Hirdetés
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- AuraSync kibeszélő topic
- eBay-es kütyük kis pénzért
Aktív témák
-
Dyno
veterán
válasz qMAGICq #40497 üzenetére
PNF jó választás.
De azért a cpu-nál ne adj túl nagy feszt.
Csatlakózója elég kevés van ezért majd szükséged lesz átalakítókra, de a VGA-dhoz adnak szerintem, ha nem venned kell.Chieftec tápról amit írtál, szerintem csapágyas a ventije.
Továbbá a CPU hűtőd nem tudom hogy befér-e a házadba.
De ezekre mind találsz hamar választ más topikokban, a Chieftec tápra a Valami baja van a tápomnak tpoikba.
Hára pedig a melyik házad vegyem topikba.(#40498) Apone33 : Igen mivel tuningolsz, pillanatokon belül a 940-es órajeleire húzhatod a cpu-d, még erőltetned se kell mert alul feszelve mennek annyit.
[ Szerkesztve ]
-
qMAGICq
tag
Sziasztok!
Videókártya Sapphire Ati Radeon HD5850 1Gb
Processzor Intel Core i5-750
Hűtő Cooler Master Hyper 212 Plus
Alaplap Gigabyte P55-UD3
Memória Corsair DDR3 XMS3 DHX TW3X4G1600C9DHX 4G
Merevlemez WD 320GB 7200RPM 16MB
Merevlemez WD 1TB 7200RPM 16MB
DVD NEC AD-7243S SATA Black
Tápegység ???
Ház Cooler Master Elite 334
Monitor LG W2452V-PFA fent említett konfighoz szeretnék egy tápot választani és ebben kérném a segítségeteket.
- A procit szeretném 4 Ghz re felhúzni, és a vga ból is szeretném kihozni a maximumot.
- Crossfire-t, illetve számottevő bővítést nem tervezek.
- A halkság nem szempont, a modularitás sem, és az aktív pfc sem, a megbízhatóság viszont annál inkább.
- Semmi különleges igényem nincs, legyen megbízható, a fent említett szempontokat ki tudja szolgálni, ezentúl legyen minél olcsóbb, nem látom értelmét feleslegesen erős vagy drága táp vásárlásának.
Amit néztem eddig: FSP ATX-400PNF - 7 000 Ft -> Kérdéses elég-e teljesítménye, illetve a csatlakozói a tuningra is?
Noname, Corsair, Chieftec, Enermax (Drága) kizárva.Hamár írok, hátha tudtok még segíteni: Van egy Chieftec GPS 400 W os táp, ami bekapcsolt gépnél random módon elkezd elég hangosan kerregni változó hangszínekben, aztán mintha bemelegedne szépen fokozatosan kisimul a hangja. A jelenség pár naponta, hetente jelentkezik, a gép atomstabil, se füst, se szag nincsen, de azért egy tápnál ez aggodalomra adhat okot. Esetleg van ötlete valakinek?
És tudom nem ide illő de azért megkérdezem: A fent említett házba befér a kinézett hűtő illetve vga?
Nagyon köszönöm a segítő hozzászólásokat előre is!
Üdv.:
MagicGA-P35-DS3 , E6750 @ 3,6 GHz 1,5 V , ASUS Silent Knight , 2 x 1 GB Kingmax @ 1080 MHz 2,0 V , EVGA 8800 GTS 512 @ 785/2160 MHz
-
tony
csendes tag
válasz nyunyu #40451 üzenetére
Tehat ha kiveszel 10A-t egy 50 centi hosszu droton, akkor:
U=I*R=10A * (0.021ohm/m *0.5m)=0.105V fog esni a droton
P=U*I=0.105V*10A=1.05W-ot fog futeni a drot.1W drótonként! 250W tejesitményfelvételnél az már 25W !.Szűzanyám.... már megint az a spórolás...mi mááás...
(miért nem lehet vastagabb huzalt használni?...)
ja...és az a csekély 0.1V amit ugye 2x kell vennünk mert hát a COM is csak kábelen megy (mérve 0.3V/10A-nél 47cm-es kábelhosszon!) mi az...ugyan már.A 3.3V-os ágon ez már majdnem 10%...ami ugye már nem megengedett ( csak max. 5% ).Szoval a 4A-s szamitasaimat-a biztonság kedvéért- nyugodtan nem szorzom masfellel, kettovel.Egy tápegységnek akkor jó a hatásfoka ha kicsi a belső ellenállása...minél kisebb.(Én egy erősítőt sem 10% torzításon szoktam megmérni...pedig még ott is szól...csak a sinus helyett négyszög jön le)
Ezek szerint mindenki zokszó nélkül használnálhatna ilyen kábelt( 1mm..tudjuk!...) egy 2x200W sinus/8 Ohm-on egy erősítőhöz...?(itt folyik 10A a kábelen csúcsterhelésen)naneee....
/nemrég raktam össze egy akkutöltőt 10A-t tud és sajna nem volt itthon ,"csak" 1.5mm-es piros fekete zsinórom,2x1m kb....folytassam?.....najóó....folytatom....reggel autó nem indul....semmi gáz,ide a tőttőt,kakaót az akkunak 10A-t!fél óra után visszavettem 5A-re mert majdnem elolvadt a szietelés.../
Viszont egy valamit tényleg nem tudok ill. nem derült ki,miszerint a szabályozókörben benne van-e a kábelen eső feszültség kompenzációja?(a régebbi tápoknál biztos hogy nincs),tud erre esetleg valaki választ?
mostmár biztos megőrültem....
Hajrá magyarország....Hajrá tápegység !
ui.:most értem haza Kárpátia koncertről...bocs!
-
vzsryl
nagyúr
-
aktív tag
Hát mivel magyarországon per-pill kipucolták a nagykerekből a Corsair TX950W tápot ezért beruháztam egy Corsair HX1000W tápba. Remélem nem volt rossz választás...
-
Apone33
őstag
Értem, azért venném meg a 620-as coolert, mert februárban plattformváltás lesz. Jön a core i7, sztem annak a konfignak, kell azért nagyobb táp, jah meg vga is lesz új, ami valószínű egy 5970-en lesz. De ha tudsz másikat ami jobb és olcsóbb, akkor lehet hogy nem cooler lesz az.
Play Hard!!!
-
Dyno
veterán
válasz Apone33 #40486 üzenetére
Az a csifi huzamosabb ideig is elviné, fölös oda 620w névleges teljesítmény inkább vegyél helyette egy Enermax modu82+ 425/525W-osat.
(#40484) smog86: [link]
[link]
[link]
[link]
[link]Na még válogatni is tudsz és ezek mind minőségi 100%-ig megbízható tápok.
[ Szerkesztve ]
-
Apone33
őstag
Hello!
Tápcsere előtt állok, annyit kérdeznék hogy egy Chieftec 400W GPS-400AA-101A táp elvinné-e a konfigomat,(az adatlapomon rajta vannak az adatok) persze csak ideiglenesen (max 1 hétig), amíg nem lesz meg a másik tápom. Ami valószínű egy 620 cooler master real power lesz.
előre is köszönöm
Play Hard!!!
-
smog86
senior tag
Tudom hogy gagyi meg minden ami rossz az LC Power és Codegen, de nem kell jobb egy vacak gépbe kéne minnél olcsóbban, kérdés melyiket inkább?
LC Power 420W 8cm venti vagy Codegen 400W 12cm venti?
Ha tudtok jobbat 3000-ért használtan akkor azt is mondhatjátok. -
fagy53
nagyúr
válasz vzsryl #40482 üzenetére
Ne vedd komolyan, ez csak játék a számokkal! Nem lehet, hogy az összes tápgyártó cég olyan tápokat készít, amelyik nem tudja teljesíteni pl a most aktuális ATX 12V 2.3 szabványt, és persze mást is. Gondolom nem egy szétszedett táp roncsai felett merengve lehet rájönni arra, hogyan is működött ez egyáltalán idáig? Fura, hogy minden ezzel foglalkozó szakember hülye.... vagy lehet, hogy ez az egész egy kis szilveszteri előzetesből indult ki? Ki tudja mi volt a pohárban...
-
Ari18
őstag
válasz JackOneill19 #40478 üzenetére
Azt, a 3k-t inkább rakd a táp árához, és vedd meg az Enermax 425W PRO82+. Ennél halkabbat nem találsz.
-
JackOneill19
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék összerakni szépen lassan egy gépet.
Házat már választottam [link], de valami csendes tápot szeretnék hozzá 18 ezerig bezárólag.
Ezt néztem ki, de szeretném, ha valaki hozzáértő segítene választani valamit.
Egy kérdés még:
Valakinek van tapasztalata evvel a termékkel kapcsolatban?Előre is köszönöm a válaszokat!
Peti
-
Tom19
tag
Megvettem az Enermax MODU82+ tápegységét.
Chieftec után hallani sem lehet.Köszönöm a segítséget a választásban!
-
Dyno
veterán
válasz d@minator #40415 üzenetére
Hangjára nincs, játék alatt ugysem azt fülelem hogy most hangosabb-e játék után még járatja amgát egy ideig 700-800RPM-en utána vissza megy 550-re......
Másoknak emg megjegyezném akik képtelenek emgérteni, hogy a Corsairral mi a baj....
1.Megnéztem benne a ventit mielőtt eladtam, lehet, hogy frankó ADDA venti de az AC 12centis ventiéjéhez(AC 12L,AC 1225L) képest, ugyan olyan profilra, theát nagy csapágyház és kisebbek a lapátai és emellett egyáltalán nem emeli a venti fordulatát terhelésre, hanem csak járogat 700-800rpm-en, ennek ellenére az Enermax 1100rpm-ig emeli a fordulatot, nagyobb lapátos ventivel, továbbá nagyobb bordákkal, szellősebb belsővel(ránézésre az Enermaxba minden jobban elvan rendezve, de leginkább a kimeneti kör kondenzátorai), továbbá azonos terhelésen jó 5-7%-al jobb hatásfok, ami egy konnektor felől mért 300W-t fogyasztó gép esetében a Corsairnál (anadtech szerint mért körülbelüli 84% hatákonysággal dolgozik), tehát 300x0,16=48W elhűtendő hő, Enermaxnál pedig(anadtech szerint mért 89-90% hatásofk) 300x0,1=30W, tehát még is csak 18W-al kevesebbet kell elhűtenie az Enermaxnak, 18W-al gyorsabban járó ventivel....ebből kinek mi jön le?Csak nekem nem az hogy corsair.....?
(#40475) Szpisti: Nem kevés!VGA VRM-jére a táp így reagál.Bajod nem lesz belőle.
(#40473) Zadia : KEvés lehet hozzá, valszeg bírná de hosszabb távon nem tenném alá.Inkább egy FSP Everest 500W.
(#40452) Locutus: Bőségesen elegendő az 525-s, géped 200W-nál csak akkor eszik többet ha prime95+furmarkot egyszerre futtatod.Tehát halk marad!
[ Szerkesztve ]
-
Szpisti
addikt
Császtok!
Egy haveromnak raktam össze egy gépet, ezen holmikból:
E8400
4870 512MB
2*1GB Geil DDR3 1333
500GB HDD
DVD-RW
Wifi kártyaA régi FSP ATX400-PNF maradt a gépben, ami elégnek is bizonyul, mivel a konektorból játékok alatt max.180 Wattot vesz fel. (van fogyasztásmérőm)
Viszont mikor a videokari terhelést kap, a táp érdekes vékony, inkább zizegő mint sípoló hangot ad ki. Vajon ez mitől lehet? Rossz már a táp, vagy mégiscsak kevés lenne a gépnek? -
Locutus
veterán
Ok, köszi
A pro és a modu között van lényegi különbség? Mert úgyis stackerbe teszem, szal most hogy moduláris vagy sem, az engem hidegen hagy. Más egyéb szempont van, ami miatt inkább a prot, vagy inkább a modut kéne választani?
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Vidori
tag
válasz Iceman75 #40463 üzenetére
Nekem van egy 250W-os Nec házból való FSP
(FSP245-50PNA 12V-on 11A)
Kíváncsiságból ráköttem a konfigomra, és alig melegedve vitte:
(és persze játék alatt)
E5200+ATI 3850+4GB ram+DVD+HDD.
Úgyhogy bőven elviszi.
Ha több pénzt szánsz rá akkor válasz egy 430W-os Chicony Hipro-t.
Mercury felejtős.[ Szerkesztve ]
-
Ari18
őstag
válasz ocsi19 #40456 üzenetére
Ebben az árkategóriában ez a legolcsóbb és megbízhatóbb táp. Azért leírhatnád a gép többi részét is.
[ Szerkesztve ]
-
-
Tompo92
senior tag
-
Tompo92
senior tag
Hali
Tudna valaki valamit mondani erröl a tápegységröl?
hogy szar e vagy nem éri meg vagy valami...
Coba Nitrox 600W moduláris...Info -
Iceman75
csendes tag
Sziasztok
Ehhez a konfighoz milyen és mekkora tápot ajánlanátok?
CPU : Intel Celeron D 330, 2666 MHz (20 x 133)
Alaplap : Asus P4S800 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, LAN)
Videokártya: NVIDIA GeForce 7600 GS (256 MB)
Képernyő: LG W2234 [22" LCD]
Rendszermemória: 1280 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Hálózati kártya: SiS 900-Based PCI Fast Ethernet Adapter
Meghajtó: Maxtor 6Y080L0 (76 GB)
Hangkártya: Analog Devices AD1980 @ SiS 7012 Audio DeviceElőre is köszönöm!
-
ocsi19
senior tag
hali
Be Quiet P4-520W
ez jó tápnak számít?
üdv.
-
Locutus
veterán
P35-DS3
E6300 @ 2.8 / alapfesz
4gb ram
500gb hdd
4870 1gb
audigy4
dvd író
4 venti + előlapi lcd
egy vagon usb cuccEzekhez egy 525-ös enermax mennyire lenne optimális? Nyilván elviszi, de ha már veszek valamit, akkor nem akarnám maxon hajtani. És a nyáron lehet befigyel egy core i5 is. Akkor már inkább egy 625-ös nem? Vagy bőven elég lesz még akkor is az 525? Mondjuk ha az a cél, hogy 50% körül hajtsam, ahol halk is meg hatékony is.
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
nyunyu
félisten
Számoljunk ezekre a kábelekre db-ként 4A-t.(többet én nem mernék,mert túl nagy lenne a feszültség esés a kábel végén 40-50cm,és odalenne a teljesítményünk…
Azt irja a wiki, hogy az AWG18-as drotnak 21 ohm/kilometer az ellenallasa. (AWG18 vastagsag van eloirva az ATX-ben.)
Tehat ha kiveszel 10A-t egy 50 centi hosszu droton, akkor:
U=I*R=10A * (0.021ohm/m *0.5m)=0.105V fog esni a droton
P=U*I=0.105V*10A=1.05W-ot fog futeni a drot.Szoval a 4A-s szamitasaidat nyugodtan szorozd masfellel, kettovel.
(Egyik helyen 6A-t olvastam AWG18-ra, wiki 7A-t ir, de olvastam mar 9A-t is, mint ilyen vastagsagon biztonsagosan elviheto egyenaram.)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
vzsryl
nagyúr
válasz 14adam #40446 üzenetére
500W-ot képes leadni, mivel olyan bél van benne. 408W-ot a 12V-os ágán tud leadni. És a PH-s tesztben szereplő konfig nem csak a 12V-os ágról fogyasztott 380W-ot.
Egyébként én is inkább olyan tápot ajánlanék HD4870x2-höz, ami 12V-on legalább 25A-t tud nyújtani csak a kártyának. Egybe vagy kettéosztva, az mindegy. De a teszt alapján látszik, hogy ez a 2db 17A-es bőven elég volt a konfighoz, még a 600W-os CM-nél is halkabban üzemelt terhelés mellett, pedig a CM egy ágon 40A-t tud leadni, tehát jóval keményebb a 12V-os ága.(#40448) woodpaul: Érdemes, de a kondiját is meg kéne nézned, hogy púposodik-e.
[ Szerkesztve ]
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
woodpaul
őstag
Sziasztok!
Van egy régi, 5-6 éves, de nagyon megbízható Enermax tápom.
Úgy hallom, az egyik ventillátor benne elkezdett "ketyegni", gondolom, csapágyas.Szerintetek érdemes kicserélni vagy vegyek inkább egy új tápot?
Androidő
-
CsakMérnök
csendes tag
Köszönöm a segítségeteket! Megrendeltam az Arctic-ot.
Remélem beválik. -
vzsryl
nagyúr
válasz CsakMérnök #40441 üzenetére
Bőven elég lesz, és csendben is marad.
(#40442) 14adam: Elbír az egy 2GPU-s kártyát is: [link]
-
CsakMérnök
csendes tag
válasz kelzsoca #40443 üzenetére
Szerintem elég lesz a kábel, elvégre ez egy tök átlagos ház. Nekem a csendesség a döntő szempont, szeretek nyugalomban dolgozni.
Kétmagos VGA-t nem tervezek, még nem is igazán hallottam róluk, talán mire elérhető árú bevált technológia lesz, el is avul az egész gépem. Most még tökéletesen elég műszaki rajzokhoz a gép, és néha levezetés képpen játszani kicsit.
-
kelzsoca
félisten
válasz CsakMérnök #40439 üzenetére
Esetleg egy FSP Everest 400-as ami moduláris, de ha biztos nem szeretnél rövid kábeleket, én a helyedben Corsair HX450-et vennék ami szintén moduláris, és egy jó táp.
-
14adam
addikt
válasz CsakMérnök #40441 üzenetére
Ha nem tervezel 2magos vga-t akkor vinni fogja
-
-
14adam
addikt
válasz CsakMérnök #40439 üzenetére
Az jó táp,de ha alsótápos házad van akkor kell venned 24pin és 4pin-es hosszabító kábeleket.Mert nagyon rövid zsinege van
[ Szerkesztve ]
-
CsakMérnök
csendes tag
Sziasztok! Szükségem lenne egy kb. 500 wattos, halk tápra. Kb. 20.000 forintot tudnék rászánni. Melyiket válasszam ami valóban csendes, megbízható, és megéri az árát? Első körben az Arctic Cooling Fusion 550R-re gondoltam, de ha van jobb, szívesen várnám a tanácsokat!
-
varsam
őstag
Nos végre nekem is megjött az Enermax tápom, méghozzá egy Pro82+ 425W. Első benyomás: csöndben van, és ez a második és harmadik is
Phenom II 720 valamint HD4890, prime + furmark negyed órás izzasztás után sem ment 1050 rpm fölé a ventije!!! Ugyanitt a Corsair CX400 már igencsak süvített és ez a nem mindegy. Köszönöm, hogy ajánlottátok ezt a tápot és remélem hogy jó sokáig ki fog szolgálni. -
tony
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy-két…. táppal kapcsolatos észrevételem.
Úgy látom(olvasom..nézem..hallom..stb.) nemcsak a vevő,de a gyártók oldaláról is megy a „Watthajhászási Őrület”.Ez kb. olyan, mint a digitális fényképezőgépeknél a „Megapixelháború”….de erre most nem térnék ki.
Viszont,próbálom megérteni mindkét tábor nézeteit,miszerint,ehhez vagy ahhoz a konfighoz,ilyen meg olyan teljesítményű táp KELL! (publikálja ezt a gyártó is és,olvassa ezt a vevő is-szegény- immáron tudatosulva benne:”ezt kell vennem” !KELL?!Manapság már nem elég egy új rendszerhez 300-as táp….vegyél 500,de még inkább –ha jót akarsz magadnak-6-700W-osat,…..sosem lehet tudni…!
A dolog úgy alakult, hogy lecserélem máig is kitűnően dolgozó PC-m.(anno nagy segitség voltatok nekem….köszi!).Összeállt az agyamban ( na jó…az agyam helyén…) az elképzelés- ASUS P5Q DeLuxe
- E6300 DualCore (iiigen….ezt…azééé)
- Geil Ultra 2GB 1066MHz GX22GB8500PDC (2 x 1GB kit) 5-5-5-15(ez is elég nekem, nem játszom)
- ASUS Radeon EAH4650/DI/512MD3 DDR3 PCIExpress
- GE-R460-V1 Gigabyte Superb 460WA többi motyó megvan: egy 500-as SATA-s Seagate, egy Plextor DVD iró,egy előlapi 6 csatornás Enermax fanspeed szabályzó LCD kijelzővel háttérvilágítással,és 2db 8cm-es venti.Ennyi.Nem több.
Sajnos egy közeli villámcsapást követően (hiába a szünetmentes meg a villámvédett dugalj elosztó) már nem működött rendesen (nem mindig indult el) a jó kis csifi táp ( HPC-360-102) úgyhogy kivettem egy régi gépből egy Trust 370-es tápot,és azt raktam bele. Bár ne tettem volna. Odalett a csönd,a stabilitás,meg a tuning. Vehettem mindent vissza alapra. Mondtam magamban semmi gond, elő azt a nyavajás Trust-ot, majd én….adok neki.
Elöször is:
Valamilyen kapcsolási rajz után néztem,persze nem sok sikerrel,de azért akadt egy pár,főleg régebbi konstrukciók. No meg a sok kapott „lom” táp pl.:egy Chieftec GPS-350BB-101L 12cm venti,ugye most már a HPC-360-102 is ,ez még 8centis és aztán négy db Tronite ATX-550 no ez az igazi gépgyilkos szétrobbant az összes nagyfesz oldalon lévő kondi, még a venti is szénné égett…gondolhatjátok mit kapott a 12V-os ág….plusz még a régebbi modellek 200-tól 300W-ig mindenféle úgy kb. 20db.
Elég jó kis gyűjtemény jött össze,nem estem kétségbe,mind megmértem ami még jól működött, föltérképeztem a nyákokat a felépítésüket, ami meg nem indult be azt-is-szétszedtem az alkatrészeket azonosítottam ( jó kis TL494, annakidején ebből akartam először autós erősítőt gyártani) melyik mit tud mire való mi a feszültség ill. áramtűrése stb. Egyre jobban belebonyolódtam,és egyre jobban kezdtem nem érteni a dolgokat.
Mindjárt az elején: Miért is kell ennek a nyavajás tápnak az a bizonyos terhelés, hogy egyáltalán elinduljon?! Ez kapásból hatásfokromláshoz vezet…mindjárt az elején 10W tiplit vesz, hacsak a tápgyártó cégek nem állnak szoros kapcsolatban az ELMÜ-vel . Miért erőltetik a frekvenciamodulációt tápegységeknél …azért a kis hatásfoknövelésért?(TL494…ugye?!....a többi IC amit más cég is használ, azok is ezen az „elven” működnek csak más van az IC tokjára irva), miért nem lehet impulzus szélesség modulációt alkalmazni (pl.:TL 497)? Sokkal könnyebb kordában tartani, a kimenetét szűrni és kevésbé sok a termelt zaj,ill. sztem ezzel megoldható lenne a bekapcsolási előterhelés mellőzése is!(nekem anno sikerült) Vagy lehet,a gyártók nem akarják a kiöregedett PC tápokat az elektronikai amatőr műhelyében látni, ne lehessen egyszerűen tápegységként használni?! Aki meg leleményes úgyis megoldja.
Másodszor:
Az összes általam vizsgált tápban (biztos van kivétel is) a tápágak meg a COM is egy adott fóliacsíkra vannak forrasztva!A kábelek belső átmérője,tehát a sodrott réz vastagsága 1mm.(legyen ez durván egy négyzetmilliméter)
Egy átlagos 550W-os tápot nézve áganként
+3.3V(narancs) = 4 db
+5V (piros) = 7 db
+12V (sárga) = 6 db
COM = 14 db
kábel jön ki.
Ezekből jön ki a nagyáram ( a COM is benne van a „buliban” ugye, mert hát ez egy áramkör).
A lilákat,fehéreket,zöldeket,szürkéket most hagyjuk, azokon nem folyik „nagy” áram.
Számoljunk ezekre a kábelekre db-ként 4A-t.(többet én nem mernék,mert túl nagy lenne a feszültség esés a kábel végén 40-50cm,és odalenne a teljesítményünk…aki modellezik elektromos géppel az tudja )
Nézzük ezt a tápot:
Névleges adatok:
U I P db I/kábel
+3.3V 30A = 99W 4 kábel 7.5 A/kábel
+5V 32A =160W 7 kábel 4.57A/kábel össz: 500W
+12V 35A =420W 6 kábel 5.83A/kábel
…nofene…. Ezek szerint a gyárban sem törekednek az egységes áramvezetékek keresztmetszetére.
És ez még csak a jéghegy csúcsa.
A mai alaplapok –mint tudjuk- a 12V-os ágat terhelik leginkább.Oké.Rendben.
A 24 PIN-es alaplapi tápcsatlakozóban összesen 2db 12V1-es vezetéket találunk.Ez mondjuk 2x4A=8A azaz max. 96W mehet ide.
Van ugye még egy táp kiegészítő csatlakozónk is ez 4 PIN-es ebből 2db 12v1.Ez még egyszer 96W.
Tehát összesen ami mehet az alaplapnak az 2x96=138W ! És ez nem tápegységfüggő!És mivel nincs minden videókártyának plusz kiegészítő csatija,ezért innen kell megoldania a tápellátást,az alaplapról.
Egy mai alaplap 2db memóriával ( mert ugye azokat is innen táplálja)
Alaplap: 40W
Memória: 2x10 = 20W
Proci: 60W (óccsó kis proci nincs huzva)
Proc hűtő: 3W
Ház hűtő: 3W
Ez már így 126W.
Maradt 12W-unk a VGA-nak a 12V-os oldalon!(a maradék 60-70W-ot a 3.3 és az 5Vos ágból eszi?)
COM=14x4=56A tehát ennyi az össz. áramunk max.
Na ettől a sok számolgatástól már nekem is felállt a szőr a hátamon.(de az is lehet ,hogy megőőrültem…).Mindenesetre NEM értem.
Ja,és a belvilág.Miért van minden tápban „dzsumbuj” átláthatatlan káosz,kábelek egymás hegyére-hátára,ha alkatrész nem fér el akkor odakábelkötözzük!!!?Hát ennél különb elektronikákat látni.És ahogy elnézem ez nem kíméli a nevesebb gyártókat sem.
Elakadtam tehát a tápegységeknél…most akkor hogy is van ez?...melyiket?...honnan?...hova?...mi?...mennyit tud?...kell-e annyi?...Tényleg megőrültem……
-
Henryk
aktív tag
Üdv!
Valamilyen izmos, megbízható tápot keresnék hosszú távra, lehetőleg nem túl hangosat, jó kinézet előny(plexis ház)
Jelenleg egy FSP Bluestorm 500-as van. Venticserét leszámítva semmi baj nem volt vele, de most elkezdett sípolni, ciripelni, sercegni, gép leálláskor a legdurvább.Ezt kellene vinnie 24/7-ben:
Core i7 920, 6GB RAM
ATI HD4870
4 HDD + 2 SSD
2 optikainehezítő tényezők:
APC RS 800 (bár ha jól hallottam új tápoknál már nincs gond)
Chieftec szervertorony (jó hosszú kábelek kellenek)Egy Corsair TX750W -et néztem ki, ennek van elég csatija és hosszban is megfelel, szerintetek jó lesz ez vagy van valami sokkal jobb ennél?
Tudom hogy nagy, de kisebbek sajnos rövidek és kevés a csati..
Hőtermelés nem gond, elég jó huzat van a házban a 8 ventinek köszönhetően..[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
válasz Nyiscsák #40426 üzenetére
És a P45 mit változtatna a fejleszthetőségen? Az is ugyanolyan s775-ös tokozással van ellátva, mint a P43. Az s775 egy kifutó tokozás, sőt még az LGA1156-os foglalatba sem fog érkezni a jelenlegi csúcsprocinál erősebb. Ha számít a fejleszthetőség, akkor AMD AM3 vagy Intel LGA1366+i7 ajánlott, de az utóbbi gondolom nem fér bele a keretbe.
-
vzsryl
nagyúr
válasz Nyiscsák #40424 üzenetére
Szia!
Idle-ben borzasztó lenne a TX650 hatásfoka ezzel a max 200W-ot fogyasztó konfiggal. Még a CX400 is soknak mondható, tehát a TX650 nagy pénzkidobás lenne.
Egyébként ez az alaplap+proci páros ár/értékben és fejleszthetőségben nagyon rossz. Inkább AMD AM3-at javaslok ebben a kategóriában.
[ Szerkesztve ]
-
Nyiscsák
aktív tag
Sziasztok!
Egy jóbarátom megkért hogy nézzek már neki tápot a konfighoz csak mivel a boltban 650-es corsairt ajánlottak neki, én meg egy cx 400-at nem tudja kinek higgyen!
Ez lenne a konfig:
Alaplap GIGABYTE GA-P43-ES3G 1 13 800 Ft
CPU INTEL CORE2 QUAD Q 8300 2,5GHZ 775 BOKSZ 1 27 990 Ft
RAM CORSAIR TWINX 2048GB DDR2 800MHZ KIT CL4 2 16 570 Ft
VGA GIGABYTE GV-R577D5-1GD-B HD5770 1GB PICE 1 37 750 Ft
HDD WD 640GB 7200RPM 16MB SATA2 1 16 650 Ft
ODD LG GH-22LS50RB FEKETE BOKSZ 1 5 710 Ft
Ház COOLERMASTER RC-335-KKN1-GP ELITE 1 8 230 Ft
Táp???Köszi szépen a válaszokat előre is!
-
vzsryl
nagyúr
Ha már hozzácsaltak 50W-ot, akkor az 3A nem számít. 250-es bél van benne. Ugyanígy van a VX/HX450-el is. Azokban SS-400ET bél van.
(#40422) fagy53: A 12-14cm-es ventilátorok nem feltétlen hatékonyabbak és halkabbak a 8cm-es társaiknál, sőt... Lásd AC Fusion 550R.
Esetleg még nézhetnél OEM Seasonic tápot is, mert azok is kb. Enermax szinten vannak.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
fagy53
nagyúr
Akkor ketten kérdeztük meg, csak én még várok a válaszra.. Remélem megerősítik a jó információt!
vzsryl: igazad van, biztosan nem találok jobbat, de nem is keresek. Fontos számomra a táp megbízhatósága, de az ár sem mellékes. Én nem használom 250W-nál jobban, még azon sem ....ezért 4-500W a vadászterület, 8 PIN CPU csati, 6+2 PCI-e csati és két ágú 12V-os táplálásnál min 15A áganként de 300W elég a 12V-ból. Nem ragaszkodom az aktív PFC-hez, mert nekem semmi előnnyel nem jár, de ragaszkodom a megbízható japán nagykapacitású szűrőkondikhoz. 250W-os terhelésig maradjon alacsony fordulaton a lehetőleg 14cm-es venti, a zaj 20dB alatti legyen. Jó a moduláris kialakítás, de nem elengedhetetlen, a kábelhossz ne legyen 40cm-nél rövidebb.
Ezek a feltételek megvalósulnak az Enermax-nál olcsóbb tápoknál is, csak meg kell találni őket. A Thermaltake táp nekem nagyon bevált, majd 3 év nyúzás után is teljesen csendes és hűs, a feszültségeket műszerrel mérve stabil mind a mai napig, megy is a másik gépbe.[ Szerkesztve ]
-
kizul
tag
Sziasztok!
Haveromnak van egy ilyen gépe : [link]
Szeretné kicsit fejleszteni, ezt a vga-t nézte bele : [link]
Kérdés az lenne, hogy mivel barebone a gép táp is kisebb és ebben alapból 250W-os PFC táp van és 9800GT-hez gondolom nemelég annyi viszont ilyen géphez csak ezt találtam ami méretre megfelelő: [link]
Ez is csak 300W, viszont a kártya vmi takarékos lehet mert pci csatit sem látni rajta szóval 300W az elég lenne neki vagy nemigazán? Ha nem, akkor ilyen méretben milyen nagyobb tápok vannak? Vagy vegyen normál tápot de azt nemtudja belerakni az hogynézki? Hogyan lehetne megoldani?Előre is Köszönöm!
-
vzsryl
nagyúr
"Mivel a géped nem eszik 220W-nál többet, ezért valószínű elég lesz neki a 400W. "
Nem valószínű, hanem biztos."Sőt a Corsair még 12W-al többet ad le 12V-on."
Az a 360W csak Corsair-es "reklámfogás". A benne rejlő Seasonic SS-350ET bél 27A@324W-ot képes leadni 12V-on: SS pdf(#40416) fagy53: Ahogy 14adam is mondja, az Enermax ventilátora jó légszállítású és a táp hatásfoka nagyon magas, tehát hiába alacsony a ventilátor fordulat, attól még kellőképpen hűs. Nem hasonlítható a Corsair-ekhez.
Én nem gondolkoznék a helyedben más tápban az Enermax-on kívül. Annál úgy sem kapsz jobb minőséget.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
fagy53
nagyúr
válasz 14adam #40414 üzenetére
Na ezért nem vettem meg a Corsairt! Bólintottatok ugyan rá, de ugyanakkor jelentek meg a topikban elmarasztaló írások is. Minden elromolhat persze tudom, de még vacilálok.
Az Enermax-nak meg dicséret, hogy alacsony fordulaton terheléssel gond nélkül megy. Igaz, hogy valahol a Corsair 450W halálát is ez okozhatja, mert nagyon sokáig, majd 400W-ig állandó alacsony fordulaton jár a venti, ami tervezési és nem alkatrészhiba.Gondolkodom ezen, mert én tartósan 250W felett nem használom, tehát ez a gond engem valószínű nem érinthet. Szemezek a Thermaltake TR2 RX W0146RE 450W-ossal, csak kérdés hogy a jelenleg kapható darabok a dec elején megjelent frissítéshez tartoznak-e?[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
[ Szerkesztve ]
-
d@minator
addikt
25k-ért vettem egy bontatlan Enermax Pro 625-öt. Sajnos nem magamnak a srácra úgy kellett rábeszélni h ennyiért vegye már meg. Már bánom h nem magamnak...
CX400: Alsótápos házban megfordítottam a tápot, hogy ne alúlról szívjon. Eredmény: A fordulat 1400RPM-ről leesett 1026RPM-re. És a szélzaj is megszűnt.
Kipróbáltam ugyanezt egy Enermax Pro 625W-tal. Na annak édes mindegy. 500RPM így is úgy is. Terhelve![ Szerkesztve ]
-
MoonST
tag
Akkor rendben Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
-
MoonST
tag
És akkor az én kis konfigom el fog majd menni ezekkel? (Gigabyte Superb 460W vagy Corsair CX400). A gigabyte olcsóbb 3k-val mindenütt, a corsair meg csak 400w-os? jó az, nem lesz kicsi?
-
Ari18
őstag
válasz akinho94 #40403 üzenetére
Szerintem vedd meg a Corsairt. Amúgy itt tudod megnézni. Azzal meg, hogy mit ír egy webshop ne foglalkozz. Sok az elírás.
[ Szerkesztve ]
-
akinho94
tag
itt azt irják hogy 85 százalékos hatásfok
De melyik a jobb gyors kéne rendelni, hogy holnap meglegyen de ha még nem is 80+ akkor Corsair lesz.[ Szerkesztve ]
-
akinho94
tag
A helyi kisker 16,800Ft-ért akart adni nekem Corsair CX400-at. Mondtam is neki, hogy..... még átgondolom. De ez a Corsair (80+) szinte egy árban van (netről rendelve) az FSP BlueStormII 400W-al (85+). Melyik a jobb?
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest