- Fórumok
- Processzorok, tuning
- Milyen processzort vegyek?
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:07 Téma összefoglaló

TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 

HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ: 
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolopele
nagyúr
Nvidiát miért nem? Én biztos nem cserélném le az 5070 Ti - t semmilyen AMD - re, innen már csak az 5090 jöhetne szóba ha nem FHD 60HZ - en játszogatnék
-
kolopele
nagyúr
Felesleges bármit is cserélned. Amennyiben a VGA - d 8GB - os és FHD - n vagy akkor sincs baj, ezért vannak a grafikai beállítások a játékokban, sokszor csak egy-két felesleges vram zabáló effektet kell lejjebb venni. Attól még lehet jót játszani hogy nem minden vízcsepp tükröződik vissza, vagy pár falevéllel kevesebb száll egy erdőben, esetleg a fűszálak nem egyenként lengedeznek a talajon, stb.
-
kolopele
nagyúr
9900 -at ne tegyél abba a lapba, mert gyenge a vrm - je eléggé. Ha semmi mást nem akarsz cserélni és kevés némely játékban a 6/6 akkor vadássz egy 8700 - at inkább, a 6/12 miatt már számíthat olykor, és azt bírni is fogja jó eséllyel. Amúgy meg a 6600XT - nek elég bőven a 9400 is, szóval ha alapból semmi bajod nincs így most vele én nem is nyúlnék hozzá.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Elég egy 10400 is, ne költs rá szerintem többet. Már azzal is nagyot lépsz előre, és a 4060 - as kártyához elég is.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Én jelenleg összesen hármat látok jegelve, többet nem, két 5700X3D - t meg egy 5800X3D - t. Szerintem aki önmagában árulja lap meg ram nélkül kizárólag haszonszerzés céljából akarja eladni, és venni helyette ideiglenesen egy 40-50 ezres 5600 - at mondjuk amíg helyre nem áll a rend.
-
kolopele
nagyúr
Már én is azon filózok most kellene eladni az AM4 - es platformom, mindenestől lehet kapnék érte 350k - t is, aztán venni egy 7800X3D - t 130k - ért, lapot 100k körül, DDR5 ramot 220k környékén. Alig kellene hozzá pótolni egy százast.
-
kolopele
nagyúr
Valóban, de szerintem most nem az a lényeg hogy sima vagy Ti, hanem hogy 8GB - os meg x8. Szerintem meg az totál mindegy hogy mennyire esik le a minimum fps, v-sync mellett meg pláne, ha már 60 alá megy úgyis beszaggat, de az átlag freesynces monitorok is 48 - től kezelik, tehát ott is veszett fejsze már a 30.
pluto1969: Az lehet a proci miatt is, a 6/6 az Indiana esetében simán lehet az oka. -
kolopele
nagyúr
Persze láttam, de ugye az 5060 8GB nem igazán 1440p kártya, csak nem találtam FHD tesztet. Mondjuk ahol az 1% low 10 vagy 30 már nem oszt vagy szoroz. Gondolom nem véletlen maradt le a vram használat is a feltöltő által, jó eséllyel kifutott a 8GB - ból olyankor.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Én is konvertálok elég sokat, de HEVC_NVENC esetén elég nagy ugrás a 4xxx szériától van minőségben, gyorsaságban. Batch fájlt használok a konvertáláshoz, amiben van élesítés több féle kernellel, sebesség állítás, TemporalAQ és még sorolhatnám, mondjuk én magam írtam a programot. Kisebb kártyák esetében még mindig jobb minőséget ad egy erős procival konvertálás, de sokkal lassabb is. Szóval ha igazán gyorsítani akarsz meg a minőség is fontos legalább egy 4xxx szériás kártya, proci annyira nem szempont NVENC esetén. Amúgy szívesen átküldöm priviben a konvertáláshoz a batch fájlokat is, akár olyat is ami H265 - re vagy H264 - re konvertál. és minden lényeges benne van ami kell. Amit nem lehet batchben jól megoldani az a denoise, de ha jó minőség maga a forrás nem is kell.
-
kolopele
nagyúr
Viszont nem lehet egyértelműen csak az Asrockra fogni, pont azért mert MSI, Asus lapok esetén is előfordult nem egyszer. Nem kell mindenáron védeni az AMD - t csak azért, mert az Intelt divat most utálni. Hiba van a 9000 - reseknél, ahogy az Intel 13-14. genes (elsősorban a K - s) prociknál is. Legyünk tárgyilagosak.
-
kolopele
nagyúr
Felesleges csere lenne. Vagy marad a 10700, vagy platform váltás. Nincs értelme a 11700 - nak, maga az 5070 erősebb procit igényelne ha maxra akarod hajtani, Intel esetén legalább egy 12700, AMD - esetében 5700X3D-5800X3D, így a ramok maradhatnak, viszont alaplap mindkét esetben kell (kolléga Intelhez már írt lapot, AMD - hez mehet egy jobb B550 - es).
-
kolopele
nagyúr
Az IMC a 8700 - as procinál 2666 mhz - re van hitelesítve, legalábbis az Intel eddig mondja azt hogy stabil. Nyilván egy Z - s lappal ez felülírható, de abban is biztos vagyok hogy meg nem mondanád egy játék alatt hogy 2666 vagy 3000 mhz - es ramok futnak. Gyerekeim is 2666 - on futtatták anno. Most a 10700 - asoknál 3000 mhz - en, kíváncsiságból összehasonlítottam mi van ha 3600 - asokat teszek mellé, játék benchmarkok talán ha 1 % - ot javultak, hibahatáron belül van bőven. Szóval tényleg mindegy, a 2666 is jó meg a 3000 is, nem fogsz észre venni semmit.
-
kolopele
nagyúr
Ahogy írod. Én is 350k - ért vettem meg az 5800X3D - t meg az 5070 Ti - t (szerencse is kellett hozzá persze), 50 - ért a B550 - et (alkalmi volt ez is), a ramokat meg (2x16GB DDR4 3200mhz) 25 ezerért. Mondjuk ha indokolt lenne most is váltanék feljebb, de azzal sem lenne az fps - m stabil 60 fps felett mert így is meg van, én ezt nézem.
-
kolopele
nagyúr
Szerintem meg teljesen rendben van játékra is az AM4. Egy 5600-5700X simán meghajt egy VGA - t kb. 5070 - es szintig, nekem az 5070 Ti mellé meg bőven elég az 5800X3D. Semmivel nem lennék előrébb ha most váltanék egy 9800X3D - re, és nem azért mert nem jobb, hanem mert egyszerűen nem használnám ki. Ez a legtöbb esetben a legfontosabb szempont. Ha nekem kellene a 240 fps akkor nyilván már régen egy ilyen procim lenne meg egy 5090, de ha elég a 60, netalán a 100 max. akkor teljesen mindegy.
-
kolopele
nagyúr
Nincs is az AM4 - essel semmi gond, csak itt már az nem is ember aki nem AM5 - öt meg DDR5 - öt használ, sőt már-már bűnt követ el, hát még ha Intelt, arról nem is beszélve ha valaki tökéletesen el van egy akár 10 éves rendszerrel is, na az megnézheti magát amit azért kap
Egyébként ha anyagilag megteheted nyilván legyen a 8500G meg a DDR5, de akkor sem fogsz a kardodba dőlni ha 5600G lesz. -
kolopele
nagyúr
Teljesen igazad van, de azért azt is figyelembe kell venni hogy ez itt blender teszt egy órán át, és a legjobb hőfokokat csak azért hozzák a felsőbb lapok, mert 65W - ra vannak szabályozva, ezáltal jobban bezuhan az órajelük a prociknak mint a 125W - on futó vagy teljesen szabadjára engedett lapoknál. Mondjuk 100-200 mhz mínusz semmit nem számít egy játéknál, de egy mínusz 1000 mhz már annál inkább ha a korlát 65W.
-
kolopele
nagyúr
Hiába kontrázol rám direkt folyton, nem mondhatnám hogy meghat, sőt még igazat is adok. Miért? Mert valóban nem éri meg használtan annyiért megvenni az 5800X3D - t. Én sem vettem volna meg, de így hogy a proci meg az 5070 Ti együtt benne van nekem 350k - ba nem lehetett kihagyni. Nyilván ha most építenék nulláról gépet platform terén én sem ezt venném. Ettől függetlenül egy remek proci az 5800X3D, csak nyilván nem 140 - ért használtan.
-
kolopele
nagyúr
Az 5800X3D nem gyenge proci csak azért, mert divattá vált az fps hajkurászás. Nekem a 10700 - as Intel proci is bőven elég volt, utána az 5700X3D is, és ha nem jön ez a majdnem ingyen csere az 5070 Ti - re meg az 5800X3D - re még mindig meg lennének. Kész röhej amikor azért cserél valaki méregdrága ráfizetéssel bármit mert 400 helyett 450 lesz az fps......
-
kolopele
nagyúr
Attól függ mennyit szánsz rá. Ha nem gond akkor vegyél 9800X3D - t, ami teljes platformcserével jár, vagy vegyél egy 5800X3D - t használtan, és más akkor nem kell. A platformcsere sokkal többe fog kerülni mint a sima 5800X3D, erre készülj, nem lesz arányban a teljesítménybeli különbség az árkülönbözettel.
-
kolopele
nagyúr
Nyugodtan megveheted, az ilyen közel 200 ezres procik csak az fps hajkurászóknak fontosak. Itt egy példa a Battlefield 6 esetében, kb. mennyi eltérés van egy 5700X3D és egy 7800X3D között. Nyilván az 5700X3D már "semmire nem elég", sőt a nagyobbik tesó 5800X3D sem, mindkettő hulladék, kuka.........
[link] -
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Nem lehet hogy 4GB - os 960 volt? Csak mert úgy már közeledünk miért nem láttál különbséget egy 1050 Ti mellett. 580 - ról indultunk, de már lehet csak 470 volt, ezért gondoltam arra hogy nem e egy 960. Öregszünk, felejtünk
-
kolopele
nagyúr
Megvolt a nap vicce: Az 1050 Ti és az RX 580 között nincs különbség teljesítményben, de én vagyok szakmaiatlan
-
kolopele
nagyúr
Akkor a 12700 - assal nem lesz baj. Szinte használva sem volt, az alaplap kb. 1 hónapot ment, ráadásul szinte ingyen szerezte. Az I7 2600K - hoz képest így is igen brutális, pedig az is elég volt.
-
kolopele
nagyúr
Mondjuk ez igaz, a 14. szériánál én is olvastam erről, bár ha jól tudom csak a k - s verziókat érintette, bár lehet tévedek. Én csak azt akartam amúgy ezzel mondani amit le is írtam fentebb, hogy van akinek óriási ugrást tud jelenteni egy régebbi széria is, pláne ha szinte az ölébe hullik.
-
kolopele
nagyúr
+parandroid
Nem lehetne "halott platform" helyett inkább azt írni hogy régebbi széria? Csak azért kérdem mert aki eddig mondjuk egy i7 2600k - t használt játékra teljes megelégedéssel és most váltott egy 12700 - ra annak óriási az ugrás (egy barátom tette mindezt, és esze ágában sincs feljebb váltani jó ideig). -
kolopele
nagyúr
Játékok alatt nem fog felforrni a lapodon a vrm, viszont stressz teszteket nem érdemes futtatni egy 14600k - val. Ha netalán megvennéd, még egy jobb hűtő kelleni fog rá, és a DDR4 - es ramokat sem kell kidobni, ott még azért nem tartunk [link] . Persze választhatod a 200k+ - os teljes platform cserét is, ha rászánsz annyit, plusz megveszed még hozzá a BF6 - ot. A te döntésed.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Azért én azt a 4/4 - es procit akkor is lecserélném, vegyél bele egy 8700 - at. Oké, a lapod nem túl acélos vrm terén, de ha nem engeded 65W fölé (bár szerintem maga a lap nem fogja engedni alapból) jó lesz az. Ha úgy látod jól fut az Indiana, csak még jobb lesz, és majd meglátod nem is kicsivel. A 80% - os folyamatos kihasználás az sok, attól még szálanként lehet az 100% is, az a jó ha 50 - nél nem nagyon megy feljebb. Simább lesz a játék egy 6/12 - vel, és jobban kihajtja a kártyádat is, az fps - ed is nőni fog, mert csökken a CPU limit. Inkább a VGA limit legyen nagyobb, azt jobban el lehet viselni.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Érezhető az anyagi probléma, szerintem te is kiérezhetted az eddigiekből. Nyilván én is szívesebben javasolnék egy 10700 - at, 5600 - at, 5700X - et, 5700X3D - t, de ezek alá nem árt már egy jobb lap is, plusz ramok, jobb hűtő, és szerintem ezekhez a keret már szűkös. Annak meg nem látom értelmét hogy vegyen egy olcsó lapot, bele meg egy erősebb procit, a ramok meg maradjanak úgy ahogy vannak, nem lesznek arányban. Most is azt mondom, maradjon az eredeti terv, a 8700, a 65W úgyis megfogja a procit, na meg játékoknál nagyon nem is fog többet kérni, így talán a vrm sem melegszik túl, a 2666 mhz - es ramok is passzolnának hozzá. Az Indiana valóban VGA igényes amúgy, az RT alapon benne van, nem kikapcsolható.
-
kolopele
nagyúr
A ramok visszafogják majd valamennyire a teljesítményt, de élhető lesz (azért legalább 2x4GB - tal még bővíteném, gondolom ez már 4 slotos), bár jobb lenne 2x16 - os, 3200 mhz - es ram csere minimum. Melyik lapról van szó? Illetve új hűtőt is kell majd venned, amennyiben nem kompatibilis a jelenlegid a Ryzennel.
-
kolopele
nagyúr
A 3600 lényegében egy 8700, se több se kevesebb mondhatni, szóval én azt mondom érdemes. Ellenben minimum egy B450 - es lapot vegyél alá, a vrm legyen hűtve azért. A ramot átrakhatod, reméljük fogja kezelni (ez a széria már nem volt háklis a ramokra mint a 2xxx széria), csak a Ryzen jobban szereti a minimum 3200 - as órajelet, nem tudom alapból mekkorák a ramjaid.
-
kolopele
nagyúr
Igen, annyit, csak a 9100 egy 4/4 - es proci, ami ha jól tudom 4GHZ - et tud minden magon játék közben, a 8700 meg 6/12, ami minden magon 4.3GHZ - et, nem biztos hogy képes lesz abban a lapban tartani, jó eséllyel túlmelegszik egy idő után a vrm a lapban és jön a throttling. Ram bővítés nyilván kilőve, mivel két slot a hely, így max. eladás és 2x16 jöhetne szóba, de mondom, az a lap nem hinném hogy nagyon bírná ahogy így ránéztem, csupasz a vrm része.
-
kolopele
nagyúr
H310 - es lapba mondjuk nem igazán erőltetném a 8700 - at, legalábbis ha nincs szinte semmilyen hűtés a vrm - en. Melyik lap? A 10700 egyébként főleg azért jobb mert 8/16 - os, és a mai optimalizálatlan világban ez segíthet. A ramokat is bővíteném, vagy inkább eladnám és vennék a helyedben 2x16GB - ot, de inkább 3200 - asokat, mert később még jól jöhet, hiába tud a mostani lapod max. 2666 mhz - et, de bővítheted még 2x8 GB - tal is, az időzítések egyezzenek meg a mostaniakkal (CL).
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Akkor igen ha a 3600 - zal nem vagy megelégedve, különben nem. Amennyiben nem, akkor 5700X, de még inkább 5700X3D. Milyen kártyád van?
parandroid: Na igen, az 5700X3D - t használtan lenne érdemes most venni. Én bontatlanul jutottam hozzá még 70k körül, a laphoz fél évesen 30k - ért, 90 - ért meg eladtam a 10700 - at lappal. Most 100k körül van egy 5700X3D, kicsit sok valóban. -
kolopele
nagyúr
Amennyiben konvertálnék az 5700X3D - vel nagy ritkán kb. 80W - ot kérne kb. 80 fokon (direkt "buherálás" mentesen persze). "Buherálva" (ami azt jelenti hogy még gyorsabb is lesz a proci tőle) meg kb. 70 fokos. A 10700 - am "buherálva" 4.6 GHZ - en 130W körül ment, gyárin meg 150W - körül, 80 fok felett kicsivel. Erről ennyit. Játékokról meg már nem is ejtenék szót inkább. Van akinek buherálás az ha hozzányúl az ember a gyári értékekhez, ez van, persze nem kötelező ehhez érteni egy átlag usernek, a gyártó meg nyilván biztosra megy.
-
kolopele
nagyúr
Nem rángatja ha jól beállítod, nekem is kolléga javasolta a késleltetés beállítását, jobb lapok esetében legalábbis szépen be lehet lőni ezeket a dolgokat.
-
kolopele
nagyúr
A ramokat nem kell bántanod, mind a 4 CL16 - os, ez a lényeg, plusz még 3200 - asok is, így annyin fognak menni, annyi hogy a rosszabb időzítésűn fogja kezelni majd a bios ha azok nem egyformák, de ennek a jelentősége kb. nulla. Az a fontos még hogy a 2x4 meg a 2x8 legyenek dualban betéve, és nem össze vissza.
-
kolopele
nagyúr
2600 - as van most fenn 20 ezerért, és újonnan van Asrock B450 - es lap is 22k - ért, az 42k együtt. Nyilván ilyen összeg mellett a későbbi fejlesztést el kell felejtened ebben a lapban, de ne nagyon számíts olcsóbb megoldásra. Ezzel amúgy amiket felsoroltál játékokat simán tudnád játszani az 580 - as kártyáddal.
-
kolopele
nagyúr
Sajnos ez kevés egy 3600 - hoz meg egy jobb 450 - es alaplaphoz is, átnézve a használt dolgokat 55k alatt nem láttam normálisat. Ebbe max. a 2600 - as fér bele egy gyengébb B450 - es alaplappal, ami persze egy 2600 - ashoz elég.
-
kolopele
nagyúr
Rá kellene szánnod magad egy B550 - re meg egy 5600 - ra, és akkor az igényeidet látva fejlesztened sem fog kelleni, vagy ahogy kolléga is írta egy jobb vrm hűtésű B450 - re legalább. Amennyiben nem nagyon akarsz fejleszteni és a kártyád sem lesz a jelenleginél erősebb akár egy Intel 10400 (esetleg 8700, egy és ugyanazok) is bőven elég lenne, Ryzen oldalról egy 3600, még ezek mellé is odatehetsz esetleg később egy RX 6600-6700 szintű kártyát nyugodtan. Használtan ezek a procik nagyon olcsók már.
-
kolopele
nagyúr
Jogos, bár nehezen hiszem hogy az 5700X3D 4050 mhz - es órajele kevés lenne a v-cache - sel együtt FHD 60hz - hez. Hiteles oldalak tesztjein alig marad el az 5800X3D - től, és nem FHD 60HZ mellett, hanem 1440p - ben. Ott hozza az átlag 100 - at is, egyes játékokban meg még ennél is többet. Jó kis proci ez, most már megnyugodtam a 10700 eladása miatt, ahol az 90% - on járt ez csak 50% körül, így nem limitál. Egyedül amiben rosszabb az a konvertálás, ugyan nem sűrűn csinálom, de érezhetően lassabb mint a 10700 volt.
-
kolopele
nagyúr
+ Dragon3000, hokuszpk: Köszönöm, gondoltam. Talán most veszem észre először az 5700X3D esetében hogy az új AC meg főleg a The Last of us 2 tényleg jobban teljesít mint a 10700 úgy általában, vajsima mindkettő, és többen is szidják megint a The Last - ot hogy 90-100% - on jár a procijuk, míg nekem 50-60% a max. Emlékszem az előző The Last megette a 10700 - amat, bár annak a játéknak nagyon elrontották a portját, nem véletlen adták vissza mindenkinek az árát aki kérte. Most ránéztem arra is, mert én nem adtam vissza inkább végig vittem annyire jó volt maga a játék, és most a Ryzen procival szépen fut, lehet amikor nagyon kell a v-cache teszi a dolgát?
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Egy ismerősöm most vett egy I7 8700 - at használtan lappal és ramokkal együtt, FHD 75HZ - en játszik. A VGA egy RX 6600. Az egész került neki (proci, lap, 2x16GB 2666 mhz ram) 50 ezer forintba, és minden játék abszolút jól fut, semmivel nem lett volna előrébb ha 100k - ért vagy afelett költött volna rá. Szóval jó áron nyugodtan lehet venni a célnak megfelelő olcsó használt konfigot is. Mint azt tudod én is lecseréltem a 10700 - at 5700X3D - re, aztán mondhatni semmi extra, max. még a konvertálás is lassabb lett. Csúcskategória akkor kell, ha az ember mindent maxon akar hajtani, vagy már attól idegrángást kap ha csak megröccen a kép (ami valljuk be a mai játékoknál könnyen előfordulhat bármilyen géped is van). Az 5800X valóban erősebb mint a 10700, de ugye a 100+ fps - t mindkettő hozza bőven, szóval.....
KAMELOT: Aki csak egy erősebb procit akar cserélni egy már meglévő lapba az megveszi, mert eladja amit éppen használ és rákölt így kb. 30 ezret. Ennyiből te nem hozol ki egy új platformot. -
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
A 10700 meg a 10700K között stockon van 100 mhz különbség turbó órajelben, ne vicceljünk már hogy ez bármit is befolyásolna. Látom a Tomb Raidert, ami egy 6900XT kártyával készült, látom az eltérést, csak éppen teljesen mindegy hogy 113 vagy 132 a minimum fps, semmit nem fog befolyásolni, plusz én is ki tudnék olyan játékokat szándékosan kiragadni a tesztekből ahol meg a 10700 lenne a győztes. Játékfüggő is a dolog, írtam, nyilván kolléga direkt kiragadta ahol az Intel veszít. Így kell ezt csinálni....
-
kolopele
nagyúr
Sokáig én is azért nem cseréltem mert a 10700 - at nem volt értelme semmire, meg túl kényelmes is vagyok ilyen szempontból, nehezen szántam rá magam a teljes platform cserére, pláne hogy nálam a 60 fps a lényeg és nem a 200. Egy másik úriember hozzászólására meg csak annyit, hogy a 10700 a magasabb turbó órajel miatt meg a 8/16 végett igenis megéri azt a plusz 30-40 ezret egy 6/6 - os I5 8500 - hoz képest, és egy 5600/5700X sem veri meg játékokban a 10700 - at a mai napig érdemben. Nem mindenki cseréli folyton a procit meg a VGA - t még külföldön sem, nagyon sokan jókat játszanak a mai napig akár tíz éves konfigokkal is, főleg hogy a 60 fps sem lényeg nagyon sok embernek. Sokan úgy csinálnak ezen az oldalon mintha bűn lenne ha valaki még mindig mondjuk egy I7 8700 - at használna egy gyengébb kártyával, akinek meg elég a 8GB vram az kövessen el menten harakirit, mert lejjebb kell vennie a beállításokat ultráról. A jelenlegi optimalizálatlan játékok világában akkor is kapod az fps droppokat, akadásokat, bugokat ha csúcs a procid meg a kártyád is, az AC Shadows épp most cseszett fel 90 euróért, lehet várni a javításokra, de mint a Spiderman 2 is bizonyította a foltozgatás semmit nem fog megoldani már.
-
kolopele
nagyúr
Én nem mondtam hogy megéri azt venni, de ha valakinek adott a lap és csak egy erősebb procit akar bele tenni abszolút nem jár vele rosszul, hiszen 60k körül már lehet használtan kapni. A 10700 semmivel nem gyengébb mint a még mindig ajánlott 5600, 5700X, és kisajtol az még egy viszonylag jobb kártyából akár 100+ fps - t is játéktól függően. Nyilván látom mire képes mondjuk a 9800X3D, de tényleg szüksége is van arra mindenkinek? Kell a több mint 200 fps? A másik meg hogy a tesztekben mindig az aktuális csúcskártya szerepel, ahogy megyünk lejjebb a kártyák terén máris közelednek egymáshoz azok az fps - ek.
-
kolopele
nagyúr
Nem meglepő, neked már egy I7 8700 - as proci is nagy ugrás lett volna
Én egy 10700 - ast cseréltem egy 5700X3D - re, és tényleg nincs vele baj, de nem is érzek semmi olyan extrát mint amikről sokan írnak. Talán a 10700 mégsem olyan rossz a mai napig? Vagy csak a 60-75 fps igényem miatt nem érzékelek szinte semmit? Végtére is alig kellett ráfizetnem a cserére, legalább bebizonyosodott hogy nekem volt igazam amikor foggal körömmel védtem a "lesajnált" 10700 - at. -
kolopele
nagyúr
Egy videó átkonvertálása is tovább tart, de valamit valamiért. Akinek ez csak hobbi mint nekem is az tud várni valamivel többet.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Ha nem is 400, de kb. 300 ezer , most mondjuk éppen kapni 260 - ért Ventus 4070 - et. Tapasztalatból mondom egy ilyen már elég FHD 60fps - hez bőven, nyilván nem minden játék menne ultrán, de erre nincs is szükség, jó az high - on is. Amíg meg az ilyen Pókember 2, Stalker 2 féle játékok jelennek meg főleg, akkor akár egy 4090 - et is vehetne. Optimalizálásból nullák.
-
kolopele
nagyúr
A 3060 Ti miatt mondhatni mindegy melyik procit választod, a teszteket mindig a csúcs kártyákkal végzik, pont ezért becsapósak az ilyen táblázatok. Annyit mutat meg igazából hogy 1080p - n mire képesek a különböző procik egy b....tt erős kártyával, de minél lejjebb mész VGA fronton, annál jobban eltörpülnek a különbségek. Az a baj hogy sokan már képtelenek 1000 fps alatt gondolkodni, a 6 magos procik semmit sem érnek, az Intel egy sz@r, és így tovább. Szóval az összes összetevőt figyelembe kell venni, mert hiába veszel te egy 9800X3D - t a 3060 Ti mellé, nem lesz több fps - ed mint egy lesajnált 6/12 - es Intel vagy Ryzen procival, pláne ha még az fps - t is lekorlátozod 60-100 körülire.
-
kolopele
nagyúr
Most hogy megvan a 4070 - es kártyám azt hiszem az 5700X3D ereje is megjött. Ami a 6800 - as kártyán szaggatott meg hasonlók teljesen kisimultak, a DLSS FHD mellett is marha szép. Nyilván nem tudhatom biztosra hogy ez most teljes mértékben a procinak köszönhető e, de nagyon megváltozott minden.
-
kolopele
nagyúr
Hagyjad, mindenki hülye akinek jó a DDR4 és nem akar váltani

Minden változik, nem csak PC fronton, autókból is mindig jön ki újabb, jobb, mégsem dobálja el az ember a régebbit, csak amikor már tényleg nem elég valamiért. Én cseréltem a 10700 - at mint az már mindenki tudja 5700X3D - re, aztán semmi nem változott. Miért? Mert 60HZ - en vagyok. Ha vennék egy 7900X3D - t sem lennék előbbre. -
kolopele
nagyúr
Erre nem tudok mit mondani, ez életem első Ryzen procija, eddig csak Intelesek voltak, utoljára egy 10700. Semmi különbség nincs böngészéskor meg semmi egyébnél. Játékoknál talán azért nem éreztem változást, mert a single gémek 60HZ mellett nem igénylik annyira az X3D - t, de magasabb felbontás vagy HZ esetében már lenne érzékelhetőbb eltérés az X3D javára, főleg a multis játékok terén.
-
kolopele
nagyúr
Nagyon minimálisat, igazából csak szintetikus teszteknél fogod látni, de ott is jó ha 100 pont különbséget vagy még annyit sem. Játéknál, hétköznapi felhasználásnál semmi jelentősége, kivéve hogy még alacsonyabb lesz a fogyasztása mint alapból, illetve hűvösebben fog menni. A -30 - at általában bírják, próbáld majd meg egy Cibebench 23 vagy 24 - gyel, és ha azok lefutnak, vedd visszább mondjuk -25 vagy -20 - ra a stabilitás kedvéért. Ezeket az infókat én is úgy olvastam felhasználóktól, ugye nekem most az X3D van, annál tapasztalatból is tudom hogy így van.
-
kolopele
nagyúr
Az 5700X3D hűtése egyáltalán nem nagy ügy, még UV sem kell neki, csak egy normális hűtő. Én meghagytam a Mugen 5 Rev B - t ami a 10700 - am is hűtötte, és 80 foknál nem ment feljebb stock - on stressz teszt alatt sem. Persze mint mindenki más én is adtam neki (jelenleg) mínusz 25 CO - t, ezzel lett 70 fok, de oly mindegy. Játékok alatt így 50-60 fok, stockon meg volt 65-70 fok. 90-95 fokig amúgy sincs gond.
-
kolopele
nagyúr
Azért egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni. Ezek a tesztek 4090 - es kártyával történnek, azaz akinek ilyen erősségű a kártyája, az hasznos infót kap. Na most akinek van mondjuk egy 4070 - e, 6800 - a, vagy menjünk le mondjuk egy 6600, 3060 - ig, stb., az akár hatalmasat is csalódhat, mert akkor már sokkal kisebb lesz az eltérés a procik között, alap kártyáknál meg mondhatni semennyi. Én a 6800 - asom mellől adtam el a 10700 - at, mert ugye az már régi, és kb. ugyanazt kapom az 5700X3D - vel is amire cseréltem. Szóval a kártya nagyon lényeges egy proci cserénél.
-
kolopele
nagyúr
Olyan nincs hogy kifutó technológia, olyan van hogy elég vagy nem elég valami egy adott felhasználáshoz. Attól hogy valami éppen most jött ki még nem kell megvenni. A magam részéről továbbra is azt vallom, hogy az én saját példám tökéletes erre. Semmi értelme nem volt a 10700 - at X3D - re cserélnem 60 fps mellé azon kívül hogy újabb, mert bedőltem annak hogy majd ettől kisimul minden játék. Ami szépen futott eddig most is szépen fut ami meg akadozott az továbbra is akadozik. Ezek optimalizálási problémák, amin nem segít semmi. Oké, aki hajtja az fps - eket és 4080 supert, 4090 - et vesz ott lesz jelentős különbség nyilván, de középkategóriás kártyákig (amit a nagy átlag használ) előbb lesz VGA limit egy erős proci esetében, és a 4090 - es tesztek egyből csalókává válnak a különbségek tekintetében.
-
kolopele
nagyúr
Én másként nézem ezt az IGP kérdést, ha nem lenne itthon másik kártyám is vésztartaléknak (egy 6700XT a mai napig itt áll a polcon), lehet nem vettem volna AMD X3D - t. Sosem tudni mikor hal be egy kártya, és onnantól se játék, se net, és ha az ember dolgozik is valamit a gépen, akkor szívás van. Persze megy gariba meg minden, de annak a lefutása lehet 1 hónap is vagy több. Egyszer egy garis alaplapom 3 hónapig nem került vissza, nyilván kellett vennem másikat.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Persze, de a jól optimalizált játékoknál nem lesz probléma, csak az a baj hogy az ilyenekből mára kb. annyi van mindössze mint fehér hollókból
-
kolopele
nagyúr
Oké, bár látom 244HZ - es a monitorod meg a kártyád sem gyenge, ha ki is használod maxon amit bír biztosan lesz fps növekedésed az X3D - vel, bár single gémeknél nem igazán lesz jelentősége hogy most 20-30 - cal több lesz mint eddig.
-
kolopele
nagyúr
Jó eséllyel nálam pont ez a fő probléma, hogy sosem játszom online játékokkal, kizárólag single gémekkel, és akkor is 60HZ - en max., mert felesleges több. Jó eséllyel ezért sem érzem hogy igazából különbség lenne az 10700 - hoz képest. A videókban is főleg a multis játékoknál mutatják 144HZ - en hogy gyorsabb az X3D, szóval jó eséllyel te meg fogod érezni. Single játékokhoz a mai napig nem kell csúcs szuper proci, akinek van legalább egy I7 8700 - asa vagy egy Ryzen 3600 - asa már jó a helyzet (nyilván nem 4090 mellé persze).
-
kolopele
nagyúr
Lehet én vártam csak túl sokat, igazából 4 játék van ami eddig sem volt tökéletes és most sem lett az. Az előbb ránéztem az egyikre egy olyan Youtube videón ahol 4090 - es kártyával hajtják, és azt láttam hogy rendesen szaggat. Optimalizáció? Azon semmi nem segít, ezt el kell lehet fogadni, se proci se kártya. Mondjuk az tény hogy ebben a prociban van még bőven tartalék, jó ha 20% - on jár a legtöbbször.
-
kolopele
nagyúr
Én a 10700 - amat cseréltem le rá, ha FHD 60-75HZ - en vagy sok értelme nincs. Nálam amik eddig szépen futottak most is ugyanúgy futnak, amelyek meg eddig droppolgattak most is droppolnak. Pont azt nem kaptam meg tőle amit igazából vártam. Hűtésileg egy Scythe Mugen 5 Rev B van rajta, egy hasonló kaliberű hűtő elég neki bőven, idle 30-35 fokos, játékok alatt 50-60 fok, stressz teszt, konvertálás mellett 70-80 fok. Ellenben a B580 elég furán tud viselkedni, oda lehet lenne értelme egy 5700X3D - nek, de nálam az RX 6800 nem változott mondhatni FHD felbontáson.
-
kolopele
nagyúr
Tudom, de ugye FHD 60HZ.....Inkább az itt a kérdés a minimumok hogyan alakulnak, mert a maximumokkal meg az átlaggal eddig sem voltak gondok az biztos, de kicsit nehéz elhinnem hogy a 10700 minimumban 60 alá ment volna. Amennyiben ugyanazok a játékok így is droppolni fognak akkor nem volt értelme, pláne ha még más anomáliák is lesznek, olvastam anno hangproblémákról, külső vinyó fel nem ismeréséről, teljesítmény problémákról, túlzott melegedésről még idle állapotban is. Remélhetőleg ez már a múlt.
-
kolopele
nagyúr
A proci ugyan új, bontatlan, a lap kb. 1,5 éves (MSI B550 A-PRO), de mindössze110k volt együtt, 70 - ért adtam el az 5 éves 10700 - at ugyanilyen lappal (persze Z490). Hétvégén már okosabb leszek volt e értelme, amitől még tartok a felsoroltakon kívül azok a hőfokok (idle, netezés, terhelés). "Jesus" tesztjében alig marad el a 7600 - tól, a 7500 - at meg megveri. Amennyiben ez így együtt nem lesz elég az én kemény FHD 60HZ - es igényemhez, akkor megette a fene.
-
kolopele
nagyúr
Kíváncsi leszek mit produkál majd a 6800 - asommal FHD - ban, ma fel lett adva a lap meg a proci is. Csak rászántam magam és lecserélem a 10700 - at egy ilyen 5700X3D - re, aztán vagy megbánom vagy nem, vagy változik valami vagy nem. Nem tudom mire számítsak, holnap kiderül ha megérkezik. A hűtő meg a ramok maradnak (Mugen 5 Rev B, Kingston Fury Beast CL16 2x16GB 3200 mhz). Azért vagyok igazából szkeptikus mert FHD 60HZ fölé úgysem fogok menni, és kicsit kétlem hogy azt a 10700 ne ugrotta volna meg könnyedén. Inkább az foglalkoztat, hogy ahol komolyabb fps esések voltak (mondjuk sok NPC esetében, optimalizálási gondok miatt) ott mi fog történni majd.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Az a baj veled hogy túlzásokba esel. Most is leszutykozol egy 7900XTX - et. Tudod te hány ember összetenné a kezét ha csak fele ilyen erős kártyája lehetne? Aztán meg beteszel ide egy 180 ezres Xeon 56 magos CPU - t. Szerinted hol érdekel ez bárkit is itt? Meg eleve minek kellene egy ilyen proci egy játékhoz? Mindegy végtére is, csak akik procit keresnek nem ilyet akarnak.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Akkor van előnye az X3D - nek, ha neked halál fontos hogy minél magasabb legyen az fps számod. Normál felhasználás esetén (ami nálam max. 60 - 100 fps) semmi értelme plusz 100-150 ezret kiadni érte. Na meg persze legyen mellé egy 4080 super, 4090 is, mert pl. egy 4060 mellett úgyis csak malmozna. Közben látom, neked 4080 super a terv meg a monitor sem gyenge, ár/érték arányban én is a 7700X - et javasolnám, ha netalán majd úgy érzed kevés lenne még mindig tudsz bele erősebbet tenni azt meg eladod.
-
kolopele
nagyúr
Én a 10700 - ra meg az 5600 - ra írtam hogy bőven ki tudnák hajtani, nyilván nem a 7700 - ra. A magam részéről eleve nem is javasolnék már 4 magos procit komolyabb játékokhoz, pláne nem egy lassan 10 éveset. Mondjuk én még egy 8700 - at vagy egy 10400 - at is bátran odatennék mellé, ha a cél nem az 1000 fps, persze nyilván csak átmenetileg, mert ha jön hirtelen felindulásból egy 4090 - es VGA, ott már komoly bajok lehetnek

-
kolopele
nagyúr
Tudom, de attól még elég egy 4060 Ti - nek bármelyik általam felsorolt processzor. Én nem azt nézem hogy most melyik újabb. Pár napja ismerősöm kicserélte a 11700k - ját, mondván majd egy 7500f csodákra lesz képes, hát igen csak elcsodálkozott amikor a 6700XT ugyanúgy működött továbbra is, eddig is meg volt a stabil 75 fps, most is meg van. Nem kell állandóan cserélni, csak amikor már az adott célra tényleg nem elég egy hardver. A mai napig nagyon sokon játszanak még 10-15 éves konfigokkal is, mert az adott igényekre elég. Gondolod én már nem cseréltem volna le rég a 10700 - at ha kevés lenne? Az Indiana - t megnéztem, szinte végig 90-120 fps - t produkált egy 6800 - assal végig high-ultra mellett, én meg használom 60HZ - en. Minek kellene akkor cserélni? Nem droppol, nem akad, de ahol mégis, ott a legcsúcsabb konfiggal is, mert a játék hibája. Értem én, hogy aki most akar gépet építeni az már ne a régebbi procik közül válasszon, de egy régebbi procit nem kell feltétlenül cserélni ha nem muszáj, csak mert kijött egy újabb.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
Elsősorban akkor éreznéd a jelenlegi procid hátrányát mondjuk egy 5700X - el szemben, ha olyan játékkal játszol amelyik vagy igényli a 8 magot, vagy rosszul van optimalizálva. Ez utóbbiból van amúgy sokkal több és lesz is, ezért én is úgy gondolom egy 5700X minimum javasolt, vagy egy 5700X3D. Az 5800X kihagyható.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Processzorok, tuning
- Milyen processzort vegyek?
- (kiemelt téma)
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10900KF 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD GAMER PC! Ryzen 5800X / RX 6900 XT / 32GB 3600MHz/ 1TB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- 27% - ASUS TUF Gaming VG28UQL1A Monitor! 3840x2160 / 1ms / 144Hz / G-Sync / FreeSync BeszámítOK!
- 27% - Samsung S27FG904XU Odyssey 3D IPS Monitor! 3840x2160 / 165Hz / 1ms / FreeSync
- Lenovo X1 Nano 907 Gramm Core i7 1180G7 16Gb Ram 512Gb NVMe Boltból Garanciával Számlával
- BESZÁMÍTÁS! AsRock H510M i5 10400 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 
Egyébként ha anyagilag megteheted nyilván legyen a 8500G meg a DDR5, de akkor sem fogsz a kardodba dőlni ha 5600G lesz.