- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Yézi: 10 év
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busi02
csendes tag
válasz
bekesizl #13783 üzenetére
És ha beleszólhatok - csak, hogy magamnak is igazoljam, hogy miért ilyet rendeltem
, azon kívül, hogy nekem 3 irányba lesznek felszerelve - néhány év múlva, amikor az ugyanolyan panelek majd nem egyformán öregszenek és ezért idővel egyre jobban eltér a termelésük, akkor nem a legrosszabb fogja meghatározni a többit, arról nem is beszélve, hogy így egyből kiderül, hogy melyik ment tönkre 20 év után, míg a többi vígan termel tovább.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
bekesizl #13783 üzenetére
Egyrészt, mert én mindent is szeretek látni, követni, ellenőrizni, és táblázatokat készíteni, másrészt, mert nekem szerintem nem egy féle napelemem lesz, hanem amennyit csak be tudok majd épp szerezni, és még látványosabban tudom majd demonstrálni (még a saját főnökeimnek is), hogy nincs lényeges különbség napelemgyártó és napelemgyártó között! Továbbá érdekes lesz látni, hogy a régi nagy különbség a poli és a mono között mára milyen kicsivé zsugorodott - erre viszont jelenleg nincs hiteles mérésem, és már sok-sok éve nem volt alkalmam olyan gyártó mérnökével beszélni, aki mindkettőt gyártja, a régi infóim pedig mára már szerintem elavoltak köszönhetően az új gyártástechnológiáknak, így vannak dolgok, amiket csak gondolok, de bizonyítani nem tudok!
A baj csak az, hogy jelenleg olyan az ingatlanhelyzet ott, ahova költözni akarok, hogy idén kb. esélytelen a költözés...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged