- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz
Lex Icon #58348 üzenetére
Ezen az oldalon van a feltételes mód, de igen megszoktam már, hogy az államkincstár nem írja le kétszer ugyanazt ugyanúgy a saját felületein.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
aujjobba #58345 üzenetére
Nem tudom, honnan idézted, de a 2026/X-ben ez van:
A Kibocsátó a Magyar Államkincstár útján, a Magyar Államkincstár ügyfélfogadási rendje szerinti napokon vételi (visszavásárlási) árfolyamot jegyez a Prémium Euró Magyar Állampapírra, így a Magyar Államkincstár üzletszabályzatában, leírtak szerint eladhatóak a Prémium Euró Magyar Állampapírok a lejáratot megelőzően.
Nincs feltételes mód.
-
aujjobba
addikt
Valami olyasmi rémlik, hogy vissza nem váltja, de visszavásárolja, erre vásárlási árat jegyez.
Nézd tovább a doksit.Lehet tévedek, de nézd meg jobban.
’A Magyar Államkincstár meghatározott feltételek mellett napi vételi árfolyamot jegyez a Prémium Euró Magyar Állampapír sorozataira, így azok a lejáratot megelőzően a Magyar Államkincstár üzletszabályzatában leírtak szerint eladhatóak.’
-
Ra3
őstag
válasz
axioma #58325 üzenetére
Eddig gondolkodtam a PEMÁP-on, de ez eléggé dealbreaker:
Törlesztés, visszavásárlás
A Prémium Euró Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Euró
Magyar Állampapír névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.
Jól értem ugye hogy ebből nincs idő előtt kiszállás, vagy van rá valami lájfhekk? -
sss
őstag
Próbált esetleg valaki tegnap este/ma Ersténél állampapírt vásárolni?
Random hibákat kapok vásárláskor/átvezetéskor. -
vnorbi
aktív tag
válasz
Simulacrum #58335 üzenetére
Lehet utalni közvetlenül bróker számlára is, de ha szabályosan csinálod, azaz nem blöffölöd be, hogy természetes személy fizetési számlája a cél számla, akkor levonják a 0,3%-os (max 6000 Ft) illetéket.
A devizás gyűjtőszámla biztos nem természetes személyé, a forintos egyedi számlaszámokról pedig nem tudom, hogy fizetési számlának számítanak-e (én erre bepróbálkoznék).
-
Drizzt
nagyúr
válasz
PredatorZoli #58340 üzenetére
Nem vagy a tulajdonosa semminek a vesting napjáig. A vesting napján megkapod a részvényt, addig nulla részvényed van és egy kötelezvényed, hogy részvényt kapj a vesting napján. Ha a vesting előtt válnál a tulajdonossá, akkor adózni is már akkor kellene.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
PredatorZoli #58338 üzenetére
Igen, de az jó eséllyel a részvény akkori tulajdonosához megy, azaz esetemben a munkaadómhoz. El lehet ettől valamilyen formában térni, de nálunk ilyen szerintem nincs.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Moleman #58336 üzenetére
Hat, nekem nem volt valasztas, mert munkahelyi sajat reszveny "ajandek". Illetve egy volt, mondhattam volna, hogy nem kell, de akkor nem kapok cserebe semmit. A cegnek meg osztalekfizeto reszvenye van. Akkor tuti nem lesz osztalek fizetes adozasi problemam, ha vesting napjan el is adom. Adozasilag mindenkeppen az a legegyszerubb forgatokonyv.
-
Moleman
addikt
válasz
Drizzt #58331 üzenetére
Nekem Ausztriában adtak/kértek egy papírt, amit ki kellett töltetnem a magyar NAV-nál, aztán visszavinni, így valutakülföldi lettem, nincs osztrák kamatadó, kamatfizetéskor megkapom a bruttót, csak Magyarországon kell adózni utána. Cserébe állambácsi rálát az osztrák számlámra is.
Nem akartam szórakozni adóbevallásokkal, direkt nem osztalékfizető ETF-eket választottam, de vagy benéztek valamit, mikor ajánlották, vagy nagyon átvertek, mert pár hónapon belül kétszer is jött osztalék, vehetek rajta 3 tálca sört. -
Simulacrum
senior tag
Sziasztok!
Államkincstárból közvetlenül Random vagy KBC értékpapírszámlára lehet utalni vagy muszáj egy banki számlaszámra először és onnan tovább?
-
axioma
veterán
válasz
Drizzt #58331 üzenetére
ez nalunk egyszerubb, vannak kollegak akik lelkesen kiszamoljak havonta [ket arfolyam is alkalmazhato, amelyik neked jobb], es leirjak 1 reszvenyre Ft-ban, csak nekem me'g nem volt ra szuksegem
en hazahozom, es diverzifikalom ugy nez ki jobbnak, persze lesz visszaveve is, igy minden mas vagy tbsz vagy magyar ceg ad rola papirt -
Lex Icon
senior tag
válasz
PredatorZoli #58329 üzenetére
javítsatok ki ha tévedek
Tévedsz. A kamatadó is SZJA. Azt a sokféle adót, ami most 15%, az mind SZJA. Érdemes lenne megnézni a törvényt, mert egyrészt fejezetenként tárgyalja a különféle bevétel típusokat, másrészt fel van sorolva, hogy az SZJA szempontjából mi minősül bevételnek, jövedelemnek, ill. adóalapnak.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
axioma #58330 üzenetére
En is elegge tanacstalan vagyok, hogy hogyan kell majd adoznom rsu-t, de legalabb 1 ev meg hatravan, hogy elesedjen ez a kerdes. En ugy tudom vestingkor jovedelemado es szocho kell, raadasul negyedeves bevallast kell hozza kesziteni, nem eleg az eves. A jovedelemado alapjahoz nem tudom milyen usd arfolyamot kell hasznalni, talan az aznapi Mnb kozepet. Ha megtartja az ember a reszvenyt, akkor ugy tudom akkor kell adozni, ha dragabban adod el, mint amikor vestelodott, akkor az arkulonbseg utan kell arfolyamnyereseg adot fizetni. Meg van valami speci nyomtatvany, amit az Usa-val kell kitolteni/szerzodni. Nevere nem emlekszem sajnos. Nekem osztalekfizeto reszvenyem van, az osztalek utan van a legfurabb helyzet, nalunk valami olyat magyaraztak, hogy azt Usa/Magyarorszag fele is kell adozni, de aztan valamelyiket vissza lehet igenyelni.
-
axioma
veterán
válasz
PredatorZoli #58329 üzenetére
Jaaa, azt hittem ez csak a vest-elodesnel, amikor a toket ugymond megkapom. Bar mind1, mert gondolom a bevallashoz adnak igazolast. Megnezem akkor az szja-t is, foleg ha a gyerekeknek az is szja-mentes [18-25 kozott], ugyis igazabol nekik gyulik, lehetne az o nevukon.
Van RC-nel plusz rendelkezo hozzarendelesi lehetoseg?Nagyon koszi mindenkinek a segitsegeket, olvasok is mint lathato, de a rendszert nehez atlatni, az sok segitseg hogy miket ne'zzek me'g.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
axioma #58328 üzenetére
javítsatok ki ha tévedek, de kamatadó az a bankbetétnél (és talán még a befektetési alapoknál?) van. Az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteknél, mint kötvények, részvények, stb, ott ugye jövedelem adó van, vagyis SZJA, szocho, stb. Állampapírnál azért nem kell jövedelemadót fizetni, mert 2019 óta bevezették, hogy a magyar állampapír nem minősül jövedelemnek. Ha nincs jövedelem, akkor meg nincs adó.
ha TBSZ-re teszed akkor meg azért kell, mert a tbsz szabályai lépnek életbe ha feltöröd, vagyis az azon keletkezett tőkenövekmény után egységesen forrásától függetlenül adózni kell még ha állampapír is. -
axioma
veterán
válasz
nort_on #58327 üzenetére
Koszi, kamatadot kiolvastam, de nem kell arfolyam-nyereseg utan is fizetni? Vagy a 'kamatado' elnevezes nem a konkret kamat nevu penzugyi tetel, hanem a teljes tokejovedelem adojat fedi? Mert akkor ertenem.
@Mercutio_: mak van (hitelkartya-jatek ment sokaig), ott terveztem, az ep-szamla szenvedesem mas befektetesek miatt erdekes. Eddig inkabb hitelunk volt [vmennyi maradt de kieg.kt. es onsegelyezos torlesztes, nem erdemes bolygatni], most - plane hogy nem sikerult felujitast osszeszervezni :( - kezd gyulni, egyszerre nezek minden lehetoseget. -
Mercutio_
félisten
válasz
axioma #58325 üzenetére
PEMÁP: Nem kell tbsz-re venni, a sima befektetési számládra vedd (amit az államkincstárnál nyiss meg, mivel kártyás vásárlásként a pénz "bejuttatása" ingyenes, + az eladás utáni kiutalás saját neveden lévő számlára szintén ingyenes, és nincs számlavezetési díj se.) Csak ennyi a lényeg.
-
axioma
veterán
Na tanulmanyoztam a korabban emlitett tablazatot. Ugy nez ki, hogy me'g mindig jobban jarok ha tipus szerint szetvalogatom, RC annyival jobb a dollaros cuccra, hogy nincs ertelme mashol csinalni, de a zrt-s <2M papiroknak (nem valoszinu h tobb lenne) a havi ezres kisse soknak tunik, azt akkor valamelyik elo bankkapcsolatomnal berakom (ahol engedik egyaltalan).
Olvasom a pemap leirast, de nem vilagos nekem teljesen az adozas.
1. alapbol nincs kamatado
2. de ha tbsz-rol kiveszem lehet jovedelemado
Ezzel szerintem nem hataroztak meg az adokornyezetet... tehat ha tbsz-re teszem de felbontom, akkor kamatado (is) lesz? Vagy ezt csak azert irja, mert arfolyamnyereseg utani adozas ala esik? Es akkor a nem tbsz eseten is? Van errol valahol hivatalos, de megis jobb leiras mint maga a tajekoztato ([link])? -
axioma
veterán
válasz
nort_on #58322 üzenetére
Oh, koszi, akkor van kulon euros szamla csak nem nekem kell, mert csak kozlemenyben azonositos. Annyira csak kartyaztam eddig hogy ez kiment a fejembol hogy nem sajat szamla amugy sem.
Most sztem minimalis osszeggel teszteljuk a rendszert, aztan ha jon az erdemi, akkor mar menni fog. -
nort_on
senior tag
Utalás vs kártyás vásárlás témában, a MÁK-ban a forint kártyás vásárlás és euró utalás a gyorsabb.
-
axioma
veterán
válasz
mgoogyi #58317 üzenetére
Hm, koszi, akkor lehet h az csak a zrt papir miatt volt, amihez csinaltak a tablazatot.
A pemap-hoz a kincstarban kell egy euros szamlat csinalni kulon? Vagy revolut-on levo eurot lehet kartyas vasarlassal kozvetlen pemap-ositani? Bocs a sok kezdo kerdesert, majd ha mar benne vagyok kesobb igyekszem en is infot megosztani [bar nem epitek erre mellekallast... eleg az eredeti]. -
axioma
veterán
válasz
mgoogyi #58314 üzenetére
Koszi, utanuk olvasgatok. Igaz ez majd egy honap mulva lesz eles.
RC ugy lattam valami osszehasonlitoban, hogy csak tranzaktalni olcsobb, ha inkabb csak tartom, akkor az allomanydij nem volt jo. De akkor most mar megyek es sajat szememmel megnezem hogy melyik kondilistaban mi van. Koszi! -
axioma
veterán
Termeszetesen, budapesti munkahely es magyar brutto melle ad reszvenyt egy jelentektelen kis ceg (Google). Arrol nem tehetek, hogy csak 2 fix amcsi ceg kozul valaszthatok ahova vest-elodnek a reszvenyek, utana oldjam meg ahogy akarom hogy abbol penz (es persze ado stb.) legyen.
@mgoogyi: persze, ugy ertettem, szoval a reszveny mint jovedelem utan fizetendoket en kell intezzem ezzel tisztaban vagyok, csak az a kerdes hogy hagyom reszvenyben ott de akkor nyilvan hozzajon a hozam adofizetese, vagy hazahozom usd formajaban es tbsz. Jelenleg ugy nez ki megtakaritas lesz belole, vagy ha kozben masra menne el akkor me'g mindig ugyanannyit kell "csak" leadozni.
Apropo, ha mar itt tartunk, ha sima USD szamlam van (nem ertekpapirszamla, csak usd-s szamla), akkor ott is van hozamjovedelemre (USD arfolyamnyereseg) ado? A kamatadoja nyilvan, de ez nem remlik, pedig volt egyszer par honapig egy versenynyeremenybol 1500 dolcsi a szamlamon. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
axioma #58312 üzenetére
+valszeg szocho-t is kell fizetned.
A Randomnál érdemes szerintem számlát nyitnod, ott a a német Xetra tőzsdéről euróban elérhetőek az etf-ek.
Pemáp: kötvény oldalra szerintem jó
Ehhez hasonló USD papír a "TIPS" nevű állampapír, van ilyen névvel ETF is, de ez az amcsi inflációt követi, nem az ittenit.
Van európai eurós inflációkövető etf is.
Illetve van global verzió is, ebben mindenféle országok inflációkövetős papírjai vannak. -
válasz
axioma #58312 üzenetére
Magyar adórezidens vagy? Erre vigyázz, mert egyéb esetben szimpla adócsalás (és nem itt hanem az
US-banvagyis sorry ahol épp vagy ott).Főleg a random capitalnál szoktunk venni dolgokat a fórumon, az a legolcsóbb. Ami szóbajöhet még az a KBC és esetleg az erste. A többi drága.
-
axioma
veterán
Na akkor keresztkerdes. Mondjuk azt, h a ceges reszvenyt egybol eladatom [igy csak szerzesi jellegu szja kotelezettseg lesz], es hazakuldom usd-ben, es itthon tbsz-en szeretnem ezt [addig me'g utanaolvasok hogyan, viszonylag kockazatkerulo modon de nem csak allamkotveny] befektetni. Negyedevente biztos felmilla feletti osszeg. Revolut van, ertekpapir-szamla me'g nincs.
Pemap-nak van letjogosultsaga, az atvaltas ellenere? Vagy ezzel kompatibilis usd-s papir letezik?
Szamla hol? Takarekbank olcsonak tunik, mondjatok meg miert nem jo...Raiff es Unicredit premium user vagyok, de mas bankkapcsolatunk is van, megyek en barhova [Erste van, CIB tud lenni, otp-t azert kihagynam]. -
pethYeti
addikt
válasz
nort_on #58303 üzenetére
Eddig csak MÁP+-t használtam megtakarításra de kellene emellé picivel kockázatosabb de hosszútávon mégis jobban megtérülő befektetés.
Kezdetben csak óvatosan ilyen havi 50 ezreket tennék részvénybe. Ezt érdemes így vagy inkább egyszerre nagyobb összegeket?
ETF-eknél az SP500-at szokták ajánlani ami egy biztos pont. Ezt randomon tudok venni? Ehhez dollárban kell befizetnem?
-
sajtos365
tag
válasz
pethYeti #58296 üzenetére
Az OTP eddig nem sok osztalékot fizetett, az előző 5 évben kb. 1%-ot, amik 5% körül fizetnek az nem sok van, ilyen a Telekom, Nyomda, Duna Haus, Zwack, Kulcs Soft.
Osztalék autómatikusan megérkezik, nem kell csinálni semmit.
Adózásban nem vagyok otthon, de magyar részvények osztalékára nem kell fizetni szochot, de automatikusan a bevallásban számolnak majd, ezt neked kell kijavítani. -
nort_on
senior tag
-
válasz
pethYeti #58296 üzenetére
Szóval nyitsz a randomnál egy számlát addig ok. Nyitsz egy TBSZ-t, mert érdemesebb azon tartani, akkor nem kell adózni utána... És veszel valami normálisabb ETF-et euróból. Vagy ha nagyon magyart akarsz akkor BUX etf-et (ami kb. a 4 magyar bluechip: otp, mol, telekom, richter).
Nem teljesen értem miért osztalékra mész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Riasztó topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Corsair 850W
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Update 04.25. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest