Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attila2011
aktív tag
válasz DUB Inc. #299 üzenetére
Nem tudom, hogy te hogy fűtöd vagy számoltad ezt ki, de van egy méretezési hőmérséklet, amiben meghatározzák, hogy az előremenő 40, 38, esetleg 35 fok (parketta esetén inkább több, kő esetén inkább kevesebb a komfortérzet miatt), ezt utána legfeljebb a szabályozás viszi kicsit lejjebb a külső hőmérséklet függvényében. Meg attól is függ, hogy csak temperálás történik komfort miatt vagy ez az egyedüli hőleadó. Miből gondolod, hogy LA hozzászóló esetén is centire pontosan azok a feltételek állnak fent, mint nálad?
#300Los Angeles
Kérdezz rá, hogy lakás fűtésére merik-e ajánlani. Meg arra is, hogy képes-e folyamatos üzemben hozni ezt a 40 fokot, ekkor milyen a COP értéke, valamint a szabályozása képes-e kezelni egy lakás fűtési rendszerét.[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
válasz Los Angeles #297 üzenetére
csak hirtelen belenéztem, ez a fajta 22kw-os hőszivattyú, -15 fokon 4,6kw-os fűtőteljesítményű a leírás szerint
az élettartamáról nem olvastam, hogy mit írnak (de pl a parkside-os gépek is egészen addig jók, amíg néhány 10 percnél nem kell többet használni őket egyszerre, utána gyakran eldobhatóssá válnak, úgy pedig már nem túl gazdaságosak)One Ring to rule them all
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz Attila2011 #301 üzenetére
" Padlóhoz is kell 38-40 fok. "
Erre reagáltam.
"Nem tudom, hogy te hogy fűtöd vagy számoltad ezt ki"
Nem én fűtöm, hanem a hőszivattyú és az is állítja be a hőmérsékletet. 35-40 fokos víz esetében baromi meleg lenne...
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz Attila2011 #304 üzenetére
Igen, télen volt hideg is... Akkor már kellett a 32 fokos víz.
-
hermfer
csendes tag
Beszéltem a másik épületgépész mérnökkel és kvázi lebeszélt a hőszivattyúról, mivel nincsen napelemünk. Ő azt ajánlotta, hogy tegyünk fel 5-6kwp napelemet és a jelenlegi gázos rendszer mellé kössünk be egy villanykazánt, ami tud hmv-t is.
Mondta, hogy maga ellen beszél, mert így nem fogjuk felkérni a méretezésre, de mostanában ilyen esetekben (családi ház, gáz kondenzációs fűtéssel )mindig ez a megoldás jött ki optimálisnak, amikor tervezett.
Ez gondolom csak a szaldós rendszer mellett érvényes. A szaldós rendszernél annak van jelentősége, hogy mikor van az elszámolása az embernek? Ez attól indul amikor elindul a termelése?
Erről a véleményről mit gondoltok?[ Szerkesztve ]
-
hermfer
csendes tag
Úgy mondta, hogy maradna mellette a gáz is, tehát nem csak tisztán villany lenne a fűtés. A fő érve az, volt hogy a napelem a telepítés után folyamatosan termel áramot, míg ugyanannyi vagy több pénzért a hőszivattyú továbbra is legjobb esetben H tarifáról megy.
Én ezt a megoldást úgy tudnám elképzelni, hogy ez a villanykazán átmeneti megoldás és később hátha lesz pályázat, ami a hőszivattyú kiépítését támogatja.
Ezek a pályázatok amúgy szörnyen esetlegesnek tűnnek. Voltam a Széchenyi Program Irodában a szeptemberi RFC-6.2.1-es pályázatról érdeklődni és ott mondták, hogy az első körben a teljes 210milliárdos keret betelt, de a pályázatok nagy része még el sincs bírálva. A most szeptemberi pályázatnál meg azt várják, hogy még átírják a kiírást, mert a jelenlegi 11,x milliós összeg nem reális a mostani árak mellett akkora volt a drágulás de ez csak az ő személyes véleményük. De a szeptemberi körre csak akkor lesz forrás ha az EU ad különben esélytelen. És azzal kecsegtettek, hogy ha végül nyernénk is akkor 1 vagy 1,5 múlva tudnánk reálisan nekiállni a kivitelezésnek.[ Szerkesztve ]
-
Attila2011
aktív tag
Én meg ezt nem tartom jó ötletnek. Ha teszel fel napelemet, az nagyon jó, de pl a legutóbbi pályázaton azok nem indulhattak, akiknek már volt napelemük (ennek nézz utána, lehet nekem rémlik rosszul). A villany kazán nem túl költséghatékonyan termeli a hőt, az említett napelem nevetségesen kevés hozzá, sokkal előrébb nem leszel.
Jobban járnál egy vegyestüzelésű kazánnal, későbbi hőszivattyú mellett is maradhatna vésztartaléknak. Így gázzal +egyébbel kihúznátok a telet. -
LOTR
addikt
jelenlegi ismeretek alapján, talán az a legköltséghatékonyabb megoldás, hogy még a szaldós elszámolású rendszerben, annyi napelemet kell feltenni, ami biztosan fedezi az ismert fogyasztást, de terv szerint nagyobbra méretezett inverterrel (inverter méretére szól a szerződés, nem pedig panelteljesítményre)
így a későbbiekben lehet paneleket bővíteni és elektromos fűtésre átállni, ahogy majd a pénztárca engedi
nem feltétlen kell a központi hőszivattyú, lehet sima split klímákat is telepíteni, de a villanykazán sem teljesen elvetendő megoldásugye a rizikó annyi benne, hogy senki nem tudja, hogy milyenek lesznek a jövőben a napelemekre vonatkozó szabályozások és vele a bruttós elszámolás
One Ring to rule them all
-
hermfer
csendes tag
válasz Attila2011 #309 üzenetére
Igen az RRF-6.2.1-es pályázaton akinek van már napeleme nem tud mire pályázni.
Próbáltam számolni megtérülést:
Jelenleg 2150m^3 gázt fogyasztunk és 2 villanyórán 4032kwh-t(2 lakás)
Ha nem csinálunk semmit, és marad a fogyasztásunk, akkor fizetünk:
1729*119,07+422*747+4032*36,9=669887FtCél a 422m^3 gázt megspórolni, mivel kondenzációs kazán fogyasztja, emiatt számolok 1,1-es szorzóval a tényleges kiváltandó 464,2m^3 gáz, ami 4409kwh villanynak felel meg.
Napelem és villanykazán:
6kwp napelem termel 7200kwh áramot, amiből a gáz túlfogyasztás kiváltás után marad 2790kwh, ami csökkenti a már ma is létező fogyasztásunkat. Gázból meg a limiten vagyunk.
1729*119,07+(4032-2790)*36,9=251702FtHőszivattyú és H tarifa:
A HMV termelés, ahogy láttam jelentősen megdobja a rendszer árát plusz 6 hónapig nincsen H tarifa, így az maradna gázos. A nagyon hideg időszakban a gázkazán is besegítene a fűtésbe, így a gáz fogyasztás maradjon 400(melegvíz)+500(fűtés)=900m^3
(2150-900)*1,1=1375m^3 gázt kell helyettesíteni. Feltételezem, hogy átlagban a hőszivattyú hatásfoka 3. Így ez 1375*9,5/3=4354kwh H tarifával
A meglévő villamos fogyasztás marad 4032kwh
900*119,07+4354*36+4032*36,9=412688FtEz a számítás szerint a napelemes rendszer 418000Ft előnyt hoz össze, míg a hőszivattyús 257000Ft-ot. Karbantartással nem számoltam, de esélyes, hogy a hőszivattyú esetén magasabb, mint a napelem és a villanykazánnál.
Van valami, amit rosszul számolok vagy olyan tétel, ami felett elsiklok?
1m^3 gázt 9,5kwh-nak számoltam. Kondenzációs kazánnál 1,1-es, villany kazánnál 1-es míg a hőszivattyúnál 3-as jósággal kalkuláltam.Ha gázkeretet tovább csökkentik vagy jelentősen emelik a kedvezményes árat, akkor persze borul a matekom.
[ Szerkesztve ]
-
Attila2011
aktív tag
Nekem kicsit este van a kalkulációd alaposan átnézni, de két észrevétel. H tarifa télen tudtommal marad jelenlegi áron, 36 forint az nyárra vonatkozik. Legalábbis másik topikban éppen ma ezt írták. Másik tényleges hiba, hogy hőszivattyú COP értékét 3-ra vetted, holott jóval több az. Például Daikin Altherma 12 kW-os egység SCOP értéke 3,29 55 fokos vízzel. 35 fokos előremenővel (felületfűtés) már 4,38. Ez továbbra is SCOP, ha te hidegebb időben gázra váltasz, akkor nálad magasabb értékek jönnek ki.
Nyilván a legjobb a napelem+hőszivattyú lenne, de az egy vagyon. A napelem így is az lesz.Amit javasoltam, inkább a jövőre nézve tettem, úgy le tudnál később teljesen válni a gázról és lenne tartalékrendszered.
-
hermfer
csendes tag
válasz Attila2011 #312 üzenetére
Újraszámoltam 23,5Ft-os H tarifával és 3,29-es SCOP-val (mert a radiátor miatt magasabb előremenő hőmérséklet kell) így a hőszivattyúval a rezsi már nem 412688Ft, hanem csak 350390Ft.
Ha jól értem, akkor a napelemmel annak az esélyét vesztjük el, hogy pályázatból szereltessünk napelemet, amire nagyobb esély van, mint hogy tisztán hőszivattyús pályázat lesz. Illetve beszerelünk még egy rendszert a gáz mellé, amit jó eséllyel kidobunk, amikor váltunk majd hőszivattyúra és backup rendszerünk se lesz, ami a vegyessel adott lenne.
Viszont ha 6kwp-t kiépítünk és marad a szaldó is, akkor az lefedi egy jövőbeli hőszivattyú teljes fogyasztását, 7kwp esetén meg még marad kb 1500kwh az egyébb fogyasztás csökkentésére is.
A jelenlegi napelemes pályázattal az a baj a saját szemszögünkből, hogy a jelenlegi fogyasztásból számolja a támogatható kapacitást. Mivel két lakás van 2 külön villanyórával, így relatíve kicsi a fogyasztás külön-külön(202kwh és 135kwh), emiatt vagy 2,2kwp-re vagy 1,46kwp-re pályázhatnánk. Ha később van még új napelemes pályázat és hasonlóan vontatottan bírálják el, akkor ott meg lehet kicsúszunk a 2023.12.31-es szaldós határidőből.Nagyon nehéz a döntés, mert annyira kiszámíthatatlan a szabályzás meg a körülmények. Szülők és nagyszülők lakják a kérdéses házat és próbálom az optimumot megtalálni, nem szeretném őket egy rossz döntésbe belevinni.
[ Szerkesztve ]
-
Attila2011
aktív tag
-
LOTR
addikt
létezik 0thm energetikai korszerűsítéses pályázat is, ahol mindent kamatmentes részletre kell kifizetni 20 év alatt, induláskor 10% önerővel (napelem, fűtéskorszerűsítés, szigetelés, nyílászárók vannak benne talán)
de nem tudom a pontos feltételeket, korábban 10millió volt a maximum támogatott hitel
tfh. felveszed a maximumot, akkor 1m az önerő, 9m pedig a hitel, ezt a 18 hónapos rendelkezésre tartási idő után kezded el törleszteni 18,5 éven át, az azt jelenti, hogy 40,5k/hóha legfeljebb 10millióból ki tudsz hozni egy olyan rendszert, aminek a törlesztője alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi rezsid, akkor már rövidtávon is megéri (mivel saját pénzes, így napelemnél a szaldó is megmarad)
ha nem jön ki 10m-ból, akkor az önerő fog megnőni - de ahogy említettem, a pontos feltételeket nem tudom
[ Szerkesztve ]
-
hermfer
csendes tag
válasz Attila2011 #315 üzenetére
Ez hasznos infó, hogy azok kiesnek a szaldósból.
-
skitzoo
senior tag
Sziasztok. Hőszivattyú-t szeretnénk berakni. 150nm valyog ház. Mennyezeten 40cm szigetelés 3 rétegű ablakok. Tavalyi gázfogyasztás 2100m3 ( 25-27 fok volt bent). Jelenleg egy 28 kw-os Immergas gázkazán van. (Az egész ház teljes felújításon esett át tavaly/idén.) Napelem ha minden jól megy már októberben fent lesz, 5,2kw os rendszer. Nekünk csak az átmeneti időszakban kellene a hőszivattyú, +5 fok alatt már a gáz menne, Hibrid rendszerben. [link] <- ezt néztük ki. Jó lehet esetleg?
"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"
-
LOTR
addikt
8kw elég lesz?
12-es lehet már elbírná az egész házat télen is
klímással egyeztetve, ajánlotta a fishert, ár-érték arányban az egyik legjobb, mi is úgy voltunk vele, hogy ~2db fisher kijön egy daikin árából legrosszabb esetben és amúgy is szerelhető, ha gond lenneOne Ring to rule them all
-
skitzoo
senior tag
Nem kell egész télen. Csak az átmeneti időszakban. (Amilyen enyhék mostanában a téli hónapok lehet az menne)
"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"
-
Attila2011
aktív tag
Akár, de hőveszteség számítás nélkül nem egyszerű megmondani. Amúgy a COP értéke kicsit gyengébb, mint pár jobb gyártóé.
Egyébként a mai hőszivattyúk többsége már egész hideg időben is képes elfogadható hatékonysággal működni, lehet lejjebb is engedni akár +5 fokról. De ezt ki kell sakkozni a mostani árakkal, hogy meddig éri meg legjobban használni. -
skitzoo
senior tag
válasz Attila2011 #322 üzenetére
A napelemet akarom kimaxolni vele.
-
pjen
félisten
Téves.
-
GIJoe
addikt
Sziasztok, kinéztem egy hőszivattyút, véleményt szeretnék kérni róla, illetve ha van jobb ár/érték arányú, hasonlóan takarékos érdekelne....
Hitachi Yutaki S RWM-2,5 6 Kw 1,6M
Úgy számolom ennyi elég, csak fűtésre + 100L direkt tárolót mellé, padlófűtéshez szánom, 98 nm, 3 rétegű ablak 35 cm a tetőn a falon 8cm szigetelés, a sima gázzal is a limit alatt vagyunk, H tarifa bent van, napelem 4Kw....[ Szerkesztve ]
-
stickermajom
addikt
-
GIJoe
addikt
válasz stickermajom #326 üzenetére
Ahogy kezdődik az idény, a 2 pana klímával kezdünk 5 cop H tarifán, hűl a levegő, a tervezett hőszipka H-n persze, ha mocskos hideg lenne, gázkazán, ha nem lesz gáz, akkor váltószelep és vegyes-tüzelés minden is elégetve...
-
hermfer
csendes tag
Sziasztok,
megint visszatértem. Lehet nagyon hülyeséget kérdezek. Ha az embernek van egy hőszivattyúja, napeleme és egy H tarifás órája, akkor a hőszivattyút az előbbi kettő közül csak az egyikhez lehet hozzákötni? Tehát van-e olyan opció, hogy amikor termel a napelem, akkor arról megy, este meg a H tarifáról? -
LOTR
addikt
a kérdés lehet, hogy jó, csak talán még nem jól gondolod, mert ennek inkább értelme nincs - legalábbis a leírt módon nincs
h tarifa csak fűtési szezonban elérhető, a napelem meg akkor termel jelentősen, amikor süt a nap, jellemzően tavasz-nyár-ősz, tehát pont akkor, amikor nincs fűtési szezon
annak lenne értelme, hogy "kapcsolgatós" lenne a hőszivattyú betápja, amíg van elhasználandó napelemes áram, addig arról megy (tehát a sima áramról), amikor meg kimerült, akkor jöhet az olcsóbb h tarifás áram - azt nem tudom mennyire lehet a gyakorlatban is kivitelezni ezt a megoldást (szabályosan, és azon kívül, hogy folyton át kelljen kötni a betápot)
[ Szerkesztve ]
-
hermfer
csendes tag
Ja ez így logikusnak hangzik, gondolom az évenkénti két átkötés miatt nem működne.
A hőszivattyús bojlerekről van valakinek tapasztalata? Ezek hogyan működnek a leírásokból nem derül ki számomra, hogy ezeknek is van kültéri egysége, vagy azt a légteret hűtik, ahová telepítve vannak?
egy ilyenre gondolok: Ariston Nuos Evo A+ (nem mintha lehetne kapni)[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
Hivatalosan csak az átkötés működik.
A ház hőszigeteltségi állapotától függően az átmeneti időszak még bejátszhat, amikor napelemről jobban megéri működtetni.
Amíg szaldó van, addig napelemmel mindegy mikor.
Szaldó után meg akkor lesz majd célszerű járatni a hőszivattyú, ha süt a nap. -
bekesizl
csendes tag
-
robi-k
őstag
Lehet kapni: Ariston Nuos Evo A+
-
hermfer
csendes tag
válasz bekesizl #332 üzenetére
Akkor ezt úgy célszerű szerelni, hogy meleg időben kívülről szívjon és a hideget bentre nyomassa. Míg hideg időben bentről szívjon és a hideget kintre fújja ki?
Mennyi levegőt mozgathat meg ez a rendszer, hogy ha bentről szív és kintre fúj akkor lecsökkenti a belső légnyomást? Fordított esetben meg megnöveli? -
LOTR
addikt
esetleg egy kicsit gyengébb, 1,9-2,0 cop-s megoldás
Ariston Lydos Hybrid 100One Ring to rule them all
-
bekesizl
csendes tag
Személyesen nincs gyakorlati tapasztalatom vele, de talán a mindig hűtsön az optimálisabb megoldás. 150mm-es átmérőjű csöveket nem nagyon fogsz átszerelgetni.
A múltkori linken a katalógusban a "Standard levegőszállítás" alatt ott van, mennyi levegőt mozgat meg.
A katalógus a faliaknál engedi csak meg, hogy a rendszer kívülről szívjon és bentre fújjon. A többi esetben kiegyenlített rendszernek kell lennie, azaz vagy mindkét cső bentre van kötve, vagy mindkét cső kintre.
-
Boy_25
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Melyik hőszivattyút tartjátok jobbnak a Mitsubishi Zubadant vagy a Fujitsu Waterstage-et?
Köszönöm előre is a segítséget![ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Biztos van most ilyen élő pályázat? Nem találtam élő pályázatot erre. Ha van, tudnátok segíteni hogy merre található infó?
Br 80nm könnyűszerkezetes házhoz (éves fogyasztott gázmennyiség ~1100m^3) szeretnék fűtésre valamit a nagykorú kazán helyett/mellé. Illetve van egy Panasonic Nordic klíma is ami 3-4kW-al be tud segíteni hidegben. H tarifa van, tavalyi a mérőhely (de bővíteni kell még rajta), 1 fázissal tervezem megoldani, nem árt ha belefér 20A(+10 ha van kiegészítő) környékébe.
Extra talán csak annyi, hogy bő 1 méterre a szomszéd háza azon az oldalon ahova a kültéri mehet, úgyhogy relatív halk megoldások jöhetnek csak szóba. néztem hibrid kazánokat (immergas, ariston), hőszivattyút a kazán mellé (ariston), hőszivatyút magában (elsősorban Zubadan 8kw, Pana T-Cap, a sort a Fisher zárja, meglepően jó zaj adatokkal).
Sajnos a legtöbb cég onnantól hogy nem akarok mellé napelemet venni, finoman szólva sem túl motivált, plusz komplett megoldást keresek, azaz ne csak lebasszák a gépet, hanem nyilván legyen rendszerbe kötve (padló+raidátor, kb 45°os vízre van szükségünk).
HMV még nem tisztázott, de valószínű hőszivattyús bojler lenne (akár gáz, ha már lekerül a meglévő kazán).
Ha elfér (kicsi a gépészetnek a hely) és nem nagy költség, akkor meghagynám a kazánt is (megfelel a kizáró vagyban való üzemeltetés), egyébként meg annak a helyére menne a fűtés.Ahány cég reagál, annyi megoldást (az általa preferáltat) nyomnak.
Amikre választ keresnék:
-felmerült hogy a split rendszerek kevésbé hatékonyak, és olcsóbbak (én ezt nem látom, sőt). Pl itt is a monoblokkos preferált: [link] Itt meg a split: http://miskolchoszivattyu.hu/index.php/rovid-ismertetok/4-split-vagy-monoblokk-hoszivattyu [link] . Amiből van split és monoblokkos is, melyiket célszerűbb megcélozni?
-6-8kW névleges teljesítmény környékén mik azok ami tényleg halk és megbízható gépek (minél közelebb az 50dB-hez normál módban, vagy alatta).
-Preferált márka/család, illetve Komárom-Esztergom megyében korrekt kivitelező szintén érdekes lenne[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
LOTR
addikt
ha jól tudom ez az új 0thm pályázat jelenleg még nem indult el (korábban volt már és állítólag újra lesz is, de még nem tudják mikor)
korábban, kivitelezővel beszélgetve és ha hozzávesszük, hogy nincsenek extra igények, csak teljesen átlagos használatra kell, arra jutottunk, hogy a fisher az egyik legjobb ár/értékű hőszivattyú
aztán amint lesznek, majd a hosszútávú tapasztalatok megmondják, hogy így volt e[ Szerkesztve ]
-
-
robi-k
őstag
Hajdu HPAW monoblokk hőszivattyúkkal találkozott már valaki? Tetszik a relatíve alacsony ára és hogy van belőle 3 fázisos kivitel is, bár a COP értéke eléggé alacsony.
Monoblokk hőszivattyú esetében mi a legjobb ár/érték arányban?[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Relatív hangos, illetve komolyralan a +7⁰os adat (-15⁰, de legalább -7⁰os adat kellene)...
Nekem most is jó ajánlatnak tűnik a Panasonic (nekem a HP J széria), de nem ismerem annyira a felhozatalt. Illetve nálam csak a halkabb megoldások merültek fel... Pl Domusa olcsóbb, a csomagok is jónak tűnnek, de nem mindenkinek elég halk.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
félisten
Érteni ugyan nem értek hozzá, de Németh Lajoson kívül még senkit nem hallottam a Fischert ajánlani. Az elmúlt évben sok helyről kértünk tanácsot, az olcsóbb kategóriából szinte mindenki ajánlotta a Greet és a Mideát, de a Fischerre mindenki azt mondta, hogy inkább ne kockáztassunk.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
robi-k
őstag
A Fisher (is) csak egy márkanév, valójában ugyan az a Midea, amit OEM megrendelés alapján gyártanak.
Van itthon Fisher Nordic 3,5 kW klíma, amit fűtésre és hűtésre is használok, az elmúlt majdnem 1 év alatt nem volt gond vele. Amúgy lényegében ugyan az a klíma, mint a Midea név alatt.
-
félisten
Bizonyára Neked van igazad, én csak közvetett információkkal rendelkezem.
Nekem tavaly májusban egy épületgépész kereskedő ajánlotta azzal a Mideát, hogy az lényegében Gree, a Fisher meg valami más... Aztán hogy ez mit jelent...?
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Attila2011
aktív tag
A Midea elvileg gyárt mindent is és mindenkinek is, nagyon nem mindegy, hogy melyik széria. Egyik nagyobb kivitelező szerint a saját neve alatt forgalmazott új szériás termékek már elég jók. De ahogy nézem oldalukat, semmivel se olcsóbbak, mint pár másik nevesebb gyártó termékei.
-
Viperator
őstag
Szép napot, Urak!
Chofu hőszivattyú mennyire megbízható?
Nem ismerem, hogy milyen munkák lesznek otthon és mivel jár. Gázkonvektor van, vele történik a fűtés (családi ház, amolyan Kádár kocka). Át lehet tenni a hőszivattyúra. Később napelem lesz.Mert ha nem sok a munka (pl sok bontás, stb.), akkor belemennénk. Otthonfelújítási támogatást szeretnénk igényelni, van ilyen lehetőség? H tarifás? (ha jól tudom, hogy fél év ilyen árban, fél év olyan árban, de ezek milyen árban vannak?)
Előre is köszönöm a választ!Üdv!
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
Attila2011
aktív tag
válasz Viperator #348 üzenetére
Gázkonvektort nem tudod hőszivattyúra cserélni, hanem ki kell építeni hozzá valamilyen fűtési rendszert. Legjobb a felületfűtés, mert alacsony hőmérsékletű, nagyon jó lesz a hőszivattyú hatékonysága. De rá lehet kötni radiátoros fűtést is megfelelően méretezve. Vagy vizes fan-coil készülékeket.
Chofu elvileg valami japán márka, szinte semmit nem hallottam róla. Fogalmam sincs, hogy mennyire közelíti meg az ismertebb márkák színvonalát. Azt se tudom, hogy milyen a támogatottsága, szervizháttér, stb... összesen egy (gyenge magyarsággal megírt) oldalon hirdetik. Pusztán a számokat nézve, például a Daikin hasonló készülékei jobb hatásfokkal működnek, nyilván drágábbak is. -
LOTR
addikt
válasz Viperator #348 üzenetére
a hőszivattyú a hőforrás, ahhoz kelleni fog hőleadó is (jellemzően valamilyen felületfűtés, esetleg fancoil-ok)
a jelenlegi gázkonvektorok nálad a hőforrások és a hőleadók is, így mondani sem kell, hogy meglehetősen nagy "átalakítás" fog kelleni egy központi fűtés kiépítéséhez
H tarifa csak fűtési szezonban érhető el, azon kívül (tehát pl. ha hűteni is szeretnél a hőszivattyúval nyáron, vagy ha még kell fűteni a szezonidőszakon kívül is) normál tarifás költséggel tudod használni a rá csatlakoztatott berendezéseket
ennek nézz utána azért, de ha jól emlékszem a mostani módosítás után 36Ft lett a H tarifa ára és 70Ft a sima áram ára
mod
amíg elérhető a szaldós elszámolású napelem és akarsz is ilyen rendszert, addig nem érdemes h tarifával foglalkozni, mert kiépíted és nem használod (hiszen a napelemes termelést akarod felhasználni, ha már van) és esetleg a jövőben kitalálnak valami szabványmódosítást és előfordulhat, hogy lehet újra szabványos mérőhelyet kialakítani neki, így mondhatni előfordulhat, hogy 2x is meg kellett csinálni - feleslegesen[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest