Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
válasz hibavissza #78538 üzenetére
Lassú Víz jól írta amit írt, de te ki akartad javítani. Miért is?
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Studi
veterán
válasz hibavissza #78538 üzenetére
...tehát képalkotás szempontjából 70, f5.6. Csak több fényt enged be, ezért ...
Ezt vesd össze azzal, amit írtál.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz hibavissza #78543 üzenetére
"This Micro Four Thirds camera is pictured here with a 42.5mm F1.2 lens.
Its field of view is equivalent to an 85mm lens on Full Frame, so it can be thought of as an 85mm equivalent F1.2 lens.
However, it can also be useful to understand the depth-of-field it can offer. As we've seen, it can also be thought of as an 85mm F2.4 equivalent lens."
Nem ugyanezt írtam más számokkal? De. Ennyi.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
t72killer
titán
Látom a DPR-os srácok is kikészültek a végeláthatatlan/szintén minden második(?) telihold alkalmával a fórumra törő "most ez melyik FF lencsének felel meg" nyafogástól
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Studi
veterán
válasz hibavissza #78546 üzenetére
Egy 35/2.8-hoz miért nem kell 2 stoppal alacsonyabb ISO, vagy zársebesség, mint egy 70/5.6-hoz?
-
t72killer
titán
Köszönöm, rendben van a vércukrom és a koleszterin is Anno kb 3éve, amikor beszálltam az mft-sztoriba kicsit utánaszámoltam mi-merre hány óra, azóta teljes a lelki béke.
#78547: debizony, 2FÉ. Így válik pl bizonyos esetekben a zajszint/dinamika/színvisszaadás is ekvivalenssé (pl FF ISO1600 és m43 ISO400 aktuális szenzorok esetén kb azonos eredményt ad). <- váá, nem hiszem el, h hagyom magam belerángatni
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
senior tag
N+1-szer. A fényerő nem változik. Azaz ami FF 1.2, 2.8 3.5 stb az MFT-n is ugyananyi lesz azaz az FF1.2-es obi MFT-n is 1.2-es lesz. Igen az FF-en 4-szer akkora területre koncentrálódik 4x annyi fény. Tehát mftn 1/4 felületre 1/4 fény. A gyutáv pedig 2x szorzóval számolandó. A dof pedig az szintén nagyobb lesz. Szerintem ezeket az ekvivalenciákat pe kéne tenni az MFT fórumba, ugy hogy minden egyes hozzászólásban megjelenjen ez a "lábjegyzet"
-
mikrofon
veterán
Ebben a cikkben ez a legfontosabb. Aki ezt fel tudja fogni, annak ez az állandó vita felesleges, mert itt van egyértelműen.
„In a similar way, the actual F-number always tells you the intensity of the light on each square mm of the sensor - this doesn't change with sensor size. By comparison, the equivalent aperture takes into account how many square mm of sensor you've put behind the lens.”
-
b.vr
őstag
Erre nincs jobb kifejezés: nekem linkelgetsz ekvivalenciáról kicsi huszár? Olvass már vissza ezekhez a vitákhoz
De itt nem linkelgetni kellene hanem ahogy kezdtem: megérteni. Tehát milyen beállítások mellett is lehet ekvivalens képeket csinálni m43 35/2.8 és FF 70/5.6 rendszerekkel? És mit is írt ott Lassú Víz? Na ez az."Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Studi
veterán
-
b.vr
őstag
válasz hibavissza #78552 üzenetére
Vazze ne csodálozz a stíluson, délután óta itt okoskodsz ahelyett hogy _értelemznéd_ végre a leírtakat. De leírom akkor a választ: m43 35/2.8 és FF 70/5.6, hogy azonos képet kapjunk a záridőt ugyanannyira állítjuk, az érzékenységet pedig a FF rendszerben 4x akkorára mint m43-on.
(ha csak az expozíció az érdekes és nem foglalkozunk a motion blurrel, akkor lehet a záridővel is játszani)
Ennyit írt Lassú Víz, helyesen.
Te meg ezt 6 órája képtelen vagy felfogni, sőt mát ott tartasz hogy mi nem értjük...(#78554) Studi: de ne hagyjuk már, komolyan tök rendszeresen irkál marhaságokat meg beszél mellé, aztán mindig rá lesz hagyva, persze hogy akkor folytatni fogja!
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz hibavissza #78553 üzenetére
Ezzel frankón leírod miből fakad a FF lapka ISO előnye. Viszont mivel mindkét tepsiben egyforma réteg rizs van, a nagyobb tepsivel hatékonyabban dolgozol (ISO), de ugyanannyi ideig kell az esőn hagyni megpuhuljon.
-
b.vr
őstag
válasz hibavissza #78556 üzenetére
hehe, szerinted mire írtam hogy nekem linkeled ezt kicsi huszár? Csak azt sem voltál hajlandó megérteni. Hát "csak" arra hogy pl. a legutóbbi ilyen vitánál is _én_ hoztam az ekvivalenciáról a cikket. Most mit olvassak akkor el?
De akkor legyen ez tiszta: szerinted nem akkor lesz a kétféle rendszerrel készült kép (m43-on 35/2.8 és FF 70/5.6) azonos, ha a záridőt ugyanannyira állítjuk, az érzékenységet pedig a FF rendszerben 4x akkorára mint m43-on? Szerinted mást mond akár csak az általad linkelt cikk? Még táblázatok is vannak benne[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz hibavissza #78556 üzenetére
Számon kéred rajtunk a cikk elolvasását, aminek a 4. oldalán az Equivalent exposures fejezetében le van írva amit állítunk.
Innentől kezdve feladom, csatlakozom Studihoz.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
konyi79
addikt
válasz hibavissza #78563 üzenetére
Ezt most jól kitekerted.
Nem, csak annyit elb@xtunk 2 tepsi rizst.
De még pálimkát főzhetünk belőle. Attól béke lesz. -
mikrofon
veterán
Az első bekezdésed igaz (a többi része a HSZ-nek nem érdekel) De ennek semmi köze az F számokhoz.
Az F szám kifejezi, hogy felületarányosan mennyi fény érkezik, azaz mennyi a fény sűrűsége felületre vetítve. Tehát, ha kisebb vagy nagyobb felületre érkezik, valóban több vagy kevesebb fonton gerjeszti az érzékelőt és indukál benne elektromos feszültséget. De attól még az F érték ugyan akkora marad.Tehát valójában az F értéket úgy kell venni, mint egy ND szűrőt, azaz az objektíven nem jut át valamennyi foton egységnyi TERÜLETRE értelmezve. ND szűrő sötétítő hatása sem függ attól, hogy mekkora érzékelő elé vagy mekkora obi elé rakod. (kivéve, ha nem takarja be a teljes felületet....)
De egyszerűen, ha nem tudod megérteni ne is próbálkozz vele. Tanuld meg!
Komolyan mondom jobban gerjeszted a népet, mint a fotonok, a filmet a második világháború alatt.....
esőgyűjtés: valóban több vizet gyűjtesz nagyobb tepsivel, de attól még az eső felületre vetített sűrűsége nem növekszik.... Mert az F érték nem a fotonok számát jelenit, hanem annak sűrűséget!!!!
fluxuskondenzátor-t is hozhatnád példának, mert több köze van hozzá mint neked, merthogy a Fluxus az pont sűrűséget jelöl (mondjuk: adott felületen áthaladó merőleges mágneses indukcióvonalak száma). Ebben az esetben ez lehetne mondjuk adott felületen átjutó fotonok száma. Jah és még "F" betűvel is kezdődik.
"a fizika velem van" - (Jon Turteltaub) A varázslótanonc - 2010
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
Nagyon lassan írok most, hogy mindketten megértsük.
Volt egy felvetés, miszerint a 35/2.8 obi:
"tehát képalkotás szempontjából 70, f5.6. Csak több fényt enged be, ezért négyszer alacsonybb ISO-ra vagy négyszer gyorsabb záridőre van szükséged. " - Lassú VízErre írtál egy zöldséget: "Lehet, hogy beengedi, de az érzékelőig nem jut el. Ahhoz focal reducer kell.
Szóval, látószög feleződik a dof duplája lesz a fényhasznosítás meg durván negyede, mintha ugyan ezt egy ff vázra tekernéd."Ámde a gondolatmenetből kifelejtetted azt, hogy a képterület megvilágítása a peremsötétedéstől eltekintve egyenletes. Így ha a 35/2.8 objektív négyszer annyi fényt ereszt át, mint egy 70/5.6, akkor hiába vész el a FF képterület szélére, m43 érzékelő területén kívülre eső fény, az m43 szenzor felületén attól még ugyanúgy négyszeres lesz a megvilágítás, tehát igaz Lassú Víz állítása, miszerint négyszeres (két F-stop) záridőt, vagy negyedakkora (szintén két F-stop) érzékenységet kell használni.
Átfordítom a tepsis hasonlatra: a helyes expozíció nem azt jelenti, hogy a tepsiddel összegyűjtesz 1 l vizet. A helyes expozíció azt jelenti, hogy a tepsijeidben egyenletesen 2 centi vizet gyűjtesz össze. Így viszont teljesen mindegy, hogy azonos esőzés mellett 20x20-as, vagy 40x40-es a tepsid. Viszont ha négyszer annyira esik az eső, akkor a 20x20-as tepsidben is negyedannyi idő alatt fog összegyűlni a 2 centi vízmennyiség.
-
Lassú Víz
addikt
válasz hibavissza #78743 üzenetére
Vegyél egy FF gépet, és légy vele boldog. Csak kérlek hagyj minket hülyén meghalni!
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
t72killer
titán
"Mielőtt bv.r agyvérzést kap: ígérem nem írok többet a témában " - nem csak ő fog... most őszintén, miajóéletnek kell 200hsz mélyéről újra előásni a témát?
"Nem fogok itt tanárbácsisat játszani" - ezt a féloldalnyi zagyvaság megalkotása előtt kellett volna átgondolni. Sztem nézz vissza pár használható fizikaórát, a topicot meg hagy békén légyszives
Szerk: látom időközben mások is hasonló következtetésre jutottak. Hasonlóképp javaslom egy a7 beszerzését és az eredmények KÜLÖN TOPICBA postolását.
[ Szerkesztve ]
-
kátú
őstag
hát ezen már én is sírva röhögtem komolyan én elhiszem, hogy te értesz hozzá, de szerintem itt senkinek nincs szüksége az általad kiszámolt ekv. fénymennyiségre, mert nagyon jól írták előtted, attól, hogy kisebb a szenzor ugyan annyi a fény, a tepsis is jó, csak te rosszul érted, mert egyenlő mennyiségű nem ugyan annyi mennyiségű esőnek kell lennie
MÁS: ki milyen külső vakut használ Panasonic-on?
[ Szerkesztve ]
It still works!
-
Studi
veterán
Nem tudom, hogy tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak megjátszod a dolgot. Gyanítom, hogy az utóbbi, mert elég módszeresen beszélsz mindig másról, és másról, amikor megcáfoljuk a mondanivalódat, ahelyett, hogy értelmeznéd, amit írunk.
Elolvastam végig a threadet, mivel te indítottad a hülyeséget, elég jól lokalizálható az eleje. Senki nem beszélt jel-zaj viszonyról. Érzékenység-blende-záridő hármasról volt szó, és erre vonatkozóan mondtál baromságot. Nem tudom, miért érzed fontosnak, hogy tovább csűrd-csavard a kérdést, nem lesz ettől igazad. -
HÁZIGAZDA
Ez az a pont, amikor én is szólok: amit rendre itt művelsz (és t72killer is többször leverte ezt a lécet), lassan kimeríti a flood és topikrombolás fogalmát. Megkérlek nyomatékosan, hogy csak minden ötödik hozzászólásodat küldd el, hadd álljon vissza az egészséges user/komment arány.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Studi
veterán
válasz hibavissza #82746 üzenetére
Fasza! Találtál valami listát, hogy melyik vázak támogatottak?
-
MrChris
nagyúr
válasz hibavissza #82748 üzenetére
Lehet újra gradelni a rawokat.
Tulajdonképpen ezért van meg minden rawom, a felgyűlt tapasztalat és jobb hardver, szoftverek miatt a 6-8 éves képekből általában jobbat tudok készíteni. Viszont a G7 előtti vázak úgy látom kimaradtak. -
madgie
titán
válasz hibavissza #82751 üzenetére
Röhögni fogsz, pepecselős képekhez most az iPad Pro-val ismerkedek (a régebbi, egész jó áron lehetett venni a Hardverapróról), eszméletlen jó a cerkával az Affinity-ben mókolni. Nagyon precíz, kényelmes, nekem a PC-hez van Wacom cerkám, na azt viszont nem csípem, sokkal jobb most, hogy közvetlenül a kijelzőn maszatol az ember
-
válasz hibavissza #82746 üzenetére
Lehet itt az ideje eladni az e-pl5-öt, és venni egy Panát Kezdem unni a sárgás füvet, lila/kiégett pirosat meg a többit.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
MrChris
nagyúr
válasz hibavissza #82751 üzenetére
Most sokat nyüstöltem pár képem ezekkel az új színprofilokkal és végül szinte pont olyat köpött ki mint előzőleg nélküle. Ami amúgy jó.
Viszont a csúcsfényekkel szerintem csal az adobe. Viszonylag kicsi dinamikával jeleníti meg a képet, majd a highlights csúszkát lehúzva majdnem a végére lesz olyan a csúcsfény mint pl a silkyben alap megjelenítéskor. Egyáltalán mi alapján dönti el, hogy kiindulásként a dinamika teteje hol bukjon fehérbe? Így könnyű aztamindenit mit visszahúz csúszkát csinálni. -
válasz hibavissza #82759 üzenetére
Az idő 90%-ban egy Pana 14-45 van a gépen, szóval nem hinném, hogy ezzel lenne a gond. Két hete is pont emiatt morogtam, barátnőmmel kimentünk sétálni Hűvösvölgybe, lőttem pár képet, otthon meg vért izzadtam a RAW-ből, ezt egy Pana 20/1.7-tel. Igazából valahogy sosem tudom rendesen beállítani a színeket, ha sok a zöld a képen, ilyenkor elmászik az ég színe is.
-
válasz hibavissza #82764 üzenetére
Dobtam fel RAW-ot meg OOC JPEG-et. Itt pl. indokolatlanul sárga a bokorzat, de legalább az ég jó színű.
-
MrChris
nagyúr
válasz hibavissza #82776 üzenetére
Huh hát ez most megijesztett, elég vad lett. Szerintem Panával se lenne probléma ilyet összehozni
weiss: Azért lehet azon a képen segíteni, legalábbis az én ízlésemnek ez már megfelel. Szerintem igazi nyári sziporkázó napsütés, kék éggel, változatos zölddel amit már megkoptatott a meleg. Persze lehet még rajta reszelni.
csurgoi: Ez mitől lenne ennyire váz függő? Szerinted attól hogy picivel nagyobb lesz a szenzor és pl nikon felirat van rajta akkor minden jobb lesz? Jobban megválogatja a színeket? Abban a raw képben minden infó benne van. A szenzor képessége lefedi azt a nagy dinamikát amire még egy ilyen telibe sütött napon is szükség lehet. Csak az a kérdés mit tudsz vele kezdeni, ismered e eléggé mit hogyan kell.
Nemtom mi kifogásod van a videójával szemben, szinte az összes Canon, Nikon, Pentax, Sony is ilyen fos interpolált, majrés FHD videót készít. Itt próbálgathatod, és lehet csodálkozni, hogy egyik színesebben majrézik a másiknál és ugyan olyan hergya az élessége. Kb egy kezemen meg tudom számolni melyik váz tud közel valódi fhd-t.[ Szerkesztve ]
-
válasz hibavissza #82778 üzenetére
Nem, nem ez volt. Nem fogom leírni még egyszer.
-
csurgoi
aktív tag
válasz hibavissza #82954 üzenetére
Kicsit konkrétabban megfogalmaznád az EXIF adatokból kiolvasott szarvashibáimat.
Mert így a "csak" kategóriába tudom sorolni.
Képkompozíciós hibákat ne írj, mert az tényleg nem az erősségem, hanem konkrét beállítási, technikai analfabetizmust, ahogy te fogalmazol!!!https://500px.com/stevetailor https://www.flickr.com/photos/128564341@N08/
-
ati3x
senior tag
válasz hibavissza #82976 üzenetére
Mondok egy egyszerű példát. Nézegetem az EM5-ból kieső fotókat. (jpg) valami nem faja. A GM1-esemből kieső jpgk sokkal jobbak.. Kb fél órája jöttem rá, hogy a curve teljesen el van állítva. Egyszer régebben szórakoztam vele... Tehát van nálam is user error rendesen...
-
madgie
titán
válasz hibavissza #83308 üzenetére
Minek a szenzorstabi, ha egy kivételével az összes zoomukban ott az OIS? Házivideóra úgyis a zoom való, profi videónál meg nem IBIS-szel szokás nyomulni, aláraknak egy Moza Air-t és sokkal jobban kivasalja a képet mozgás közben.
Azt mondjuk megértem, ha valakinek fotóra, fixekhez kell, vagyis dehogy értem meg, csak elfogadom
Amúgy a legutolsó, filléres, műanyag 16-50 kitben is ilyen optikai stabi van, szóval nem hiszem, hogy különösebben rácuppannának az IBIS-re.
-
madgie
titán
válasz hibavissza #83312 üzenetére
Napjaink videósa alvás közben is két szót mormol: warp stabilizer
-
titán
válasz hibavissza #83412 üzenetére
Szigetelést biztos ne keress ennyiért. EM5 a barátod. Az ára nem a barátod.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Royo85
tag
válasz hibavissza #83524 üzenetére
Azért az a Fuji, Sony irány nem egy olcsó játék!
-
Mercutio_
félisten
válasz hibavissza #83524 üzenetére
Fuji topicban többen kérdezték már, ott leírta.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
MrChris
nagyúr
válasz hibavissza #83571 üzenetére
Így fogok tenni! Kipróbálom.
-
bakosgabor57
őstag
válasz hibavissza #83659 üzenetére
Kösz a tanácsokat mindenkinek.
Ma az e-shutterrel csináltam néhány képet és szerintem javult az élesség. -
topikk
senior tag
válasz hibavissza #83675 üzenetére
-
xXxian
senior tag
Akkor ezt jól megszívtam, benyeltem a marketing bullshit-et.
Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)
-
Studi
veterán
Biztosan nem szigetelt, de ettől még nem feltétlen kell egyből belemennie a fröccsenő víznek, rácsöpögő esőnek. De hosszabb távon nem feltétlen fog jó kondinak örvendeni ilyen körülmények között. Én is fotóztam G5-el durva esőkben, aztán csak letöröltem, betettem a kabát alá, nem lett baja. De a gombokon, kezelőszerveken azért érezni, hogy itt szigetelésről nincs szó.
-
jjeahh
nagyúr
válasz hibavissza #83680 üzenetére
Ezzel az a gond, hogy drágább mint a g3 . Ami amúgy már nincs meg, nemrég megváltam tőle
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
bakosgabor57
őstag
válasz hibavissza #83773 üzenetére
Kerülöm a mechanikus zár használatát, ritka az olyan körülmény, amikor ne tudnám az e-shuttert használni.
-
b.vr
őstag
-
b.vr
őstag
válasz hibavissza #83902 üzenetére
De te itt valami egész másról értekezel, ráadásul coelho-i magasságokban.
Amúgy tessék, direkt kerestem Thorsten Overgaard-tól is olyan videót amiben utómunkáról van szó, [itt] van pl. ez a beszélgetése, csak simán beletekergetéssel keresgéltem 26 perc környékén beszélnek az élesítés technikai részéről. Természetesen ők is foglalkoznak ezzel. Igen, más is van a világon. Csak éppen igen, most nem másról volt szó.
-
Golota
aktív tag
válasz hibavissza #83902 üzenetére
Én ugyan csak egy kezdö vagyok, de erröl az a véleményem, hogy teljesen más a scope, amiröl beszélsz. Igazad van, az élesítés csak egy eszköz. Mi most ennek az eszköznek a hatékonyságáról, konkrétan a Silky és a LR/PS eszközének a hatékonyságáról beszélgettünk. Nem közelítettük holisztikusan a kérdéskört.
-
theporcupine
tag
válasz hibavissza #84020 üzenetére
A GH5 firmware frissítéssel együtt jelentették be az app frissítést, így az van benne.
What's New
[Newly added features in Panasonic Image App 1.10.3]
Now compatible with DC-GH5 (Firmware Version 2.0).https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
b.vr
őstag
válasz hibavissza #84070 üzenetére
"Az én 45-ösöm 5 méternél távolabbi célra nem igazán akart fókuszálni nyitott blendével (f4 alatt)"
Na, ez legalább egy állítás.
De erre meg azt tudom mondani hogy én meg ilyet nem tapasztaltam. Most akkor volt a tiéd, meg valaki másé aki gariban vissza is vitte, csak aztán nem tudjuk mi lett a dologból.
Így azért viszont kicsit korai lenne még általános típushibáról beszélni, szerintem ezt megállapíthatjuk, nem?"Oscar bácsi meg nem gyütt"
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest