- Fórumok
- Processzorok, tuning
- Milyen processzort vegyek?
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- potyautas: Norvég nyár
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:07 Téma összefoglaló

TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 

HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ: 
Új hozzászólás Aktív témák
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Milyen sallang GPU-t rendeltél? Csak hogy képes e a kívánt dolgok gyorsítására.
PC-n jellemzően nem erőből oldjuk ezt meg, hanem a GPU hardveres gyorsítóegységeivel, ami a kártya erejétől független, sokkal inkább a kártya/GPU generációja határozza meg, pontosabban hogy a széria milyen gyorsítási képességekkel rendelkezik.
Lásd Dragon3000 hozzászólása, Athlon 200GE is viszi a 4K-t, pedig nagyon kevés, 3CU számolóegység van benne (ugyanebben a generációban volt 11CU-s IGP is, VGA-ban meg a Vega64 ugye 64CU-t kapott), de a videógyorsító motor ugyanaz a 3 és a 11CU-s variánsban is. -
solfilo
veterán
Ez két téma szerintem, 4K transzkódolást smallmer szeretne, dm1970 meg nem írt keretet a saját kérdése kapcsán (milyen Win11 kompatibilis procit ajánlunk a HP SFF gépébe). Először csak eszetlenül válaszoltam, milyen IGPs procik jönnek szóba, aztán jutott csak eszembe, h az ilyen gépek elég válogatósak, szóval adom, hogy ő is jobban jár egy komplett gépcserével.

-
solfilo
veterán
AM4-es IGP-s prociknál a Ryzen 3000G széritától van hivatalos Win11 támogatás, ha jól tudom.
Ennél én már frissebbet vennék mondjuk, Ryzen 3 4300G/4350G (4mag/8szál), Ryzen 5 4600G/4650G (6mag/12szál), Ryzen 5 5500GT/5600G/5600GT (6mag/12szál) pl, a célra a leggyengébb is simán megfelel szerintem. Kérdés, mit támogat ezekből maga a HP gép, ha minden igaz ezekbe nem lehet akármit beletenni.edit:
Ebben a HP fórumban beszélgetnek erről kicsit, alaplapfüggő, mi mehet bele, van olyan verzió, amibe csak Bristol Ridge tehető max (A12-9800-at említik), azzal meg nem vagy Win11 szempontból előrébb, meg különösebben máshogy sem. -
solfilo
veterán
Nem kell oda 8700G, se dVGA, szerintem bőven elég egy 8600G önmagában is, keresztbe lenyeli az A8-5600K + GT 1030-at.
- az 5700G IGP-je gyorsabb a GT 1030-nál ( ami kb 2400G szint)
- a 8500G IGP-je gyorsabb, mint az 5700G
- a 8600G IGP-ben dupla annyi számolóegység van, mint a 8500G IGP-ben, szóval gyorsabb annál (ha nem is duplája a tempó)
- procierőben meg akkora a difi, hogy azt nehéz szavakba önteni
Ebben a tesztben van 5700G és 8500G is
Tesztben van alacsonyabb felbontás is, 1080p erőviszonyokat mutatom, hátha mégis lesz monitorcsere
Ebben a másik tesztben látszik, h kb 30%-ot ver a 8600G az 5700G-re IGP teljesítményben.
A megvett RAM ugye KIT-ben van?
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Ha belemegy a Rzyen 5 PRO 1600, igen, arra is megérné cserélni, hiába Zen1. Az az A10 inkább csak netezni elég, megjelenéskor sem volt javasolt gamingre, max IGP-s játékra (ehhez igazított igényekkel), abban akkoriban a legerősebbek közé tartozott.
Én egy ilyen hsz-t találtam a témában itt, nem tudom mennyire valid:
"There were TWO board revisions that shipped for EliteDesk 705 G3; early in the model marketing/sales period prior to Ryzen and later in the model marketing/sales period that supported select Ryzen models.
If your BIOS version begins with or contains "P09" (SSID or MB ID 835B), it will support select Ryzen models (with latest BIOS). If it begins with "P06" (SSID or MB ID 8265) your system board is the earlier PCB that does NOT support any Ryzen models. The BIOS download from HP for this model will contain separate ROM files for both P06 and P09, the updater utility will automatically select the correct one. HP documents have reported the following as supported with "P09" BIOS board revision:
AMD PRO A6-9500
AMD PRO A8-9600
AMD PRO A10-9700
AMD PRO A12-9800
AMD Ryzen 3 PRO 1200
AMD Ryzen 3 PRO 1300
AMD Ryzen 5 PRO 1500
AMD Ryzen 5 PRO 1600
AMD Ryzen 7 PRO 1700
AMD Ryzen 7 PRO 1700X"
Szerintem én írnék a HP-nak, hogy mondják meg mit lehet beletenni a lapba. -
solfilo
veterán
Szia, alaplapos kérdésekre dedikált topik van.

Milyen alaplapot vegyek? -
solfilo
veterán
Ha a neten nem fellelhető, hogy milyen PRO procikat fogad, akkor kérdezd meg a gyártót szerintem.
Amúgy hol olvastad, hogy fogadja a P06 verzió a Ryzen PRO procikat? Dobhatnál egy linket. A story korábban ott tartott, ha jól rémlik, hogy P09-be mehet Ryzen, a P06-ba nem.ui-ra: elég valószínűtlennek tartom, hogy írjanak bios frissítést, nekik az az érdekük, hogy új hp gépet kelljen venni.
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Ha ez a kettő fér bele, akkor 8400F-re szavazok. Ebben nincsenek kevésbé harapós Zen 4C magok, ebből fakadóan valószínűleg Phoenix 1 design, ellentétben a 8500G-vel (Phoenix 2), azaz PCIe4 sávból is több van neki.
Namely, the Phoenix 2 APUs have fewer PCIe lanes and as such are limited to two PCIe 4.0 lanes for the secondary NVMe slot. As if this wasn't bad enough, the Phoenix 2 APUs only have four PCIe 4.0 lanes for add-in GPUs, whereas the Phoenix 1 APUs have eight.
AMD's Phoenix 1 and Phoenix 2 APUs Differ in PCIe Lane Count, Affects NVMe Drive Performance and GPU PCIe Lane Count#108214 PlatiaAmos
Amennyire tudom, a Granite Ridge-ben (9700X) ugyanaz az IGP, mint a Raphaelben (7000 széria), aminek meg ugyanaz a kijelzőmotorja, mint a Rembrandt platformnak.
Tényleg nem lesz túl erős a Ryzen 7000-es CPU-kba szerelt IGP
Az egyéb részegységek tekintetében a Raphael kódnevű processzorok IO lapkája a Rembrandt SoC APU multimédiás blokkját és kijelzőmotorját kapja meg, tehát pont azt fogja tudni, amit az AMD jelenlegi mobil csúcsplatformja.Mindent átfestett a Rembrandttal az AMD
Szóval azt hiszem mennie kellene két monitornak. -
solfilo
veterán
Szia, itt lehet tudják
Intel találgatós topik -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Minden 65W TDP-től, kivéve a 14600 és a többi nonK i5, ha jól értem a táblázatot.
-
solfilo
veterán
Stalker 2-höz elég 8 magos proci ahogy nézem (1440p high-t néztem, 1080p mediumnál is ua a proci ajánlás), akár a 12600K is jó lehet, hisz régebbi 8 magosokat adtak meg. (3700X/9700K) - de várj hozzáértőbb ajánlására biztos ami tuti, én nem igazán játszom ilyen játékokkal.
A Chernobylite 2-nél a recommended cpu intel oldalról pont a 12600K.

Bár elég vicces az ajánlás, mert AMD oldalról 7800X3D-t adtak meg, ami gyorsabb az i9-14900K-nál is játékok terén.Recommended:
Requires a 64-bit processor and operating system
Processor: Ryzen 7 7800X3D / Intel Core i5-12600K
Memory: 16 GB RAM
Graphics: Radeon RX 5700 XT / GeForce RTX 2070 SUPER/ Arc A770
DirectX: Version 12 -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Alap órajelben van 300MHz lemaradása az 5500GT-nek az 5600G-vel szemben, azonban turbójuk egyezik, IGP ugyanaz, szóval veheted nyugodtan az olcsóbbat, nagy difi nincs köztük.
Ha spórolnál, ott van még esetleg a 4300G, 4 mag 8 szál, Zen 2 magok, 35k körül dobálják.De azt a 10k-t én személy szerint rádobnám a plusz 2 magért és az erősebb IGP-ért, így maradnék az 5500GT/5600G vonalon.
-
solfilo
veterán
Ja értem, bocs, nem olvastam vissza eleget.
Hát nem olyan egyszerű nálad, mert elég jó a mostani proci is, bár ahogy nézem kb csak a minimum gépigényre sajnos. Ajánlottnak meg mindkét cégtől 12 magosat megadni...Nem tudom mennyire indokolt ez a gépigény, lehet csak gyenge az optimalizáció? Lehet inkább bekérdeznék az újabb szériák topikjaiba, hátha játszik valaki ezzel.
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851 -
solfilo
veterán
Ez a 28% honnan jön?
Kerestem egy 7700X tesztet, ebben van i9-10900K is.
A tesztben az jött ki 12 játék összesítése alapján, hogy átlag fps-ben 31% a difi a 7700X vs 10900K viszonylatában, a játékélményt az átlagnál jobban meghatározó min fps-ben pedig 40%. A 9900K-ra jobban hasonlító 10700K-t átlagban 40%-kal, min fps-ben 48%-kal veri a 7700X. A 9700X meg picit gyorsabb, szóval kicsit nagyobb difi jönne ki.A CPU mark és társaiból nem lehet könnyen következtetést levonni, mert felhasználási terület függő, hogy mi mennyivel gyorsabb a másiknál. A játékok nem skálázódnak úgy, mint pl a sok szálra optimalizált melós szoftverek. Érdemesebb rendes tesztoldalakat látogatni, s úgy beszerezni vásárlás előtt az infót.

-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Ki is került nemrég a teszt főoldalra:
Arrow Lake az asztalon: Core Ultra 9 285K -
solfilo
veterán
vágom, ezért is voltam kíváncsi, hogy megy a 8500G, igazából az lepett meg, hogy fele annyi számolóegységből lenyomja az 5700G-t. A hasít jogos, azt ironikusan értettem, csak lemaradt az idézőjel.

-
solfilo
veterán
Most kerestem egy tesztet, hogy hasít a még kisebb IGP-s 8500G, eléggé meglepett, AM5-re nem is rossz beugró, ha van érdemi árkülönbség a 8600G-hez képest.
TPU 8500G teszt
-
solfilo
veterán
Szia, elég nehéz összehasonlítani a jelenlegi IGP-ket a HD7770-el, elég sok idő eltelt.
A 2400G IGP-je kb a GT 1030-val van partyban, ami gyorsabb, mint a HD7770. A 2400G-hez képest érdemi előrelépés a 5600G/5700G-ben lévő IGP (min 3200MHz DDR4 dual channelben azért illik hozzájuk), amikre megint rápakol pár lapáttal az aktuáilis generáció (8600G/8700G, DDR5 kell már ezekhez)Kapható még az 5600G/5700G is, szóval keretfüggő, mit érdemes venned.
Az 5600G IGP-je gyorsabb, mint a HD7770, a proci része meg űrtechnika, ha az Athlon II X4 is hellyel közzel kiszolgál még. Ennek a procinak van két testvére, akik majdnem pont ugyanezek, szóval ebből a háromból a legolcsóbb is simán vehető, kb annyit tud, mint a drágábbik.
5600G
5600GT
5500GT
Ha van konkrét játék, amire kíváncsi vagy, itt lehet lesz rá válassz:
AMD APU (AM4 és AM5) topik
Multimédia kapcsán megemlítendő, hogy a youtube-nál folyamatban az átállás elvileg AV1-re, ennek hardveres gyorsítása AMD-nél a 8xxx szériától megy, Intelnél 11th gentől megy, ha jól tudom. Szerencsére nem életbe vágó, volt 2400G-m, vitte a 2160p-t is cpu erőből. -
solfilo
veterán
Jól gondolod, hogy 5600/5600X optimális lenne. Alig van köztük difi, szóval az olcsóbbat venném.
A 3600 félék azért érdemben elmaradnak, szóval én maradnék az 5xxx szériánál. Jó kis teszt a témában:
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia, használt árakat nem tudom, de pattintanék bele valami 4 magos procit, nem K-s i5-6xxx/7xxx vagy i7-6xxx/7xxx procit, ami bele fér a keretbe. Nagy felárat nem adnék az i7-ekért. Nincs olyan i9, ami bele menne a lapba.
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Nincs olyan oldal, amire ránézel és azonnal képbe hoz minden proci kapcsán. Teszteket érdemes nézegetni.
Anandtech cpu bench oldala mondjuk érdekes lehet, itt ki tudsz választani két procit, a mindkettővel történt mérések eredményeit megmutatja. Évente csinálnak egy ilyet, változik a választható procik listája. -
solfilo
veterán
Ha mindenképp upgrade, s mondjuk egy FX sok lenne a lapnak, akkor esetleg szóba jöhet Phenom II X4 is, azoban több az L3, játékoknál segíthet. De kérdezz be inkább a szóba jöhető procik topikjába, mit szabad rábízni a lapra. Valamennyi előrelépés lenne, a VGA-t nem tudja kihajtani rendesen az Athlon II X3 450 szerintem.
Az igazi gond, hogy több évvel öregebbek ezek a konstrukciók azoknál a játékoknál, mint amikkel játszani szeretnél, s már új korukban sem voltak igazán jók erre a célra sajnos.
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia!
Kellenének a gép pontos adatai, pl most is van egy ellentmondás, i3-9300 nem lehet, mert az 4 fizikai maggal bír. A két magos prociját amúgy vélhetően le lehet majd cserélni olyanra, ami érdemben javít majd a helyzeten.
Szóval alaplap, mostani proci, táp, memória, mivel játszik, milyen felbontáson. -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Ez a teszt is mutattja a kevesebb erős mag többet ér mint sok gyenge.
Hát, az 5950X magjaira egy valamit nem lehet mondani, hogy gyengék lennének, egy szálon pl elég szépen elkeni a Skylake származékokat. Lásd linken Cinebench single core eredmények. [link]
Itt amúgy nem csak játékra kerestek procit, ezért is merült fel az 5950X is.
Egyre jobban bosszant ez a konkrétumokat nélkülőző vélemény, itt rágjuk a gittet róla. Sajnos továbbra sem tudjuk, mivel mért, hogy mért, használja e bárki rajta kívül azt a programot, stb. Azt minden esetre elérte a véleményével, hogy már feltételes módban fogalmazunk az 5950X-ről. (Ha Renderelsz és nem veszük figyelembe a árukeresős 5950X véleményt teljesen jó vétel.)
Azt gondolom, hogy ha tényleg van ilyen valid felhasználási terület, ahol 5x gyorsulást lehet elérni a program CCX-hez kötésével, több példányos indításával (mint ahogy a Zen nevű felhasználó állítja az árukeresőn) és SMT deaktiválásával (erről nem beszél a véleményező, de a 32 szálból 8+8-at csinált, így hozta a gyorsulást), annak ki kellett volna jönnie a tesztekben. Ha más nem, a kékek kiszagolták volna ezt s ezzel lett volna tele a szaksajtó jó része.
-
solfilo
veterán
Jól tette, hogy leírta a tapasztalatait, a baj ott van szerintem, hogy ezt a speciális esetet meglehetősen kidomborította konkrétumok nélkül a véleményezésben. Az egyszeri usernek mi jön ebből le? Egyrészt hogy a userbenchmark egy mérvadó valami, másrészt hogy ay 5950X bizony nem éri el egy a 6700K teljesítményét bizonyos átalános, a processzort csak kevéssé terhelő feladatok esetében, tehát szar.

azaz a magok számától eltekintve a Skylake teljesítményét nem sikerült még teljesen meghaladni, amiben feltehetően a CCX-ek közötti kommunikáció lassúsága is szerepet játszik.
-
solfilo
veterán
Jól látom ő az egyedüli véleményező, aki nem igazolt vásárló?

Fucsállom a méréseit, érdekes, hogy a neten fellelhető tonnányi tesztben ezek nem jöttek így elő.Itt mondhatta volna, hogy ez konkrétan milyen feladatokat jelent, hogyan, miben van mérve, átlagolta az értékeket, elég nehéz elhinni, hogy egy 6700K 72%-ot verne az 5950X-re bármiben.
A könnyebb, gyorsabban elvégezhető számítási feladatok jelentik a kedvezőtlen esetet, egy ilyenre vonatkozóan a következő eredmény adódott:
6700K (8T) = 100%
2700X (16T) = 79%
5950X (32T) = 58%A CCX-ek közti lassú kommunikáció ekkor mindkét AMD processzor teljesítményét jelentősen visszafogja. Az 5950X teljesítménye emiatt javul az indított szálak számának csökkentésével:
5950X (16T) = 68%
5950X (9T) = 107%
5950X (8T) = 159% -
solfilo
veterán
Szerintem tedd fel újra a kérdést, az összefoglaló kérdései alapján, s kapsz ajánlatot, azért van már 2600X-nél érdemben erősebb proci jó áron.

Minél kisebb a felbontás, annál jobban limitál a gyengébb proci.
Az előbbi 4600G-s esetben nem hiszem, hogy lenne nagy előrelépés prociban, de nagyjából elég 2600 kraftja és kellett az IGP, így értelmes váltás nekik a kapott infók alapján. -
solfilo
veterán
jó választás szerintem a 4600G, 6 magról nem lépnék vissza 4-re én sem. Mennyit spórolnál a 4600G-vel, ha 5600G helyett veszed? Minimális difinél nekem lehet megérné a felárat. Egyik alulról, másik felülről nyaldossa a 3600-at játékokban.
(4600G sajnos nincs a tesztben, kicsit későn érkezett meg DIY piacra)
-
solfilo
veterán
Azokhoz képest elég szép fejlődés volt.

GAI fórumtárs csinált egy jó kis gigatesztet, ebben elég sok játék és elég sok IGP is szerepel, lehet böngészgetni (37 oldal összesen
). Az 5600G egy kicsivel lenne a 4600G felett. A régi A-s APU-k is szerepelnek benne. A végeredményt beteszem ide:
-
solfilo
veterán
Elég misztikus egy proci.
Egy ilyen cikket találtam, ph-n semmi infó.
AMD's Ryzen 7 5700 Emerges Without Radeon Vega iGPU
It's uncertain if the Ryzen 7 5700 is an OEM processor or if AMD will release it to the retail market. -
solfilo
veterán
Nekem is fura volt, megnéztem, tényleg felezett, cpu-world Cezanne-nak írja, AMD oldalán is 16MB az L3 cahce, meg PCIe 3.0., szóval letiltott IGP-s G proci.
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Volt nekem is 2400G (Zen1), nem igazán tűnt fel, hogy lomha lenne, jó, mondjuk A8-7600-ról érkeztem.

Most 5600G-vel nyomom, azért ez pattogósabb.
Én a helyedben ezek között nézelődnék hardveraprón:
4600G (Zen2, 6 mag)
5600G (Zen3, 6 mag)
ha jól látom van néha 5300G is (Zen3 ez is, 4/8 mint a 2400G) -
solfilo
veterán
Szia!
Igen, egy erősebb cpu nem ártana, ha jól olvastam itt, akár 32 magnak is örül az Ableton. Érdemi előrelépés prociban már csak új foglalaton van, szóval lehet inkább a Milyen asztali gépet vegyek topikba kérdeznék, de ott is az összefoglaló kérdéseit megválaszolva érdemes beírni, úgy gyorsabban és megalapozottabb ajánlatot kapsz.
Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
What is the best CPU for Ableton Live?
CPUs like AMD’s Threadripper with high core counts are ideally suited to heavy DAW workloads. Specifically, the 32-core Threadripper 7970X is a well-balanced choice, but you can go up or down in core count from there depending on your exact needs. For those working with smaller projects (low track counts, few VSTs, etc) a mainstream CPU like Intel’s Core or AMD’s Ryzen can work too.
Does Ableton Live use multiple cores?
Yes, Ableton Live is able to utilize multiple cores – especially with lots of tracks and plug-ins. Depending on your specific workload, something in the 24-32 core range is usually a safe bet. -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia!
Én nem használok photoshop-ot, de úgy látom elég szép előrelépés lenne.
Két tesztet linkelek, i5-10600K a kapocs, hasonló eredménnyel az i5-nél, szóval kb jó összehasonlításra. (Most nézem, a Rzyen 5 3600 pontszámai egyeznek mindkét tesztben)Intel Core i5-10600K vs. AMD Ryzen 5 3600 vs. Ryzen 7 3700X
i5-10600K vs i7-7700K, utóbbi gondolom jobb, mint az i5-7600
AMD Ryzen 5 5600G Review
Ryzen 5 5600G vs i5-10600K
-
solfilo
veterán
Először is javasolt az összefoglaló kérdéseit megválaszolva kérdezni, úgy megalapozottabb ajánlatot kapnál.
A 7600X eco módja ha jól látom 88W TDP-t állít be, a 7600 meg kapásból 65W-tal jön. Hogy ennek a módnak milyen hatásai vannak, nem tudom.
Ebben a tesztben van 7600, 7600X és 13500 is, DDR4 és DDR5 is, ahogy nézem kell az utóbbi, hogy a 7600 közelébe kerüljön a 13500. Mérés RTX 4090-el volt, szóval gyengébb kártyával kisebb lenne a difi, linken van 1440p összesítés is.

-
solfilo
veterán
RTX 4090-el, hogy minél kisebb legyen a GPU limit. Adott keretből inkább nem ajánlanék procit, nem követem annyira a dolgokat. 7800X3D-t is azért hoztam szóba, mert felmerült a 13700K. Az is csak azért tudtam, h egy árban mennek kb, mert korábbi kérdésre kerestem ma, hol adnak a Ryzenhez ingyen játékot.
Linken vannak videokártyákkal is mérések. -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia!
Tehát a gari győz, vagy a +100MHz és az igp?
Ez alapvetően személyes preferencia kérdése szerintem, te tudod hogy neked mi a fontosabb.
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Maradnék a linkelt topiknál, teljes keretet érdemes megadni, AM5 alá (ebben már az F-ek kivételével mindben van IGP) csak DDR5 mehet és a 12-13th gen intelek teljes kihasználásához is ez lenne a legjobb.
Pl 13500 esetében elég nagy a difi a két RAM típus között, szinte egy kategóriát ugrik DDR5-tel.

innen -
solfilo
veterán
Ilyen proci nincsen, szóval ez biztos nem éri meg:
AM5 AMD Ryzen 7 5700G
Igazság szerint AM4-ben is inkább az 5700X éri meg játszani, az 5700G akkor lehet javasolt, ha az IGP-vel tolnád a játékokat.
De az optimális választáshoz egyéb infók is kellenének, szóval az összefoglaló kérdéseit érdemes lenne megválaszolnod.
#102774 jattila48
Az összefoglaló kérdései esetedben is sokat lendítenének a válaszok minőségén, kapásból van egy szép nagy árkülönbség a két kinézett proci között, szóval egy keret mindenképpen kellene. Illetve ha már félkonfigot veszel (proci, lap, ram), lehet jobban járnál az ezzel foglalkozó szaktopikkal.
Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek? -
solfilo
veterán
Ezek alapján jó lehet az 5600/5600X.
...
The main core handles the world state of your character - what, where, when, and its consistency. The more is happening the more complex it gets and the more load it puts on that single core of the CPU.
That's why for high FPS in combat like raids and battlegrounds (assuming not limited by network latency, or server dying) you need a CPU with high single-core performance and even then the game can't handle very high combat complexity (like mass battles or mini battles with Corruption).
...
Hardware suggestions for late 2022
CPU: Intel i5-12400F as "best value at a good price" (or Ryzen 5600X if discounted to a similar or lower price), possibly i5-13400F soon as well. Ryzen 5800X3D has top-tier performance at a reasonable price. Intel i7/i9 Alder or Raptor Lake with tuned DDR5 memory kit for ultimate performance no matter the cost
innen -
solfilo
veterán
Szia!
Félkonfigos kérdéeseknek van külön szobája.
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia, én továbbra is maradnék az 5600-nál.
Lásd itt az 5600X és a 3700X eredményeket 11 játék átlagában (a cost/frame nem aktuális már, akkoriban más árak voltak, de az egymáshoz viszonyított teljesítmények jól látszanak), 5600 közelebb lenne ezen a grafikonon az 5600X-hez, mint a 3700X-hez.

-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Ez is mutatja, hogy az ilyen userbenchmark féle oldalak nem sok mindenre valók, félre is tájékoztatják az érdkelődőket, mint most is pl.
Itt van pl egy teszt, van benne 6100 és 4340 is, nem kattingtattam végig de ahol néztem ott a 6100 volt a gyorsabb.
szóval amit nem vettél észre, az szerintem a userbenchmark az url-ben.
De viccet félre téve, lehet még az is, hogy a kb század annyi result a 4340 esetében torzít a 4340 javára. Az eloszlás is jobban jobbra tart, mint a 7100 esetében, nekem ez arra utal, hogy inkább olyan resultok ezek, ahol arányaiban több finomhangolás eredménye.
-
solfilo
veterán
Mivel félkonfigot keresel, ezért a helyedben a topikjába kérdeznék be.
solfilo
veterán
Szia!
Kérdés, hogy mire van használva, feladatfüggő, hogy mi van vele partyban éppen.
ezen TPU teszt alapján pl
1080p játék: i5-10400 és i5-10600K között
nem játékok alatt: i5-12600 és i9-11900K között -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Ez az 5 kérdésből csak egyre válasz, meg megtudtuk a VGA-t még, a többit homály fedi. Ha pedig a komponensekre összesen van egy kereted, akkor célszerű egy helyen kérdezni, ahol a válaszoló(k) a célnak megfelelően osztják be a pénzmagot.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled? -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia!
Erre elég nehéz válaszolni, sok mindentől függ, TDP keret, generáció, stb. De a nevekből kiindulva azért lehet sejteni, mi ellen van szánva, Ryzenből is van pl 3, 5, 7

A helyedben itt nézelődnék, táblázat felett lehet variálni, mit mutasson. Ha terepen lenne használva, akkor gondolom inkább a kisebb TDP--s U szériák az érdekesek. -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia!
Felhasználás: játék, böngészés, streamek nézése, és sokszor ez mind egyszerre
Ez miatt az 5700X-re szavazok, jól jönne a plusz két mag szerintem. A durvább multitasking lehet kihatna a játék teljesítményre. Várj más véleményére is, én most csak belekontárkodtam, ez a 6800XT meg 1440p@144Hz kicsit más kategória, mint amiben én nyomom, 1080p, Vega7 IGP.
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Ha jól értem teljes gépet vennél, így javasolt bekérdezni az erről szóló topikba.
Milyen asztali (teljes, vagy fél-) gépet vegyek?
Amire figyelj, hogy a téma összefoglaló szerint kérdezz, ezek az információk szükségesek a megalapozott ajánláshoz. -
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
-
solfilo
veterán
Szia!
Film, net, office, mindkét proci röhögve elég a célra.
Munka az lehet más tészta (használt szoftver függő), ha szereti a több magot, szálat, akkor a Ryzen 5 még jobb is, lévén 1,5x a magok/szálak száma benne.
Ami az i5 mellett szól, az a hardveres AV1 gyorsítás, youtube egyre inkább ezt használja. (túl nagy jelentősége nincs, izomból is ki tudják nyomni a 4K videókat ezek a procik már)
Szóval szerintem bármelyikkel vehető. -
solfilo
veterán
Szia! Mivel a konfigból nincs meg semmi, komplett gépre kérdeznék rá itt az összefoglaló szerint:
Milyen asztali (teljes, vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Processzorok, tuning
- Milyen processzort vegyek?
- (kiemelt téma)
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Évekre előre elszipkázzák az adattárolókat az AI adatközpontok
- Eredeti játékok OFF topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Motoros topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- Diablo IV
- Samsung kuponkunyeráló
- Építő/felújító topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 

). Az 5600G egy kicsivel lenne a 4600G felett. A régi A-s APU-k is szerepelnek benne. A végeredményt beteszem ide: