Hirdetés
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- janacsi: Kasztrendszer?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- sziku69: Szólánc.
- Szellem.: FGG Madlions MAD G MAX. A tökéletes gamer egér?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Szénacél késeim karbantartásához keresek rozsda radírt, ezt találtam, mint nekem könnyebben beszerezhető termék:
[link]
Van ezzel tapasztalat?
Használat után szárazra törlöm és kamélia olajjal is szoktam kezelgetni (ezt sokkal gyakrabban kellene), de néhol vannak apróbb barna foltok, amiket lekapnék. -
User_2
tag
Malom tengely szabadtéri esztergálása - im Viermannkraftiges Drehmaschine
hidegben a fejsze élét előmelegíti:
es wird über dem Feuer angewärmt damit der
dünne Haarscharfe Stahl bei der Arbeit
in der winterlichen Kälte nicht zerspringt
https://youtu.be/Pr5WtVA0xjw?t=438fejsze élének fenése:
https://youtu.be/Pr5WtVA0xjw?t=486
és
https://youtu.be/Pr5WtVA0xjw?t=821
a fenést nem követte sorjátlanításfejsze élességének ellenőrzése:
https://youtu.be/Pr5WtVA0xjw?t=495fejsze gondos és somolygós tárolása:
https://youtu.be/Pr5WtVA0xjw?t=808 -
csibe1
addikt
Spyderco késekhez honnan érdemes csavart rendelni, típus szerint?
-
-
eldoble
aktív tag
Hát, igen, nem vagyunk egyformák, jut eszembe az itt olvasottakról, én is megvettem a Cold Steel-t túrázni, majd amikor túrázni mentünk, magammal vittem a Mora-t, mert ha mégis keményen használni kell, akkor azért csak ne a Cold steel használjam el ... vagyok így szerszámmal is, meg van a minőségi szerszám, de használni jó lesz az ezer éves, mert a minőségire vigyázok ...
-
hatala
tag
válasz
milan26 #13656 üzenetére
Szerintem valami nagyon más boltra gondolhatsz, mint hogy ezen a fenti linken lévő GRUBE [link] egy "kis barkácsbolt"!
Ez a német GRUBE [link] magyar vadászboltja tele késekkel, fegyverekkel, túra és vadász cuccokkal, Fjällräven és társai.. tudom, mert járok oda vásárolni néha.
Csak azért írom, mert félre vezető így amit írsz, ha ugyanarra a boltra gondolunk. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
milan26 #13657 üzenetére
Nekem is vannak nevesebb gyártóktól szerszámaim. Ha az egész házban 103 dugaljzatot akarok felszerelni, akkor persze én is rendes szerszám után nyúlok. De ha csak 1 - 2 csavarról, esetleg a hosszabbítóra kell felraknom 1 dugót, akkor már multival is meg tudom oldani. A multijaim csavarhúzójai nem ugranak ki a csavarból, nem nyírják el a csavar fejét. Mikorra (elmegyek) visszaérnék a szerszámmal, addigra megoldottam a helyzetet. És ha melóban kell meghúzni a kilincs csavarját, vagy becsavarni a szék csavarját, míg az automata lefőzi a kávét, addigra meg is van. Van, hogy csak lusta vagyok elmenni a szerszámért. Mint írtam a LM racsnis toldalékát is használom.
-
milan26
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
milan26 #13649 üzenetére
Nem teljesen használhatatlan - ami használható azzal lassabban lehet dolgozni. Vagy csak részben lehet használni.
Írtam:
- sörnyitó / konzervnyitó - rövid az éle - ezért lassabban használható, több mozgással
- késpengék - életlenenek, rövid az élhossz, ráadásul lefele áll. Persze meg lehet élezni. De ugyanaz a hibája mint a Swiza bicskáknak, mégpedig az, hogy a penge rövid része használható szeleteléskor. Ráadásul rövid. Nagyon. A SOG Pwer Litre / Pint is ugyanilyen hosszú pengével rendelkezik. De ezek a SOG multik aprócskák.
- fafűrész - nagyon rövid vágófelület - az 1 - 2 cm -es ágakat elvágja, mást nem. És mivel rövid, lassú is.
- fogó - A rugó végei mélyedésben helyezkednek el. Nem rejtett a rugó. A vágó éle semmire sem való. Csak fogni lehet vele.
- olló - még talán ez a leghasználhatóbb. Bár elmarad, főleg a VIC ollójától.
- lyukasztó ár - ennek is inkább penge alakja van. Nagyon tompa a hegye. Az ővön lyukat készíteni is nehéz vele. Fában meg inkább ki sem próbálom. Meg van gyengítve a hegye aźal a lyukkal.
- És akkor jöjjön a csavarhúzó része. - nagyon lassú, és ha elveszted a toldalékot, használhatatlanná válik. Ha 18 € -ért vetted a szerszámot nem fogsz venni 20 € -ért LM toldalékot, mert drágálni fogod hozzá. A SOG meg a vasboltban kapható 2 € -ós toldalékot is képes használni. A gumi tartó meg jól fogja a toldalékot és a biteket is. Nem olyam könnyű kiszedni belőle mint a VIC, LM, SOG megoldásából. A Gerber Center Drive használatához toldalék sem kell. Készenlétben ott van benne 1 bit (a LM esetében is).És végül mikor tenném el a Ganzo multit, a tok zára is ellenáll. Megértem, hogy sokan inkább a rendes szerszám után nyúlnak. A VIC, LM, SOG, Gerber multijainál, kényelmetlen még 5 m -t is megtenni 1 csavar behúzásánál a rendes szerszám után. És a bútor összerakásánál nem biztos, hogy lemegyek a garázsba szerszámokért. Pláne, mikor a VIC / LM racsnis rendszert használ.
-
FBLLMAG
senior tag
Olcsó vagy drágább multi-tool.
Le kell írnom, hogy Victorinox bicskákat használok 14 éves korom óta és az első multi-tool fogóm Gerber csúszófejes volt. A múlt évezredből. Ez többször megcsípett, így lemondtam róla. Lemondtam a multi-tool fogókról. Pár év után lett Leatherman Charge Ti multim. Ez már más világ. Inentől szerettem bele ezekbe a bicskákba.
Többen dicsértétek a Ganzo bicskákat. Kicsit körbelestem, multi-tool bicskákat is gyártanak. Hát gondoltam kipróbálom én is ezt a márkát. Végülis mit veszíthetek.
GANZO G301-H lett a befutó.
Tok - kemény, gyöngyvászontok, díszített zárógombbal (nem tépőzár!!!)
Bicska
Anyaga: 440A (a legtöbb drágább bicska 420 Hc / 420 acélt használ)
Felépítés: piilangó nyitású, a fogón kívül minden szerszám kívülről elérhető. Minden szerszám lezár. Gerber zárószerkezet. A fogó rugós, külső rugóval (nem rejtett)
Ergonómia: egészen kényelmes
Használat A szerszámok könnyedén nyílnak, záródnak.
Pengék - kialakítása egészen jó, de elfelejtették megélezni ezeket. A fogazott pengén is végig merem húzni az újanat.
Olló - a Gerber Fiskars ollóihoz hasonló. Itt azonban kicsit nehezebb a nyitás. Apróbb dolgokra használható. cérnát, papírt, körmöt viszi.
Konzerv / sör -nyitó - próbálták lemásolni a Letherman nyitóját. Nem sikerült teljesen jól. A Leatherman hosszabb éllel, ugyanakkor valamivel tompább heggyel rendelkezik. Ezért a konzervnyitás a Ganzo esetében lassabb, többször kell billenteni a szerszámot. Ugyanakkor a kupakra nem fekszik fel, hajlamos lyukasztani.
Lyukasztó ár - El lehet vele játszani. Nem az igazi.
Kis csavarhúzó - szemüveg csavarhúzó - Hát izé, vastag. 2x vastagabb mint a VIC, LM, SOG szemüveg csavarhúzója. Konkrétan nem lehet vele azt a kis csavart megfogni. Ez 2 mm -es csavarhúzó ami 1 mm vastag.
A fafűrésze rövid, 4,5 cm hosszú. Nem is harap nagyon. Cserében szorul. 1 mm -es acéllapból készült. Nem szűkűl a hátlap felé. A hátlap élét kivették, nehogy tűzvetőként használható legyen.
A fogója rugós, ami hajlamos a rugóját elveszteni (nekem is vissza kellett már raknom). A sodrott vezetéket már nem harapja el.
Csavarhúzó - a többiek csillagcsavarra húzzák rá a toldalékot. A Ganzo csak 1 négyszögletes szárat alakított ki. Egyedi toldalékkal. (Ha elvesztem a toldalékot, akkor már a multi ezen részét se lehessen használni.) Gumiból készült a bit tartó, ezért jól fogja a biteket és a toldalékot is. Cserében nehézkesen engedi ezeket. Szóval nem elég kinyitni, hogy használni tudjam, több lépésre van szükség. Ezért időhúzós a hasznalata.A Ganzo 282 g, a Gerber Center Drive fogóm 280 g, a Gerber SUSPENSION NXT pedig 192 g. Ez nem is drágább mint a Ganzo. A Gerber azért más világ. A Gerber használható ténylegesen.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Snoop-y #13643 üzenetére
A LANSKY DELUXE DIAMOND a jobb választás. + 1000 / 2000 -es kerámiát hozzá. Nekem asztallapra rögzíthető tartóm is van hozzá. A 70 grit gyémánt modullal már javítani, átprofilozni is tudsz. A 120 grit még mindig harap. A 600 -as meg már él készítéséra való. A kerámia pedig políroz.
-
válasz
Snoop-y #13636 üzenetére
Ugyanez a tapasztalatom. Egy nem túl kopásálló (enyhén szólva) Decathlonos 5Cr akármi kést akartam 22 fokosról 15 fokosra átalakítani vele de egy idő után feladtam. Rendes kövön, vagy a work sharp pálcáson meg lehet csinálni (utóbbival csináltam a gyémánt bevonatú élezővel, azzal értelmezhető időn belül meglett). Tényleg inkább él karbantartására jó (nekem is a 2x2 rudas alap kiszerelés van csak).
-
Snoop-y
veterán
Mondjuk most a knivesandtools oldalon a Lansky deluxe megvan 70 EUR-bol. Asszony megol ha veszek meg valamit
-
Snoop-y
veterán
válasz
pető bá' #13640 üzenetére
A gyemantos vagy a cubic boron nitrid bevonatuakkal esszel kell banni. Gyakorlatilag epp hogy, hozza kell csak erni mert kulonben lecsiszolod a bevonatot a rudrol.
-
válasz
Snoop-y #13636 üzenetére
ezt írták is (vagy legalábbis én valahol megtaláltam), a gyémántos kiegészítőt sem ajánlották, mert az meg nagyon gyorsan kopik. SharpMaker helyett inkább SharpKeeper, ahogy Redditen olvastam
Az egyik konyhakésemet nagyon sokat kellett simogatnom, hogy valami legyen, de annak tényleg nem volt már éle, de kitartó munkával azért vágásra alkalmassá tettem
amik vállalhatóbb állapotban voltak (és/vagy gagyibb anyagból) azokkal viszont tényleg pár perc alatt nagyságrendi javulást lehetett elérni, összességében én elégedett vagyok. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
Snoop-y #13636 üzenetére
Nekem ugyan nincs ilyen, de én is így gondoltam. Egy ponton érintkezik, nem lehet jelentős erőt kifejteni, ebből következően lassú. Kb. olyan mint a ferde tengelyű kerámiakorongos, élet karbantartani jó, de élszöget változtatni és durva kopást vagy hibát rendbetenni nem.
-
milan26
senior tag
válasz
sherlock82 #13637 üzenetére
Az még nehezebb.
Ez könnyű.
-
Snoop-y
veterán
Spyderco SM tapasztalat. Hat reprofilozni vagy csorbult kest helyrehozni az alap kovekkel nem lehet. A gyemant vagy Cubic Boron Nitrid kezelt kiegeszito az meg annyi mint maga az egesz cucc
-
válasz
Snoop-y #13626 üzenetére
Én még huszonvalamennyiért vettem pár éve, nem is néztem most az árát. Azért ezt ajánlottam meg a Lanskyt, mert nekem ez a kettő van, ezekkel van tapasztalatom. A Lanskyn 20 és 25 fokos szögek vannak, a 25 konyhakéshez biztos nem jó, outdoor kések közül is csak korlátozottabban használható, baltát meg olyan kis élezőn nem lehet normálisan élezni, szóval nem tudom miért a 25 fokot tették rá másodiknak.
Viszont az ilyen típusú élező elég egyszerű, nem sokmindent lehet rajta elrontani, lehet hogy érdemes lenne megnézni más gyártót is, valószínű csinálnak ilyen stílusú élezőket mások is. Én azért a két nagy márka mellett döntöttem, mert majd lesz hozzá tartalék rúd, ha kell. Évek teltek el (a Lansky lehet hogy megvan már 10 éve) és nem kellett rudat cserélni, szóval ez ne motiváljon
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
pető bá' #13624 üzenetére
A görgetőssel az lehet a probléma, hogy a kés nem egyenes. Mert a mágnes odafogja a ferde síkhoz, a görgetés meg biztosítja, hogy a csiszoló felület mindig függőleges legyen. Két sík pedig egy egyenes vonalban tudja metszeni egymást.
Ez így jó egy nakirihez, sashimihez, yanagibához és minden olyan késhez, ami egyenes vagy közel egyenes. Da ha olyen kést akarsz élezni vele aminek a hegye ívelt, akkor ott gond lesz a hegyénél, mert elhagyja a síkot, nem fog hozzáérni a pengéhez. Lehet trükközni, hogy a hegy a tartón lógjon túl, és a görgővel ráfordulsz, próbálod követni azt a kúpszerű felületet, amit az ívelt hegy alkot. További probléma, hogy ha elképzelünk egy olyan kést, aminek a hegyén 90 fokot zár be a pengehát és az él, ott már 90 fokban be kell fordítani a görgőt, de ott már az élszög a két oldalon összesen 180, ami azt jelenti, hogy a pengére merőlegesen csiszolsz egy felületet, ami értelemszerűen nem él.
Tenyeret fedrén tartva és pl. telót függőlegesen lehet könnyen meglátni a dolgot. -
válasz
pető bá' #13624 üzenetére
A görgős élezőből az "eredeti" a Horl, 65+ ezerért láttam a neten. Az egy kicsit drága dolog, azért már szalagos, motoros élezőt is lehet kapni.
Miért nem nézel meg inkább egy vezetett élszöges élezőt? Pl. a Spyderco Sharpmaker, vagy a Lansky Turn Box, vagy valami ezekhez hasonló. Képek alapján nézd meg, hogy ezeket mennyire látod használhatónak. A Lansky Turn Box kisebb késekhez jó, olyat érdemes nézni, aminek hosszabbak a rúdjai. Konyhakések esetén olyat néznék, aminek 15 és 20 fokos élszöge van. -
válasz
gyapo11 #13611 üzenetére
sziasztok,
ez a fenti görgetős élező mennyire ajánlott? Nagyon régóta szeretnék már valami használható élezőt a konyhakésekhez - jobb lenne valami hülyebiztos.. és ez a görgős annak tűnik
a kérdésem, hogy mennyire jó minőségű, vagy ebből melyik az "eredeti" amit érdemes megvenni?Nem hobbinak szeretném, csak tényleg rendbetenni a késeket néha úgy, hogy lehetőleg ne ártsak többet, mint amennyit használok
szerk.: ha már felmerült: biztonsági borotvából én Rockwell 6C DE-t vettem nemrég, korábban Mach3-at használtam; kezdő biztonsági borotválkozóknak kifejezetten ajánlották az állíthatósága miatt.. mondjuk összehasonlítási alapom nincs, úgyhogy hagyom inkább off-ban, de nekem bejött
-
milan26
senior tag
válasz
sherlock82 #13622 üzenetére
Nagyon csúszik a nyele, a Wilkinson lényegesen jobb.
-
sherlock82
senior tag
Napokban vettem egy Gillette King borotvát. Nagyon tetszik, hasonló borotvát használtam korábban, de ez lényegesen jobb anyagból készült, hosszabb a nyele és a súlya is több a fentiek miatt.
Szóval aki arra vágyik h használna vagy kipróbálni a biztonsági borotvát hagyományos borotva pengével neki ajánlani tudom ezt ez eszközt.
Rossman - ban 9999 ft volt a múltkor de a neten 4-5 000 ft ért is be lehet szerezni. -
Snoop-y
veterán
-
busman
veterán
Most jött. -
Snoop-y
veterán
-
Snoop-y
veterán
Nah a kesem mar az orszagban van 24-en rendeltem meg marciusban…
-
gyapo11
Topikgazda
Ha valaki a hengergetős élezőre vágyna, most 7600-ért vehető az emagtól.
-
csibe1
addikt
válasz
gubabela #13605 üzenetére
Közben rákerestem ,és a redditen írták, hogy hiába a PayPal stb. csak betéti kártyát fogadnak el, szóval kamu az orosz oldal. [link]
Ránéztem a saanti oldalára is, de azért furcsa, hogy egy nyamvadt képet bírnak feltenni a késekről. Aztán néhol az is elég pixeles.
A weboldal elrendezése sem a legjobb, szerintem.
Ezzel nem téged akarlak csesztetni, ez a cég szegénységi bizonyítványa.
Köszi, hogy utánakerestél! -
gubabela
senior tag
Böker hivatalos oldalán (boker.de) találni hasonlókat.
-
csibe1
addikt
Köszi!
#13602 gubabela Neked is köszönöm!
Sajnálom, hogy nem eredeti oldal, mert a Böker Cosmos [link] bicskát csak itt találta meg a guggli, meg egy olasz oldalon, és a redditen az olasz oldalt is kamunak írták.
Most van találat egy orosz oldalon is: C Jul Herbertz Orange & Black Handle Stainless-Steel Spear Point Pocket KnifePayPal van itt is elméletileg, mint az előbbi oldalon.
A markolat vége viszont más, mint a Böker Cosmoson, itt simán végig egy vonalban megy, nincs benne törés. -
Valószínű a legtöbbünknek nem ez ugrana be amikor azt halljuk, hogy kézzel készített kés. Tisztelem ezeket az embereket, akik ezek között a körülmények között dolgoznak.
Figyeljük meg az alábbiak teljes hiányát:
- munkavédelem (kivéve a maszk a hegesztésnél)
- ergonómia
- környezetvédelem (kénsav kiöntése!)Micsoda rutin lehet ezekben a mozdulatokban, mennyire benne lehet a kezükben az a pár munkaművelet, amit folyamatosan ismételnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest