Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- Asszociációs játék. :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szólánc.
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
Új hozzászólás Aktív témák
-
donjohnson
addikt
válasz Krystal_s #11548 üzenetére
mert most már kezded megérteni, hogy a felhasználóknak nem sok beleszólása van ebbe.
az egész arról szól, hogy minél költséghatékonyabb, energiahatékonyabb legyen, de mégis működjön valahogy. ezért nem tartja meg például a telefon folyamatosan a CA-t sem, csak amikor kell, amikor szükség van rá. biztos be tudnák állítani, hogy folyamatosan 2-3 frekvencián legyen kapcsolódva állandóan, de hamar leszívná az akksit, ezért amikor nem kell az összes (ő szerintük), akkor visszalép 1-re.egyébként ahogy olvastam a mikrotik chateau fórumán, az a router tud 3 darab cell lock értéket eltárolni (nem a sima frequency lock, hanem a cell lock). lehet hogy neked is egy ilyen router kéne.
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=13&t=159889#p798970
https://www.arukereso.hu/router-c3144/mikrotik/chateau-lte12-rbd53g-5hacd2hnd-tc-eg12-ea-p562644654/
ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
t72killer
titán
válasz donjohnson #11551 üzenetére
A zyxel kezelőfelülete amúgy sötét középkor a Huawei AI cube-omhoz képest. Az meg mindennek a netovábbja, hogy az öreg 4g routeren gond nélkül be tudtam állítani vpn kapcsolatot, a jóval újabb zyxel meg még nem is hallott erről.
Érdekes mód ma nem jött elő a probléma. Most egy másik szolgáltató sim-jét tesztelem (ugye annak is végére akartam járni, hogy vajon tényleg lockmentes-e) akinek itt csak 4g hálózata van, de mielőtt ezt a sim-et beraktam, rámértem az 5g képes SIM-re is. Amúgy elég durva, hogy szegény Three 5g háló pöccre annyit hozott az összehasonlításban, mint az EE 4g only.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz unthinking #11553 üzenetére
Itt most pont az bukott, amelyik a legszélesebb sávot licenszelte (Three). Simán béna az infrastruktúrájuk - amiben persze abszolúte benne van, hogy csak 20mHz-en üzemeltetik az "adást", a maradékot meg csak elhappolták a versenytársak elől.
-
unthinking
tag
cellmapper weboldalon megtudod nézni mi elérhető ténylegesen. Vagy egy másik hasonló lte térképes oldalon. Azok a nagy 100mhz-es részek meg lehet hogy ötször 20 mhz-re szét vannak bontva a különböző frekvenciák között.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz unthinking #11555 üzenetére
vagány oldal, viszont 5g toronyadatok igencsak hiányosak, a legközelebbi Three n78-képes tornyot többszáz km-re jelzi tőlem, pedig lennie kell errefelé is mert fogom az adást - ha gyengén is.
Voda tornyokkal egy kicsit jobban állnak, azokból már kb 100km-re innen mutat a térkép többet is, de voda hálón meg igencsak jó stabil 5G jön nálunk az asszony telefonján, ki van csukva, hogy olyan messziről jönne az n78 jel.
Tényleg jó lenne amúgy tudni hol vannak az 5G tornyok, mert gondolkodtam kültéri antennán, és ha már lúd, legyen kövér, omni helyett toronyirányba mutató Yagi lenne a befutó.
[ Szerkesztve ]
-
donjohnson
addikt
válasz t72killer #11556 üzenetére
ha csak NSA 5G van nálatok, azt nem jelzi külön a cellmapper, mert az 4G-re épül (B1-re vagy B3-ra például itthon mo-n, szóval arról indítva lép fel a telefon N78-ra ha szükséges). olyan tornyot keress, amin van B1 vagy B3 LTE, ha be akarod határolni.
az önálló SA 5G-t szokta külön jelezni a cellmapper, amihez nem kell a 4g alap, de abból még kevés van (nálunk is itthon).ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
t72killer
titán
válasz donjohnson #11557 üzenetére
A csóri Three NSA természetesen, a voda tud SA-t, most gondolkodom hogy valamelyik mvno-n keresztül átlépjek-e hozzájuk (az általam ismert mvno-ik megkapták az 5G hálót). Bár lekopogom a three 4g-hez képest ez az NSA is fényéves előrelépés volt, kipróbálgatjuk hátha kiszolgálja a családot: annyit tud, mint amit egy JÓ 4g-től elvár az ember/amennyit a 4G tudott amikor ideköltöztünk 2021ben.
-
Atesz7007
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg a ilág végén lakom, és az internetet csak mobilról tudom igénybe venni. Vetem egy Archer MR200 modemet és felszereltem a ház falára 2 db Carant ACY 9 yagi antennát. Sajnos mivel a toronyra nem látok rá, ezért csak visszavert jelet tudok venni. Mi a véleményetek hogyan lehet pontosan beállítani az antennákat a legjobb jelerősségre.
A router ugyan kijelzi a jelerősséget, de nem méri folyamatosan, tehát csak amikor a jelerősségre lépek akkor kijelzi a pillantnyi értéket. Valami olyan alkalmazás kellene - vagy műszer- amivel folyamatosan tudnám mérni a jelerősséget a pontos antenna beállításokhoz.
Köszönöm a segítséget! -
donjohnson
addikt
válasz Atesz7007 #11559 üzenetére
ha belépsz a webes menüjébe akkor az Advanced / Status fülön írja pedig.
az nem változik élőben amikor mozgatod az antennát?
vagy nyomni kell frissítést a böngészőben, hogy frissüljön az adat?
SNR-ből minél nagyobb szám a jobb. RSRP-nél pedig -70-80 dBm számít erős jelnek. -100-nál gyenge.ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
t72killer
titán
válasz Atesz7007 #11559 üzenetére
Próba több állásban. Ha a router kezelőfelülete kijelzi a jelerősséget (dBm), az használható vmire, de pl el is kezdhetsz pl fix méretű linux iso-kat leszedni jó szerverről.
Amúgy ilyen szituban lehet egy omni jobb lenne🤔 A visszaverődési jelenségek idővel változhatnak
[ Szerkesztve ]
-
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy TP Link MR600 routerhez.Szóval adott egy ilyen router Telekom korlátlan net SIM kártyával, viszont szeretném beállítani, hogy a router beálíltásait, illetve az eszközöket interneten keresztül kintről is el tudjam érni.
Hiába állítom be a Tp-Link dynamic DNS-t és hiába kapcsoltam be a remote managementet, egyszerűen nem tudom elérni kintről.
Mondjuk a router által detektált külső IP más mint a myip oldal által detektált.
Röviden: Hogyan tudok mobilnetes routert használó otthoni hálózatot kintről elérni?
A router admin felülete annyira nem is fontos, inkább a rakotott eszközök.
A myip-s IP nem elég, mert rajtam kívül kb 100 ember kapja ezt a NAT-olt IP-t. -
4Grider
nagyúr
válasz Darth_Revan #11563 üzenetére
Még egyszer, mert úgy látom nem értetted, amit a másik topikban válaszoltam:
Amíg telekom mobilnetet használsz, addig ipv4-en nem fogod tudni kívülről elérni a MR600 mögött lévő eszközeidet. Az ok az, amit te is írtál: Egyetlen publikus ipv4 címet ad a telekom x db felhasználónak. Majd ha egyedül te leszel mögötte (pl. mint a yettelnél vagy a vodánál), akkor lesz rá esélyed.
Ha feltétlenül telekom mobilnetet kell használnod, akkor olyan eszközöket kell választanod a LAN-odra, amik felhőn (harmadik szolgáltatón) keresztül elérhetőek. Azokat el fogod tudni érni, de persze nem közvetlenül, hanem a felhő szolgáltatáson keresztül. -
Darth_Revan
veterán
válasz 4Grider #11564 üzenetére
Szia!
Sajnos felhon nem érhető el az eszközök, csak ipv4 címmel.Próbáltam voda feltöltőkártyás sim-el is próbaképpen, de ugyanez a gond, a natolt ip miatt nem érhető el.
Yettel feltöltő SIM-el vagy előfizetéses sim-el menne vagy ott is csak otthon net sim lenne megfelelő?
Szolgáltató lényegtelen, akármelyik lehet, Telekom-ot csak azért probaltam mert az volt kéznél.
Adatmennyiség se kell sok, 1-2 GB elég, sok adatmennyiség nem menne a hálózaton keresztül.
[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
válasz Darth_Revan #11565 üzenetére
Voda kártya esetén az alapértelmezett internet.vodafone.net apn-t standardnet.vodafone.net apn-re át kell állítani, akkor lesz saját publikus ip címed. A standardnet működik feltöltőkártyával is.
Yettel hangcélú sim-el (online apn-el) nem fog menni, mert ott csak NAT-olt net van. Yettel adat előfizetés (és net apn) esetén meg csak publikus ip cím van, tehát azon mennie kell. -
Alistair
csendes tag
Sziasztok,
Elofizettem a yettel-nel otthon net basic csomagra, Vacon Torokhegyen sajnos csak ez volt, 5 g nincs. A kapott zte mf297d router-el az atlag 15 mbit letoltesi sebesseget mertem. Probaltam padlasteren de ott sam javult. Van ertelme probalkozni kulso antennaval? Ha igen melyiket erdemes venni az ezer fele kozul?
Koszi
-
totron
addikt
válasz Alistair #11569 üzenetére
Nem írod milyen szigetelésű az a padlás, ennek függvényében nem feltétlenül mérvadó vagy más egy ottani mérés. Jó eséllyel segít a külső antenna, bár az nem biztos, hogy a befektetett összeggel arányos lesz a javulás. Van, ahol 2x-3x a sebességnövekedés, máshol csak 50% vagy kevesebb, de sokszor van az is, hogy a csúcsidő a szűk keresztmetszet és csak bizonyos időszakokban lesz értelme a külső szettnek. Annyi a változó, hogy nem úszod meg a saját próbát.
[ Szerkesztve ]
-
Alistair
csendes tag
válasz totron #11573 üzenetére
Fafodem, kozetgyapot, parazaro folia van fent talan, de nem vagyok egyegy epiteszeti szaki. Tudsz ajanlani valami kulso egyseget amivel erdemes probalkozni es mely halozati ismeretek nelkul egy halando is kepes osszehangolni a routerrel? En ezeket a mikrotik kit-eket neztem, de ha jol ertem ezek routerkent is mukodnek. Ilyenkor a kulteri eszkozbe menne a sim es a yettel-es router-re nincs is szukseg? Vagy erre nincs is szukseg es csak valami 4g antenna kene?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Alistair #11571 üzenetére
Lutri. Próbáld ki, hogy szabadba kitéve lényegesen jobban teljesít-e a modem? Bonyi ügy ez, a net bugyraiból felköhögött antennák 90-99%-a kb elveszti a csóri kábelen+szocreál csatin a nyereségét és legjobb esetben is csak annyi az előnyük, hogy jobb pozícióban vannak, mint az eredeti eszköz.
#11575: +1
[ Szerkesztve ]
-
DeniL
tag
válasz Alistair #11574 üzenetére
Hi,
zsebbenyúlós lesz, de amivel elérhetsz bármit is az egy normális kültéri eszköz.
Mindkét eszközzel van tapasztalatom.
Torony 3,5km-re van tőlem: házak, erdős rész, minimális dombság.
Mobiltelefon: 20-30mbit/s
Huawei b525-333 - 35-45mbit/s <---ment is rövidesen eladásra.Kültéri eszköz, de nálam a legmagasabb pont a tetőtéri ablakomban volt (nem volt lehetőségem felmenni olyan magasra kültérre), igen, ablak, pont az ilyen szigegetelési mizéria miatt, ott volt a legerősebb jelem, de természetesen ha kiteszed kültérre a legbiztosabb.
Mikrotik SXT LTE6 [link] - 2 csatornát tud összefogni - csúcsidőben sem estem vissza 55mbit/s alá, este/éjjel 95mbit/s-et is mértem.
Baromi jó cucc. ~ újonnan 46 ezer
Akár 12-15+ km-t is át tud hidalni, ha jók a terepviszonyokMikrotik ATL LTE18 ha van több mint 2 csatorna a közeli tornyon, akkor van értelme váltani. [link]
4+ CA-t kezel és gyakorlatban is tudná a 4-500mbit/s-et ha az Én tornyom kiadná, de nem adja ki.
170mbit/s-ig mértem vele.
Újonnan ~120 ezer
Akár 20km+ felett is tudsz vele venni.Minden más csak bohóckodás és a vége ez lesz, hogy vagy szerzel egy jó antennát, valami nagy LTE kategóriát lekezelő "Huaweit" és kirakod 15-20m vezetéken az antennát kültérre és el is ment a nyereséged a hosszú vezetéken.
-
totron
addikt
válasz t72killer #11576 üzenetére
Loss 10MHz [dB/100m] 3,0
- 50MHz [dB/100m] 6,5
- 100MHz [dB/100m] 9,3
- 200MHz [dB/100m] 13,2
- 600MHz [dB/100m] 23,0
- 800MHz [dB/100m] 26,5
- 1000MHz [dB/100m] 30,9
- 1750MHz [dB/100m] 42,3
- 2150MHz [dB/100m] 46,9
- 2400MHz [dB/100m] 49,6Tud ütős lenni a csillapítás, nem vitás, de nem 99% az. Számít minden, ez is igaz. De hogy felesleges lenne és nyereség nélkül való egy külső szett, az azért nem igaz. A padlástéri ablaknál is fentebb szokott menni a történet, ha már egyszer belekezd az ember. Akár 1 méter plusz is hozhat kisebb csodákat. Nem egységes a dolog szabályozásilag, de ha az volna, mintha 4 méter rémlene, hogy fentebb lehet menni a tetővonaltól. (#11577) DeniL, Van persze egy optimum felfele törekvésben is: árboc rögzítése és a fránya veszteség. Be lehet azért lőni egy értelmes szintre, a minden más bohóckodás kijelentést cáfolnám. Nem lehet mindent zsetonnal megoldani, hol marad a precíziós méregetés, kísérletezgetés keserédes öröme?
(#11574) Alistair, igen, egyben van minden és fent van a SIM kártya is, ethernet kábellel jössz le a felhasználási pontig, veszteség nélkül. Ha időnként kivennéd a kártyát, nem ideális, bár van moduláris megoldása is a MikroTiknek pont emiatt.
-
DeniL
tag
válasz totron #11579 üzenetére
#11579totron,
Sajnos ha másik fórumot olvasol, akkor szerintük mi bohóckodunk.
Én sem hittem a többieknek és már több mint 250e forintot rálocsoltam az LTE mobilinternetre (ha már erre kényszerültem).
Szépen végigjárva a ranglétrát alulról, ezért írom, mert tudom miről beszélek.
H*lye voltam.
Olvastam hihetetlen teszteket USB sickkel elért 100+mbit/s-ről, persze mit sem sejtettem hogy mit jelent a CAT4, de jólvan az. Biztos ez kell(het) nekem.
Sajnos egy független stick is 10e körül mozgott, persze igyekeztem támogatottat keresni, mert egy USB stick egy Mikrotik routerben LTE interfészként tud funkcionálni.
Sőt, még meg is örültem, hogy a meglévő Mikrotik ökoszisztémámhoz max egy USB cucc kell és minden megy mint előtte.
Nos, szar volt.
Majd mivel vannak antenna csatlakozói az USB sticknek, láttam kis botantennával is használják, majd jó lesz azzal biztosan. Újabb 3e forint elment a semmire postával.
Oké, lépjünk feljebb, már megértettem, hogy a CAT4 nekem nem lesz elég, így persze hogy a jólárasított Huawei B525-232-es vagy 333-ast tudtam megszerezni.
Majd ez tökéletes lesz (Mivel van komplett Mikrotik rendszerem, rendes router nem kellene, de ha a stick nem elég, akkor legyen egy router....)
Kaptam is bizonyító erejű videót, sőt temérdek Youtube videó bizonyította, hogy ez bizony életem fogása lesz 25e-ért...
Tudja azt a 150-200mbitet ami nekem pont elég lesz.
Nem lett.
Miért?
Mert vidéken vagyok és itt minden van, csak több torony több sávval nincs.
Persze mielőtt megvettem volna az új "csoda routert" akkor körünéztem előtte, hogy milyen messze van egyáltalán a legközelebbi torony?
Persze, hogy nem.
Azt sem tudtam van ilyen weboldal, mit érdekel engem.
Majd Én tudom mi kell nekem, megoldom.
Telefon tud 20mbitet, majd ez a csúcsszuper router megoldja a problémám.
Kezdve az első problémával, valahogy stabil netet kell varázsolni, hogy néha napján tudjak otthonról is dolgozni.Nos.
Beltéri eszköz a huawei, emeleten helyeztem el, szintúgy alig értem el vele javulást egy mobilhoz képest, egy pozitívum legalább volt benne, tudtam bridge-be tenni.
De már kezdtem fejben számolni hogy 10e+3e+25e költöttem el és még mindig semmire se haladtam.
Jó, kell egy külső antenna, hisz ezen is van antenna csati.Majd jó lesz azzal.
Sok kis indiai tutorial videóban olyan frankó eredményeket elértek így, nehogy nekem ne sikerülne?....ugyan már.
Jajj, de hát annyira hirdetik a hardveraprón a sok bot antennát 10-20dbi, olyan nyeresége van (leírva kamuból) hogy majd leestem a földre.
Mit is tudtam a nyereségről? Semmit, minnél nagyobb dBi, annál jobb.
Voltak is szép számmal hirdetések.
"Holnapra postával nálad lehet, ha még ma befizetsz egyre.
Be is fizettem.
Nálam is volt, ebben nem hazudott a kolléga.
De hogy jobb is lett tőle?
Két pálcika felhelyezésével a huawei routerre?
2x20dBi....aha.Nem lett, újabb 6e két botpálcikára kidobva az ablakon, persze méretben már jóval nagyobb volt mint amit az USB stickhez vettem, de mit értem el vele? Talán 5mbittel abban az időpillanatban jobb volt a vétel, mint néküle, de bizonygattam magamnak hogy jó vétel volt, így bőszen méregettem vele s nélküle.
Semmi különbség nem volt szinte.
Mielőtt valaki megkérdezné (váltottam a hauwei menüjében az internal/external antennák közöttJó hagyjuk az egészet, már benne áll 44e ft.
Van akinek nem sok, van akinek igen.
Kezdtem megelégelni, hogy csak kínlódok.
Nos, olvasgattam, a Starlink után, kérdeztem a fórumon, mindenki isteníti, de a havidíj akkor még 34e volt, most már csak 17e, az eszköz pedig 260e, most valami 170-180e talán....Túl sok.
Mondták ha végigvásárolom az egész termékpalettát, kijön a végére ennyire, de akkor is egyben ez túl sok, nem kell.Felejtsük el, ideiglenes lesz úgy is ez az egész SIM kártyás net, ennyit az egész már nem ér meg.
(Ideiglenes mert költöznék = de jelenleg még mindig itt vagyok....egyenlőre nem sikerült).Persze mondták ott nekem, hogy ne járjam be az Ő útjukat, mert minden ami nem Starlink vidéken az bohóckodás....
Nos, persze hogy nem hallgattam rájuk.De persze nem tudtam belenyugodni ebbe az eredménybe, valamit venni kell.
Starlinket nem tudok, akkor mi legyen?
Hát persze hogy a Mikrotiket, legalább viszonylag elérhetőbb áron "árulgat LTE eszközöket".Léptem feljebb, de csak eggyel.
Mikrotik SXT LTE6 2023-as a Fibocom modemes.
Áldás...
Hirtelen minden apró problémám megoldódott és csak ennyibe kerül?
All in one? Nem kell rá külső antenna?
Nem olcsó, ez sem, de működik.
De végre csúcsidőben 50mbit, este és éjjel 90mbit+ kijön.
7 hónapig használtam hibátlanul.
Most válok meg tőle.
Persze a Mikrotikes berögződésem van hosszú évek óta, így nem hiába nem Starlink felé indultam el negyedjére sem végül, hanem vettem az SXT helyett egy Mikrotik ATL LTE18-at és ugyan az a toronytávolság, ugyan az pozíció (igen, még mindig nem kültér, emeleti ablak) de már 170mbitig eljutottam vele.Itt megálltam.
Már nem merem összeadni az árakat (plusz lan kábelek, meg volt pár egyéb apró cseprő többlet költség) de sok.
Viszont pont ezért írom le ezt, mert szinte mindenki aki nem hallgat a másikra, elmesélt tapasztalatokra, pont ugyan így kezdheti el ezt az utat.
Nem ért annyira hozzá, a natív számoknak meg bedőlünk.
(Mikrotik oldalán az ATL LTE18-at 1,2Gbit/s letöltsére írja aha...elméletileg, ha van 4 aggreagálható sávod egy tökéletes toronyról 10cm-re + a szolgáltató nem korlátoz téged a másik oldalon).
A valóság meg majdnem az, hogy ~120 ezer forint = max 170mbit/s nálam.
Szóval minden +1000 forintért kapok 1,5mbit többletet majdnem.Igen, nyerhetnék még Én is egy kültérre helyezéssel.
Plusz csövezés (árbócnak), de milyen drága a cső? (pláne ha alut akarsz, de még a vas is aranyáron.... és a házgerincem felé kellene mennem ami 8m.
+ földelés, magától értetődő, de nem jó elbohóckodni a mostani időjárási viszonyok mellett.
Továbbá egy cső a semmiből se túl stabil, amilyen szelek vannak.
Nekem ennyire már nem tellett.
De itt meg is álltam a projekttel.
Innen vagy elköltözök (A opció és elsődleges) vagy B opció már tényleg 5G-re váltok).ui:
Nem lehet mindent zsetonnal megoldani, hol marad a precíziós méregetés, kísérletezgetés keserédes öröme?
Ha nekifog valaki, hamar rájön, hogy még mindig pénztárcabarátabb, mint feljebbi SOHO eszközök, továbbá kap elég kísérletezést, mire felfogja mi és hogyan működik egy Mikrotikkel.
Nem pedig csak bekapcsolja és működik, mint bármelyik másik otthoni router.
Továbbá még a saját beépített, közepesen irányított antennájával is el lehet pepecselni mire bepozícionálod, de annyira nem akarok mazohista lenni, hogy külső antennával szórakozzak, meg hosszú vezetékkel.
Minimum nekem is kellett volna 15-20m.
Sokan ezt úgy küszöbölik ki, hogy már maga a router is a padlástérben végződik így talán 3-5m vezeték elég lesz tetőn kidugni az antennát.
Tetőtérből meg visszajössz RJ45-el.
Ennyit nekem nem ért.
+ Mikrotikben az elmúlt 15 évemben még nem csalódtam.#11578Alistair,
Ha jót akarsz magadnak a kezdeti tesztek után nézel egy normális eszközt és próbálod megfelelően pozícionálni, de mielőtt bármibe is belefogsz előtte a www.cellmapper.net -en ellenőrzöd a hozzád legközelebbi tornyot (telefonos applikáció segítségével kinyered a kapcsolódott torony cella azonosítóját).
Kiszámolod mennyi a táv tőled légvonalban.
Egy SXT nehezebb terepviszonyok mellett is 5-10km-t átviszi, de sík terepen felette is. (volt aki 15-20km-t is átlőtt vele az Alföldön)
Egy ATL LTE18 akár 10-15+km-t is hasonlóan fás és házakkal teli viszonyoknál, mint amilyen nekem van és 25-30km-t is sík terepen.
Ez teljes mértékben egyedi sajátosság lesz.
Az eszköz képes többre, de abban igaza van totron kollégának, hogy akár +1m-el feljebb is, rendesen pozícionálva olyan nyereségre tehetsz szert amivel többet érsz mint +120 ezres eszközzel sokkal alacsonyabban, több takarásban.Mennyire rosszak a terepviszonyok? Házak, fák, dombok, hegy stb?
Milyen csatornákon sugároz a szolgáltató?
Én telecomos vagyok.
A tornyom tud B3, B20, B28-at.
Hiába tudja az új routerem mindhárom sávot, sőt a régi is tudta.
A) vagy a szolgáltató nem engedi aggregálni mindhármat
B) a router modeme nem fogja tudni aggregálni pont ezt a 3-as kombinációt.
Tehát vagy B3+B20-on vagyok, vagy B3+B28-on.
Ami mit jelent?
Felesleges váltás volt nekem is az eszközvásárlás.
Nyertem némi sebességet, de a 2,5x árához képest nem kaptam 2,5x több sebességet.Ár érték arányban az SXT-m volt a legjobb választásom.
De ha már megvettem, nem küldöm vissza + nem adom el.[ Szerkesztve ]
-
RoyalAirForc
aktív tag
Sajnos manapság már azt sem lehet mondani, hogy kérd egy szakember segítségét ilyen esetben, mert nem biztos, hogy jobban ért hozzá. Ezzel nap, mint nap szembesülök. Van, hogy én többet tudok az adott témában, mint az, akinek papírja van róla. Szóval igen, te végigjártad rendesen.
-
zsolti75
senior tag
Azért vagyunk itt páran akik végig bohóckodtuk ezt az utat. Én is még vodás 3G stick-el kezdtem. Voltak antennáim is, mindenféle. De már nincs rá szükség.
Ami neked bevált, nem biztos, hogy másnak is be fog. Ami router nálam szuper, lehet 2 utcával odébb már nem lesz az. Továbbá vannak egyéni felhasználási igények is. -
t72killer
titán
válasz RoyalAirForc #11582 üzenetére
+1, ezernyi témában ez van... Egy közepes intelligenciával megáldott ember rendesen utánaolvas, veszi a fáradtságot a sokszor faék egyszerű teszteléshez-próbálgatáshoz, előrébb lesz, mint a "teljen a munkaóraszám és fizessenek" r=1 okj-s "szaki", aki tanult valamit az iskolában és jól kezeli a csavarhúzót.
-
DeniL
tag
válasz zsolti75 #11583 üzenetére
Persze, ebben is teljesen igazad van.
De azért nagy általánosságba az sem elmondható, hogy vedd meg ezt a külső antennát + 20m vezetéket + olcsó huawei / tp-link lte routert és woálá...Bár az is igaz, mindenkinek más igazodik a pénztárcájához, de talán alap igazság ha több torony van elérhető távolságban és több sáv, elegendő lehet egy jól pozícionált beltéri egység is a beépített általában 4dBi antennájával.
De ha vidéken vagyunk, messze a torony, vannak domborzati és egyéb környezeti viszonyok, a telefonnal mért érték sem túl acélos, már élből nem kezdenék a legaljáról, ahogy Én is hibásan tettem a legelején.
Hanem "valamely gyártó" tényleg kültérre ajánlott termékével próbálkoznék, hogy ne mindig a Mikrotik elfogultságom hangoztassam
[ Szerkesztve ]
-
DeniL
tag
válasz RoyalAirForc #11582 üzenetére
Igaz, bár ahogy a fórumtársak fentebb is jelezték.
Ebben a témakörben nehéz innen bárkinek is "helyes utat javasolni".
Legegyszerűbb megoldás, ha tud valahonnan teszt készülékeket szerezni és azokkal kísérletezni.Szokták említeni az "online vásárlástól való elállást is", tehát megveszed nem jött be visszacsinálod (nem vagyok ennek szakértője így nem tudom 100%-osan ajánlani).
De az igaz, ha nekem valami többnyire bevállt, még nem 100% másnál is.
De az igaz, hogy van már kültérre szánt egysége a Mikrotiknek és majdnem mindegyike kicsit másra ajánlott, másban jó. (all in one wifivel is, vagy nagyobb tányér csak 1 porttal, 2 portos kisebb LTE szabvány stb) akkor megérné a szétnézést.Tehát ha tudjuk hogy vidék, akkor én mégis ebben az irányban indulnék el, ebből a termékpalettából.
Mert láthatjuk kapott egy viszonylag normális ZTE routert a kolléga (CAT12/13, wifi 6 , több RJ45) mégis gyatra az integrált nyák LTE antenna vétele).Nos ez az eszköz tipikusan városi, vagy külvárosi részen teljesít jó szolgálatot, de "hegyre" kevés lesz.
[ Szerkesztve ]
-
bytesizelife
tag
Mert láthatjuk kapott egy viszonylag normális ZTE routert a kolléga (CAT12/13, wifi 6 , több RJ45) mégis gyatra az integrált nyák LTE antenna vétele).
Az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy egy kommunikációs berendezés olyan mint az autóskártya, és a magasabb specifikációjú automatikusan jobb. Pedig az ördög a részletekben rejlik.
-
donjohnson
addikt
válasz bytesizelife #11587 üzenetére
autóskártya? saját magadat lövöd bokán ha 2024-ben cat 4-es routert használsz.
a fritzbox-nál meg a mikrotik-nél ezzel csökkentik a költségeket, hogy elavult technológiát használnak, de jól telepakolt firmware-rel adják, mert jó programozóik vannak.
az említett zte meg valószínűleg b20-on ragadt, amire van megoldás ha van más frekvencia a környéken.
maradjunk akkor a részletekben rejliknél.ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
zsolti75
senior tag
válasz donjohnson #11588 üzenetére
A ZTE-n te használod a lan portot?
Nálam az összes ZTE-re dugott NAS 20mB/s sebességgel ment csak sajnos, pedig a mc888 ultrát nagyon meg szerettem volna tartani. -
donjohnson
addikt
válasz zsolti75 #11589 üzenetére
persze, én minden routeren a lan portot preferálom (mc801a-nál nem volt gond vele).
ha valamelyik eszközöd nem működik együtt normálisan a másikkal (feltéve hogy 1 gigás portjaik vannak), akkor iktass közbe egy sima switch-et vagy ha az nincs kéznél, akkor egy másik routert és úgy kösd rá a nas-ra.
én egy asus-nál tapasztaltam anomáliákat intel ethernet portos gépekkel. tp-link switch-et közbeiktatva megszűnt a probléma.ui.: másik lan kábellel is próbáltad? nem az volt megtörve valahol?
[ Szerkesztve ]
-
zsolti75
senior tag
válasz donjohnson #11590 üzenetére
Úgy nálam is oké a sebesség, ha lan-on dugom rá a laptopra, de ha NAS-t dugok rá akkor borzalmas.
A 801, 888 fix 20MB/s az ultra az 30MB/s.
Kerestem rá megoldást de azon kívül, hogy sokak panaszkodnak erre semmi mást nem találtam.
A kábel tuti rendben, átdugom a másik routerbe és rögtön helyreáll a sebesség.
Dehogy veszek plusz routert . Maradok a Huawei-nél, az megy annyival amit a NAS ki tud adni (125MB/s).
Pedig nagyon csípném az ultrát, egyik se keveri úgy a sávokat.[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
válasz zsolti75 #11589 üzenetére
Nem szoktam az MC801A LAN portját használni, de az összes boltunk, ahol mobilnet van, az azon keresztül működik, és ahol van yeti 5G, ritka a 200 Mbps alatti sebesség.
Most mértem egyet LAN és utána rögtön WLAN adapteren keresztül is:
C:\Users\netuddki>speedtest
Speedtest by Ookla
Server: CARNET - Zagreb (id = 55191)
ISP: Telemach Hrvatska d.o.o.
Latency: 19.81 ms (1.68 ms jitter)
Download: 146.05 Mbps (data used: 93.1 MB )
Upload: 100.07 Mbps (data used: 138.6 MB )
Packet Loss: 0.0%
Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/f56b1f0a-bd76-479c-a00a-446d8cc2ba8f
C:\Users\netuddki>speedtest
Speedtest by Ookla
Server: 4TEL Samobor - Zagreb (id = 56288)
ISP: Telemach Hrvatska d.o.o.
Latency: 22.22 ms (3.56 ms jitter)
Download: 148.53 Mbps (data used: 187.7 MB )
Upload: 99.72 Mbps (data used: 136.0 MB )
Packet Loss: 0.0%
Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/4d4d124c-5757-4b64-81b1-8544c3c82890
-
donjohnson
addikt
válasz zsolti75 #11591 üzenetére
pedig ez biztos valami kompatibilitási gond a két eszköz között, ha nem tudnak összehangolódni 1 gigás kapcsolatra. valamelyik nem kezeli az egyeneskötésű vagy keresztkötésű kábelt, ilyesmi lehet.
azt is kinézem a zte-ből hogy nem követi rendesen a szabványt és nem olyan pontos jelszinteket használ a kábelen, amit nem minden eszköz tolerál, visszaesik a sebesség. a huawei ilyen szempontból "színvonalasabb" gyártó.[ Szerkesztve ]
-
zsolti75
senior tag
válasz donjohnson #11595 üzenetére
Biztosan így van. Abban reménykedtem, valakinek van valami szoftveres megoldása erre.
Nem tudom melyik mennyire színvonalas, szerintem tök egy szinten vannak, mármint a mc801-H122 és a mc888-H155.
Ami különbséget még észrevettem, hogy ha éjszaka redőnyt lehúzom a router elé, mindegyik átvált 4G+-ra, reggel ha felhúzom, a Huawei gyönyörűen visszavált 5G-re, a ZTE beragad 4G-n. -
t72killer
titán
válasz zsolti75 #11598 üzenetére
Arra a részre reagáltam, hogy a redőny offolja az 5g kapcsolatod. A szolgáltatók nem tolják fullban az összes 5G csatornát, a nagy kedvenc az N78.
-
donjohnson
addikt
válasz zsolti75 #11598 üzenetére
arra céloz, hogy az alacsonyabb frekvenciás jelek 700 MHz, 800 MHz könnyebben terjednek. a magasabb frekvenciás jelek (3500 MHz) pedig nehezebben terjednek és vékonyabb tereptárgyak, akadályok is megállítják. akár egy redőny is.
reggelente kapcsolós elosztóval gyorsan ki tudod kapcsolni a routert meg vissza és akkor visszamegy 5g-re: [link] vagy egy okoskonnektorral időzítve ugyanezt.ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
Új hozzászólás Aktív témák
- Annak, aki NAGYban gondolkodik: Jonsbo N3 ház (8+1 lemez), NAS alaplap Intel 8505 processzorral
- GAMER PC: Új i5-10400F/11400F -RTX 3080 GDDR6X -512GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- Eladó ASUS ROG Strix G15 (G513RW-HQ035) - Erős hardver, hibátlan állapot, MacBook váltás miatt!
- Új Sony Alpha 7 IV BONTATLAN GARANCIÁS
- Új Sony Alpha 7 IV + FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS objektív BONTATLAN GARANCIÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest