Hirdetés
-
LOGOUT.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
naja
aktív tag
Köszi, ezt még nem láttam. Elég tanulságos a Energy Efficiency rész. Például hogy a 9900K mennyire sokkal hatékonyabb a 11400F-hez képest. Bár többet fogyaszt pillanatnyilag, de hamarabb végez, ezáltal a nap végén kevesebb az áramszámla. Ezt sosem gondoltam volna.
Köszi mindenki másnak is az infókat. Azt hiszem marad a 10600K. Nem javítok azon ami ami teljesen tökéletes. Minden frissen pasztázva, venti fordulatszámok behangolva halkra, minden csendes és hasít.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Amit írsz a fogyasztásról, az szerver felhasználásnál fontos. Egy data center legjelentősebb fix kiadása a villanyszámla.
Otthoni felhasználásnál nem a villanyszámla miatt előny a kis fogyasztás, mert ritkán hajtod havonta több száz órán át csutkán a procit.
Viszont ha nagyon fogyasztású procid van (vagy videókártyád), akkor
- nagyobb /drágább tápot kell vegyél
- nagyobb / drágább hűtést
- a házban több meleg levegő termelődik, több ventillátor kell hogy kifújd (vagy nagyobb fordulaton kell járjanak)
- több ventillátor = több zaj
- a géped okádja magából a meleget, nyáron kellemetlen[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz 4264adam #106948 üzenetére
Ez egy lehetőség. Van amikor ez jó, van amikor nem. Amikor hirtelen kell csinálni valamit rövid ideig akkor ez elvileg jó, szerintem mondjuk szar. Legalábbis pont a venti szabályzás miatt. Pont erre szoktak panaszkodni, hogy böngésző megnyitáskor felpörög a venti mert hirtelen fellövi az égbe a fogyasztást és ezzel a hőmérsékletet is. Van akit ez zavar, van akit nem. Ezért használom én is a proci frekit 10%-al visszavéve, mert így már nem lövi az égbe a feszt, ami a csövön kifér módon, cserébe 0.1 mp-el lassaban nyit meg dolgokat. Kivárom.
#106953naja: Tesztben viszont látszik, hogy a 9900k kevésbé van eleresztve mint a többi proci. Illetve ugye az 8 magos. Ilyen tesztekben általában minél több magos annál alacsonyabb frekin hajtja a magokat és annál hatékonyabbak. Szerintem pont itt a 9900K után szabadultak el nagyon a dolgok Intelnél. 10x széria még oké, aztán a 11 volt ahol jött a bármi is mehet. Persze csak ha engeded.
[ Szerkesztve ]
-
naja
aktív tag
Oké, köszi szépen neked is a véleményed. Jobban megerősítettél abban, hogy ne variáljak. Talán egy darabig még nyitva hagyom a 11400 hirdetések fülét. Aztán ha beesik valami extra jóárasított darab, akkor a móka kedvéért rárepülök (nem rég volt kb egy 20-asért egy 11400F).
-
kolopele
nagyúr
Nem lövi fel a fordulatot ha úgy állítod be a biosban a proci hűtő ventit, hogy 40-45 fokig ne emelje meg alapról. Nekem így van beállítva manuálisan, és nincsen égbe lövés, általában 40W a böngésző megnyitása. A kártya csinál ilyet valamiért, hogy hiába teszem induláskor 700 rpm - re, 1500 rpm körülire lő, majd egyből visszaáll és nem is mozdul onnantól a beállított értékek fölé. Gondolom ilyen a bios. Egyébként érdemes leszabályozni már a 10. gent is, mert el tudnak szállni már a hőfokok egy 8 magostól, vagy a PL1, PL2 - öt kell lejjebb állítani (a legjobb ugyanarra az értékekre), vagy az órajeleket csökkenteni. Jelenleg én levettem 4.6 - ról 4.4 - re, teljesítményben lótúró eltérés nincs ( nagyon még 4.0 GHZ - nél sem volt), viszont 80-85 fok helyett csak 70 ha kap valamilyen megerőltetőbb feladatot. Mondjuk mindkét megoldás jó, bár a PL1, PL2 nem minden lapban állítható, a magokat viszont a B - s lapokban is át lehet írni.
[ Szerkesztve ]
-
bindike01
aktív tag
Na sziasztok meglett a 12100f utódja, egy 7500f egy Asus Tud b650m plus lapban. Egy rx 6800 ast hajt 1440p n. Érezhető a különbség játékokban, talán nem is a több fps, hanem maga az fps ingadozás. Sokkal stabilabb lett, és ahol a 12100 elfogyott itt a 7500f ben még mindig van 30% tartalék. Mellesleg elvileg még kapunk AM5 re 1 vagy jobb esetben 2 generációt ha minden jól megy. Szóval köszi az ajánlást.
http://phmegbizhatosag.atw.hu/
-
neoone
csendes tag
Sziasztok! Új gépet építek és kérném a véleményeteket processzor ügyben, hogy milyet vegyek.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? - általános felhasználás ( böngészés, filmnézés, néha Solidworks használata, játék néha de azok is régebbiek )
2. Pontos konfigurációd leírása :
alaplap - ezt tervezem: GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2
videókártya - egyenlőre nincs tervben ( prociba épített )
monitor - 27" Dell Gaming G2724D
táp - FSP Vita GM 1000W
hűtés - THERMALRIGHT Phantom Spirit 120SE
RAM - még kérdéses, de min. 16 GB
3. Mennyi pénzt szánsz rá? Hosszútávra tervezek, max: 100.000Ft
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz? Csak új
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled? Nem
Ezen gondolkodom: Ryzen 5 9600x -
veterán
-
Lipton
őstag
Sziasztok, 7900-ból lehet 7900x-et "csinálni"? köszi
-
freeapro
senior tag
Megdöbbentő, hogy tele lett a harverapró eladó 7x00x3d processzorokkal. AM5-ön minden más processzornál több van belőlük.
-
addikt
válasz freeapro #106966 üzenetére
Ne becsüld le a túltolt hype-ot.
Én akkor dobtam hátast amikor 140 ezer körül jegelgették az 5800X3D-ket aprón, miközben ott van a boltban 90-ért az 5700X3D... Na ahhoz gratula minden vevőnek.
7800X3D is valamiért akkor lett sürgős mindenkinek, amikor már alig van belőle.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
őstag
válasz omfgk #106968 üzenetére
Én nem csodálkozom. Én is kerültem már kapcsolatba olyannal, aki bár itt régóta regisztrált... de nagyon nincs képben még alap dolgokkal sem. És ők szoktam adni/venni. Nem sok ilyen figura forog a PH-n, de azért vannak... és nekik el is lehet adni.
Egy ilyen embernél:
Az 5800x3d minusz 5700x3d, az egyenlő 100, tehát 100-al jobb. Sima matek... ezért 140-ért megéri megvenni!Meliora sunt bono inimica
-
neoone
csendes tag
ollie, solfilo köszönöm a válaszaitokat, megfontolom őket. A játék az valami régi vadászos, lövöldözős. Inkább a solidworks fontosabb.
-
SLYM
veterán
Sziasztok!
Asszem időszerű lenne lassan a proci és az alaplap (esetleg ha kell, akkor a ramok) cseréje:
Úgy 10 éve nem viszem túlzásba a játékot, tulajdonképpen csak a Hearthstone-al játszom, de most van pár érdekesebb játék amit kipróbálnék, persze az új címekhez már kevés a kraft.
Szóval a kérdésem, hogy van-e értelme cserélni a lapot és a procit úgy, hogy megmarad a VGA kártya ha újabb játékokkal is játszanék? (Beállítás nem nagyon érdekel, csak induljon el a játék) Ha ezt is cserélnem kéne, akkor valami olcsóbb, normálisabb kártyát mit ajánlanátok?
Keretösszeg igazából mindegy, amennyi kell a célhoz. Köszi!
A gépem:
Asrock H61M/U3S3
i5 2400
2x8 GB ram
GTX 1060 3GB
FSP 400W -
kolopele
nagyúr
Nem akarlak megbántani, de igazából itt mindent cserélni kellene. Az 1060 már kevés, pláne 3GB Vrammal, a proci is nagyon kevés. Ahhoz hogy legalább elfogadhatóan futtathass újabb címeket teljes váltásra lenne szükséged. A minimum az egy 8700 - as, 10400 - as proci lenne vagy egy Ryzen 3600 - as, 2x16GB ram, és mondjuk egy használt RX 6600 - as kártya. Ez így együtt már jó teljesítményt nyújtana FHD - ban, és használtként megvéve őket árban sem sem lenne vészes egyáltalán. Ennél alább már nem mennék, mert az még kevés ha egy játék csak elindul. Mondjuk jó lenne azért tudni mi a kereted úgy az egészre, mert akkor proci terén léphetnénk feljebb is kicsit, mondjuk egy Ryzen 5600 - ra, Intel 12400 - ra.
[ Szerkesztve ]
-
SLYM
veterán
válasz kolopele #106973 üzenetére
Köszönöm a választ! Léphetünk feljebb is, mindegy igazából, csak feleslegesen nem költenék pénzt, ha nincs értelme. Illetve használtan nem vásárolnék.
Tehát akkor Ryzen 5600, vagy Intel 12400. És akkor a kettő közül melyik legyen?
Illetve egész pontosan melyik RAM, illetve alaplap? Olyan, amit meg tudok venni árukeresőn. Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
Szerintem ez inkább Milyen gépet vegyek? topik kérdés lesz… Processzorcsere ide kevés. Ott mindenre kapsz ajánlást, sanszos, hogy ház/táp csere is lesz, alaplap+proci+ram biztosan, akkor már kéne új hűtő is, meg a vga is cserés. Ez meg így már itt nagyon off.
A fő kérdés meg a kereted, de 100k alatt ezt biztosan nem úszod meg, és akkor jön csak a vga…
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
TBT
addikt
Sziasztok!
Az Emag-on Fekete péntek van. Kedvezményes áron van az i9-14900KF. 183K 36 hónap garanciával. Ér ez ennyi pénzt, vagy maradjak inkább az i7 14700K-nál? Vagy az új Intel Ultra generációnál?
Munkára kellene nekem processzor (fotó szerkesztés + zeneszerkesztés + némi játék). De olyan, amit hűteni is lehet.RTX4080 Super van mellette, 96GB DDR5 memória, illetve egy Seasonic PX-1000 1000 Wattos Platinumos táp.
[ Szerkesztve ]
"I am Sylvanas Windrunner, Queen of the Forsaken. If you will not serve me in this life, then you will do so in the next."
-
SLYM
veterán
válasz parandroid #106975 üzenetére
Értem. Akkor esetleg, hogy melyik proci a jobb, vagy miben más, abban tudtok segíteni? Köszi! (Ryzen 5600, vagy Intel 12400)
-
Mindkettő jó választás, szerintem vedd az olcsóbbat. RAM-ból jó ugyanaz mindkettőhöz (DDR4 3200), csak az alaplapnak kell különbözőnek lennie. Bár az Intelhez tudsz venni DDR5-ös alaplapot is, ha épp olyat szeretnél, de ehhez a procihoz nem lenne sok különbség.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
őstag
A 14700K-t venném (jó kis proci az a felsorolt feladathoz) és nagyon-nagyon rakosgatnám a bios frissítéseket, hogy minél kisebb legyen a degradálódás esélye, bízva abba, hogy az intel most már tényleg feltárt és javított minden ilyen hibát.
Ha idővel elfogyna teljesítménye, akkor inkább a most még új Core 9-es szériára váltanék később, ami addigra már emberi áron lesz és a most kinézett i9-14900KF-nél úgy lesz hűvősebb, hogy nem kell visszavenni a teljesítményéből...
Ezt bár lehet finomhangolásnak is nevezni, de hőmérséklet csökkenés igenis teljesítmény csökkenéssel jár. Ez kompromisszum egy cél érdekében. Egy érzékelhető teljesítmény növelés pedig hőmérséklet növekedéssel jár
Sosem értettem, hogy valakik csúcs procit vesznek és azzal kezdik hogy a teljesítményét visszafogják, mert vissza kell fogni... azaz pénzt adtak valami olyan teljesítményért, aminek egy részét már le is tiltják.[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
TBT
addikt
válasz bluemirage #106981 üzenetére
Úgy tűnik, hogy i9 14900KF lesz, mert "jó áron" sikerült beszerezni egy példányt belőle.
(Árban 15 000 Ft volt a differencia az i7 14700K és az i9 14900KF között). ASUS ROG Z790 alaplapba megy majd. 96GB DDR5 memória lesz mellette (6000 Mhz), 2x48GB-os Dual kit.
Elegendő a legutolsó BIOS frissítést letölteni pendrive-ra és azzal frissíteni?[ Szerkesztve ]
"I am Sylvanas Windrunner, Queen of the Forsaken. If you will not serve me in this life, then you will do so in the next."
-
d@minator
addikt
Elegendő. Letöltöd, kicsomagolod.Két fájl lesz. A BIOSRenamer nem kell csak a CAP kiterjesztésű. A BIOS fájlt külső adathordozóra teszed (pen drive vagy akár külső SSD). Lehet rajta más is film stb. nem kell letörölni. A BIOS-ba belépve érdemes egy F5, aztán a Tools menüből mehet a frissítés. Mindenre igennel válaszolsz. Ha végzett újraindul a gép és mehet az F1.
Az Intel ME-t nem kell felrakni a BIOS-szal automatikusan frissül. -
kolopele
nagyúr
válasz F_Zolee #106985 üzenetére
A baj az hogy szinte mindent tesztelni kell utána, én is csináltam sokáig, már jó ideje azt hittem stabil a procim, de most dobott egy WHEA hibát a Dragon Age alatt. Visszalőttem mérgemben autora, szerencsére nem ad veszélyes tartományt feszben a lap, 70 fok körüliek a magok 1.26 volton. 1.4 - ig amúgy sincs gond, csak jó legyen a hűtés meg erős a VRM a lapon..
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel