- Fórumok
- Processzorok, tuning
- Milyen processzort vegyek?
- (kiemelt téma)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:07 Téma összefoglaló

TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 

HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ: 
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Igen, játékban erősebbek az x3d procik, van, ahol ennél nagyobb különbség is lehet.
Érdemes a 0,1% minimumot is összehasonlítani, amitől sokkal folyamatosabb lesz. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Gyere inkább a játék topikjába és segítünk beállítani.

PUBG-ben:
Amire emlékszem, hogy a 12400F-en is simán ment.
Majd 13500 lett, azzal is szépen futott, ez kb mint a tied.
Utána a 12700K-val már elégedettebb voltam, +2 P mag számított.
Most a 7800X3D megint más kategória, ennél kifejezetten számít a több cache.2018 óta játszom vele, azóta több proci és kártya megfordult nálam.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Ezt írtam én is. Mindegy, hogy K vagy sima.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Azért a 12400F-et venném, mert ugyan 13-14. generáció nem ajánlott, egy 12700/KF-et bele tudsz majd tenni, ha normális lapot veszel hozzá.
AMD esetén 5700X-re tudsz fejleszteni (szerintem az I7 erősebb), ha csak nem x3d a terv.Amennyiben nem fejleszted később mindegy melyiket választod.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Szerintem ebbe az alaplapba felesleges procit cserélned.
Intelnél és DDR4-nél maradva B660M/760M olcsón apróról és hozzá egy 12700/K/KF éri meg, más nem igazán hozna több teljesítményt.
Így is inkább a proci limitál, mint a pci-express verzió. -
Grave_444
nagyúr
Árban ha nem sokkal drágább érdemes lehet megnézni az I5 12400/F procit és hozzá egy normális hűtésű legalább B660 alaplapot. AMD 5600X kb a megfelelője.
-
Grave_444
nagyúr
Pont Intel hálálja meg a gyorsabb memóriát, AMD-nek szinte mindegy 6000MT/s felett, az időzítés számít jobban, célszerű CL30-at választani.
parandroid
Pontosan, sajnos ami nem plug&play az a felhasználók tudásának többségét meghaladja.
Szerintem azért sokat számít egy rendszernél az xpm / expo. Ahogy a dual channel is.Nem is tudom a nagy cégek, akik vállalnak összeszerelést alapértelmezetten beállítják-e a kötelezőket uefiben. Gondolom igen és amíg a kedves user nem frissíti működik is.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Én nem, mert 65w vs 105w a gyári TDP azért a kis pluszért cserébe.

Ha nem 5090-el teszteled és esetleg QHD-n nézed ugye ennél még kisebb lesz az eltérés. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Legjobb hűtésű kártyám volt, de azért ráfért az UV és egy jobb paszta a gyárinál, úgy 60 fok 1000rpm-et tudta max terhelésen is.

-
Grave_444
nagyúr
Mennyi ráfordítással? 5700X inkább.
Sima 5700-nak fele cache van csak. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Most volt aprón egy 7800x3d 75000Ft-ért.
Ha real hirdetés és az értékelés jól járt a vevő. -
Grave_444
nagyúr
De pont te, ti akartok meggyőzni olyan embereket, akik nem fanatikusok, egyszerűen azt ajánlják, veszik maguknak, ami a legjobb adott felhasználásra.
-
Grave_444
nagyúr
Miben nyeli le őket? Degradációban vagy fogyasztásban?
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Ha bevállalod..
Vagy non K-ra gondolsz?
Maradnék az I7 mellett. -
Grave_444
nagyúr
Onnan 12700K(F)-re érdemes váltani socketen belül, de csak ha kell a +2 mag.
-
Grave_444
nagyúr
Ugyanúgy 8 performance magos a 12900K, mint a 12700K, a 12400 pedig 6.
E coreok annyira nem számítanak, mint a P magok. -
Grave_444
nagyúr
Majd küldj egy CB R23 benchmark eredményt pontszámmal és Hwinfo képpel, kíváncsi leszek mennyivel marad le a normális teljesítményétől.
Reméljük a 12400-nál erősebb lesz.
-
Grave_444
nagyúr
Írd le milyen tápod és lapot van pontosan, utána tudok segíteni elég lesz-e a 12700K-hoz mindkettő.
-
Grave_444
nagyúr
Amikor a gépépítős topikba nem értik az ajánlást érdemes lenne ezt belinkelni.
Játékra és munkára isnegyértelmű mi ajánlott, illetve vegyes felhasználásra is szvsz. -
Grave_444
nagyúr
Én azért vettem ezt olyan proci mellé, mert mindent tud, amire nekem szükségem van.
2 ram slot elég. 1 nvme elég, de tud kettőt. Csak vga van benne, de ha kell van hely wifi modulnak. Gyors előlapi usb-c. Undervolt, fan control. Elég belső és hátsó csatlakozó. Elbír egy 80-90W-os "csúcs" procit és még bővíthető is lesz. (amúgy akármelyik AM5-öt.
Nem melegszik túl a VRM, sőt nagyon hűvös.Negatívum, hogy rgb, argb csatlakozója nincs, de most nem is kellett. Belső vezérlővel megoldható.
Szóval semmi nem indokolta drágább lapot, főleg a 33ezres új vételi ára mellett.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Maga ez a típus már B660-nál is leszerpelt, a B760 talán jobb VMR-el szerelt, ennek kell csak utánanézni, egyébként semmi baj a B chipsettel K-s prociknál.
A képen is látszik sok lapon gond nélkül elfut egy I7. Oké, ott pont nem K-s, de tapasztalatból írom semmi baja, nem melegszik egyáltalán. Forrás.
Nyugodtan mehet K-s proci nem Z lapba is, ha nem szeretne tuningolni.
Gyári feszültség magasabb, kicsit erősebb lesz, mint a sima 12700. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Meggyőztél.

Nem is az ár tart vissza, inkább az, hogy havonta ha pár órát játszom olyannal, ami igényli az erős gépet. Párommal split screenben a legdurvább felhasználás a Gears 5, amihez bőven elég a mostani 12700K is.
Most viszont kb a lap+ram csere nullára jönne ki, szinte csak a processzorra kell ráfizetnem, ezért is lépem meg a váltást.Hűteni ugyanúgy könnyű a két kinézett procit?
-
Grave_444
nagyúr
Szerintetek 1440p játékra jelenleg egy 3080 mellett érdemes lehet 7600x3d helyett a 7800x3d procit venni? 27k az árkülönbség. Szerintem elég a kisebb is, 1-2 év múlva nem lenne gond a csere újabb szériára.
65W vs 120W TDP mennyire valós? Tesztek alapján nagyon keveset fogyaszt mindkettő, Noctua NH-D15 hűtené vagy valami újabb top Thermalright léghűtő.1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?) Játék, single AAA, de multi is. Pubg, Cod stb.
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve! Adatlap.
3. Mennyi pénzt szánsz rá? Ez a keret.
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz? 27k az árkülönbség.
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled? Nem, esetleg valami "alap" finomhangolás. -
Grave_444
nagyúr
Játékra amúgy kb ez lenne a sorrend?
AMD 7500F/7600(x) -> 7700 -> 7600X3D ?
Hol helyezkedne el a 9600X és a 9700X?
-
Grave_444
nagyúr
Ezért írtam a 12700K/F cserét. 20-30k ráfordítással megvan és ez a legegyszerűbb váltás.
Cserébe nem csak a proci plusz teljesítményét kapja a pénzéért, hanem rendesen ki is lesz hajtva az a kártya.
Hűtő mondjuk nem tudom mennyire elég. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
A szóban forgó procikat még kiszolgálja ez a lap.
(12400F max fogyasztása 100W alatt megáll, esetleg biosban kell beállítani a PL2 TDP-t.) -
Grave_444
nagyúr
Milyen alaplapod van? Nagyon nem mindegy.
Elég hozzá, de azért nem árt egy komolyabb hűtés, ha fontos a halk és hűvös működés.
Emlékeim szerint játéokban 75 fok körül megtartotta a 226XT. CB alatt 90+ fok. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
A kártya felett is eljár már az idő ilyen új címeknél. 1080p-ben a 8GB VRAM is kevés tud lenni. Az asztali gép vásárlós topikba érdemes kérdezni, mert itt valószínűleg mindent cserélni kell.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Annyiból 12600/K jön ki aprón. Az igazi ugrás 12700/K/F lenne egyébként.
13400F újabb, de azonos vagy gyengébb kicsit a 12600K-nál, utóbbi tuningolható.
Ebben az alaplapba mondjuk egyik sem belemenni, szóval célszerűbb lenne itt kérdezned.Szerk: Akkor leírhattad volna..
Esetleg a keretet összesen mindenre. -
Grave_444
nagyúr
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled? -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Szerintem elbírja, kérdés milyen zajjal.
Saját tapasztalatból annyit tudok mondani egy átlagosan szellőző házban, nagyon halk ventilátorok mellett simán elég egy 12700K-ra minimális UV mellett. 5-600rpm házhűtők, proci valamivel több 80-85 fok körül tartja Cinebench alatt is a legmelegebb részét. Játékokban 55-65fok az átlag. Nem hinném, hogy gondod lesz vele.
Rowon
Biztos lenne, ahol éreznéd az előrelépést, viszont ár/értékben szvsz nem éri meg a +30k. Ettől függetlenül neked kell döntened, kicsit lépni nem a legjobb befektetés ennyiért.
Magok miatt én is váltottam, 13500-ról 12700K-ra, nem fizettem rá. -
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Nem K-s lesz, úgysem tuningolnék és az elvileg többet is eszik.
Kipróbálom valószínűleg.TechN7ne
Láttam azokat az akciókat, de nem ugrottam rá.
Árban kb azonos a jelenlegi és a 12700/F.
gejala
Kíváncsi leszek, játékok alatt azért szeretném 60-65 fokon tartani maximum.
Mindezt a szokásos 6-800rpm-en.
-
Grave_444
nagyúr
Szerintetek megérheti visszafele váltani?

I5 13500 14C (6P + 8E), 20T vs I7 12700(F)/KF 12C (8P + 4E), 20T
Mindenhol bőven elég a jelenlegi egy 3070 mellett 1440P-n, jóval erősebb kártyát is mellé tennék, viszont multiban (PUBG) szerintem sokkal többet számít a Performance magok száma, ezért gondolkodtam el a cserén. Újabb szériában az Efficient magok száma növekszik, pl I7 13700/F, 14700/F, tehát azok nem jönnek szóba. Az áruk miatt sem és elég overkill lenne vagy felesleges fejlesztés a jelenlegi gépbe és felhasználásra. -
Grave_444
nagyúr
Ez az alaplap a jelenlegi processzort is visszafogja!
Ha a mostanit ki szeretnéd használni is kötelező alaplapot cserélned, ebbe erősebbet felesleges. Röviden leírom miért.
A VRM simán 100-110 fok felett van terhelésen. A PL2 TDP-je 95W maximum, ha ennyire legalább kitoltad biosban. Ha nem, akkor egy 148W névleges TDP-vel rendelkező proci 65W-ot tud nálad felvenni. Tippelj, akkor mennyire kell visszavenni a teljesítményéből.
Abba a lapba max egy 12400/F való, mert az beéri ezzel a fos VRM-el.Saját tapasztalatból írtam, de itt egy példa, ami jól szemlélteti miről beszélek.
-
Grave_444
nagyúr
Egyik sem, de oda mindegyik megteszi.
-
Grave_444
nagyúr
Inkább a VRM fontos, mert attól, hogy nem tuningolsz még lehet a gyári órajeleket sem tartja a proci, hiába a B660 alaplap. Általában le is van korlátozva biosban a PL2 tdp. Alaplapos topikban nekem linkeltek tesztet, ahol pont ilyen processzort néztek meg vagy 10-15 különböző alaplapban. Volt, ahol 2,5x több pontot hozott benchmarkokban, mert bírta a teljesítményt és nem melegedd szét a VRM.
-
Grave_444
nagyúr
Van, ahol igen. 144 - 165Hz között azért már nehezebb észrevenni a különbséget.

Múltkor barátom gépén próbáltam PUBG-t, 60Hz-es régebbi monitor, FPS 100+ volt végig, de baromira rossz élmény volt azon játszani. Most az élmény egy dolog, de multiban hatalmas hátrányod is lehet miatta, ami szintén nem mellékes.
Munkahelyen böngészni és officet használni egy 60Hz-es FHD EIZO is megteszi, tehát nem azt mondom, hogy használhatatlanok.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
~60fok és 40-50W nem gondolnám, hogy sok.
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
-
Grave_444
nagyúr
Amiben előnye lenne a 11. generációnak az, hogy 2666MHz helyett 3200-on (vagy felette) kezeli a ramokat, viszont egy B560 vagy jobb alaplap kiváltja. Tehát chipsettől főggően 10. generációban is használható magasabb órajelen.
Ezek az összehasonlítások nem értem mire jók. Multi thread például nincs, ami a legfontosabb.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Processzorok, tuning
- Milyen processzort vegyek?
- (kiemelt téma)
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mesterséges intelligencia topik
- Formula-1
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Projektor topic
- E-roller topik
- Futás, futópályák
- Apple asztali gépek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- További aktív témák...
- Intel Core I3 9100f
- AMD Ryzen 7 9800X3D BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
- LG UltraGear 45GX90SA-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámitOK
- Sony Ps5 konzol slim
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E R7 7700X 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB NZXT H5 Flow RGB 750W
- Honor 200 Pro / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el! 

Ha real hirdetés és az értékelés jól járt a vevő.
Javaslom nézz utána teszteknek, ha ennyire nem vagy képben.