- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
csibe1
üzenetére
Dehát tényleg kalapálják a kaszák élét

Lehet, hogy a te nagyszüleid nem, de a kaszát használók 99,99%-a rendszeresen kalapálta a kaszák élét.
Az, hogy 4-6, vagy 20-24 használati óra után kell kalapálni, az a kasza anyagától és a használat intenzitásától függ.
Sőt, a sarlót is ugyanúgy kalapálják, mint a kaszát.
-
FBLLMAG
senior tag
Mostanában, hogy naponta át kell kötöznöm a lábam, (reggelente szedem le), nálam, kéznél, a multik vannak. Elasztikus kötszert kell naponta leműtenem a lábamról. A Leatherman ollói nagyon leszerepeltek. (Surge, Charge, FREE sorozat tesztelve) Nagyon nehezen vágták ezt a fajta fáslit. A Victorinox hozta a top minőséget. Minden vágásnál vágott. A Gerber Fiskars ollója (ha már a Fiskars adta a nevét), szintén hozta a feladatot, csak hát rövidebb élhosszal. A SOG volt a meglepi. A PowerPint / PowerLitre ollója is teljesítette a feladatot, ahogy a PowerLock is. Tényleg látni a fejlesztést.
Hát nem gondoltam volna, hogy a 200 € körüli LM ollója gyengében teljesít a 30 € körüli Gerber Suspension NXT -től, vagy az 50 € -ós SOG PowerPint ollójától.
Régebben a LM fogójának vágóéle sérült meg drót ruhaakasztó aprítása közben, míg a VIC, SOG sérülés nélkül kibírta. A Gerber olcsóbb multijai el sem vágták, a drágáb viszont igen.
És legyen szó a késről is. A SOG pengéi meglepően jól vágták az almát. A VIC, LM hozta az elvárást. A Gerber viszont alulmaradt. Vág, de valahogy nem csúszik úgy az alma húsában. Régebben a VIC jobban szerepelt mint a CRKT. Jött a LM FREE sorozata, K4, P4, nagyon bejöttek a pengék. Most meg itt a SOG. (Pedig gondolkodtam a penge cseréjén.)
-
gyapo11
Topikgazda
A kaszakő nem csak kaszához jó, ezt bizonyítja az evőkésem. De annak a két csúcsos formának biztos van oka, hogy miért lett olyan. Mivel a kések élezéséhez a téglatest forma terjedt el, így a csúcsosra ráragadt a kaszakő megnevezés. Volt kaszám, kaszáltam is, ma már csak sarlózok és kaszakővel élezem a sarlót. Ez a japán harci sarlóhoz hasonlító forma, nagyjából derékszögben áll a nyélhez képest és egyhén ívelt homorú a penge.
-
csibe1
veterán
válasz
üzenetére
Szerintem fuss neki még, akár többször is; és lehetőleg ne akard nekem te megmagyarázni, hogy nagyszüleim milyen fenőkövet használtak a kaszához.

Ha nem sikerülne értelmezni akkor privátban elmagyarázom, akár többször is.
Arra azért, ha nem muszáj ne akarj arra kilyukadni; hogy te ott voltál, és jobban láttad, hogy milyen volt az a fenőkő.
"15-20 óra kaszálás után kalapáltak"
Ahamm, még valami okosság...
Tudsz valami konkrét dolgot is a kaszálásról, vagy csak olvasgattál róla valahol?

Kaszáltál egyáltalán valaha?
Esetleg csak fényképen láttál falhoz támasztott kaszát?
A szöveged alapján az utóbbi... -
User_2
aktív tag
válasz
üzenetére
múltkor beszéltem erről az egyik öreg késessel a vásárban.
azt mondja bár mindháromnak (szürke/zöld/piros) kaszakő a neve csak a legdurvábbat használták kasza élezésére, a másik kettőt tulajdonképpen nem is szánják kaszához.
kés élezésre szánják.
ott volt a kaszakő az asztalán, eszembe jutott, hát rákérdeztem.
elmondta azt is, hogy fogalma sincs milyen durvaságú a kaszakő amit árul, de szerinte nem is fontos (ezt már inkább önmentő érvelésnek gondolom).
egyébként lehet, hogy tényleg nem fontos, mert egészen biztosan 300 grit alatt van.
az alatt meg lehet hogy tényleg elég a szóbeli megkülönböztetés, hogy durva/finom kő.tehát az hogy valamire azt írják, hogy kaszakő, az nem feltétlen jelenti azt hogy kasza élezésre való és semmi másra. nálunk ez terjedt el, és nem az hogy pl vízeskő, vagy fenőkő.
de egyébként a kaszakővet jobbnak is gondolom a szélesebb, négyzetes alakú köveknél, mert a kés éle könnyebben felfekszik a keskenyebb kőre, ha a kés éle már hullámos, homorú a fenőacélon fenés hatására.
-
lemmy71
őstag
válasz
csibe1
üzenetére
Nézz körül az alin, tokkal postával és bit készlettel, 25 körül van.
Nekem egy antracit szürke van, tavaly vettem akciósan. Nem rossz, csak a dugóhúzót hiányolom. Olló nincs rajta, de szerintem semmi értelme. Még annyi hogy a penge életlen, viszont egy jó élezés után jól bírja a strapát. -
csibe1
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
A tknof1871 által linkelt [link] kő nem igazán kaszakő, (már csak a formája miatt sem szvsz) de ennyi pénzért nem kell csodát várni. Ezt maximum kapák, esetleg fejsze, balta élezésére használnám a kialakítása miatt, ha nincs más.
Kaszának, sarlónak neki sem állnék vele.
Kaszához szerintem inkább az ilyen alakú való: [link]A képet elnézve viszont elég durva a szemcseméret, régebben nem ilyen volt.
A praktikerest is írják kaszakőnek, de szerintem az nem az, és nem is arra való.Ez már inkább hasonlít arra, mint amit nagyszüleim is használtak: [link]
Nem is 300Ft-ba kerül.
"A kaszakő az mindig durva, mindegy is hogy konkrétan hány grites, durván karcos lesz az élszalag."
Miért kellene durvának lenni?
-
csibe1
veterán
válasz
FBLLMAG
üzenetére
Ez melyik típus pontosan?
Knifestockon találtam:
SOG POWERLOCK EOD - SCISSORS - BLACK OXIDE - NYLON SHEATH SOG-B61N-CP
SOG POWERLOCK SCISSORS SOG-S60N-CP
Árban egy ezres a különbség köztük.
-
-
FBLLMAG
senior tag
Ezért kedvelem a SOG Powerlock multimat.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
lugosi
üzenetére
Így gondolom én is. Vagyis olcsó kő nagy valószínűséggel kopni fog, kádasodik, ettől még élez csak már nem lesz olyan szép az élszalag. Akinek ez nem fontos, vígan ellehet az olcsó kövekkel.
A kaszakő az mindig durva, mindegy is hogy konkrétan hány grites, durván karcos lesz az élszalag. Kettőt vettem sok éve a vaterán 90 Ft/db, az egyik még érintetlenül vár a fiókban, a másikat pár naponta használom az evőkéshez szárazon, szabad kézzel, semmi kopás nem látszik rajta, mert elég finoman nyomom, az utolsó pár húzás még finomabb, és akkor máris nem kapar annyira, viszont bármit ami ehető vágja mint a fene, a legpuhább paradicsomot vagy tömlős sajtot is. Tegnap este pl. kolbászt szeleteltem vele, szinte át lehet látni a szeleteken. Hogy a papírt meg a szőrt viszi-e nem tudom, nem is érdekel, nem is próbáltam, tippem szerint nem. Arra mással kell fenni (800-1200 a papírhoz több ezer a szőrhöz.). Van egy kaszakövem a műhelyben is sarlóhoz, kerti késhez, kiskapa éléhez, nekiállok vizes kövekkel vezetett élezésnek, hogy gyönyörű sík élszalag legyen? Dehogy, erre való a kaszakő, haladós, pár húzás, semmin nem siklik el az él, viszont a barázdák csúcsai már olyan vékonyak, hogy a szalma is lekoptatja hamar (kaszálás), ezért kell gyakran élezni vele.
Ha keményebb lenne pl. a kasza, akkor egyrészt nem haladna ennyire, másrészt a nagy szemcsék akár ki is törhetnének apró darabokat, és ha ennyire akad akkor már nem haladna a kaszálás. Ki van ez kísérletezve, ezért nem kell félni a puha anyagú késektől és a gyakoribb élezéstől. -
válasz
tknof1871
üzenetére
"10 és 28 cm a szemcseméret? Azt nem mikrométerben mérik?"
Sajnos kb. ennyit lehet adni ezeknek az olcsó köveknek a leírására. Néha a gyártására is.
Igazából a legjobb tanács ezekkel kapcsolatban, hogy nem vesztesz vele sokat, ha kipróbálod. Viszont egy jó kő ezeknek az 1500 Ft-osoknak 10-15x-ösébe kerül, szóval tényleg nem nagy kockázat. Lehet, hogy a legjobban akkor jársz, ha elmész megnézed őket, hogy szemre, körömmel milyennek találod a durvaságát, és az alapján megveszed azt, amelyik illik az elképzeléseidhez. Élesre élezni elég sokmindenen lehet, kérdés mennyire lesz recés az az él. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
tknof1871
üzenetére
Én, ha precízen szeretném fenni, 70, 120, 280, 600 szemcsézetségű gyémánt, 1000 szemcsézetségű kerámia tömböket használok, LANSKY precíziós csomagban.
Ha sietek a WorkSharp élezőjét használom. 220, 320, 600, 800 szemcsézetségű gyémánt lapokkal és 1 bőrlappal rendelkezik. Követheti a penge élét.
És ha több időm van, akkor veszem elő a vizes 400 / 800, 1000 / 6000 szemcsézetségű köveimet.
Kb mindegyik borotva élet képes készíteni.
-
tknof1871
őstag
Üdv! Ezek a kövek konyhai késekhez jók? A paradicsomteszten átmegy a konyhakés ezekkel élezve, a karról a szőrt le lehet borotválni? A 299 Forint/darab meglepően olcsó. (Jó, gondolom nem borotvakéshez való.)
K100 és K200 finomság
Ez vajon mire lehet jó? Otthonra a konyhába? A "K" + "szám" kombinációra nem emlékszem a finomság meghatározására és nem is találtam a google-al magyarázatot. Ez valami egyedi, csak a gyártó által használt mértékegység? Látom a "kőműves és burkoló szerszám" kategóriában van de nem először találnék valamit olyan kategóriában ahova nem való. Hány gritnek felelhetnek meg? 299 Forint/darab.A "Reszelés csiszolás" kategóriában:
1.799Ft/ darab, Anyag:alumínium, Szemcseméret:100-280 mm.
10 és 28 cm a szemcseméret? Azt nem mikrométerben mérik?
1.499Ft/ darab, csak egy kommentelő írta meg 120-as ill. 240-es finomságú, ennyit lehet tudni. -
roseben
tag
Ezt az orosz Gritomatic szettet nem láttátok olcsóbban? USA-ból jön és ugyanannyi a VÁM meg a posta mint maga a készlet.
-
nrg.960
tag
Sziasztok.
Spyderco Delica 4-re tudtok valahonnan deep carry clip-et, ami nem gagyi alis. Lynch NW meg az MXG Geart ismerem, csak nem akarok az USA-ból rendelni, egyelőre.Továbbá valami g10 markolatot honnan tudnék vadászni hozzá?
-
gyapo11
Topikgazda
Kése válogatja. Van egy brutál Tramontina, amit szabad kézzel élezek elég nagy szöggel, mert farhátat és egyéb csontos dolgokat is vágok vele. Van egy sashimi vésőéllel, azt is kézzel fogom, mert a széles levezető élet ráfektetem a kőre, aztán már csak a nagyon kicsi élszalagot finom kövön. Van egy nakiri, annak olyan kicsi az élszöge hogy azt megint kézzel fogom, eddig csak kerámiával simogattam szintén kézzel, és a többit a 15 fokra beállított szalagos csiszolóval, legyen az séfkés vagy evőkés. Az evőkéseket a legegyszerűbb kaszakővel szárazon pár naponta kézből, utána nagyon jól harap, de hamar lesimul a Qing is meg az Icel is. Aztán majd egyszer rámegyek a szalagossal.
A konyhában ha valamelyik késen észreveszem a tompulást, akkor a ferde kerámiagörgős fenővel meghúzgálom és jó lesz, tehát 15 foknál nagyobb szöget csiszol.
A kenyérvágót még mindig nem éleztem nem tudom hány éve a gyári éle van. Babra munka lenne, nem éri meg egyelőre hozzányúlni. A hámozót se éleztem néhány éve, de nem is szalad bele az ujjamba. -
Konyhakéseket hány fokosra élezitek? jellemzően 18-ra állítom be az élezőt és úgy aránylag borotvaélesek lesznek egy darabig.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
FBLLMAG
üzenetére
Huh, tekintve a bicskáid számát ez egy egész napos program lehet.

Ha már élezés, BG küldött emailt, hogy Csehből 36 $ szalagos csiszoló (+1 $ posta), eleve késhez tervezték a támasztólap és a szalag szögét, 30 mm széles 330 mm hosszú szalag, 7 fokozat, 10 szalagot adnak hozzá, a motor tengelyén van egy polírkorong is.
Benne hagytam a linkben a sallangot is, mert email only az ajánlat, azok nélkül drágább. -
FBLLMAG
senior tag
Évek óta újra elővettem a LANSKY precíz élező / fenő készletemet. 70, 120, 280, 600 git gyémánt, 1000 -es kerámia fenő van a készletben. Az asztalra rögzítve stabil is lett. 20 - 30 percig tart 1 db bicska fenése. A VIC bicskáimat 20° -ra fentem. Újra. Élesebbek lettek mint újkorukban.
-

-
FBLLMAG
senior tag
A LANSKY V élezői is egészen jól használhatók. De rendszerben kell gondolkozni. A volfrám - karbid kék a javítás, élezés szempontjából jó. A piros kerámiával meg finom él érhető el.
-
LamaCube
addikt
válasz
gyapo11
üzenetére
A tombola, mint írtam a kiállítók által felajánlott termékek valaki pl. egy kulcstartót, más egy vadászkést vagy egy 50%-os kedvezményes kupont ajánl fel valaki meg semmit. Aki szervezi évek óta ezt a kiállítást- vásárt úgy néz ki nem találja fontosnak a szélesebb bemutatást. Aki kiállított nagyjából 99%-ban van weboldala, ha a késes világban mozogsz mindenkit megtalálsz pár kattintás után. Az más kérdés, hogy pl. Kocsisnál szinte lehetetlen webről rendelni, amikor feltesz eladásra pl. 50 bicskát kb. 2 perc alatt elviszik. Ugyanez a kiállításokon is a helyzet 10-kor nyit és 10.30-kor általában üres az asztala. Egyszer láttam TV-n az asztalán még bicskát, 12-kor, de akkor vagy 120 darabbal ment ki és nagyjából ebéd után már az is elfogyott. Én pl. szegedről járok Lurdyba vagy Székesfehérvárra a TV-re. Azért az országban nem több ezer kilométeres távok vannak. Pl. a Lurdyt 1 évben kétszer is megrendezik következő valószínűleg decemberben lesz. 5 perc összedobni egy face accountot, amihez egy pulikutya profilképet is tehetsz semmi adattal. Ezek a csoportok privátok igen, de mindenkit felvesznek semmi kritériumnak nem kell megfelelni, viszont rengeteg jó bicskát kést láthatsz és akár vehetsz is.
-
-
csibe1
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
"Azt meg nem értem miért kell egy olyan felületre szorítkozni, amihez account kell és még ráadásul priváttá tenni, ez teljesen ellentétes a reklámozás céljával, hogy minél többen minél könnyebben az arcukba kapják, hogy mit vegyenek. Ennél már csak az rosszabb, hogy ha minden készítő a saját műhelyében akarja megmutatni egyesével a kései"
A facembook-ért nincs mindenki oda, de feltehetnék pl. instára a képeket, bár oda is regelni kell, de hátha többen látnák.
Biztos lesz majd videó, de azért az nem ugyanaz, mert inkább a videós saját ízlése szerinti késekre fókuszál.
Láttam Tűzzel-vassal videót, és volt pár kés amit szívesen meg néztem volna egy kicsit jobban. Ha az a volna ott nem volna...
Azt amúgy nem értem, hogy kipakolás után miért nincs fent egy bemutató videó?
Szép nyugodtan végigvinni a kamerát a standon, és mindenki látná milyen kések vannak, és mennyiért. Nem kellene egy videó sarkán látott késen töprengeni, amit néha nem is lehet normálisan látni.
Valahogy nincs ez még rendesen kitalálva... -
gyapo11
Topikgazda
válasz
LamaCube
üzenetére
Tombolázhatnak, csak az is költség, nem tudom az összeget, de akár kijöhet belőle egy weboldal párszáz kép készítése után. De a képeket a készítőknek kellene a saját termékeikről csinálni vagy csináltatni, az is költség, és a weboldalt meg egy gimis is össze tudja rakni. Kicsivel szélesebb kör láthatná mint a vásár látogatói, mondjuk az egész világ. De közvetlen bevétel az nem lenne belőle, viszont később sokkal több is, mint amit a vásár látogatóitól be tudnak szedni.
Azt meg nem értem miért kell egy olyan felületre szorítkozni, amihez account kell és még ráadásul priváttá tenni, ez teljesen ellentétes a reklámozás céljával, hogy minél többen minél könnyebben az arcukba kapják, hogy mit vegyenek. Ennél már csak az rosszabb, hogy ha minden készítő a saját műhelyében akarja megmutatni egyesével a késeit. -
LamaCube
addikt
válasz
gyapo11
üzenetére
Facebookon pl. Kések-Bicskák fórum és piactér csoportban van posztolva 582db képben az összes készítő terméke. Privát csoport, persze, ha nem facebookozol, akkor ötletem sincs. Nem nagyon láttam máshol képeket a kiállításról, vásárról. Mivel kiállítás is rengeteg olyan termék van, ami nem eladó csak kivan állítva, mert esetleg gyűjtői darab egyedi és általában megfizethetetlen árat képvisel.
Miért ne tombolázhatnának? Ezt nem is értem, saját termékeiket kínálják fel azoknak, akik kifizetik a belépőt. A belépő pedig a terembérlet miatt kell nem a készítők kapják. Én voltam párszor, de akkora tömeg van, hogy ott elkezdene valaki fotózgatni biztosan beletelne vagy 2-3 órába. De vannak azért ilyen fanatikusok, akik megteszik
-
Viszonylag új változata az Elementum családnak. Mondjuk érdekelne, 58-60 HRC-n mennyire szívós vagy rigid a Civivi damaszkuszi acélja. -
-
l@ja2
csendes tag
holnap Lurdy nap lesz?
-
lemmy71
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Érdekes egy videó, stócolás elött igen csak elmaradt az acél lemezek tisztítása. A videón nem látszik, de tuti hogy kovácsolás közben, marék számra szórták a boraxot a gugára. A túlzottan sok folyósító anyag használata, nem igazán tesz jót az acélnak.
-
válasz
lemmy71
üzenetére
+1
A késkészítésnek vannak fokozatai.
A legegyszerűbb verzió az, ha valaki vásárol egy gyári kidolgozott késpengét, majd csinál rá fából/műanyagból egy markolatot.
A következő fokozat az, amikor valaki elővesz egy fűrésztárcsát, laprugót, régi reszelőt, kivágja belőle a nyers pengét, kicsit hőkezeli, majd csiszológéppel, felsőmaróval kialakítja a késpengét, majd markolatot készít rá.
A következő fokozat az, amikor valaki elővesz egy darab betonacélt, vagy hasonló amorf acéldarabot, azt izzítja, gépi+kézi kovácsolással kialakítja a nyers pengét, azt készre csiszolja, majd markolatot készít hozzá.
A legfelső fokozat a laminált/damaszkolt penge készítése kovácsolással, a penge készre csiszolása, nyelezése.
Érdemi kovácsolási munka nélkül szerintem sem szakmunka a késkészítés, az ilyen késekre nem lehet rámondani, hogy kézzel készült

-
lemmy71
őstag
válasz
roseben
üzenetére
Sajnos én sem találom azt a videót ahol a kukrit készíti. Tavaly még fent volt, de majd utánna nézek ha érdekel.
Ha jól emlékszem akkor a Blade magazin chat oldalán is láttam régebben ezt az indiai fickót. Ott valami cukornádvágó machete -t mutattak be, amit ő készít. -
lemmy71
őstag
Ez megfelel és nincsenek méreg drága gépek.
Amúgy az eBay tele van India késekkel
Vannak nagyon jók és persze hulladékok is. -
-
lemmy71
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
Ez csak egy darab kazánlemez, illetve gép és szerszám bemutató.
Az emberünk nem egy, pengekovács
Mivel ez egy "harci törnek" készült, nálam gyorsan el is vérzett. Nincs rajta ujjvédő vagy egy normálisan kialakított banki
Az olcsó indiai kések, ennél jóval kidolgozottabbak. Pedig azt egy porban térdelő, mezítlábas indus készíti ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
Koss legújabb késkészítő videója [link]
-
-
-
-
H-Zol
őstag
Nem éppen EDC
[link] -
user2
tag
Sziasztok!
A hidegfem.hu webshopban létezik a pontgyűjtő rendszer, amiben az összegyűlt pontok elvileg levásárolható összeget jelentek Az oldalon lévő leírásban nem találtam semmit róla és a megrendelő felületen sem adott fel lehetőséget.
Tudja esetleg közületek valaki, hogyan érvényesíthetőek a pontok vásárlásnál?Köszönöm!
-
alapz@j
tag
Búvárkés (FOX Knives 646/11 Diving Knife, a Knifestock-ról) kb. két óra tenger alatt tartózkodás majd a szállásra hazaérés (plusz kb 3-4 óra) után:
Ennél még a decathlonos Solognac is jobban bírta
-
User_2
aktív tag
lidl-s fenőkövek szemcseméretei a gyártó tájékoztatása alapján:
FEPA P szabvány szerint értelmezendőek a megadott szemcseméretek:megadott méret a dobozon, micron FEPA P szerint, deviancia a középértéktől
240 58,5 +-2
400 35 +-1,5
800 21,8 +-1
1000 18,3 +-1
és a kakukk, ami FEPA P-ben nem létezik a 6000-es
5000-re FEPA P 5 micron-t ad meg szemcseméretnek.
Taidea szerint:
240 53,1micron
1000 9,1 micron
6000 3,2 micron -
l@ja2
csendes tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
ez lehet:
[link] -
Lev Abalkin
tag
Sziasztok. Ismertek olyan késkészítőt, vagy egyéb szakembert, aki kisebb átalakításokat is vállal? Rendelni akarok egy zsebkést (Böker Plus Sanjo - szeretem a japán fomavilágot...), amit a többi késemhez képest (zömmel Spydercok, ugye...) kicsit nehéznek találok (15 dkg). Elég új modell, bővebb infót nem találtam róla, de gyanítom, hogy az acél linerek nincsenek kikönnyítve. Ha ez a helyzet, akkor olyan mestert keresek, aki tenne rájuk néhány méretes furatot. A kesportal.hu-n sok késkészítő is jelen van, de gondoltam, először itt próbálkozok...Köszönöm.
-
Giovan!
addikt
válasz
Giovan!
üzenetére
Köszi mindenkinek a választ, szoros versenyben végül a Chaparral lett a befutó (amire én használom a kést arra a Para 3 overkill lett volna, ráadásul nagyobb súly és vastagság árán). Múlt héten meg is rendeltem, meg is érkezett sikeresen.
Vékony, könnyű, és vág mint a borotva (pl. kartonon úgy megy keresztül mint fos a libán). Weben több helyen panaszkodnak a backlock kényelmetlenségére ennél a modellnél, én ebből semmit sem éreztem, vagy egy nem annyira nehezen járó darabot kaptam, vagy egyeseknek túl alacsonyan van az ingerküszöbe az ujjbegyüket érő behatásokat illetően
Mindenesetre teljesen meg vagyok elégedve egyelőre.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
ZedTheOne
üzenetére
mekkora pengehosszig használható az a work sharp?
Ez csak attól függ, mekkora szögben tolod a kést. Létezik a 90 fokos élezés, amikor a kés merőleges a kőre, és csak a kő szélességét élezi, aztán persze egy szélességgel odébb kell menni, ugyanannyit élezni stb. Így végtelen hosszú kés élezhető. Viszont fennáll a veszélye annak, hogy nem lesznek pont egyformák a szakaszok és az nem szép.
A másik lehetőség, hogy akármilyen hosszú a kés, olyan szögben mozgatod, hogy egy húzással/tolással a tövétől a hegyéig csiszolja a kő. Így biztos az egyenletes élszalag, viszont nem az élszalagra merőlegesek a barázdák, ami nem annyira szép. -
válasz
ZedTheOne
üzenetére
Nekem nincs ilyenem (még), csak sima köveim vannak. A 20 fok általában jó, a konyhai cuccokra szoktak javasolni 16-öt vagy 17-et. Minél kisebb az élszög, annál jobban vág, de annál többször is kell élezni, és fordítva. Én azt gondolom, hogy a 20 fok általánosságban egy jó választás.
-
-
ZedTheOne
csendes tag
Sziasztok!
Kompromisszumos késélezőt szeretnék vásárolni, konyhakésekhez. Ezt: [link] , vagy ezt: [link] , vagy ha létezik jobb ár érték arányú hasonló fajta. Tudnátok ajánlani? Az ollóélező nem fontos. Nézegettem a Work Sharp Guided Field Sharpener-t is, de szerintem nem lennék hozzá elég ügyes.
Szóval max 10ezer ft körüli összeget szánnék rá.
Köszönöm a segítséget! -
Aug. 4-én rendeltem 2 db Eafengrow bicskát az aliról.

Az egyiket aug. 7-én valamiért visszafordították, az ali visszaadta a pénzt, ma érkezett meg a számlámra az összeg.
Ugyancsak ma jött a postás és hozta a másik bicskát.

Nem értem az aliexpres működését

Na mindegy, a jobbik bicska szerencsére megérkezett

-
válasz
tknof1871
üzenetére
Lehet (valószínű) hogy nem ez a legjobb válasz, én úgy síkoltam a köveket (amíg foglalkoztam azzal, hogy sík-e), hogy van erre egy külön alsó kategóriás kövem, és azzal szoktam (nem külön síkolókő). A két követ folyó vízsugár alatt csiszolgattam egymáson, és úgy. Egy videóban láttam olyat is, hogy üveglapon valami porral síkolták a követ.
Én ezt abbahagytam, sokkal kisebb "hisztit" csinálok már ebből, mint régen. Azt hiszem linkeltem korábban itt a topikban, láttam egy késkészítő mester és a fia videóját, abban volt, hogy milyen köveken élezik (szárazon) a késeket, teljesen ki voltak kádasodva és hibátlanul működött a dolog. Sokszor azt érzem, hogy az élezéssel kapcsolatos legendák inkább youtuberek fantáziáiban születnek meg, mint a való életben. -
tknof1871
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
Üdv! Szerintem síkolni kell a követ.
Arra gondoltam az egyik nagy barkácsáruházban veszek csiszolópapírt és azzal. Ráragasztom a csiszolópapírt mondjuk egy szép sima deszkára. Itt elakadtam. Milyen csiszolópapír kell? A munkahelyemen a csiszolópapíroknak a jelölése finomság szerint P és egy szám. A barkácsáruház webshopjában valamiért G és egy szám. Kerestem a Google-al és valahol olvastam, hogy egyes gyártók saját mértékegységben adják meg a finomságot. Agyrém, hogy nincs egy univerzális mértékegység a csiszolóanyagok finomságára. -
Ilyen klipszet kerestem a múltkor a victorinoxokhoz, nagyon hasznos, így sokkal jobban hordhatók zsebben, mint csak simán.
-
Digitalpimp
senior tag
Ez jött a Kések-ollók-tól, hátha hasznos valakinek:
"Örömmel értesítünk, hogy szeretnénk meglepni téged egy különleges ajánlattal! Augusztus 20. egésznap 20% kedvezményt biztosítunk minden termékünkre, amit egyedi kuponkódunkkal tudsz igénybe venni. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hiszen ritkán van ilyen alkalom!
Kuponkód: AUG20". Fizetéskor kell megadni.
Elvileg 10E fölött ingyenes a szállítás is. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ezt szűrtem le én is. Lehet, hogy benne volt a késkészítők részéről, hogy "nehogy már másnak is jó legyen", de lehet hogy csak a rosszindulat beszél belőlem. Annak azért örülök, hogy a srác folytatja más formában, mert értékes dolgot csinál, sajnáltam volna, ha eltűnik a színről.
-
H-Zol
őstag
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Szerintem jól választottál , nekem is tetszik
egy ami nem tetszik rajta ( meg sok másikon ) , hogy a klipsz túl bánt van , én sokszor a nadrág szélére ( korcára ) teszem fel a mindennapi késeket , és ez jól kilátszana , ellenben amiken a végén van a klipsz azok észrevétlenül lapulnak !! -
SH4D0W2011
őstag
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Még egyszer köszönöm a tanácsokat, ajánlásokat, végül csak mentem a saját fejem után, és egy Byrd Meadowlark 2 LW lett a befutó.

-
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Megszűnt a Magyar Kések. Volt róla videó pár hete. Összeolvadtak (?) a másik oldallal. Mondta a srác aki csinálta, hogy befejezi sajnos. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 16GB I 256SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- HP ProDesk 600 G4 USDT,Pentium Gold G5400T,8GB DDR4,256GB M2 SSD,WIN11
- Xiaomi Watch 2 2027.04.09-ig Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HP EliteDesk 800 G4 USDT,i3-8100, 8GB DDR4,256GB M2 SSD,WIN11
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Viszonylag új változata az Elementum családnak. Mondjuk érdekelne, 58-60 HRC-n mennyire szívós vagy rigid a Civivi damaszkuszi acélja.

Vannak nagyon jók és persze hulladékok is.