Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZo72
tag
válasz
repvez #102589 üzenetére
"Tehát nekem ez a dillemám, hogy nem látom, hogy hogy lesz nekem használhato pénzem ha beletolom részvénybe anélkül, hogy el kellene adnom"
Én csak kezdő vagyok ezen a téren de azt még talán én is értem, hogy sehogy.
ETF-et részben vagy egészben el kell adni, hogy pénzed legyen belőle.
Az ETF nem fog folyamatosan pénzt hozni (kamatot fizetni) ezért olyan pénzt kell beletenni hosszú időre (10+év), ami nem fog kelleni a közeljövőben.
(Kivéve talán az osztalékfizető részvények, de az már problémásabb eset úgy tudom.)Úgy csinálsz belőle pénzt, hogy megveszed most (esetleg évente veszel még hozzá) és eladod később részben vagy egészben, amikor a pénz kell. És azért adod el, mert azt a pénzt fel akarod használni (nyugdíjkiegészítés, lakásvásálrlás stb.).
És nem veszed újra, hiszen akkor nem volt értelme eladni... De ha marad belőle, újra be lehet fektetni másba, ami akkor éppen olcsóbb.A házas példádnál maravda.
A felesleges pénzedből nem lakóházat kell venni amiben élsz és feltétlenül kelleni fog később is, hanem pl. egy nyaralót amire nincs szükséged de befektetésnek jól lesz. (Ez az ETF.)
10év alatt remélhetőleg szépen felmegy az ára, akkor eladod és nem veszed meg újra, hiszen nincs rá szükséged, a befektetés miatt vetted. Az a cél megvalósult, így remélhetőleg több pénzed lett mint előtte.
A kivett pénz elköltöd amire akarod, ha marad még, azt újra befekteted valami másba...A folyamatosan (pl. évente) pénzt hozó befektetések azok a kamatot fizető papírok (pl. PMÁP), ahol bent marad a pénzed és fizetnek kamatot.
Ez olyan, mintha a nyaralót nem adod el de kiadod albérletbe és jön belőle a pénz
folyamatosan.
A kifizetett kamatot elvileg visszaforgathatod, hogy az a pénz is dolgozzon "következő körben" de ott is előfordul, hogy ugyanazt a papírt már nem tudod venni mert megszűnt közben, tehát másik fajtába kell befektetned. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
S-eye #102598 üzenetére
Eleve eurot utalok be. Pár eurobol már hiába tudnék venni valami olcsó papírt, a minimum jutalék az egészet elvinné így ez nem lehetséges/értelmetlen.
Leváltani meg nem fogom hogy vegyek pár darab állampapírt párszáz forint hozamért, semmi jelentősége. A gyűjtőév utolsó befizetésénél esetleg érdemes kiszámolni hogy nagyjából jól jöjjön ki és ne maradjon sok felesleg. -
S-eye
senior tag
válasz
PredatorZoli #102597 üzenetére
Miért? Abból megy az illeték?
-
S-eye
senior tag
válasz
PredatorZoli #102584 üzenetére
Megfontolom csak a WVCE-t. Gondoltam hétvégén mindkettő ugyanúgy drágábban vált.
Ha marad aprópénz a tranzakciók után, abból pmap - ot érdemes venni, vagy valami 1 eur részvényt?
-
stingy2
senior tag
válasz
repvez #102589 üzenetére
Nézd, nekem őszintén szólva "hótmindegy", hogy trollkodsz, vagy tényleg ennyire nem vagy képben. Amúgy felesleges minden hsz-ben leírnod ez az eladom, drágábban visszaveszem baromságot, már értjük, hogy nem érted.
Sztem ezen a szinten neked teljesen felesleges bármi olyan befektetéssel foglalkoznod, ami bonyolultabb, mint a bankbetét/állampapír. És ez a legőszintébb jó tanács, amit kaphatsz
Nos, én léptem ebből a "konverzésönből. -
SzGee
aktív tag
válasz
repvez #102589 üzenetére
Tehát nekem ez a dillemám, hogy nem látom, hogy hogy lesz nekem használhato pénzem ha beletolom részvénybe anélkül, hogy el kellene adnom , mert ugy csak csökken a darabszám és csak drágábbért tudom ujravenni amihez megint pénz kéne .
Ha eladod, nem veszed újra, hiszem azért adtad el, mert kell a pénz... Tényleg nem értem...
-
menpee
aktív tag
válasz
repvez #102589 üzenetére
Na én aztán nem vagyok egy nagy szakértő, így talán egy laikus keresztkérdéssel tudok csak segíteni másik szemszögből: miért akarod eladni a részvényed, hogy aztán vegyél még belőle drágábban?
Halmozod, amíg tudod, addig mindegy, hogy mennyibe kerül, mert valamit úgyis venni fogsz. Utána hagyod és a hozamból szeretnél élni.
Ha pénz kell, akkor eladsz annyit, amennyi szükséges a megélhetéshez. Tiszta sor.
A többi megmarad és fluktuál az értéke a piactól függően.
A felhalmozási időszaknak csak addig kell tartania, amíg van pénzed tolni bele kívülről, ha ezek után mozgatni szeretnéd a portfóliót akármilyen okból, az már inkább spekuláció, annak minden előnyével és hátrányával.
A házas példáddal: az eladott ház helyett vehetsz két kisebbet egy feltörekvő kertvárosban és várhatod, hogy emelkedjenek az árak a piacon --> profit. Ehhez kell természetesen néhány területen olyan szaktudás, amire a jövődet fel mered rakni plusz szerencse, hogy végig tudd vinni a projektet fennakadás nélkül.
Ha nem emelkedésre spekulálsz, hanem csökkenésre, akkor meg eladod az ingatlant és ha beesik a piac, akkor visszavásárolod, hogy várhasd megint a növekedést --> profit.
Plusz részvényeknél, amiket egy monitor mögül lehet adni-venni, sok problémás elem kiesik, ami az ingatlannál mindig meglesz kereskedés folyamán. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
repvez #102589 üzenetére
A befektetések terén első és legfontosabb, hogy csak olyanba fektess, amit teljes mértékben értesz. Nyilvánvaló, hogy te egyáltalán nem érted a kamatot nem fizető értékpapírok működését, így neked részvénybe jelenleg nem szabad fektetni, hisz egyáltalán nem érted. Előbb tanulj, aztán fektess csak ilyesmibe. Addig inkább maradj az állampapíroknál.
-
A Zéé
addikt
válasz
repvez #102589 üzenetére
Saját példádnál maradva:
Ott követed el az első alapvető hibát, hogy azt feltételezed, hogy a házat egy bizonyos idő után el kell adni. Pedig nem kell.
A második hibád pedig az, hogy úgy állsz hozzá, hogy a ház helyett csak házat lehet újra venni. Pedig lehet venni lakást, garázst, telket, erdőt, mezőt...
A harmadik hiba pedig az, hogy úgy gondolod, hogy az egész házat el kell adni, pedig van lehetőség 1-1 szoba eladására is. -
JoinR
őstag
válasz
repvez #102589 üzenetére
Valszeg tényleg elemibb szintről kellene kezdeni a tanulást. Innen már csak azt lehetne ismételgetni, amit eddig is leírtak fentebb..pl. a Kiszámoló akadémiája talán részben választ ad a kérdésedre. Addig is vegyél állampapírt - PMÁP-ot leginkább (amit valszeg az értékpapír alatt értesz), egyelőre ez is nagy előrelépés lesz.
-
repvez
addikt
válasz
stingy2 #102586 üzenetére
Elöször is nem trollkodok.
Másodsorba csak érdeklödök, hogy igy hogy lehet használhato öszeghez jutni.
MErt akkor az értékpapirnál, van egy futam idö és vannak fordulonapok amik után kifizetik az éves negedéves féléves kamatot attül fugg milyen a lejárat.
Tehát azt az idöszakot kell ugymond kivárni és a kamatot kifizetik, a töke megmarad a következö ciklusra és te dönthetsz, hogy a kamatot visszateszed tökének és igy valoban kamatos kamatot kapok a második kifizetés fordulonapján.
vagy felhasználom és akkor kb ugyan anyni kamatot kapok a második évben is.
Ez igy tiszta sor.
DE a részvénynél nincs fordulonap és lejárati idő. amikor vannak kifizetési idöszakok.a részvény meg kb olyan mint ha vennél egy házat. kis idő mulva mondjuk az 50 millios házad ér 60at, de hiába örülsz neki, nem tudsz azzal a plusz 10 millioval kezdeni semmit amig el nem adod , de mihelyt eladtad már nem lesz 10 milliod pluszba,mert nem tudod visszavenni a házat 50 millioért mert már 60 at ér.
ÉS ugyan igy van ha fejleszted a házat ,hogy többet érjen , addig mig nem adod el addig csak egy virtuális érték, amig el nem adod, utána viszont nem lesz házad .
Ha abbol a pénzbol veszel egy másikat akkor csak kevesebbért tudsz venni és lehet, hogy nem is fog többet érni késöbb sem ,mert mondjuk rossz környéken van.Tehát nekem ez a dillemám, hogy nem látom, hogy hogy lesz nekem használhato pénzem ha beletolom részvénybe anélkül, hogy el kellene adnom , mert ugy csak csökken a darabszám és csak drágábbért tudom ujravenni amihez megint pénz kéne .
-
stingy2
senior tag
válasz
PredatorZoli #102585 üzenetére
#102579repvez
Pl. a "rendbetételt" kezdhetnénk rögtön az alapfogalmakkal. Nagyon zavaró, hogy azt írod, hogy itt (részvény) nem úgy van, mint az "értékpapíroknál". Mert a részvény nem értékpapír? Mi neked az értékpapír? Mihez viszonyítod a hozamokat? Egyáltalán mit mivel vetsz össze? (konkrétan)
Vagy "viszonylag fix tőkeérték". Hogy mi a zanyámkínja? Névérték, vételi/eladási árfolyam, hozam, kamat, diszkont stb. Mivel ez egy pénzügyi topik, fogalmazzunk már (viszonylag) pontosan, hogy mindenki ugyanazt értse, nem zsibvásár ez.
"És azt is értem, hogy mondjuk 10 év mulva teszem azt 100 dollárbol addigra lesz mondjuk 700. de ha nem növelem a darabszámot akkor egyrészt kevesebb lesz a nyereség"- az elején írod, hogy érted, aztán rögtön kiderül, hogy nem érted...Mitől lesz kevesebb a nyereség? Ha veszel ma 1db rv-t 100$-ért majd 10 év múlva eladod 700$-ért, akkor a nyereség 600$ lesz ezen az egy részvényen akkor is, ha veszel még hozzá, akkor is, ha nem. Ha veszel hozzá, akkor azon a másik rv-en lesz még + nyereség, de ezen már nem, de ha nem veszel hozzá, akkor sem keresel kevesebbet 600$-nál. Mit nem lehet ezen érteni?
Az hogy kevered a portfólió összhozamát az egyedi alkotóelemek hozamával: alapokat kéne átnézni, ahogy ajánlották."ez a levezetés se jo vélemyénem szerint..." - középiskolás matek, de már levezették neked, mit nem értesz?
1. év 1.db rv. 10$/db 10% hozam: 10x1,1= 11$
2. év 1 db.rv. 11$/db 10% hozam: 11x1,1= 12,1$ (és nem 12)
3. év 1 db.rv. 12,1$/db -10% hozam 12,1x0,9= 10,89$ (és nem 11)
Ha itt gond van, akkor keresni kell egy közép v. ált.isk. matektanárt, és venni pár órát.Osztalék: vannak a neten osztalékhuszárok, meg osztalékcsászárok
, de teljesen hibás az osztalékhozamot különválasztani az árfolyamnyereségtől.
A KO 2009-től évi 10,36%-ot hozott, amiből kb. 3% volt az osztalék. De ott van pl. a T, ami egy tipikus osztalékrészvény a maga éves 7,52%-os osztalékával, és 2009 óta sikerült évi 3,84% hozamot produkálnia, mivel az árfolyama meg esett.
Vagy az egyik kedvencem: BRK.B soha nem fizet osztalékot és így 2009-től 12,2% hozamot produkált, ami teljes mértékben árfolyamnyereség.
Ezen időszak alatt amerikai 10 éves kötvénnyel kerestél éves 1,95%-ot. Pedig az kamatot fizet.
Visszatérve a KO-ra, ha továbbra is tartja az éves 10,36%-os hozamát (árf.nyereség+osztalék) akkor a 62.000$-os mai befektetésed 10 év múlva 166.153$-t fog érni. Ha meg veszel 10 éves amerikai államkötvényt, aminek a kamata most 3,84%, akkor a 62e$-od 90.372$-t fog érni kamatos kamattal, feltéve, hogy marad a 3,84% éves kamat.
Mert ugye ezek sem kőbe vésett számok.Na, mára ennyi. (most látom, hogy már holnap van
.)
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
repvez #102579 üzenetére
Úgy vágtál bele ebbe a befektetésekbe hogy homokra építkeztél! Rendbe kell tenni az alapokat, mert teljesen rosszul tudod az alapvetéseket. Majdnem mindenben a helyes válasznak az ellentétét állítod és ez miatt teljesen rossz következtetésekre jutsz, ami egy hamis dilemmához és egy értelmetlen irányhoz vezetett.
-
válasz
repvez #102579 üzenetére
“ez a levezetés se jo vélemyénem szerint, mert ha csak egy darab részvény van akkor ott nincs külön töke amihez hozzáadodik az elözö évi kamat, ott csak 10 dollárrol indul és ha az elso évben hoz 10%ot akkor lesz 11, a 2. ban is hoz akkor lesz 12 az értéke, de a harmadikban meg veszt 10%ot akkor megint csak 11 lesz az értéke,
igy nem jön ki a kamatos kamat elv, csak ha minden évben az adott nyereség átkerül a tökerészbe amit már nem érint a következö évis teljesitmény.” —> pedig ez igy mukodik, nem pedig ahogy te irod1. evben mar 11-et er, masodikban 12,1-et, ha ebbol pedig veszit 10%-kot akkor 11,61 lesz az erteke.
-
robag93
aktív tag
válasz
repvez #102579 üzenetére
"anyni pénzt kell beletölni olyan részvénybe ami lehetöleg éves szinten legalább 4%ot emelkedik összesen és igy évente ennyit ki lehet venni ,mert mindig visszatermeli" - ez értelmetlen
"igy nem jön ki a kamatos kamat elv" - kijön az, csak van benne egy elég bátor feltételezés, hogy a következő évben is az előző évi záró érték 1,1-szeresére nő a bármi értéke
"az adott nyereség átkerül a tökerészbe amit már nem érint a következö évis teljesitmény." - ez pontosan így történik, ha van egy 10 milliós házad és 5 év múlva eladod 15 millióért, akkor pontosan 15 milliód lesz (járulékos költségeket nem számolva, mielőtt valaki beleköt)
Na az osztalékos részvény az már talán kicsit jobban hasonlít az értékpapírra. Arra mondjuk gondolj úgy, hogy a házat az 5 évig nem csak birtoklod, hanem ki is adod bérbe.
-
S-eye
senior tag
válasz
PredatorZoli #102512 üzenetére
Igen, azt tudom. NYESZ-t csak év végén nyitnék Ersténél, addig DKJ/PMÁP-ban van neki a havi félrerakandó. Utána ami gyűlt abból lesz SXR8. DAX-nak még utána kell néznem. Megnéztem és tényleg kedvezőbb volt az én esetemben a váltás a Wise-hoz képest.
Ezek mehetnek TBSZ-re?
VWCE (XETRA) Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD AccISIN: IE00BK5BQT80iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (Acc) ISIN: IE00B3ZW0K18
Vagy van esetleg jobb? A cél a stabilitás hosszútávon. Buy and hold.
-
repvez
addikt
válasz
robag93 #102574 üzenetére
tudom ezért irtam, hogy itt nem ugy van mint a értékpapirnál, hogy van egy viszonylag fix töke érték és arra jön a kamat, ezért is nem akarom eladni a részvényt, mert amiket mondjuk egy éve vettem azokat már nem tudnám ugyan anyniért visszavenni , csak akkor ha valami gebasz van a céggel .
És azt is értem, hogy mondjuk 10 év mulva teszem azt 100 dollárbol addigra lesz mondjuk 700. de ha nem növelem a darabszámot akkor egyrészt kevesebb lesz a nyereség másrészt ha hozzá kell nyulni akkor hamar elfogy és 10 év mulva az a 700 se érne olyan sokat.
mert akkor ha jol értem a többség leegyszerüsitve végul is azt ajánlja, hogy anyni pénzt kell beletölni olyan részvénybe ami lehetöleg éves szinten legalább 4%ot emelkedik összesen és igy évente ennyit ki lehet venni ,mert mindig visszatermeli.
Tehát kb 150 misivel érné el az egyensujt az ember , hogy éves szinten 6 milliot ki lehessen venni"Van egy 10 dolláros részvényed, ami hoz az első évben 10%-ot, így 11-et fog érni
A második évben is hoz 10%-ot, akkor nem 12 lesz az értéke, hanem 11x1,1 azaz 12,10, ez a tankönyvi kamatos kamat"ez a levezetés se jo vélemyénem szerint, mert ha csak egy darab részvény van akkor ott nincs külön töke amihez hozzáadodik az elözö évi kamat, ott csak 10 dollárrol indul és ha az elso évben hoz 10%ot akkor lesz 11, a 2. ban is hoz akkor lesz 12 az értéke, de a harmadikban meg veszt 10%ot akkor megint csak 11 lesz az értéke,
igy nem jön ki a kamatos kamat elv, csak ha minden évben az adott nyereség átkerül a tökerészbe amit már nem érint a következö évis teljesitmény.A másik az osztalék rész, ha egy cég fizet osztalékot ahhoz nagyon nagy darabszám és befektetés kell, hogy abbol bármi használhato bevétel jöjjön össze.
ha jol számoltam akkor a coca cola egy részvény után 0,4 dollárt fizet, akkor hogy kapj is egy kis pénzt legalább 1000x kell hogy negyed évente 400 dolárt fizessen, de mivel 62 dollár egy részvény ez 62000 dollárbol jönne ki. igy akinek van 62k fölöslegben az nem a 400 dollár miatt csinálja , hogy abbol éljen meg. -
PredatorZoli
Topikgazda
-
robag93
aktív tag
válasz
PredatorZoli #102576 üzenetére
Én most talán érteni vélem: azt gondolja, hogy ezek az eszközök nem exponenciálisan nőhetnek, hanem lineárisan, azaz évente nem valahányszorosával, hanem valamennyivel változik az árfolyam
-
robag93
aktív tag
-
Vesa
veterán
válasz
repvez #102563 üzenetére
Úgy tudod kivenni ahogy Zoli írta. Ha volt 1M tőkéd ami aktuálisan már 1,2-t ér, akkor 2k értékben eladsz belőle. A tőkéd értéke számít, nem a papír darabszáma (ritka kivételektől eltekintve). Ha kellően nagy összegről van szó, akkor ezt meg tudod tenni. Ha kicsi az összeg és a papír darabszáma is, akkor meg úgysem tudsz belőle megélni, tehát nem tölti be a célt, ami miatt az egészet csinálod.
-
repvez
addikt
válasz
robag93 #102562 üzenetére
pont ez az hogy nem akarom kivenni. csak ha majd esetleg lesz anyni , akkor szeretném tudni, hogy hogy jutok ugy a pénzemhez.
ugye egy értékpapirnál, ott van a töke rész az szinte fix marad és a kamttal tudsz játszani, hogy kiveszed és felhasználod vagy visszaforgatod papirba, hogy több töke legyen, de a részvénynél ott nem tudod ugy növelni a töke részt, hogy legyen felhasználhato hozamod .
-
repvez
addikt
egyelöre nem a megélhetés a cél, hanem , hogy a kereset mellett teremljen annyit vissza, hogy ujra be tudjam fektetni igy növelve a töke részt.
mert most 5000eur van a portfolioba, de 5 cégbe ilyen 5-6 darabszámmal, az átlag most 20%, de van ami 80%on áll pluszba, de igy, hogy tudnám, megtartani vagy növelni a részvények számát ha a pluszt nem lehet visszaforgatni.
Mert azzal nem vagyok elöbbre ha eladok egyet meg ugyan azt visszaveszem csak magasabb áron . -
Vesa
veterán
válasz
repvez #102546 üzenetére
Ha egy kisebb összegű "befektetésből" már élni akarsz, akkor neked vállalkoznod kellene. A megtakarítósdi nem a hirtelen meggazdagodásról szól, vagy legalább is, azon a szinten, abban a ligában amiben itt a legtöbben játszanak, biztosan nem. Ez gyakorlatilag arra jó, hogy a nélkülözhető pénzed lehetőleg optimálisan parkoljon, pontosabban dolgozzon, amíg Te egyébként valami másból élsz és ne pusztuljon el az inflációval, vagy ne költsd el hülyeségekre.
Ha azonban az a cél, hogy mondjuk van 2 milliód és ebből már szeretnél is megélhetést biztosító profitot termelni, akkor azt egy sima adok-veszek kereskedéssel már meg tudod oldani. Ha ügyes vagy, lényegesen gyorsabban fogsz gazdagodni, mint bármilyen ETF-ekkel és egyebekkel, reménykedve a 10 éves távlatokban, hogy majd realizálsz egy értelmezhető hasznot. Persze ide már kell minimum egy EV státusz, ami költségekkel jár, de ez nem egy bonyolult matek, hogy megéri-e, kitermelhető-e. Kiszémolod, hogy X% profitrátával hányszor kell kipörgetned a fenti összeget ahhoz, hogy a célodat elérd. Ha látsz reális esélyt rá, hogy menni fog, akkor hajrá.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
repvez #102554 üzenetére
El lehet kezdeni havi 10 ezer ft szonyipénzel is, mert ez egy olyan stratégia, ami alkalmas erre, működik ezzel is. Ugyanakkor legyünk reálisak és lássuk meg, hogy ha valaki csak aprót tesz bele, akkor a végére sem számíthat nagy összegre és az amire az a pénz elég lesz, arányos azzal a pénzel amit beletettél.
Nincs azzal semmi gond ha valakinek csak 10 ezre marad hó végén, de valószínűleg ez az illető jobban jár ha ezt a pénzt arra fordítja, hogy képzi magát és kitanul valami olyat, amiből nem 10 ezer hanem többszáz ezer marad meg hó végén, és majd azt rakja be a tőzsdére. -
avl
senior tag
válasz
repvez #102554 üzenetére
bevallom engem zavar, hogy "influencer"-t hozol ide
prudens eletmod, igyekezni megtakaritani, es csak sok ev mulva jön az, hogy a megtakaritas valahogyan viszonyul az eletköltseghez, hogy a kivetelen lehet es erdemes gondolkozni;
addig (amig nincs legalabb 500e, inkabb 1m+ €) ezen kar is törpölniez influencerektöl független, hosszu ideig kell megtakaritani (ha nem örökles, nyeremeny, ...), illetve tetemes összegnek kell lennie, amig nincs, - legalabb !! - addig folyik a megtaka
-
vnorbi
aktív tag
válasz
repvez #102533 üzenetére
Mehetsz olyan brókerhez, ahol van tört részvény kereskedési lehetőség. Így nem kell egy egész részvényt eladni, hanem nagyon kis részét is lehet (pl: 0,000000001 darabot, és itt nem túlzok, simán van olyan, ahol 9 tizedesjegy pontossággal tartják nyilván a darabszámot).
-
repvez
addikt
igen a befektetésre gondoltam nem a kivétellel. Minden ilyen influencernek mondott valaki ezzel kezdi, hogy enyni elég elkezdeni, csak aztán nem fejezik be sose a teljes folyamatot, a csali része megy mindenhol, arrol már nincs sehol semmi, hogy mikortol lehet és hova hogyan továbbblépni és , hogy mikor hogyan lehet kivenni a pénzt.
Az emlitett 10000 dolláros portfolio részvény nem tunik soknak, ha azt vesszik alapnak.
Illetve szép és jo a matek amikor csak arra kell számolni, hogy a napi dolgokra kel már költeni, de mi van olyankor ha valaki a lakhatásra kocsira és egyéb dolgokra szeretne költeni olyankor egy átlag embernek nem jön ki a 4%os keretbol a ház vagy lakás ára
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Genesist #102527 üzenetére
Ugyanez volt a végén nálam is, hogy amíg várakozok a jóváhagyásra, ezeket a lépéseket elvégezhetem, ami gyorsíthatja az elbírálást.
A "Confirm Mobile Number"-t és a "Verify Identity"-t megcsináltam, amire még jött a listában egy új elem, hogy akkor igazolhatom a címemet is. Azt is megcsináltam, de annak a jóváhagyása nem volt gyors, másnap hajnalban jött egy e-mail, hogy töltsek még fel dokumentumot, de úgy egy órán belül már ott tartott, hogy elfogadták a regisztrációs kérelmemet, és nem is volt lehetőségem újabb lakcímet igazoló dokumentum feltöltésére reggel, amikor ezeket az üzeneteket olvastam.
Az "Open an Additional Account" alatt lehet például a TBSZ-t nyitni, de ezt nem csináltam meg azóta sem, kivárom vele az augusztust.
-
SzGee
aktív tag
válasz
PredatorZoli #102551 üzenetére
Igen, ez az ideális
Vagy kiveszed a 6 millót és 2-őt beteszel állampapírba, és abból élsz, amikor lejebb van a piac és az olcsóbb papírt kellene eladnom
Na majd kialakul ez, mire aktuális lesz, én most úgy számolok, hogy kb 10-15 milliót hagyok állampapírban, a maradékkal pedig visszaszállok szép lassan a rv piacra
Abból a 10-15 millióból 2-3 évig ki lehet húzni akár 2 embernek is (mai értékkel számolva)
Illetve, most hogy van IB-n TBSZ, minden évben nyitok. és jelenlegi tervek szerint évente 15-20 milliót betolok, ez az összeg szerintem hozni fog 5 évente annyit, amennyit adómentesen kivéve a következő évi megélhetés kijönne belőle -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
SzGee #102545 üzenetére
Én nem állítottam hogy úgy kell csinálni, csupán annyit, hogy a híres tanulmány ezzel a feltevéssel készült.
Az a gond szerintem, hogy a te módszered sem ideális, mert feleslegesen nagy portfolio kell ahoz hogy a felének a 4%-ából is megélj több éven keresztül, továbbá szerintem nem jó az, ha az életszínvonaladnak nagyon nagy a volatilitása. Van több cikk ami foglalkozik ezzel, hogy milyen dinamikus költési stratégiák a legeffektívebbek.
Nekem ezek közül a dinamikus capped spending tetszik a legjobban, hol valamivel többet költesz mikor jól megy a piac és valamivel kevesebbet mikor rosszul, de van egy minimális éves összeg aminél kevesebbet nem veszel ki akkor se ha rossz a piac (és ilyenkor töbet veszel ki mint a 4%) és van egy maximális összeg aminél nem veszel ki többet akkor sem amikor jó a piac (és ilyenkor kevesebb mint 4%-ot veszel ki), és így a jó idők kompenzálni tudják a rossz időket, mégsem ingadozik annyira az életszínvonal a piaccal.
Pl 100 millát ér a portfoliod, akkor ugye normál esetben 4 millát költesz. Ha beesik a piac 50%-ot, akkor csak 2 millát kéne költened de meghúzol egy minimumot 3 millánál aminél kevesebbet nem költesz, ilyenkor így 6%-ot költesz. De ha megy 50%-ot a piac és már 150-et ér, akkor nem veszel ki a 4%-nak megfelelően 6 millát, csak 4,5-5 millát.
Új hozzászólás Aktív témák
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Napelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- iPhone topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Politika
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest