni.''Ez is igaz, csak a kötelező olvasmányok tekintetében nem erről van szó. Azok ugyanis szvsz. kicsit feljebb állnak mint a ''nem kifejezetten szar'' kategória.
''Szerintem nincs értelme egy ilyen általános összehasonlításnak. Nem az a lényeg, hogy hány éve írtak valamit, hanem az, hogy mit mond, milyen nyelvezettel, stb.''
Akkor Shakespeare drámái is szarok mert régies a nyelvezetük? Vagy az ókori görög eposzok? Esetleg nem mondanak semmit ami a mai emberek számára érdekes lehet? Neked lehet hogy nem (bár ezt nem tartom túl valószínűnek), de nekem igen. Éppen úgy mint a Szigeti veszedelem.
''Ez így van. De ilyen szempontból kb. bármilyen hosszabb, egybefüggő szöveg megteszi.''
De mért nem ütünk két (vagy inkább három) legyet egy csapásra? Megtanulunk olvasni, netán még élvezzük is az olvasást, és közben a műveltségünket is ''tuningoljuk'' egy kicsit. Az első két ponthoz elég egy ponyva is, vagy akár egy újság, de a harmadikhoz minőségi irodalom kell, nem HP és mégcsak nem is Winettou (amit mellesleg nagyon szerettem).
''Nos, a ''sokkal többet''-tel egyetértek.''
Igen, a lényeg ez, de ha valaki olvasta ezeket a könyveket és még mellé sokminden ''irodalmilag kevésbé értékes'' művet (és megintcsak a HP-t kell felhoznom, bocs
), az talán egy kicsit jobban járt mintha csak az ''és még sokkal több'' kategória aljából olvasott volna akár háromszor annyit...
''Nem mindenkinek ugyanaz (a társaság, könyv, stb.) jön be.''
Nem az a lényeg hogy mi jön be és mi nem (én se vagyok akkora sznob amekkorának most gondolsz
), hanem az hogy mi a társadalmilag elismert. Lehet neked igazad ha mások ezt nem látják be, attól még neked nem lesz jó, és hogy visszatérjünk a kiindulási ponthoz, nem kapod meg azt az igazgatói/részlegvezetői állást amit a másik megkap ha alkalmazkodik, hanem csak a ''sima'' programozóit, amivel meg ''éhendöglesz''. És ezeken változtatni meg csak felülről lehet, a kapitalizmusban nem divat a forradalom... -
WN31RD
addikt
(''Mi alapján alkotsz véleményt egy olyan könyvről amit nem olvastál?''
Olvashattam róla, vagy olvashattam részleteket belőle.
(Ugye nem érvelnél hasonló módon mondjuk a heroin kipróbálása mellett, és ugye te sem olvastál végig minden ponyvát, amit szarnak tartasz?)
''Ha olvastad, teljes joggal mondhatod rá hogy szar, de még akkor se mondhatod azt hogy felesleges másoknak elolvasni.''
Először is én (itt) semmire nem mondtam, hogy ''szar'', sőt, még külön meg is jegyeztem, hogy pl. a Szigeti veszedelmet mint alkotást nem akarom minősíteni. Másodszor a kettő (''szar'' illetve érdemes elolvasni) nem minden esetben függ össze, olyan irányba legalábbis semmiképpen, hogy ha valami nem kifejezetten szar, akkor feltétlenül érdemes elolvasni.)
''Ez kb. annyira igaz mint az hogy egy 30-40-50 éves sci-fi regény (pl. az Alapítvány) felett eljárt az idő...''
Szerintem nincs értelme egy ilyen általános összehasonlításnak. Nem az a lényeg, hogy hány éve írtak valamit, hanem az, hogy mit mond, milyen nyelvezettel, stb.
''Ha másra nem, arra biztos jó a sok olvasás hogy megtanul az ember jobban és gyorsabban olvasni.''
Ez így van. De ilyen szempontból kb. bármilyen hosszabb, egybefüggő szöveg megteszi.
''Egy értelmes, művelt ember olvasta ezeket a könyveket, és még sokkal többet ezeknél [...]
azokban a körökben ahol én mozgok, az a divat hogy az olyanokat nézik le akik [...]''
Nos, a ''sokkal többet''-tel egyetértek.
Nem mindenkinek ugyanaz (a társaság, könyv, stb.) jön be.
-
zsiga667
addikt
''Ezt komolyan így gondolod, vagy ez csak amolyan ''definíció szerinti'' vélemény?''
Igen, ezt teljesen komolyan gondolom. Bizonyos szinten ez a minimum. Egy jobb céghez nem vesznek fel egy olyan informatikust, aki nem tud angolul legalább középszinten (direkt nem középfokot írtam, nem a vizsga számít), hiába ő a legjobb a szakterületén. Szvsz ugyanez a helyzet az irodalommal (és minden más gimnáziumban oktatott tananyaggal) is. Egy értelmes, művelt ember olvasta ezeket a könyveket, és még sokkal többet ezeknél. Aki meg nem, akár azért mert lusta volt, akár mert szerinte ''szar könyvek'' (amit ugye honnan tudhat ha nem olvasta...), az ne csodálkozzon ha esetleg kinézik egy jobb társaságból, vagy valamiért nem kap meg egy jobb állást/fizetésemelést/stb. Divat itt a PH!-n lenézni mindenkit aki nem tud bekötött szemmel Debian-t telepíteni, aztán utána saját kezűleg megírni a VGA-jához való spec drivert. (Ez persze erős túlzás, de a lényeg remélem átmegy.) Nos, azokban a körökben ahol én mozgok, az a divat hogy az olyanokat nézik le akik nem olvasták az Öreg halász és a tenger-t, nem tudják hogy mi a különbség Monet és Manet közt, és a Beethoven név hallatán egy kutyára asszociálnak...
''Egy kevésbé seggelős, kevésbé konformista diák pedig esetleg tesz a kötelezőkre, mert helyettük olyasmit olvas, ami érdekli, és amit nem felejt el két hét múlva.''
Igaz. Én vagyok erre a tökéletes példa. Általános és középiskolai tanulmányaim során talán kétszer fordult elő velem, hogy időre elolvastam volna egy kötelező olvasmányt. De elolvastam mindet, és még mellette sok mást, többek között azokat is amiket említettél.
''Mellesleg a kötelezőket - véleményem szerint - elég korlátolt és maradi szemlélet alapján választják ki.''
Ez erősen tanárfüggő, de a lényeg nem ez. Mi alapján alkotsz véleményt egy olyan könyvről amit nem olvastál? Ha olvastad, teljes joggal mondhatod rá hogy szar, de még akkor se mondhatod azt hogy felesleges másoknak elolvasni. (Az annyira szar könyvek azért talán nem kerülnek a kötelezők közé...)
''Egy ''Szigeti veszedelem'' a mai emberek többségének semmit nem mond, nem viszi előbbre, nem jelent élményt az elolvasása. Eljárt fölötte az idő, kb. annyira érdekes, mint a középkori ruházat: ''Jé, ilyen is volt?''''
Ez kb. annyira igaz mint az hogy egy 30-40-50 éves sci-fi regény (pl. az Alapítvány) felett eljárt az idő...
''Utólag visszatekintve úgy gondolom, nem lett volna értelme válogatás nélkül magamba erőltetni mindazt, amit a nagyokosok az uniformizált ''műveltség'' magasztos eszméje alá gyűjtöttek. Nem lettem volna tőle több.''
Ha másra nem, arra biztos jó a sok olvasás hogy megtanul az ember jobban és gyorsabban olvasni. Azt látom manapság az évfolyamtársaimon és pl. a saját testvéremen is, hogy egyszerűen nem tudnak olvasni. Én elolvasok óránként kb. 40 oldalt egy regényből (természetesen tudom is hogy mit olvasok, nem zombi-style...), és mondjuk huszat egy szerveskémia-tankönyvből, míg ők harmadennyit se. És ez szomorú. Pár év múlva már írni se tudnak majd a tizenévesek?
Ugyanebből az okból érdemes verset tanulni (ugye ezt is minden középiskolás utálja...), javítja a memóriát, ami jól jön később az egyetemen. -
WN31RD
addikt
''Az általános műveltséghez igenis hozzátartozik hogy az ember elolvassa a gimnáziumi kötelező olvasmányokat.''
Ezt komolyan így gondolod, vagy ez csak amolyan ''definíció szerinti'' vélemény?
''műveletlen szakbarbár tuskó''
Ugyan már... Nem attól lesz valaki műveletlen tuskó, mert nem olvassa el az összes kötelező olvasmányt. Mint ahogyan művelt sem lesz attól, hogy elolvassa őket. Egy seggelős tévézombi simán átrágja magát a kötelezőkön, mert ezt várják tőle, de ami az egyik fülén be, a másikon ki. Egy kevésbé seggelős, kevésbé konformista diák pedig esetleg tesz a kötelezőkre, mert helyettük olyasmit olvas, ami érdekli, és amit nem felejt el két hét múlva. (Nyilván a valóság általában nem ilyen végletes.)
Alapvetően a ''műveljük a fiatalokat'' szándék ott bukik el, hogy leginkább kényszerből olvasnak. Egy Harry Potter, Abigél, Winnetou, Dűne, stb. százszor többet ér, ha szívesen olvassa a gyerek, mint bármilyen ''kötelező'', ami miatt magát az olvasást utálja meg. Aztán, ha szeret olvasni, majd elolvassa a kötelezőknek is egy - kisebb vagy nagyobb - részét, azokat, amelyek érdeklik.
Mellesleg a kötelezőket - véleményem szerint - elég korlátolt és maradi szemlélet alapján választják ki. Egy ''Szigeti veszedelem'' a mai emberek többségének semmit nem mond, nem viszi előbbre, nem jelent élményt az elolvasása. Eljárt fölötte az idő, kb. annyira érdekes, mint a középkori ruházat: ''Jé, ilyen is volt?'' Nem kellene erőltetni.
Én pl. sok kötelezőt elolvastam (történetesen az említett Kőszívű ember fiait is), igen sokat pedig nem, olvastam helyettük mást, pl. Asimovot. Utólag visszatekintve úgy gondolom, nem lett volna értelme válogatás nélkül magamba erőltetni mindazt, amit a nagyokosok az uniformizált ''műveltség'' magasztos eszméje alá gyűjtöttek. Nem lettem volna tőle több. A mai fejemmel sem olvasnék több kötelezőt, sőt... Ezért tanácsolom a fiatalabbaknak is azt, hogy ne azt nézzék, mi a ''kötelező'', hanem gondolkodjanak. -
zsiga667
addikt
Olvassanak inkább Harry Potter-t? Vagy üljenek a PC előtt és nyitogassák a hülye topicokat a PH!-n?

Az általános műveltséghez igenis hozzátartozik hogy az ember elolvassa a gimnáziumi kötelező olvasmányokat. Lehet őket utálni, én is sokat szarnak tartok közülük, de elolvastam. Egy Szigeti veszedelem kaliberű kis 100oldalas könyvön meg aztán igazán nem kellene fennakadni, 3-4 óra az egész.
Persze, nem kell elolvasni, lehet műveletlen szakbarbár tuskó is az ember. (És itt nem rád gondolok, mielőtt még félreértenéd.) Csak nem ezt kellene javasolni a fiatalabbaknak... -
Dodge_Dealer
tag
Miért nem lehetne a gyerekekkel Modern irományokat olvastatni?
Miért kell a 100 éves , szakállas müveket olvasnia 10 generációnak? -
Dexter68
addikt
A Szent Péter esernyőjét megtaláltam valahol a neten, amikor a gyerekemnek kellett... De eleve nem tudom, hogy miért nem valami olyasmit adnak a gyereknek olvasni, ami esetleg megtetszik neki, rákap az olvasásra. A nagyobbiknál pont jókor jött a Harry Potter-őrület, mert gyakorlatilag mindent elolvas. A középső már nehezebb. Képregényeket olvasgat, de könyvet nem szívesen. Ka legkisebb falja a könyveket, de szó szerint, mert még csak 9 hónapos
Nagon haragszik, ha kikotrom a szájából 
Én is utáltam a legtöbb kötelezőt, mert nem is igazán fogtam, hogy miről van ott szó. Elolvastam, de nem tetszett. Az abszurdot pl. (Átváltozás) anno nem is tudtam poénra venni, inkább nyomasztott. Pedig visszagondolva tök jók voltak már középiskolában feladva, csak én nem voltam érett hozzá. De szerintem más sem. Elolvastuk, meghallgattuk, hogy a tanár szerint hogy kell értelmezni, oszt jóvan. -
tildy
nagyúr
Én annak idején el sem olvastam sem a szigeti veszedelmet, sem a kőszívű ember fiait. Azt hiszem az irodalomtanár megengedte, hogy lehessen mást is választani, de mivel ugye a korábbi években midnenki a kőszívűt olvasta, és volt róla naplója, a nagy többség is azt olvasta el. Én már nem emlékszem mit olvastam helyette

-
Tökös00
csendes tag
nekünk a nyárra 11-et adtak...
közte volt a biblia is(a teljes) -
Tökös00
csendes tag
köszi szépen és tökéletesen igazad van...

-
WN31RD
addikt
Az előbb zárt topicra (Szigeti veszedelem - Bővebben: link) reagálva:
Hihetetlen (na jó, nem hihetetlen, inkább röhejes), hogy még mindig ezzel cseszegetik a népet. Nem magát a művet akarom minősíteni, hanem azt, hogy a mai tizenéveseket ezzel fárasztják. Ha valamivel el lehet venni a fiatalok kedvét az olvasástól, hát az pont az ilyesmi erőltetése.
Én a magam részéről azt tanácsolom a középiskolásoknak, hogy az ilyen idióta feladatokon minél kisebb energiabefektetéssel legyenek túl. Nincs értelme elolvasni, nem ettől leszel okos. Olvass inkább olyasmit, ami őszintén érdekel, ami megmozgatja a fantáziádat! -
Tökös00
csendes tag
szal megvan valakinek?
-
Tökös00
csendes tag
Csumika
Légyszi küldje már el valaki nekem a Zrínyi Miklós- Szigeti vaeszedelem olvasónaplóját.
Nagyon fontos lenne. Ha lehet ne legyen túl rövid...
Engem kinyírnak ha nem lesz meg.
Címem: balazs.tokos@freemail.hu
előre is köszi -
_Volkovy_
nagyúr
Nekem meg most Illyés Gyulától kéne a Puszták népéhez valami..
Kurvára nincs kedvem elolvasni. -
winamp
tag
Van valakinek Arany János - Aranyember olvasónaplója?

-
Jarlaxle
senior tag
re #28: Jólvan na elírtam.
Az átolvasásra sincs időm, föci versenyre tanulok.
re #29 LOL
-
Tubika
csendes tag
UPPP!!!!!!!!!!

-
Tubika
csendes tag
Sziasztok!
Nekem a légy jó mindhaláligból Nyilas Misi jellemzése kellene!
Köszi mendenkinek! -
Jarlaxle
senior tag
Hello! Nekem az Ábel a rengeteg olvasónaplóra lenne szükségem. Lécci mélben.
Mielőtt azt mondanátok hogy olvassam el, megjegyzem hogy elolvastam még a nyáron, de most nincs időm elolvasni mégegyszer azért hogy olvasónaplót készítsek. Előre is thx! -
WN31RD
addikt
válasz
loszerafin
üzenetére
''Soha többet nem lesztek ilyen széleslátókörűek.''
Végülis értelmezés dolga, hogy mit értünk ez alatt... Én mindenesetre semmiképpen nem neveznék széles látókörűnek egy átlagos középiskolást, akibe jórészt az akarata ellenére belevertek néhány adathalmazt. Ha mégis széleslátókörű (persze így már messze nem átlagos), akkor nem a középiskolai tananyag miatt az.
#22: Kivételes egyéniségek nyilván kivételes dolgokat hozhatnak ki egyes emberekből, de a kivételes egyéniségek igen ritkák.
Úgy gondolom, hogy ha valamit nem élvezettel, de legalábbis némi őszinte érdeklődéssel tanul az ember (nem kisgyerekekről beszélek), az legtöbbször semmit sem ér, sőt, inkább egyenesen elvesztegetett idő, mert ritkán lesz belőle használható tudás. Persze nem lehet mindenkinek az igényeit messzemenőkig figyelembe venni, de a mai magyar középiskolai oktatás - ott, ahol lenne lehetőség rá, mert nyilvánvalóan kevésbé lehet alakítani pl. a matek oktatást, mint az irodalmat - nemhogy nem messzemenőkig, de egyáltalán nem veszi figyelembe az itt és most élő diákok érdeklődését, és a realitásokat.
''Meg kell bescülni alehetőséget, hogy van időtök foglalkozni ennyi mindennel.''
Bizony meg kell becsülni... és érdemes okosan élni vele.
Az idegen nyelvektől és a nagyon alapvető ismeretektől eltekintve kevés dolognak volt értelme azok közül, amit a középiskolában számonkértek tőlem. Ami órát ellógtam, aminek a megtanulását elmulasztottam, annak a túlnyomó többségét így utólag visszatekintve nem sajnálom, sőt, mai fejjel sokkal többet lógnék illetve sumákolnék. Nem azért, hogy kevesebbet kelljen tanulnom, hanem hogy még nagyobb arányban (persze nem kizárólag) inkább azzal foglalkozzak, ami érdekel, és azt olvassam, ami érdekel. -
loszerafin
senior tag
EGyébként meg lenne csak olyan irodalomtanárod, aki MINDENT fejből mond (vers, pl), lenne olyan tekintélye, hogy még éjszaka is a kötelező olvasmányokat olvasná mindenki, és ÖRÖMMEL.
-
loszerafin
senior tag
Szvsz ez így van. Órán elmondják, miről szól.
Megjegyzem, akkor pl. a matek hasonlóan működne? Tehát a definíciók, tételek közül azokat kellene
csak megtanulni, amik tetszenek nekem? Érdekes matematika alakulna így ki.
Vagy vegyünk egy rendszergazdát. Csak ahhoz a szerverprogramhoz kell értenie, amit szeret.
Azaz, a mail szervert jól beállítja, mert imádja a sendmailt, de a http proxyhoz hozzá se nyúl, mert az nem a kedvence.
Vagy az autószerelő. Karburátor az ok, de a hengereket mellőzzük, azok csúnyák.
Egyébként meg nagyon nehéz kiválasztani, mit olvasnál szívesen, annyi rengeteg könyv van. -
Apophis
őstag
Az az alapvető baj a mai irodalomoktatással, hogy a maguk idejében szórakoztatásra szánt műveket kötelező, mintegy ''történelmi'' adatoknak titulálnak. Ez így nem helyes, foglalkozzon vele az, akit érdekel, én pl. minden kötelezőbe belekezdtem, de ami párszáz oldal után is szar volt, azt nem voltam hajlandó elolvasni, mert nem erre szánták. Ami tetszik, úgyis megtalálom és elolvasom, és ezek általában nem a kötelezők közül kerülnek ki.
Korrekt az lenne, ha a tanár pár mondatban vázolná a mű gerincét, és ajánlott olvasmánynak nyilvánítaná. Persze így is kevesen olvasnák, de még mindíg jobb, mint hogy mindenki rövidítettet olvas, meg leszedi az Internetről a tartalmát, aztán elfelejti, plusz rossz élménnyel gazdagodik az időfecsérlés miatt...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Apophis
őstag
válasz
loszerafin
üzenetére
Csak sokra megy vele az ember, ha 2 hét múlva elfelejti...

Az meg nem széles látókör, ha rákényszerítik általa feleslegesnek gondolt adatok bebiflázására. Ha mindezek önként érdekelnék, az lenn az.
[Szerkesztve] -
agrarfiatal
senior tag
válasz
loszerafin
üzenetére
ja a gondolkodás hiánya eléggé súlyos napjainkban
-
loszerafin
senior tag
-
loszerafin
senior tag
A tv - többek között - nem mozgatja meg az agyad. Mindent tálcán kínál.
Olvasás közben elképzeled a dolgokat. Így, ha egy könyvben leírják, hogy ''A megölte B-t'', te az ölést úgy képzeled el, ahogy akarod. Ahogy a saját vérmérsékletednek megfelelő. Ám a tv-ben megkapod egyenesben azt, amit a rendező elképzelt.
Példa:
Piroskát megeszi a farkas a mesében (természetesen egyben, nem rágja szét, nem töri el a csontjait, nem emészti meg, nem harapja le a kezét, stb). Ugyanezt tv-ben nézve ... hát képzeld el, a fantáziádra bízom. -
Tithian
őstag
A Közöny például egész élvezetes volt (bár nem egy szokványos regény), a baj azzal van, hogy rétegműveket, vagy nem az adott korosztálynak szánt könyveket tesznek kötelező olvasmánnyá. Olyan, mintha a Kill Bill-t, ami egyesek szerint mestermű, mások szerint fércmű, kötelezővé tennék.
Az irodalommal, mint tantárggyal nincs bajom, pláne, hogy hozzá viszonylag közel pályát választok... -
Elrood
őstag
Huh, emlékszem egy gimnazista jelenetre.
Tanár szidta a tv-t, hogy így ölnek benne meg stb, hogy az ifjúságra milyen rossz hatással van. Erre megkérdeztem:
Kötelező olvasmányainkban mindig meghal/megölnek valakit, az orosz realizmustól meg csak depressziós lesz az ember, akkor a köt. olv.-k nincsenek rossz hatással ránk?
(Tanár nem válaszolt
) -
loszerafin
senior tag
Megjegyzem, a Szent Péter esernyője nagyon vicces, jópofa könyv.
A Sorstalanság nagyon megrázó, igen jó könyv.
Az Öreg halász és a tenger-t most olvasom angolul, nagyon jó könyv, sokan mesterműnek tartják, olyannak, amiből egy sort se lehetne kihagyni vagy másképp megírni.
Ráadásul ez a három igen-igen rövid. 2 nap alatt bármelyiket el lehet olvasni
Abban viszont egyetértek, hogy sajnos nem a diákok életkorának megfelelő könyveket olvastatják a tanárok.
Az olvasónapló írása nem ostobaság.
. -
-
Tithian
őstag
Jesszusom, még adnak fel házifeladat gyanánt olvasónaplózást?
Így negyedikben látom, mennyi kritikán aluli alkotást kell elovasni, hát ha ezekből még házidolgozatot is kellene írni...
A jó öreg puska.hu, a puska.index.hu vagy az oktaton.hu jó szolgálatot tehet ilyenkor. -
Wildmage
senior tag
Letölteni nem tudom honnan tudnál, de vannak/voltak olyan könyvek, mint:
-Kötelezők röviden
-Ajánlottak röviden
Ezek ugyan nem olvasónaplók, de legalább tudod miről szól az a sok fárasztó vacak,amivel a szegény diákokat sokkolják.
ui: Nem, köszönöm nem kérem azokat a beszólásokat, hogy milyen primitív vagyok, mert nem olvastam el mind az 12465464 kötelező olvasmányt, amit feladtak anno az általánosban és a szakközépben!
[Szerkesztve] -
MoneyM
senior tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni hogy tudtok olyan oldalt mondani
ahonnan elkészített olvasónaplókat lehet letölteni
AMI NAGYON FONTOS LENNE:
Mikszáth Kálmán: Szent Péter Esernyője
Szabó Magdolna: Abigél
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- Eladó Realme 9 Pro 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Akció!!! Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3535
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
]
kellene nekem segíteni abban,hogy hol tudnák olyan oldalt keresni ahol leírják azt a naplót amiben benne van az hogy csoportosítani a szereplőket a helyszínek alapján!
és ha valaki leírná a szereplőket hogy hol vannak azt megköszönném!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

hehe talán egoista 

hehe. ja 4 évre leosztva talán müködne. nekem is itt figyel a polcomon mind a 6+1 kötet, a vastagságát csak méterben érdemes mérni