- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Dave567 #67007 üzenetére
3 nap teszt lósz@rt sem ér. A ramot nemhogy 3 nap alatt, 3 hét alatt is nehéz kitesztelni. Ez a tipikus példája a "30perc alatt belövöm a 7200mhz-et"-nek, mert a Mesterednek volt ilyen kijelentése amin már akkor felhördültem...
Egy oc akkor stabil, ha akkor is stabil ha egész éjszakára áramtalanítod a gépet és reggel éhgyomorra teszt. Ezen szokott elbukni a mutatvány általában. És biza ehhez ddr5-ön bőven elég egy nem pontosan belőtt fesz vagy fesz kombináció.
-
válasz
Dave567 #67003 üzenetére
Ahogy Fudi mondja. Az a proci beállítás hibás.
Én mindig jedec-en figyelem, állítom, tesztelem a procit.
De fontos:
A ram oc majd meg fogja jobban terhelni a cpu-t.
Tehát utána is fogod korrekciózni.
Vst vt3 pl 54x-en de jedec-en vmi 180W.
8000c36-on 215-220W. Gyorsabb lesz, fogyasztani is fog.
De a proci uv, oc, stb, annak jedec-en 110%-osan stabilnak kell lennie. -
válasz
Dave567 #67000 üzenetére
CMOS után JEDEC lesz, az a lényeges, azon hibátlannak kell lennie.
Windows-t ha működik, felesleges újratenni.************
Más:Összeraktam egy hűtés mentes, egész jó (szerintem) oc profilt.
Úgy adódott, hogy a vízhűtéses gépet félrerakom, így most "normális" konfigom van.
Alany egy 3600CL14 15 15 XMP-s kit, ami 1.45V-on tenné a gyári xmp-t.
Mivel a VGA 3. venti átfúj a kártyán, telibe nyomja forró levegővel a memóriákat.
Ha ventit tennék rá, akkor is a forró levegőt tudnám csak ráfújatni, így az lett az ötlet, mit lehet kihozni RAM UV-tal.
Az 1.40V helyett 1.40V-on maximalizáltam, de azért meg is szorongattam.
2x1 óra játék problémamentesen végigment, illetve 1 óra Y Cruncher és 1 óra HCI Memtest is.
Nekem nagyon tetszik, ez a lényeg
FPS nagyon minimális bukóval szép. Eddig vízhűtéses VGA volt, telibe tudtam fújatni ventivel. Most csak forró levegővel, ami nem épp kedvező.DDR4, 4133 CL17 17 17
DRAM: 1.40V
SA: 1.165V
TX: 1.24VOK, DDR5-tel azért nem kell hasonlítani, ráadásul ez hűtés nélküli, tehát nem extrém szoros.
50C játék alatt a GPU miatt, de stresszen is kb. ua.
A gép kinézete letisztult, nincs venti a videokártyán ami rontaná a látványt.
Minden RGB világít, gyerekeknek tetszik.
Lap a legjobb DDR4 ami a piacon ma kapható, Strix D4.Horizon Zero Dawn Remastared Bench-ben nagyon számít a sávszél, persze a D5 jobb.
55xP 44xE 48xR procifrekin lefuttatva ilyen különbségek jönnek ki:DDR4 4300MHz CL16 16 16:
DDR4 4133MHz CL17 17 17:
DDR4 3600MHz CL16 18 18 XMP:
Egy bónusz
DDR5 8000MHz CL36 46 46:A mostani 4133 már az új nvdriver-rel futott, de lényegen nem változtat.
Használni, játszani, teljesen jó egy ilyen "undervolt"-tolt ram oc is.Lemértem még kíváncsiságképp a Hogwarts Legacy-t is, de ott nincs benchmark. Így a "közismert" utcán való séta a mérendő helyszín.
CFX volt a segítségemre, nem egy ördögi előrelépés van a XMP és az oc közt.
Érdekességnek osztom meg, nem csak az extrém oc létezik -
-
válasz
Dave567 #66957 üzenetére
Valóban jól nézett ki régen.
Ami fura, de nem érdekes, hogy régen nem volt difi a vdd és a vddq közt.
Most van.
Régen 1.41V körül volt mindkettő, most 1.46/1.41V.Csak próbára, tedd vissza 1.41V-ra mindkettőt és kapcsold ki a vddq training-et.
Amúgy én átszabnám teljesen, de nem akarlak bonyodalmakba kergetni.
-
válasz
Dave567 #66953 üzenetére
Szívesen.
Ez honnan van? Én ilyen időket és feszültségeket biztosan nem írtam.
Az biztos, hogy nem xmp, mivel nyoma van néhány értéken.
A "pontos" időket én táblázatból számolgatom ki.
Feszültségeket meg hosszú időn keresztül megosztottuk egymással oc fórumokon, aztán lettek az "átlagolt/kb." Értékek.
Ezeken elég jól meg lehet saccolni már.Ez a profil volt már működőképes? Rossznak nem mondanám, de sok laza, a feszültségek magasak.
Alaplap is nagyban befolyásolja, Hero nem egy sokak által használt lap. Nagy tapasztalat nincs.TM5 is legyen az usmusV3 verzió, minden más nem olyan jó.
Vagy ez egy xmp, aztán trefi megtekerve?Sajnos mások profiljára semmi garancia, de nagyvonalakban jó kiindulás.
Én másképp kezdtem, jedec 5600-on. Aztán minden 400 mhz-et arra rá megépítettem, figyeltem mi változik lineárisan, mi emelkedik és hol drasztikusan.
Talán a legjobb ha nem akarsz sok időt belerakni, az xmp-t "szorítgatod".
Azaz xmp betölt, ellenőriz, szorít, ellenőriz, némi fesz elvétel/emelés teszt, hogy hogyan reagál.
Usmus gyorsan, rövid ciklusokkal, áthatóan pörgeti. Nem tölt hoszzú időt egyfajta cikluson, mint pl az extreme. -
válasz
Dave567 #66949 üzenetére
Ezeket nevezik a fórumokon picit másképp:
- CPU System Agent Voltage Override [1.12000] ///SA (System Agent)
- High DRAM Voltage Mode [Enabled]
- DRAM VDD Voltage [1.47000] ///VDD (VDD_Mem)
- DRAM VDDQ Voltage [1.41000] ///VDDQ (VDDQ_Mem)
- IVR Transmitter VDDQ Voltage [1.2000] ///TX (VDD_CPU)
- Memory Controller Voltage [1.30000] ///MC (VDD2)
Nekem is elég néha a sok hasonló elnevezésből. Egyszerűbben érthető, ha csak "mc", "sa", ""tx", stb. ahogy a hwinfo is írja. -
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Dave567 #66855 üzenetére
Az a gond, hogy minden mindennel összefügg. A training függ a vddtől, vddqtól, tx, sa, vdd2 feszektől és némelyikek egymáshoz viszonyított feszültség különbségétől is. Senkit nem bíztatok az Y cruncher használatára, de én csak azzal tudtam normálisan belőni a jó SA feszt. Viszont azt nagyon visszafogott cpu oc mellett szabad csak. AVX offsettel, vagy visszafogott frekivel szabad csak mert megfőzöd vele a cuccot. A két végletet megközölni esetleg a benchmate->y-cruncher 0.7.10-> PI 2.5B "gyorstesszttel tudod, amit lefuttatsz mondjuk 5x egymás után (kb 1 perc a futási idő). De ezt se használd azért eszetlen cpu beállítás mellett, jót ez sem tesz annak ellenére, hogy rövid terhelés.
Én javaslatom cpu kérdésben (14900k): 250A alatt maradni, 280w alatt maradni, 1,45v alatt maradni, nyilván ez 1szálas peakben értve. Van aki ennél kevesebbet mond, azzal is tudok azonosulni. Nálam elég komoly épített víz van, ezért kicsit "bátrabb" vagyok. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Dave567 #66853 üzenetére
Hi
2 lehetőséget látok:
1, Eddig sem volt stabil a training. Ami annyit jelent, hogy elindítod 10x a gépet, jól trainingez, aztán jön egy pl áramszünet és utána nem. Ezért van, hogy ddr5-öt úgy szoktam tesztelni, hogy közben a tápot lekapcsolom, megnyomkodom a bekapcs gombot és tápegységnél visszakapcsolom, majd teszt. Ha így túlél 2-3x alkalmat, nekem azzal onnantól nem volt gondom. (üdv a ddr5oc pokol bugyraiban)
2, Nyár van és nagyon határon mozgott a stabilitásod. Ergo a meleg miatt a vga-d is jobban fűt és a ram modulok is melegebbek ezáltal. Eddig ipphogy stabil volt, a nyári +2-8fok miatt meg pont átbukik a határon.
-
KisBubszi
csendes újonc
válasz
Dave567 #60807 üzenetére
üdv sajnos 3000 mhzn 1.35v is kifagy a 4x8 kölön külön a párosok ugyanabba a slotba üzemelnek 3200 mhzn 1.35 volton. Az alaplapom tipusa x470 msi gaming plus max, a ramok hyper x predator rgb cl16 3200 mhz/HX432C16PB3A/8/
-
koko52
nagyúr
válasz
Dave567 #53831 üzenetére
Ennek a kérdésnek a Milyen ramot vegyek topikban a helye.
Ryzen topikból ollóztam neked: szabvany jedec feszen/frekin ( 1.2V 2133/2400 ) barmelyik ram elmegy. ( meg a a corsair 3000/cl15 v5.20 is ) a problemak ott szoktak kezdodni, amikor aktivalod az xmp profilt.
tuningos G-Skill ramok altalaban mukodnek, 1 lepcsovel a rairt ertek alatt hyperx is jo szokik lenni, Patriot Viper szinten.
Corsairbol a 3200 szepen megy ; kerulendo a 3000 cl15 v5.30 alatti verzioi.
Ha az ar dontotenyezo, akkor a G-Skill Aegis 3000 bevalt tipus, ha nem lesz tuning, akkor meg a Teamgroup Elite 2400.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Xbox tulajok OFF topicja
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux Mint
- Futás, futópályák
- Kedvenc zene a mai napra
- Kínában debütált Xiaomi Pad 8 és Pad 8 Pro is
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16 - Garancia
- Samsung 64GB (2x32) DDR5 4800Mhz CL40 UDIMM
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1333MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo 14 Ideapad 3 FHD LED Matt i3-1115G4 4.1Ghz 8GB 256GB SSD Intel UHD Graphics Win11 Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 95% Akkumulátor,MS2148
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 143 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13500H, RTX 4060
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest