Hirdetés
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- No Voice in the Galaxy
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Samus: Tomb Raider Remastered I-III
-
LOGOUT.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓKérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grave_444
nagyúr
-
carl18
addikt
válasz
tasiadam #98851 üzenetére
Ezzel egyet értek, anno mikor az ősi I7-2600-as dübörgött a gépembe. Mindenki azzal jött, te jó isten I7 "tiszta" Vicc volt. Igen, mondhatni az I7-7700=i3-10100 és ezek fölött jelentősen a i3-12100.
Én már rég nem nézzem egy hardver nevét, inkább a benne lévő teljesítmény a fontos.
Mag/szállak azoknak teljesítménye? Rejtett pottenciál"Overlock" na és a fogyasztás, nem utolsó sorba a árazás és az ár-érték aránya.#98850avar29
Hát attól függ melyiket milyen árba vásárolja, a 12100F 42-45E jelenleg itthon.
GTX 1060-at mind kettő bőven kiszolgálja, bár kicsit többet tud multi threadban a 11400F.
Szóval veheti azt is, mert Euro Truck alá bőven elég lesz.A 12. generáció még nagyon új, készlet sincs belőle rendesen és az alaplap árak is magasak.
Így ennek még idő kell, de már most is remek vétel.#98852kolopele
Igen, mondhatni az i7 marketing végig ment az emberek fején. Az i5-8400 jelentősen jobb mint egy régi Ivy Bridge i7, és játékok alatt is sokkal jobban teljesít.
Szerintem a sok laikusnál a tudás addig jut el hogy i3-I5-I7 és akkor a többivel nem is kell bajlodnia. Ha meg valami I7, az automatikusan sokat jelent.Mikor kijött a 8. generáció arra emlékeztem hogy a 6/6 szálal hozta a Skylake 4/8-as szintjét játékok alatt. Ami elég jónak számított, főleg hogy mennyivel lett olcsóbb ugyan az a teljesítményszint.
-
-
carl18
addikt
válasz
tasiadam #98841 üzenetére
Igen, ez a normális. Apám gépébe van egy ezer éves H61-es alaplap, ami már több mint 10 éves és egy Pentium G640-et hajt vele. Egyik régi kocka haveromtól vettem (1100ft)
Ö már szénné kockulta azt a lapot, és még mai napig remekül teljesíti a szolgálatot.
IGen, azért írtam a az élet tartalomra hatással van a tápegység minősége.
Szerintem a táp az első amiből elfogadható minőséget kell vásárolni, mert ha az silány az magával vihet mindent.
Én a saját példámból azt szűrtem le, hogy ezek a dolgok hamarabb avulnak el mint sem tönkre menjenek. Rengeteg ezer éves 478/775-ös alaplap működik mai napig, csak hát a 478 már elfogadhatatlnaul lassú. Talán retro gépekbe el tudom képzelni, de bírják ezek a kiképzést. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
tasiadam #98790 üzenetére
De ez azért nem szerencsés összehasonlítás, mert hiába ilyen jó az alder lake CB20-ban, CB15-ben nincs IPC előnye a Ryzen 5000-hez képest. CB20/23 jobban fekszik neki (ott van is szép előny). Az SC2 nagyon régi, optimalizálatlan foshalmaz. Nehéz egy új CB-hez hasonlítani.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
tasiadam #98718 üzenetére
Azt nem értem, hogy arról a 12100f-ről miért nem bírnak leakadni az emberek. A 10100f jó üzlet volt 30k-ért, 45k-t adni egy 4/8-ért 2022-ben minden, csak nem jó üzlet. Valamirt itt most lelkesen sztárolják az emberek. 22%-ot emelt ott az Intel.
AMD most nem tudom igazából mire vár
-
carl18
addikt
válasz
tasiadam #98702 üzenetére
Igen, hát majd meglátjuk mit hoz a jövő!
Azért az Am4 is fejleszthetőség szempontjából igen rugalmas, 12-16 magig van lehetőség még fejlődni. 3900X-3950X 5900X-5950X, szóval biztos sokáig életképes platform marad.Bár jelen esetben inkább az egyszálas teljesítmény kérik a játékok, 8/16 szál fölött egyenlőre én nem látom értelmét cpu-t játékra venni. Talán a 12/16 magos procik akkor fognak érvényesülni mikor a játék grafikai motorja is képes kihasználni ennyi magot.
A Raptornál már lesz 16 kis mag, lassan de biztosan kapunk címet ami ennyi magra skálázodni fog. Hogy ne csak renderelés esetén legyen ez a sok kis mag kihasználva.
Annyit olvastam az intel 15. Generáció "Arrow Lake" 8 nagy és 32 kis magot fog tartalmazni.
Ez 2023 végén kerül piacra a "Rumor" Szerint, nyilván az i9 kap majd 32 kis magot.
Az i7-1X700K Meg 8 Big/16 Little magot fog kapni, hát kíváncsi leszek már ezekre.
Na meg hogy az intel fog-e kiadni "E-Core nélküli verziót" ?
Mi van ha valaki csak nagy magot akar, kis magok nélkül?
Mert a "F" jelzésű cpu is piacra került IGP nélkül. Egy idővel lehet látok arra esélyt, jön egy hatékony mag nélküli verzió. -
carl18
addikt
válasz
tasiadam #98695 üzenetére
Írtam opció volt az 12. generáció is, de az alaplap árak nagyon borzalmasak így ezt kihagyom.
#98700tasiadam
Igen, mondhatni az I3-12100 valóban egy szörnyeteg. A 4/8 szál ellenére valóban képes leverni egy 10400F-t ami azért nagy szó. Mondhatni valami beindult, és még ennek a fejlődésnek javában nincs vége.
Mert a következő pár év tutira hogy izgalmas lesz, talán 3-5 évig mind két gyártó bekeményít és nagy fejlődést látunk a piacon. Szerintem egy biztos mindig az informatikában, az elavulás. Sajnos mindegy milyen hardvert vesz az ember mindig minden elavul.
Szerintem igazán majd a Zen 5/Meteor Lake idejében fogja meg cpu-t vásárolni. -
-
válasz
tasiadam #98676 üzenetére
lapból egyelőre nem lövök nagy nyúlra, egyelőre B660M
tudom-tudom, nem 100%os választás, de a jelenlegi tuning ROG Z170 alaplapomban is alapon használtam a 6700k-t ... nem tuningolok már évek óta
viszont ez az efficiency core téma izgatja a fantáziám, az pedig csak a K/F procikban van
-
SP4C3
veterán
válasz
tasiadam #98658 üzenetére
Mennyire kellene alacsony fogyasztás? 3-4gen i szeria bőven elég teljesítményt adna, de léteznek sokkal alacsonyabb fogyasztású procik is. Van egy G3250-nel szerelt (GPU valami radeon, passive hűtéses, képet ad kategória) mindenes szerverem, nem vettem észre a fogyasztást a villanyszámlán, mivel a proci nem konstans 100%-on megy, speedstep meg jó dolog.
Én egy BGA1170 es procival szerelt lapot vadászok jó áron, router lenne belőle. Az is megfelelne a céloknak, neked is elég lenne, de AM1-es lapot is találsz procival bagókért, mert asztali felhasználásra kevesek.
-
törölt tag
válasz
tasiadam #98422 üzenetére
A többiek véleményén vagyok. 12400(F).
Azt a 2700X-et egy értelmes allcore OC-n járasd, szerintem gyorsabban fog reagálni, mint PBO-val. (Ryzen 3000 és 5000 sorozatnál már eltérőek a vélemények).
(VM-ek futtatására pedig pont a sok mag/ 2xsok szál a lényeg, de ramból is legyen bőven!)Vásárlásra március vége és április közepe lesz talán értelmes időpont.
-
Interceptor
addikt
válasz
tasiadam #98148 üzenetére
Milyen lapot érdemes majd alá rakni? Tényleg csak win11-el mennek ezek a rendszerek normálisan? Azt nézem, hogy a 12600K ilyen 120-125ezer között van most értelmesebb boltokban, tehát akkor elvileg itt is várható árban mínusz 25-30ezer a 12400 javára. Hangosan gondolkodom.
Bár van egy olyan rossz félelmem, hogy igazából lehet 10400-nál drágább procit nem is érdemes venni, mert lehet soha az életben nem cserélem le a 6gigás 1060-asomat, ilyen vga helyzet mellett -
Gyuri27
félisten
válasz
tasiadam #98138 üzenetére
A népeket ezer éve hülyitik. Mennyi efpéesed van? Ugye jön a kérdés. De ez a max fps-re vonatkozik.
Ami egy jelentéktelen szám. Mert hiába 250 az egy pillanatig tart.
Az átlag már jobb. De igazából az átlag és a min együtt érdekes.
Valamint hogy a két érték között minél kisebb legyen a különbség.
A min a képfrissités, különbőző syncek miatt érdekes.
Mert ugye hiába 144 az átlag ha a min 60-80.
Nem véletlen jöttek ki amd-től is, nv-től is ezek a "képjavitások".
Mert jó esetben megvan a 144. Fasza. De ha ehhez képest van egy magas átlag a kettő közti dropot nem tesz jót senkinek és semminek. Ezért bekapcsolja az ember a syncet és tartja 144-en nagyon nagyon minimális droppal (ez az elv ugye).
Na de ez itt off.Ami on: nem rossz a 2700.
De a 3xxx jobb. Az okokat tudjuk.
Az 5xxx még jobb.
Mindkettőnél nő a min fps, a drop és csökken (ha van) a microlagg.
Aki mást mond az hámozzon krumplit. -
Gyuri27
félisten
válasz
tasiadam #98115 üzenetére
Az alacsony késleltetés sose hozza azt az eredményt mint amikor 1:1-ben mennek a ramok. És arra sincs garancia, hogy 3200 cl 16 (esetleg 18) mennek a ramok 14-en. De ha mennek is egy 3600 cl 17-18 (finomitva 16-14) még mindig jobb. Persze szintetikusba lehet némi előnye a 3200 cl 14-nek.
Lesznek progik amik az 1:1-ben hajtott ramokból nem profitálnak. De általánosságban sokat hoz a konyhára (játékok alatt is). -
válasz
tasiadam #97973 üzenetére
Pár hete vettem 11600K-t 70-ért és az akkor baromi olcsónak számított, most nem tudom mi van azóta.
El kéne már döntenem, hogy a 11600K-t vagy a 10700F-et tartom meg.
- Kb azonos a játékteljesítmény, bár mintha a GTA, ami az elsődleges játékom mintha a több magot jobban szeretné
- Kb ugyan annyiért lehet eladni
- 11600K-ban van egész jó integrált vga
- 11600K többet eszik
Ami még szempont: inkább legyen 120 fps-em ami 90-re droppol, mint 144 ami 60-ra -
törölt tag
válasz
tasiadam #97962 üzenetére
Már összefoglaltam [link] .
"Itt vagyok a 2700x-el, nem játszom AAA játékot, mert nincs semmi izgalmas, csak régieket, de 1080p-n vagyok és hamarosan ildomos lenne egy erősebb procit szereznem. "
Nem elég erős?3800X -> 5600X -> 5800X Lapod milyen? ---- (Ja, látom, hogy B450M Mortar MAX. Friss BIOS-szal viszi az 5000-es sorozatot is.)
11600K is mehet + lapot hozzá. --- 90-100k-t ne sajnálj érte - pláne karácsony környékén - mert nekem az 1600AF + B450-A PRO MAX + 2x8GB 3200/cl16 Aegis ram került 110-120k-ba idén április (CPU) - május (lap) - június (ram) .
Az intel 12. gen még kivárós... Új technika + csak Win11 (nem biztos, hogy minden fog futni) + most még veszett ára van.
Várj 2022 március vége - április közepéig, akkorra zuhannak be - várhatóan - a hardver árak.
VGA jósgömböm nincs, de sűrű sötét homályt azért tudok arra mondani. -
-
-
Tappancs2001
senior tag
-
kolopele
nagyúr
válasz
tasiadam #97379 üzenetére
Illetve azt is szem előtt kell még tartani, hogy azért a B - s vagy H - s lapok esetében továbbra is megmaradt sok esetben a biosban nem kitolható power limit, azaz ha 65W TDP - s a proci akkor annál feljebb nem engedi, így értelemszerű az órajelcsökkenés egy stressz teszt esetében. A játékok már egy más tészta, ott a legtöbb esetben azért marad a 65W közelében még egy erősebb procinál is, talán a Tomb Raidernél a lapok vrm hűtése közötti különbség okozhatta a galibát. Mindenesetre egy 11700 - hoz nem kellene B - s vagy H - s lapot venni, ha mégis akkor minőségit, amin elég erős a vrm, és be lehet a biosban állítani a fogyasztást nem limitáltra, mivel egy 8/16 - os azért már szeret ki-ki lépegetni a megadott keretből játékok közben is. A magam részéről sosem vennék csak Z - s lapot, legyen az bármilyen proci is.
-
válasz
tasiadam #97296 üzenetére
Támogatnék egy ilyet én is. De gondolom a sávszéligény annyira nő a magasabb felbontásokkal, hogy kényszer szüli ezeket (8K-t kezdik lassan tolni).
VP9-nél ezt írják:
Extended from VP8
Extended to AV1Időrend:
VP8 - 2008
VP9 - 2013
AV1 - 2018
Ahogy nézem, pont 5 évente jönnek, a bevezetés más kérdés, az főleg a Google-n múlik gondolom. -
válasz
tasiadam #97292 üzenetére
Én végig AV1-ről beszéltem. Igen, ahogy aujjobba írja, konkurensek, AMD előbb is jött a H265-tel, mint a VP9-cel, gondolom azt hihették, hogy a HEVC lesz az uralkodó, de aztán jött a YT és a VP9 átállás.
#97293 aujjobba:
az Intel Quick Sync-nél azt írják, hogy ez egy dedikált hardveres mag, a linken beszélnek HEVC (H265)-ről is, generációkra bontva.
Intel Quick Sync Video is Intel's brand for its dedicated video encoding and decoding hardware core. -
aujjobba
addikt
válasz
tasiadam #97286 üzenetére
Igen, habar engem az AV1 es a VP9 abszolut nem erdekel, esetemben csak h264->h264 vagy h265(hevc) -> h264 iranyban van konverzio, kozben a kimeno felbontas is valtozik de azt is az IGP csinalja.
Meg kellene nezni, de nem talalok errol semmit, vagy csak nem tudom mit keressek pontosan.
Talaltam cinebench es hasonlo szoftverek osszehasonlitasait, ott az UHD630 nagyjabol 2szeres teljesitmenyt mutat a 610-hez kepest, de peldaul azt sem tudom mennyire szamit, hogy az IGP milyen CPU-ban van.
Tehat hogy a 630 ugyanazt a teljesitmenyt nyujtja egy i3-ban, mint egy i9-ben, vagy sem. -
aujjobba
addikt
válasz
tasiadam #97284 üzenetére
Marmint ki csinal mit szoftveresen?
A plex az IGP-t hasznalja hardveres dekodolasra/enkodolasra. Regebben probaltam szoftveres uton is (tehat a HW-es nem volt bekapcsolva Plex-ben), de ugy nem birja a G4930.
IGP-bol ugyanakkor 3-4 paralel stream-et is kitol magabol gond nelkul.Vagy az IGP-be egetett dekoder/enkoder mikrokodrol beszelsz?
-
-
subset
senior tag
válasz
tasiadam #97182 üzenetére
Tényleg nagyon ritka a hirtelen cpu halál, de egy sima munkaállomásban pont nem rég találkoztam ilyennel, egy 3600X volt az elszenvedője. Kb. 1 hónapos volt. El sem indult egyik pillanatról a másikra.
Illetve van nálam egy másik lap+cpu (szintén 3600X) ami furán "viselkedik". Sajnos nem tudtam még szerezni másik lapot amiben megnézhetném...de elég gyanús hogy ez is cpu lesz. -
UserX
addikt
válasz
tasiadam #97146 üzenetére
Kösz a gyors választ!
Ha te mondod, lehet a 6605...!
A Haswell-el csak annyi baj van, hogy az IGP FHD-n csak 60 Hz-et tud kipréselni magából! A moncsim 75 Hz-es, én még alapfelhasználásnál is tapasztalok különbséget, de nem szeretnék erről vitát indítani!!! Majd számolnom kell!
Alaplapnak ezt néztem ki (az árakat is figyelve), az esetleges későbbi fejleszthetőség miatt. Tuningolni nem akarok: [link]
-
PROTRON
addikt
válasz
tasiadam #97135 üzenetére
Persze, a fenti kicsit sarkított példán túlmenően a Te általad írt felhasználáshoz én is ilyet szoktam ajánlani ha valaki kérdezi, persze 2x4GB rammal.
De aki már nagyobb excell táblákkal meg dokumentum összefűzésekkel kell dolgozzon, akárcsak iskolai projekt szinten, oda már tényleg az aktuális i3, vagy annál erősebb dolog kell.
És itt már nem a konkrét fizikai mag szám a lényeg, egyéb eltérések is vannak. -
törölt tag
válasz
tasiadam #97086 üzenetére
Nem húzható könnyen! Sőt! Az FX8320-at 3,5GHz-ről simán 4,4-re húztam és látszott is a teljesítmény növekedés. De 4,5GHz-nél már zabált és izzadt és adott 0,5% pluszt a 4,4-hez képest.
A Zen+-nak kb. 4-4,1GHz a felső határa all core OC-ben. De ehhez rohadt szerencsés kockát kell kifogni.
Zen2-3-nál meg örülj, hogy a gyári Turbo-Boost nem füstöli el a procit. -
törölt tag
válasz
tasiadam #97084 üzenetére
Figyelj. Amit írsz annak egy része értelmezhetetlen katyvasz.
Az eredeti kérdés jó teljesítményű és OLCSÓ procikról szólt. 44k-éert az R5 1600AF nagyon is megéri. 6/12 kategóriában az i5 10400F van még csatasorban. Hát persze, hogy mindkettőnél vannak ütősebbek! Ha valaki tuningolni akar, akkor habozás nélkül az Intel i5-i7 K-s procikat mondanám egy jó Z-s lappal. De rohadtul nem erről volt szó.
Pláne arról sem, hogy valami teljesítményzabáló AAA-s játékhoz kell a csúcs kategóriában játszó VGA-k alá. Erre már a megfizethető árú 6/12-es procik nem mindig alkalmasak, és persze, hogy a CPU limitbe fognak belerohanni pláne FHD-n. -
törölt tag
válasz
tasiadam #97080 üzenetére
Én írtam (mert 6/12 mindegyik) mert te kérdezted, de te írtál ide nem illő procikról és alma-körte teljesítményekről. Ne vakulj meg, de mosmán peniglen vegyé magadnak olvasó( és értelmező) hemügét!
------- Hoffer: A B450M Mortar MAX az pöpec 6-8-12-16 magos procikhoz is.
-
válasz
tasiadam #97043 üzenetére
Ahha, utánanéztem kicsit. Ti-ből nem volt semmi ilyesmi. Sima 750 néven pedig árulták ezt a változatot, ami ugyan arra a gpu chipre épül mint a 950, de a chip fele konkrétan le van tiltva, így azért messze áll attól, hogy egy az egyben 950 legyen. Feltételezhetően a gyártási hibás 950-eket szórták ki így.
-
creed33
aktív tag
válasz
tasiadam #97040 üzenetére
Szombathelyen 240 es 12 ért megy.
V2 meg vp9 nekem nem mond semmit mert annyira nem értek ezekhez, ezért is kértem itt a fórumban tanácsot.
Mondjuk az olcsóság nem fő szempont, ha hangosan működik.
Azért akartam elsősorban itt helyben vásárolni mert ha gond lesz a kártyával, vissza tudom vinni az eladónak. Meg közben gondolkodtam,mégis kicsit többet ráköltök mint szándékoztam. Nem akarom hogy egy két év múlva megint gond legyen hogy nem elég erős kártyát vettem. -
-
creed33
aktív tag
válasz
tasiadam #97015 üzenetére
Szia!
Ahogy írtam anyám gépe, nem akarok nagyot fejleszteni rajta, csak annyit hogy a Facebook játékait könnyen vigye a gép. Ahogy nézegetem i5 2400 meg ahogy te is ajánlod max 2500 vagy 2600 elég lesz.
vga esetén se kell hd 7770,gondolom egy kicsit gyengêbb is jó lenne az adott célra.
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 10500 - 4.5 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest