Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
czanga
őstag
üdv all!
a helyzet a következő!
egy játékra kihegyezett jó és halk (heatpipe és low noise ventik) gépet építek. az alapot egy cooler master cm-690-es házikó képezi. most alaplap vásárlása elött állok.
core 2 duo hoz s775-ös lapot keresek max 30ig, lehetőleg megbízhatót heatpipe hűtéssel.
eddig a lehetséges befutó egy MSI P35 Neo2-FR vagy p45 fr, illetve egy asus p5q.
érdekelne a véleményetek az említett alaplapokról, illetve, hogy mit ajánlanátok nekem akár más gyártótól is.
...közben persze erősen olvasgatom a topicotpár leendő gépalkatrész hátha jól jön:
proci: intel E5200
táp: Corsair VX450
vinyó: 320-as, SATA
ram: 800-as ddr2 2 giga
video kártya: Radeon HD 4830
alaplap:MSI P35 Neo2-FR... vagy más...
ház:cooler master CM-690előre is köszönöm mindenkinek!
-
czanga
őstag
válasz sgergi #11581 üzenetére
Üdv!
Köszönöm a választ először is. Másodsorban más gyártótól nem ajánlasz semmit, mert ahogy látom gigabyte a favorit nálad.
Olvastam a PH-s "how to make a gamer pc" tesztet, és abban azt javasolták, hogy nem kell elszálni, elég bőven egy P35, P45 chipsettes lap szinte akármeik gyártótól.
Írtad, hogy az MSI nem alkotott maradandót. Kifejtenéd ezt? Asus p5q kategória esetleg?
A heatpipe csak egy mániám, mivel erősen halk gépet szeretnék összerakni, és gondoltam ha az alaplapon is ez van az gond abszolút nem lehet. Mellesleg jól néz ki. Bár mivel utóbbi erősen másodlagos, így aztán ha nem szükséges, akkor nem ragaszkodom hozzzá. Tuning-gal nem foglalkozom, megelégszem a gyári órajelekkel is bőségesen. -
czanga
őstag
Hello mindenki, újra itt... immáron jól összezavarodva!
Lenne egy konfig, amihez keresek alaplapot. Nézelődtem, olvasgattam mindenfelé, de inkább leírom mik az igényeim.
hardver:
-sapphire hd4830
-2gb kingmax ddr2 800-as
-e8200 800mhz FSB
-PCU hűtő: AC freezer 7proezek vannak jelenleg meg, ehhez kéne egy lap.
-tuning nem szempont, de egy ici picit még lehet én is húznék dolgokon talán egyszer, a jobb kihasználás miatt, de ez nem lényeges szempont
-egy hűs, és halk játékos gépet akarok
-max 27 000-et szánok a lapra, nem többet
-firewire nem kell, se e-sata
-sata eszközökből is lesz 2 a gépben (1 vinyó, és 1 dvd író)... ergo 3-4 nél ebből sem kell több
-jó lenne ha alaplapilag lehetne a cpu hűtő ventijének fordulatszámát vezérelni, vagy hőmérséklet alapján vezéreltetni, illetve ha a házhűtő ventikkel is meg lehetne tenni ezt, bár ez kevésbé lényeges
-nem nagyon tudom mi az alapvető külömbség a p35, p45, illetve a p43-as chipsett közt, és meiket érdemes
-PCI express 2.0 x16 kellene a kártya miatt gondolom
-jó hűtése legyen az alaplapnak lehetőség szerint
-késöbb lehet lesz video kari csere, illetve proci és ram is, így jó ha van támogatás feljebbi kategoriákhoz is főleg fsb-re gondolok itt
-raid támogatás sem kellRemélem ezekből már el lehet indulni, és tudtok segíteni. Asust vagy msi-ket nézelődtem, illetve talán még giga, de utóbbi kissé drágább, és azt hallottam jobben melegszenek, de ebben nem vagyok biztos.
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
válasz audi100td #11977 üzenetére
Elhiszem, 3 éve építettem az előző gépem, lapok terén nem vagyok anniyra jártas mostanság. Mondjuk én jókat hallottam a p5q kategóriáról pl, illetve a p5k-ról. azért várok, hátha sus terén tud valaki valamit, de ezek a gigák nem rosszak ám. MSI téren mi a helyzet? mit tudsz mondani?
-
czanga
őstag
Nézelődtem, olvasgattam.
Ki is választottam kettőt a gigák közül. EP43-DS3 és az EP45-DS3. Utóbbiban van crossfire támogatás, EP43-ban nincs. Kérdésem az lenne, hogy ha e fölött elsiklunk, tekintve, hogy a felhasználónak(nekem) erre a funkcióra nincs szükségem, akkor mik a külömbségek még ami fontos? (ha van egyálltalán lényegi különbség a EP45 számlájára írható plusz 4-5 ezer forinton túl)
Illetve arra lennék még kiváncsi tapasztalataitok alapján, hogy ezek az alaplapok mennyire melegszenek normál felhasználás, és játék vagy hasonló erős megeröltetés mellett?
Előre is köszönöm a segítséget! -
czanga
őstag
válasz audi100td #11987 üzenetére
E kettő közül meik lenne a jobb?
Gigabyte GA-EP43C-DS3 - ebben már van ddr3 kezelés, és ddr2 is emellett... 6db slotGigabyte GA-EP43-DS3 - ebben csak ddr2 van
Jelen állás szerint 2x2giga kingmax 800-as ddr2 kerülne bele, ellenben a késöbbeikben lenne egy kis változtatás. A kérdésem az lenne, hogy mennyire működő képes az a hibrid megoldás a memóriák terén?
-
czanga
őstag
válasz czanga #12005 üzenetére
lletve van még egy dolog ami aggaszt. A giga holnapja nem nyújt épp kielégítő információt jelenleg, éppenséggel a PCI-Express slot-ot illetően.
Gigabyte GA-EP43C-DS3 - PCI-Express x16 szerepel
Gigabyte GA-EP43-DS3 - PCI-Express (2.0) x16 szerepel
Miben különbözik a kettő, vagy rosszul szerepel és tök ugyanaz a vga slot a két lapon?
-
czanga
őstag
Megvan minden! Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
Holnap lesz az összeállítás, és ezzel kapcsolatban lenne egy utolsó kérdésem... szerintetek számithatok valami inkompatibilitási (nehéz szó) problémára, vagy összeakadásra, stb az összeválogatott dolgokat tekintve, illetve ha a giga lapomon bios frisítésre kerülne a sor (mert elméletben ez kell a proci kezeléséhez) és valami probléma lesz, akkor a giga féle "dual bios" segíteni fog, visszaállítani a régi biost?konfig:
-e5200
-gigabyte ep43-ds3
-sapphire radeon hd4830 512mb
-2x2giga kingmax ddr2 800MHz (KLDE88F-B8KU5 NHUS)
-chieftec 450-es tápBocsi a sok kérdésért, csak bennem van, hogy végre megvan minden holnap, és erre mikor összerakom kiderül, hogy valami nem kerek... na akkor lennék idegbeteg...
-
czanga
őstag
Sziasztok.
Hezitálás után, inkább úgy gondoltuk, hogy használt s775-ös gép helyett egy 1155-ös rendszer építűnk egy családtagunknak.
Az alapelv az lenne, hogy régebbi flight simulator-t futtasson, néhai kevés video vágás előfordulhat, illetve álltalános használat... így egy dual core d540 kerülne bele, 4 giga ddr3 társaságában, és egy használt radeon 4850.
Sata 3 nem teljesen fontos. USB 3.0 egyálltalán nem kell, se semmi felesleegs sallang úgymond. Tuning biztosan nem lesz. A chipset nyílván legyen normális.
Késöbbiekben egy i3, max i5 is bele kerülhetne.Jómagam gigabyte párti vagyok, de bármi szóba jöhet. 20k (azt be sem merem írni, hogy 15-16k alatt/környékén ) alatti kategóriát céloztuk meg, ehhez kérném a segítségeteket. Olvastam, hogy az AsRock feltörekvőben van, illetve, pont, hogy a Giga lapokkal vannak gondok. Érdekelhet a 20-25k közti határ is akár, de ez úgymond csak B tervként.
üdv:
-
czanga
őstag
válasz Hunork #30276 üzenetére
Igen, tényleg elírtam véletlen. Nagyon köszönöm a segítséget, akkor erre fogok vadászni.
kieg:
Ahogy nézem ez a lap mATX méret. Ami nem gond, de alaplapi 3 pines csati ventilátornak ahogy nézem nincs sajnos 1 sem, (talán 1 van). illetve egy Freezer 7 pro rev kettő vajon elférne egy felső tápos ház esetében, úgy, a hátsó venti hely fele fújjon?[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
Sziasztok.
AMD-s lapon gondolkozunk egy nagyon olcsó, de teljesen átlagos felhasználásra jó gép összeállításához. APU-t tennénk bele, valami integrált radeonnal.
Teljesen alap felhasználásra lenne. Proci sincs még választva, de foglalat alapján majd nézünk valamit, ha kiindulunk az alaplapból.
Bármilyen márka szóbajöhet.
Elöre is köszönöm!
-
czanga
őstag
-
czanga
őstag
Minden tiszteletem mellett, de elbeszélünk úgy érzem egymás mellett, vagy nem voltam elég konkrét. Nos, a gép olyasvalakinek lesz, aki a clondike kártyajátékon, és netezésen (esetleges szövegszerkesztés) túl aligha csinálna valamit a géppel, így azthiszem az A6-os proci kissé túlzó. A4-et néztem amúgy, FM1-es lappal.
Ez túl kevés lenne hozzá?
Másrészről, lehet magamnak is kellene alaplapot és procit, illetve memóriát vegyek, mivel a jelenlegi E5200 dual core, szerintem kevés a radeon 4830-am mellé.
-
czanga
őstag
750k és phenom II 965BE közt vaciláltam, és sokan azt ajánlották, hogy inkább a phenom II legyen, mert jóval erősebb. Még nem vettem semmit, mert szerintem a 750k is ugyanolyan jó lenne, de ajánlanátok nekem egy AM3-as tokozású lapot 18k alatt?
(AM3+ procik belemennek majd AM3-as lapba? )Tuning csak talán lenne bármelyik proci esetében. Egy 7770-et kellene meghajtson, és talán késöbb egy VGA váltás után sem lenne rossz ha bírná szuflával.
A gép kizárólagosan játékra lesz használva, az is csak hetente pár alkalommal.
-
czanga
őstag
válasz bluyoo #48757 üzenetére
Úgy gondoltam, fullHD-re, kompromisszumok mellé 40000-t áldoznék proci+lap párosra. A 7770 már megvan.
Namost anno E5200 és 4830 párosnál mondtam azt, hogy ahh, majd úgyis fejlesztek. A napokban adtam el a konfigot.
Minden esetre szívesen meghallgatom mi lenne a következő szint amit érdemes venni egy FX procival megtámogatva.[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
válasz Rypejakten #48766 üzenetére
Tehét ha ezt választom, akkor semmi érelme a 760K-ra várni, hacsak nem esik azzal együtt a 750k ára...
FX szintű procik pedig nem érkeznek gondolom (kb soha) FM2 alá.[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
AM3+ (FX 6300-as proci) mellé van olyan ajánlott alaplap amely szinte teljesen fekete? Fehér még lehet, vagy ezüst benne, vagy szürke.
Amennyiben nem , mert nincs az AsRock meg annyira nem ajánlott ?? , illetve csak két év gari van rá, akkor marad az ajánlott Asus M5A97 R 2.0
-
czanga
őstag
válasz bluyoo #48827 üzenetére
Azért abban erősíts meg, hogy mivel tuningolni még életemben nem tuningoltam, ha picit meghúzom majd segítséggel az FX 6300-at , arra a sima is elég? - vagy abszolút nem ajánlott? az ajánlásban a kis tuningra ajánlott lapok közt szerepel, de nem tudom mennyit takar a kis tuning egy 3500MHz-es FX procin, bár ez nem feltétlen tartozik a topoc tárgyához.
-
czanga
őstag
Sziasztok.
Tanácsotokra rendeltem egy Asus M5A97 R 2.0-t. Namármost ennek barna, vagy fekete a nyáklapja? A küllem is lényeges, mert arra is rámennék.
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
válasz czanga #49102 üzenetére
Továbbá az is érdekelne, hogy az Asrock 970 Extreme3 R2.0-ra iponban 3év gari van, míg hardverkerben pl csak kettő, és a legtöbb más helyen is kettő. Hogy van ez?
Trebron09
Köszönöm szépen!!! Ahogy nézem a fent említett Asrock is az Asus m5a97 r2.0-hoz hasonlóan barna PCB-vel jön, és az Asus sokkal ajánlottabb továbbra is gondolom.
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
Sziasztok.
Nem feltétlen leszek egyszerű eset, de remélem tudtok segíteni. Nagyon rég nem változott semmi a gépben, de VGA lecserélése után eldöntöttem, hogy ideje váltani sokmindenben.Kitöltöttem ami fontos:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
25-40.000. Tudom, tág határok ezek, de a nekem megfelelőt szeretném megtalálni.2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 5 1600 AF, 16GB ram (ebből gondolom 3200 kell majd), Ház: Thermaltake J21 TG,
Corcair CX-400 400W, SSD, proci hűtő: AMD Wraith PRISM és a sallangok3. Milyen méretű lapot szeretnél?
mATX, vagy ATX4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
A VGA alá be kellene férnie egy nyáklap vékonyságú AverMedia capture card-nak. Úgy, hogy
ne akadályozza a VGA szellőzését, ami egy Sapphire RX 570 Pulse ITX5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP)?
DVGA ás már meg is van RX570, és jelenleg DVI a kimenet6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nehéz kérdés. 2013-ban vettem egy FX-6300-at és hozzá egy akkoriban nagyon jónak számító lapot (m5a97 evo r2.0) azzal, hogy majd lesz tuning is biztos. Nem értek hozzá, így sosem volt, egészen 1 hónappal ezelöttig, mikor jóbarát segített, és 4,2-n üzemel most, atom stabilan. Sajnos még ez sem elég. Kevés már ez a proci, szóval a váltás után már nem tudom lesz e értelme húzni, mert óriási difit várok tőle. Ami eszembe jutott annyi, hogy olyasmit állítani ami hasznos. Fix órajel akár, akár nagyon picit magasabb, ha van értelme. (Ryzen 2600 szintre pl)7. Használt, vagy új alaplap?
Használt lenne megbízható sok garival akkor jöhet, de alapvetően új.8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Füstszürke üveg oldallapos ház miatt már érdekes a design is, így főleg a főként fekete / szürke vonal fele hajlok, hogy ha világít rajta esetleg akármi, bármilyen színt használhassak.+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
Esélytelen.Két kinézett lap van jelenleg, szigorúan támpontnak:
B450 Aorus Elite vagy B450 Tomahawk MAX[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
válasz palfitom #95064 üzenetére
Nagyon koszonom!
R5 3600 anyagilag nem fer bele, plusz ha jol gondolom RX 570 melle mar talan feleslegesen eros is lenne, de nem vagyok benne biztos. Lehet badarsag. 1080p/60Hz-en jatszom. Ez sem fog valtozni egy darabig. Warzone low beallitasokon, PUBG Lite sznten low, es neha 1-1 AAA single player game.
Mas alaplap lenne ami szoba johet? Vilagitas nem fontos, csak a sotet design-t reszesitenem elonyben. Ahogy ismerem magam mire proci cserere kerulne a sor addigra mar platform csere lesz a jovoben. Viszont ha az AF nem jo valasztas (mert teszem azt FX utan nem lenne nagy lepes), akkor kerdezoskodok a procis topicban is.
-
czanga
őstag
válasz palfitom #95067 üzenetére
Az a Fatality Gaming K4-es lap tetszik. Ugyanitt talaltam Tomahawk Max-bol felbontott ujat 3 ev garival, a kozt es e kozt fogok donteni.
A K4 fogadna kesobb erosebb/ujabb procit es VRM kerdesben milyen a tuning potencialja, biosa milyen a Tomahawk-hoz kepest?Koszonom mindenkinek meg egyszer!
-
czanga
őstag
Mivel ez nem válasz, ezért inkább új HSZ-t írtam. Nézelődtem, olvasgattam.
Proci az 1600 AF marad, memória terén is kaptam tippel, Crucial 3200-as 16GB-os KIT lesz.
GPU marad az RX 570, de ahogy néztem a választott procihoz jóval komolyabb is választható, így később ez még lehet bővítési felületet ad számomra.Proci játékra egy ideig tökéletes lesz, de nem vetem el sem ennek a procinak a minimális húzását, sem a késöbbi proci cserét. Sosem lehet tudni mondjuk 3 év múlva mi lesz. Azon is csodálkozom, hogy FX-et csak most cserélem le.
Audio része a boardoknak még előjött, mivel _nagyon_ hobby LEGO streamer vagyok, és panaszkodtak már arra a maroknyi nézőim közül páran, hogy a HyperX Cloud fejhallgatóm mikrofonja halk, és pici sercegés is van. Utóbbi inkább engem zavar. Nem tudom ezen segítene egy jobb audióval rendelkező alaplap. Jelenlegi Asus lapomban is valami egyszerűbb Realtek® ALC892 van azthiszem. Lehet ez segítene, vagy lehet Mikrofon csere és DAC hozzá, vagy ami kell.
(Továbbá az FX proci nem bírta már azt, ha játszom és streamelném is azt egyben.)Amik versenyben vannak most:
1, MSI B450 Tomahawk Max (találtam alzán 3 év garival felbontottat 34-ért)
2, Giga B450 Aorus Elite
3, Giga B450 Aorus Pro (ez új versenyző, mert máshol haosnló 35-6 körüli áron van, és elvileg jobb audio rész van benne, de nem tudom az nekem segítség lenne e)Ami még fontos lehet:
- 65W TDP-nél nagyobb procira nem mennék rá, mivel a házam nem a legjobb hűtésű.
- AMD Wraith PRISM hűtő mindenképpen marad, nem tervezek mást venni
- Ezzel a hűtővel volt 4,2-re húzva az FX-6300 és nem volt erős melegedés szerencsére
- Kelletlenül beismerem, hogy az "Aorus" lapok tetszenek legjobban design-ban, de igyekszem ezt elnyomni, mert ha túl rossz a lap, akkor lehet bármilyen szép[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
válasz Milka 78 #95072 üzenetére
Rendben, akkor MSI lesz, még ha nem is lesz tuning akkor is.
Zöld ufós boltban van még a "sima" Tomahawk és a Tomahawk MAX is. Utóbbi 4000 Ft-al több, és fekete rajta az összes heatsink. Azt tudom, hogy a MAX Out of the box tudja kezelni a Ryzen 3xxx szériát, de ezen kívül mi a különbség?
(ahogy látom memória kezelésben is van difi, de nem tudom ezek lényegi eltérése e, vagy mi van még amit nem veszek észre)
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
válasz Milka 78 #95074 üzenetére
Végül megrendeltem a csak kibontott "sima" B450 Tomahawk verziót. Remélem nem kőttem mellé. Ez így is overkill lesz szerintem, de meg akarom az esélyt esetleges OC-ra, CPU cserére, vagy épp VGA cserére. Jött mellé Ballistix Sport LT 3200 MHz és egy Ryzen 1600 AF. A Radeon RX 570 pedig adott volt.
Köszönöm a törelmet és a segítséget mindenkinek!
-
czanga
őstag
Sziasztok,
Gépösszerakós topicban segítettek a mesterek, így Ryzen 7 5800X3D mellé keresek alaplapot. Nagy igények nincsenek, elegendő legyen a tudása a CPU kiszolgálásához, és ATX szabvány érdekelne.
Nagyon köszönöm előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Dell notebook topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Háztartási gépek
- Xbox Series X|S
- Építő/felújító topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest