Hirdetés
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Asszociációs játék. :)
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Trump vagy Harris
- A KOReader ebook olvasó program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Astra kalandok @Első rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Nagyanyámnak egy elég régi téglaépítésű családi házba mi a legideálisabb antenna megoldás az új digitális világba? Veszünk majd neki új ledelcédétévét, tehát csak az antennázás/kábelezés lesz szükséges.
Padlás van, sima régi típusú cseréppel, majdnem rálátással a Kékestető toronyra, (durván 20-25 km légvonalban), tulajdonképp csak a szomszéd ház teteje/cserepei takarják. A padlástól a tévéig kb. 8-10m-nyi kábel kellene.
A verenda ablakai alatt van kb. fél méternyi eresz, tehát az kvázi száraz, de oldalról nyitott, tehát ha bever az eső/hó, akkor az ablakot is éri. Ugyanakkor innen direkt rálátás van a kékesi toronyra. Itt beásható egy kisebb oszlop is, vagy kis méret esetén a falra is szerelhető valami. Innen a tv távolság kb. 4-4,5 m.
A tv-től a kékesi torony felé direktben kb. 2 db, 35-40 centis téglafal van, de olyan, ami pl. a telefon térerőt 0-ra árnyékolja.Az alapvető kérdés az lenne, hogy mi a jobb: kültéri hagyományos típusú antenna padlásra, vagy ház mellé, vagy egy beltéri valahova. A beltéri elmehet mondjuk a verenda sarkához is, ahonnan 30 centi híján meglenne a rálátás a toronyra is, de onnan pont még nem látni, és a szomszéd ház sarka olyan 1 méternyit belóg a képbe.
Sajnos nem tudom, hogy ezeknél az új antennáknál, a digitális új világban mik az alapvető szükségletek, és egyáltalán hogy működnek a kültéri illetve a beltéri antennák. A beltérik erősítése pl. a kültériben nincs meg? És az miaz, hogy a beltérin az van, 40dB, míg a kültérin 10-15 dB.?(Nálunk itthon csillagpontos rendszer van, 64 lakásos paneltömb, ezért is nem tudom)
Pl. itt az 1, 2, 3, 4 között mik az alapvető különbségek?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz frovery #7274 üzenetére
Köszi!
Akkor még egy utolsó laikus kérdéssor: Csatlakozás/bekötés mikéntje. Ha nincs(nem kell) erősítő, akkor a koaxkábel egyik végére rákötöm a csatlakozót, az megy a tv-be. A kábel másik végét általában hogy kell bekötni az antennába? Direktben(csavarozás/forrasztás), vagy ott is csatlakozós?
Illetve ha később mégis erősítő kell, ott a linkelt tápfeladót a tv oldalra kell kötni? Vagyis a tv-be menő csatlakozót leszedni, és a csatlakozó helyett ennek a csatlakozó fejébe kötni a kábel végét, majd aztán a tv-be már ezt az adaptert dugom?Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ok, köszönöm.
Akkor már tényleg csak egy utolsó kérdéssor: Az antennánál az F-csatlakozós azt jelenti, hogy nekem csak egy F-csatit kell felapplikálnom a meztelen kábel végére, és a csatlakozó "aljzat" meg már része az antennának, abba szimplán becsavarozom és kész? Esővíz ellen valahogy szigetelni nem kell?
Illetve: valahol olvastam, hogy nem jó fém oszlopra(állványra) szerelni az antennát. Ez igaz? mert akkor valami PVC vagy más csövet is be kell szerezni kellően hosszút.frovery: aha, igen, így gondoltam, ezek szerint jól köszi
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz frovery #7311 üzenetére
Tehát akkor mint ez a linkelt is: PVC burok, alu fólia, sodrony, alu fólia, műanyag merevítő/szigetelő, réz vezető ?
A korábban a blankolás mintához linkelt is ilyen volt jól emlékszem? És akkor a Tecsóban kapható 10 m-es dobozos kábelszettet felejtsem is el?
Ja, a blankolás mintán a külső alu és a sodrony is le van hajtva, a belső alu le van vágva a műanyaggal együtt. Úgy helyes?[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz frovery #7274 üzenetére
A yagi esetében mindegy, hogy a direktorok csak szimpla csap kialakításúak, vagy hurokszerűek?
Pl. Iskra DTX48 hurkos, Iskra P 47N csapos. Ha van különbség akkor mi, és melyiket érdemes venni? (A háromágúnak kisebb, egyágú változata is kapható, szintén csapos direktorral)Szükséges a tetőn kívülre tenni, ha a padláson csak a ferde síkú cserép tetőzet árnyékol? Nagy jelveszteséget okoz a cserép?
-
BlacKSouL
addikt
válasz frovery #7498 üzenetére
És az utolsó (remélem legalábbis) kérdéscsomag: A TV-oldalra pedig egy ilyen kell ugye? (Feltételezve hogy nem kell erősítő és táp)
Kábelnek ilyen megfelel? És a F-csatlakozónak ezt szántam.
És a bónuszkérdés: ennek a koaxdugónak illetve az F-csatlakozónak a blankolás és árnyékoló visszahajtás után a kábelre rögzítése hogyan történik? Valahogy a réz eret szorítja meg, az árnyékoló pedig simán beszorul a hüvelyrészbe?Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Nos, a következő a helyzet. Az Iskra yagi a 15 m kábellel, az F-csatikkal és az F-koax csatlakozóval megrendelve, elvileg úton. A TV előbb meglett. A poén kedvéért kicseréltem a mostani TV-vel, és a két régi antennától két külön árnyékolatlan Lecher-vezetékkel(!) levezetett, a padláson lévő kb. 30 éves, egymásra illetve szögre felakasztott két, régóta általam be nem azonosított, állítólag részben Kékesre, részben Bpestre irányított (?) (szerintem meg csak úgy odak.rt) antennával tökéletes minőségben, zökkenőmentesen vesz 22 digitális, és 3 analóg csatornát.
Már csak azt nem tudom, hogy a digitálisban miért nem találta meg a TV2-t és az RTL Klubot, mikor az M1 digitálisban is, és analógban is meg lett. Ugyanakkor miért 3-tól kezdte meg a digitális csatornák számozását, valamint ha az analógnak külön sorszáma van, miért van 1,2,3 is. Így a 3-ast választva egyszer az analóg csatornát adja be, egyszer meg a digitálist.
Így a nézhető M1, TV2, RTL, Duna, Duna W.: Dig,Anal,A,D,D verzióban állítható be.
A digitális csatornák sorszáma nem állítható, 3-assal kezdődik, 9 a MTVA hírcsatorna, utána 21-es sorszám jön, és a többi 17. Ezek a csatornaszámok fixek, és a tv-ben nem lehet adott csatornaszámra állítani? Az RTL-t, TV2-t vajon miért nem hozta be a keresés? Az adott területen lévő csatornák/frekvenciák elérhetők valahol a kézi kereséshez?
MTVA hírcsatorna írja, hogy csatornaváltások vannak. Ez neten nyomonkövethető, hogy mondjuk az adott toronynál mikor mi miről mire változik? Lehetséges ez a két csatorna hiányának az oka, vagy a gyenge vétel miatt? de akkor azok a digitális 1,2 kell hogy legyen, tehát valami tudja, hogy ott van, ezért kezdi 3-al a számozást
Samsung F4000-es a TV egyébként.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz darvinya #7536 üzenetére
Tehát akkor nekem az új antenna felszerelése után, ha véletlenül az újrakeresés után nem találná meg magától (pedig azzal már meg kéne) akkor kézzel ezekre kell rákeresnem:
Kékestetői adótorony
MPX Csatorna Frekvencia
MUX "A" 44 658 MHz 15.5 kW
MUX "C" 69 858 MHz 30.9 kWA "B" nekem nem kell most, mert nem lesz egyelőre előfizetéses igény.
Az analóg csatornákat engedte átszámozni a Csatorna szerkesztés menüben, de a digitális csatorna esetében eltűnik az a menüpont.
-
BlacKSouL
addikt
válasz darvinya #7538 üzenetére
Asszem Kékesen is ugyanez a kiosztás, és mivel a B-ben csak kártyás csatornák vannak, ezért nekem csak az A, C kellenek. Valószínűleg az A-t fogta az antenna, a C-t meg nem, mert Euronews sem jött be, Infó sem, viszont a 8. csatorna is hiányzott, a 9. volt az A-ból a MTVA infó.
Egyelőre ezt csináltam, hogy csak az elérhető csatornák maradtak, a többit töröltem.Az LCN-t nem tudom mi.
Kernel: A Tools menüpont alatt csak a következőket lehet megcsinálni a sorrendre vonatkozó pontban: Rendezés sorszám szerint / Rendezés ABC szerint. Sem a nevet, sem a számát megváltoztatni nem tudom (analógot átszámozni, és átnevezni is lehet, nevük egyébként sincs):
(Eszközök): Az opciómenü megjelenítése. A megjelenő beállítási menüelemek a csatorna állapotától és típusától függően eltérőek lehetnek.
–– Rendezés (csak digitális csatornák esetén): a listában szereplő, név vagy szám szerint rendezett csatornák sorrendjének megváltozatása.
–– Antenna: a kívánt sugárzott jel kiválasztása.
–– Kategória: A csatorna üzemmódjának módosítása Összes, TV, Rádió, Adat/egyéb, Analóg, Legutóbb nézett, Legnézettebb értékre. A kiválasztott csatornaüzemmód jelenik meg.
–– Kedv. szerk.: Lépjen közvetlenül a Kedv. szerk. képernyőre.
–– Csatorna átnevezése (csak analóg csatornák esetén): Egy csatornához legfeljebb öt karakterből álló nevet rendelhet hozzá. Például Film, Sport stb. Így könnyebb megkeresni és kiválasztani a csatornát.
–– Csatornainformáció: A kijelölt csatornára vonatkozó részletek megjelenítése.
–– Információ: a kijelölt műsorra vonatkozó részletek megjelenítése.Illetve az előző pontban lévő 'Szám módosítás' csak az analóg csatornánál elérhető, ha digitálison állok a kurzorral, akkor nem aktív:
Csatorna szerkesztése
MENU → Adás → Csatorna szerkesztése → ENTER
A csatornákat szerkesztheti vagy törölheti.
1. Nyissa meg a Csatorna szerkesztése képernyőt.
2. A ▲/▼ gombbal válassza ki a kívánt csatornát, majd nyomja meg az
ENTER gombot. A kiválasztott csatornát (c) jelzés jelöli...
...színes és funkciógombok használata a Csatorna szerkesztése funkcióval.
'A' a Vörös (Szám módosítása): A csatornák sorrendjének módosítása a
csatornalistán.
–– (Kész): A csatornasorrend módosításának befejezése...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ajjaj, akkor ez lesz az. El is kezdtem a kedvenclistát, de annyi időm nem volt, hogy meg is tanuljam, ki is próbáljam, be is állítsam, és személyre is szabjam. Na majd az új antennával eljátszom ha sok időm lesz.
Köszi mindenkinek a segítséget..!
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #7270 üzenetére
Nos, Iskra dtx 48 felszerelve egy darabka vasrúdra, bekötve szépen immár koaxra, belőve többé-kevésbé Kékes felé (azóta nem volt látható a köd/felhő/eső miatt), csatornák belőve, most már szépen megy a tv2, ertéel is, jelerősség olyan 60-70 körül, minőség 100. Lehet ezen még javítani, ha végre kilátok a cserepeken át a hegyre, és a magasságot is be tudom lőni, mert egyelőre szerintem úgy Mátraalmás környékére néz a cucc
Na meg 21-én áthangolni a csatornákat, mert ugye át kell. De az már 4 gombnyomás.
Hozzáteszem a régi 30 éves antennákkal, egyik UHF, másik VHF, külön két árnyékolatlan Lecherrel, padlásajtón át, kacskaringósan levezetett, ajtó sarkába becsípett, 5 méter hosszon 10 méteres vezetékkel, csatlakozóban közösített rendszerrel, vagyis az antennaszerelők rémálom horror kivitelezett megoldásával simán akadás nélkül bejött a két kereskedelmin kívül a többi.Viszont a csatornák sorrendjét továbbra sem tudom megváltoztatni, átnevezni nem lehet, átszámozni nem lehet, kedvencekben lehet sorrendezni, de a sorszám marad, tehát a számot nyomva a szolgáltató által meghatározott számú csatorna jön be. LCN-re vonatkozó bárminemű lehetőség nincs a tévén. Se információ, se állítási lehetőség.
-
BlacKSouL
addikt
-
-
BlacKSouL
addikt
válasz frovery #7748 üzenetére
Ismerős Bpesten albérletbe szeretne valami vételi lehetőséget. 14.ker, BVSC-uszodától párszáz méterre északra.
Sajnos 1. emelet, és ráadásul a lakás erkélye-ablaka pont kelet felé néz, a H.határhegy ami legközelebb van, pont "hátrafelé", a fal+másik lakás+fal, stb irányban van.
Ha a szobán belül elhelyezi a kis logpert a hegy felé irányítva, akkor van esélye a normális vételre? Ha nem igazán OK, akkor ezt egy erősítővel+táppal lehet, érdemes növelni? Vagy akkor már inkább megéri egy erősítős szobai?
Ez a linkelt kis logper csatlakozás és elektronika tekintetében(szerelhetőség szempontjából) ugyanolyan, mint mondjuk egy Iskra yagi? Magyarul van rajta egy dobozka, azon meg egy F-csatlakozós kábel kimenet, és kb. ennyi?Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz frovery #8295 üzenetére
Nem igazán lakótelep [link]
A bal oldali sorház erre az utcára, vagyis innen nézve jobbra néző erkélye/ablaka adott, a torony pedig a háztól innen nézve pont balra van, tehát a legjobban takarásban.
Ilyen esetben mondjuk akkor a lepkét tegye a szobában a torony felé irányítva, vagy inkább tegye ki az erkélyre(esetleg bent az ablakhoz közel) de továbbra is 'toronyiránt'?Esetleg ne is a HHhegyi tornyot lőjük be vele, hanem mondjuk a Szávát? Nem tudom az mennyire van magasan. Most nézem, Száva u. légvonalban 7,2km, HHhegy meg 7,5km Akkor a dolog eldöntve.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest