Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz Yoyoyo #17079 üzenetére
" vagy mit takar az "aperture és shutter PRIORITY"? Ugyanúgy automata mód?"
Igen. Az egyiknél a rekeszt, a másiknál a záridőt határozod meg te előre. A másik paramétert, illetve beállítástól függően az érzékenységet is a gép állítja az optimális expozícióra.
A MILC kisebb, könnyebb de semmivel sem olcsóbb mint egy DSLR. Ugyanúgy rendszert érdemes választani objektívekkel együtt mint DSLR esetében. A követő AF csak ott lehetséges ahol van a szenzoron integrált fázis érzékeléses AF is.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Yoyoyo #17089 üzenetére
MILC esetében a legnagyobb objektív kínálat jelenleg a Micro 4/3 rendszerhez van. A Fujifilm üvegei nagyon drágák (mondjuk minőségi darabok), míg a Samsunghoz itthon nem olyan könnyű objektíveket vásárolni, de azok sem éppen a legolcsóbb kategóriát képviselik.
Objektívek darabszámában és áraiban a DSLR piac még egyelőre jobban áll és nem hiszem, hogy ez a következő 2-3 évben olyan nagyot változna.
A méretet és hordozhatóságot meg te tudod ér-e annyit.
-
MC Pite
veterán
válasz Yoyoyo #17079 üzenetére
Fuji X20? Fókusz harapós, obija korrekt, belép tükrös gépeket simán hozza, sokkal kisebb méretben. Vagy ha fogsz venni fasza obikat később, X-A1-et megnézheted ahogy írták.
Tükrös előnye ott jön ki, ha 3-4-5 obit vennél hozzá, mert olcsóbbak, pontosabban nagyobb a kínálat. Fotózni 'könnyebb' a milcekkelfőként egy korrektül összerakott X-A1-el, ami olyanokra is gondol amire a fotós nem, vagy nem tud elég gyorsan reagálni, és ilyen másutt sokkal fentebb sincs meg (érzékeli ha a téma mozog, ennek függvényében feltekeri a záridőt hogy ne mozduljon be, priceless). És a kész jpg képek pazarok (ellenben a samsung...).Zsolti900114: Idáig nem láttam hogy írták volna, de a 18-135öt hanyagold, a 18-105VR sokkal jobban használható darab, jobb minőséggel. D5000/3100 alá nem mennék, mert fényerőtlen obi + zajt nem olyan jól bíró szenzor kombinációjától nem olyan képeket fogsz kapni aminek örülnél.
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Yoyoyo #23311 üzenetére
Vedd kézbe őket és próbáld ki. Nemrég pont írtam az E-PL5-ről, hogy nekem túl zsúfolt a jobb oldala, ezért nagyon kényelmetlen a kezelése, de sokan vannak itt akik meg imádják. Ez rettentően szubjektív műfaj, ne másokra hallgass, hanem próbáld ki és kiderül, hogy milyen.
(#23312) polcsa: E-PL5 duplakit 154k az Olympus Mintaboltban, klubkártyával -15%, ami így 130k és egy Manfrotto állványt is kapsz ajándékba meg 3 év garanciát. A Micro 4/3 topikban biztosan lesz olyan aki segít megvenni a kártyával,
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz Yoyoyo #30053 üzenetére
Van.
"APS-C Canon 30D left, FF Canon 5D right, same lens, same composition, both f/2.8"
A fenti mondat nem igaz. Az 5D-vel közelebb ment és ezzel megváltoztatta a perspektívát aki írta, látszik a képről. A kompozíció számomra ott kezdődik, hogy kiválasztom honnan fogok exponálni. Utána a gyújtótávolság választással azt, hogy mi kerüljön rá a képre. Végül a záridő és/vagy rekesz beállítással eldöntöm, hogy mi legyen a DOF tartományon belül vagy mi legyen bemozdult. Tehát ugyanazt a kompozíciót nem lehet ugyanazzal az objektívvel lefotózni egy FF és egy APS-C vázon.A második linken az igazság:
As sensor size increases, the depth of field will decrease for a given aperture (when filling the frame with a subject of the same size and distance). This is because larger sensors require one to get closer to their subject, or to use a longer focal length in order to fill the frame with that subject. This means that one has to use progressively smaller aperture sizes in order to maintain the same depth of field on larger sensors. The following calculator predicts the required aperture and focal length in order to achieve the same depth of field (while maintaining perspective).A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Tin_Shield
őstag
válasz Yoyoyo #41911 üzenetére
Ha nem volt hiányérzeted az E-M10II-vel akkor szerintem maradj a márkánál, használtan a 12-40-nel együtt kijön ~300e-ből.
APS-C-ből használtan hasonló árban talán valamelyik újabb Fuji a 18-55-tel vagy egy Sony a6x00 és 18-105, ezek szenzorban jobbak, de az optikák közel sem olyan pengék mint a 12-40.
És persze ott vannak a DSLR-ek is, a Canikontax középkategóriás vázai is kijönnek ennyiből, főleg egy 3rd party 2,8-as zoommal
Még annyit, hogy bár a 12-40 kicsi a 2.8 zoomok között, de azért az E-M10II-ön már elkél a markolat, hogy kényelmes legyen. -
törölt tag
válasz Yoyoyo #41911 üzenetére
Érdemes elgondolkodnod egy Sony A6000-en is, amelyről írtam egy tartalmas összefoglalót. Kitobi nélkül már 430 euróért megrendelheted. Én egy Sigma MC-11 adapterrel és egy Sigma 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM Contemporary obival használom, a kettő együtt remek párosítás. Van itt vele néhány tesztképem, érdemes megnézni. Az MC-11 adapter ára jelenleg 200 euró, az obi pedig 380 euróba kerül.
Az 50mm f1.8 portréobi 235 euróba, a kitűnő Sigma 30mm f1.4 300 euróba kerül. Szóval az árak nagyon jók, az ár-érték arány még inkább.
-
törölt tag
válasz Yoyoyo #41920 üzenetére
(#41920) Yoyoyo
Még annyit: sok hasonló valóban nincs, de végülis minden MILC-rendszernél össze lehet hozni egy-két fényerősebb darabot. Az A6000-en például nagyon szeretem a Sigma 17-70-et, nagyon jó átfogást nyújt és a hosszú végén kb. egy fényértékkel erősebb háttérmosást, mint amit az Oly 12-40 f2.8-nál már megszokhattál. Makróban sem rossz (1:2.8).
Érdemes a Digitcam akcióját is megnézni, a Fujifilm X-E2 + 18-55mm kombót adják most 235 ezerért. Az az obi szintén nagyon jó és egészen könnyű is. A fényerős fixek viszont elég drágák, de jók hozzá.
(#41923) m3ss
Te m3ss, nagyon jó fotós vagy, de ezen a két képen mintha sok lenne a zöld, nem?
"1/200-on is egesz sok bemozdult kepet lovok vele a71-en"
Más ötletem nincs: vagy igyál, vagy hagyd végre abba. 1/200-on a fene sem gondolná, hogy bemozdul.
-
Neck
veterán
-
Yoyoyo
tag
válasz Yoyoyo #57250 üzenetére
Üdv!
Még mindig keresek egy utazózoom-os rendszert. APS-C vonalon nezelődök és a lehetőleg nem túl drága megoldásokat keresem (300-400e nettó)
Fuji X-S10 + 16-80mm f/4 -et néztem ki, de nem tudom, hogy megéri-e az árát pl. egy Fuji X-T30 + 18-55 f/2.8-hoz képest. (+1 az S10-nek az IBIS miatt és +1 a 16-80mm-nek a nagyobb átfogásért)
Hasonló felállásban van esetleg más javaslat? Sigma, Tamron, stb. gyárt valamelyik márkához valami hasonló zoom obit?
Köszönet!
-
vihartigris
őstag
válasz Yoyoyo #57317 üzenetére
Kérdezd meg a [Fuji topikban] hátha van valakinek ilyen váza és megengedi, hogy egy kicsit kézbe vedd.
bármi reciproka a semmi
-
Neck
veterán
válasz Yoyoyo #57314 üzenetére
Ha már APSC, megemlítem a Sony opciókat is.
Ha az obiból indulunk ki, a Tamron 17-70 f2.8 egy nagyon jó választás Sony E-re, de 300k bruttó / 235 nettó, így egy a6100-al együtt már kilóg a keretből. (~450)
Ami alternatíva lehet, a Sony 18-105 f4 G OSS, vagy a Sony 18-135 f3.5-f5.6 OSS. Ezek olcsóbbak, kitben meg tudod venni mondjuk egy a6400-al és belefér a keretbe.
Mod.: Most olvasom, neked nagyobb kezed van. A Sony APSC vázak elég picit, lehet, neked gondot okozna - mindenképp fogdosd meg azt a vázat, amit kiválasztasz
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Neck
veterán
válasz Yoyoyo #57320 üzenetére
Ha használtan nézelődsz, láttam mostanában a6300-at, a6500-at, ezek is megfontolandóak, attól függően, hogy mely szempontok fontosabbak.
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest