- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Celeron aranykor
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
S-eye
senior tag
válasz
Attila2011 #1297 üzenetére
De mennyi az annyi? Egy adatot találtam, ami 1kW teljesítményenként 0.25m2 hőcserélő felületet írt.
-
S-eye
senior tag
Kaptam [lMidea MHC-V10W/D2N8-BE30 10kW] hőszívattyúra ajánlatot. Egyelőre nem látom az ajánlott HMV tároló paramétereit. Egy kicsit szeretnék faragni a HMV és puffertáróló árán.
Hajdu STXL2002C 200L HMV tartály (2.6m2 hőcserélő) helyett egy AQUASTIC AQ STA C (0.8 m2 hőcserélő) mennyire lenne problémás? Árban 50% különbség van. Esetleg a kettő között egy HAJDU STA C2 SZTEA 1.8 m2 hőcserélővel még, ha a STA C nem felelne meg.
(van gázkazán is tartaléknak, nem kerül ki a rendszerből)Köszi a tanácsokat előre is!
-
MM
őstag
Sziasztok, új építésű, 85m2 ház, teljes padlófűtéssel, hőszivattyú választás / gépesz tervezés előtt állunk. Klíma külön lesz, így csak fűtés+HMV a cél.
Eleinte a monoblokk volt szimpatikus, mostanra inkább a Split+HMV tartály az irány.
Fujitsu, Midea + HMV tartály van képben főleg, persze a legegyszerűbb az integrált HMV tartályos Split lenne, de annak kb +1M a felára.Itt jött képbe az - elvileg francia - ATLANTIC, a márkáról van esetleg valakinek infója / tapasztalata? Azt hallottam, hogy ezek - legalábbis néhány típus - Mitsubishi klónok. Ennek az integrált HMV tartályos verziója igen kedvező árú, csak soem hallottam róla, és ebben a topicban is "0" találatot kaptam...
Valahol 5-7KW lesz a cél, a gépész tervezővel hétfőn fogunk egyeztetni a koncepciókról/típusokról.
Esetleg tudtok-e javasolni megbízható céget, aki Pest megye / Fejér megye határán forgalmazó + telepítést / karbantartást is vállal valamelyik viszonylag megbízható, de nem heroinárú márkára? (Fuji, Pana, Midea, Gree). A többi klónt azért nem erőltetném, mert gyakorlatilag már nem is olcsóbbak, mint a Midea vagy a Gree.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Elemental #1285 üzenetére
Teljesen jó megoldás!
Kis odafigyeléssel pár baráti/családi program "megerősítése" megoldott!
Én is szoktam gyakorolni a ház körül az ilyesmit!Ismeretségben is van hasonló: ezt a takarítást tolták ki 2-3(-4 ? ) éves időre úgy, hogy a levegő bemenő irányba dupla szúnyoghálót("szűrőt"), rakott a bogarak, nagyobb szennyeződések (levél, ...) ellen, amik sokszor a ventivel ledarálva utána tömítik a hőcserélő radiátorokat.
Mikor ezt a "Csináld Magad Szűrő"-t próbából felrakta, meglepődve látta a korábbi éves "termés" töredékét. Azóta átállt az állapot szerinti tisztításra: fél-évente ránéz=>ez alapján háromévente "slagoz"! Eddig 2x csinálta, + a 2 évenkénti, korábbi tisztítás volt.
Lazán megcsinálja, kb 2 sör közben, a kb 3 évente esedékes hétvégén. Néha leszedegeti a fennakadt nagyobb "izéket" a szűrőről. Az egyik családi "összeröfi" alkalmával mutatta is. -
-
4D4M
senior tag
válasz
Peetey91 #1282 üzenetére
Nem minden áron, de természetesen nem hiábavaló.
Ugyanazok a problémák sújtják a levegő-víz hőszivattyúkat, mint a split klimákat is. Ehhez jön meg a víztér állapotának ellenőrzése.
Amennyiben hűtésre is használva van, akkor a hőcserélő ellenőrzését / tisztítását nem szabad megúszni szezon után. -
Peetey91
senior tag
Sziasztok!
A hőszivattyús rendszert (Panasonic) érdemes évente/X időnként a beüzemelő szakival átnézetni, karbantartani, tisztíttatni, stb. mint mondjuk egy klímát? -
5leteseN
senior tag
A jóbarát nagyszülőktől talált ablak-klímája van általa kinézve -minden-mindegy-alapon- átépítésre a hűtő-fűtő (belső-)oldali hűtő-közeg->levegő hőcserélő köré épített (alu-)víztérrel. Onnan megy majd a fagyállózott (ezek szerint reálisan tervezett 40-45 fokos)víz a hőtárolós tartályba(120l ?), amiben lesz a csőkígyó a bejövő hideg-vízzel és kimenő 40 Celsius-fokos használati meleg-vízzel.
Ha tervezni=(álmodni) sem tud valaki nagyot az nagy baj: (használ)napelemeket szeretne még idén szerezni az ablak-klíma 230V-os "meghajtásához"!
"Ha lúd legyen kövér!" -
4D4M
senior tag
válasz
5leteseN #1279 üzenetére
Amennyiben csak a vételezés térfogatáramában áll rendelkezésre a hőcsere, akkor ez azért nem a klímák nagyságrendjének(2-4 kW) megfelelő teljesítményt jelent, hanem inkább 3-4× teljesítményigényt. Vagy félreértem a konstrukciót és a tárolóban lévő vizet melegíti, ami nem ivóvíz.
Így látatlanban azért felsejlik néhány buktató, ami a szabályozástechnika hiányából adódhat, de azért csak hajrá és bizonyára szívesen fogad a topik egy élménybeszámolót (: -
5leteseN
senior tag
1, Köszönöm!
2, Más műszaki területes ismereteimből kiindulva, akkor 40-45 fokig élve ezzel az üzemmóddal, tartósan és megbízhatóan fogja tudni egy eredetileg levegő közegre tervezett hőcserélőoldal, beépítve egy hőtároló tartályos hőcserélőbe(amin folyik keresztül majd használati meleg-vizes csőkígyóban a folyadék).
Jól tippelek?
-
5leteseN
senior tag
Hőszivattyúval kb. mi legmelegebb hűtőközeg érték? Ez ugyanaz a hőmérséklet lesz közelítőleg, amivel egyenlő tud lenni értelemszerűen az a közeg is aminek a hőt átadja.
Az érdeklődés oka: Milyen hőmérsékletig tudok kb (elő)melegíteni használati meleg-vizet?
-
Bohus
aktív tag
válasz
almafa42 #1272 üzenetére
Védelmi célból van fűtési és hűtési üzemre is hőmérséklet limit, de az nem állítható (az enyém 10 fok külső hőmérséklet alatt nem hűt, 35 felett nem fűt). Nem hiszem, hogy ez korlátozná, más lehet a gond.
Azt mondd meg, hogy milyen szabályozás alapján üzemel a hőszivattyú. Mi van beállítva a menüben? (saját vagy külső termosztát, vízhőmérséklet vagy puffer).
-
nemethsza
tag
Srácok,
adott egy Daikin Altherma hőszivattyú. Hogy lehet (lehet szerelő kihívása nélkül?) kikapcsolni a gyári távkapcsban lévő termosztátot, hogy ne annak a hőmérséklet-érzékelője, hanem egy másik vezérelje a hűtést? -
almafa42
aktív tag
Értem én, hogy beállítás függvénye a dolog, csak nem értem mi nincs jól beállítva
Kompenzációs görbe ilyen a hűtésre:
Ha jól értem ez azt jelenti, hogy ha kint 20 foknál kevesebb van akkor 19 fokot csinál, ha kint 30-nál több akkor 17-et, közte meg progresszíven változik. Viszont most az van, hogy akkor kezdi csak el a hűtést ha 21 fok van kint legalább.
-
4D4M
senior tag
válasz
almafa42 #1267 üzenetére
Ezt nem értem sajnos. 17-19 fokos vizet kell csinálnia a hőszivattyúnak, úgy van beállítva.
~
Na hát, ahol úgy van beállítva, akkor ugyanott kell máshogy beállítani (: Én arra tippeltem, hogy a külső hőmérséklettől függő meredekséggel a megszokott a beállítása, amikor csak annyira hűti le a vizet, amennyire az éppen szükséges. Ennek egyik pontja gyanúsan pont a 20°C lehet az alapértelmezetten. -
almafa42
aktív tag
Milyen szabályozás létesült a mennyezethűtéshez?
- Szobánként van hőmérséklet érzékelés, smart home vezérli a szelepeket a hűtés körökre. Most minden nyitva, mert melegebb van mint a beállított hőmérséklet.Puffertartály van?
- Van puffertartály, PAW-BTANKG200LMilyen értékek vannak beállítva a menüben a hűtési meredekségre?
- Ezt nem értem sajnos. 17-19 fokos vizet kell csinálnia a hőszivattyúnak, úgy van beállítva.Most pl 20 fokot ír kint, a tartály irányába 23-at, a szivattyúnál meg 23.9 fok van. Keverőszelep nyitva, mert ennél hidegebb vizet kér.
-
-
almafa42
aktív tag
Sziasztok,
Panasonic Aquaera KIT-WQC16H9E8 hűszivattyúm van. Ha kint 20 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor a mennyezet hűtés nem működik, nem csinálja a hideg vizet. Be lehet állítani, hogy alacsonyabb hőmérsékletnél legyen ez a pont, vagy akár kikapcsolni ezt a limitet?
Köszi előre is.
-
S-eye
senior tag
válasz
Attila2011 #1262 üzenetére
Ez csak arra jó, hogy összehasonlítsam őket. Van kivitelezőm, de nekem is van beleszólásom, hogy mit raknak be. Nem igazán mennék feljebb mint egy Midea ára.
-
S-eye
senior tag
Véleményeznétek az alábbi hőszivattyúkat? 10 kW lenne a max, amit pályázat miatt be lehet rakni. Meglévő turbós kazán mellé menne. Tehát az tudna neki segíteni HMV felfűtésében. Puffer és HMV tároló mérete még kérdés, hogy mekkora lesz.
[lMidea MHC-V10W/D2N8-BE30 10kW]
[Hajdu HPAW-10 10kW]
[LG Therma-V HM091MR U44 9kW]Meglévő radiátoros rendszer van, és egy padlófűtés kör. Plusz 3 fan-coil kör. Kb a fentebb jelzettek férnek bele a keretbe. Egyelőre a Mideát választanám. Mit gondoltok?
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
Attila2011 #1257 üzenetére
Nem szoroztam fel az alapterületet 100 Wattal, nem tudom, honnan veszed ezt. Teljesen véletlen, hogy a két szám egyezik. De nyilvánvalóan megkérdezek gépészt, csak előzetesen tájékozódtam volna.
Gázzal nem foglalkoztam érdemben, mert a korábbi tapasztalatok alapján a padlófűtés elegendő volt, csak -7-8 fok alatt kellett a radiátoros kört bekapcsolni, ami Budapesten igen ritka mostanában.
[link] Itt számolgattam egyébként, itt jött ki, hogy kb. 100e Ft-ot lehet évente spórolni a hőszigeteléssel levegő/víz hőszivattyú esetén. Ide beírva az aktuális gázárat egyébként a korábbi gázszámlának megfelelő érték jön ki, ebből azt gondolom, hogy nagyot nem téved a kalkulátor. -
Attila2011
aktív tag
válasz
Tesztelo.hu #1255 üzenetére
Mert te jelenleg gázzal fűtesz, később pedig vegyesen tervezel és szerintem fogalmad sincs a bivalencia számításról. A hőszivattyú méretezése is úgy tűnik, hogy hasadra csaptál és 28 kW (felszoroztad a szintek alapterületét 100 wattal). A számpéldáidban csak a villany szerepel, a gázzal nem is foglalkoztál, ami szintén durva torzítás. Nem is értem hogy kerül oda villany számla, ha hagyva a jelenlegi rendszert szigetelsz (ugye ez volt a másik opció, ami szerinted 25 év alatt térül meg). A hőszivattyú árát nem látom, de beleszámoltad a rendszer kiépítés árát is? Csak a villany bekötése fél milla, ehhez jön a meglévő rendszer átalakítása, hogy tudja fogadni a hőszivattyút és valami fejlettebb szabályozás, hogy együtt tudjon működni a kazánnal, s ne forduljon elő, hogy déli oldalon már ablakot kell nyitni, északon pedig még fázol.
Szerintem keress fel egy normális épületgépész mérnököt és ne ezen a ponton verd a fogadhoz a garast. A netről összebogarászott, "netes szakértők" által írt okosságok nem mindig fedik a valóságot.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
Attila2011 #1253 üzenetére
Konkrétabban miért hülyeség? (Ablakokat nem neked írtam, azt más vetette fel.)
Én a neten szakértők által írt számokkal számolok, mindenhol 25-35% megtakarítást írnak homlokzati hőszigetelésnél hőveszteséget tekintve. Nyilván régi tömbtéglánál van 35%, de itt 38-as Porotherm tégla van, vélhetően inkább 25% lesz az a megtakarítás.
Véleményed szerint 8-10 éven belül behozza az árát a homlokzati hőszigetelés hőszivattyús fűtés mellett? (Mert 8-10 éven túl nekem nem megtérülés a megtérülés, a különböző befektetések e fölött hoznak bőven.) -
5leteseN
senior tag
válasz
Tesztelo.hu #1251 üzenetére
A 2,5milliós homlokzat-szigetelés 2/3-a kb/minimum a munkadíj + profit.
Ha elkezded nézni az erre a munkafolyamatra vonatkozó Yt-os szakmai videókat, akkor a nyári hétvégék idejére profi leszel, és fél-nyáron, hétvégéken meg is lehet csinálni, különösebb rohanás nélkül.
Egy-szintesnél egyszerűbb, magasabbnál kell egy minimális állványzat, ami ha mobil(mozgatva, ahova kell), akkor nem kell körbeállványozni a teljes házat, teljes magasságban.Legalábbis 10+ éve felénk ez ment kis baráti/rokoni csapatmunkával: barátom+felesége, + 2 aktív segítő és szurkolni/főzni(BBQ
) a barátnők, feleségek!
Egész gyors lett így a megtérülés!
-
Attila2011
aktív tag
válasz
Tesztelo.hu #1250 üzenetére
A számításod és számítási logikád számtalan sebből vérzik és meglátásom szerint hülyeség ahogy van (már a korábbi hozzászólásban hozott számok is), de mindenki maga rendelkezik a pénze felett és arra költ, amit legjobbnak talál.
Amúgy ha figyelmesebben olvastad volna kommentem, nem javasoltam ablakcserét, nem véletlenül. Mert nyilván azzal lenne az optimális, de szűkösebb forrás esetén megesik, hogy nincs rá keret és az hozza a legkevesebb energia megtakarítást. -
Tesztelo.hu
senior tag
A gázkazán 55 kW-os, de ugye ez készíti a HMV-t (ez így is maradna), illetve egy 30 m3-es medencét is fűtött anno, arra lett méretezve. A tulaj szerint átlagos télen lényegében a padlófűtés kifűtötte a házat (38 fokos előremenővel), a radiátoros kört csak a legnagyobb hidegekben (kb. -5 fok alatt) kapcsolta be. Egyébként 10 cm-es távolsággal van a padlófűtés csöve fektetve a szobákban a teljes alapterületen, 17x2 Rautherm-S. Ráadásul padlószőnyeg van mindenhol, ez le lesz cserélve csempére, amivel várhatóan jelentősen javul a hőátadás.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
Attila2011 #1244 üzenetére
A födémen plusz 10-15 cm már alig hoz megtakarítást a 12 cm meglevő gyapothoz képest, illetve nem is mindenhol megvalósítható egyszerűen (tetőtéri lambériát kellene teljesen megbontani például).
Van energetikám: a kondicionált térfogat 703 m3, a fűtési igény 164 kWh/m2 év, tehát kb. 46 000 kWh/év.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4060Ti 8GB GDDR6X Videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest