Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ajánlott ingyenes Windows programok

Androidos kérdéssel irány az Android alkalmazások topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
FrezeR
üzenetére
Nem nagyon látom értelmét, ha használtad már a Google-képkeresőt, adott kifejezésre sokszor teljesen eltérő témák is feljönnek. Továbbá mennyiségileg is lehet rengeteg. Noha azt elvileg lehetne limitálni, hogy csak az első x találatot töltse le.
De szerintem jobb azt a képet látni, utána eldönteni, hogy le akarom tölteni, vagy nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Nekem ez vált be, de shareware, viszont nem csak képet, hangos videót is tud:
http://www.faststone.org/FSCaptureDetail.htm
Topikban szerepelt már ennek ingyenes megfelelője is, csak arra már nem emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Rodzser Mór
üzenetére
Firefoxhoz régóta használom ezt: [link]
Az ötlet onnan jött, hogy az Adobe Acrobat jól ismert markolóját szerettem volna böngészőben is viszontlátni, ennek érdekében rákérdeztem fórumon, ezt ajánlották.
A dolog természetéből adódóan oldalirányban is mozgatható a lap, ha megfogom. Magát a markoló ikont egyébként én ki is kapcsoltam, csak simán a nyíl látszik. Egyebek mellett olyat is tud, hogy "megdobom" a lapot, erre elkezd szaladni magától, míg egy újabb kattintással megfogom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Nem nagyon hiszek ebben, az UTP-csatlakozás galvanikusan leválasztott, egy kis baluntrafón keresztül szokták megoldani, biztonságos ilyen szempontból. Nehezen képzelhető el kábelhiba, ami árthatna neki, villámlás okozhat gondot, esetleg. Vagy ha például töltésre volt dugva a telefon, és a hálózat irányából kapott valami impulzust, ami a leválasztás dacára, kapacitív úton esetleg átszivárgott.
Ilyen dolgokat be lehet nézni, még szakembernek is, amikor azt hiszi, hogy valami miatt történt, közben a valóság lehet egészen más is, amire később sok esetben fény is derül.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Hajdu.1
üzenetére
Szerintem a kérdés jobban illeszkedik ide, ami a fórum keresőjével található:
http://prohardver.hu/tema/virus_a_gepben/friss.html
Ez pedig a Google-keresővel található:
http://www.google.hu/search?q=ADS+BY+Info
Kapásból ott vannak az eltávolítási leírások, ha nem is magyarul. De ha odaírod az "eltávolítás" szót, bejön néhány gépi fordított oldal is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
RAiN91
üzenetére
KMPlayernél is van lehetőség, az előerősítés menüpont alatt, bár nem hinném, hogy ez a jó megoldás. Ez elvileg csak arra van, amikor a forrás nem normál szintű.
Normál szint esetén annak pont illeszkedni kell a Windowshoz, illetve hangkártyához. Ha én például a VLC-nél 100% fölé megyek, máris betorzít a hang, túlvezérlődik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Soma01
üzenetére
Nem emlékszem olyan visszaállító programra, ami beépülne a bootmenübe, külön lehet barkácsolni esetleg: [link]
Vagy azt is meg lehet tenni, hogy telepíteni két Windowst, külön partícióra, multibootban, egyik lehet egy XP is, a kis helyigény miatt. Belépek az XP-be, azon belül egy klónozó programmal (van sokféle, amelyik tetszik) tudom kezelni bármely másik partíciót, komplett mentés, visszaírás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tonyrulez
üzenetére
Nekem a PotPlayer úgy van beállítva, hogy fullsrceenben indul, rögtön feldobja a navigátort, ahol választani tudok.
Menet közben egy paranccsal (bill. vagy távszabályzó) tudom előhozni szintén a navigátort. De itt nincsenek borítók stb., ilyenekre én nem adok / nem érdekel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
RAiN91
üzenetére
Noha én sem a KMPlayert használom, de azért annyira nem rossz, nem zárom ki, hogy rendbe lehet tenni. Skin pedig van többféle is.
Első lépés az alapállapotba hozás, vagyis a beállítások törlése (registry KMPlayer kulcsa). Ha .ini fájlban volt a tárolás, akkor azt is, de annak beolvasása az indulást is lassíthatja, ezért jobb a reg. tárolást választani, miután az folyamatosan a memóriában tartózkodik.
A reklámbrowser-hülyeség tiltása egyszerűen megoldható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bugizozi
üzenetére
A beépített lemezkezelő szerintem nem tudhatja, mert partíció elejét nem képes elmozdítani, eltolni, illetve nem is akarja. A Microsoft ezt a képességet (meg a vele járó kockázatot) átengedi inkább a kereskedelmi szoftvereknek.
Csak partíció végpontját lehet vele tologatni.
Virtuális gépre nem emlékszem már pontosan, ott már gép kreálásakor (vagy új lemez létrehozásánál) választani kell, hogy dinamikus / fix / akármi legyen, talán ettől is függhet, hogy utólag mit enged.
Egyébként az Easeus particionáló programjával lehetne ilyet csinálni, csak az meg szerveren nem használható, ha jól látom.
-
Kernel
nagyúr
Lényegében a pixelek szoftveres "visszafelé" torzítása. HD-ready plazmakijelzők jellemzően 1024x768 pixelből állnak, ami értelemszerűen 4:3 arány. (Léteznek még elavult típusok kisebb felbontással is, illetve előfordult LG-nél 1366x768 is.)
A kijelző viszont fizikailag 16:9 oldalarányú, amit korábban a pixelek szélesítésével, újabban ritkításával értek el. A TV elektronikája gondoskodik arról, hogy a képet mindig igény szerint skálázza a képernyőre, legyen az TV-műsor vagy standard HDMI bemenőjel, 1080i, 720p stb., vagy akár PC-ről 1366x768, 1920x1080 és még sorolhatnám.
Egy kivételes eset van, amikor én skálázás nélkül, vagyis natív PC-módban tolok rá 1024x768-at. A Windows desktop ilyenkor vízszintesen szétnyúlik, hiszen fizikailag szét vannak húzva a pixelek.
Ilyenkor a TV elektronikája helyett egy lejátszóprogrammal lehet / kell elvégezni a szükséges képnyújtást, hogy a videót a természetes arányában kapjuk vissza. Az MPC-HC is tud ilyet, de mindig elfelejti, tehát ezt csak a példa kedvéért mutatnám:
-
Kernel
nagyúr
válasz
kivlov
üzenetére
Akkor nem tudom, minek nevezzem azt a gépet, amivel egy monitort és egy TV-t is működtetek (maga a gép mellesleg a fal túloldalán üzemel, vagyis zajmentesen), aminél elvárás, hogy távszabályzóval is vezérelhető legyen (csak az én USB-vevős távszabályzóm kvázi billentyűzetként szerepel).
Ahol szerintem egy lejátszó ne akarjon fájlokat rendezni, kezelni, letölteni semmit ne töltögessen.
Speciális igényként (mivel jelenleg egy 1024x768 plazmát használok, natív módban), képes legyen 4:3 --> 16:9 pixelnyújtást alkalmazni. Ezt az XBMC és az MPC-HC is tudná, csak nem jegyzi meg, minden lejátszásnál újra kellene piszkálgatni. PotPlayer és KMPlayernél ez sem gond.
Vannak persze még további részletei a dolognak, de most inkább a PotPlayer navigátorát (fájlböngésző) emelném ki, amit talán az utóbbi időben kapott, vagy csak én nem vettem észre eddig, de igen elégedett vagyok vele, azóta is, mióta írtam róla: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
Garada
üzenetére
Múltkor a plazma-topikban szóba került, az általam favorizált PotPlayert lefikázták, viszont ajánlották helyette az XBMC-t, hogy feltétlenül adjak neki egy esélyt, nem bánom meg.
XBMC-t én már régebben is elvetettem, de később adtam neki esélyt.
Ismét elbukott, a saját szempontjaim alapján egy kényelmetlen kacat. Ennyit arról, hogy kinek, mi a jó.
-
Kernel
nagyúr
válasz
misfine
üzenetére
Nálam ez a nyerő, konfigurálhatóság, praktikusság szempontjából is:
http://prohardver.hu/tema/potplayer/friss.html
Egyébként is a KMPlayer fejlesztője készíti, miután a KMPlayert (ami korábban volt a kedvelt lejátszóm) eladta másnak.
Olyan feliratot soha nem használok, de elméletben támogatja:
-
Kernel
nagyúr
válasz
w.miki
üzenetére
Főleg particionáló programmal szokás partíciót készíteni. Régebben volt hasonló rendszerem, négy partícióval:
1. DOS (ezen volt a lapozófájl is, DOS Ghost.exe és egyéb DOS programok)
2. XP
3. XP
4. AdatokMost az mellékes, hogy miért volt két XP, a fotón is így szerepel:
Itt az Auto Restore menüpont választásával lefuttattam egy ilyen parancsot:
ghost.exe -clone,mode=prestore,src=1:4\backup.gho:1,dst=1:2 -RB -SURE
Vagyis partíció felülírása:
Forrás: az 1. HDD 4. partícióján tárolt backup.gho lemezkép
Cél: 1. HDD 2. partíció
-SURE: OK megerősítést kér (vagy nem kér, erre már nem emlékszem)
-RB: végén reboot -
Kernel
nagyúr
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
bluemirage
üzenetére
Ugyanez előfordult régebben Matrox kártyánál, vagy jelenleg az Intel integrált videónál is. TV-kimenet használatánál nem jellemző, de monitornál sem olyan gyakori, hogy vészes lenne.
Az Intel Graphics driverrel ez még a kisebbik gondom. Kicsit gáznak tartom, hogy parancssori opciók nincsenek, billentyűparancsok is korlátozottak, alábbi beállítást pedig bizonyos esetekben önkényesen törli, váltáskor:

Pedig kénytelen vagyok ezt bepipálni, mert a HDMI-kimeneten TV-re csak így ad ki kontrasztosabb, szebb képet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Panthera
üzenetére
Az én gépemen, főleg hosszabb üzemidő után, néha úgy kiakad a videórendszer (valahol a kimenet / render környékén, lejátszótól függetlenül), hogy egyes videók átfordulnak lilás, negatív árnyalatba. Esetleg többszöri indításra néha jó. Ilyenkor a Windows újraindítása szükséges, hogy helyreálljon.
Különféle képességeik miatt több programot is tartok kéznél, ami a Total Commander Eszköztárán figyel, így bármelyik ikonjára könnyen rá tudom dobni a videót, rögtön indul:
PotPlayer (alapértelmezett)
KMPlayer
VLC
MPC-HC
MPlayer (parancssori program, de a fenti módszerrel könnyen indul ez is).Ezek saját dekóderrel működnek, hordozható módon is, Windowsba nem piszkál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Hujikolp
üzenetére
IrfanView, Help, Command Line Options:
i_view32.exe c:\test.jpg
Szerencsére pont a képernyő közepére dobja, de ha nem így lenne, pozíciót is lehet megadni:
/pos=(x,y)
Beállítást megjegyzi a program:
Esetleg még ez is érdekes lehet:
Example for /hide:
Values (can be combined (add values)):
Toolbar 1
Status bar 2
Menu bar 4
Caption 8i_view32.exe c:\test.jpg /hide=1
Open 'c:\test.jpg', hide toolbar only.
i_view32.exe c:\test.jpg /hide=3
Open 'c:\test.jpg', hide toolbar and status bar.
i_view32.exe c:\test.jpg /hide=12
Open 'c:\test.jpg', hide caption and menu bar.
i_view32.exe c:\test.jpg /hide=15
Open 'c:\test.jpg', hide all.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csferke
üzenetére
Most attól függetlenül, hogy tudlak követni, vagy nem, nem gondoltál esetleg NTFS mappaátirányításra? Mutatok egy példát, ami a Windowsból bizonyára ismerős:

Parancssorba:
>mklink /d C:\Hivatkozás D:\Cél
szimbolikus hivatkozás létrehozva: C:\Hivatkozás <<===>> D:\CélEredmény:

Ebben az esetben természetesen kell még egy D:\Cél nevű mappa is a működéshez. Egyébként meg igény szerint bármit át lehet irányítani. További infó:
mklink /?
-
Kernel
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Kétes dolog, de lehet éppen próbálkozni:
http://www.google.hu/search?q=lcd+pixel+repair
http://www.digitaltrends.com/mobile/how-to-fix-a-dead-pixel/3/
-
Kernel
nagyúr
Nekem van szkennelt aláírásom is, kisméretű kép formájában, azt direktben be tudom illeszteni Wordbe, illetve a faxolnivalóba (ami ugyan már kiment a divatból, de régebben voltak ilyen esetek, PC-ről toltam a faxot, modemmel).
Így kimarad a nyomtatás --> aláírás --> szkennelés játék.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kékes525
üzenetére
Van egyrészt a Windowsban az msconfig.exe, amihez csinálhatsz parancsikont is, utána már nem kell olyan sokat kattintgatni.
Vagy ha csak egyet akarsz kattintani, akkor .bat vagy .cmd fájlt lehet készíteni, alábbi tartalommal:
bcdedit /set safeboot minimal
Hálózattal:
bcdedit /set safeboot network
Normál mód:
bcdedit /deletevalue safeboot
Aktuális állapot lekérdezése parancssorban:
bcdedit /enum
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny
üzenetére
A szemet legjobban a vibrálás fárasztja, például a régi képcsöves, 50 Hz TV-t nekem mindig levett kontraszttal kellett járatni, különben másnap égett tőle a szemem.
100 Hz képcsövesnél ez már nem igazán jelentkezett, később LCD vagy plazmánál sem. Tulajdonképpen még erősen megtolt kontraszt esetén sem érzem azt a régi effektet (másnapi szemégés).
Elképzelhető, ez összefügg azzal, hogy a pupilla a fény átlagára áll be, az ezen belül bekövetkező gyors fényimpulzusokra viszont nem tud időben reagálni, illetve maga a vibrálás sem egy természetes dolog.
FF vagy színes kép ilyen szempontból nem számít szerintem. Fogyasztás szempontjából is mindegy, bármilyen technika esetén, mert amelyiknél az áramfelvétel intenzitásfüggő, gyakorlatilag mindegy, hogy azonos fényintenzitás milyen RGB-komponensekből áll össze.
LCD-nél vannak típusok, ahol a háttérvilágítás a kontraszt növelésével is összefügg, vagy más esetben a Brightness befolyásolja, illetve van még a külön Backlight-szabályzás lehetősége is. Vagy voltak teljesen fix hátteres TV-k is, ami mindig egyformán világított (fűtött).
Ha nincs ampermérőd, akkor ezt abból is lehet érzékelni, hogy mennyire melegszik a készülék.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kraftxld
üzenetére
Silverlight titkosított videó, az annál nehezebb eset. Noha van lehetőség a szintén Silverlight RTLMost letöltésére, de itt ez sem akar működni.
Screen capture, ami megoldás lehet.
-
Kernel
nagyúr
Érdekes, nekem is volt már olyan, hogy elsőre nem működött, mégis megoldottam (Google + saját szellemi kapacitás.) Az én esetemben az XP csoportházirendben kellett hegeszteni valamit.
Továbbá, ha jól emlékszem, frissen telepített XP-vel is kapásból működött. Vagyis csak később állítódott el valami a rendszerben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
a.gabriel
üzenetére
Régóta, már az XP-s korszakban ezzel szoktam lekövetni, hogy mi történik telepítés közben:
http://www.aplusfreeware.com/categories/util/uninst.html
Vagyis az utolsó ingyenes verzió nekem teljesen bevált, Win7-ben is megy, ha jól rémlik. El kell indítani a programot, be lehet állítani, hogy melyik lemez / mappa változásait figyelje, valamint a registry mely ágait / összeset, majd ezekről készít egy pillanatfelvételt.
Utána elvégezni a telepítést.
Utána ismét egy pillanatfelvétel, majd a kettő különbségét összehasonlítja, megmutatja, hol történt változás. Nyilván nem csak programtelepítéshez, hanem bármi egyéb, változással járó beállítás megfigyelésére jó.
-
Kernel
nagyúr
válasz
scream
üzenetére
A topikban felmerült témához ennyi elég, szerintem.
TC-ben a Ctrl+B parancsot szoktam használni, illetve ikon is van hozzá az Eszköztáron (minden fájl listázása, az almappák tartalmával együtt), amit azután tudok méretre, időre, kiterjesztésre listázni, amikor épp arra van szükség.
Amikor pedig helyfoglalásokat akarok lekövetni (takarítás céljából például), Space-re kiírja a mappaméretet, illetve nekem egy külön billentyű van beállítva, az összes mappa méretének kiírására. Ahol látom, hogy gyanúsan sokat mutat, ott megyek tovább, lefelé.
-
Kernel
nagyúr
válasz
LonGleY
üzenetére
Akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy számomra természetes, már vagy 15 éve.
De ezt én is inkább csak a rutinosabb felhasználóknak ajánlom, akik eleve képesek kerülni vírusokat stb., vagyis nem kattintgatnak ész nélkül.
Amikor meg nagyon ritkán mégis bejön valami (de úgy vettem észre, ilyen elő szokott fordulni bárkivel, hiába védekezik, sőt...), akkor képes észrevenni, hogy valami nem stimmel a gépével, például indokolatlan adatforgalom stb., majd azt képes manuálisan lekezelni, elhárítani.
-
Kernel
nagyúr
Nekem éppen elég lenne 32 GB is.
Nemrég vettem használatba egy 120 GB SSD-t, új Win 7 install. Lapozófájl, hibernálás és Rendszervisszaállítás tiltva (de ez nem kényszerből, amúgy sem használom soha). Természetesen a Windows frissítése is tiltva, legutóbb is majdnem két évig anélkül használtam, bármi hátrány nélkül. Viszont a frissítésekkel kapcsolatos bosszúságok nélkül is.
Ha erre még telepítek további programokat, akkor is még sokáig beleférnék a 32 GB-ba. Még az SSD-nél ajánlott szabad hely mértékét is tudnám tartani, szerintem.
A képen nem látszik a kis bootpartíció, ami csak 100 MB:
-
Kernel
nagyúr
válasz
csucsu21
üzenetére
A rendszervisszaállítási pontok, ami leginkább láthatatlan tud maradni, avatatlan szem számára, mivel a System Volume Information mappához alapból nincs hozzáférés. De megoldható, illetve anélkül is törölhetők a visszaállítási pontok.
Előfordulhat esetleg Norton védett lomtár is, ami nem engedi törölni a szemetet, őrizgeti a háttérben még az ürített kuka hulladékát is. Agyrém, de van ilyen.
Egyébként számomra agyrém az is, hogyhogy nem lehet megtalálni egy merevlemezen túlméretes mappákat, fájlokat, Total Commanderrel például. Világ legegyszerűbb dolga, de fórumokon rendre felmerülő probléma.
-
Kernel
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Az egy másik technika, eddig én a Windows telepítő Microsoft által is biztosított integrálási módjáról írtam.
Régebben csináltam ilyet, de ez CD / DVD:
http://www.ezbsystems.com/easyboot/
Vagy rákeresve a multiboot flash disk szavakra van például ilyen:
-
Kernel
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Azt a telepítőt utólag szétszedni már nem lehet tudomásom szerint, olyat sem láttam még, hogy Win 7-8 kombinált telepítő.
Van egy program, ha ez nem tudja egyberakni, akkor szerintem nem is lehet:
http://www.ntlite.com/download/
Valamint van egy magyar webhely, ahol mindenféle Windows telepítők buherálásával foglalkoznak, integrálással stb., annak fórumán bizonyára meg tudnák mondani, hogy lehetséges-e, de az kívül esik a legalitás határán (mármint maga a webhely gondolom wareznak számítana), így inkább nem linkelném.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vitemerius
üzenetére
Egyszerű, mert ha nyitsz egy Jegyzettömböt, és a távszabályzóval tudsz bele "gépelni" (mintha billentyűzet lenne, nyilak, Enter stb.), akkor használható (HID-kompatibilis). Amellett persze vannak gombok, ami kombinációt ad ki, az már nem jelenik meg a Jegyzettömben.
Egyébként sajnos vannak olyan olyan távirányítók, amit csak a tuner/driver kezel és csak a tuner saját programjához használható, az nem ad ki semmi használhatót.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vitemerius
üzenetére
Billentyűparancsokat lehet tetszés szerint. Nekem legalábbis olyan USB-vevős távszabályzóm van, ami billentyűparancsokat ad. (Más kérdés, hogy nem azt használom, hanem taníthatóba átraktam.)
Végül úgy csináltam, hogy bizonyos ütközések miatt a default parancsokat teljesen letiltottam, ami azzal jár, hogy egyenként be kellett adni, a nyilaktól kezdve mindent, de végeredményben működik.
Mint látszik, a számgombokkal tudom vezérelni a színtelítettséget és a fényerőt (vagyis feketeszintet), ami ezáltal kényelmesebb, mint a TV menüjében, a különféle filmekhez folyton átállítgatni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
waccamár
üzenetére
Azóta rájöttem – és ez is a PotPlayer zsenialitását bizonyítja, számomra legalábbis mindent tud – hogy egy nagyon jó tallózója is van, amit eddig nem használtam.
A jobbklik / Open menü alatt is megtalálható, de én már billentyűt is társítottam hozzá, vagyis a távszabályzóm egyik gombját. A tallózó pedig kiválóan testre szabható, a betűk, ablak mérete, plazmakímélő szürke színek is beállíthatók.
Így a másik hozzászólásomban említett, átszabott Commandert már csak akkor kell elővenni, amikor feliratot akarok áthelyezni / átnevezni. Átnevezéshez egyébként egy másik fórumozó adott, kattintásra működő megoldást, ami azóta is bevált.
A PotPlayernek például az sem okoz gondot, hogy 1024x768 natív módban használt plazmakijelzőre úgy skálázza (pixeltorzítja) a képet, hogy az végül 16:9-ben, helyesen jelenjen meg. (Az MPC-HC is tud ilyet, de minden indításra elfelejti). Meg még sok más szempontból is, a legpraktikusabb lejátszó, szerintem.
-
Kernel
nagyúr
Erre mondjuk nem tértem ki, MS forrásból nem láttam még egyértelműen leírva, egyéb helyeken olvastam én is.
Hogy egyértelműbb legyen, elővettem egy régi HDD-t, nyomtam rá egy lassú formázást, utána megnéztem diskeditorral.
Úgy néz ki, valóban kinullázta rendesen, épp csak az MBR-szektor, bootszektor és fájlrendszer van most rajta, többi része ennyit tartalmaz:
-
Kernel
nagyúr
válasz
krypton
üzenetére
A Microsoft ajánlása szerint egyszerűen választhatod a lemez teljes (lassú) formázását, ami épp azért olyan lassú, mert formázás előtt szektoronként végigolvassa a lemezt, fizikai hibák keresése céljából.
Gyorsformázást pedig akkor ajánlják, amikor biztosak vagyunk benne, hogy hibátlan. Például új lemez beépítése esetén, amit a gyárban egyszer már teszteltek, illetve ez vonatkozik az OEM gépösszeszerelőkre is, akik nem szórakoznak lassú formázással, szintén azért, mert a HDD gyárilag már úgyis ellenőrzött.
Használatban lévő lemez esetén pedig:
chkdsk C: /r
szintén elvégzi a szektorellenőrzést (betűjel igény szerint).
-
Kernel
nagyúr
WMP-hez elvileg elég egy ffdshow, hogy felirat is legyen, illetve az ffdshow a hiányzó videódekódereket is biztosítja. Vagy talán a LAV-filters is jó hozzá.
Viszont, amikor tegyük fel, a WMP külső dekódert használ, ennyi erővel már lejátszót is lehetne cserélni, ilyen szempontból ugyanott lennél. Egy ilyen lejátszó tulajdonképpen csak egy keretprogram, a minőség nem pont azon múlik, inkább csak a szolgáltatások.
De a képminőség nem is csak a dekóderen múlik, hanem a kimeneti render beállításán is. Ezzel viszont más lejátszóknál is lehet kísérletezni, hogy nem az alapértelmezettet használod. Nekem például TV-re az Overlay render ad legjobb minőséget. Bár elképzelhető, hogy ez függ a videokártyától (drivertől) is.
Vagyis összefoglalva: megfelelő (azonos) dekóder és render beállításával képminőségben valószínűleg ugyanott vagy, mint a WMP-vel.
-
Kernel
nagyúr
Flow Scroll, pluginként beépül a böngészőkbe, de sajnos csak Logitech egérrel működik, érzékeli az egér típusát.
Én is használtam, de most egy Genius bill-egér kombóra álltam át, ezzel nem működik, meg mással sem.
Pedig a Genius egy kézreállóbb, könnyebb egér (1x AA elem, a duplával szemben), középső gomb (vagyis a görgő) is sokkal finomabban, kisebb erővel kapcsol, görgő gumiperemes. Viszont elvesztem vele a simított görgetést, ami szemkímélőbb, kellemesebb, mert görgetés közben nem ugrál a lap, jó gyorsulása is van, ha gyorsabban tekerem.
Vannak persze egyéb böngészőpluginok is FF és Chrome-ra, ami márkafüggetlen, régebben azt használtam, csakhogy a Logitech volt a legprofibb, legsimább, amit még hangolgatni sem kell, egyszerűen csak működik.
-
Kernel
nagyúr
A mesterjelszó valóban fogas kérdés, de például keylogger ellen annyit lehet tenni (a gép tisztán tartása mellett) hogy a Roboformnál van lehetőség képernyőbillentyőzetre is, ahol egérrel beadható a mesterjelszó.
Ez viszont elvileg képernyőlopóval vihető lenne, de ahhoz elég sűrűn kellene képeket készíteni. Továbbá a tolvajnak / vírusnak el kellene vinni a gépről még a jelszótároló titkosított fájlokat is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Több, mint 10 éve csak generált jelszavakat használok, mindenhol másikat, a Roboform segítségével. Szükség esetén pendrive-on is hordozható.
A különböző jelszavakat titkosított fájlokban tárolja, amit mesterjelszó véd. Nem feltétel egyébként, hogy mindegyiknek közös mesterjelszava legyen, ami két, / jellel elválasztott részből áll. Az első fele csak használatra jogosít, de a jelszót nem látom. A teljes mesterjelszóval látható, szerkeszthető az adatbázis.
Csak egy példa, a Budapest Banknál régebben 90 napig volt használható egy jelszó (most már változtatható, de legfeljebb 1 év), utána egyszerűen nem enged továbblépni, míg le nem cserélem.
Ilyenkor gyorsan generálok egy másik jelszót, csere, adatbázisban is csere, kész. Később persze célszerű a backup frissítése is, hogy ne csak egy példányban létezzen az adat. Vagy könnyen ki is lehet nyomtatni az egészet papírra, ha esetleg valakinek úgy jobban tetszik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dluinet
üzenetére
chkdsk /r elvégzi ugyanazt a lassú, szektoronkénti ellenőrzést, formázás nélkül. Ez is kifejezetten a fizikai olvashatóságot nézi, mint a lassú format.
Ha meg fizikailag rendben van a HDD, akkor már elegendő egy gyorsformat is. Miután a lassú format is azért tart olyan sokáig, mert először végigolvassa a lemezt. Maga a formázás, vagyis az NTFS struktúra létrehozása már csak pillanatok műve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
waccamár
üzenetére
A Total Commandert használom médiacenternek is, itt látható róla fotó.
Gyakorlatilag az Asztalra tettem egy parancsikont, amivel egy másik TC indítható, aminek át van szabva a felülete, így távolabbról is jól látszik. Ebben nem okoz gondot a Ctrl+B listázás sem, ha épp arra van igény, nekem mondjuk távszabályzóval is meg van kombinálva.
Másodlagos TC létrehozása:
- Egy másik könyvtárba lemásolni a TC-t, bele a wincmd.ini fájlt is.
- Ini-fájlba a [Configuration] sor alá beírni:[Configuration]
UseIniInProgramDir=7Ezzel utasítom a TC-t, hogy a saját könyvtárában lévő ini-fájlt használja, így a felület módosításai nem zavarják a másik TC-t.
Régebben, amíg ez a trükk nem volt ismert számomra (ami mellesleg az USB TC-ből is kileshető), a súgóban meghatározott módon adtam meg az ini-fájlok elérési útját, parancsikonból. Példa:
D:\Programok\TC_MediaCenter\TOTALCMD.EXE /I=D:\Programok\TC_MediaCenter\tc.ini /F=D:\Programok\TC_MediaCenter\ftp.ini
Tehát ez ennyit jelent:
Programkönyvtár: D:\Programok\TC_MediaCenter\TOTALCMD.EXE
TC.ini: D:\Programok\TC_MediaCenter\tc.ini
FTP.ini: D:\Programok\TC_MediaCenter\ftp.ini
Itt már egyéni nevet is megadhattam (tc.ini), míg a fentebbi megoldásnál csak wincmd.ini néven kezeli.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vitemerius
üzenetére
Sok szempontból még kevesebb is, nincs például a böngészőnézet, számtalan funkcióval, hanem egyszerűbb, letisztultabb felület van és gyors működés.
Nehéz ezt így elmondani, de valahogy praktikusabb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
mekker
üzenetére
Nekem teljesen bevált, a Windows saját nézegetője helyett:
http://www.faststone.org/FSMaxViewDetail.htm
Gyors működés, billentyűket is lehet állítani, ha nem is szabadon, de a célnak megfelelően. Nekem úgy van belőve, hogy a túlméretes képeket kicsinyíti a képernyőhöz, de ha rákattintok, akkor eredeti méretre nagyít, mozgatható módon. Valamint alapból fullscreen indításra, ami Enter lenyomásra ablakba vált.
Mindamellett hotkey-probléma önmagában szerintem nem akadályozhatja egy program használatát, ha az egyéb szempontból szimpatikus lenne. AutoHotKey script segítségével gyakorlatilag minden megoldható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
w.miki
üzenetére
Néhány éve még használtam egy Tualatin 1,4 / 512 MB gépet netezésre, nem egy tragikus helyzet, pedig a Firefox nem arról íres, hogy spórolna a RAM-mal.
XP-t jól be kell hangolni, felesleges dolgokat tiltani, rendszervisszaállító szolgáltatás stb.
Ilyeneken, hogy "védelem" magam részéről leginkább nevetni tudok, kb. 2000 óta semmiféle víruskeresőt, tűzfalat nem használok (kezdő újonc koromban szórakoztam ilyen hülyeségekkel), XP-vel is rendszergazdaként nyomultam. Közönséges router választ el a csak nyílt internettől (illetve router-modem, de ez mindegy).
Viszont én nem kattintgatok gyanús levélmellékletekre és hasonlókra. Mi baj ért több, mint 10 év alatt? Pár vicces féreg, amit manuálisan leirtottam, Total Commander, Sysinternals használatával, gyakorlatilag többet tanultam belőle ezek működéséről, vagyis több hasznom lett belőle, mint amennyi kár ért.
Nem is igazán értem, egyszerű háztartási gépen, ha a fontosabb adataidról másolat van, mitől kell rettegni? 5 évente tönkremegy a Windows? Újratelepíted, nagy kaland...
-
Kernel
nagyúr
válasz
w.miki
üzenetére
Az a cikk nem XP-hez van. A te cikked elvileg itt van:
http://www.google.hu/search?q=windows+xp+usb+install
Nem próbáltam még.
-
Kernel
nagyúr
válasz
GEPESZ66
üzenetére
Jártam már úgy is, hogy SRT feliratot számítógépen egyik lejátszó mutatta, másik nem. Mint kiderült, pár sornál kisebb szintaktikai hiba volt benne, amit egyik program tolerált, másik nem.
Vagyis itt az sem mindegy, hogy minden SRT-vel gondod van, vagy csak ezzel az eggyel.
Ráégetéssel kapcsolatban pedig némi fogalomzavart érzek. Ráégetés azt jelenti, hogy a felirat a kép elválaszthatatlan része lesz, vagyis a maga képkocka. Ha jól csináltad, akkor képtelenség, hogy ne egyformán jelenjen meg, mindenhol.
Hacsak nem az történik, hogy most már egyszerre két feliratot is mutat: ami rá van égetve, meg amit a video esetleg beépítve, csomagolva is tartalmaz. MKV belső felirat például. Utóbbit ki kellene kapcsolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
enginev3.0
üzenetére
Annyi a különbség, hogy az Alcohol 120% és hasonló társai read-only működnek, neki viszont írható lemez kell, virtuálisan.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Essejó
üzenetére
Csak a Windows partíciót kell klónozni, majd miután az működik, a többit egyszerű másolással.
XP idején még a Windowst is meg tudtam oldani másolásos módszerrel, Total Commanderrel, persze gondoskodva a megfelelő indítószektorról, meg még voltak trükkjei a dolognak, nem részletezem.
Win7-nél már kellemetlen, mert itt-ott elakad a másolás, hozzáférési akadályok miatt, ezért azt egyszerűbb klónozni.
Adattároló partíciót viszont felesleges klónozni, mert ott nem kell átvinni azonos bootszektort, azonos fájlrendszert, aminél még a cluster méret is azonos, felesleges átvinni a rejtett System Volume Information mappa tartalmát is. Sokkal célszerűbb egy új fájlrendszert formázni és azt használni.
Mindamellett ilyenkor a klónozó program is csak fájlszinten másol, ezt abból lehet látni, hogy a töredezettséget nem viszi át, vagyis nem szektorszinten tükrözi az egészet. Meg persze a sebességből is kitűnik. (Teljes HDD-t szokott szektorszinten klónozni, 1:1-ben, baromi lassan.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
vitemerius
üzenetére
Hasonlót pedzegettem már én is, egyébként eredetileg nem én vetettem fel a kérdést. Ha rajtam múlik, inkább előveszem a KMPlayert, ami alapból tud három feliratot is, hegeszteni sem kell hozzá.
Ffdshow helyett is végül maradtam a LAV filternél, egyelőre jó az nekem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Essejó
üzenetére
Ezt most mire írod, az is tud több feliratot megjeleníteni?
Mert amúgy jónak mondod, kodek pakkot már csak nem fogok telepíteni... Amikor direkt olyan lejátszókat használok, ami hordozható módon működik, nem piszkál bele a Windowsba, nem cseszi szét stb.
Egyedül a DVBViewer / MinDigTV miatt használom a LAV Filtert, ami a Windowson keresztül működik, de az nem vészes, ilyen szempontból.
-
Kernel
nagyúr
válasz
LonGleY
üzenetére
OK, de ha visszaolvasod a szálat, akkor ez nem új információ.
Én is épp azt igyekeztem átadni, hogy nincs értelme kicsomagolni, mert akkor nem lesz bootolható,
Ebből egyértelműen következik, hogy ha szakszerűen felírja, akkor viszont bootolható lesz. Meg azt is kifejtette a hozzászóló, hogy többirányú célja van mindezzel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Vegitaa
üzenetére
Ha egy lemezre simán csak adatot másolsz, az nem lesz bootolható.
Fel kell írni még a rejtett indítószektort is, aminek megvan a módja az íróprogramban, de kell hozzá a felírandó szektor képe is. Az ISO lemezkép viszont mindezt komplett tartalmazza, miután ez az eredeti lemez képe.
Ha csak látni akarod az ISO tartalmát, esetleg kimásolni belőle adatokat, arra jó például a Total Commander ISO plugin is. Ugyanúgy látod vele, mintha ZIP lenne.
-
Kernel
nagyúr
Az általam használt POP Peeper hordozhatóként is működik, csak a saját könyvtárában tárol mindent. Konfigurációt egy .ini fájlban, itt vannak a jelszavak is, titkosított formában.
Letöltött leveleket is, de ezek csak a szerveren lévők másolatai. Olyat nem csinál, hogy letölt és csak lemezen tárol, mindig csak tükröz. Vagy, ha törlésre jelölök egy levelet, akkor legközelebbi kapcsolódáskor a szerverről is töröl.
Lehet viszont választani, hogy az egész levelet lemezre másolja, vagy csak a fejlécet, négyféle opció van. Be lehet állítani Admin jelszót is, akkor anélkül nem indul el a program és/vagy a fiókokat egyenként is lehet jelszóval védeni. Pendrive-ról is megy, de úgy lassú lehet az indulás-leállás.
Itt írtam még róla: [link] [link]
Levélírás szempontjából esetleg túl fapados lehet, de arra nem is szoktam használni, inkább belépek a webes fiókba.
-
Kernel
nagyúr
PotPlayer régóta az elsődleges lejátszóm, de abban nem láttam több felirat lehetőségét.
KMPlayer esetében a következő lett volna, hogy ha ezek miatt aggódik, akkor ez nem gond. A Pandora TV szolgáltatást eleve nem kell telepíteni, ez simán csak telepítési opció kérdése. Többi opciónál is csak oda kell figyelni.
A reklámbrowser akármi sincs már, de arra is voltak megoldások. Jelenleg nincsenek ilyen gondok a KMPlayerrel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ReSeTer
üzenetére
Lehet éppen olyat is, hogy egy feliratot a lejátszó tesz rá, másikat pedig egy külső feliratdekóder, mint például a DirectVobSub. Vagy talán az ffdshow is alkalmas erre.
Valamikor régen véletlenül jártam így, hogy a DirectVobSub is elindult, emiatt két felirat jelent meg. Amúgy persze nem használok ilyet, mert felesleges, akkoriban egyéb okból kellett.
De a KMPlayer tökéletes a célra, ha más gondod van vele, akkor inkább azt kellene elhárítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kriszwells
üzenetére
Igazság szerint XP-ben Windowson belül is aránylag egyszerűen rendezhetők a társítások, csak Win7-nél azt a részét sikerült egy kicsit visszafejleszteni.
Olyan szintre, hogy valaki kénytelen volt egy külön programot írni hozzá. Pedig én is annak híve vagyok, hogy lehetőleg nem használok külső programot olyanhoz, amihez nem kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kriszwells
üzenetére
Én ezt szoktam használni, ha valami gondom van egy társítással:
http://www.winhelponline.com/blog/unassociate-file-types-windows-7-vista/
Vagyis például a .pdf társítás törlése a rendszerből, utána lehet ismét társítani, a kívánt programhoz.
Vagy van olyan is, hogy egy program saját beállításai között van lehetőség a társítás ismételt elvégzésére, de azt nem tudom, hogy az általad használt PDF olvasó mit tud. Adobe cuccról pedig leszoktam, Sumatra PDF a kedvenc. Portable, nagyon gyors, mindent tud ami kell, és semmit, ami nem.
-
Kernel
nagyúr
Hogyne működne, HDD-t rá lehet kötni a számítógép tápegységére is. Vagy lehet kapni tápegységgel is, vagy külön HDD-tápot is lehet kapni:
http://www.ebay.com/itm/171363956783
Alkalmi használatnál szerintem nincs jelentősége, hogy egy esztétikus külső boxhoz jussunk, többszörös áron.
- Az átalakítót rá kell dugni a HDD-re.
- Utána a HDD-tápot kell bekapcsolni (vagy a számítógépet, ha onnan kap tápot).
- Utána bedugni az USB csatlakozót a számítógépbe.Fordított sorrend nem jó, mert aktív HDD nélkül az átalakító lefagy, amikor megkapja USB-ről az 5V-ot (keresné a HDD-t, de nem találja).
Továbbá a HDD molex tápcsatlakozóját csak áramtalanított állapotban szabad le/fel csatlakoztatni, mivel az nem hot plug, mint a SATA-táp.
(A SATA tápcsatlakozónál megoldott, hogy a GND előbb érintkezik, molexnél ez bizonytalan.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Something_
üzenetére
Ha partíció végéből akarsz levágni, azt a Windows lemezkezelő is megcsinálja (zsugorításnak nevezi):
Futtatás / keresés: diskmgmt.msc
Formázáshoz sem lenne fontos külső program, bár ha jól emlékszem, 200 GB méretnél a Windows már nem engedi a FAT32-t. Nem azért, mert nem lehetne, de a Microsoft nem tartja biztonságosnak.
Ha partíció elejét akarnád eltolni, arra nekem is jól bevált:
-
Kernel
nagyúr
válasz
csferke
üzenetére
Jelszóváltást még nem próbáltam de majd lecsekkolom.
Erre szokás mondani, hogy nem majd, hanem azonnal.
Ha már egyszer ellopták valahogy a jelszavad, onnan kezdve nincs szükség a számítógépedre, azt be sem kell kapcsolni, hogy a Gmail SMTP-n keresztül tolják a napi spam-et. Be is léphetnének a fiókodba, jelszót is lecserélhetnék.
-
Kernel
nagyúr
válasz
George7823
üzenetére
KMPlayer és PotPlayernél van erre opció, hogy melyik monitorra dolgozzon, kiterjesztett asztal esetén.
De klónozásnál ez nem játszik, mert az csak egy kimenetnek számít, ilyen szempontból. Továbbá klónozni csak egy felbontást lehet.
De az sem mindegy, hogy milyen a kijelzők felbontása, vagy mire állítottad, milyen videó "kártya" stb. ilyenekről semmit nem írtál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
aclandiae
üzenetére
GetDataBack nekem is bevált, HDD-re. De amikor fényképezőgépen letörölt képet akartam visszaállítani, az már nem akart sikerülni.
Meg az is kellemetlen tud lenni, hogy régebben az XP gyorsformázás csak a fájlrendszert írta felül, az adatok sértetlenül maradtak a szektorokban.
Win7 gyorsformat sajnos már nagyobb kárt tud okozni, kicsit másképp dolgozik.
-
Kernel
nagyúr
Tehát akkor továbbra is képtelen vagy értelmezni, amit írtam:
- Nem azt állítottam, hogy a hiba a HDD / DVD miatt van / nincs, hanem nagyobb átviteli sebességen (HDD) állt elő a hiba.
Nem normális, ha USB-re másolsz és belehal a gép/megszakad a kapcsolat az USB-s eszközzel.
Komolyan, köszi ennek most sok értelme volt, hogy leírtad. Ki mondta, hogy normális? De attól még a hiba adott és létezik. Én is találkoztam ilyen problémákkal, nem is egyszer.
Itt volt a fórumozó, aki szintén ilyen hibával küzd, csak nem veszi észre magát, különböző másoló programokkal szórakozik, mert azt hiszi, abban van hiba.
Itt vagy te, aki pedig feleslegesen fáraszt és értelmetlenségeket firkál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
olivera88
üzenetére
Az USB átviteli csatorna szokott ilyet produkálni, nem bírja a sebességet például, felzabálja a memóriát is esetleg. Ami kiderül abból is, ha ugyanazt a HDD-t USB helyett SATA-poron használom, megszűnik a probléma. Pendrive-nál persze ilyen opció nincs, azt kénytelen vagy USB-n használni. Átviteli sebességet kellene talán csökkenteni.
Vagy egy másik példa: van egy PATA-USB átalakítóm:

DVD-meghajtóval hibátlanul tudom használni. Ha viszont HDD-t kötök rá, a nagyobb sebességtől már kifekszik, hibásan másol, vagy egy idő után le is rohad a kapcsolat.
Míg ugyanaz a HDD egy PATA-SATA átalakítóval jól működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
LonGleY
üzenetére
Mondjuk, a DUMeter 4.0 már nekem sem jött be, külön szolgáltatást telepít, talán még a gépet is újra kellett indítani, míg a régi 3.5 verziót egyszerű hordozható módon tudtam használni, egy regfájl hozzáadásától eltekintve. Vagyis én erről írtam, hogy sokáig használtam, akkor is csak kijelzőként.
cFosnak annyi előnyét láttam, amikor még 1 megabites ADSL volt, ha jól emlékszem, torrent mellett is tudtam (gyorsan) böngészni a segítségével. De később feleslegessé vált, semmi előnyét nem tapasztaltam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudományos Pandémia Klub
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpársportok
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- Projektor topic
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Árváltozás: Deus Ex Human Revolution Collector's Edition
- Árváltozás+játék!The Witcher 2 Assassins of Kings Collector's Edition
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB,Uj, Bontatlan,36 hónap garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Hordozható napelem 10 Watt / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest