- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
Ez a narrativa szerintem nem igaz. Ukrajna, Belarusz, Moldova, Szerbia se EU tagok es megis fontosak az oroszoknak, Kinanak. Barmi jo, amit a birodalom reszeve lehet tenni. Persze a magyar kormany Eu-n beluli trojai falokent kulonos csemege ezeknek a birodalmaknak. Bar Kina befolyasa erezhetoen jobban eler nyugatabbra is.
I am having fun staying poor.
-
mauimagic
senior tag
válasz PredatorZoli #100586 üzenetére
Te hozzáértő ember vagy egyébként? Mert a hozzászólásaid számából a laikusnak az jön le, viszont egy gyors kereséssel kiderül az is, hogy 3 éve kezdted az ETF-be fektetést...
-
veterán
válasz PredatorZoli #100593 üzenetére
Az ÁFA nem jó, mert az a bázist is érintené. Arra számítanak egyre többen, hogy majd a szorítósdi eltolódik a megtakarítással rendelkezők aka "gazdagok" lehúzása irányába, hisz ők úgysem az állampárt szavazói.
Ezt én is el tudom képzelni.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
bandus
veterán
válasz PredatorZoli #100588 üzenetére
szerintem itt a különbség, valamiért ezt nem akarjátok érteni (attól függetlenül, hogy ez mennyire valós):
"itthon ugyanúgy tudni fognak róla, a NAV kapni fogja az infókat stb..." vs. a kormány inkasszózza az otp-s, vagy mkb-s devizaszámládat. az önmagában még nem baj ha a nav tud róla, de a kormány elvenni nem tudja gondolom én. nem értek hozzá, meg szerencsére nem érint már ha valamiért nem kapom vissza az uccsó 5 milliónyi forintomat a pmáp-ból azt valahogyan még túlélem majd."a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Ra3
őstag
válasz Dare2Live #100590 üzenetére
Az EU ellen megy a hergelés egy ideje, de sztem kilépési szándék nem igazán van, oroszoknak, Kínának is csak addig vagyunk hasznosak amíg kerítésen belül vagyunk, kilépés után a magyarok jelentősége kábé lenullázódna politikailag és gazdaságilag is.
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Dare2Live
félisten
válasz forceberg #100520 üzenetére
Meglepne. Schengen, eu még a fidesz imádók jelentős(értelmesebb) részénél is vörös vonal.
És ha valamire nincs szüksége a NERnek, hogy a dolgozói, "adó" befizetői elmenjenek.btw környezetemben az iskola valaki megtarjta az órát melegedő/gyermekmegörző vonal miatt néznek sokan külföldre. Nálunk is rezeg a léc.
szerk: Spanyolban nem 4 hanem 0% az áfa az alapvető élelmiszerre. Ez magában magyarázza is mért olcsobb minden alapvető 30%al.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ra3
őstag
válasz gyépés #100587 üzenetére
Ha Magyarországon a pénzügyi szolgáltatódnál nyitott tartós befektetési számlára (TBSZ) kezdesz pl ETF-eket vásárolni akkor az kamatadómentes, enélkül viszont 15% adó megy a tőkejövedelemre.
Ha ugyanezt Ausztriában devizakülföldiként teszed akkor 35% az adó, a szlovákot nem tudom.
Szerk. : Zoli már nagyjából megválaszolta mire elküldtem, jó pelda arra amit mond hogy 420-430as eurónál már volt egy hullám a betévedő emberekeből akik menekítették a pénzüket külföldre, az elmúlt fél évben nem volt szerintem őszinte a mosolya annak aki 420on átváltotta a vagyonát és azóta 0 kamattal áll egy osztrák számlán.
Félre ne értsd, a szándék jó, diverzifikálni kell, de kapkodni semmiképp nem szabad, tájékozódj, járj utána a dolgoknak, ne hagyatkozz csak arra amit a környezetedben látsz.[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz gyépés #100587 üzenetére
Ha egy hazai brókernél nyitsz egy TBSZ számlát, és arra veszel ETF-et, akkor a fizetendő adó a nyereség után 0.
Külföldi szolgáltatónál erre nincs lehetőség, tehát ott fizetni fogod a 15% adót mint a katonatiszt. Ez hosszabb távon több millió, de akár több tíz milliós nagyságrendű befizetendő adó hosszabb befektetői időtávval. Ez a költsége annak, hogy te érzésre inkább odakint akarsz számlát nyitni, mert "egyre több helyen ezt látod".
Arról nem is beszélek hogy kézzel kell majd kiszámolnod az adót és bevallanod, befizetned, mert a külföldi szolgáltató nem reportál úgy a navnak hogy azok alapból bekerüljenek a tervezetbe.
Azon túl pedig ahogy a többiek már írták, ez a biztonságnak csak a hamis illúziója, érdemben nem védettebb az a pénz amit kinti számlán tartasz, itthon ugyanúgy tudni fognak róla, a NAV kapni fogja az infókat stb...
Gyakran betévednek a topicba emberek, akik éppen valamilyen sugallat hatására úgy döntöttek hogy menekítenék minden vagyonukat de azonnal és mondjuk már meg hol váltsák át minden pénzük eurora meg hova vigyék. Általában elég palimadárnak bizonyulnak, a legrosszabbkor futnak értelmes koncepció nélkül és nagyon rosszul járnak.[ Szerkesztve ]
-
gyépés
aktív tag
válasz PredatorZoli #100586 üzenetére
Elmondod részletesebben, mit értesz a feleslegesen sok adó alatt? Én tényleg informálódni jöttem ide, minden infóra nyitott vagyok. Egyébként a személyes ismerőseim, akik a pénzt menekítik, viszonylag ügyesen szokták forgatni, de azert is nem tettem eddig semmit, mert szeretném megérteni pontosan minek mi a következménye, úgyhogy megköszönöm, ha segítesz ebben.
"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt
-
Dare2Live
félisten
válasz korkor #100572 üzenetére
Köszönjük. Sajnos környező országban nem néztem csak német lidlnél tűnt fel hogy masszívan ~20%al olcsobb. Meg Spanyol tippre kb 30%al olcsobb.
A Spanyol difit mondjuk magyarázza, hogy ott 4% az áfa az alavető élelmiszerre a többire meg 9%.
A zöldség meg gyümölcs árakról, kínálatról két kép. Majd lövök újabbat is. [link]
Ha halasak vagytok a halpiac elképesztő és olcsó. Csak ki kell menni a halpiacra korán.A havi 100.000Ft, évi 1.2millió ft megtakarítás meg brutál. Ennyiért a magyar lakosság nagyja legalábbis aki 100kmes sávban van a határtól le fog hajolni. Ennél sokkal kevesebbért is utaznak havi 1-6ht. Főleg a jelenlegi helyzetben. És a difi a megemelt kiskeradó, újrafelhasználási díj miatt még idén tippre évvégéig ugrik egy 4-5%ot.
@forceberg: Nézd meg a linkelt képet. 375Ft a barack, lapos barack, kajszi... kg ára. Magyaron el lehet adni ~3*ennyiért. Naná hogy hozzák.
Alma vonalon detto uez csak nem pl Spanyolból hanem Lengyelből jön.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
veterán
válasz korkor #100582 üzenetére
Igen, sőt általában annak a rétegnek nincs lehetősége és(vagy) a képessége, hogy akár elmeneküljön innen. Ezen topik látogatói valószínűleg még ki tudják köhögni az árakat, én is pár dologról azért mondok, le, mert hogy, "Baxódjatok meg a xarotokkal ennyiért!" De aztán az is elgondolkodtató kell legyen, hogy a múltkor vett földieper is román volt, az még oké, hogy az áfonya spanyol, de, hogy kb. szezonban jobban megérje idehozni a román földiepret...
Valójában az itteni réteg épp ezért tart attól, hogy a megtakarítással rendelkező réteg lesz akár nem is sokára igen durván megfingatva, aztán előadva a mushroom managementben, hogy fizessenek a gazdagok.
Ezért jönnek az ilyen "Hogy tehetem a jurót külföldi bankszámlára?" kérdések.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
gyépés
aktív tag
válasz mauimagic #100554 üzenetére
Köszönöm a segítséget, és a többieknek is. Hirtelen amit a Fio Bankáról találtam az szimpatikus, utánanézek kicsit jobban. Egyébként én is az ETF-ekben gondolkoztam alapból, de sok ember a környezetemben elkezdte kiszervezni a vagyona jórészét, aztán ez engem is elgondolkodtatott. Mondjuk lehet összekombinálnám legszívesebben a kettőt. Mármint egy külföldi banknál nyitok befektetési meg folyószámlát, és ott kereskedek. Azzal kb. lefedem minden igényemet, meg a lelki békém is meglesz.
-
korkor
csendes tag
válasz forceberg #100579 üzenetére
+BiP: az igazán durva az, vagy inkább siralmas, hogy azok a legjobban rászorulók, akik nyilván nem etf-eket vesznek hanem a napi szintű tényleges megélhetésük is egyre megerőltetőbb, ezzel a külföldi bavásárlásos megtakarítással sem tudnak élni: vagy már a +100 km benzin is nagy teher nekik, vagy akár autójuk sincs, itt a környékbeli falvakban látom, hogy a legalsó decilisek még a városba sem jutnak be és még az ottani horror árakhoz képest is a qva drága falusi kisboltokban szenvedik ki a napi betevőjüket.
-
veterán
válasz HussarF #100576 üzenetére
Legyen annyi elég, hogy kollégám tesójáék Ausztriában élnek, de egy ideje már nem megpakolt kocsival járnak vissza innen oda.
El kell fogadni, hogy qrva nagy xarvihart kevertek ezek nekünk itthon.
Nem, nem a prüsszeliek keverték, hanem itt.
Plusz igazából hasonló fekvésű területen lévő és kb. hasonló jellegű boltokat érdemes összehasonlítani.[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
vnorbi
aktív tag
Tudom, senki nem vett ilyet, de ha minden igaz, a 2026/U (EMÁP) a következő negyedévre éves 3,572%-ot fizet (tényleges kamat: 0,913%, EHM: 3,62%).
[ Szerkesztve ]
-
-
-
forumpista
aktív tag
válasz aujjobba #100555 üzenetére
Nem csak allamcsod lehet ok.
Nekem speciel csak azert van jopar ezer euro cashban itthon, es jopar ezer euro kulfoldi bankszamlan, hogyha lepni kell hirtelen, akkor tudjak mihez nyulni.Ebbol senki nem kezd uj eletet kulfoldon, de arra eleg lehet hogy az eleted megmentse. Persze remelhetoleg sosem kell ehhez hozzanyulni, de azert eleg biztosra veszem hogy 2022 febr. 24 elott sokan meg voltak gyozodve arrol is hogy oroszo nem fogja megtamadni ukrajnat mert annak semmi ertelme es hulyeseg is lenne. (Meg a fofideszesek is teli torokbol uvoltottek hogy ez csak dollarbaloldali alhir par nappal a tamadas elott).
a tobbi meg ugyanaz mint a viccben amikor az ejszakai medvetamadasnal az egyik ember felveszi a cipojet, nekem nem a medvenel kell gyorsabbnak lennem csak nalad.
(illetoleg azon magyarok millioinal akik akkor akarnak majd forintot valtani eurora meg hozzaferni a bankszamlajukhoz) -
korkor
csendes tag
válasz bandus #100569 üzenetére
Örülök, ha minél több embernek segíthetek ezzel is Kollégáimat már felvilágosítottam, egyre többen járnak ki önállóan. Az ő érdekeiket is ápolgattam.
Tudod, mi a meglepő? Kint a parkolóban egyre több jogásszal orvossal futok össze, nem csak a 'kisemberekkel'. Mindenki a saját pénze barátja.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz SzGee #100567 üzenetére
FED kamat vágásból nem feltétlenül következik a kockázatmentes hozamon felüli plusz hozam hosszú kötvényeken. Ehhez pl. egy nem várt (be nem árazott) lefelé irányuló hozamgörbe eltolódásra van szükség, hosszú távú várakozásokban bekövetkező változás miatt.
What is your ikigai?
-
korkor
csendes tag
válasz Attis7 #100561 üzenetére
na még egy utolsó adat, ez a 2023.02.10. óta Szlovéniában tett vásárlásaim összegzője, akit érdekel: 8 alkalommal 412 e Ft a megtakarítás, laza 100e/hónap (2 gyerekkel). Itt az aktuális (most nem túl izmos) akció linkje: [link] És ami szintén fontos: jobb a minőség. Ismerős vett kint valami vcs. színhúst, otthon nézi hogy ez magyar Ko..ta termék. Aztán sütéskor ez nem esett össze felére, mert nincs telenyomva tömegnövelő sóoldattal, mint itthon. A napi kifliért persze mi sem nem ugrunk át (oda-vissza 120 km). Na off vége, isten bizony
hogy ON is legyek: mostanában ráerősítettem a fejlett világ all world etf-jeimre (pl. IWDA) Japánra fókuszálva külön japán etf-vásárlással (IJPA), meg emelkedésben bízva némi Latin-Amerikával.[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
válasz bandus #100562 üzenetére
Kamatemelésnél a hosszú kötvények árfolyama esik, mert a bennük lévő alacsonyabb kamatozású papírok csak kevesebbet érnek a kamatkörnyezet változása miatt...
Azonban ha a FED elkezd kamatot csökkentetni, akkor ezeknek az ETF-eknek az árfolyama nőni fog (hasonlóan a 2051/G-hez)
Talán az olcsó EUR-nak is egy jó parkolópálya lehet, amíg várunk egy kisebb tőzsdei korrekcióra? Hiszen eddig ha a tőzsde esett, akkor a HUF még nagyobbat zakózott vele...
Gondolkozom, hogy egy nagyobb összeget átváltok magyar állampapírból ebbe, amíg elfogadható az EUR árfolyam... (bár igazából az USD a bázisdeviza)[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz SzGee #100560 üzenetére
Szerintem akkor se megy már lejjebb az árfolyam ha lesz még 2 emelés, mert ezek már mind be vannak árazva. De amúgy szerintem megtartják még azt a 2 emelést, nagyon az lett a kommunikáció hogy innentől minden második ülésen emelünk. 1 emelés még biztos lesz de esélyesebb a 2.
-
mauimagic
senior tag
A te gondolatmeneted pedig a párezer Eurótól nem tud elszakadni, holott úgy tudom semelyik bank nem hajt el, ha mégis többet tartanál náluk.
A Mari néni 2000 EUR megtakarítással és a felcsúti (EUR) milliárdos funkcionális analfabéta gázszerelő között szerintem van még néhány szint. -
korkor
csendes tag
válasz Attis7 #100561 üzenetére
Igen, az excelben írtam is, hogy a hazai akciós (olcsó) árakhoz képest ilyen bődületes az eltérés. Ha meg nem a legalját nézném, a difi egyenesen még botrányosabb lenne... Ahogyan tényleg az, mert itthon sem tudsz amúgy nagybevásárlást csinálni csak az akciós termékekből
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Stanlee #100557 üzenetére
De láthatjuk, hogy nem így szednek be plusz pénzt ha plusz pénz kell, ezt most is látjuk. Hanem az ÁFA jelentős közvetett emelésével. Ha kell, emelnek még rajta 5-10%-ot, a kaját úgyis mindenki megveszi. Ez a legkényelmesebb, legegyszerűbb, és a híveknek legjobban eladható.
-
SzGee
aktív tag
Mit gondoltok, korai még elkezdeni csipegetni az amerikai hosszú kötvényeket? Vajon tényleg lesz még két kamatemelés? 4-5 éves távon szép hozammal kecsegtethetnek...
If you leave me, can I come, too?
-
bandus
veterán
ezek komoly kerdesek? marmint oke, hogy esetleg tudhat rola az adohatosag, de ezen tul mi koze a bankszamlapenzhez, ami nem befektetes, nem keletkezik utana adokotelezettseg. ezen tul, ha latjak, hogy neked van tfh. 50 ezer eurod szlovakiaban, akkor komolyan gondoljatok, hogy elkezdenek itthon torvenyt gyartani annak erdekeben, hogy neked keletkezzen 50 ezer, vagy akarmennyi befizetendo adod? amugy parezer euro szlovakiaban pont parezerrel tobb a semminel.
ertem en a panikot, de ezek teljesen hulyesegek.
abban egyetertek, ha valaki ilyen borusan latja az orszag jovojet akkor nem a kulfoldi szamlanyitogatas a cel, hanem le kell lepni valami boldogabbnak, jobbnak gondolt helyre. en is ezt tettem, eddig nem bantam meg"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Stanlee
őstag
Hasonloan latom. redditen is volt hasonlo kerdes mar tobbszor is.
Amikor irtam, hogy alapvetoen nem er semmit a kulfoldre vitel, mert NAV-nak jelent a kulfoldi bank automatikusan, ha van kint szamlanyitas. Egyenlegkozles is megy evente, igy ha akarjak kivetnek ra valami adot, amit itthon behajtanak.Jjott a downvote, meg a nagy magyarazkodas, hogy dehat a kulfoldi bank az nem fogja a navnak odaadni a stexet, mert Orbanc a nemet banknak nem parancsol. De nem ertettek meg, hogy attol meg a NAV itthon adot az itteni jovedelmeibol behajthat rajta, vagy ha nincs itthoni jovedelme, es nem tud eleget tenni az adofizetesi kotelezettsegeinek, hoznak marol holnapra torvenyt, hogy leulheti bortonben is, maradtam Orbanhivo...
Ingatlanra is gyorsan kivethetnek valami kis adot, ha annyira kell a penz.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
korkor
csendes tag
válasz bandus #100550 üzenetére
kérésedre, itt itt a legutóbbi [link] . Igény esetén a számlát is befotózom, még megvan. Ebben kevés volt a sajt meg a felvágott, mert még volt otthon bőven. Alul látod, mennyi volt kint és mennyi lett volna itthon...
+aujjobba: igaz, de itt pénzügyi előnyöm is van ebből![ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz mauimagic #100554 üzenetére
Oké, tegyük fel megjelenik holnap reggel a közlönyben, hogy államcsőd van, és a lakossági devizaszámlák zárolva, pénz lenyúlva.
Mennyiben segít az rajtad, ha párezer eurod szlovák számlán van, amiről mindent pontosan tud a hazai adóhatóság?
Elképzelem, ahogy a reggeli kávé után pakolsz, itt hagysz mindent, Szlovákiában felmarkolod a pénzt és új életet kezdesz belőle külföldön.
Vagy eddig már nem jutott el a gondolatmenet?korkor
’dühös a hazai állapotokra’
Az érzelmeket és a pénzügyeket érdemes külön kezelni, semmi közük egymáshoz, magaddal cseszel ki ha érzelem vezérel.[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
válasz gyépés #100536 üzenetére
Fio Banka Szlovákiában. Eredetileg cseh befektetési bank, a 4. legnagyobb az országban. Nincs havi díja, ingyenes utalás EU-n belül, Komárnoban van fiók magyar ügyintézővel.
Itt fóliacsákós konteóhívő hülyének leszel elkönyvelve egy ilyen kérdéssel, mert az államcsődöt be szokás jelenteni előre, bemondják a Kossuthon pénteken a Kedves Vezető heti prédikációja után, hagynak egy hetet, hogy mindenki kivegye a pénzét a zótépéből, csak utána lesz einstand.
Az hogy pár délamerikai államban nem ez volt a forgatókönyv és zárolták a lakossági devizaszámlákat, tökmindegy, hiszen mi kultúrnép vagyunk
-
korkor
csendes tag
válasz customer114 #100549 üzenetére
ok, parancsoljatok:
[link]
június eleji árak, az akkoriban érvényes HUF árfolyamomon. Lehet mazsolázni. Van benne olyan is, amit szomszédnak hoztam, magam pl. nem piálok, alkohol nem nagyon van benne. Ha van még kérdés, csak rajta. Ez az általános árlista, nem az egyenkénti bevásárlásaim.[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz korkor #100544 üzenetére
ebbol megosztanal akar konkret reszleteket is, csaknkivancsisagbol. en egyszer jatszottam el, hogy egy emlekeim szerint 90-100 eur kornyeki ausztriai bevasarlat kikerestem az otthoni tesco+auchan webshopokbol (probaltam ugyanazt a termeket megtalalni), es nehany euro volt a diffi, nem tudom mar melyik iranyba. de ne 40% az biztos
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
korkor
csendes tag
válasz HussarF #100532 üzenetére
"semmit nem láttam abból a nagy olcsóságból" -Gyakorlott szlovéniai bevásárlóként: dehogynem éri meg: Átlag 2 hetenkénti nagyobb bevásárlásaink megtakarítási aránya az itthonihoz képest szumma 43,25%. Annyira felhúzott a magyar boltok rablóárazása, hogy mazochista örömszerzésből külön excelben vezetem a blokkok alapján, mi mennyi kint és mennyi volna itthon (300+ féle termék esetében, amiket eddig ott vettünk). Wise/Revo aktuális napi váltási árfolyamon számolva. Ami pénzügyileg nem éri meg, az az itthoni ársapkások, kint viszont van mennyiség és minőség is: étolaj pl. nem, de extra szűz olívaolaj már igen. Vagy tészta, felvágott, szalámi (olcsóbb kint a Pick-szalámi...), borotva, sampon, ananász, ketchup, vegyiáru, bármi: a kaján 9,5% az ÁFA, non-foodnál meg 22%, nem valós 31% mint itthon. Keress Eurospin-üzletet: olasz boltlánc (össz. 800 üzlet Italy, Croatia+Slovenia), főleg olasz termékek, minőség mint hazai Spar, Lidl stb. Olcsó sajtok is vannak pl. Gouda vagy Tilsiti meg drágább különlegességek is. Spéci étrend miatt sok hal kell a családban: itthon egy 250g lazackonzerv min. 1700 Ft, ott 1,99 EURO. Szeletelt olívaolajos tonhalszeletek 300 g 1600 Ft vs. 2,39 EURO. Egy tálcáért magában is megérné kimennem... Van dízel és benzines autóm is: kint olcsóbb is a nafta, meg jobb minőségű: a benzinben pl. 10% helyett 5% a motorba nem való bioetanol aránya. Fun fact: nem a NER-nek adózom... -amíg nem az országra költenek az adóforintjainkból hanem magukra, addig ezen nem is változtatok.
-
Ra3
őstag
válasz gyépés #100536 üzenetére
Ez időről időre feljön, de még mindig azt érzem hogy nincs ez a "menekítsük az eurót külföldi bankszámlára különben O1G ráteszi a kezét" koncepció rendesen végiggondolva.
Ha Magyarországon élsz, fogyasztasz, dolgozol, itt van ingatlanod akkor számtalan egyéb módon leszedhetnek (és már szednek is) mielőtt odáig fajul a dolog hogy konkrétan a lakosság devizamegtakarításaira rátenné az állam a kezét, az kábé valamelyik utolsó előtti lépcső lenne az államcsőd előtt.
Klasszik államcsőd mint olyan már egy ideje egyébként sem létezik a fejlett világban, elég csak a török vagy venezuelai példát megnézni, ott már több mint 10 éve sordódnak ebbe az irányba de még mindig elkaristolnak valahogy, igaz brutál infláció meg elszegényedés mellett.
Az hogy szlovák számlán van a pénz nem egyenlő azzal hogy a magyar állam nem tud róla, az eu-s adóharmonizáció miatt pontosan látják ha akarják hogy ki hol mit tart, és extrém esetben mondjuk az itthoni javaidat megküldik egy kis vagyonadóval ez alapján.
Legtöbben amúgy is az itthoni ingatlanhoz meg éves jövedemhez képes csak jelképes összegeket tudnának így külföldön félretenni, párezer euróval (de még 10-20k-val is) ez inkább csak nyűg meg kiadás szerintem, értelmét nem nagyon látom, ha beüt a sz@r akkor ez nem fog sokat segíteni..Szóval ha tényleg a fent felvázolt dolgoktól tartasz (és véletlen sem állítom hogy nincs rá esély) akkor számold fel minél előbb az itthoni életed és go west.
Ha ez nem opció akkor diverzifikálj, ennek lehet a része mondjuk PredatorZoli által javasolt ETF vásárlás is, meg egy csomó egyéb befektetési forma.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
kellareg
junior tag
Köszi.
Nem variálni akarok, azé' kérdezek. -
stingy2
senior tag
válasz kellareg #100539 üzenetére
Ez az MBH kötvény csak TBSZ-en 5 év után adómentes, ezért 1 évre nem jó. 1 évre DKJ, én nem variálnék.
#100540aujjobba
Ez nem állampapír, csak hasonló a neve, gondolom hogy megtévesszék a népet.
Ilyen kötvények ritkán jegyezhetők itthon: itt a legújabb ajánlat, brutál kamatot villantott a nagybank (penzcentrum.hu)[ Szerkesztve ]
INTJ
-
kellareg
junior tag
Sziasztok. Itt újra a zöldfülű.
Kevés kp (300-500e), max 1 évre.MBH 11% 2024/A? (ez lehet kamatadó mentes, vagy ez mindenképp szénné adóztatik?)
Vagy inkább DiszkontKJ?
...vagy mi a manó?
-
aAron_
őstag
válasz mgoogyi #100535 üzenetére
Régit sem értem teljesen, orosz eszközök nem lettek teljesen nullára leírva, hanem némi "piaci" értékük maradt. De legalább az alap maradványértéke minimális, gondolom valami logika azért van mögötte.De hogy lehet indítani új orosz befalapot most?OTP Alapkezelő honlapján meg sem találtam egyébként.Részben talán értem:
"Az Alapkezelő a Kbftv 128. §-a alapján úgy döntött, hogy az Alap illikviddé vált eszközeit az Alapon belül elkülöníti, ezáltal lehetővé téve az Alap Befektetési Jegyei folyamatos forgalmazásának újraindítását.
A likvid és illikvid eszközök elkülönítése során, az illikviddé vált eszközöket megtestesítő Befektetési Jegyek – az Alap jelenlegi működési struktúrájával összhangban – három új illikvid sorozatban kerülnek elkülönítésre."'"Az Alapkezelő az Alap likvid eszközeit a likvid sorozatokban kezeli, míg az illikviddé vált orosz részvények elkülönítésre kerülnek az Alap illikvid sorozataiban." - forrás
"A vonatkozó szabályozással összhangban, az OTP Orosz Részvény Alap nettó eszközértékét az Alapkezelő mind a 6 különböző sorozat [...] tekintetében továbbra is folyamatosan megállapítja. Az értékelési folyamat során [...] az Alapkezelő Értékelési Bizottsága a rendelkezésre álló piaci információkat felhasználva valószínűségekkel súlyozott eszközértékelést alkalmaz, az így kiszámított nettó eszközértéket pedig a nyilvánosság számára hozzáférhető módon közzé tette."
#100536gyépés: Nem értek az osztrák adózási jogszabályokhoz, de ez biztos így van? "külföldieknek 35%, osztrákoknak 25%"
Szerintem ez EU-s alapelvekkel ellentétes.[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
gyépés
aktív tag
Sziasztok! Akinek eurója van, az hova tegye? Gondoltam kiviszem Ausztriában, hogy nagyobb biztonságban legyen, de ott nem 28% a kamatadó, hanem külföldieknek 35%, osztrákoknak 25%. Szóval nem nagy biznic, ahogy én olvastam. Szlovákiában hallottam ilyen IAD.sk dolgot, de nem nagyon ismerem őket. Ti mihez kezdenétek most az eurótokkal?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz aAron_ #100534 üzenetére
Ez egy új ~3 hónapos alap, amit linkeltél.
Ez meg a régi:
https://www.bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000709019 -
aAron_
őstag
Ezt valaki érti? OTP Orosz Részvény Alap IL
What is your ikigai?
-
veterán
válasz HussarF #100532 üzenetére
Néztem a lidl sk árait, persze figyelni kell, de az újságban drágább kb semmi nem volt... ami még olcsóbb az gyakran 20%kal... sose voltunk még Szlovákiában vásárolni, de lehet jövő hétvégén kipróbáljuk... még ha csak a plusz kb 1 óra út díját még spórolom már megérte:)
-
válasz A Zéé #100521 üzenetére
Én a múlthéten voltam Szlovéniában, igaz leghamarabb Maribornál álltam meg, meg inkább a nyugati részét jártam be, de semmit nem láttam abból a nagy olcsóságból.
Átszámolgatva az árakat, pont a hazai árak körül ingadozott minden. Ismerős, aki határnál lakik, szintén mondta, hogy megérte átjárni, de mikor kérdeztem ,hogy akkor miért nem látom ezt, azt mondta, hogy azért figyelni kell, hogy mikor van akció, meg mit hol érdemes.Hát jó, azt itthon is meg tudom tenni, nézni kell, hogy Tesco, Aldi, Lidl vagy Penny akciós éppen és akinek ennyire számít, az mindenhol a legjobb árakat megcsípve spórolhat sokat. Én ezért nem utaznék 50-100 km-eket, ahogy nem is fogok egy bevásárlás miatt 4 áruházlánchoz is eljárkálni pár 2-3 ezer forint spórolásért.
-
Ringman
nagyúr
válasz vnorbi #100528 üzenetére
kell neked tippeket adni!
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2023. június 19. (hétfő) 10:30-kor sajtótájékoztatót tart, Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány? címmel
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
bandus
veterán
válasz PredatorZoli #100527 üzenetére
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
vnorbi
aktív tag
válasz PredatorZoli #100527 üzenetére
Plusz a lakossági állampapírok kamatfizetése és tőketörlesztése csak SZÉP kártyára mehetne a jövőben. Zsenik vagyunk, holnap jön az állásajánlat a minisztériumtól.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz zpkasa #100522 üzenetére
Én az első 3-ból egyiket sem tartanám, az 51/G-t legkevésbé, a 41/A-n pedig már szép nyereséget tudnál realizálni.
7%-os éves hozam alatt ilyen időtávra nagy kérdőjel mind3.
Ezek szerintem csak akkor jók, ha hozamesésre spekulálsz, de nyilván neked kell eldönteni, ez csak az én véleményem. -
aAron_
őstag
válasz zpkasa #100522 üzenetére
PMÁP-ot tartanám meg, mert annak várhatóan a piacinál magasabb hozama lesz. Feltételezem a többi spekulatív céllal van tartva, de azt senki nem fogja tudni megmondani neked, hogy a lejárat előtti időbeli hozameloszlásuk hogy fog alakulni várakozásokhoz képest.
What is your ikigai?
-
zpkasa
csendes tag
Sziasztok,
tanácsra lenne szükségem: ha pénz kellene, akkor miből adnátok el:- 53%-on vásárolt 2051/G-t 61%-on?
- 74%-on vásárolt 2032/G-t 80%-on?
- 44%-on vásárolt 2041/A-t 58%-on?
- 2027/K-t?
- 2030/J-t?köszi nagyon
-
A Zéé
addikt
válasz Dare2Live #100519 üzenetére
Zalaegerszegről is divat volt már egy ideje Lendvára járni nagybevásárlásra (kb 50 km), de mióta horvátoknál is euró van, azóta Csáktornyára (90km) állítólag jobban megéri...
Amikor a 60 körüli emberkék mesélik nekem, hogy viszik a Revolut kártyájukat, aztán az Eurospinben meg a Hoferben 30%-al olcsóbra jön ki a nagybevásárlás, és a dízel literes is 1,23 euró volt múlt héten, akkor én érzem magam vén lustaságnak, mert még mindig itthon vásárolok. És már felénk is kezd megjelenni az "euróban számolunk" jelenség.Just a simple Lineman...
-
veterán
válasz Dare2Live #100519 üzenetére
Kösz, hogy belinkelted. Ezt csak azért írom, mert hiába követem őt és Hadházyt, gondolom valakik fizetik az algoritmust, hogy nálam ne jelenjenek meg az írásaik...
Erre az lehet majd a válaszuk, hogy ha az unióból nem is, de ki kell épni Schengenből, plusz közben a hazafelé ellenőrzéseket úgy megszigorítani, hogy mindig órás sorok legyenek, azaz ne legyen kedve az embereknek odavissza mászkálni.
Ugye elvileg az utazási szokásokban is van egy ilyesmi átrendeződés, mert nem drágább egy szlovák, vagy osztrák út, azt a táj azért merőben látványosabb.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Az első írás arról, hogy annyira magasak a magyar áfa+kisker adó, hogy határvidék átjár Ausztriába, Szlovákiába, Romániába... vásárolni és ezzel nemhogy nőnének a magyar állam adóbevételei de csökkennek.
Nagyon durva amikor Német LIDLben el kezdtem számolni és "uaz" 10-30%al olcsobb. (Kivéve a hús ami viszont sokkal jobb minőségű kint.)És erre rá fog rakódni a kisker adó újboli emelése a MOLos újrafelhasználási díj, az üzemanyagok adóemelése... a köv 9hónapban még ~5%al olcsobb lesz külföldön vásárolni. A határvidék teljesen rá fog szokni hogy a hetes két hetes nagybevásárlást külföldön ejtse meg, ha valami drágábbat akar venni azt külföldön vegye meg...
és off de baromira ciki, elkeserítő, hogy a német átlagbér 4300eur ~kb 4*ese a magyarnak kint olcsobb az élelmiszer. (Mást nem tudok összevetni)
-
Llew
senior tag
válasz CriticalHit #100516 üzenetére
A józan ésszel és a valósággal vagyunk kétfrontosban.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
veterán
válasz CriticalHit #100516 üzenetére
Csak klasszikust tudok erre, aki ezeket támogatja:
-
Dare2Live
félisten
válasz Veron #100510 üzenetére
Ez mindig elhúzódik mert pl nem megállítják a projekteket hanem nem/kevesebb indul. Szabadulnak fel emberek de mivel nincs/kevesebb az új projekt malmoznak. Elején még át lehet pakolni embereket futó projektre aztán egyre inkább nem. Először a vállalkozó vonaltól elköszönnek saját embereknél amíg lehet sakkoznak, kapnak/várnak 3-4hónapot hátha beesik valami majd tőlük is.
-
Dare2Live
félisten
válasz Rolly #100506 üzenetére
globálban én fékezést látok nagyok google, fb, ms... erősen "optimalizálnak". Persze még mindig jóval a 2019elötti létszámon felűl vannak.
Ami meglepett, hogy eddig a nyi kirugások mindig azt jelentették, hogy próbálják felénk nyomni a melót de most én nem látom a végtelen bejövő demandot sött.
Magyar piacról semmi fogalmam az "nagyon pici" meg erősen átjárja a NER. Így hogy nincsenek EUs ingyen pénzek azért most ott se gondolom, hogy hude erős lenne a piac.
fizuban is megállt a növekedés még az inflációrekorder abszurdisztánban is. Kivéve pl AI ami berobbant és pár év tapasztalattal is 100K/éves fizuk vannak.
De csak just2mycent és lehet nagyon mellé lövő nem vagyok közép/felső vezető poziban akiknek tényleg van rálátásuk.
-
veterán
válasz Veron #100510 üzenetére
Csak élet tapasztalat :) 2007-2008as válság alapján illetve abból gondolom, hogy idén jelentősen visszaesik pár piac (autó, építés, élelmiszer), majd ez őszre jövő év elejére tovább mehet a turizmusra, majd pedig az ezen a piacra dolgozó IT szektort is el fogja érni....
Persze az érintett piacokon is kétféle reakció lesz. Lesz akik befagyasztják a fejlesztéseket és lesz akik előre próbálnak menekülni...
Ezek miatt én a 2024es évet nehezebbnek tippelem ITsként mint az idei évet... ráadásul januárban kellene az óradíjjakat 20%kal emelni amit nem tudom ki fog kifizetni...
-
kellareg
junior tag
válasz les_polish #100511 üzenetére
...hogy ez nekik még nem jutott eszükbe
-
IG55
senior tag
Azzal vétek valamilyen szabállyal szemben, ha TBSZ-en évekig befektetetlenül tartok pénzt? Úgy, hogy egyszer sem volt befektetve. A kérdés elméleti szintű, nincs ilyen célom amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Dare2Live #100503 üzenetére
ugye az IT piac várhatóan 2024ben érzi meg a visszaesést... én 3-4 helyre dolgozok be ezek között van:
- ahol 1-2 éve befagyasztva vannak a fejlesztések mert biztosítási cég és már covid alatt ment a para, hogy csökken az új autó eladás (most meg fejjel állt a földbe)
- magáneü szektor (itt optimalizálás és racionalizálás megy, mert kezd kivárni a piac ... csökkennek magánban is a várólisták)
- használt autó (fejlesztés van idén októberre várják a legnagyobb szarcunamit)
- oktatás ez még pörög... -
mauimagic
senior tag
Részvény, ETF árfolyamnyereségre csak eladás után kell fizetni az új 15%-os NER adót, vagy minden évben bevasalják, ha épp nyerőben vagy?
Transzferálásnál mi a helyzet, tudja valaki?Nem TBSZ-en, más EUs tagállamban lévő befektetésekről van szó.
-
veterán
válasz Vismajor01 #100462 üzenetére
ha annyira jó biznisz lenne akkor szerinted nem ő oldaná meg az új kamion finanszírozását? ha puszira valaki be akar vonni akkor ott számítani kell, hogy valami nem tiszta... nagyobb a kockázat mint gondolod...
-
Dare2Live
félisten
válasz Vismajor01 #100468 üzenetére
"Ja és pont a fuvarozásban és annyira döglődik a piac hogy eddig 24%-al vagyunk többletbe mint 2022 Q2, pedig az már covidból ébredő ágazat vol.t"
Ez a 24% honnan? Pont elöző héten hallottam panaszkodást arra, hogy ~30-40%os visszaesés van és heti 2napot malmoznak de be kell járni. És romlik a tendencia. Fő profil élelmiszer meg építőanyag.
Elbocsátás még nem volt de ha nyári szabadságolások után se pörög fel a piac lesz. Az meg sztem a jelenlegi infla/reálbércsökkenés és az EU pénzek nélkül erősen nehézkes.Építőiparban is leállást hallok mindenhonnan a jelenlegi árakon nincs kereslet. Az a tüzép ahol tavaly 1h+t kellett várni most 2en ugranak eléd, hogy mit szeretnél.
Egyik területhez se értek de amikor már nekem is az jön le, hogy gond van akkor akik benne vannak rég tudják.
más: IT vonalra van kis rálátásom ott fékezés van hiring freeze, optimalizálás kis elbocsátás. Nincs nagy vész de pl szolgáltatás vonalon nem az a megszokott, hogy hiring freeze, optimalizálás kis elbocsátás hanem hogy túl sok a bejövő munka.
-
BiP
nagyúr
Utóbbiban egyetértek. Ebbe az üzletbe kár belevágni.
Ugye a " túl szép, hogy igaz legyen" dolgokkal is óvatosnak kell lenni, de ez már elsőre is nagyon neccesnek tűnik. Óriási rizikó, kétes nyereség, már ha pluszosra ki lehet hozni, mert jó eséllyel a hitel kamata el is vinné a profitot. Ráadásul sok szereplőt kell bevonnk, aki mind pénzt akar belőle, és alapból dörzsöltebbek, nulla tapasztalat, nem ideális környezet, minden leírtak már a többiek.Én csak azért venném meg a telket, hogy más ne vegye meg. (Ne legyen hülye szomszéd, főleg ne kettő. Hosszútávon meg lehet, hogy jobbra fordul a helyzet, főleg ha ez egy felfutó környék)
[ Szerkesztve ]
-
Kukipapa_rr
tag
válasz PredatorZoli #100438 üzenetére
Ebben egyetértünk, de a kolléga azt kérdezte, hogy lufi kezdett fújódni, vagy ez csak egy újabb rövid bull-trap, aztán hozzátette, hogy mindegy, amíg hozamot generál.
Nekem nem tűnik mindegynek.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla