-
LOGOUT.hu
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rommel6600
őstag
válasz biokill1 #1950 üzenetére
Oké, benne vagyok
Na akkor így fifti-fifti, mert nekem meg áramszünet miatt ennyi csak az uptime
Akkor mostmár biztos, hogy nem fogom frissíteni a Tomato-t, esetleg csak az után ha egy áramszünet miatt kiesek a versenyből
Akkor ezennel megrendezésre kerül azI. Magyarországi WRT54 uptime verseny
jelentkezni a szervezőknél, biokill1-nél és Rommel6600-nál lehet!
Ha lementek a jövő heti zh-im, meg a kötprogik, lehet, hogy összedobok egy kis honlapot a sok érdeklődőnek, scriptekkel meg mindennel, hogy majd weben is lehessen követni az uptime-okat
-
Rommel6600
őstag
válasz biokill1 #1938 üzenetére
A hálózati protokolok rétegekből állnak. A protokolok vizsgálatánal és a tervezésénél az OSI modelt és annak rétegeit vették alapul. Az ISO OSI model nem alkalmas gyakorlatban is jól működő protokolnak, visszont már meglévő protokolok elemzéséhez igen. A TCP/IP protokol az OSI által használt rétegeknek csak néhány rétegét implementálja. Valójában a TCP és az UDP a layer 4. A layer7 az alkalmazási réteg. Vagyis ide tartozik a torrent, a dc, smtp és még sorolhatnánk. Vagyis a programok által használt protokolok mind érzékelhetők layer7-es szűréssel. A 7es réteg az amibe minden alklalmazás által használt protokol bele tartozik. Ezek a protokolok alkalmazás tipusonként egyediek, így a layer 7-es szinten vizsgálva a protokolt, el lehet dönteni, hogy milyen alkalmazástól szarmazik, és aszerint lehet bánni vele, hogy a kérdéses alkalmazás tipust engedjuk-e vagy sem. Tilitáson kívül a QoS (mint a mi esetünkben is) a másik gyakori felhasználási területe.
-
Rommel6600
őstag
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1773 üzenetére
szivesen
ize jffs miert nem megy?
hat vagy rosszul van bemountolva, vagy nem is tudom
a mount parancs mit ir vissza?
/jffs konyvtar, ha fel van mountolva, akkor irhato
majd gorogorszag utan, kipihenve 5 perc alatt megcsinalod ... most mar ne szivjal velealáírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1771 üzenetére
tedd fol az ubuntut, es beirod, h man parancsnev es olvasol, olvasol, ...
aztan miutan mar majdnem mindent tudsz,
nekimereszkedsz a routerednek,
mert a parancs nagyjabol hasonloan muxik wrt54g alatt is
lesz mit olvasnod
[Szerkesztve]aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1769 üzenetére
ooo, asszem en is megtrukkoztem a dolgot egy kornyezeti valtozo megvaltoztatasaval
meghozza a LIBPATH de a set parancs megmondja,
h mi van beallitva ... szal a libpath elejere bebiggyeszted a kedvenc konyvtaradat,
amibe ott lapul a thirdparty mmc.o es csinalsz egy insmodot
olvass sok linux manualt
ja, es jo nyaralastaláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
ngabor2
nagyúr
válasz biokill1 #1647 üzenetére
lehet, hogy csak én vagyok a linux-megszállott, de nekem jó volt az mmc-re az ext2 is. külön előny, hogy nem vfat van rajta, mivel az sokkal kevesebbet tud, pl. nem igazán lehet rajta symlinkeket csinálni, ami az /opt esetén nagyon nem árt. win alá meg van progi, amivel az ext2-t tudod írni/olvasni, talán nem véletlen, hogy alapból kihagyták ezt a feature-t a cuccból.
viszont ha sikerül az sd-t is életre keltened, szólj, mert eddig nekem csak mmc-vel ment, sd-vel be se bootolt. igaz, nem cseréltem le az mmc.o-t. ha valakinek van sd-hez való mmc.o-ja dd-wrt v23sp2-höz, az üvöltsön. -
biokill1
tag
válasz biokill1 #1639 üzenetére
hát talán megvan a hiba...
a /lib/modules/2.4.34-pre2 könyvtárban csak az mmc.o fájl van bent, a vfat.o a fat.o és az msdos.o nincs és szerintem az mmc.o ból sem a gpio2-es verzió, hanem az 5ös pedig a wrt54gl 4es verzióihoz az kell ha jól értelmezem. hiába van meg a gpio2es driver linkje [link] és szedem le a routerbe wget-el, nem írja felül a könyvtárban lévő mmc.o-t
Mi lehet a baj? honnan szerezzem be a fat és msdos drivereket?rejtett up! :D
-
ngabor2
nagyúr
válasz biokill1 #1514 üzenetére
igen, megvan. mobal jelezte, hogy mivel garis a kütyü, ezért inkább nem moddolja szét pü-ben dobj egy postacímet, és repül.
mobal: megjött... csak ismét félreértés történt, nem jó nekem laptopmem kellett volna, ami 1 oldalas, tehát 4 chip van rajta. ez normál desktop ddr, 8 chippel. tehát nem 16, hanem 8 bit a chipek (adat)szélessége. -
ngabor2
nagyúr
válasz biokill1 #1333 üzenetére
mármint a fonerán van sdmod?
nekem is villog a középső led, de fel lehetett rá lépni, legalábbis whaskes csak arra tudott fellépni (a másikat nem engedtem neki büntiből ), ment az ingyenes oldal (ami természetesen a ph...).
bár a fonos topikba való, de a fon beállításánál ott van a forward lehetősége.
az upnp nálam megy rendesen, persze lehetne 1-1 portot kiengedni, úgy is ment. -
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1205 üzenetére
van nekem egy 216MHz-en ketyego wrt54gl v1.1-em, DD-WRT v23 SP3 (05/16/07) mini -vel.
be van kapcsolva a jffs, igy a 4 megas flash chipembol 700K-t tudok meg szabadon hasznalni.
erre tettem fel akkor a ctorrentet, meg a screen (wget http://.....ipk , ipkg install *.ipk) maradt kozel 500 K szabad.
utana irtad, h milyen jol lehet szivni optware telepitesnel, igyhat azt is kiprobaltam, miutan nyomtam egy:
~ # mount -o bind ~ /opt/-ot (a lenyeg az, h igy lesz ~6 mega irhato hely a /opt-ban)
ezutan, h mar volt franko /opt-om siman feltelepult az optware
de meg mindig nem futott a ctorrent, uhhogy kerestem openssl csomagot.
ez majd egy mega ... meg mire felteszi, lesz az tobb is.
szoval igy jartam.
aztan azota kiprobaltam, h mi van a loop-al, hatha hulyesegeket beszelek
azokat - mivel csak par tiz kilobyteosak - siman a jffs-be tettem, s mar csak 150K szabad van
( persze a fenti optware installom csak a legkozelebbi restartig elt )
nyahh, nekem sajna meg nincs sd kartyam a routeremben, de annal inkabb vagyok ra
amugy igen, az a legeccerubb, ami az optware wiki-ben van leirva:
jo nagy tarhely ( sd kartya, vinyo, pendrive, ... ) a package-eknek, aztan azt csinalsz, amit akarsz
tolj egy sd kartyat, konfigold be jol, tegyel ra optware-t ( mount -o bind .... )
aztan a torrentkliens oda dolgozik, ahova szeretned
es amugy honnan szereztek kartyaolvasomicsodat?aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1202 üzenetére
ooo ize ... nekem elszall amitatt, h a kmod-loop postinst-ja nem talalja a /etc/functions.sh-t
ami azert ciki mert az /etc az dd-wrt alatt nem irhato szal nekem nem mostanaban lesz benne
szal gondoltam ha loopolni akarok, akkor kell a kmod-loop, a losetup es termeszetesen az e2fsprogs.
a kmod-loop panaszkodott, h:
Unpacking kmod-loop-2.4.34-brcm-mipsel.ipk...Done.
Configuring kmod-loop-2.4.34-brcm-mipsel.ipk.../jffs/usr/lib/ipkg/info/kmod-loop-2.4.34-brcm-mipsel.ipk.postinst: .: 3: Can't open /etc/functions.sh
ha meg 2.6-os kernelhez valot toltok, az meg K.O. :
ipkg_install_file: ERROR unpacking control.tar.gz from kmod-loop-2.6.16-mipsel.ipk
szoval letoltottem a base-files csomagot es az is szepen folment ...
de hat o se a /etc-be pakolta a keresett functions.sh-t ... miert is tenne oda?
szal egyelore nekem felejtos a loop
majd ha rabirom a kmod-loop-ot, h a /jffs/etc/-ben keressen,
illetve, ha irni tudom a /etc-t akkor talan ...
sajnalom, h csak rossz tapasztalatokkal tudtam szolgalni
aztan sztem az openwrt alatt muxene
de az naggyon durvan fapados
ipkgjaim: [link]
mount -o loop elmeletben: [link]
mount -o loop gyakorlatban: [link]
szolj, ha neked sikerultaláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1199 üzenetére
az elobb foltettem ramba az optware-t aszittem belehal, de nem
sajna az openssl csomag mar nem fert el mellette, igy a ctorrent meg mindig hianyolja a libssl.so.0.9.8-at
ezt talaltam a dd-wrt-s wiki-n, sztem ezt kellene fontolora venned...
Do not use VFAT filesystem for /opt. Use ext2 or ext3 instead. Alternatively one can use loop device to mount filesystem in file that resides on VFAT.
nemertek a sambahoz , de az jo lenne, de sztem egy mount loop meg belefer
es onnantol mar olyan fajlrendszered van, es akkora, amekkora szeretned h legyen
mar csak az a para, h a beepitett mount ismeri-e a loopdevice-t
ha igen, akkor sztem muxene
[Szerkesztve]aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
tzs84
tag
válasz biokill1 #1195 üzenetére
az sdre próbálkozz, csak a
TMP=/tmp
írd át
TMP=/opt/tmp-re
az install scriptben (és létezzen is)
szerintem a /tmp telik meg
[Szerkesztve]
most olvasom hogy még nincs sdd
de akkoris így próbáld jffsre, samba-n nem lehet hardlinkelni
esetleg megpróbálhatod azokat a linkeket megcsinálni manuálisan
ln -s cél fájlnév
[Szerkesztve] -
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1118 üzenetére
pont azon gondolkoztam, h milyen nagy szerencse lenne, ha ezt NASidat egy linuxos box-sza tudnad varazsolni
es hat lehet
kezdd innen: zaphot.org [link]
szoval, hagyni a routeredet szepen rendesen muxeni, osztani a netet, szorni a wifit meg mittomen, h micsoda, es mindenfele kiszolgalo dolgot (samba, torrent, printserver, ... ) a NAS-ra tenni. vagyishogy az erosebb vasra tenni.
sztem mindenki jol jar
a routered, mert nem belezed ki
a nas-od, mert meginkabb kihasznalod a kepessegeit
es persze te is, mert mukodik a dolog, nem is lassan, es kozben meg linuxul is megtanultal
szerintem.
szerk:
ugy tunik nincs valasztasod: jobb ha megkedveled a hobbielektronikat, s a forrasztgatast
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1118 üzenetére
@tzs84:wrt54gl v1.1-em van a szokasos 4mega flashel,16mega rammal
azokra csak az 1.7M-nyi micro fer fel ... bar en is kiprobaltam sok sok hely remenyeben, de persze jffs tamogatas sincs benne
viszont ez igy telleg para, h azok a lib-ek kapasbol 1M+ helyet foglalnak
eppen alig kivitelezhetetlen
@boikill1
ez egy olyan feature a legtobb 3rdparty fw-knek, h a flashchip-ednek a szabad reszet irhatova teszi, s igy lesz nehany szabad 100K-d
szkripteknek, ennek-annak jo, csak az a para, h azt a flasht hasznalja, amin a routeren futo program is van...
szerintem ha kedves a routered elete es komolyabban tervezel, akkor applikalsz bele egy par szaz megas (egyelore max 2G, ha expert C programozo vagy akkor lehet 4G is ) sd kartyat, es majd a 1000000-ik irasnal csak az sd kartyat kell kicserelni, es nem a szazlabu smd flashchipet.
->szerintem sd-kartya. utana meg johet a mar emlitett /opt -os cucci, meg a tobbi extra
igen, ha mar van mukodo torrent kliensed, akkor az mar teljesen mindegy h hova tolt
ajanlom a samba-t (=windozos megosztas by linux), szinte mindegyik fw ismeri.
ja igen, a kartyatol ne varj nagy sebesseget (~300KByte/s olvasas, az iras meg talan kicsit kevesebb... )
no problem, h kerdezel, csak elotte keress & olvass!
de ha mar foltetted a kerdest, akkor a tobbieknek is lehetoseguk van tanulni
[Szerkesztve]
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1101 üzenetére
hello,
a ps megmondja h milyen azonositokkal milyen programok futnak,
a kill leallitja az adott azonositoju programot
ujrainditani pedig ugy lehet, h beirod a parancssorba azt, amit a ps listajaban lattal az azonositok mellett.
pl:
14 root 296 S /sbin/watchdog
58 root SWN [jffs2_gcd_mtd4]
118 root 1100 S httpd -p 80
14484 root 296 S resetbutton
14534 root 388 S dnsmasq --conf-file /tmp/dnsmasq.conf
14535 root 304 S /sbin/wland
parancssorba irva a kovetkezoket:
kill 118 - lekapcsolja a http szervert
httpd -p 80 - elinditja a http szervert a 80-as porton
igy mar tisztabb?
hosszabb tavu terveimet en mar attettem egy leendo p3-as gepre
ha ilyeneket akarsz, akkor elotte olvass nehany sd modot: [link]
sztem ha ezt kivitelezted, akkor mar nem allit meg semmi sem
sok szerencset hozza!
de ne varj sokat a routertol, egy wifis masolas mar izzasztja a procit!!
megj: az sd kartya hasznos labai pont belemennek a floppy kabelbe
[link]
-
xabolcs
őstag
válasz biokill1 #1091 üzenetére
en neha rafogom, h a router miatt volt az egesz ... ilyenkor ratoltom az aktualis dd-wrt v23sp3 betat, aztan megy tovabb a dolog
de ha nalad fontos az uptime, akkor talan segithet az, h ujrainditod a httpd-t
ps -> kill -> httpd -p 80
ja igen: wrt54gl v1.1 tulaj vagyokaláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
hbruce000
tag
válasz biokill1 #1031 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Gondolom akkor egy ''mezei halandónak'' tökéletesen megfelelnek azok a szolgáltatások, amelyeket a Linksys nyújt, rögtön a dobozból való kivétel után.Ha pedig valaki többlet szolgáltatásra vágyik, jöhet a ''tuning'', és olvassa végig a topikot!
Jól értelmeztem a helyzetet?
Amúgy az asus kb 6-800ft tal olcsóbb, ezért nem jutottam igazi döntésre! -
Rival
aktív tag
válasz biokill1 #768 üzenetére
A load average linux op. rendszerek esetén a CPU terheltségét jelzi rendre az elmúlt 1, 5, 15 percben. Esetedben az elmúlt 1 percben 119%-os volt a terheltség, tehát 119%-kal több dolgot kapott ezen egységnyi idő alatt, mint amivel végezni tudott. Az elmúlt 5 percben 63%-os, míg az elmúlt 10 percben 25%-os volt a terheltség, tehát negyed annyi dolga volt a CPU-nak, mint amivel elbírt volna.
Ennél persze bonyolultabban számítódik ki az érték, nem csak egyszerű %-os CPU használatról van szó, mint Windows esetén, de mélyebben nem ismerem a módot... Wiki a barátnőnk...
Mivel a cuccban csak egy proci van, a 119% azt jelenti, hogy több volt a tennivaló, mint amivel a proci elbírt egy perc alatt, de sebaj, mert ugye az elmúlt 5 perc eléggé tétlenül telt... ha két CPU lenne benne, akkor 2.00 érték felett lenne úgymond ''túlterhelt''.
Ha esetleg baromságot írnék, a tájékozottabbak javítsanak ki, a linux-szal való kapcsolatom mondjuk úgy csak felhasználói szintű...
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz biokill1 #665 üzenetére
''Tehát ha jól tudom a GL az eredeti G verzió új kiadása (az L betű utal arra hogy Linuxos), a GS pedig egy butítottabb verzió. (javítsatok ki ha tévedek)''
Utóbbit tényleg rosszul tudod: a GS nem butított, hanem éppen többet tud, mint a G/GL, mégpedig azért, mert gyárilag támogatja a Speedbooster-t, ill. a G-verzióban megszokottnál több RAM van benne (16MB, mint a GL-ben). A RAM és FLASH tárak mérete egy típus verzióinál is különbözhet, ezek a hardver verziószámának növekedésével általában csökkeni szoktak. A Speedbooster pedig tisztán szoftveres tulajdonság, DD-WRT -vel pl. a sima G/GL-eken is aktiválható. Ezt a linket is be lehetne tenni az első hsz-be: [link], ez a WRT54G-sorozat bibliája .
#664: AP, 4-portos LAN switch, 802.11b/g támogatás: ezt minden WRT54G, -GL, -GS és WRTSL54GS tudja..
[Szerkesztve] -
lac12345
csendes tag
válasz biokill1 #663 üzenetére
Helo
Szeretnek vennei egy wifi routert. Nezgettem netet forumokat es a Linksys jonak tunik.
De nagyon sok fajta van belole en max 20 eft korulire gondoltam.
Azt szeretnem megkerdezni mi a kulonbseg a G GL GS verziok kozott illetve van meg egy par de ez a topik pont ezekrol szol
Illetve melyik a jobb is miert .
Nincs nagy igenyem ezzekel kapcsolatban annyi lenne hogy legyen rajta vezetek nelkuli halozati acces point legyen rajta vezeteks csatlakozasi lehetoseg 4 portos switch 802.11 b/g tamogatas.Ja es foleg letolteni szeretenk vele torrent emule ....meg persze interneten jatszani vele.Ennyi.
Ha estelg valami mas markat ajanlotok az se baj
De ezekrol jokat halottam masik markakarol semit se tudok.
Koszonom a segitseget
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Gaming notebook topik
- Vicces képek
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Elemlámpa, zseblámpa
- One mobilszolgáltatások
- Egérpad topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- 3D nyomtatás
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...