Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Öregszem
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Lineage OS használat közben
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kabar
senior tag
válasz pappzo #10313 üzenetére
Gyakorlatilag leírtad, hogy neked egy mikroszerverre van szükséged, nem NAS-ra. Az én véleményem az, hogy 4 lemeznél már annyira megugrik a NAS-ok ára, a fogyasztásuk meg ugyanannyi, mint a NAS-oké, hogy nem éri meg NAS-t venni. Mondom ezt úgy, hogy nálunk van több NAS is. Szerintem egy mikrogépet lehetne HTPC-kén tis használni, amit egy NAS-nál esélyed sincs, vagy nem ezen az áron. Két lemez esetén még vannak olyan NAS-ok amelyek jóval kevesebbet fogysztanak, de neked négy lemez kell. Én a TV-t nem is USB-n, hanem VGA-n keresztül dugnám, és valami XMBC szerű cuccal játszanám le a tartalmakat. Lehet, még jobban is járnál vele, mint a TV beépített lejátszójával. De a nálam okosabbak majd úgyis mondanak jobbat, nekem ez lenne a véleményem (egy NAS-os topicban nem szép dolog).
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
kabar
senior tag
válasz pappzo #10322 üzenetére
De ha van egy HTPC-d, akkor minek neked NAS? Ne haragudj a kérdésért, de szerintem ha van egy folyton menő számítógép, akkor minek abból kettő? Azt szerintem pótolhatnád egy darab microserverrel, és akkor a másikat nyomhatnád is ki a francba. Egy DS 413j árából lehetne venni egy microservert, lemez úgysincs egyiken sem, rádobsz egy oprendszert és hajrá. Az megy rajta, amit csak akarsz. De lehet, hogy én nem értem mi a koncepciód...
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #18939 üzenetére
a RAID-5 kötetek többnyire akkor szoktak megkotlani, mikor kiesik belőle egy lemez, azt cseréled és elkezded újra építeni, ilyenkor, pláne ha egyéb lekérdezésket is csinálsz, elég brutális terhelést kapnak a winyók és ha közben még egy meghal, akkor annyi volt az egész.
én most lokálisan nem is tárolok semmit redundánsan, a nem pótolható adatokat a NAS menti felhőbe, a többit meg beszerzem újra, ha meghal a HDD. a négy lemezes NAS-ok eleve drágák, a HDD se olcsó, a média gyűjteményem egészét meg teljesen felesleges így tárolni. a terv egyébként az, hogy veszek majd egy nagyobb winyót a mostani 2TB mellé és akkor egy időzített rsync jobbal másolgatnak egymás között, amit szükséges.
de alternatívának ott van (bár gyári NAS-ban én még nem láttam) az mhddfs/aufs + snapraid kombináció, ez külön kötetket aggregál és menti a tartalmukat, 1 lemezig hibatűrő, de he mégis meghal még egy, akkor se bukod a többi tartalmát.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Egon
nagyúr
válasz pappzo #18940 üzenetére
Azért nem szoktak otthonra raid-et ajánlani, mert valójában csak korlátozottan ad biztonságot (ha az egyik diszk bedöglik), de száz másik (adatvesztést okozó) esetre semmit sem véd (cégeknél a raid csak egy kis része a biztonsági követelményeknek, pl. offline mentés is kell stb.).
Véleményem szerint ketté kell választani a tárolandó adatokat: pótolhtatlan, illetve pótolható adatokra. Pótolhatatlan lehet minden olyan cucc, amit nem tudsz letölteni: tipikusan családi fotók, videók, esetleg 1-2 doksi. Ezek jellemzően nem terabájtokban mérhető méretűek (pl. a legtöbb család éves fotótermése el szokott férni 1-2 DVD-n). Ezekről szinte kötelező offline (lehetőleg földrajzilag elkülönülő) mentést készíteni adott időközönként (mert különben egy lakástűz vagy betörés esetén (hogy csak kettő veszélyforrást nevesítsek) mindenképp adatvesztés fog bekövetkezni). Erre egyszerű eszköz egy külső merevlemez, amit az ember a céges lemezszekrényében tart, és havonta hazavisz szinkronizálni.
A pótolható adatok (pl. filmgyűjtemény) vonatkozásában meg szvsz felesleges a raid: csak rendelkezésre állás szempontjából ad pluszt (gyk. nem kell újra letölteni, azonnal lehet bármit nézni).
Ha mindenképp ragaszkodsz egy négylemezes megoldáshoz: a Syno NAS-ok elég jók (a többi drágább márkát nem preferálnám: még a Syno-nál is húzósabb az áruk), de én ikkább vennék egy Microservert (fele annyiért)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #18940 üzenetére
én dobozosból egy DS126+-ot vennék, bele egy jó nagy, meg egy kis HDD, a kicsire mehet a letöltés és nem pótolható adatok tükrözése rsync jobbal.
ha mindenképpen full redundancia a cél, akkor vagy építés, vagy HP Proliant Gen 8, vagy egy épített NAS (én kicsit jobban húzok a HP felé), majd OMV és mhddfs+Snapraid. ez lemezekkel együtt kijönne kb. annyiból, mint egy 4 lemezes Syno üresen.
ha 4 lemezes gyári kell, akkor a Syno 416 megvehető, de a HP Microserver sokkal erősebb lesz sokkal kevesebb pénzből.
(#18945) Tommy Da B1G: pár oldallal ezelőtt linkelt róla valaki tesztet, keress rá, vagy olvass vissza. az oprendszer amúgy ugyanaz, erősebb a hw.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #18948 üzenetére
én felhőbe mentem az ilyen cuccokat. régen szórakoztam külső HDD-s hurcolászós mentéssel, de azt többnyire ellustultam, elfelejtettem. aztán volt amazon glacier is, az se volt rossz, de most kaptam valamelyik telefonhoz, amibe beletoltam a kártyámat 100GB OneDrive tárhelyet, perpill oda megy fel a biztonsági mentés. offsite is, automata is, meg egyelőre ingyen is van, de amúgy sem komoly költség.
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #19016 üzenetére
szia,
nem egyszerű ügy, szerintem ezek közül egyik se nagyon ér annyit, amennyibe kerül. talán még a ZyXelért kifizetném az árát, de a TS-431-et és a DS416j-t biztosan hanyagolnám, nagyon gyenge bennük a hardver ennyi pénzért. ha van rá ennyid, akkor már érdemes egy DS416 Playt venni, nem sokkal több, mint a sima 416, viszont sokkal erősebb.
vagy vehetsz egy HP Microszervert, ami ugyan valamivel többet fog fogyasztani, de 55 körül már kapsz, és az összes fenti eszközt körberöhögi. ebben az esetben neked kell felrakni rá oprendszert, de ha tudsz angolul és google-t használni, akkor ez max 2-3 óra pluszt jelent egy dobozos NAS beüzemeléséhez képest.
média kollekcióra szerintem a RAID-5 overkill, ha az épített verzió mellet döntesz, akkor rakhatsz fel OMV-t, a Union File System pluginnel egyként tudod láttatni a különböző köteteken lévő megosztásokat, nem kell keresgélni, a pótolhatatlan adatokat pedig egy időzített jobbal tudod a HDD-ken duplikálni, vagy akár mindegyikre is kimásoltathatod. ha mindenképpen az egészet hubatűrőre szeretnéd, akkor mehet mellé még egy Snapraid, akkor egy lemez kiesést tűrni fog, viszont nem lesz tömböd, ami össze tudna omlani, a legeslegrosszabb esetben is csak annak a lemeznek a tartalmát bukod, ami meghal.
családi képek mentésére én valamilyen felhő alapú backupot ajánlok a lokális helyett, mert ha betörnek és visznek mindent, vagy tűz van, vagy jön Godzilla, akkor is meglesznek a dolgaid, vissza tudod nyerni őket.
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #19018 üzenetére
írtam, ha nem épített, akkor vagy a ZyXel, mert olcsó és ha nem akarsz transzkódolással bohóckodni, akkor elég lesz, vagy a Syno DS216Play, az elég sokáig ki fog szolgálni, Intel chipsetre épül, jobban bírja a terhelést.
a szüntementesnek van saját topikja, én nem értek hozzá.
nem igazán értem, hogy pontosan milyen linket kértél, itt a Gen 8 Mikroszerver.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #19022 üzenetére
az eredeti válaszomban amúgy nem is azt írtam, hanem a 416 Playt, itt is arra gondoltam.
Openmediavault topik van, összefoglalót olvasd át légyszi, ott megtalálod, illetve van pár szó erről az egészről. Windows nem kell. Gen 8 topik is van, de az a telepítés szempontjából irreleváns. leírások inkább angolul vannak, de semmi ördöngősség nincs benne, image file letölt, bootolható pendrive elkészít, grafikus felületen lefut a telepítés, aztán be kell állítani.
UPS témában továbbra is azt mondom, hogy a saját topikjában kérdezősködj, nem cseszegetni akarlak, hanem segíteni, hogy választ kapja arra, amit kérdezel. én nem használok amúgy, 5 év alatt volt jópár áramszünet, lement a megszakító, soha nem vesztettem adatot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- BestBuy topik
- Ukrajnai háború
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Lexus, Toyota topik
- Star Citizen
- Dell notebook topic
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- iPad topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bontatlan Lenovo ip. 3 "Kis Gamer" Laptop -35% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
- Samsung Galaxy S24 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest