- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
LOTR
addikt
válasz
DUB Inc. #147 üzenetére
a lényege akkor nem ment át annak, amit írni akartam
de ha azt állítod, hogy (maradjunk csak a kérdéses esetnél) egy meglévő és jól működő fűtési rendszert érdemes lecserélni esetleges többmillió ft-os pluszberuházással a környezettudatosság jegyében, akkor azért megkérdőjelezendő a valós indok, ami valószínűleg általában a komfort és a gazdaságosság
#148 Attila2011
a logikát továbbra sem értem a mondandódban
nekem úgy tűnik, ti kifelejtitek a helyzetből, hogy meglévő és működő rendszere van a kollégának, és azt ajánljátok neki, hogy dobja ki és egy sokkal bonyolultabb és költségesebb rendszert telepítsen helyette
ellenben, én azt mondom, hogy abból a pénzből, amiből kiépítené a hőszivattyút, tegyen fel napelemet és lehet ingyen lesz a fűtése (ha pedig valami extra nagy változás lesz, akkor még mindig lehet hőszivattyút telepíteni, amihez szintén jó a napelem)de kérni kell árajánlatokat és abból már el lehet indulni
a napelemes rész meg nézőpont kérdése, de szerintem meg csak arra lehet építeni, hogy jelenleg milyen az elszámolása a napelemes termelésnek, mert az biztos úgy van, hogy mi lesz később és mikor lesz változás, ezt valószínűleg senki nem mondja meg
-
Attila2011
aktív tag
válasz
Attila2011 #148 üzenetére
Még annyival kiegészíteném, csak lejárt a szerk idő, hogy hőszivattyúra kedvezőbb áram tarifa vonatkozhat.
-
Attila2011
aktív tag
Én viszont nem laikusként, hanem okleveles épületgépészként írtam. Hirtelen rosszabb variáció nem jut eszembe villanykazánnál. Nyilván számításokat nem tudtam végezni, mert nem volt adat hozzá és talán nincs is, mivel nem volt használva a rendszer. De az biztos, hogy megtérülő befektetés, legfeljebb az a kérdés, hogy mennyi idő alatt jön vissza. Ha pedig hűtésre is használja, akkor a komfort is nagy mértékben nő majd.
Arra pedig nem nagyon érdemes építeni, hogy most milyen a napelemes áram elszámolása, mert lehet változik majd, ahogy lehet olvasni. A kérdés ennek is csak az ideje. -
DUB Inc.
aktív tag
"ha fontos a környezettudatosság, akkor fával kell fűteni, a maradék pénzből meg fákat ültetni, a többi csak marketing"
És szerinted a mai életmódban hány ember tudja ezt megtenni? Tisztában vagy vele, mennyi munkával jár ez? Már eleve a vegyestüzelés is baromi sok melóval és kosszal jár.
"
-
LOTR
addikt
én csak laikusként írom, és abból kiindulva, amit az elmúlt években sikerült "összeszednem" a témában, ellentmondanék a kollégának és azt írnám, így látatlanban, hogy fentebb meg is válaszoltad a kérdésedet:
a hőszivattyú kiépítés költségéből lehet megvan a napelemed és le van tudva a dolog, lehet még egy klímára is marad belőle, vagy a födémszigetelésed sem tűnik erősnek
van ismerős, aki fűtőpatron+felületfűtéssel fűt, amíg elérhető a szaldós napelemes elszámolás ennél egyszerűbb/gazdaságosabb megoldást nem találsz
ha meg majd változik a helyzet, ráérsz gondolkodni, hogy kellhet egy jobb hatásfokú elektromos fűtési megoldás és akkor már napelemed is leszha fontos a környezettudatosság, akkor fával kell fűteni, a maradék pénzből meg fákat ültetni, a többi csak marketing
az esetedben felesleges pénzköltésnek érzem a hőszivattyút, de ezt egy épületgépész-energetikus meg egy kivitelező, aki ad árajánlatot is, meg tudná mondani és abból tudsz számolgatni (bár valószínűleg a villanykazán teljesítményéből következtethető a helyettesítő hőszivattyús rendszer is)
-
Attila2011
aktív tag
Fogalmam sincs, hogy mennyi a karbantartása, erről valami kivitelezőt kellene megkérdezni. De szerintem az elektromos kazánnak is kell legyen karbantartási költsége, ezen felül energiahatékonysága csapnivaló lehet. Egy hőszivattyú harmad, negyed annyi áramot fogyaszt, ezen felül hűteni is tudsz vele. Padlóban nem annyira jó, de írtad, hogy van falfűtés is, amiben nagyszerű.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Attila2011 #143 üzenetére
Köszi!
igen, a kettőt egymás mellet én se tartom indokoltnak, de ha már ott az elektromos kazán, lehet a hőszivattyú nem térülne meg soha, ha pl tényleg évi 100k a karbantartása…
-
Attila2011
aktív tag
Szia!
A felületfűtés teljesen jó hőszivattyúhoz, azzal nem lesz gond. Szerintem felesleges két elektromos rendszerű hőtermelő párhuzamosan, így én azt az elektromos kazánt elfelejteném.
A levegő-víz rendszer bőven jó, nem lesz baj zajjal, talajszondás felesleges plusz költség. Amit ezen megtakarítasz, abból mehet napelem.Ami a HMV-t illeti, vannak olyan indirekt fűtésű tárolók, melyekre egyszerre köthető kollektor és valami hőtermelő, például kazán, hőszivattyú. Ha ilyen van most is, az nagyszerű lenne, mert rá tudnád pluszba kötni a hőszivattyút.
Ha ennyire nem volt használva a felületfűtés, akkor lehet érdemes egy kis karbantartás, de nagy gond nem lehet szerintem se.
-
Madwe
nagyúr
Sziasztok! Előre szólok elég kula vagyok még a témában, bár igyekeztem a napokban felszívni a tudást!
szóval, kinéztem egy házat, most szombaton néznénk meg élőben.
180nm, bár ebből kb 120nm + 60nm galéria. 44cm porotherm tégla + 8cm drívit, tető 12cm bachl szigetelés, erősített betonalap (ez nem tudom szigetelt e… gondolom az?) 3 rétegű műanyagnyílászárók.
padlófűtés + falhűtés s fűtés kialakítva. Hmv egy napkollektoros bojlerrel megy, azt nem bojgatnám.
ezeket szolgálja ki egy elektromos kazán. Igenám, de tulajék inkább a nappaliban a kandallót használták, merthogy az olcsóbb, meg amúgy is szeretik a 24-26 fokot… kb 220k volt az éves fűtésköltségük fával, btw.
nekünk 21-22 fok bőségesen elég. Meg fontos lenne a környezettudatosabb lét… meg a komfort is nagyobb ezzel a felületfűtési rendszerrel.itt jön a kérdésem: jól sejtem hogy minimális átalakítással lecserélheté lenne az elektromos kazán egy hőszivattyús rendszerre? A padló+fal hűtés fűtés csövezete az 1 az 1-ben felhasználható lenne? Vagy van valami amihez padlóban/falban hozzá kéne akkor nyúlni? Vagy vmi info amit ezügyben meg kéne szerezzek?
napelemeken is gondolkozom. Nem tudom a kazán mellé mennyi kéne, milyen költséggel, azt se zárom ki h csak napelem + marad a régi kazán, de a hőszivattyú + egyszer majd napelem sincs kizárva.így, hogy a hmv megoldott, de nincs gáz, melyik hőszivattyúkat ajánlanátok? A levegő/víz nagyon hangos? Nagy hidegben egyáltalán elég lenne normál méretezéssel? Ahogy néztem olyan 2millió lehet maga a rendszer + föld/víz esetén még 2 millió simán lehet a talajmunka? Ti melyiket ajánlanátok ha a környezet adottsága mindegyiket lehetővé tenné? (Van 1500+ nm kert, fúrt kút, jó talaj) levegő/víz, víz/víz kúttal, talajszonda? Mélyszonda?
melyiknek milyen éves karbantartási költsége van? Itt a topikban olvastam 100k-s összegeket… őszintén megmondva, ha ennyi a karbantartása, akkor inkább mennék csak napelem + meglévő elektromos kazán irányba…
van még valami amire érdemes tulajnák rákérdeznem? A padló3falffűtés így h ritkán volt használva eldugulhat? Ismerős azt mondta ezek már műanyag vastag csövek, kb elpusztíthatatlanok, nem tudom ez így van e?
sose volt még padló/falfűtésem, ezek mennyire időtállóak? A hővserélőknél a talajszondákról azt olvastam h kb 200 évig elvannak…?
bocs a wall of textért!
-
MC Pite
veterán
Probléma megelőzés lenne, nem 'spórolás'.
Ez 'csak'turbós kazán; ha a nagykorú kazán nem (rentábilisan) javítható (utoljára egy biztonságiszelep kellett hozzá pár extra csonkkal, az 70.000 lett volna, de Buderushoz minden húzós), akkor kondenzációs kazán cserére 2018ban kaptunk 800e ajánlatot (ma már több mint másfélszerese lenne; és csak egy másik gázkazánról beszélünk
).
Ezért merült fel, hogy inkább tervezetten cserélnénk valamikor valamire, mert hosszú távon gondolkodunk. Ennyi, ezt mérném fel.
Meg idén 2-400e visszajöhet belőle (meg olcsóbb ez se lesz, sőt...). Úgy is tekinthetem, hogy vagy ide rakok 1-2mFt-ot, vagy államkötvénybe, de ha azt majd egyszer fűtés korszerűsítésre használnánk fel, messze nem fog annyit kamatozni, mint ha most tennénk meg (meg kis mákkal a munkadíj kétszerese akár visszajöhetne).Hiányzik a fenének a csere
, de 3 gázos is a fejét csóválta mikor a konkrét kazántípusról kérdeztem, hogy rohadt drága hozzá minden más márkákhoz képest, és ezért nem is nagyon van nagykerben sem cucc hozzá.
A javítástól nem félek; sőt ezt azt magam is megcsinálok ezen is (miután nem nagyon méltóztatnak a szakik fűtésszezonban hibára mozdulni - bocs hogy nem nyáron hal be rajta mindig valami). De amikor szakember és alkatrész kell, pingvineznek, hárítanak, lebeszélnek, találgatnak; azt rohadtul nem szeretem.
De nem mindenáron akarjuk lecserélni; de keresnék most egy alternatívát. Korábban az is felmerült, hogy 1-1 fancoil vagy légcsatornázható beltéri is felkerülhet, és akkor némi temperáló hűtés/fűtés mehetne a szellőző rendszerre, de úgy látom -finoman fogalmazva- nem nagyon van itthon ezekkel tapasztalat, erről már letettem. -
LOTR
addikt
amúgy indokolja bármi ezt a módosítást?
van értelme milliós költségekbe belemenni, ilyen alacsony rezsi mellett?
azért mert 20 éves a gázkazán még nem biztos, hogy rossz is, illetve ezek javíthatók
indirekt tárolós hmv tartály mehet gázkazánról is, ára is mondhatni kedvezőbb, mint a hőszivattyúhoz való
én laikusként lebeszélnélek róla, mert a leírásod alapján felesleges pénzkidobásnak érzem
lehet rosszul értettem valamit, mi lenne a célja az átalakításnak? -
MC Pite
veterán
Sziasztok, fűtés modernizálás miatt járok a topicban.
Adott egy jól szigetelt 75/99m²es házikó (ebből 24 a garázs/spejz, ott csak 15⁰ot tartunk), fele padló, fele radiátoros fűtéssel, és kiegészítőnek/vész esetén egy Panasonic Nordic NZ35VKE klíma.40⁰ környéki előremenő nekünk elég, a mostani kazán 45-50-re van állítva, de nem tudom jobban lemodulálni. Lassan 20 éves (öregebb mint a ház), ezért is időszerű tervezetten cserélni. Évi fűtés ktg gázzal most kb 100k, 6-7kW körül lehet a hőigény.
A nehezítések: A ház azon oldalán, ahol a fűtés helyiség van, bő egy méterre can a szomszéd ház, így csak halk és nagyon halk megoldások jöhetnek szóba
.
Ahol már lehetne hangosabb is, ahhoz kb 20m csövezés kellene pluszba, és sokkal ott se lehet hangosabb, mert az a nappali fala lenne már.
-Most a HMV is a kazánról megy, mindegy hogy mi oldja meg a jövőben (lehet gázbojler a kazán helyén, ott a turbós kémény, könnyebb cserélni), lehet sima villanybojler, de ha nem nagy a felára és helyigénye(!), lehet inditekttárolós is a hőszivattyúról. Egy bojler méretű tartály mehet a mostani kazán helyén a falásik oldalára, de több helyünk nincs.
-Hűtés nem kell, egy fázisról menne, mindegy hogy split vagy monoblokkos (hmv megoldás függvénye).
-Egyelőre a hibrid kazánok sincsenek kizárva, relatív halkak, a kiegészítő cekasz helyett ott a gáz, meg a hmv-t azzal állítják elő.
32A lehet a max H tarifán, ebből most 10 van igényelve/használhat a Pana. Szükség esetén ezt lekötjük róla, de előny ha 20A környékén találunk eszközt.Első körben a Mitsubishi és a Vaillant moniblokkosai tűnnek kb megfelelőnek (8kW -15⁰on, 6kW-25⁰on 35⁰os vízzel, kiegfűtés nélkül, bő 50dB körül); de szeretném a kollégák segítségét kérni, mikre kellene még figyelni, miket ajánlanátok, esetleg KE megyében kik lennének akik ajánlottak
Szerk: Az éves 100k+ karbantartási díj az általános? Mert ilyen esetben lehet veszek még egy ilyen használt gázkazánt...
-
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #135 üzenetére
Nekem három éve kellett választanom, nem volt könnyű. Hoval Belaria pro compact? Állítólag európai gyártás, jó COP/SCOP értékek. Stiebel Eltron? Ott a technikai paraméterek mellett a nagyon jó dokumentáció tetszett. Vaillantot nézted?
Hazai tapasztalatot nehéz lesz begyűjteni, jobb ha külföldi oldalakon nézelődsz. Én végül azért választottam az itthon népszerű Panasonicot, mert ragaszkodtam a KNX integrációhoz, ami náluk megoldható volt. Persze sok szempont felmerülhet, van ami a vásárláskor még nem tűnik fontosnak, alkatrészellátásról - szerencsére- még a saját gépem kapcsán sincs tapasztalatom. -
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #135 üzenetére
laikus-felhasználó szintű válasz, hátha segít:
a fujitsu waterstage-ről főleg jókat hallottam és ár/érték arányban is jónak mondják őket
a daikin, ahogy írod is drágább, kérdéses, hogy jobb e annyival, vagy hogy egyáltalán jobb eviszont mi mégis greet választottunk fuji helyett, ennek az okai, hogy jobb árat kaptunk rá és több a tapasztalat vele, tehát esetleges probléma esetén, több helyről érkezhet segítség (ez utóbbi volt a mérvadó, az már csak ráadás, hogy árban is jobb volt)
-
stickermajom
addikt
Nálunk végül két versenyző maradt: Fujitsu WGYA100ML3/WOYA100KLT és Daikin ERGA08EV/EHVH08S18E6V.
Valakinek van tapasztalata velük? Garancia, telepítés stb. ugyanaz, csak a Daikin drágább 300 ezerrel.
-
stickermajom
addikt
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #132 üzenetére
haha, most kicsit elbeszéltünk, én arra céloztam, hogy mi olyan kivitelezőt kerestünk, aki természetesen az egész rendszert összerakja, nem pedig külön a vizes és külön a klímás részt
tehát neked konkrétan az kell, hogy valaki rakja be a hőszivattyút, a vizes részt, meg megoldja más?
mert ez esetben a jövő hétre megkérdezem neked, ha abban a régióban tényleg ilyen árak vannak, akkor bárhonnan megérheti elmenni ezt megcsinálni -
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #130 üzenetére
mivel egy ilyet összerakni akár egy hetes feladat is van, így mi csak a környékbeli kivitelezőkkel foglalkoztunk, milyen térségben lenne a munka?
-
stickermajom
addikt
"a hagyományos split klíma is hőszivattyú"
Tudom, ezért nem értem.
Küldhetnél cégeket akkor, mert amíg egy klímát nagyon maximum bruttó 100-ból felrak bárki, hőszivattyúnál a legolcsóbb ajánlat 370 ezer bruttó volt kiszállás, faláttörés, konzol és vizes munkák nélkül. Mindezt persze úgy, hogy az áram méteren belül legyen, illetve legyen kész a betonalap a keretnek. Ha ennyi, akkor ennyi, csak kiváncsi lennék az indokára. Az nem indok, hogy egy 50 kilós kültéri helyett 120 kilósat kell lerakni.
Szerk.: Ja és az külön ki van hangsúlyozva, hogy ez szigorúan a gyári töltettel értendő, nincs benne a rátöltés.
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #126 üzenetére
a hagyományos split klíma is hőszivattyú
mi most kaptunk több árajánlatot is levegő-levegő split klímákra és levegő-víz hőszivattyúra is és nem tapasztaltunk ilyet (kérdésedből arra következtetek, hogy te is levegő-levegőst hasonlítasz össze levegő-vizes hőszivattyúval, bár a mi esetünkben utóbbinál tételesen nem volt kimondva, hogy a kültéri-beltéri egységek felszerelése külön mennyibe kerül)
de már csak méretéből adódóan is egy ~2,5kw-os hősszivattyút könnyebb felszerelni, mint egy 16kw-ost, így nem csodálkoznék, hogy valószínűleg költségesebb művelet is -
DUB Inc.
aktív tag
válasz
stickermajom #126 üzenetére
Mert minden, ami hőszivattyúval kapcsolatos háromszoros áron van...
-
stickermajom
addikt
Arra amúgy mi a magyarázat, hogy egy sima split hőszivattyú telepítésének munkadíja egy klímához képest 3-4x áron megy? Ahogy nézem a vizes munkákat egyik árajánlat sem tartalmazza, mégis jelentős az eltérés.
Laikus szemmel a munkafolyamat nagyon hasonló mindkettőnél az alap telepítésig. -
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #124 üzenetére
Beüzemelési útmutatóban vagy a szervízleírásban meg van adva a méret. A 9kW-ost elvileg 25A-en kell táplálni. Furcsa, mert a 7kW-osnak elég a 16A, a 9-esnek meg rá van írva a kültérire, hogy max. 16A. Persze kell a delej az elektronikának és a szivattyúnak kis, de valahogy a 20A-en elegánsan átugrottak.
Ha 3kW-os a fűtőszál , akkor elég neki a 16A. -
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #122 üzenetére
A Panasonicot ismerem, de feltételezem, hogy a többi gyártó termékeinél is hasonló a helyzet. Több lehetőség is van:
- Készülék kezelőpanelje kiemelhető és referencia helyiségben elhelyezve termosztátként üzemeltethető.
- Kezelőpanel marad a helyén, külső (on-off) termosztát csatlakoztatható a készülék alaplapjára.
- Zónaszabályozás fűtésvezérlővel, helyiségenkénti termosztátokkal. A termosztátok a zónaszelepeket vezérelik, a hőszivattyú folyamatosan üzemel.Utóbbi esetben a folyamatos üzem nem feltétlenül jelenti azt, hogy állandóan jár a kompresszor. Le fog állni ha nincs, vagy csekély a hőigény, de indítójel nélkül is újra el fog indulni.
A fentiek kiegészíthetőek persze napi-heti időprogrammal is, részletesen beállítható, hogy mikor, milyen üzemmódban (fűt/hűt/HMV/kombi/ki) működjön a gép. -
stickermajom
addikt
Köszönöm szépen a választ! Lassan kezd összeállni a kép.
Rászántam az időt, átnéztem jó pár gép adatlapját most a hétvégén. Meglep, hogy ebben a 9-10kW körüli kategóriában mennyire ritka a három fázisú közöttük. 12kW körül már előfordulnak, de a ház hőszükséglete -13 fokban 6,3kW, szóval azok a gépek meg feleslegesek. Adott a 3x16A helyben a kazán miatt, örültem volna, ha a villanyszerelést megúszom.Vicces ahogy 40A-s kismegszakítót kérnek a beltérihez, meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen igénynél még egy fázist használnak.
Egyelőre a Panasonic all-in-one és a Mitsubishi split megoldásai szimpatikusak.Közben felmerült még valami: ezek szabályozhatóak normál termosztáttal (most egy rádiós Computherm van), vagy csak sajáttal állnak szóba?
-
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #120 üzenetére
A puffer beépítését általában azért javasolják a gyártók, hogy a kültéri deresedésekor szükséges leolvasztásnál a hőcserélő védelmében garantálva legyen egy bizonyos hőkapacitás (de más előnye is van az alkalmazásának). A kis tehetetlenségű, kis víztartalmú fűtési rendszerek a veszélyesek, ahol leolvasztásnál már pár perc múlva nagyon lecsökkenne a visszatérő víz hőmérséklete. Padlófűtésnél nagy biztonsággal elhagyható.
Nem tudom, hogy az All-in-One készülékek élnek-e a trükkel, hogy leolvasztáskor ne a fűtési rendszer, hanem a HMV oldal legyen a hőforrás (gyártó függő is lehet az alkalmazása). Panasonic készülékeknél a beépített fűtőpatron is bekapcsolhat leolvasztásnál, ezért is kötelező a villamos csatlakoztatása.
Összességében tehát javasolt a puffer alkalmazása, de nem jelent feltétlenül problémát az elhagyása.
-
stickermajom
addikt
Köszi! Igen, arra gondoltam, hogy a garázsban futó csőszakaszon rengeteg hő elmenne. Mondjuk az egyszerűség kedvéért gondolkodom még az utcafronti telepítésen is, úgy gyakorlatilag 1 méter csőről beszélnénk.
Ami még eltántoríthat az a karbantartási költségek. Ha valóban 100k+ évente egy csak fűtő hőszivattyú karbantartása, akkor az kapásból el is viszi a megpórolt áram árát.
-
DUB Inc.
aktív tag
Sziasztok,
Az Eldom tartályokkal van valakinek tapasztalata? Mennyire tartósak? Hőszivattyúhoz keresek puffertartályt és ezek árban jónak tűnnek. Valamint kíváncsi lennék arra, hogy a fagymentesítő szelep használata monoblokk szivattyúk esetén mennyire megbízható?
Köszönöm. -
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #116 üzenetére
Igen, a HMV tárolók nyomás alatt vannak. Legtöbbször 3,5 bar-nál magasabb hálózati nyomás esetén nyomáscsökkentő beépítését is javasolják. Ha eddig eljutott a víz az emeletre, akkor később sem lesz gond.
Általában tágulási tartály és keringető szivattyú is van a beltéri egységekben. Az esztétika csak másodlagos, első a műszaki tartalom: ha nem elégséges a beltériben lévő tágulási tartály mérete, akkor kell külső tartály. Méretezni kell, de sanszos, hogy nálad nem lesz rá szükség.
"...minimum 9 méter. Ezek szerint a monoblokk rendszert nyugodtan elfelejthetem?" Ez némileg zavaros. Split rendszerekre jellemző, hogy bizonyos csőhossz felett már csökken a leadható teljesítmény (illetve ezt beüzemelésnél is figyelembe kell venni, többlet gázt kell tölteni).
Vagy arra gondolsz, hogy monoblokknál a vízoldalon nagy lesz a hőveszteség a kültéri csőszakaszon? Tisztességes hőszigetelés esetén nem kell ettől tartanod. Akár a garázson is átvezetheted, és akkor már nem is lesz veszteség a veszteség, lesz garázstemperálásod. -
stickermajom
addikt
válasz
stickermajom #115 üzenetére
Ami még eszembe jutott: az ilyen split megoldásoknál ha csak fűtésre használná az ember, akkor a beltériben van tágulási tartály és keringető szivattyú, vagy az kívülre kerül? Esztétika megint..
-
stickermajom
addikt
Sziasztok!
Adott egy bruttó 110 m2-es földszint+emelet elosztású családi ház, körben 15 cm szigeteléssel (Kivéve egy dél-keleti falrész, ahol 5 cm. Ne kérdezzétek miért, így vettük..), padlásfödémen 30 cm gyapot, illetve alulról is van - elvileg - 6 centi EPS, kétrétegű fa ablakokkal, amit szintén az 50%-os pályázatban szeretnék idén cserélni.
Padlófűtés van 9kW-os elektromos kazánnal, illetve minden helyiségben split klíma. A kazán napi 5-6 órát megy, és a klímákkal segítünk rá igény szerint. Átlag 5 órával számolva ez 45kWh naponta, a hidegebb téli idővel számolva közel 5000-6000 kWh. Emiatt, illetve a klímás fűtés kevésbé komfortos mivolta miatt (zaj) gondolkozom levegő-víz hőszivattyúban a fűtési időszak megoldására, hűteni nem szeretnék vele.
Háztartási helyiség nincs, lenti fürdőben van az elektromos kazán, a fenti fürdőben pedig egy bojler, ami asszony sellő mivolta miatt szintén hozzádob ~3000kWh-t az éves fogyasztáshoz. Őszintén szólva nem tudom, hogy a HMV-t ki tudnánk-e váltani hőszivattyúval, mert helyben nem állunk túl jól, maximum egy zuhanykabin cserével lehetne megoldani, de fürdő átalakításra annyira nem vágyom.
Első totál amatőr kérdés ami felmerül: ezek a HMV tartályok hálózati nyomás alatt vannak? Ergo, ha a fenti bojler helyett a lenti fürdőben kerülne elhelyezésre all-in-one doboz, akkor ettől még fent lehetne meleg víz?
Másik ami felmerült: annak a falnak a másik oldalán ahol jelenleg a kazán és a padlófűtés előremenő illetve visszatérő ága van, egy nem fűtött könnyűszerkezetes garázs van, kültérinek csak mögötte lenne hely, ami minimum 9 méter. Ezek szerint a monoblokk rendszert nyugodtan elfelejthetem? Szerk.: Maximum az utcafrontra tudnám lerakni a kültérit, onnan viszonylag kevés csövezés árán megoldható lenne, de az esztétikai oldala necces, illetve így északi oldalon lenne, az év 95%-ban onnan fúj a szél és vele a hó/jég/eső. -
dabgergo
őstag
válasz
Attila2011 #113 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Most arra hajlok h egy slim 300literes HMV tartályt a gardróbba betegyek, kintre meg az eredeti LG Therma V 9kw menne, lépcső alá meg esetleg a kis 50l-es puffertartály és kész isTaláltam olyan tartályt ami nagy (300l) de csak 61cm széles, pont beférhet a szekrénybe
-
Attila2011
aktív tag
válasz
dabgergo #112 üzenetére
Nincs baj az all-in-one megoldásokkal se, hogy pénzügyileg megéri, azt neked kell kiszámolni az ajánlatok alapján.
A napi (meleg)vízfogyasztás nagyban függ az ott lakó személyektől, szerintem 5-6 főre 300 liter erősen túlméretezett, 180 liter bőven elég.
Vannak vízszintesen elhelyezhető HMV tartályok is, ha úgy jobban elfér.Az 50 dB(A) már néhány embernek lehet zavaró, kb olyan, mintha a hűtő egy picit hangosabban zúgna. De gondolom nem a hálószobába kerülne és nem is folyamatosan dolgozik a gép.
Split vagy monoblokk? Sokan valószínűleg nyakra mennek a kérdés hallatán. Mind a kettőnek van előnye és hátránya, de valószínűleg családi háznál teljesen mindegy erre a felhasználásra. Mi általában osztott egységeket tervezünk be, tehát külön kültéri és beltéri, valamint HMV tartály is külön. Ha jól tudom, monoblokk esetén érdemes fagyveszély miatt egy hőcserélőt beiktatni, a külső oldalt pedig glikolos vízzel feltölteni.
-
dabgergo
őstag
Sziasztok!
110nm-es 2 szintes most épülő családi ház padlófűtéses rendszeréhez és HMV-hez keresek levegő-víz hőszivattyús megoldást, de segítségre lenne szükségem.
Eredetileg monoblokkos 9kw-is LG Therma V lett volna, 40literes puffertartállyal és 300literes HMV-el (5-6 fővel legalább számolok a házban).
Kiderült ugyanakkor h a fenti beltéri egységek nem férnek el, két hely van: lépcső alatti rész (80cm széles, 130cm mély és 230cm magas) és a gardrób szoba is használható lenne max 62cm szélesen az ablak miatt.
Lépcső alatt akár el is férhetne de nem lehet bemenni mellette stb, nem ideális.Kivitelező most all-in-one beltéri egységet javasol, ez elvileg pont 60cm széles, elférhet a gardóbban, de több kérdésem is felmerül, amikre nem tudom a választ:
- Megéri-e a kb 1M Ft felárat az all-in-one megoldás?
- Mennyire hangos a beltéri egysége? Leírás szerint akár 50db, ami nem tűnik kevésnek.
- Ez akkor split megoldás, nem monoblokkos. Eddig mindenki a monoblokkosat ajánlotta. Erről mit gondoltok?
- Legnagyobb gond h 180literes csak a HMV tartálya, ami elvileg kevés lesz 5-6 főnek. Ezt jól gondolom?Ilyen limitált helyre, ekkora házhoz, szerintetek mi lenne a legjobb megoldás?
Felmerült még az eredeti monoblokkos megoldás, valami slim beltéri 300literes tartállyal, vagy akár 2db 150literessel, ha ilyet egyáltalán lehet.
Mit gondoltok?Nagyon köszönöm!
-
maroni
aktív tag
Sziasztok, a régi 5kw klímámból csináltattam egy monoblokkos hőszivattyút, vizes hőcserélőt a klíma tetejére tették és azt mondta aki csinálta, hogy fagyállónak kellene átadni a meleget egy másik hőcserélőn keresztül menne a padlófűtésbe, de én sokallom a plusz költségeket (+ hőcserélő, keringető szivattyú + áram a keringetőnek). Gondoltam sokkal egyszerűbb lenne a hőcserélőt bevinni mint a klimánál a beltérit és akkor csak a padlófűtés vizét keringetni : Ez megoldható szerintetek? Köszi
-
miztyc
csendes tag
válasz
asha07lcc #106 üzenetére
Szóval az azt jelentené, hogy nem ajánljátok? A talajszondába is glikol kering, ott is hasonló gondokra lehet számítani?
Bár nem tudom, hogy más rendszerhez képest tényleg több gonddal járna vagy csak a kis számok és felhasználó miatt tűnik így.#Zaji 107
Esővízre gondoltam, semmi komolyabb.
Ha benned felmerült, hogy a technológia lenne a ludas azért aggodalomra adna okot. -
LOTR
addikt
válasz
asha07lcc #105 üzenetére
igen, értem
mindenre persze nem tértem ki a kérdésére írt válaszomban (csak próbáltam felületesen érinteni néhány fontosnak vélt dolgot)az már legfeljebb csak érdekességképpen lehet fontos, hogy mit tartalmaz az árajánlat, mert erre utaltam, hogy valószínűleg nála nem érné meg megcsinálni, hiszen a kivitelezés és az üzemeltetés is feltételezhetően drágább lenne (nem lenne kevesebb), mint a meglévő gázkazános megoldás
-
Zaji
őstag
válasz
asha07lcc #106 üzenetére
Buderus, 2 db hőszivattyú van kb 32kw/ db
Buderus pedig jó minőségben, tudtommal. Ahol én találkoztam ilyen rendszerrel ott is sok hiba volt vele, de nem tudtam eldönteni, hogy a nem megfelelő kivitelezés miatt vagy a technológia a ludas. A 2x 32 kW nem sok egy kicsit? Egy rosszul szigetelt ipari csarnok műhely részéhez 24 kW-os villanykazánt raktunk fel. Igaz ez villamos teljesítmény...
Fű, vetemény, biztos nem gond. A csapadékvíz alatt mit értesz? Szikkasztót nyilván nem tudsz...
-
asha07lcc
tag
az elmúlt 20 évben kb 200 db ilyen rendszert láttunk abból kb 20-at javítottunk is. Látszólag egyszerű rendszerek valójában a glikol miatt igen sok a probléma velük. Jelenleg is küzdünk eggyel Budakeszin 10 éves rendszer 430m2 a ház amit visz vegyes talaj ill szonda.
Meg pár álmatlan éjszaka. Egyébként ott minden Buderus, 2 db hőszivattyú van kb 32kw/ db. Most gondolkodik a tulajdonos valami más megoldáson... -
asha07lcc
tag
az fc rá is tud segíteni a fűtésre de jellemzően hangosabb mint a splitklíma . Ezenkívül a beszélgetés tárgya MaCS_70 fórumtársnál a 3,5 mill ajánlat amiben az a kérdés mi van benne. Ugyanis itt a gépházi oldalbva azért elég sok mindent be kell tenni hogy meglegyen a kívánt eredmény illetve a csőkeresztmetszetek illetve a radiátor méretek is eleve problémásak lehetnek. A 3,5 mill nem sok sajnos az áanyagárak az egekben. De attól félek az a 3,5 mill még kevés is lehet. De látni kellene összeírni és rendszerszinten néznni a dolgot akkor lesz valóban használható egy esetleges megvalósulásnál
-
válasz
Attila2011 #102 üzenetére
Persze, a falfűtés is nagyon jó megoldás, különösen, ha van hozzá elég falfelületed.
Nálunk azonban nem csak a plafon van fából, de alig van lambériamentes falfelület. Fűtést szigetelni meg ugye...
Az árakról nem is beszélve.
Köszönettel: MaCS
-
miztyc
csendes tag
Sziasztok!
Hogyan lehet használni a földterületet talajkollektoros rendszernél ahová lefektették a rendszert?
Ültetésre gondolva mondjuk: fát gondolom nem szerencsés, de ami nem hatol le annyira mélyre, fű, vetemény, stb. az zavarja a rendszert? Csapadékvizet lehet-e oda vezetni? Esetleg autóbeállót (nem garázs) lehet-e létesíteni? Kertikonyha, tűzrakóhely, ilyenek? -
Attila2011
aktív tag
Ha csak ez a gond, akkor lehet külső falba is fűtést építeni, szintén használható hűtésre és rendkívül jó hőkomfortot ad. Hőszivattyúhoz ideális, remekül kiegészíti a padlófűtést.
Vagy másik megoldás, hőszivattyúra lehet konvektorokat is kötni, amivel szintén tudsz hűteni, fűteni. Viszont azt nem tudom, hogy mennyire éri meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- Lightyear - befektetési app
- iPhone topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- iPhone 16 Plus 128GB, Független, Újszerű, 100%, Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest