Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• direwolf

őstag

válasz direwolf #84134 üzenetére

Én is leírom a tapasztalataimat:
    A kiindulási alap egy Zalman R1 ház alapkiépítésben, Asrock 970 Extreme 4 alaplap, FX 6100 cpu, CoolerMaster Hyper TX hűtő (első szériás) RX 570 vga.
    Ebben történt egy CPU csere FX 8350-re (örököltem a fiamtól :D )
    Nyilvánvalóan ez nem tudta rendesen hűteni a 8 magos kályhát, alulfeszelve is throttlingolt max fordulaton.
    Kerestem megfelelő hűtőt a Zalman ház adottságaihoz (max 155mm magasság) Az Alpenföhn Brocken Eco Advanced nagyon tetszett, ajánlottátok is, így ez lett.
    Beszerelve először azt hittem valamit elrontottam, mert hamarabb jött a throttling, mint a korábbi TyperTX-el.
    Itt volt egy erős napom két gép alkatrészeinek a csereberéjével. A teljes Trial&Error-t nem írom le, a vége az lett, hogy kiderült, az alaplapom egyszerűen szarul méri a CPU hőjét, és baromi gyenge a VRM része. A HyperTX-el azért volt "szerencsém", mert van rajta egy légterelő, ami rávezet némi légáramot a VRM bordára.
    Végül megegyeztem a fiammal, hogy megkapom az alaplapját is (Gigabyte GA990X-Gaming SLI), így most perfekt a gépem, és a korábbi konfig is tud működni tovább.
    És még pár érdekesség: az Aplenföhn ventije alapjáraton ~550rpm, hangosabb, mint a CM volt. Nyilván max fordulaton (~1700) viszont fordul a helyzet, de az eddigi közel néma idle helyzetet buktam. És a PWM vezérlése is fura, 40% workloadtól kezd csak emelkedni a fordulat. Ez meg azért nem annyira jó, mert az alaplapcsere miatt ki kellett cserélnem a hátra fújó ventit is, ugyanis ezen csak egy cpufan csati van. Igaz, hogy az Alpenföhn y csatis, így rá lehet dugni még egyet, de a gyári Zalmanok 3 pinesek :( Szóval vettem egy PWM-es Coolinket, de annak "normálisan" működik a PWM slopeja, így most nem teljesen együtt mozog a két ventilátor. De ez már részletkérdés.
    A lényeg, hogy 4,2GHz-en kicsit alulfeszelve 55-57 fok körül stabilizálódik a cpu hosszabb stresszteszttel.
    Nagyon köszönöm a tanácsokat mindenkinek aki segített :R

[ Szerkesztve ]

"I've seen things you people wouldn't believe"

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés