Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
koko52
nagyúr
válasz Stauffenberg #162298 üzenetére
Az acél 10%-a érkezik Ukrajnából és oroszoktól. De az ára pontosan 3x annyi a mai napon mint feb.21-én. Ez hogy jön ki? Erről mindig a forint vergődése jut eszembe, "emelni kell! ...az afrikai burgonyavész...
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Celithrandi
addikt
Az árutőzsde fogalma mond valamit?
Ha ellátási problémák elé néz a világ akkor jön a felvásárlási láz ami felviszi az árakat és nem az ellátás elesésének a mértékében hanem a kereslet alapján. Egyszerű a képlet egyébként. Ha egy éven belül terveztél elektronikai cuccokat venni akkor most vedd meg. A legtöbb cucc még van készleten régi forintárú beszerzésből amik pillanatokon belül 10-20% al drágulnak majd csak a forint gyengülés miatt. Majd erre jön a háború ténye, az ellátási láncok akadozása, a lassú termelési átcsoportosítás stb és pár hónapon belül akár a duplája is lehet pl. egy mobiltelefon annak függvényében hogy jelenleg mekkora legyártott készletek vannak.[ Szerkesztve ]
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Celithrandi #162303 üzenetére
Ezt én is így gondoltam - ezért most a teljes PC-felújítás. Nem mertem halogatni tovább.
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
kisbéci
tag
válasz Celithrandi #162303 üzenetére
10-20% áremelkedés CSAK a forint gyengülése miatt?
1 EUR most 370 HUF, a háború előtt 355 volt.
Érdekes, hogy a szakmai cikkek a te állításodnak az ellenkezőjét mondják.“On the first day, man created God” ― Daniel Delgado F.
-
Celithrandi
addikt
válasz kisbéci #162305 üzenetére
Valószínűleg elkerülte a figyelmed hogy az euró is gyengült. Az pedig hogy az elmúlt napokban erősödött a forint egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez tartós is lesz. Mutass kérlek egy gazdasági szakmai cikket ami azt vetíti előre, hogy az elektronikai termékek és az élelmiszer árak a világon a 2. negyedévben csökkenni fognak és nem jelentősen emelkedni, mert én ilyet még nem láttam.
Mod: Megjegyzem ugyan ebben a csoportban lettem lehülyézve többek által is, mikor kifejtettem januárban, hogy miért fognak a videókártya árak 15-30-ot esni az elkövetkezendő 1-3 hónapban. Vissza lehet keresni könnyen.
[ Szerkesztve ]
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
kisbéci
tag
válasz Celithrandi #162307 üzenetére
EUR USD-hez képest 2%-ot gyengült az elmúlt 1 hónapban, CHF-hez képest pedig 4%-ot erősödött.
375 huf/eur körül van az árfolyam már 2 hete.
Nagyon erős kijelentés ez, hogy csak a forint gyengülése miatt 10-20%-ot emelkedik a legtöbb cucc ára és még erre rájön ez meg az.
Valószínű, hogy általánosságban növekedni fognak az elektronikai cikkek és az élelmiszerárak, de videokártyák esetében a legtöbb cikk azt jósolja, hogy csökkenés lesz.
Persze ők sem tudhatják, de ha ők nem tudják biztosan, akkor mi meg főleg nem.
Elnézést, engem nagyon idegesít, amikor világvégét jósolnak az emberek.
Az meg pláne, mikor úgy csinálnak, mintha ők pontosan tudnák, mikor mit kell megvenni és mi fog történni. Ha Warren Buffet nem tudja időzíteni a piacot, akkor szerintem mi sem.“On the first day, man created God” ― Daniel Delgado F.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz koko52 #162301 üzenetére
Nem számolsz azzal, hogy az árutőzsdét is emberek működtetik, akiket motiválnak félelmek is. Most a helyzet instabil, ami csökkenti a bizalmat abban, hogy az a termék, ami ma elérhető, az elérhető marad a következő hónapban is. A kieső termelés mellé beárazódik az eszkaláció (értsd: világháború) lehetősége is, ami felvásárlási lázat hoz magával, mert jobb még ma beraktározni drágán acélból, mint tankot gyártani annak hiányában kartonpapírból.
Hétköznapibb példa: Amikor bejött a covid, megszűnt a bizalom azzal kapcsolatban, hogy lesz-e budipapír a jövő héten is, ezért felvásárlási láz indult.
Amúgy semmi szégyen nincs abban, hogy nem érted a piacok működését, de ettől még nem kell konteógyártásba menekülni. Ti is jobban értetek nálam a videokártyákhoz, aztán mégsem érzem magam ettől kevesebbnek.
-
Celithrandi
addikt
válasz kisbéci #162308 üzenetére
Nem tudom milyen cikkek jósolnak kártya árgyengülést, de éppen lő kifele az ETH, bullish pozícióban van a BTC és akadozik a chipgyártás, tehát aki ilyet jósol az vagy tud valamit vagy éppen hogy nem látja át a helyzetet. Videókártya tekintetében természetesen lesz egy időszakos árgyengülés az eth2 váltáskor, de ennek az idejét tényleg csak jósolni lehet míg a másik két tényező jelenleg éppen történik. Amire lehet spekulálni az az, hogy cirka 3 hónap múlva esélyesen lesznek jobb áron kártyák mint most, de ez csak annak opció aki egyáltalán nem kíván bányászni és van ideje is.
[ Szerkesztve ]
-
kisbéci
tag
válasz Celithrandi #162310 üzenetére
“On the first day, man created God” ― Daniel Delgado F.
-
-
kisbéci
tag
válasz Celithrandi #162312 üzenetére
Ez megalapozatlan spekuláció, de amit te mondasz, az tény?
Nincs sietség vásárlásra, elérhetőség pedig növekszik.
Köszönöm a szakértést, ezentúl hozzád fordulok, ha kérdéseim vannak a világpiácról!“On the first day, man created God” ― Daniel Delgado F.
-
koko52
nagyúr
válasz Stauffenberg #162309 üzenetére
Nekem az jön le ebből, hogy a tőzsdézők pont olyan hülyék mint a teszkós pánikvásárlók. Ok, csak itt éppen iparágakat tesznek tönkre, dolgozókat, munkahelyeket tesznek kilátástalan helyzetbe a semmiért. Manipulált lehúzás az egész, csak robi néni pislog majd hóvégén, hogy eddig maradt 1000 ft-ja, most meg -3000-ben van. Ennyit a tőzsdefelügyeletről, piac szabályozásról. Semmit nem érnek, vagy nem tudják mikor kell beavatkozni.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Celithrandi
addikt
válasz kisbéci #162313 üzenetére
Én tényeket írtam azzal kapcsolatban hogy miért és merre fognak mozogni az árak, a megadott cikkekből pedig ezek hiányoznak és szimplán csak spekulációkra támaszkodnak és az ég világon semmi közük nincs a gazdasági elemzéshez. AZ a cikk amit pedig másodszor belinkeltél egyáltalán nem kapcsolódik a magyar piachoz. De azt csinálsz amit akarsz, nincs nekem arra időm, hogy pár havonta eljátsszam azt hogy pontos tények alapján leírok valamit. majd bunkó módon elküldenek a francba, majd amikor pár hónap elteltével kiderül, hogy igazam volt senkinek eszébe se jut elnézést kérni. Feladtam.
[ Szerkesztve ]
-
kisbéci
tag
válasz Celithrandi #162316 üzenetére
2 hónap múlva visszatérünk.
Egyébként ha te pontosan tudod a jövőt, akkor azzal milliókat tudsz keresni. Szerintem inkább használd ki a jóslástudásod és menj keress vele milliókat.
“On the first day, man created God” ― Daniel Delgado F.
-
koko52
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #162315 üzenetére
A rezsikamu semmit nem ér. Tőzsdeszabályozás az igen, uniós szinten. Csak az akarat hiányzik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz koko52 #162314 üzenetére
És a budipapír rohamnak is akkor lett vége, mikor az emberek megnyugodtak, hogy folyamatos az ellátás. Amikor pedig nem arról van szó, hogy lesz-e mivel segget törölni, hanem lesz-e miből tankot hajtogatni, hogy megvédd magad, akkor az idáig felveri az árakat. Majd lenyugszik ha lesz miért lenyugodnia a piacnak.
A VGA láznak is ez volt a lényege, hogy volt egy hiány, de nem akkora, hogy indokoljon háromszoros árbeli szorzót. Ráadásul a teljes VGA piacnak kb a 15%-át teszik ki a bányászok, még csak azt sem lehet mondani, hogy kizárólag miattuk van ez az egész. A gamerek is kifizették a horror pénzeket, ezzel megerősítve a magas árakat. Én inkább ezt tenném a pánik budipapír vásárlással egy oszlopba, nem az acélkereskedelmet.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #162315 üzenetére
De ha kérhetném, akkor ne a tavaly októberi VGA árak alapján!
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
123sylaar
aktív tag
válasz Celithrandi #162269 üzenetére
Miért lenne gyengécske? Most tesztelem és teljesen jó erre a felbontásra.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt. Csak más a fogása...
-
Celithrandi
addikt
válasz kisbéci #162317 üzenetére
Pont annyira tudom a jövőt mint bárki más aki gazdasági híreket olvas és figyeli a tőzsdei alakulásokat napi szinten. Amúgy a meglátásaim nagyjából 85%pontosságúak szoktak lenni rövid távra vetítve, hosszú távba ugye nem lehet belelátni. Emellett használom is természetesen ezt a tudásomat és ahogy írod szoktam is vele milliókat keresni, leginkább árutőzsdén kereskedek.
-
Celithrandi
addikt
válasz 123sylaar #162321 üzenetére
Játékfüggő. Doom Eternal szépen fut vele ezen a felbontáson, Cájberpank már nem. De pl hogy még rosszabb optimalizálást nézzünk: Warhammer Vermintide 2 max graf beállításokkal 1440p ben úgy szaggat vele mint az állat, ha a fényeket, csillogásokat leveszed már teljesen jó, de azért ez egy 4 éves játék. Még neccesebb: Warhammer: End Times - Vermintide: 7 éves játék és ha a fényelést bekapcsolod játszhatatlan. Tehát jól optimalizált játékok alatt általában nincs jelentős gond, viszont a jó optimalizálás nem feltétlen jellemzi a mai játékgyártást sajnos
-
pocokxx
Közösségépítő
Üdv mindenkinek.
A Halo Inf. elgondolkodtatott a VGA cserén... Nem követem igazán a piac alakulását, így inkább itt kérdeznék. Egy R9 380-at mire lenne érdemes cserélni? Ha jól sejtem olyan 55 körül el lehetne adni, és egy 20as körül tennék még hozzá, így a keret: 75k. Használt is jöhet, de a lebeszélés is. Köszi.
Pontos konfig: Asrock B450M-HDV, Sapphire R9 380 4G, Ryzen 5 2600, LG MP59G (freesync, 1920x1080), 16G
[ Szerkesztve ]
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Diego72
csendes tag
Sziasztok!
Milyen videokártyát ajánlanátok a következő konfighoz?
1. Pontos konfigurációd leírása (processzor, táp stb.)
Processzor: Ryzen 7 5700G
Tápegység: Fractal Design ION + 2 Platinum 860W
Memória: 32GB
Monitor: MSI Optix MAG274QRF-QD
2. Milyen felbontás mellett szeretnéd használni?
1440p, (lehetőleg kompromisszummentesen)
3. Milyen célra szeretnéd használni a kártyát? (játék, filmnézés, munka?)
elsősorban játék, (pl.: stratégia, szimulátor, fps, tps stb.)
4. Mennyi pénzt szánsz rá?
amennyi szükséges (ésszerű keretek között, már amennyire lehetséges)
5. Új vagy használt kártyában gondolkodsz?
újAMD oldalon 6800 XT-ket néztem, NVidia oldalon RTX 3080-akat. Más típus is szóba jöhet. Tuning lehetséges és fontos a jó hűtés.
Illetve a Ray tracingről mik a tapasztalatok?
Melyik gyártót és típust ajánlanátok? -
Haas01
tag
Sziasztok!
Most tervezek játék célra gépet összerakni és monitort cserélni.
Érdeklődnék, hogy 3440x1440-es felbontású 144-170 Hz-es monitorhoz milyen a jelenleg a leginkább ajánlott videókártya, amit ár/érték arányban jónak számít és 3 év múlva is elviszi várhatóan az aktuális játékokat Mid, de inkább High grafikán.
Valamint ugyanez érdekelne 2560x1440-es felbontásra is szintén 144-170 Hz körüli monitorhoz, ha esetleg nem minősül megfizethetőnek.Előre is köszönöm a válaszokat!
-
gorgo
őstag
válasz Diego72 #162327 üzenetére
Kicsit OFF leszek, de lényeges szerintem, és én is ezt próbálom kideríteni. Milyen alaplapban fog menni? Azért kérd. mert ha jól vágom csomó mindent a proci határoz meg, illetve az 'vezérel'. Az 5700G sajnos még csak a PCIe 3.0 szabványt használja. Ez nem lesz hátrányos bármilyen tekintetben a VGA-ra meg az SSD-re? Teszem azt mert mindkettő PCIe 4.0 szabványra van tervezve és esetleg az egyel korábbival csak gyengébben mennek...
Ehhez jön még hogy az alaplapon ettől még szokott lenni PCIe 4.0 amit az alaplap vezérel (???). Tehát elvben akár működhet is. Kiegészítve azzal, hogy hallottam olyat is, hogy a 2. slotba helyezett m.2 ssd eleve visszafogja a PCIe busz (?) teljesítményét.
Én is ezzel szívok, egy 5600G köré akarok gépet építeni, de az alaplap válsztás cseppet sem egyértelmű."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
veterán
-
Mr.Csizmás
titán
válasz gorgo #162331 üzenetére
a pcie4 ilyen magasságokban pár %, kb. hibahatáron ad pluszpontot benchmarkban.
a második m2 slotnál meg alaplapfüggő, hogy a chipset hány lane-t támogat, és milyen kizárásokkal, pl. sata5-6 nem megy, vagy többedik pcie slot 1-4x-re redukálódik.[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Diego72
csendes tag
Igen a proci csak PCIe. 3.0, de ahogy olvastam ez elvileg csak minimális teljesítményvesztést okoz. Ha nagyon zavaró lenne, akkor egy procicserével ez orvosolható 5600X vagy 5800X-re.
Alaplap: ASUS ROG STRIX B550-E GAMING WI-FI
(Nem tudom mennyit szánnál az alaplapra, de ezt tudom ajánlani. Nagyon jó alaplap, stabil, sok állíthatósággal, jó VRM-el.)
[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
Ha a CPU nem támogatja PCIe 4.0-t, akkor csak 3.0 módban fog menni minden.
VGA-nál ez még nem mostanában lesz hátrány, 2080Ti-nek elég a 2.0 x16 is. 3080 az első olyan kártya, aminek már kell a 3.0.
SSD-nél meg papíron gyorsabb a 4.0-s, de hacsak nem másolsz rendszeresen 100 gigás fájlokat, akkor semmi különbséget nem fogsz észrevenni mindennapos használatra 3.0-hoz képest."Kiegészítve azzal, hogy hallottam olyat is, hogy a 2. slotba helyezett m.2 ssd eleve visszafogja a PCIe busz (?) teljesítményét."
Itt szerintem azt hallhattad, hogy mivel az új procikban x20 4.0 sáv van, az alapból úgy oszlik meg, hogy x16 a GPU-nak és x4 az SSD-nek. Ha raksz bele még egy SSD-t, akkor a GPU már csak x8 módban megy, mert nincs elég sáv különben. De 3.0 prociknál 16 sáv van CPU-ból, úgyhogy ott alapból chipsetről mennek SSD-k. -
gorgo
őstag
válasz gejala #162338 üzenetére
Csizmi, Diego, gejala köszi a segítséget!
Gigabyte B550M DS3H a választott. De ha csak 3.0 megy akkor még egyszerűbb lap is megteszi. Ez már talán az 5-6. gépem, rájöttem, hogy összerakom, megy, és már csak portalanítani szedem szét őket. Tuning nem érdekel. Sőt, már PC-t sem akartam venni, csak laposat, de azzal úgy vagyok hogy ált. szokott céges lenni. És hogy ON legyek, egy rtx 3050 kerül még bele.
[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
zsuha
aktív tag
válasz Haas01 #162328 üzenetére
Monitorral kapcs: én nem vennék most mást a helyedben, mint ilyet: [link]
MO-n még nem kapható, pár napja lehetett előrendelni EU országokban - őrület volt érte (lásd reddit). Sajna ott is várólista van már, júni-aug között szállítják csak.
Ez az első QD-OLED monitor.
Ami negatívum lehet: horror áron van/lesz , nem kapható, és van pár kezdetleges bénasága. A többi gyártó is hamarosan kijön hasonló monitorral, de még várni kell, hónapokat.[ Szerkesztve ]
-
zsuha
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #162343 üzenetére
Nekem nem kéne, mert melóhoz szerintem nem túl jó. 90% melóra, 10% játékra használnám, és így beég idővel.
Annyi előnye van, hogy a Dell ingyenes beégés garanciát ad rá, ráadásul 3 évet (ami baromi jó), de nekem így se kéne, mivel 1 év után kb küldhetném vissza cserére beégések miatt. Egyik ismerősöm tv-ket kalibrál, és tényleg beégnek idővel, ez van.
Játékra tényleg jó cucc, arra meg ez a méret való (és még a 27").Celithrandi: Dell garanciával tapasztalatom nincs, csak ennyit tudok, máshol fizetős az extra garancia.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz zsuha #162344 üzenetére
Dell garancia? Itt volt nálam két dell gamer monitor amik a leírással ellentétben nem tudtak freesynch-et. Két hétig leveleztem a dellel majd visszavittem a boltba őket. A supportjuk a béka segge alatt sincs, így én a garanciájukban sem bíznék
-
gorgo
őstag
Win verziónak van bármi jelentősége? Az új gépre w10-et tervezek, 11-et hanyagolnám még pár évig, hacsak nincs valami nagy előnye...
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Techpowerup VGA tesztek /VGA teljesítmény összehasonlítására alkalmas/
Az AMD grafikus feldolgozó egységek listája
Az Nvidia grafikus feldolgozó egységek listája
Az Intel/Intel Arc grafikus feldolgozó egységek listája
5+1 kritikus dolog, amire oda kell figyelned használt videókártya vásárlásánál
Videókártya tesztelések a King's Tech-től, amely nemcsak szórakoztató, de egyben tanulságos is
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest