Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

Linksys WRT54G/GL/GS router

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12101) fetus válasza fetus (#12100) üzenetére


fetus
csendes tag

Pff, egy hard reset meg is oldotta a problémát, egyelőre úgy fest.

(#12102) And válasza fetus (#12100) üzenetére


And
veterán

DD-WRT router adatbázis: [link]. Ide beírod a típust és a hardver verzióját: "wrt54g v5", majd az eredménylistán rákattintasz a megfelelő sorra. A telepítés többlépcsős, mivel a v5.x verziójú WRT54G-hardvereken VxWorks-alapú firmware fut, ezt egy linuxos fw előtt le kell takarítani róluk. Ehhez találsz segítséget az előbbi oldalon: amikor a sorból kijelölted a megfelelő hardvertípust és verziót, találsz egy linket az "Additional information" résznél: Linksys WRT54G v5.0 & 5.1 & 6.0. Ez szépen részletezi a telepítés menetét.

(#12103) fetus válasza And (#12102) üzenetére


fetus
csendes tag

Sikerült a frissítés és egyelőre minden megy szépen.
Köszönöm a segítséget!

(#12104) klrt


klrt
tag

Sziasztok!
Kérdésem wap54g vel kapcsolatos.
Tp-link router wifi jelét szeretném a fent említett eszközzel tovább küldeni.
Annyit sikerült eddig kiderítenem, hogy a repeater mód kellene nekem, de az eszköz csak a WRT54G eszközzel működik együtt.

Van valami lehetőség, hogy működjenek együtt, vagy felejtős a dolog?

(#12105) And válasza klrt (#12104) üzenetére


And
veterán

A DD-WRT támogatja a WAP54G összes hardververzióját. Azzal megoldható a repeater-mód (virtuális AP segítségével), és nincs benne az eredeti AP gyártójára vonatkozó korlátozás.

(#12106) klrt válasza And (#12105) üzenetére


klrt
tag

Köszi!
Nem ismerem a DD-WRT, gondolom nem egy sima mezei firmware frissítésről van szó, nem pár kattintás az egész. Angoltudás és némi előképzettség nélkül érdemes belevágni?

(#12107) Intruder2k5 válasza klrt (#12106) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

De, konkrétan egy firmware frissítéssel megegyező művelettel tudod feltenni, a különbség csak annyi, hogy a file-t nem a linksys weboldaláról töltöd le, hanem a dd-wrt-től! Bár kicsit hiányosan - amolyan gépi fordítású facbook szerűen - de a dd-wrt tud magyarul is!

Angol nyelvű DEMO

LETÖLTÉS

(#12108) klrt válasza Intruder2k5 (#12107) üzenetére


klrt
tag

Szerintem egy próbát megér, remélem nem kefélem el!

Ha esetleg visszakell tennem a gyári firmet, az mehet simán a ddwrt felülete alól?
Mi lesz az új ip cím, felhasz név/jelszó a ddwrt alatt?

Típusnak megfelelőt kerestem de kettőt dobott ki, itt melyiket válasszam?
micro generic
micro_olsrd generic

Köszönöm eddigi segítségedet, most egy kis meló, aztán nekiesek.

(#12109) And válasza klrt (#12108) üzenetére


And
veterán

Repeater-módhoz igencsak ajánlott a régebbi wifi-driverrel ellátott (vintage-verziós) DD-WRT használata, ha a WAP54G hardververziója v1.x vagy v2.0. Erről értekeztünk itt úgy négy hónappal ezelőtt: [link]. Ehhez válaszd ki a legutolsó build-et (v24 preSP2 Beta build 13064), amelyik még tartalmazza ezt a verziót is, onnan pedig a "Vintage: micro" nevezetű verziót töltsd le és azt telepítsd fel! Ha a WAP54G-d v3.x verziójú, akkor a 'sima' micro_generic verziót telepítsd a legutolsó build (14896) alól. Igaz, utóbbi esetben a vintage-kiadásokat szerencsére nem is ajánlja fel, de régebbi verziók esetén sok szívástól kíméled meg magad a vintage fw-rel, repeater-módnál.

(#12110) klrt válasza And (#12109) üzenetére


klrt
tag

WAP54G-d v3.1 verziójú, a microgeneric verziót telepítettem. De a beállítással nem boldogulok. Ez alapján próbáltam:
Tudnál segíteni?

[ Szerkesztve ]

(#12111) And válasza klrt (#12110) üzenetére


And
veterán

Persze, de egyébként az általad is belinkelt oldal szinte mindent elmond.
Mik a beállítások? A fizikai link megvan a TP-Link routerrel (a TP-Link kliensei között megjelenik a WAP54G, illetve utóbbi wifi státuszánál ott van a TP-Link)? A repeateren sikerült létrehozni a virtuális wireless interfészt (VAP-ot)? Ha igen, rendesen fel is konfiguráltad azt (a fizikai interfésztől eltérő SSID)? A VAP SSID-je látszódik egy kliensgépen hálózatkereséskor?

(#12112) klrt válasza And (#12111) üzenetére


klrt
tag

Én már nem tudom holtartok :( Szerintem már kettő virtuálisat is csináltam, legalább is a laptop azt mutatja. Első hiba nincs fizikai kapcsolat :( a tplink 1043 openwrt-vel
Esetleg nem tudnál ránézni távolról? (teamwiever)

[ Szerkesztve ]

(#12113) And válasza klrt (#12112) üzenetére


And
veterán

(Megpróbálkozhatunk vele, de a részleteit privátban beszéljük meg!)

(#12114) tothzoli


tothzoli
tag

Sziasztok!

Konkrét kérdésem hogy a WRT54GL routernek a 2 antennája milyen jelerősségű?
Ezt esetleg menüben hol tudom megnézni?

(#12115) Intruder2k5 válasza tothzoli (#12114) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

a 2 antennája milyen jelerősségű?

Konkrétan az antenna nyeresége, vagy az RF kimenő teljesítmény érdekel? Utóbbi nem az antenna tulajdonsága!

(#12116) tothzoli válasza Intruder2k5 (#12115) üzenetére


tothzoli
tag

Hát arra volnék kiváncsi hogy hány decibelesek a gyári antennák?
Egyik ismerős kérdezte mert én pl azért cseréltem le egy Tplinkre ami ugyanúgy 2 antennás de a N verzió nem az ND mert a linksyssel nem ment át a wifi a másik szobába ( panel 1.emelet ).

A tplinkkel átmegy nagyon jól kb mindenhol van wifi jel és nem szakadozik meg ilyesmi.

Szóval van egy érdeklődöm a régi routeremre és ez a kérdése mert neki meg a TPlink szarakodik otthonában :)

(#12117) tothzoli


tothzoli
tag

Illetve van valami program amivel magának az antennának a jelerősségét tudnám megmérni valahogyan?

(#12118) Intruder2k5 válasza tothzoli (#12116) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Sajnos pontosan én sem tudom, de saccra 2,5-3dBi-re becsülöm!

Program erre nincs!

(#12119) And válasza tothzoli (#12117) üzenetére


And
veterán

Ilyen program természetesen nem létezik, mert nem is létezhet. Egy szoftver nem lehet mérőműszer, és nem is helyettesítheti azt. A wifi eszközök ugyan valamilyen szinten tudnak jel- (azaz vételi teljesítmény-) szintet indikálni, de műszernek, különösen pontos műszernek nem tekinthetőek.
Antenna nyereségének megméréséhez a következő eszközök kellenének: szignálgenerátor (amely időben stabil jelet ad), referencia-antenna (általában félhullámú dipól, ilyen formában lehet is kapni), hogy legyen mihez viszonyítani a bemérendő antenna által generált jelszintet, és a legfontosabb: pontos jelszintmérő, avagy spektrumanalizátor. Ez utóbbi a rendszer legérzékenyebb és egyben legköltségesebb része, egy megfelelő - legalább a jelszint változását kellő pontossággal, mondjuk néhány tized dB-en belül mérő - műszer a mikrohullámú tartományban alaphangon is hat számjegyű, összegbe kerül forintban, de inkább többe.
A WRT54G-sorozat RP-TNC csatlakozóval rendelkező antennái (meg egy csomó alap router hasonló antennái) sima félhullámú dipólusok, elméleti 2,15 dBi nyereségűek, tehát a gyakorlatban 2 dBi-snek tekinthetőek.

(#12120) tothzoli válasza And (#12119) üzenetére


tothzoli
tag

Értem :)

2-3 db közti. Ez az érték gondolom akkor a legtöbb antennás routerre elmondható igaz?

(#12121) And válasza tothzoli (#12120) üzenetére


And
veterán

Igen, a legtöbbre igaz. Vannak nagyobb alapnyereségű antennával szerelt típusok is, azon antennái eleve nagyobb méretűek valamivel (mivel körsugárzókról van szó: hosszabbak), és természetesen a gyártó még véletlenül sem felejti el ezt specifikálni az adatlapon, például: TL-WR740N (és több más TP-Link router).

(#12122) tothzoli válasza And (#12121) üzenetére


tothzoli
tag

Értem :)

Na ez van nekem --> [link]

2*5dBi fix antenna.

Hát akkor 85% hogy a Wrt54GL-en gyengébb az antenna igaz azon cserélhető csak ahogy néztem nem olcsó mulatság egy antenna csere.

(#12123) And válasza tothzoli (#12122) üzenetére


And
veterán

Egy dolog, hogy nem olcsó a csere, de több is van még: az antenna fontos eleme az átviteli láncnak, de van még jó néhány, amelyek legalább ugyanannyira fontosak, pl. vételi érzékenység, környezet. Ezek (különösen a környezet) jóval nagyobb szint- illetve csillapításváltozást idézhetnek elő, mint amennyit egy antennacsere javítani tud, az érzékenység pedig a hardver saját tulajdonsága, vannak jól és rosszabbul sikerült router- és klienstípusok. Az antennát valamivel nagyobbra cserélők gyakran csodavárással állnak a dologhoz, aztán csalódniuk kell, mert a hatás elenyésző marad, mások pedig ugyanezen csere után érezhető javulásról számolnak be, pedig ez nem csak az antennán múlik. A 2 dBi-s antenná(ka)t 5 dBi-s nyereségűre cserélve a javulás ugye 3 dB lesz (lineáris egységekben számolva ez majdnem pontosan kétszeres EIRP-, azaz ekvivalens kisugárzott teljesítménybeli növekedést eredményez). Ez elvileg kb. 40%-os hatótáv-növekedést jelentene, de a visszaverődésektől terhelt beltéri környezetben a hatás kiszámíthatatlan, ráadásul a nagyobb nyereség egyenes következménye az antenna kisebb hatásos nyílásszöge (körsugárzónál a függőleges nyílás csökken), azaz a kívánt hatás, a térerő javulása kisebb szög alatt érvényesülhet, mint a régi,kisebb nyereségű antenna esetén.

(#12124) tothzoli válasza And (#12123) üzenetére


tothzoli
tag

Értem amit mondasz :) Jó kis összetett dolog ez.

(#12125) beller válasza tothzoli (#12124) üzenetére


beller
aktív tag

Bocsánat, hogy bele szólok. Nekem 54GL-em van. 2 szintes házban lakom, a földszinten van a router. A födém "E" gerenda közte kerámia béléstest. Az emeleten - 72m2 - 3 laptop dolgozik (Asus, Lenovo, Dell). Mind a 3 laptopon max. jelerősség van és még soha nem volt probléma a kapcsolattal. Az is igaz, hogy a lakótelepi vasalt monolit beton azért más.

(#12126) And válasza beller (#12125) üzenetére


And
veterán

(De ahogy magad is utalsz rá, ez sokkal inkább a födém 'érdeme', nem pedig a routeré. Laptoppal nálam sincs gond, az egész lakásban jó a jel, pedig az /irányított/ antenna a vasbeton épület tetején van.)

(#12127) beller válasza And (#12126) üzenetére


beller
aktív tag

Okés! Persze igazad van én csak oda akartam kilukadni, hogy sima lakásban még akár ha emeletes családi ház is kiváló a 54GL. Tény persze, hogy egy "bunkerba" nem igazán műxik. Ott viszont javasolt kábellel egy helyen feljutni és ott egy másikkal "szórni" a jelet. Persze ez részemről csak okoskodás, nyilván az adott helyen nem megvalósítható. Bocsánat a közbeszólásért.

(#12128) tothzoli válasza beller (#12127) üzenetére


tothzoli
tag

Acces pointra gondolsz? (Ott viszont javasolt kábellel egy helyen feljutni és ott egy másikkal "szórni" a jelet)

Hát a panel az vasbeton :) Nem tudom milyen vastagok a falak de egy 25-30 cm biztos hogy van.

(#12129) GoZoL


GoZoL
senior tag

Sziasztok!

Lenne egy ilyen antennám, kábellel együtt, ilyen routerrel használtam! Tudom nem apró, de itt célközönség található! :)

(#12130) And válasza GoZoL (#12129) üzenetére


And
veterán

(Hiába van itt a célközönség, szakmai topikokban hirdetni tilos! Lassan öt éve regisztrált tagként igazán kár, hogy ez elkerülhette a figyelmedet. Olvass bele a szabályzatba, és nézd meg az "amit tiltunk fórumunkban" fejezet pontjait.)

(#12131) GoZoL válasza And (#12130) üzenetére


GoZoL
senior tag

Bocsánat, első és utolsó próbálkozásom volt.

[ Szerkesztve ]

(#12132) laktop


laktop
tag

Sziasztok!

Adott egy Linksys WRT54GL router, amin egy Tomato 1.28 firmware van.
Az egyik belső hálózaton lévő gépen (pl. 192.168.1.200) szeretném letiltani az összes internetes forgalmat egy adott időben (pl. minden nap 21:00-23:00-ig), de sehogyan sem megy. A WIFI-t ki tudom kapcsolni, de ezen kívül az Access Resstictions-on belül semmi másra nem reagál.

Így akartam:
Enabled: kipipálva
Időpont beállítva
Type: Normal Access Restriction
Applies To: The Following...
IP cím beírva
Blocked Resources: Block All Internet Access kipipálva
Klikk Save-ra

És semmi ... ugyanúgy bejön minden weboldal, nem blokkol semmit sem. Hol lehet a hiba?

"- Mennyire vagy túsz? - Sörhöz hozzáférsz?"

(#12133) Intruder2k5 válasza laktop (#12132) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Fix IP-s a gép vagy DHCP-s? Ha utóbbi, akkor vedd fel a statikus DHCP listára...

(#12134) laktop válasza Intruder2k5 (#12133) üzenetére


laktop
tag

Szia!

Fel van véve a gép MAC címe a statikus DHCP listára, és az működik is.

"- Mennyire vagy túsz? - Sörhöz hozzáférsz?"

(#12135) Intruder2k5 válasza laktop (#12134) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

És az idő jó a routerbe?

(#12136) laktop válasza Intruder2k5 (#12135) üzenetére


laktop
tag

Jó, már többször is leellenőriztem.
Ha a Type-nál nem a Normal Access Restriction-t állítom be, hanem a Disable Wireless-t, akkor az jól működik. Pontosan akkor kapcsolja le és fel, ami be van állítva.

"- Mennyire vagy túsz? - Sörhöz hozzáférsz?"

(#12137) Intruder2k5 válasza laktop (#12136) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Hát ez érdekes... Bár mostanában már nem, de régen használtam én is ezt a funkciót, amíg fiam kisebb volt, és semmi gond nem volt vele! Most már nem, de esetleg holnap előásom a Linksys WRT54G-t, és megpróbálom azon is!

[ Szerkesztve ]

(#12138) laktop válasza Intruder2k5 (#12137) üzenetére


laktop
tag

Köszönöm a segítségedet :)

"- Mennyire vagy túsz? - Sörhöz hozzáférsz?"

(#12139) Doosa


Doosa
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Linksys WRT54G típusú routerem már jó régóta. Hosszú ideje Tomato v1.28 al használom. A tegnapi napig nem is volt vele gond, amikor is új internet szolgáltatóra váltottunk (DIGI). Amikor a digi szerverére megpróbáltam felcsatlakozni az általuk megadott felhasználónévvel és jelszóval, szépen ki írta, hogy létrejött a kapcsolat "connected" ip címet is kaptam, de internet az nem volt maga a router se tudott külső szervereket pingelni. Kipróbáltam direkbe a DIGI-t úgy ment a dolog. Gondoltam egyet és nyomtam egy full factory resetet, hátha az segít. Szépen fel is állt a rendszer, de azóta valami nem oké. Nagyon lassú a web felület és nem tudok beállítani semmilyen olyan dolgot amihez újraindítás kéne (ez kb minden) mivel amikor rá megyek h "safe" akkor lefagy az egész. Ilyenkor kihúz bedug és ugyanott tartok mint amikor elkezdtem. Valakinek van erre valami tippje?

Előre is köszi!

A netet amúgy megoldottam egy tp link routerral, tehát most az a kissebb gond, jó lenne újra életet lehelni a jó kis linksys-be. :(

(#12140) Lacuss20


Lacuss20
senior tag

Sziasztok! A WTRG54GL típusú routerről, hogy lehet kideríteni, hogy ő e a felelős az internet szakadozásáért? Valaki tippet tudna adni?
Köszi!

Élj úgy ahogy szeretnél, ne úgy ahogy mások elvárják.

(#12141) GoZoL válasza Lacuss20 (#12140) üzenetére


GoZoL
senior tag

Kikötöd a routert és közvetlen modemről vagy kábelről netezel. Ha ott is szakad akkor szolgáltató a ludas ha nem akkor a router rossz!

(#12142) Lacuss20 válasza GoZoL (#12141) üzenetére


Lacuss20
senior tag

Köszi xD 10 perc múlva már nekem is eszembe jutott :P :D Most értem haza kipróbálom mindjárt.

Élj úgy ahogy szeretnél, ne úgy ahogy mások elvárják.

(#12143) lacos001


lacos001
senior tag

Napot !

Adott WRT54GL gyári v4.30.16 FW-vel.
Gépem+NAS+Dune van rátolva,és egy laptop wifin mókázik vele.
Egy darab portot nyitok/nyitnék meg. persze,hogy a transmissionnak,ami fut a NASon. :)
Bármivel ellenőrizném,semmi sem látja nyitva az adott portot,hiába megy a le/fel adatforgalom.....kicsit idegesit.
Sokat nem olvastam vissza,de valami rémlik,mintha ez a gyári cuccal nem is működne.......?
Fel kellene rá tolnom külsős fw-t,jól gondolom?

kösz

[ Szerkesztve ]

(#12144) Intruder2k5 válasza lacos001 (#12143) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Bár én a WRT54GL szériát nem olyan rég követem, illetőleg a gyári fw-t egyáltalán nem is használtam rajta, de azért az nagyon durván hangzik, hogy abban nem működik a forward, ez enyhén szólva is hihetetlen! Egész biztos, hogy jó az NAS IP címe amit megadtál? Transmission Remote GUI is tud forwardot ellenőrizni! Az is zártnak mutatja?

(#12145) lacos001 válasza Intruder2k5 (#12144) üzenetére


lacos001
senior tag

Minden működik TM-el kapcsolatban,0-24-be megy.
Upnp disabled,dmz nem kell,csak port forwardolom a transmission portját a NAS ipjére és bármivel is ellenőrzöm,a port zárva......
Irtam előbb is,elérnek kivülről,csakhát cseszteti az agyamat,hogy port closed......

Tm Gui mindenkinek azt irja,hogy a port zárva,persze ettől függetlenül működik.

[ Szerkesztve ]

(#12146) Intruder2k5 válasza lacos001 (#12145) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ez sem igaz, bár én rtorrent-et használok, de a minap konfigoltam egy barátomnak transmission-t tomato-s routeren, és lepróbáltam remote gui-val, a port nyitott, és annak is mutatta!

(#12147) lacos001 válasza Intruder2k5 (#12146) üzenetére


lacos001
senior tag

Értem,pedig sokan irták,hogy zárt portot mutat,de ennek ellenére müködik........
a lényeg,hogy működik minden,de mégis closed a megadott port,kissé idegesitő,mert ez azt mutatja,mégsincsen minden rendben........
Kicsit kütyüzök vele,aztán megint bekérdezek ha elakadnék,bár gondom nem nagyon jelentett az ilyesmi eddig sem.

(#12148) Intruder2k5 válasza lacos001 (#12147) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ez is zártnak mutat?

http://www.canyouseeme.org

Ha igen, akkor passz... Esetleg feltehetsz rá custom firmware-t, ha gondolod!

Egyébként távoli elérésed - vagy valami egyéb forwardot igénylő funkció - működik? Nem lehetséges, hogy a szolgáltató NAT-olt hálózatra tesz? A routerben látott WAN IP címed megegyezik azzal, amit itt látsz?

http://www.whatismyip.com

[ Szerkesztve ]

(#12149) lacos001 válasza Intruder2k5 (#12148) üzenetére


lacos001
senior tag

WAN IP nem látszódik sehol........illetve nem ez.
Irnom sem kell ugye,a port zárva....
Persze most is megy a TM le és fel is rendesen,amit bir a netem....nemértem.

[ Szerkesztve ]

(#12150) Intruder2k5 válasza lacos001 (#12149) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Hmm... Na akkor ez így nem is lesz jó!

Esetleg lehet próbálkozni a szolgáltatónál, volt már olyan ismerősöm, akinek kérésére adtak publikus IP címet, de persze az is megesett már, hogy elhajtottak valakit! És sajnos ez a gyakoribb... De vsz nem kell hagyni, ha ez nincs külön feltüntetve a szerződésben, akkor háborogni kell, hogy neked bizony most kell a munkádhoz, és nem éred el az otthoni dolgaidat, erről pedig előzőleg senki sem tájékoztatott! Ez a kapcsolat így csak egyoldalú!

A helyzet az, hogy ez nekik így sokkal olcsóbb, messze nem kell akkora IP tartományt bérelniük, a kérdés csak az, hogy ez meglátszik-e a Te számládban is, vagy inkább csak az ISP jár jól vele...?!

Attól a TM még mehet, ennek csak annyi jelentősége van, hogy másik ilyen klienssel, akinek szintén nincs nyitott portja, nem tudsz kapcsolatot létesíteni, de akinek van, azzal minden további nélkül! Ez utóbbiak az aktívak, a zárt portosak a passzívak, és két passzív nem tud egymáshoz kapcsolódni! Az aktív bárkihez tud! Vagyis számodra így kevesebb peer elérhető, de ettől még működik! Szélsőséges esetben lehet olyan, ha valamit csak egy-két passzív kliens seed-el, akkor azt Te nem tudod majd letölteni!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.