Hirdetés
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
válasz
role_of_72
üzenetére
a 10-20 sajnos notóriusan pontatlan. a megoldás nagyon egyszerű: manuál fókusz. egy ilyen oit jellemzően amúgy is úgy hasnzál az ember, hogy a képen mindent élesre akar álltani, ki kell tapasztalni, hogy a fókuszskálát hová kell tekerni ehhez, oszt annyi.
~10k-ért megcsinálja a Camera Kft. a fókusz kalibrálást, de nekem (igaz, Sony véggel, HSM nélkül) az a tapasztalatom, hogy egész egyszerűen nem megbízható ennek az obinak az autófókusza. -
Peethy
őstag
válasz
role_of_72
üzenetére
Kalibráltasd be. 10ezer forint körül van és ilyen értékű objektívnél már megérheti megcsináltatni.
-
t72killer
titán
válasz
role_of_72
üzenetére
Gondold át, főleg mit fotózol vele. Sztem f/6.3-nál ( aminél jobban nem érdemes kinyitni az obit a gyenge sarkok miatt) már manuális fókusszal is kényelmesen elvagy. sacc/kb 2m-től végtelenig lehet ilyenkor 14mm-es állásban a mélységélesség.
Másik alternatíva a live-view AF, az pontos lesz. Bár tény, az obi rosszul kalibrált af-rendszere levon az értékéből, ha így megtartod, csak olcsóbban fogják később elvinni.
-
role_of_72
tag
válasz
role_of_72
üzenetére
Köszi a válaszokat!

A dologhoz még hozzátartozik, hogy ha egy kb. 3 méterre lévő tárgyra kézzel fókuszálok és a gép élesség visszajelzését figyelem, az a skálán ~40 cm-től majdnem végtelenig azt mutatja, hogy rendben a fókusz.. innentől nem tudom hogyan dönti el, hol van az "éles".

Focus charttal nem próbáltam, nyomtatott szövegen igen: ott a kiszemelt sorra élesítve az a DOF túlsó végére kerül, de még éles..
Szélső fókuszpontot még nem próbáltam (gondoltam a középső a tuti), de a következő az lesz.
Egyébként akartam írni, hogy minél messzebbi a téma, annál jellemzőbb, bár tényleg nem egy fényerő-bajnok. 
Szervizeltetni egyelőre nem szeretném, még másfél hét kérdés nélküli cseregari van rá (meg 3 év az eladón keresztül).
-
kiskornel
addikt
válasz
role_of_72
üzenetére
"Jelenlegi vagy volt Sigma 10-20 tulajoktól szeretnék segítséget kérni:" - én ugyan nem vagyok Sigma tulajdonos, de a 450D-m van. Próbáld ki a szélső fókuszpontokkal... Ott is ezt csinálja?
A 450D váznak van egy konstrukciós problémája a középső fókuszpont esetében. Fényerős obiknál látható, hogy a végtelenhez közeledve frontfókuszos lesz.
A távolságskála meg nem mérvadó. A képet nézd mindig. Még a 17-55-ömnél se pontos igazán (mármint a távolságskála)... -
BiriBum
őstag
válasz
role_of_72
üzenetére
Focus charttal kipróbáltad már?
-
spanyoll
addikt
válasz
role_of_72
üzenetére
Nekem nincs ilyen obim, de nem feltétlenül típushiba, csak hát sigma ...
Netről én tuti nem rendelnék üveget, max ha kipróbálhatom előtte. Valószínű, hogy simán csak frontfókuszos a kicsike, ami pedig azt jelenti, hogy postázhatsz.
Aztán az más kérdés, hogy amit kapsz cserébe az megint mennyire lesz pontos. Lutri az ilyen, én személy szerint nem vennék így netről.
Új hozzászólás Aktív témák
- John Carmack csalódott a DGX Sparkban
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- TCL LCD és LED TV-k
- Battlefield 6
- Witcher topik
- Windows 11
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 91% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Egyébként akartam írni, hogy minél messzebbi a téma, annál jellemzőbb, bár tényleg nem egy fényerő-bajnok.