Hirdetés
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- 💣 BLACK FRIDAY a lapcsaládon: ma akár 20%-ot is jóváírunk a vásárlásaidból! 💰
- Digitális Állampolgárság Program
- Lenovo X13 Yoga gen2 billentyűzetcsere
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kuruzsló
csendes tag
Sziasztok!
Megszereztem első 3D nyomtatómat (Prusa i3 clone ctc), az első beüzemeléshez szeretnék segítséget kérni.
Tisztában vagyok vele, hogy nem egy csúcsminőség de a céljaimnak remélem meg fog felelni.
A hozzá adott leírás nagyon hiányos de azért sikerült összeraknom. Ez a videó is sokat segített:
https://www.youtube.com/watch?v=vBHIVRri-HIA problémám a következő:
- Amikor belépek az "Auto home" menübe, ilyenkor ha jól értelmezem be kellene állnia a fejnek a nullás pozícióba. Nálam viszont a tálca teljesen hátra megy elöl pedig a fej lelóg kb. 1 cm-t. Hogyan tudom bekalibrálni nyomtatót, hogy a fej a kezdőponton legyen?- Hogyan kell beállítani a hosszú csavart, ami a függőleges mozgás végállás kapcsolóját nyomja le?
A fej alá pont befér egy papírlap, ilyenkor kell a kapcsolónak teljesen lenyomva lennie?Tovább nem mertem még próbálkozni...
Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
Kuruzsló
csendes tag
Kösz a választ!
Sikerült nyomtatnom néhány alkatrészt ami nem igazán lett elfogadható
A fej 200C az asztal 70C-fokos.
Olyan mintha a rétegek nem tapadnának egymáshoz. Nem tudom, hogy a szálasodás minyire természetes jelenség. Mit tegyek növeljem a hőfokokat? Kell valamit finomhangolnom a menüben?A memóriakártyáról csak a gcode kiterjesztésű fájlokat hajlandó beolvasni a stl-t nem is látja.
Belenéztem a gcode fejlécébe is ami tartalmaz beállításokat, ezekkel kell valamit mahinálni?
Esetleg ezen beállítások jelentéséről kérhetnék egy kis infót?Felraktam néhány képet.
Ez egy tekercstartó és egy dob leszorító anyacsavar akart lenni...Köszi
-
Kuruzsló
csendes tag
Sziasztok!
meg tudnátok mondani mi okozza azt a hibát, hogyha megdörzsölöm a kész nyomtatványomat akkor szétválnak a szálak egymástól. A másik hiba amire nem tudom a megoldást mi okozza azt, amikor egy elkészült tárgy rácsszerkezetét a végén befedi egymás mellé húzott szálakkal, tiszta "gümecses" lesz az egész teteje.
A fejet hőfoka 200C (első rétegnél 205C) az asztalon 70C-re fűtöm fel az üveglapot.
Köszi -
Kuruzsló
csendes tag
Köszi a tippet, teljesen szorosra állítottam az asztal távolságot így próbáltam nyomtatni egy teszt kockát ami katasztrofálisra sikerült. Olyan mintha magába roskadna a kocka. A szálakat most nem tudom szétválasztani elég masszívnak tűnik. De a többi... mit rontok el? A hőfokot visszavettem 195C fokra az asztal 65C. A Slic3r szeletelőt használom a gyári beállításokkal, azon kéne állítanom valamit?
Help Plíííííz...
-
Kuruzsló
csendes tag
válasz Devil Smile #6539 üzenetére
A filament 1.75mm, réteg vastagság 0.4 (első réteg 0.5), az extruder átmérő 0.5mm volt gyárilag nekem meg 0.4mm van, ezt most átírtam. A kitöltöttséget 20%-ról 40%-ra állítottam amit lehet, hogy nem kellett volna, mert kb.a kocka felénél elkezdett beleérni a fej az anyagba és az utolsó 3-4 réteget szépen elkezdte mozgatni. Így a felső része nagyon gány lett. Ennek ellenére a tetejét az előzőhöz képest jobban megcsinálta.
A fej nem hinném, hogy el lenne dugulva. Amikor eléri a fej a 200C fokot és rányomok a filamentre, akkor szép egyenes kukac jón ki az extruderből, nem húz el egyik irányba sem.
-
Kuruzsló
csendes tag
válasz janek69 #6543 üzenetére
Kösz az infót! Eddig ez sikerült a legjobban!
Rétegvastagság 0.2mm-re állítva, extruder 190C, asztal 60C, kitöltöttség 30%-on.
A kocka élei egy kicsit be vannak horpadva. Nyomtatás közben még mindig megmozdítja az alatta lévő réteget ez főként az üreges rész fölött látszik.
Csökkentsem a hőfokot vagy csináljak egy tárgyhűtőt? -
Kuruzsló
csendes tag
válasz janek69 #6707 üzenetére
Én is a tárgyhűtéssel kínlódok. Eddig hűtés nélkül nyomtattam de mivel javasoltátok, hogy a PLA-hoz mindenképp kellene tárgyhűtés nyomtattam egyet. Eddig nem volt bajom a letapadással, most viszont nem akar az asztalon maradni a PLA. Olvastam, hogy az első pár rétegnél ki kell kapcsolni a ventit. Meg is találtam a "Disable fan for first n layers" beállítást a Slic3r programban de nem reagál a leállításra a ventilátor. Ugyanúgy forog tovább, a nyomtató menüjéből se tudom kikapcsolni ha beállítom a Fan- 0-ra arra sem reagál. Ez mitől lehet?
-
Kuruzsló
csendes tag
válasz molvany #6713 üzenetére
Nem feltétlenül ragaszkodnék a tárgyhűtéshez, de úgy vettem észre, hogy sokkal szebben befedi az üreges részeket. Nem lesz a teteje behorpadva, szép egyenletes marad a felület. Ez gondolom agyag függő is. Az eredeti, nyomtatóhoz adott PLA elfogyott, most egy ilyent rendeltem: [link]. Szerintetek ez jó minőség?
-
Kuruzsló
csendes tag
Sziasztok,
nem tudom mi történhetett az első réteg nyomtatásánál egyfolytában ráncigálja vissza a szálat a nyomtató.
Nem akar letapadni az üvegre, csak szaggatott szálat húz egyfolytában. A nyomtató vagy a szeletelő okozhatja ezt? A Rectractiont már letiltottam a Slic3r-ben de semmi változás... -
-
Kuruzsló
csendes tag
Nem tudok motor áramot állítani de nem is hiszem hoz az lenne a baj.
Amikor elkezdek nyomtatni elkezd kattogni a szál, visszaveszem 80%-ra a FR-t akkor a kattogás abbamarad és szépen nyomtat. Kb 15 perc után ismét elkezd kattogni, előszór csak néhányat majd egyre sűrűbben, majd leáll az extrudálás. Egyszerűen nem jövök rá mi lehet a baj, ha nem adagol elég anyagot akkor miért csak negyed óra elteltével jelentkezik? Ha dugulás lenne akkor gondolom már az elejétől kezdve sem jönne ki az anyag.
Az asztal elég messze van a fejtől egy névjegykártyát alá tudok dugni mindenhol.
A poén az hogy egy kisebb tárgyat pl. a kalibrációs kockát ki tudom nyomtatni.
Lövésem sincs hogy mi lehet a baj...[ Szerkesztve ]
-
Kuruzsló
csendes tag
Sziasztok, egyszerűen nem jövök rá mi okozza a képen látható ráncosodást. A tárgy tapadását megoldottam egy BuildTak lappal. Azóta nincs vetemedés , alig tudom leválasztani a tárgyat a lapról. A szál rángatásom is megszűnt az első rétegnél miután az extrúdálás hófokát felemeltem 200C-ról - 210C-ra. Az asztalom alapban 60C, amikor láttam hogy ráncosodik az elején, akkor visszavettem 50C-ra gondoltam hátha meleg miatt van ami úgy tűnt hogy javított is rajta valamennyit. Viszont a második réteg katasztrófális, a szálat is rángatja vissza ismét. Lövésem sincs ,hogy mii lehet a baj. A szeleteléshez a Cura 3.3-at használtam az alapbeállításokkal, csak a extruder és a szál méretét állítottam be. Lehet, hogy szar minőségű a PLA?
-
Kuruzsló
csendes tag
Köszönöm a választ! Bocs a tudatlanságomért de hol állítod a Z probe offset-et? Az én nyomtatóm menüjében nincs ilyesmi. A Cotroll-Motion menübe vannak ilyenek hogy
Vz-jerk +000,30
Vmax z: 2
VXY-jerk 13
Ezek mik?
Azt értem, hogy az xyz a három tengely de a többi nem világos.
Esetleg lenne egy leírásod a nyomtató menüjéről, nekem elég zűrzavaros...
Vagy a szeletelőbe kell állítani z tengely magasságát? -
Kuruzsló
csendes tag
Nem tudom pontosan milyen típus, ránézésre i3 vagy CTC klón lehet. Ebayról származó pár száz dolcsis kütyü.
Ezen a néven futott: A8 3D Printer DIY i3 Upgradest High Precision Reprap Prusa 3d Drucker
Meguntam a vacakolást a papír aládugdosós szintezéssel, elmentem az autósboltba és vettem hézagbeállító szettet, 0.02-1mm közt minden van benne. Mennyire szokás állítani az asztal-extruder távolságot? Én most 0.4mm-rel próbálkozom, ügy tűnik talán jó lesz... -
Kuruzsló
csendes tag
Sziasztok, szeretnék készíteni egy prototípus PCB-t. Gondoltam simán rányomtatok a nyáklapra, majd beáztatom maratószerbe. Fritzinggel megterveztem az áramkőrt amit pdf-ként mentettem el, viszont nem tudtam átkonvertálni stl-re. Lenne ötletetek? Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- OLED TV topic
- Ukrajnai háború
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vodafone mobilszolgáltatások
- DIGI Mobil
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Feltételt szabott az USA az Intelnek a CHIPS törvény biztosította pénz mellé
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- További aktív témák...
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- Asztali i7-4790 16GB RAM Asus RX 550 játékra fogható gép
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 14,2 M3 Pro 2023 18GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC, I3-10100, 8 GB RAM, 240 SSD, monitor, billentyűzet, egér
- AOC Monitor 27" Q27B3CF2 100 HZ
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest