Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
-
LOGOUT.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓKérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
gyuribácsi88 #108333 üzenetére
Nekem nemrég érkezett meg a Ryzen 7700, én ASUS TUF Gaming B650-E lapot vettem mellé. Ennek erős a VRM-je, bármilyen procit kihajt tuninggal is. Ez ~70k most. RAM-ból 6000/CL30 az ajánlott.
Amúgy az AIO-t meggondolnám a helyedben. Ha végül Intel mellett döntesz, akkor oké, de ha AMD lesz a befutó, akkor csak design szempontból éri meg. Amúgy egy 7700 vagy 9700X 65W-os. Haverom gyári hűtővel használja a 7700-at minden gond nélkül, nekem egy Dark Rock 4 van rajta, mert ilyen hűtőm volt.
Itt érdemes proci tesztet nézni.
Itt, itt és itt pedig AM5 lapok VRM tesztjei.
Itt pedig 1851-es lapok. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
gyuribácsi88 #108330 üzenetére
A legelső és egyben legfontosabb kérdés az összefoglalóban, hogy mire használnád a gépet. Egy 9700x játékok alatt gyorsabb, kevesebbet fogyaszt és olcsóbb, mint a core ultra 265. Így jogos a kérdés, hogy Te mire fogod használni.
Ezen felül fontos kérdés még, hogy a mostani b660 ds3h lapod egy 12700 procit nem képes kihajtani, egy 14700-ra pedig teljesen esélytelen. Szóval jogos a kérdés, hogy szeretnél-e új alaplapot is.
Következő kérdés, hogy van-e olyan hűtőd, ami kompatibilis az új intel foglalattal. Általában intel 1200/1700 és am4/am5 menni szokott a legtöbbnek, de az új intelhez érdemes megnézni.
Jelenleg nincs bejelentve új érkező processzor hivatalosan az Inteltől erre a foglalatra.
Ami biztos,
- új 1700-as lapot venni nem érdemes
- néhány felhasználási területen (játékok, photoshop) nagyon gyengén teljesít az új intel széria
- mindenhol x3d-s amd-vel látod az összes vga tesztet, mert ezek a procik a leggyorsabbak játékra
Itt csak ajánlásokat adunk, nem kötelezünk senkit semmire. Ezt nem azért mondta, hogy intel vs amd vita legyen, csak azért, hogy ne költsd feleslegesen a pénzed. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Angelland13 #108202 üzenetére
A rövid válasz, a 7500f jó kis proci. Kifejezetten jól teljesít photoshopban. Nyugodtan megveheted.
A hosszabb válasz pedig az, hogy ne építs addig gamer pc-t, amíg nem tudod hogy játszani fog-e egyáltalán. Geforce now előfizu pár hónapra és akkor ki is derül, hogy érdemes-e rá költeni.
A másik - és igazából a fontosabb - erre a felhasználásra ne vegyél egy egyszerű full hd monitort. Nem való az photoshop alá. Egy ilyen célra épitett konfig esetében a jó minőségű monitor nagyon fontos.
Én egy m4 mac minit vennék, valami elfogadható qhd vagy uhd monitorral.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Zadia #108194 üzenetére
Akkor kicsit összefoglalom a dolgot, mert nagyon sok minden szóba került már.
PCIe4 vs PCIe3 SSD esetében:
Nem feltétlenül haszontalan a dolog, de tegyük hozzá, hogy szerintem 99% esély van rá, hogy nem használnád ki. Egy PCIe3-as SSD olyan 3.5GByte/s sebességet tud, a PCIe4-esek között fel tudsz menni ~7GByte-ig. Általános felhasználásnál nem veszed észre, játéknál se, esetleg nagy mennyiségű adatfeldolgozásnál, de azt nem fogsz a 3300x mellett csinálni.
PCIe4 vs PCIe3 VGA esetében:
Itt lesz kicsit érdekesebb a dolog. Normál körülmények között nincs nagy jelentősége. Azonban az “olcsósítás” jegyében sok kártyánál már nem kötik be fizikailag mind a 16 sávot, csak 8-at vagy 4-et. 6500XT csak 4 sáv, 6650XT 8 sáv, 6700-tól felfelé 16. Kicsit fura helyzet, hogy minél olcsóbb/gyengébb kártyát veszel annál inkább szükséged van a PCIe4-re.
Új AM4 alaplap:
Én nem vennék. Amennyiből veszel egy új alaplapot lehet, hogy kijön simán a 6700XT a 6650XT helyett és akkor nem kell PCIe4. Egyelőre inkább gyűjtenék a helyedben és amikor eljön az ideje akkor mennék újabb platformra. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
mokus1 #108103 üzenetére
5600g sajnos elég gagyi ilyen célokra. Ha a fő felhasználásod premier pro és ehhez kell cpu, akkor könnyű dolgod van. Sokan tesztelnek ezzel. 245k nagyon erős ebben. Remélem photoshopot nem használsz, mert abban viccesen gyenge. Ha nincs photoshop akkor 245k, ha van akkor inkább 7900. Premierben kicsit lassabb, photoshopban gyorsabb.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
csucsbicep #108055 üzenetére
Mit fogsz futtatni a VM-eken? Mennyire teljesítményigényesek?
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
rodman73 #108048 üzenetére
4090 és full hd mellett úgy 7-8%-kal gyorsabb a 14600k, de szerintem a 3080/1440p mellett nincs igazán különbség. Persze ha elkezded letekerni a beállításokat mondjuk 1440p medium-ra, akkor ugyanúgy jobb lehet a 14600k.
Intel 13. és 14. generációban voltak hibás darabok, ebben a 14600k is érintett lehet így azt használtan semmi esetre sem ajánlom, csak újat, megfelelő kisker garival. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Protonmail #107877 üzenetére
Én a helyedben most 6 magos Ryzent vennék. 7600/7600X/9600X lenne neked az optimális. Természetesen szigorúan Photoshop-ra fókuszálva.
Az alábbi linken pedig nagyon részletes lightroom teszteket találsz.
Puget-Lightroom -
VirsLee
Topikgazda
válasz
slycugel2000 #107749 üzenetére
Ezt nézd meg.
Van benne 14600k. Ez egy kicsit naprakészebb memória teszt.
Szerintem felejtős DDR4-es rendszerben gondolkodni 2025-ben.
Van pár játék, ahol nincs jelentőség másik néhánynál meg lehet 20-30% is a különbség. -
VirsLee
Topikgazda
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
slycugel2000 #107724 üzenetére
Az alábbi táblázat segíthet eldönteni, milyen irányban nézelődj. Ez kisebb felbontásban és gyorsabb kártyával készült, mint amit Te használni fogsz, így a Te esetedben ennél kisebb különbségek várhatóak.
14600/14700/stb procin csak akkor érdemes gondolkodnod, ha nem csak játszol, hanem dolgozol is a gépen. Ha csak játék, akkor láthatod, hogy a 14600k a 7600x teljesítményét hozza, de drágábban. Arról ne is beszéljünk, hogy egy sima B650 lap olcsóbb lehet, mint amit a 14600k alá ajánlanak. Ezen felül AM5 tovább bővíthető marad. A Te árkategóriádban egy 7700-at vennék, ami 8 magos, és sokáig ki tudja szolgálni az igényeidet. Ha a későbbiekben vennél egy durvább kártyát, akkor beleteheted a jelenleg elérhető legjobb gamer procit (9800x3d) is nyugodtan. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Tamás31 #107469 üzenetére
Nem teljesen értem amit írsz. Akkor milyen RAM-ot akarsz venni? 6000/CL40-et semmiképp se vegyél, egyszerűen nem éri meg.
Alaplap esetében pedig az, hogy B760 vagy Z790 Tuf Gaming, az kb. mindegy, ha nem akarsz tuningolni. Mindkettő bőven elég a 14600k-hoz. Kifejezetten jó lap széria, az, hogy gyengébb chipset van rajta az nem számít neked ebben az esetben semmit szerintem. Persze ha van pénzed rá, akkor mindegy, csak semmivel se lesz attól gyorsabb vagy megbízhatóbb a géped.
Plusz garancia? Ezt csak Te tudod eldönteni. Hány évig akarod használni? Hány év gari van rá alapból? stb.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Tamás31 #107465 üzenetére
Amennyiben a 14600kf-hez keresel lapot és nem szeretnél tuningolni, akkor a helyedben inkább vennék B760 tuf gaming wifi-s lapot, 70k-ért. Ezen sokat megtakaríthatsz, amiből érdemes ennél sokkal jobb RAM-ot venned.
6000/CL30 vagy 7200/CL34.
Alza nagyon megbízható és jó a garanciális ügyintézés is. Én azt preferálnám. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Yamala #107429 üzenetére
Sajnos ez (7800x3d) most alig van túlárazva. Eddig volt nagyon olcsó, most alig van a $449-os ajánlott árazása fölött. Némi problémát jelent az is, hogy most nem 350-355 egy $, mint augusztusban, hanem 395-400.
Egy 9800x3d $479*395*1.27(áfa) = 240k, alzában pedig 260k. Van rajta plusz, de inkább az alapból magas árazás és 11-12%-os forintgyengülés az oka.
Az intel arrow lake sajnos játékra zsákutca lett, a 14. generáció teljesítményét se hozza. Így az AMD pofátlanul tudja árazni a csúcsprociját.Játékra 7700x fölött már csak az x3d ad érdemi javulást. 9700x szerintem nem éri meg a felárat. A lenti táblázatot nézd meg.
Röviden: most kifejezetten rossz ajánlatok vannak. Arrow lake sajnos nem teljesít túl jól játékben, 14700k és 14900k pedig a jó teljesítménye ellenére túl sokaz eszik, így komolyabb hűtő és jobb VRM se árt hozzá a lapon. Plusz ugye onnan nem lesz hova fejleszteni a jövőben. Marad a 7700(x) -
VirsLee
Topikgazda
válasz
faketaxi #107405 üzenetére
Miután nulláról indítasz szerintem érdemesebb megkérdezned a milyen gépet vegyek topicban.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
SZKEBE75 #107238 üzenetére
Szerintem azért a lapok a procik nélkül nem igazán hoznak érdemi "fícsöröket". Legalábbis nekem nem tűnt fel, hogy ez bármit jelente átlagos felhasználás során. Persze lehetnek olyanok, hogy valakinek 4 M2 foglalat kell vagy 4 csatornás 256GB RAM, de ezek inkább edge case kategóriába esnek.
-
VirsLee
Topikgazda
A 1851 jövőjéről egyelőre csak annyi pletyka van, hogy az utána lévő generációt már elmeszelte az Intel, így van rá esély, hogy egy generációs foglalat lesz. De ezt ne vedd biztosra.
Ugye a 7800x3d esetén az a selling point, hogy nincs jobb gamer proci. Ugyanezt nem lehet elmondani a másik kettőről.
Amennyiben a normál felhasználás nem tartalmaz videó vágást vagy 3d rendereléseket, akkor 7600-tól felfelé bármi kiszolgálja az igényeidet. Én kerülném a 9700X-et, eléggé túlárazott, de ha szükségesnek érzed a 8 magot és/vagy nem érdekel az ár érték arány akkor biztosan kiszolgálja az igényeidet.
245k-t szerintem egyelőre kerüld el. Drága hozzá a lap, gaming alatt rosszabb, mint a 14. generáció. Egy-két alkalmazásban jól teljesít, de kis esélyt látok rá, hogy azokra szükséged legyen.
7700x és 9700x között nincs érdemi különbség gamingben.
Szerintem nézd meg őket ebben a sorrendben:
- 7600(x)
- 7700(x)
- 9700x
- 7800x3d -
VirsLee
Topikgazda
válasz
semetka #106757 üzenetére
Itt az a fontos, hogy mindkettő ugyanaz a generáció, azaz játékok alatt kicsit gyorsabb lenne a 770 (de még mindig játszhatatlan) mint a 730, de pont ugyanazokat a funkciókat (codeceket) támogatja. Azaz a Te felhasználásodra mindegy melyiket veszed. Böngészés, filmnézés, zenehallgatás ugyanúgy megy mindkettőn.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
semetka #106754 üzenetére
Tekintettel arra, hogy ez a legújabb platform, így nem várnék túl kedvező árakat, főleg, hogy jelenleg még nincs más csak Z-s lap. 90k-tól felfelé.
Intel 12/13/14 generáció ugyanazzal az IGP-vel van. 12600 helyett a 12400 jobb választás, mert nincs szükséged arra a plusz 400 mhz-re. Nincs érdemi különbség.
Megnézheted még a Ryzen 8600g/8700g procikat is. Árban kedvező, nagy választék van alaplapokból is. Tudsz jó B650-es lapot venni szintén jó áron. Várnod se kell rá. -
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
hattrickuser #106747 üzenetére
Attól függ, hogy mennyit szánsz a dologra.
4070 esetén full hd-ban már nem nehéz a procilimitet összehozni.
Nálad két gyenge pont is van, a 12400 plusz a ddr4.
Ebben a táblázatban indulj el lentről felfelé. Arra figyelj, hogy itt az összes intel proci ddr5-tel van tesztelve, szóval neked rosszabb eredményeid lennének ennél. 13. és 14. generációs i7/i9 esetén még mindig dolgoznak javításon intelék, az arrow lake generációt pedig egy az egyben elrontották, így ezeket most nem annyira tudjuk ajánlani.7800x3d most nagyon drága, 7700x viszont 123k. Ehhez persze kell új lap és ram, de ennyire közel 2025-höz már nem érdemes ddr4-ben gondolkozni.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
tkohun2107 #106684 üzenetére
Akkor cseréld le a vga-t és nézd meg mik a tapasztalataid. Szerintem 4k-ban rendben leszel. Váltás felfelé 7800x3d.
-
VirsLee
Topikgazda
Teljesen értelmetlen erről vitázni. Egyrészt, ha csak 720p low-ban van különbség, akkor nincs érezhető különbség, szóval gaming szempontjából megegyeznek. Másrészt nincs 10700 eladó az aprón
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
mcwolf79 #106260 üzenetére
Akkor ideje megválaszolni az összefoglaló kérdéseit:
- mid van most?
- mennyit szánsz a procira?Amúgy az igaz, hogy 4k-ban gpu limites lehetsz, de nem mindig. Sőt. Ha régebbi címekkel játszol, vagy újabbakkal, de nem ultrán, hanem medium-high között, akkor ugyancsak jó teljesítményt kapsz. Simán 60+ fps. Sok játék esetében lazán 60+ fps-t kapsz ultra mellett is.
Teszt
Szóval számít a proci, ram is, 4k-ban is. Válaszold meg a kérdéseket, hogy értelmes választ tudjunk adni. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
deny330 #106222 üzenetére
A fájlokat amikkel dolgozol és ahova mentesz, azokat egy gyors SSD-re tedd. HDD a hosszú távú tárolásra való, semmi másra.
Utána gondolkozhatsz a gyorsabb procin, mert annál bőven találsz jobbakat. Nézz techspot review-t, ők használnak ps-t is tesztelésre. Fontos, hogy mindegyik teszt DDR5-ös, ahol az elérhető, tehát 1700-on minden.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
owen23 #106155 üzenetére
Kicsit drága, de nincs nagyon más opciód, ha nem akarsz lapot is cserélni.
A k-s proci tuningolható - de ezt a Te b-s lapod nem engedi - plusz kicsivel magasabb az órajele. Neked kb ennyi előny jut majd a k-ból. Mármint a magasabb órajel.
Az biztos, hogy az rx570 mellé bőven elég. Kérdés, hogy akarsz-e majd kártyát cserélni. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Apone33 #106154 üzenetére
Vagy megveszed a 13700k-t és kockáztatsz egy kicsit vagy kicsivel többért a 7800x3d-t és biztosra mész vele.
Szerintem árban kb. ugyanott leszel a végére, mert nem kell annyira durva lapot és hűtőt venned, plusz egy 6000-es cl30-as ram bőven elég.
Én az AMD felé mennék, de szerintem nem vennéd nagyon észre jelenleg a különbséget a 13700k és a 7800x3d között fps-ben. Az igényeidnek mindkettő megfelel. AMD mellett szól még, hogy lesz még újabb proci abba a foglalatba szóval hosszabb távon tudsz rá építeni. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Apone33 #106151 üzenetére
Mi van most az alaplapodban?
Mi az a 2k felbontás? QHD?
Olvass vissza egy kicsit, Intelnek mostanában stabilitási problémái voltak (elvileg már javították) a 13. és 14. generációban, így azt nehezebb manapság ajánlani.
Ha most van egy 5800x3d (profilod alapján) akkor én azt nem cserélném le ilyenre.
Miután ennél nagyobb felbontásban játszol, gyengébb kártyával, így nálad nem lennének ilyen különbségek.
-
VirsLee
Topikgazda
Azért, mert az az oldal, amit linkeltem (techspot/hardware unboxed), egy működő oldal. Emberekkel, akik léteznek, tesztelnek, videokat készítenek, amikben szerepelnek, kommunikálhatsz velük, összefuthatsz velük IT bemutatókon, bemutatják a terméket, értékelik, leírják a tesztelési módszert, bemutatják a tapasztalt problémákat, anomáliákat. Amit Te linkeltél, az egy db email cím ami kamu videókat generál. Azért mert így olcsóbb, sokan (mondjuk Te) megnézik, és annyit keres vele, mintha dolgozott is volna. Ilyen oldalakat.
-
VirsLee
Topikgazda
-
VirsLee
Topikgazda
Az alapján sima ügy a válasz. Az a lap már a 12700-at sem bírja, nem a k-t, a simát se. Úgyhogy maradj amíg tudsz a 12600k-nál, ha már kevésnek érzed, akkor érdemes 7800x3d-re cserélned. Ez árban annyi, mint a 14700k, csak játékok alatt gyorsabb, és nincsenek stabilitási illetve olyan mértékű meghibásodási problémái, mint most az Intelnek.
-
VirsLee
Topikgazda
Alapvetően 360-as AIO-t szoktak mellé tenni, de még ha így is teszel, akkor is nagyon macerás proci. Én most tuti nem vennék ilyet a helyedben. Olvass vissza, hogy milyen nagy arányban mennek tönkre. Intel már kiadott mikrokód frissítést hozzá, de még nem telt el annyi idő, hogy kijelenthető legyen, hogy stabilan megoldotta a problémát. Itt is vannak páran akik hónapokat vártak a garanciális procicserére. Az i7/i9 a 13. és 14. generációban inkább kalandvágyóknak ajánlott most, én kerülném.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Csokifalo #105604 üzenetére
Azt tegyük hozzá, hogy a 10900 az skylake magos proci, ami 2015-ös konstrukció, szóval az architektúra szempontjából Te már 9 évnél jársz.
5800x3d 2022-es, de ami fontosabb a 3d v cache technológia 2022-es és célzottan a játékosoknak készült. Nem tekinthető még elavultnak. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Csokifalo #105588 üzenetére
Nyugodtan megveheted a B650 Tomahawk-ot, egyedül a PCIE 5.0 támogatást bukod vele, de jelenleg még ott tartunk, hogy a PCIE 3.0 x16 is elég egy 4090-hez szóval én nem aggódnék a helyedben.
Ha jó minőségű tápegységed van, akkor teljesen felesleges cserélni, mert a 4070 ti super is takarékos és a 7800x3d is. Annyira, hogy játék alatt a teljes gép fogyasztása 380-410W körül várható. Egy tápegység nem avul el 5 év alatt, az én tápom alapból 7 év garival megy az alzában, szóval ha jó minőségű a tápod, akkor nem sok értelmét látom a cserének. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Lipton #105136 üzenetére
A 12700k-nak 190W a TDP-je, a 14700k-nak pedig 253W, arról pedig nem tudsz semmit milyen VGA-t fogsz mellé tenni, de nem nehéz olyan találni, ami kér 250W-ot. Kevés játék tudja fullra tolni a procit, de már van ilyen. Plusz ugye vannak még egyéb alkatrészek is a gépben amik szintén fogyasztanak valamennyit ha nem is olyan sokat.
Amúgy 100k-ért nem éri meg 12700kf-et venni, amikor 80k a 7600x. Ha pedig nem akarsz 60Hz fölé menni akkor ezeket se igazán fogod kihasználni.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
viperabácsi #105122 üzenetére
Ha csak filmezel és böngészel, akkor Intel 12100 vagy 13100. Inkább az előbbi, mert ugyanaz az UHD730 IGP van benne. DDR4 bőven elég, lapnál pedig csak arra figyelj, hogy megfelelő hdmi legyen rajta.
Spóroltunk is neked kb. 150k-t -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Lipton #105118 üzenetére
Egy kicsit úgy érzem, hogy csapongsz a témák között.
Mi lenne ha leírnád, hogy ténylegesen mennyi a keret?
Csak egy jótanács, ha szeretnéd az 550W-os tápot megtartani, akkor az új nagy teljesítményű intelek felejtősek.
Ugyanez igaz a hűtésre is.
Ha ilyen árban gondolkodsz, mint a 14700k, akkor alap, hogy váltasz ddr5-re. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Lipton #105096 üzenetére
A keretedbe simán belefér egy új
Ryzen 5600 + B550 lap (nem gagyi) úgy ~90k
Intel 12400f + B660 lap (ugyanaz a széria) ~100-105k de gagyibb lappal ezt is leviheted 90k-ra.Itt akár meg is állhatnál, hisz a gépen nem végzel nagy teljesítményigényű munkát. Ami viszont még érdekes az a játék.
Ha jó értem a felbontásod 2560x1440. Milyen a képfrissítés? 60Hz vagy a 100+ kategória.
Ha 60Hz akkor újfent megállhatsz a kiválasztással. A proci jó eséllyel ki fog szolgálni.A továbbiakhoz jó lenne tudni a felbontás/képfrissítés/vga terveidet, hogy ne kelljen körbetippelni.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
bviktor93 #105002 üzenetére
El kellene döntened, hogy mi a terv/cél.
- a jelenlegi konfigod költséghatékony fejlesztése
- arról ábrándozni, hogy ha vennél egy gpu-t(4080) ami önmagában drágább, mint a mostani teljes konfigod akkor ahhoz jó lenne-e a mostani költséghatékony csereTeljesen más kérdés a kettő, más is rá a jó válasz.
Ez a cikk neked való.
Itt van belőle a lényeg. 6700 esetén 1440p-ben sokkal kisebb különbségek lesznek, de a sorrend szerintem ugyanez lenne. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
dbalazs80 #104933 üzenetére
Szerintem benézhetnél a milyen gépet vegyek topicba, mert ott felkészültebbek a többi komponens tekintetében.
De vegyük sorra a szempontjaidat.
Keret és élettartam:
A 4770k egy csúcsprocesszor volt, nem tudtál annál jobbat venni általános felhasználásra. Ahhoz, hogy most ilyen kategóriában gondolkodj a 250-300k-t csak a procira kell költened és még akkor se fogod ugyanazt kapni. Amikor a 4770k kijött utána érkezett nem sokkal a skylake-kel befékezte az intel a fejlesztéseket, amd pedig elbénázott mindent, amit csak lehet, így nem sok dolog változott 6-7 éven keresztül.
DDR4 vs DDR5:
Nem ismerem a CAD-es igényeket és kevesen is használják benchmark-ra így beteszek ide kettőt, ami vagy érvényes arra is vagy nem, de a videovágásra biztosan. Szerintem 2024-ben új gépet építeni DDR4-re csak a low budget kategóriában érdemes.
BIM Sketchup:
Elég jól leírt HW követelmények vannak és úgy látom, hogy hasznos a videokártya is, de kevés a benchmark.
Hosszú táv:
Ekkora keretből komoly procit nem fogsz venni, az biztos. De az is biztos, hogy a 4770k-hoz képest minden megváltás lesz
Amit én tennék a helyedben;
32GB DDR5 ~50k
B650 vagy B660/760 alaplap ~60-70k
Processzor 7600 76k vagy 12600kf 70k
Egy kategóriát talán még léphetsz is ez a 7700x lenne AMD oldalon és 13600kf Intel részéről ezek úgy 115-120k.Ha lapot plusz ram-ot kihozod 110k-ból, procit 120k-ból akkor marad 70k hűtésre és tápra, ami szerintem sima ügy. De tényleg nézz be a milyen gépet vegyek topikba és kérdezz rá az ajánlott alkatrészekre.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
#23123200 #104902 üzenetére
Ha 60Hz-es a monitorod, akkor elég az 5700x.
Ha high vagy ultra grafikai beállítások mellett játszol, akkor elég az 5700x.
Ha low vagy medium beállításokkal tolod, akkor talán jobb lesz 3d-s procival. Itt láthatod a nagyon max különbségeket, de nálad ennél jóval kevesebb lesz, mert 3060ti jelentősen gyengébb a 4090-nél.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
mattheus #104852 üzenetére
5900x-et nem ajánlom, kár beruházni am4-re 2024-ben komolyabb büdzsével.
Ha nem EOL platformot szeretnél, akkor marad az AM5 vagy vársz az új intel platformra.
Egyébként ha még mindig 7700k-t használsz, akkor nem hiszem, hogy komoly gond lenne neked, hogy EOL a platform.
B650 lap + 7700(x) vagy 7900(x)
Z790 lap + 13600k/f vagy innen felfelé bármi
Teljesítményben nem lesz nagy eltérés, ami Intel ellen szól, hogy drágább lap és drágább hűtés kell hozzá, mert jelentősen többet fogyaszt.
Ellenben ha megveszel egy ilyen AMD vagy Intel procit szerintem simán használhatod 5 évig, addigra meg EOL lesz a még meg sem jelent Intel platform is. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Peddy789 #104840 üzenetére
Alapvetően jobb lenne ha meg tudnád állapítani, hogy kell-e cserélned. Jelenleg már a ddr4 is limitált valamennyire téged, így több összetevős a dolog. 1-2 évre megpróbálnám kihúzni egy 12600k (73k) vagy 12700k-val (használtan 90k). Ezen a grafikonon meg tudod nézni, hogy mi fér bele neked, megéri-e a dolog. A 14600k kb ugyanaz, mint a 13600k. Úgyhogy nézd meg az 5600x vs 12600k ddr vs 13600k ddr adatokat. A 12400 kb. az 5600x szintjét hozza stabilan.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
GoodSpeed #104768 üzenetére
Nem nagyon követted mostanában a dolgokat processzorok terén a jelek szerint. Nem, az intel nem fogyaszt kevesebbet. A 14700k sokkal többet fogyaszt, mint a 7900x. Annak nincs jelentősége, hogy milyen TDP kerül az Intel csomagra, mert nem fogja azt a keretet tartani. Itt látod, hogy valójában mennyit fogyaszt.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
GoodSpeed #104751 üzenetére
Ezt még érdemes pletykaként kezelni, mert nem vagyok benne biztos, hogy hivatalos, de idén két intel megoldás is érkezik. Elvileg lesz 15 széria 1700-ba, de ez csak a refresh refresh lesz, érdemi változás nélkül. Plusz érkezik az arrow lake új foglalatba, az ígérkezik érdekesebbnek.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
GoodSpeed #104744 üzenetére
Gyanúsan olcsó volt az embereknek 90k-ért…
Amúgy amikor ilyen akció van, akkor nyomni kell rögtön a vásárlást. Így vettem 2 éve B550 Tomahawk lapot 34k-étt, nagyon jó akció volt, 2 nap alatt véget ért.Ha csak játszol, akkor 7800X3D.
Persze ha költesz:
+7k-t procira (7800x3d vs 14700kf)
+20-30k-t lapra (B650 vs Z790)
+15-20k-t RAM-ra (6000 vs 7200)
+20-30k-t hűtőre (erős léghűtés vs 360mm AIO)
akkor még vehetsz egy lassabb 14700kf-t.
Ha nagyon Intelt szeretnél megvárhatod az arrow lake-t. Elvileg idén jön új socketbe. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Energie X #104703 üzenetére
Ezért is kérdeztem, hogy milyen típust néztél ki. Arra figyelj, hogy legyen 16GB ram és SSD a gépben. Én ennyi pénzért használt, garanciális business notebookot vennék. Azt el kell fogadni, hogy 150-180k forintért nem kapsz új, minőségi, jó teljesítményű notebookot.
Ha leszűröd az alzán 16GB ram-ra, 512-es ssd-re, újakra és 200k alá, akkor 5 db lesz készleten. Ezek közül jó eséllyel mindegyiknek
- megfelelő számodra a processzora
- 16gb ram és 512-es ssd
- gyenge minőségű kijelző
- gyenge minőségű házEbből tudsz választani. Mind ryzen procis, de az inkább előny, nem hátrány.
-
VirsLee
Topikgazda
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Energie X #104682 üzenetére
Kevés igazán jó notebook teszt van, amit találtam abban pedig ezek nem is szerepelnek. Ennek legfőbb oka, hogy a gép teljesítményének/értékének csak egy része a proci maga.
Szerintem ne a procira fókuszálj elsősorban notebook esetén. Egy átlagos proci is kiszolgálja az igényeidet szerintem. Mennyit szánsz a dologra? Mit néztél ki? -
VirsLee
Topikgazda
válasz
_seth_ #104684 üzenetére
Azt meg tudnád nézni, hogy stressz teszt alatt milyen órajelet tudott tartani a procid? Amikor tesztelték egy durvább hűtővel is felugrott 3 perc alatt 100 fokra.
“Using the MSI CoreLiquid S360 360mm liquid cooler, the Core i7-13700K peaked at TjMAX after less than 3 minutes of all-core load, so 100c. That said, despite running extremely hot, this only reduced the all-core frequency by 100 MHz, from 5.3 GHz at the start of our testing to 5.2 GHz once at TjMAX.”
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Spizzi #104654 üzenetére
Nagyon fura megoldást találtál. Ott van a gond, hogy
- nem érdemes ddr4-es lapot venni 4080 mellé. Teljesen zsákutca. Van több olyan játék, ami érzékeny a RAM sebességre. 10-20% is lehet az eltérés
- nem érdemes 15700-ra várni, az eddigi pletykák alapján, mert úgy tűnik csak egy refresh refresh lesz
- idén várható új foglalat is az inteltől, amibe új architektúra várható nem csak a refresh refreshA lényeg, hogy min fps-ben 10%-ot hoz a ddr5, de csak 5%-ot, ha 13700 helyett 14700-at veszel. Tehát ha ragaszkodsz az 1700-as sockethez, akkor ddr5-ös lapot vegyél. Én biztosan várnék inkább az új socketre, ha intel rajongó lennék.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
carl18 #104649 üzenetére
Vegyél egy 5600-at és emeld meg az órajelét az X-es proci sebességére. Érezhető váltás lesz. A 2x3-as core config egy halál az sc2-nek. Anno még a 3300x is egy hatalmas ugrás volt nekem 2600-ról. Csak 2v2-t játszottam, de az is durván be tudott esni nagyobb csatáknál.
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- AMD Ryzen 5 3600 gyári hűtővel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- i7-12700KF újszerű/új CPU-k: 89,999-91,999 Ft! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Intel Core ultra 7 265K CPU leárazás!!!
- Intel Core i5 10500 - 4.5 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest