- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Ebook okosítás: kijelző kalandok
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
csizo13
tag
Oké, igazad van, nálam is a megfelelő képminőség volt a lényeg, talán most a HDR-t túlzottan kiemeltem, miközben inkább a feketeszint és az általános vizuális élmény zavart.
Az, hogy a Mini lejátszása közben a sötétebb részek (pl. a film felső és alsó sávjai) tökéletesen feketék voltak, viszont a tényleges képtartalom szürkés-feketés árnyalatokat mutatott – mintha a ledeket látnám. A színes, mozgó logók pedig pixelhalmaznak tűntek, elmosódva.
Számomra nem a technikai elnevezés a fontos, hanem az, hogy a készülék nyújtsa azt a képminőséget, amit elvár az ember a specifikációk alapján.
A lényeg, hogy végül sikerült „elővarázsolni” a valódi feketéket, ahogy fentebb leírtam, AirPlayen keresztül működött jól. -
csizo13
tag
válasz
4264adam #1298 üzenetére
Igen, világos volt.
Tisztában vagyok vele, hogy a HDR-élményhez több tényezőnek is teljesülnie kell – a forrásnak, a kijelzőnek, a kábeleknek és a rendszer implementációjának is szerepe lehet.
Viszont érdekes, hogy nálam ugyanazzal a HDMI 2.1 kábellel, ugyanazon a hálózaton (kábeles csatlakozással) az Xbox tökéletes HDR-t produkál, míg a Mac mini M2 Pro nem.
A macOS kijelzőbeállításainál természetesen be volt kapcsolva a nagy dinamikatartomány.
Ami számomra még furcsább (ezt már említettem), hogy ha AirPlayen keresztül (pl. iPadről) játszom le ugyanazt a tartalmat, akkor a HDR-megjelenítés teljesen rendben van, pedig az eszköz csak wifin csatlakozik.
A hiba az én részemről ott volt, hogy az Xboxos változatot nem ellenőriztem az első benyomásos hozzászólásomban, mert nem gondoltam volna, hogy képmegjelenítésben az Xbox jobb lehet, mint a Mac mini, ha minden más tényező azonos.Érdekelne, hogy az itteni szakértők számára ez is alapvető volt-e?
Mert egy ilyen típusú tanácsot (vagy megoldási javaslatot) szívesebben fogadtam volna, mint a „szutykolás” jellegű megjegyzéseket. -
csizo13
tag
Köszi a visszajelzést.
Nem vitatom, hogy a natív felbontás és skálázás fontos — de sajnos úgy tűnik, hogy a Mac Mini M2 Pro-val még ezekkel együtt sem produkálja azt a szintű HDR-minőséget, amit az ember várna.Most kipróbáltam egy tippet: AirPlayen keresztül (pl. iPadról) lejátszva a filmeket megjött a várt minőségű kép.
Szóval úgy tűnik, a probléma nem is a monitorral van (1440p-ben is szép képet ad ezzel a lejátszási módszerrel), hanem inkább a macOS/Mac Mini és a kijelző közti kommunikáció sajátossága lehet.A „szutykolás” részt viszont kicsit erősnek éreztem — nem volt célom fikázni sem a monitort, sem más véleményét. Egyszerűen csak leírtam az első benyomásomat.
Azóta egyébként pozitív irányba változott a véleményem, de nem biztos, hogy nálam is eléri majd azt a „wow” szintet, amit sok helyen olvasni.
Az viszont látom, hogy a használati útmutatóban leírtakon túl is ki kell ismerni a működését. -
csizo13
tag
válasz
csizo13 #1244 üzenetére
Megkérdeztem a ChatGPT-t,
mit tud mondani erre, szerintem nagyon korrekt választ adott.
Úgy, hogy feltöltöttem képet is a rendszerbeállításokról, amit értelmezett.
Totál hihetetlen, de lehet csak számomra.Összefoglaló lépések:
✅ Állítsd be a kijelzőt 3840 x 2160 felbontásra.
✅ Állítsd át a képfrissítést 60 vagy 120 Hz-re (ne 240 Hz-en használd HDR mellett).
✅ Kapcsold be a HDR-t a „Nagy dinamikatartomány” kapcsolóval.
🔁 Indítsd újra az Apple TV alkalmazást és próbálj újra HDR tartalmat nézni.
⚠️ Ha ezek után is fennáll a hiba: ellenőrizd, milyen kábelt használsz (DisplayPort 1.4 vagy HDMI 2.1 ajánlott).A megoldás: „Retina-szerű” méretezett 4K felbontás
🔧 Lépések:
Nyisd meg újra a Beállítások > Kijelzők ablakot.
Tartsd lenyomva az Option (⌥) billentyűt, és kattints a „Több terület” csúszkára vagy a „Felbontás” melletti opcióra.
Ekkor a macOS megmutatja a „valódi” elérhető felbontásokat is.
Válaszd ki a következő skálázott módot (ez a leggyakoribb "Retina-szerű"):
✅ 1920×1080@2x → ez valójában 3840×2160 renderelés, de kényelmes méretű szövegméretet biztosít.Ezáltal a rendszer 4K-ban renderel, de kényelmesen olvasható méretben jeleníti meg a tartalmat — ahogy a MacBook Retina kijelzők is működnek.
💡 Miért fontos ez?
A mostani "2560×1440" mód:
nem natív felbontás, hanem skálázott.
macOS nem aktiválja HDR-t rendesen ilyen skálázás mellett.
a sötét képek ezért pixelesek, mivel a macOS nem 1:1 renderelést használ HDR dekódolásra sem.Szükség esetén szívesen mutatok képet vagy segítek lépésenként, hogyan válaszd ki ezt az ideális skálázott 4K módot. Ha kéred, még az optimális macOS terminálparancsokat is adhatok hozzá (pl. displayplacer, ha finomhangolni szeretnél).
-
csizo13
tag
Az általános árakhoz képest most aránylag olcsóbban beszerezhető az
MSI MAG 321UP 366k-ért (érdekes, hogy Kazycomputersnél is 365k volt tegnap, ma már 399k) és a
GIGABYTE Aorus FO32U2 370k-ért.
Pénteken hozzák az Aorust, remélem be fog válni. -
csizo13
tag
"- Mit tud az az Asus monitor kar, amit pl. egy Arctic X1-3D nem?
- Hogyhogy mit?
ROG."
Innen indult a lavina, amiben mindenről szó volt, ventik, autók, márkák, stb. csak a kettő monitorkar közötti különbségről nem, ami 80k pluszt megér.
Vagy a felsorolt hasonlatok alapján kell levonni a következtetést?Nekem Alzás van, megfelel teljesen. Igaz, nem forgatom, döntögetem, csak néha állítgatom előrébb-hátrébb, jobbra-balra.
-
csizo13
tag
válasz
Dare2Live #751 üzenetére
És melyik lehet a jobb, AW3225QF vagy G8 G81SF?
Monitor cserén gondolkozom és az MSI MPG 321UPX, LG 32GS95UE-B, és ez a kettő Samsung és Dell monitorok között forgok.
400K körül, de bizonytalan vagyok a refurbished termékek miatt, és általában az összes negatív vélemény miatt, mert mindegyikről olvastam, néztem jót és rosszat egyaránt. -
csizo13
tag
válasz
Hegyirabló #708 üzenetére
És mi a véleményed róla?
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3445, 97% Akkumulátor
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest