Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Az idén végre én is elkezdeném a kényelmes, nézelődős túraszezonomat és szeretném GPS-szel (telefonnal) végigmérni az útvonalaimat. Milyen beállításokat javasoltok, van-e alkalmazás javaslatotok? A használt technika: Samsung Ace 4 és egy Sony Z1 Compact és az Open Street Map Androidos alkalmazásával trackeltem.
Esetleg milyen saját tapasztalatotok van e téren?Közben már egyharmad választ találtam is a kérdésemre [link]. De majd jól összehasonlíthatom a két kütyüt. Arra már rájöttem, hogy csak elvonja a figyelmemet és nem gondolkozok, ha rögtön tudom hol vagyok, sokkal jobb papír térképről tájékozódni.
[ Szerkesztve ]
-
wetomi
aktív tag
válasz forceberg #1411 üzenetére
Akár az is lehet, már keresgéltem köztük. Tulajdonképpen még mindegy, csak kíváncsi vagyok, kinek milyen tapasztalata van e téren. Könnyebb már egy-két javaslat alapján elindulni.
Bár a lényeget, a tervezést eddig is megoldottam, de most kíváncsi lennék pontosabb adatokra is. -
wetomi
aktív tag
válasz forceberg #1421 üzenetére
Openmaps és TuHu offline megy, ezért is tetszett meg, de előtte le kell tölteni a térképeket hozzá, amit amúgy is kellene a normális működéshez.
A Locust már több helyen olvastam az ajánlatok között, először a free-vel meg is próbálkozok majd.Tavaly semmilyen kullancs riasztót nem használtam, se beoltva nem voltam és nem kaptam kullancsot, pedig a Pilis és a Budai-hegységet elég jól végig jártam. A hosszú nadrág viszont mindig adott volt és túlságosan bozótos területen sem jártam.
(#1420) zoo8800: Navigálni nem kell, vagy csak nagyon ritkán, szóval az Ace 4 és a Z1c tuti bírja majd egész nap, nagyon jó tapasztalataim van velük akksis üzemidő terén.
[ Szerkesztve ]
-
wetomi
aktív tag
Én használom és elégedett vagyok vele, két különböző telefonon is. Offline is teljesen részletes minden térkép.
Jellemzően útvonalat trackelni szoktam vele, az útvonal hosszát ugyan írja, de a teljes szintemelkedést azt mással szűröm le. Erre talán mást kellene keresnem...Az ingyenes verzióban 7 térképet tölthetsz le, ebbe belefér a teljes Magyarország térkép ~100 MB, a többit kiválasztod.
Egészében véve szerintem hasznos és jól kezelhető, mindenképpen próbáld ki!
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
A Mátrában járatosaktól érdeklődök, hogy a Kékes környékén és Galyatető között a források mennyire megbízhatóak?
Holnap járnék a Kékes - Galyatető - Vörös-kő vonalon és szeretném csökkenteni a magammal cipelt víz mennyiségét. Mennyire számíthatok használható forrásokra ezen a területen akár kis kitérővel is? Vagy nem érdemes ezen grammozni, mert lakott területen úgyis van közkút?
A segítséget előre is köszönöm! -
wetomi
aktív tag
A Kékes, Galyatető és Mátraszentistván is megjárható kb 25 km-ből. Ha buszoznátok, akkor a Kékesre és Galyatetőre is megy fel busz Gyöngyösről, Mátraházán pedig mindkettő megáll.
Ha autóztok, akkor pedig Mátraházán lehet akár parkolni és onnan fel busszal a kékesre, vagy a Veronika rétig, aztán Galya-tető és ha van még energia, akkor Mátraszentistvánon a Vörös-kő kilátót lehet még megnézni, aztán Galya-tetőről vissza busszal.
Szeptemberben ezt az utat (kb 26 km) jártam meg Gyöngyös felől busszal és teljesíthető. Ha a Kékes környékén kevesebbet csalingáztok, akkor lehet rövidíteni.
Nem vagyok amúgy ismerős akörnyéken, ezért ha valaki tud jobbat, javítson ki nyugodtan
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata ezekkel a QUECHUA hátizsákokkal?
HELIUM TÚRAHÁTIZSÁK, 17 L
HELIUM HÁTIZSÁK FAST HIKINGHOZ, 17 L
Valami kisebb, testhezállóbb zsák kellene 1 napos túrákhoz gyalog és/vagy vagy bringával, futni nem tervezek. Ennél magasabb árkategóriában vásárolnék, ha nem muszáj.Megéri ezekben gondolkozni, vagy érdemesebb többet költeni?
-
wetomi
aktív tag
válasz Maximum1 #1891 üzenetére
Napokban szánok rá időt és megnézem, megfogdosom az általad linkeltet is, elsőre szimpatikusnak látszik.
Nem volt még dolgom az elmúlt években megszaporodott túrazsákokkal, ezért is érdekel, melyik márka az ami ésszerű áron elfogadható minőséget adhat. Nem a hóhatár fölé készülök csak itt az országban 1-1 napra, de nem is akarom 1 év után kidobni...
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Túrabakancs vásárlás előtt állok és némi tanácsot szeretnék kéri, ha van tapasztalatotok. Hazai terepre kellene alapvetően 1 napos túrákra, időjárástól függően max 40 km-es távokra. Télen is szeretnék túrázni, akár hóban is, ezért kell a bakancs.
Max 30-35 ezres kategóriában gondolkozok és eddig elsősorban a Decathlon kínálatát néztem:
Trek 500 / Forclaz 600 30k
Forclaz 700 25k
Columbia Lincoln Pass Mid 25k
Salomon X Ultra Mid 35k
Érdeklődök, hogy nektek milyen bakanccsal van jó tapasztalatotok, mit ajánlanátok, akár a fenti 4 modellből, akár máshonnan mást? -
wetomi
aktív tag
válasz Maximum1 #2021 üzenetére
Normális esetben nem igénylem a bakancsot, sőt leszoktam róla, mert nehéz. A napokban viszont egy ismerősöm, túratársam felvetette ötletként a Téli Mátra XL teljesítését (vagy legalább a nevezést és indulást) és ekkor jutott eszembe, hogy téli, havas időre kevés lesz a megszokott túracipőm. Télen amúgy csak ritkán megyek és a bokám
mégrendben van.De ha azt mondod, hogy elég ilyenkor is a kamásli, akkor elfogadom. Nem volt még szerencsém saját gore tex-es cipőhöz, bakancshoz. Jobban bírják a vizes körülményeket, mint a hagyományos bőr cuccok? Nem nehezebb az ápolásuk?
Ma délután megnéztem decathlonban az előzőleg linkelt 4 bakancsot, de nem tudtam dönteni... Benézek a mountexbe is, szombaton lesz időm talán a soroksárit is megnézni.
-
wetomi
aktív tag
válasz T. Almeida #2039 üzenetére
Köszi a kérdést, végül csak ezt a North Face bakancsot vettem. Végigpróbáltam többet több helyen és egyszerűen az volt kényelmes már elsőre is. Könnyű és meleg. Gondolkoztam, hogy 4 évszakos legyen-e, de végül inkább a csak téli/hideg időre választottam. Itthoni terepviszonyok közé télire nekem elegendő lesz, más időszakban elég a kisebb túracipőm.
Egy 4 évszakossal talán jobban jártam volna, tavaszi, őszi sárban biztosan, de így is nehezen döntöttem. Egy Visegrád-Dobogókő dagonyázást és egy kissé havasabb Piliscsaba-Hűvösvölgy OKT szakaszt viszont jól teljesített Kényelmes volt még a 25 kmnél is, de jó lenne minél hamarabb 40 fölött is megnyúzni. -
wetomi
aktív tag
válasz #78687232 #2109 üzenetére
Nekem az 50-es jutott, de ilyen részletes statisztikával nem szolgálhatok, csak amit az OpenStreetMap webes felülete megenged. (az a szintemelkedés hülyeség, a gps adatok helyett le kéne szűrni valami térképes adatbázis alapján) Az OsmAnd alkalmazáson belül picivel több statisztika van.
Tavaly óta már 8000 főre van korlátozva a 4 távon indulók száma és a szakaszok nagyobb részét különböző útvonalakon viszik. Így elég jól eloszlott szerintem a tömeg. János forrásnál gyorsan átestünk az első pecsételésen, de a 2. ep-nél Pusztatemplomnál megijedtem a nagy tömegtől. Szerencsére gyorsan ment a pecsételés és magam mögött hagytam a sok megfáradt túrázót. Innentől az 50-es távon nem volt veszélyesen nagy tumultus, szerintem jól lehetett haladni.
Kár volt kihagynotok a medvehagymás részt, gyönyörű volt, megéri ezért az 50-es távot választani.
Az idén már virágzott a medvehagyma, de tavaly, két héttel korábban még nem. Akkor szinte harapni lehetett a hagyma illatot a levegőben. Jól is laktál volna vele:
Piszokul meleg volt tegnap.
Koldusszállás után felfelé Kis-rétre volt megint nagyobb tömeg, ahogy az 50-es táv találkozott a rövidebbel, talán a 30-as útvonalával. Az ep-ig azért elviselhető volta, aztán lefelé megint ritkult. Az autópálya előtti szűkebb, bozótosabb ösvényen volt nehéz haladni, mert az inkább egyszemélyes csak és 40 km felett már nem olyan dinamikus az ember. A Panoráma út friss (néhány hetes?) aszfaltjáról szerencsére elfújta a meleg egy részét a kis szellő, így nem sültünk oda. A Turultól lefelé is meglepően jól lehetett haladni a lépcsőn, de azért így is morogtam eleget a hétvégi turistákra.
Olvasom a rövid leírásod a tegnapról. Igen, a bézbóz sapka nagyon kellett. A Bánya-hegytől ne ijedj meg jövőre, ha azon túl van az ember, már fél lábon is begurul a célba.
-
wetomi
aktív tag
Nekem az idén a Téli Mátra L-hez és a Hanák Kolos túrához volt még szerencsém a Mátrában ahol akb 3700 és 2700, hogy mennyien voltak (kb 3700 és 2700) Ezek még egészséges számok, persze itt is elég volt csak követni a többieket.
Sok az a 8000 induló, de a Gerecsében még éppen elférnek annyian, legalábbis amit az 50-es karika alapján tapasztaltam.
Aki viszont szeret nyugalomban túrázni, tájékozódni és a környezetére figyelni, annak egyértelműen sok. Én sem szeretem a nagy tömeget, de hiába voltak sokan körülöttem, mégis egyedül voltam és ez így most belefért. Majd ha nyugit akarok, akkor megyek egyedül saját tempóban és nem szervezett teljesítmény túrára.. -
wetomi
aktív tag
válasz attiati #2147 üzenetére
Nekem olyan Quechua zsákom van, amit linkeltél, de teljesen beizzad a hátam alatta. Semmit sem szellőzik, nem tartja el a hátadtól semmi. Az a szivacsos hálós betét vékony, inkább csak "dísz".
Megpakolva amúgy meglepően kényelmes, jól fekszik az ember hátán és elfér benne a 3 literes víztasak is (Platypus Big Zip LP).
Ha nagyon meg van pakolva, akkor az alsó rekesz nem sokat ér. Az egy rekeszes kialakítás néha előny, néha hátrány. Az esőhuzat hasznos. Deréktámasz nincs, a deréköv levehető (az én pocakomhoz amúgy is rövid). Ha komolyabb útra tervezel vele, akkor kevés lehet a rögzítési pont, amire egy januári hótalpas túrán jöttem rá, amikor alig tudtam ráakasztani a hótalpat.Minden hibája ellenére én szeretem ezt a zsákot. Mindennapos rohangálós zsáknak, akár bringával is, vagy egy napos túrákra megfelelő. Tavaly augusztus óta nyúzom mindennapos használatban és hétvégente viszonylag sok egynapos túrán. Kopást, anyagfáradást még nem vettem észre rajta.
Ár-érték arányban jó választás, ha nem akarsz 20 ezer, vagy felette nézelődni, de lesznek hátrányai például pont a szellőzés hiánya.
-
wetomi
aktív tag
Nem jártam még egyik túráján sem a csapatnak, de azért mindig nézegettem őket. A Kitörésről eszembe sem jutott, hogy ilyen "színes egyéniségek" is részt vesznek rajta. Furcsa...
Csípem amúgy a Tenczer túrabeszámolóit és stílusát, de nem tudom, hogy a cikk mennyire erősít rá a valóságra... A horogkeresztes zászlót mindenesetre egy kicsit soknak érzem. -
wetomi
aktív tag
válasz Kalandor #2229 üzenetére
Ennyi elegendő? Gerecse. Pontosabb helyet nem írok, aki járt arra, tudja. Szerintem arra egyébként tiltott a szedés, de utána kéne nézni. A kép 2017.04.15-én készült:
De nézzük meg kicsivel később ugyan azt a környéket, pontosan 2018.04.28-án. Ekkor már kevésbé erős a hagyma illat a levegőben, de így is tudni mi terem a közelben.
A szemfülesek a dátum alapján kitalálhatják, hogy mindkettő a Gerecse 50-en készült.
-
wetomi
aktív tag
(#2233) forceberg és (#2234) Kalandor: Ezek szerint nagyon el vagyok tájol a medvehagyma életciklusával... Ma legalább szép időtök volt a kiránduláshoz és még hasznosan is telt a nap.
-
wetomi
aktív tag
válasz forceberg #2254 üzenetére
Tavasszal én is olyan terepfutót vettem, amit linkelsz. Sajnos rossz méretet választottam, ami csak használat után derült ki egyértelműen (ezért a mostanit nem fogom használni. Egy számmal nagyobb vételén még gondolkozok. Ugyan itt kicsit porosan, kb 140 km használattal egy pár 44-es bőven áron alul eladó ). Ha ezt leszámítom, csak jót tudok róla mondani:
Nagyon jól tapad sárban és szárazon. A fűzője nem lazul ki könnyen. A cipő nyelvén a fűzőt elrejtő zseb praktikus és jó az ütéscsillapítása. teljesítménytúrás belefutásra, lejtős kocogásra szuper.(#2253) Alg:
Amúgy ha szellőzés, akkor ez a kő egyszerű cipő jobban szellőzik, mint az a Kiprun MT. Két éve már vettem ilyet, jó tapasztalataim vannak vele. Az ajánlásnak megfelelő távolságra megfelelő. Egyéni igényektől függően tovább is (Kinizsit toltam végig benne az idén, mert nem akartam új cipővel kísérletezni). Ár-érték arányban nagyon jó, de kétségtelenül vannak komolyabb teljesítményű cipők is.Ha szellős decás cipő, akkor ezt is érdemes lehet megnézni: [link] Kézben fogtam már, egyszerű darab, de tényleg szellős. A Deca 2 év jótállása miatt egy próbát megér.
[ Szerkesztve ]
-
wetomi
aktív tag
Két éve nyúzok egy ilyen zsákot. Egy napos kirándulásokra a 30 liter bőven elég. Egészen strapabíró. Röviden: ár érték arányban nagyon jó táska.
Hátul a szivacsozás vékony, kb másfél centi. A hátad semmit nem fog szellőzni, ezzel számolj.
Hátul, a csípő környékén lévő részén a varrások miatt könnyebben kidörzsölheti a pólót, vagy a pulóvert, ha sokszor ugyan azt használod. Jobban belegondolva az esővédő huzatot egy alsó pici zsebben tarthatod, ami tépőzárral záródik. Lehet, hogy nem is a hátrész varrása, hanem a tépőzár kilógó része dörzsöli a felső ruházatot.
Belül van egy nagy zseb, amit a mindennapokban 15 collos laptopokra, kirándulásokkor pedig akár 3 literes víztasakokhoz is használhatsz. Praktikus, a párnázás miatt pedig szerintem lassabban melegszik a víz is.
Alul van egy nagy rekesz, amit kívülről cipzár tart. A cipzár jó masszív, bírni fogja. Az alsó kis rekeszt a belső nagy rekesztől csak egy vékony anyag választja el, nem túl bizalomgerjesztő, de ez alatt a két év alatt nálam nem szakadt el, pedig nyúzom rendesen.
A mellkasnál lévő keresztpánt a testalkattól függően rövid lehet, a derékpánt pedig még egy kisebb pocakot sem enged meg. Nem tudom milyen véznákra szabták...
Nagy ritkán jobb lenne, ha a belső tér is két rekeszre lenne osztva, de eddig mindig el tudtam rendezni a cuccomat. Rendesen megpakolva is jól felfekszik a hátamra, de néha a pánt szorít. Ez felsőtest függő talán.
A külső rögzítési pontok éppen csak arra elegendőek, hogy a túrabotot felcsatold, vagy kívülre kulacsot tegyél. A kulacsos zsebek gumija nálam nem öregedett el, egész rugalmas maradt. A túrabotok rögzítésére való gumi fülek viszont elégé megkeményedtek.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Én nyugodt szívvel ajánlom a táskát, ennyi pénzért jó vétel, ha nem olcsósítottak sokat. Én két éve még egy tizesért vettem.
-
wetomi
aktív tag
válasz dangerzone #2266 üzenetére
Nekem az egyenletes tempó vált be. Nem futottam, minél kevesebb ritmusváltást csináltam, persze ez kondíció függő is.
Nem lehet általános érvényű stratégiát mondani, talán csak egyet: A lényeg, hogy ismerd a saját képességeidet és jobb esetben a határaidat is. Ha ehhez az kell, hogy menj előtte 70-80 km-es túrát is, akkor menj. Én az idén 50 km-ról léptem fel 100-ra.
9 órán belüli Gerecsével jó alapokkal indulsz, de úgy tervezz, hogy annál lassabban menj, hiszen kell a tartalék későbbre is.
Ha érdekel, ez az idei beszámolóm, akkor itt a link: [link]
Az ellátás látszólag szegényes, mert alapvetően csak a célban van leves, mint a túra része, de ez a tt erről szól. Útközben azonban vannak kitelepült árusok, ahol tudsz enni-innivalót venni. Ez nagyon hasznos és sokat segít, hogy ne kelljen túl sok cuccot cipelni a 100 km alatt.
Nekem az is segített, hogy az útvonal 90 %-án legalább egyszer (inkább többször) jártam részletekben és a második felét, az éjszakai szakasz legnagyobb részét jól ismertem a Gerecséről.
Hirtelen ennyi jutott az eszembe.
-
wetomi
aktív tag
Tán csak nem egy jó kis Téli Mátra M-et tervezel? Nagyon sok függ az egyéni hőérzettől, de szerintem ezek a kabátok melegek lesznek a pillanatnyi előrejelzés szerint. Ott azért intenzív mozgásra kell számítani, ami elég hőt termel. Vékonyabb kabátban és több rétegben gondolkoznék a helyedben.
Ha van lehetőséged, akkor próbáld fel a kabátokat egy Decában. Annyiban jó mindkettő kabát, hogy ha mégis átizzadod, akkor a nedves vatelin töltetnek és polár részeknek még mindig van hőtartó hatása.
-
wetomi
aktív tag
Ez talán jobb. A komforthőmérséklete nem olyan alacsony, mint az előző kettőé, de a több réteg miatt talán praktikusabb. Én mindig úgy tervezek, hogy egy kicsit fázzak, mert a mozgás úgyis bemelegít. A saját hőérzetedet neked kell ismerned.
Reggel induláskor a Lajosházáig könnyebb lesz a terep, de talán hidegebb is. Lajosházától felfelé a jó hosszú emelkedő majd melegít rendesen. A Sötét-lápa nyeregtől felfelé a Kékesre lehet megint hidegebb a gerincen, főleg ha lesz egy kis szél. A Kékesről lefelé ugyan lejtő van, de az sem a pihentetőbb fajta, mert ha lesz jég, akkor mókás lesz, főleg Mátraházától lefelé.
Az M-es táv viszont később indul és hamarabb ér célba, így a reggeli és az esti hideget megússzátok. -
wetomi
aktív tag
És hogy tetszett a túra?
Nagyon jó időnk volt tegnap. Keményre fagyott talaj, szinte semmi jég nem volt, talán csak Galya-tető alatt volt egy minimális olvadás. Nagyon jól lehetett haladni, a hómacska pihenhetett a hátizsákban.
Az új elektronikus rendszer miatt lassabb volt a rajtoltatás, de úgy érzem, hogy ez talán még jó is. Mintha jobban eloszlott volna a tömeg Lajosházáig.
-
wetomi
aktív tag
válasz vaakuum #2624 üzenetére
Nagyjából azt, hogy milyen gyakoriságú és milyen intenzitású használatra tervezték és ajánlják a cuccot. Nem bonyolult.
100-as megjelölés belépő szint, alkalmi használatra/kezdőknek.
500-as megjelölés rendszeres felhasználásra, haladóknak.
900-as megjelölés intenzív használatra (ami NEM egyenlő a rendszeressel), tapasztalt felhasználóknak, de nem profi sportolói szint.
A korábbi 300-as, 700-as megnevezések kezdenek eltűnni, de értelemszerűen a fenti kategóriákba sorolandó, ha még találsz ilyen cuccokat.
Ezen túl a többi megjelölés kisebb fejlesztéseket takar, de pl a MTB-ok annyira szegmentáltak, hogy ott a felszereltséget tekintve jelentősebb különbségek vannak. -
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Fonyódon a Panoráma sétány mennyire járható? OpenStreetMap-en (és így a legtöbb térképen) magánútnak van jelölve egy része, így az útvonal tervezők elkerülik. Google Streetview alapján csak egy-egy pont látszik a merőleges utcák végén. A "kertek" alatt talán el lehet osonni, de nem túl bizalomgerjesztő, térkép alapján zárt kapu is van.
Járt valaki arra mostanság, van tapasztalatotok, hogy mi a helyzet arrafelé? -
wetomi
aktív tag
-
wetomi
aktív tag
válasz forceberg #3365 üzenetére
Sajátos hangulata tud lenni a teljesítménytúráknak, amit nehéz röviden leírni. Emlékszem, annak idején még borultam Alg beszámolóin a Logouton, hogy időre túrázni? Mi értelme annak? Azóta tudom, hogy van.
Nekem is a G50 volt az első tt-m 2017-ben, akkor már 8000 főre korlátozott brutál tömegben. Az egy totál más dimenzió, nehéz is pozitívan nyilatkozni róla, ezért ne is hasonlítsuk máshoz, de mégis az rántott be a témába. Abszolút van létjogosultsága a teljesítménytúrázásnak. Persze sok múlik a szervezésen is, a helyszínen, az útvonalakon és a létszámon is.
Sportérték? Nézőpont kérdése. Van akinek már 10 km-nél is komoly teljesítmény, van akinél 100 km felett kezdődik mindez. Nálam az idei év így nézett ki:
Február: LeFaGySz Börzsöny 47 km / 2470 m szint / 11 óra bruttó idővel: Számomra szezon kezdés, amúgy nincs ellátás útközben és nagyon kevés a vízvételi lehetőség.
Március: Göcsej Galopp 53 km / 990 m szint / 9:49 óra bruttó idővel: A környéken jártunk, számomra új tájegységen. A kevés szint miatt magamhoz mérten egy pörgős túra volt.
Április: Szénás Köröket csináltam kezdve a legkisebbtől a leghosszabbig zsinórban egymás után, összesen kb 80 km-ig jutottam. Jó kis szintfelmérő volt (egyedül, instant) az áprilisi hideg viszont megállított éjszaka.
Május: Sárga 70 - 70 km / 2100 m szint / 15:25 óra bruttó idővel: Dolgoztam a túra napján, alvás nélkül estem be Esztergomba. Az éjszakai szakasz piszok nehéz volt, gyakorlatilag alvajáró voltam éjjel 2:30 és 4:00 között, de napfelkelte után mintha kicseréltek volna.
Június: Kazinczy Regmec - 103 km / 4160 m szint / 25:16 óra bruttó idő: Jó szintes, nehéz túra, imádom a Zemplént, fantasztikusan izgalmas az Északi Zöld.
Július: Ország közepe túra 100 km az Alföldön gyakorlatilag nulla szinttel 22:20 óra bruttó idővel: Harmadfokú hőségriadóban, néhol 30 km-en keresztül vízvételi lehetőség nélkül, fele-fele arányban homokon és aszfalton. Kell még több? Kemény volt!
Július: Kék Balaton 104 km / 2900 m szint / 25:50 óra bruttó menetidővel: Mondhatnám, hogy "csak" egy százas, de piszok fülledt meleg volt, no meg a tanúhegyek rövid, meredek emelkedői sem a pihenésről szóltak, de nagyon látványos volt.
Október: Palipista 107 km / 4100 m szint / 25:19 menetidővel. Az októberi időpont miatt több volt a sötétedésben megtett szakasz, mint világosban. Kevesen is voltunk és a mezőny második felében indultam, így nagyon sokat mentem egyedül még éjszaka is. Ez mentálisan nem könnyű, ha nincs hozzászokva az ember.
November: Tanúhegyek nyomában 42 km / 1680 m szint / 8:50 bruttó menetidővel. A korábbi túrák után "csak" egy levezető 40-es az évben, de a tanúhegyek megdolgoztatják a combokat.
December végére még van tervben két harmincas, amit nagyon várok, háha lesz egy kis fagy, hó és jég, hogy leporoljam a hómacskát :D
Többnyire még fényképezni is tudok túra közben. Persze csak telefonnal, a profi munkához, vagy éppen drónozáshoz nincs idő, de mégis jó egy túra beszámolóhoz. Évekkel később is jó visszanézni.
Két éve már van szerencsém az egyik egyesületnél rendezőként is részt venni (évente 3 túra kisebb és közepes távokkal). A túra napján a rajt/célban indítom/érkeztetem a túrázókat. Látom őket előtte/utána, beszélgetek a résztvevőkkel, nagyon sokat elárul már csak a tekintetük is.
Nehéz röviden leírni, miért is jó az ilyen szervezett túrázás, de rengeteg élményt tud adni, ha jó a szervezés, de nem kell összehasonlítani azzal, hogy pl. egyedül, vagy pár fővel elmész néhány napra vadkempingezni, vagy a magashegyekbe egy hüttébe, vagy éppen egy kezdő kéktúrázásra.
-
wetomi
aktív tag
Apropó, tudtok ajánlani most valami jó minőségű, kis méretű gázfőző fejet csavaros palackokhoz? No nem tt-re kell, hanem inkább vadkempinghez, bringatúrához. Ez az MT500 megérheti, vagy van jobb ár/érték arányú is valahol?
-
wetomi
aktív tag
válasz KisTücsök #3469 üzenetére
Bakancsot bejáratni már lehet, hogy késő, de ha van bevált túracipőd, amit ismersz, kényelmes, akkor kamásli+merinói gyapjú zokni még jó lehet. Ha havas, jeges idő lesz, akkor hómacska is kell.
Ez a kombó ugyan könnyebben beázhat, mint egy bakancs, de a merinói gyapjú zokni még nedvesen is melegít. A köves, meredek terep pedig szerintem csak a Kékes északi oldalán, a pisztrángostól felfelé, majd a Kékesről lefelé Mátraházáig indokolja a bakancsot.
Persze az egész függ attól is, hogy mennyire kényes a lábad és milyen állapotban van a bokád.
-
wetomi
aktív tag
válasz KisTücsök #3474 üzenetére
Igen, legalább egy túrabot (ha még nincs), ahogy Alg is mondja. Deca kínálatból a második áras a legtöbb esetben elegendő. Darabra adják, nem párban.
Mátraházától vissza Mátrafüredre a P sáv délután már hajlamos újra lefagyni, még ha napközben volt is olvadás. Ott a túrabot és a hómacska is sokat segít.
Bakancs téren Deca kínálatból még at MT100 ami jobb lehet a bokádnak, de ez is kifutó. Ennél vagy csak drág!bb van, vagy kevesebbet tudó. Ha van rá lehetőséged, az MH500-at azért próbáld fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Letiltotta a DLVR megkerülését az Intel új mikrokódja
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest