Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ajánlott ingyenes Windows programok

Androidos kérdéssel irány az Android alkalmazások topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Megint kezded a kötekedést – talán frusztrált vagy –, de itt már lassan mindenki tudja, képtelen vagy ezen túllépni, hogy a Total Commandert fikázd, már évekkel ezelőtt is ezt csináltad, flame-generálás stb., kaptál is az arcodba miatta, másoktól is.
Az egy dolog, hogy te nem tudod kellő szinten használni, de attól még nem kellene szemétkedő megjegyzéseket tenni a felhasználói bázisra.
15-20 éve gyakran látogattam Windwos-fórumokat hobbiból, de nekem mindig az volt az alapelvem, hogy a konkrét kérdésre, problémára válaszoljak, az emberek programhasználati szokásait kritizáló megjegyzések nélkül. De tényleg nem is érdekelt, egyszerűen nem azt néztem.
Főleg látva a "vérre menő" Linux-Windows hitvitákat, amit egy életre megutáltam, folyton ugyanazokat a hülyeségeket szajkózták.
Mindenki azt használ, ami neki tetszik... azért még nem kellene másokat sértegetni. Elég pitiáner dolog ez, önmagát minősíti szerintem az ilyen...
Persze, angolul kell írni az "alacsony minőséget", ámbár magyar fórum, de bizonyára ettől képzeled magad okosabbnak. Számomra meg ez a nevetséges...
-
Kernel
nagyúr
Total Commander:
Ctrl+B (összes tartalom listázása)
Ctrl+A (összes kijelölése)
Ctrl+M (csoportos átnevezés)Keres: á|é|í|Í|
Cserél: a|e|i|I|Mivel most csak egy gyors próbát végeztem, nem írtam meg a teljes listát, azt ki kell egészíteni. De annyi látszik, hogy így a nagybetűkből is kisbetűk lesznek végül, nem tesz különbséget. Ha így írom:
Á|á
A|aAkkor viszont nagy A lesz a kicsiből is, mindegy neki.
Valamint a Ctrl+B csak fájlokat listáz, a mappanevek nem kerülnek ablakba, így átnevezésre sem, ha esetleg azt is akartad. A TC-keresővel lehet mappákat is ablakba sorolni (*.*), úgy arra is vonatkozik az átnevezés.
-
Kernel
nagyúr
válasz
iguana
üzenetére
Win10-zel nem foglalkozom, mindenesetre én ezt szoktam használni:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Norby86
üzenetére
TC, keresés:

(#42355) totron
Legalább jelzi, hogy ne fáradjon senki a válasszal. Más kérdés, hogy ettől nem lesz gazdagabb a fórum:
https://prohardver.hu/tema/nagy_monitor_hiba_gond_problema_topik/hsz_19990-19990.html
Számomra azért is visszatetsző, mert valaki elvárná, hogy neki segítsenek, de amikor rájött a megoldásra, azt már lusta leírni? Kicsit érdekes.
Van olyan is, aki több topikba bemásolja ugyanazt, dolgozzon rajta mindenki, aki akar. De vissza már nem jelez, a megoldás után sem. (Volt, amikor én jeleztem helyette a többieknek, hogy ne fáradjanak.)
-
Kernel
nagyúr
2015-ös hozzászólásom idején még működött:
https://prohardver.hu/tema/milyen_program_ami/hsz_33475-33475.html
https://prohardver.hu/tema/milyen_program_ami/hsz_33483-33483.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
Timyyy
üzenetére
PotPlayer nekem évek óta bevált, távszabályzóval összelőve stb.
Vagy előtte a KMPlayer is, de amikor eladták kereskedelmi célra, a készítőjével együtt én is átnyergeltem a PotPlayerre, amit azóta is folyamatosan fejleszt. De ennek a munkának soha nem láttam kárát, közben mindig működött normálisan.
-
Kernel
nagyúr
Vannak hallássérült fórumozók is, akik nem úgy rakják össze a szavakat, tehát ez még elnézhető lenne. Vagy lehetne akár külföldi is.
Viszont a mondatok kisbetűvel kezdése, írásjelek elhagyása számomra is véres rongy. Aki ezt elköveti, hadd kapjon az arcára, nem tud meghatni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
http://smplayer.sourceforge.net/
Bár én nem használom, régebben kipróbáltam ezt a részét is. Szintén csak homályosan rémlik, hogy ajánlottam valakinek és jó volt neki.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
Czmorek
üzenetére
Régen XP-n mindig használtam a Proxomitront, amin lényegében át lehet vezetni a webes forgalmat (csak be kell állítani a böngészőben proxyként), bármit lecserél a HTML-kódban.
Manuális szerkesztéssel is be lehet állítani, hogy adott "szöveg / kód" helyett másik "szöveg / kód" csere-bere. Plusz egyéb funkciók is rendelkezésre állnak.
Később Firefoxon az Adblock Plus, illetve Greasemonkey is megoldotta az ilyen jellegű problémákat.
-
Kernel
nagyúr
A robocopy.exe hálózatra is megcsinálja a /mir paraméterrel (mirror), de az parancssori. Esetleg létezik hozzá GUI is.
Vagy van például a MS SyncToy, annak egyszerűbb a használata (valójában a robocopy is egyszerű):
https://prohardver.hu/tema/milyen_program_ami/hsz_29570-29570.html
-
Kernel
nagyúr
Korábban így volt, Vista óta bevezették, hogy a lassú formázás adatmegsemmisítő is. Ezt bárki ellenőrizheti, de magam is meggyőződtem róla:
http://prohardver.hu/tema/milyen_program_ami/hsz_31989-31989.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
DataTraveler
üzenetére
Hard Disk Low Level Format Tool szerintetek jó választás erre a célra?
Az is megfelel. Ha utána megnézed valamelyik diskedit, hexedit programmal, láthatod a kinullázott szektorokat. Nem fontos persze nézegetni, esetleg az érdekesség kedvéért.
-
Kernel
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Végére eljutottunk az évtizedek óta használt módszerhez. A Linux swap is hagyományosan a lemez szélére szokott kerülni. Windowsnál magam is sokáig a lemez szélére kreált első partícióra tettem a lapozófájlt, már amíg HDD-t használtam.
A lemez szélén általában az első partíció kezdődik, de egy sebességteszt mindent elárul:
http://www.google.com/images?q=hdtach
Csak a példa kedvéért:
Itt szépen látszik, hogy az adatterület eleje a lemez széle, ahol nagyobb a kerületi sebesség.
Itt már érdekesebb, ahol kezdődik a másik tányér, az is szemmel látható.
Viszont nem lehet kijelenteni, hogy az első képen látható ábra csakis egytányéros HDD-t takarhat. Ez ugyanis a HDD-vezérlő belügye, hogy hová mappel.
Lehetséges az is, hogy két lemez szélén ide-oda váltogatva halad befelé, mert úgy vannak kiosztva a szektorok.
De ha a felső ábrát mutatja a HDD, akkor az első partíció lesz a leggyorsabb, bármilyen particionáló programmal csinálod, lényegtelen.
A tesztprogram ugyanis nem partíciókat követ, hanem csak elindul a 0. szektortól végig.
-
Kernel
nagyúr
Jogilag az illegális letöltési, feltörési lehetőségek tárgyalása számítanak wareznak például. Pusztán a Windows emlegetése semmi.
Egyszer egy alaplapos topikban segítettem valakinek, hogyan lehet törölni a merevlemezről a Linux loadert, ami korábban valószínűleg egy Windows használatát "könnyítette". Később viszont emiatt nem tudott telepíteni, valamilyen Linux hibaüzenet jött fel, ha jól rémlik.
Tehát gyakorlatilag a standard MBR visszaállításában, a lemez tisztára gyalulásának módjaiban segítettem, ami elvileg a normál, legális használatot célozza.
Hát ne tudd meg azt a sivalkodást... Már a "Linux" és a " bootmanager" szavak említésétől is warezt kiáltott valaki. Csak néztem... elképesztő. Persze, helyretettem a bandát, de akkor is... nevetséges.
-
Kernel
nagyúr
Nem azt mondom, hogy nagyon át tudom érezni a problémád, mert akkor hazudnék.
Viszont a Faststone programjai (Viewer, MaxView) nálam elrejtik a kurzort. Ha megmozdítom, utána is (Windows 7).
Nekem esetleg a PotPlayernél lenne jó, hogy a film végén, ha megmozdul az egér, ne maradjon ott. Állóhelyzetben ugyanis nem frissít a lejátszó, nem tűnik el. Csak lejátszás közben. Az meg nem lenne jó, ha beleégne a plazmakijelzőbe, miközben elaludtam egy filmen.
A PotPlayer egyébként beállítható, hogy a film végén sötétre váltson a képernyő, de mozdításra visszajön a kurzor. Tehát ennek legalább látnám valami gyakorlati értelmét, de annyira nem vészes. 10 perc után lekapcsol a Windows, később a TV is leáll, jel hiányában.
-
Kernel
nagyúr
Na, a malware alatt pont az Unlockert értettem. Kerüld messzire!
Már vagy 10 éve ismerem, soha nem volt problémám vele. Másképp nem is ajánlottam volna. Makacs esetekben hiánypótló.
Noha mostanában nem volt vele dolgom, így már nem is emlékszem, hogy mit kell pipálgatni, de bizonyára úgy csináltam, hogy nekem mindig jó volt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxxxxxxx
üzenetére
Többször csináltam már ilyet, Windows 7 vagy 10 törlése, másik Windowsból.
A jogosultsági beállításokkal kell játszani, tulajdonba vétel stb. csak ezt így pontosan nem tudom leírni, általában nekem sem sikerült kapásból, el kell szórakozni vele.
Jobbklikk, Tulajdonságok, Biztonság fülnél.
Vagy megpróbálhatod ezt is:
http://filehippo.com/download_unlocker/
Windows törlésére még nem használtam, más esetekben bevált.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tikakukac
üzenetére
8 Tools to Stealth or Hide Running Program from Appearing in Taskbar or Traybar
Nem kipróbált (Win10 kompatibilitás sem), csak rákerestem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
adamssss
üzenetére
Lassítás, gyorsítás, akadozás elmosása:
https://www.youtube.com/watch?v=hSm9BpTiJ6Y
Ez persze csak egy példa, amit hirtelen feldobott a kereső, lehetséges másféle videoszerkesztő program is.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
drmotto
üzenetére
Lehet, hogy van célprogram, én a Total Commanderrel szoktam, leggyakrabban ide töltődnek ilyen dolgok:
c:\Users\Felhasználó\AppData\Local\Temp\
Van egyrészt a szóközös módszer, ahogy nyomogatom, újraszámolja a mappa méretét, ebből látom a változást.
Van a Ctrl+B (minden listázása, az almappák tartalmával együtt), utána dátumra a legújabb felül. Így is fel lehet fedezni, akár vírusokat is, az átlagosabb fajtából.
-
Kernel
nagyúr
válasz
holabda
üzenetére
Nem lehet érteni, hogy milyen böngésző, milyen könyvtárát törölted, de általánosságban egy nem kívánt törlés után az adott meghajtót már nem szabad használni, csak adatmentő, undelete stb. programmal vizsgálni. Ha rendszer van rajta, akkor egy másik rendszerből, vagy másik géphez csatlakoztatva.
Minél tovább használod, annál nagyobb eséllyel felülíródnak a kérdéses szektorok más adattal.
-
Kernel
nagyúr
válasz
volvoguy
üzenetére
ImgBurn nevű programot ismerek, ami a saját honlapján több linkről is letölthető, végén magad egy direkt linket is:
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
Antigabo
üzenetére
Felpörgetés elvileg azért van, hogy biztosan elinduljon, ha esetleg megszorulna a tengely, akkor is. Azt nem tudom, nálad miért áll le utána.
De ez az alaplap tulajdonsága desktop gépnél is, a BIOS vezérli, fixen benne van a programjában.
PWM-ventilátor 12V tápját nem tanácsos csökkenteni, ezzel behatárolod a fordulatát, illetve a PWM-vezérlést épp azért találták ki, hogy ne a hagyományos módon kelljen szabályozni, hanem négyszögjellel, miközben a táp marad állandó 12V. Műszakilag ez sokkal korrektebb, stabilabb megoldás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Ezen már én is fennakadtam, hogy applikációk már a Windows 98-on stb. is voltak, de érdekes módon az csak program, míg a mobilos programok már kényszerűen, sőt kényszeredetten applikációk, és véletlenül sem alkalmazások.
-
Kernel
nagyúr
válasz
üzenetére
Eszköztáron megjelenő ikonnal be kell kapcsolni, ha nem lenne aktív, utána menni kellene. Később lehet finomítani a beállításokon, én például visszaállítottam a standard kurzorra, a markoló helyett. Attól még ugyanúgy lehet vele fogni, csak nem animál a kurzor.
Kijelölés nekem úgy van beállítva, hogy a szöveges részre kattintok egyet, utána vált a kurzor függőlegesre, amivel a szöveget ki lehet jelölni másolásra stb. (De enélkül is megy a kijelölés.)
"Momentum" opciónál lehet engedélyezni a dobó / lendítő képességet. Egérrel megfogom a lapot, megdobom egy kicsit és szalad, görget. Gyorsabban vagy lassabban, ez függ attól is, hogy mennyire dobom meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Wolfskin
üzenetére
Firefoxban régóta használom a Grab and Drag kiegészítőt, ami a PDF-olvasóknál megszokott markoló tulajdonságot kölcsönzi a böngészőnek. Fel-le és oldalirányban is.
Ha esetleg érdekel valakit.
-
Kernel
nagyúr
Windowsban eleve adott a Robcopy.exe.
Parancsikont lehet hozzá kreálni, így egy kattintás a tükrözés, és csak a megváltozott fájlokat figyeli.
-
Kernel
nagyúr
válasz
sto1911
üzenetére
Display Changer magánhasználatra ingyenes, be lehet állítani vele ilyen dolgokat, *.bat vagy *.cmd fájlon keresztül, amihez parancsikon is kreálható.
Leírásod alapján nem tudom követni, hogy mikor, melyiket akarod elsődlegesnek, de igény szerint lehetséges.
Egyik profil (.bat fájl tartalma):
dccmd.exe -monitor="\\.\DISPLAY1" -more -primary
dccmd.exe -monitor="\\.\DISPLAY2" -apply -secondary
dccmd.exe -monitor="\\.\DISPLAY1" -rotate=leftMásik:
dccmd.exe -monitor="\\.\DISPLAY1" -more -primary
dccmd.exe -monitor="\\.\DISPLAY2" -apply -secondary
dccmd.exe -monitor="\\.\DISPLAY1" -rotate=up -
Kernel
nagyúr
válasz
kukinyo
üzenetére
Kijelölsz egy szakaszt, utána Menü / Hatás / Lekeverés vagy Felkeverés. Így néz ki:

(#36327) Gyumadár
A .bin önmagában egy lemezkép, nem kell kicsomagolni, csak felírni. Az ImgBurn eszerint támogatja a .bin formátumot is. Csak nem fájlként, mert akkor a lemezen egy nagy .bin fájl lesz, amivel nem mégy semmire.
Lemezképként kell felírni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kukinyo
üzenetére
Nincs most előttem (nincs telepítve), de meg kell nyitni a fájlt, beolvassa egy sávba.
A sávon belül szakaszokat ki tudsz jelölni egérrel, vagy az egészet. Hasonlóan működik a másolás, beillesztés, összes kijelölése, törlés, mint egy szövegszerkesztőben.
Így a végéhez hozzá tudod toldani a vágólapra tett részt például.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyumadár
üzenetére
Ha nem akarsz belőle CD-t készíteni, akkor egyik lehetőség egy virtuális meghajtó telepítése, amivel csak felcsatolod a .bin fájlt, utána CD-ként megjelenik a rendszerben. Későbbiekben tudod használni ISO lemezképek megnyitásához is.
Hasonló egyébként a Daemon Toolshoz, de ez csak "natív" meghajtó, nem emulál másolásvédelmet, egyszerű és jól bevált program.
-
Kernel
nagyúr
Itt is 512 bájtos szektorokat emulál az elektronika, ezt látjuk diskeditorral is, hogy alatta mi van, mi szempontunkból nem sokat számít.
Szektorhibás merevlemeznél legfeljebb annyit lehet csinálni, hogy kiparticionálni a hibás szektort, hogy ne tudjunk arra a részre írni, illetve még olvasni sem, mert attól is fagyni szokott. Egyéb kizárásos módszer nincs, tudomásom szerint.
Particionálni pendrive-ot is lehet egyébként, ha ugyan érdemes ilyennel szórakozni, és ha feltételezzük, hogy konkrét szektornál jön ki a hiba.
Ha mindig változó a hiba helye, akkor az nem szektorhiba elvileg, hanem az integrált vezérlő problémája.
De most már jó lenne, ha nem ordibálnál ennyit! Nem is értem, miből gondolják egyesek, hogy a kijelentő mondatok végére felkiáltó jelet kell tenni? Hol tanítanak ilyeneket?
Vizuálisan ez ordibálással egyenértékű, baromi zavaró olvasni.
-
Kernel
nagyúr
Felülírja lassú formázásnál a Windows is, csak másképp. Szektorszinten kinullázza, ahogy korábban ellenőriztem is.
A H2testw viszont fájlszinten dolgozik, random tartalmú fájlokat ír fel az üres helyre, majd azt visszaolvassa, ezért is kell üresre törölni az adathordozót, ha minden részét tesztelni akarod. (Bár így kimarad például a bootszektor, és még néhány szektor elvileg.)
Alacsony szinten lassabban szokott működni a folyamat, viszont vannak hibák, ami csak gyorsabb írás-olvasásnál bukik ki, talán azért tűnt jónak. Vagy azért nem jött ki a hiba, mert ez random firkálgat, míg a Windows simán nullára gyalul.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tatala77
üzenetére
Lehet, hogy ezt kellene inkább telepíteni:
http://totalcmd.net/plugring/diskdir_extended.html
Lényegében ugyanaz, csak valamivel többet tud. Úgy látom, nálam is ez aktív, csak már régen telepítettem ezeket, így nem emlékeztem, melyik működik.
Egyébként itt lehet konfigurálni az .lst hozzárendelést:
-
Kernel
nagyúr
válasz
GGAllin
üzenetére
azt a hozzászólást nem sikerült értelmezni...
Nyilván nem, mert aki tudja értelmezni, az nem kérdezne itt a topikban.
Szerintem ez alap dolog, amikor a kérdésből lehet sejteni, hogy mihez ért valaki, nem ajánlunk neki olyat, amit úgyis felesleges. Ezt nevezem én okos válasznak.
De én már vagy 15 éve látom a fórumokon, hogy valakinek mindig be kell dobni a mindenható dd parancsot. Windows fórumokon is természetesen, vagy főleg ott. Csak azt nem láttam még soha, hogy aki kérdez, megértette volna, vagy köszönettel elfogadta volna.
Esetleg visszakérdeznek, Windowsban hol található (ne keresd, sehol...).
Miközben temérdek más lehetőség van, amivel jobban, praktikusabban megoldható a dolog.
-
Kernel
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Szerintem ez nem optimalizáció kérdése, csak amiatt van, hogy a Windows és a lejátszó közé bekerül még egy szoftveres réteg, a böngésző.
Hasonló, mint amikor az oprendszeren van egy virtuális gép (akár egy Java platform), és azon fut valamilyen program. A közbenső réteg miatt csökken a teljesítmény. De ezt csak az elmélet kedvéért jegyezném meg, nem ismerek sajnos az ATV-re megoldást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Márton
üzenetére
Az csak opcionális, mivel élő rendszert le tud másolni, de az élő rendszer önmagát nem tudja felülírni. Vagyis csak az ugyanoda történő visszaállításhoz szükséges külső eszköz. Ami lehet boot-CD, vagy akár egy másik HDD, amin Windows fut, ehhez elég egy XP is.
Ha nem indulna a klónozott Win7, könnyen kijavítható a telepítőlemez boot-javító opciójával, ahogy itt is le van írva:
https://www.runtime.org/driveimage_faq.htm
XP-hez képest lehet komplikáció amiatt, hogy a bináris BCD-fájlban konkrétabban van azonosítva a partíció, mint az XP-nél a szöveges boot.ini fájlban, ezért korrekciót igényelhet, de a fenti módon megoldható.
MBR adott, bootszektort átmásolja, partíciót meg kell jelölni aktívként.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Márton
üzenetére
Ugyanazt tudja, mint az XXCLONE, vagy valamivel többet:
https://www.runtime.org/driveimage-xml.htm
Hordozható kis program (legalábbis, ha egyszer telepítetted, utána már hordozható). Partíciót másolni, vagy lemezképbe is tud menteni.
Az XXCLONE ingyenes változata csak rendszermeghajtót enged klónozni, ennél nincs ilyen korlát.
A Windows árnyékmásolat szolgáltatását kihasználva olyannyira pillanatképet készít, hogy az élő rendszer, amikor hirtelen egy másik lemezen találja magát, "azt hiszi", hogy reset történt, és azután indult újra.
Holott csak a klónozás miatt történt a "filmszakadás".
-
Kernel
nagyúr
Illetve van egy módszerem, ami más esetben is már bevált:
Az ISO-fájlból ki lehet csomagolni a CD voltaképpeni indítószektorát, ami ebben az esetben egy floppy lemezkép:
floppy_1.44.00.ima
A lemezkép kinyeréséhez megfelel a Total Commander ISO-plugin, vagy egyéb ISO-kezelő program, de az egyszerűség kedvéért feltöltöttem ide:
http://kernel.uw.hu/floppy_1.44.00.zip
Utána ezzel a programmal:
A floppy képét felírom egy pendrive-ra, és megkapom a bootlemezt, működik vele a gép, beleértve a "színező" programot.
Sajnos a pendrive mérete ezután a floppy méretével lesz azonos, de újraformázva visszakapom az eredeti méretét.
Természetesen ki kell csomagolni a ZIP-ből, én csak azért tömörítettem, mert így jobban kivédhetők a letöltés közbeni adatsérülések (hibát jelezne a kitömörítés), ezért ezt így szokás.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pgraph
üzenetére
A Windows részét képező Robocopy parancssori programnak is van hasonló módja (-mon vagyis monitor), de minél gyakoribbra állítom a figyelést, annál többször tekergeti meg a processzort. Nekem jobban bevált az ütemezett tükrözés (vagyis, ha törlök valamit a forrásban, az törlődjön a mentésből is, a legközelebbi futáskor), erre a Robocopy ideális. Vagy a Microsoft SyncToy is.
Ugyanakkor a topikban mintha ajánlottak volna olyat is, ami valós időben működik, de azt nem jegyeztem meg.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
AeSDé Team
üzenetére
Ezzel szoktam törölni ilyeneket:
-
Kernel
nagyúr
válasz
lolka1980
üzenetére
Gondolkozz már egy pillanatra, aki ilyen egyszerű dologban tanácsot kér, neki pont egy Linux parancssori program az első, amit ajánlani kell? Miközben számos, egyszerű Windows program létezik a feladatra.
Egyébként igen, miután a fórumozók többsége is Windowst használ, legtöbb fórumos kérdező a DOS parancsokkal sem tud mihez kezdeni, Windows a prioritás.
Általában akkor szoktunk itt is Linux megoldást javasolni, amikor nincs jobb, vagy nincs más lehetőség.
Különben meg teljesen mindegy, írtál te is egy javaslatot, elfért az is, de ez a megjegyzésed már teljesen felesleges volt, mert nincs igazad, életszerűtlen hozzáállás, emiatt engem is most felesleges szószaporításra késztettél.
[ Módosította: radi8tor ]
-
Kernel
nagyúr
Vista óta a lassú formázásnak felülíró funkciója is van, így ezután házi eszközökkel már nem lehet adatot visszaállítani.
De egyébként is felesleges egy Windows felhasználónak Linuxra gondolni, miközben számtalan shredder, security eraser, low level format nevű program van Windowsra, ami szektorszintű felülírást végez, vagy rutinosabbak egy diskeditorral is elintézhetik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
myke01
üzenetére
Más műfaj, egyik a registrybe bejegyzett, automatikusan induló programokról tájékoztat.
Miután vírusok is csinálnak ilyen bejegyzéseket, ha olyan érzése van a felhasználónak, hogy rossz helyre kattintott, máris lehet elővenni az Autoruns programot, és megnézni, nem készült-e rendellenes bejegyzés, ami a legközelebbi indításkor munkába lendít valamit.
Más kérdés, hogy vannak vírusok, ami ilyenkor már figyeli, ha megpróbálod eltávolítani a bejegyzést, ezért előbb a megfelelő processzt kell kilőni, de még az is védheti magát trükkös módokon, tehát ilyenkor már észnél kell lenni.
A HijackThis viszont a futó folyamatokról, böngészőt és egyebet eltérítő bejegyzésekről ad részletes képet, erre utal a neve is (hijack / eltérít).
-
Kernel
nagyúr
válasz
myke01
üzenetére
Mindkettő közepes vagy nagyobb tapasztalatot igényel, talán eltekintve a legegyszerűbb esettől, amikor az Autoruns programban látsz egy jól ismert programot, amit ki akarsz iktatni. Vagy nem.
Nem szabad viszont olyat eltávolítani, aminek nem tudod biztosan a szerepét. Egyszer én is végeztem ki Windowst, a kodekek között gyomlálva. Többet nem indult el, akármit csináltam, újra kellett telepíteni.
A HijackThis programra is vonatkozik, hogy azok tudják leginkább értelmezni a végeredményt, aki nem csak évek óta használja a Windowst, hanem tisztában van a gépen futó folyamatokkal, időnként nézegeti a Feladatkezelőt vagy a (még jobb) Process Explorert, így idővel ki lehet tapasztalni, hogy minek szabad ott lenni, vagy mi a gyanús.
Ha valami gyanús, azt egyszerűen beírni a Google-keresőbe, általában löki a választ.
Ha nincs ilyen tapasztalat, akkor például annyit lehet tenni, hogy bemásolod a végeredményt egy Windows topikba, ahol egy rutinosabb valaki kiszúrja a problémát.
De ha jól rémlik, van olyan weboldal is, ahová be lehet másolni, és elemzi.
-
Kernel
nagyúr
válasz
aviator
üzenetére
Nálam a Total Commanderben az F2 billentyű van beállítva erre a TC parancsra:
cm_GetFileSpace
De a fájlmenüben is megtalálható (elfoglalt terület számítása), csak billentyűvel hatékonyabb.
Vagyis gyakorlatilag kijelölök fájlokat, mappákat, F2-re összeszámolja a méretet, feldobja egy kis ablakban. Ha nem jó, akkor változtatok a kijelölésen, ismét F2.
Főleg régebben DVD összeállításhoz használtam ezt a módszert, de más esetekben is jól jön néha.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Vagy lehet olyan is (mint az én esetemben), hogy ámbár használom az Irfant is, de társítás nélkül.
Ilyenkor az alatta lévő "Load custom" beállítás alkalmazható, egyéni igény szerint:
JPG|JPEG|GIF|BMP|TIF|TIFF|PNG|
-
Kernel
nagyúr
válasz
qwertly
üzenetére
Természetesen a szakszerűbb megoldás az ütemezett másolat, amire sokféle program van, parancssori megoldások kedvelőinek a Windowsban lévő Robocopy is alkalmas. Mappák tükrözésére például.
Mindamellett régen használtam a Chameleon Clock nevű naptárprogramot, ami tudott ilyen üzeneteket, riasztásokat is. Hangriasztást is.
Noha az nem ingyenes, de láttam már ingyenes alternatíváját is, szintén a naptárprogramok között keresnék ilyet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Drive to Drive gyalul, a biztonsági mentés nem is a legjobb szó rá. Például HDD-csere esetén szokás használni, amikor a cél a másolat további használata. Lassúsága miatt sem célszerű biztonsági mentésként alkalmazni.
Más esetben a Backup menüpont megfelelő, ami fájlba ment. Konkrétan 2 db fájl keletkezik, egy kisebb és maga a lemezkép. Többi adatot nem takarítja le:
Drive_C.xml
Drive_C.datJavasolt beállítások, ha egy feltételezett D: meghajtó gyökerébe történik a mentés:
Mivel nálad külön van egy 100 MB méretű bootpartíció, azt is célszerű lementeni, bár elvileg anélkül is meg lehetne csinálni.
Azt is megteheted, hogy a nagyobb biztonság érdekében készítesz egy mentést a Windows saját lemezképkészítő programjával is. Win7 topikban ha visszaolvasol, épp nemrég volt róla szó: [link]
Ez eleve úgy csinálja a mentést, hogy ilyenkor két lemezkép lesz. A mentendő Windowson belül indítható ez is, nem gond, hogy fut közben.
Visszaállítás viszont csak úgy lehetséges, hogy egy másik, működő Windowsban kell indítani a DriveImage XML-t, vagy a Windows backup a telepítő segítségével használható: [link]
Bootjavítás egyszerű, a telepítő pendrive vagy DVD-ről kell indítani a gépet, ahogy itt mutatják:
http://www.sevenforums.com/tutorials/668-system-recovery-options.html
Jó esetben ez a kis ablak hozza helyre az indítást:

Itt látszik, hogy "megtalálta" a rendszert, a betűjel lényegtelen, mert a telepítő azt másképp is kioszthatja, nem ez lesz a végleges.
Ha visszaállítod a 100 MB-os bootpartíciót is, akkor az legyen aktívként megjelölve, ha nem akkor a Windows partíció. Lehet, ezt is elvégzi a program, de az biztos, hogy az indításhoz szükséges fájlokat létrehozza akkor is, ha hiányzik, az aktív partíción. Ezért is célszerű ilyen módon irányt mutatni neki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Shadow Copy csak azért merült fel, mert korábban volt szó hozzáférhetetlen, védett fájlok másolásáról.
Ez megoldja, sőt az ajánlás szerint komplett Windows másolására is alkalmas, de nekem a linkeket (ami látható pl. a Users mappában is) nem vitte át eredeti formájában. Vagy üres mappa lett helyette, vagy a Parse Junctions opcióval elkezdte bemásolni a link célmappáját, ami sehogy nem jó.
Úgyhogy teljes Windows mentésére továbbra is a DriveImage XML alkalmas. Vagy még sokféle program, illetve maga a Windows is tud menteni lemezképbe.
A Backup menti fájlba a rendszert, tömörítve.
Drive to Drive partíciót másol, közvetlenül partícióra. A célmeghajtónak azonos, vagy nagyobb méretűnek kell lennie.
De soha nem próbáltam még dinamikus lemezről készült képet MBR-lemezre visszaállítani, tehát ilyen szempontból járatlan úton haladsz.
Mindamellett a múltkori hozzászólásodban szereplő linkről letöltöttem a Partition Wizard zip fájlt, ez alkalmas konverziók végzésére.
-
Kernel
nagyúr
Sok éve tökéletesen bevált, egyszerű kis program:
http://www.slysoft.com/en/virtual-clonedrive.html
Másolásvédelmet nem emulál.
Win 8-10 használatával már erre sincs szükség, maga is támogatja az ISO felcsatolást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
FehérHolló
üzenetére
Konkrétan a töltőelektronika (ami az akkun kívül van) csak a töltéssel foglalkozik, a másik fórumozó által említett csepptöltés eleve tilos minden Li-ion akkunál, azon kívül vannak olyan megoldások is, ami gondoskodik az állandó csúcson tartás elkerüléséről, de nem akarnék offolni, bővebben: [link] [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Nem nagyon értem a gondot, a MobiMouse már kb. 15 éve tudta ezt. A programok menüpontjait is, böngészőn belül is. PDF-hez külön volt valami plugin, Wordhöz is, ha jól emlékszem.
6-7 ezer forintért vettem akkoriban, segített a nyelvtanulásban is, mert nem kellett szótárazgatni, csak rámutatni szavakra. (Nem mondatfordító.) Akkor még Google-fordító sem volt sehol.
Későbbi verziókban a fontsimítást kikapcsolta a futás alatt, hogy ne zavarja a felismerést.
Ha alapértelmezésben nem ismer fel valamit, akkor a beállításai között a megfelelő fontot kell hozzáadni, ezt azért emelem ki, mert volt már, aki fórumon fikázta, hogy nem működik, de annyi esze nem volt, hogy fontot állítson be.
-
Kernel
nagyúr
Ez a része manapság már adja magát, mivel a Vista-alapú rendszerben formázott NTFS partíció indítószektora eleve a bootmgr-t indítja. Vagy utólagos javítás esetén a fixboot megoldja.
NT-alapú formázások, XP nem igazán jön szóba.
Érdekesebb kérdés, ha más partíciókezelővel hozzuk létre, de én ezért is szoktam a Lemezkezelővel formázni, az a biztos.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Bootfolyamat fő feltételei: az aktív partíció, gyökerében a bootmgr fájl és a rejtett Boot mappa.
Az sem baj, ha ezek törlődnek vagy másik partíción vannak, ami eltávolításra kerül, mint például a 100 megás bootpartíció.
Ebben az esetben aktívként megjelölöm a nagy Windows partíciót. Telepítőlemezzel indítom a gépet, bootjavítást kell választani, simán létrehozza az elveszett bootmgr és Boot-mappát, benne a BCD konfigurációs fájlt is természetesen, ami lényegében a bootmenüt határozza meg. Vagy javítja, ha megvan.
További lehetőség külső Windowsban telepíteni az EasyBCD 2.2 programot, amivel megnyitom a javítandó rendszerben lévő BCD fájlt, utána egyszerűen be lehet állítani, hogy mit indítson.
A parancssori BCD-szerkesztést inkább nem említem, ehhez képest jóval kellemetlenebb.
Egyébként most nézegettem a Runtime honlapját, nem is emlékeztem rá, hogy van itt egy kis program:
https://www.runtime.org/shadow-copy.htm
Múltkor szó volt a másolhatatlan fájlok másolásáról, ilyet kerestem én is, pont ezt nem láttam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Van lehetőség az adatok megtartásával is konvertálni:
https://www.youtube.com/watch?v=OnV_MctzqmM
A boot elromolhat, de arra vannak javítási módszerek. Menteni is célszerű, például ezzel lehet lemezképet készíteni a futó Windowsról is:
https://www.runtime.org/driveimage-xml.htm
Viszont dinamikus lemezről nem próbáltam még. Ugyanakkor a visszaállításhoz kellene egy másik Windows is, amivel a feladat elvégezhető, ez lehet egy ideiglenesen telepített rendszer, egy külön merevlemezre.
Vagy vannak boot-CD, pendrive megoldások is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
akaido
üzenetére
Csak ott pontosan le van írva, hogy a partíciók / kötetek törlése után valóban átállítja, tehát adatvesztéssel. Ezért kell előtte menteni.
Ennyi erővel el lehet indítani egy szektorszintű felülírást, az is letakarít mindent, utána lehet ismét inicializálni, ahol lehet választani, hogy MBR-lemez legyen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Adebayor
üzenetére
Nem vagyok híve az ilyen programoknak, jobb manuálisan intézni, meg ezek igen szeretnek kéretlen dolgokat is telepíteni.
Win 8 nekem kimaradt, Win 10 megoldja, amit a Win 7 nem, vagyis nálam letölti és telepíti az Intel video drivert, valamint az integrált Realtek Audiót is.
Más kérdés, hogy esetemben ezzel nem tesz jót, mert a legújabb Realtek driver nem kompatibilis az alaplapomhoz mellékelt kis programmal (THX TruStudio), ami viszont nekem szükséges, mert kellemesebbé teszi a mozihangzást, valamint a sztereó kiterjesztés miatt is.
Hogy ne kelljen a drivert eltávolítani-újratelepíteni, legközelebbi próbánál inkább kihúztam a LAN-kábelt és magam telepítettem a kívánt verziót.
Win7-nél ez már csak azért sem jött szóba, mivel a hálókártyát sem telepítette, így nem volt net.
-
Kernel
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Windows 10-en is a régóta bevált Fastsone programokat használom:
Noha ebből csak az egyik ingyenes, de nagyon jó a Capture és a MaxView is. Működés szintén testre szabható.
IrfanView is kéznél van, mindig azt veszem elő, amelyik praktikusabb az adott célra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Régebben sokat fórumoztam Windows témákban. Az XP-korszak valahogy több "munkát" adott, vagy érdekesebb problémákat, mint az ilyen szempontból unalmas Win7.
Rendre visszatérő volt a kodekpakkok által okozott kár, az átlagos felhasználóknál. Nálam nem, én már kezdettől ragaszkodtam a belső dekódereres lejátszókhoz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Jackal2
üzenetére
A mikrohullám mennyi kárt okoz a mikrosütő fémházában? Annyit okozna a HDD-ben is.
Az elektronikát tönkre tudja tenni, de a bent elvileg semmi, mert a mikrohullám energiája arra fordítódna, hogy a külső fémrészekben örvényáram indukálódik, hővé alakul, tányért ezáltal megvédi, oda már nem jut.
Mindegy ilyen szempontból, hogy a diamágneses tulajdonságú alumíniumról beszélünk, vagy a ferromágneses vaslemezről, ami a tetején van. Ilyen nagy frekvenciát, mint a mikrohullám, mindkettő elnyeli.
Alacsony frekvencián jönnek ki a különbségek, ami ellen az alumínium már nem véd, mert kevésbé indukálódik benne örvényáram. A permanens mágnes statikus erővonalai (0 Hz) pedig teljesen áthatolnak rajta. A vaslemez meg azt is eltéríti.
A HDD-megsemmisítés alacsony frekvenciájú elektromágneses térben történik szerintem, mint például 16 Hz vagy hasonló nagyságrendben tudnám feltételezni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Leteszek egy deszkát, rá a HDD, két lábbal taposva megtámasztom, B&D kézifúrómmal alulról megfúrom és ennyi, állvány sem kell.
Alján az alumínium öntvénybe jobban beleszalad a fúró, a felső lemezen könnyebben elcsúszik, ennyi csak a különbség. Meg persze kell egy normális fúrószár, mert az olcsó készletek semmit nem érnek. Nincs éle, puha, mintha egy szöggel akarnék fúrni.
Vagy: [link] De pár tucat HDD-hez szerintem felesleges.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kukinyo
üzenetére
Attól függ, milyen adathordozóra kellene. IMG / image szektorszintű lemezképeknél alkalmazott elnevezés.
Ha floppy-lemezről, pendrive-ról, HDD/SSD-ről diskeditorral vagy bármivel készítek egy fájlba mentett szektorszintű másolatot, azt elnevezhetem IMG-nek, vagy aminek akarom.
Optikai adathordozónál az ISO lényegében olyan, mint amikor egy teljes HDD-t, az MBR-szektortól az utolsóig fájlba mentek, tömörítetlen raw másolatként.
Optikainál az IMG raw másolat még ennél is többet jelent, illetve tartalmaz, de nem IMG néven szokott futni, hanem például CUE/BIN vagy CCD. Ezek a formátumok a CDRWin és CloneCD programokkal terjedtek el.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
De az is lehet, csak az Intéző szokásos "hülyesége" miatt hagy ki fájlokat, míg egy normális fájlkezelővel (Total Commander stb.) ilyen nem lenne.
Még az XP-korszakban kísérleteztem rendszermásolás, ZIP-be tömörítés TC használatával (ami végül bevált módszerem lett), akkor szembesültem vele, hogy amikor Intézővel próbáltam másolni, pofátlanul kihagyott olyan fájlokat, amiről úgy "gondolta", hogy nekem az minek.
Erről persze semmi üzenet, csak úgy elmaradnak dolgok. Elképesztő.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Mivel én csak Windows rendszermeghajtót másoltam vele, ezzel a részével nem találkoztam, miszerint sima adatmásoláshoz a fizetős változat szükséges.
Így viszont sajnos nem lesz jó, mert eszerint az ingyenes változat csak rendszermásolásra használható.
Valami más program után kellene nézni, vagy megoldani a fájlok és mappák tulajdonba vételét.
A fájlok vagy mappák megnyitásakor jelentkező hozzáférés-megtagadási hibák elhárítása
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Nekem amúgy is kéznél van a program, mivel nemrég teszteltem a működését.
Ilyen alapesetnél nagyon egyszerű a használata, mert semmi beállításhoz nem kell nyúlni, csak Forrás -> Cél -> Start.
Még vagy kétszer fog figyelmeztetni, hogy vigyázz, mert megsemmisül a célmeghajtó tartalma.
Tehát mint említettem, a célpartíció üresre törlésével kezdi, ez jól látható, mivel lefut a lista, ahogy takarít. Ez pedig egy felesleges időhúzás, HDD darálás, ezért jobb szerintem formázni a célmeghajtót, hogy teljesen üres legyen (gyorsformat).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Van sokféle klónozó program, amivel a Windows is átvihető.
Ha csak egyéb adatokról van szó, akkor az NTFS hozzáférési jogosultságok okozhatnak kellemetlenséget, előbb saját tulajdonba kell venni.
Csak fájlszinten dolgozik az alábbi:
http://www.xxclone.com/iwhatis.htm
Hozzáférési jogosultságokkal nem foglalkozik, mindent visz. Magát a működő Windowst is. Az éppen használatban lévő fájlokat (registry stb.) pillanatfelvétel formájában másolja.
Fájlrendszert egyáltalán nem módosít, ha NTFS-ről másolok FAT32-re, azt is változatlanul hagyja.
Már-már úgy működik, mintha fájlkezelővel csinálnám, csak alapvető tulajdonsága, hogy a célpartíciót először tisztára törli, utána másolja rá a forrásmeghajtót. De komplett az egészet, nem lehet válogatni.
Úgyhogy legcélszerűbb frissen formázott partícióra vinni.
A megszokott klónozó programok annyiban különböznek, hogy annak felesleges formázni a partíciót, mert úgyis felülírja a fájlrendszert, a forrással egyezőre.
-
Kernel
nagyúr
válasz
SirAlo
üzenetére
Szerintem legjobb a Roboform, 10 login tárolása ingyenes, de amúgy az árát is megéri.
Minden login egy titkosított fájl (passcard néven fut a programban, melyek mesterjelszóval is védhetők), ezeket lehet cserélgetni is. Például összeválogatni azt a 10-et, amire feltétlenül szükség van.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10500T / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 16GB 256GB SSD Intel UHD Win11 Pro 4G LTE Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 590 8GB ZALMAN T4 Plus ADATA 600W
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest